Duznicko ropstvo
- JBT
#1 Duznicko ropstvo
Ko bi rekao da ovaj covjek zna ovako jednostvano prikazati trenutno stanje u kojem se nalazimo:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/kasumovi ... /150702126
Nevjerovatno je da ljudi i dalje glasaju za opcije koje ih ekonomski zaduzuju, i njih i njihove potomke, samo da bi sebi i dalje obezbjedili polozaje sa kojih ce i dalje, nesmetano, ostvarivati licnu korist u vidu licnog brutalnog bogacenja i to upravo na stetu gradjana BiH.
Nevjerovatno je da ljudi i dalje glasaju za opcije koje ih ekonomski zaduzuju, i njih i njihove potomke, samo da bi sebi i dalje obezbjedili polozaje sa kojih ce i dalje, nesmetano, ostvarivati licnu korist u vidu licnog brutalnog bogacenja i to upravo na stetu gradjana BiH.
Last edited by JBT on 03/07/2015 00:44, edited 1 time in total.
- agnostic_front
#2 Re: Duznicko ropstvo
Pa logično je da glasaju za opcije koje zadužuju.
-
Novak20
#3 Re: Duznicko ropstvo
Nevjerovatno je kako ljudi nasjedaju na samoreklamere iz SDA. Možda on dobro prikazuje ovakvo stanje jer je učestvao u kreiranju istog pa zna kako je iz svega cijedio vlastitu korist. Što kaže Bakir, ovaj je jako snalažljiv. Ko je vama drugima kriv što niste.JBT wrote:Ko bi rekao da ovaj covjek zna ovako jednostvano prikazati trenutno stanje u kojem se nalazimo:
Ovakav napravi benzinske gdje niko ne može pa ih proda Slovencima, napravi minihidrocentrale (dal' on dal' prva rodbina) gdje niko ne može pa obezbjedi potomke. Pa ovaj ti je brutalni bogatun SDA. Što je najgore, licemjeran jer je k'o fol zabrinut za narod i resurse države.
Već smo robovi svakako. Jal' stranaca jal' domaćih snalažljivih i pravovjernih bogataša. E... moj Tito.
Last edited by Novak20 on 03/07/2015 15:23, edited 1 time in total.
- rumenige_brajtner
#4 Re: Duznicko ropstvo
al i dalje stoji činjenica da je u pravu, jbgNovak20 wrote:Nevjerovatno je kako ljudi nasjedaju na samoreklamere iz SDA. Možda on dobro prikazuje ovakvo stanje jer je učestvao u kreiranju istog pa zna kako je iz svega cijedio vlastitu korist. Što kaže Bakir, ovaj je jako snalažljiv. Ko je vama drugima kriv što niste.JBT wrote:Ko bi rekao da ovaj covjek zna ovako jednostvano prikazati trenutno stanje u kojem se nalazimo:
Ovakav napravi benzinske gdje niko ne može pa ih proda Slovencima, napravi minihidrocentrale (dal' on dal' prva rodbina) gdje niko ne može pa obezbjedi potomke. Pa ovaj ti je brutalni bogatun SDA. Što je najgore licemjeran jer je k'o fol zabrinut za narod i resurse države.
Već smo robovi svakako. Jal' stranaca jal' domačih snalažljivih i pravovjernih bogataša. E... moj Tito.
- JThomas
#5 Re: Duznicko ropstvo
krediti se dižu upravo da se nadolme takvi kao on, i oni koji ih drže na vlasti. je li u pravu - jeste, je li licemjerno u tri materine - jeste i to.
-
Novak20
#6 Re: Duznicko ropstvo
Nisam ni rekao da nije u pravu što se tiče zaduživanja. Malo me je "digla" ova rečenica.
Upravo ovaj pripada opciji koja nas je dovela dovde pa nek' ljudi znaju za koga glasaju.
Upravo ovaj pripada opciji koja nas je dovela dovde pa nek' ljudi znaju za koga glasaju.
-
saim_adka
- rumenige_brajtner
#8 Re: Duznicko ropstvo
ma nisi ništa novo rekao kad kažeš da su političari licemjerniNovak20 wrote:Nisam ni rekao da nije u pravu što se tiče zaduživanja. Malo me je "digla" ova rečenica.
- Drvosjeca iz Dejcica
#9 Re: Duznicko ropstvo
saim_adka wrote:
-
Haman
#10 Re: Duznicko ropstvo
Sve smo vise i vise robovi. Niko nas nista ne pita, zaduzujemo se a nemamo od cega vratiti. Kuda to vidi?
-
jefferson
#11 Re: Duznicko ropstvo
Zar te nisu pitali na proslim izborima?Haman wrote:Sve smo vise i vise robovi. Niko nas nista ne pita, zaduzujemo se a nemamo od cega vratiti. Kuda to vidi?
- JBT
#12 Re: Duznicko ropstvo
Znam ja, Novak, ko je lik. Zato sam se i zacudio da upravo on rece sto rece, a sto Rumenige rece, uz to je u pravu i dobro je prikazao situaciju. To ne znaci da se prodao kao vuk u janjecoj kozi.rumenige_brajtner wrote:al i dalje stoji činjenica da je u pravu, jbgNovak20 wrote:Nevjerovatno je kako ljudi nasjedaju na samoreklamere iz SDA. Možda on dobro prikazuje ovakvo stanje jer je učestvao u kreiranju istog pa zna kako je iz svega cijedio vlastitu korist. Što kaže Bakir, ovaj je jako snalažljiv. Ko je vama drugima kriv što niste.JBT wrote:Ko bi rekao da ovaj covjek zna ovako jednostvano prikazati trenutno stanje u kojem se nalazimo:
Ovakav napravi benzinske gdje niko ne može pa ih proda Slovencima, napravi minihidrocentrale (dal' on dal' prva rodbina) gdje niko ne može pa obezbjedi potomke. Pa ovaj ti je brutalni bogatun SDA. Što je najgore licemjeran jer je k'o fol zabrinut za narod i resurse države.
Već smo robovi svakako. Jal' stranaca jal' domačih snalažljivih i pravovjernih bogataša. E... moj Tito.
- vivaldi
#13 Re: Duznicko ropstvo
prica o nasem duznickom ropstvum, lihvaro cionistima, klincima palcima je sviranje kurcu.
nas kompletan dug cijele drzave, je 20-30% manji od turistickih godinsjih prhoda hrvatske, a prica se o zaduzivanju da bi i japan propao od tog silnog zaduzivanja
a i od ovo duga sto imamo trecina otpada na prijeratni dug, ratnu stetu i deviznu stednju..
nas kompletan dug cijele drzave, je 20-30% manji od turistickih godinsjih prhoda hrvatske, a prica se o zaduzivanju da bi i japan propao od tog silnog zaduzivanja
a i od ovo duga sto imamo trecina otpada na prijeratni dug, ratnu stetu i deviznu stednju..
- JBT
#14 Re: Duznicko ropstvo
vivaldi wrote:prica o nasem duznickom ropstvum, lihvaro cionistima, klincima palcima je sviranje kurcu.
- JBT
#15 Re: Duznicko ropstvo
MMF da ima dobre namjere ne bi davao kredite politickoj mafiji u BiH koja sredstva iskoristava za odrzavanje sistema koji je sam sebi svrha (postoji samo da bi sebi omogucio nastavak postojanja) i kroz koji se njih par bossova na vrhu basnoslovno bogati, a pri tome stavljaju drzavu i svakog gradjanina u duznicko ropstvo (novi nacin kolonizacije i crpljenje resursa iz koloniziranih drzava) iz kojeg se ni narednih pet generacija nece moci izvuci da se vec sutra stane sa tim zaduzivanjem.
Da ima dobre namjere MMF bi davao namjenske kredite cije bi sprovodjenje sam kontrolisao, a ti krediti bi u potpunosti bili ulagani u razvoj privrede i time ostvarivanju otvaranja novih radnih mjesta i dizanja standarda i kvaliteta zivljenja svakog gradjanina pojedinacno, a i drzave generalno.
Mislim da MMf-u odgovaju ove sjecikese koje ce drzavu isporuciti MMF-u na pladnju kao kakvu ohrndanu prostitutku koja ce raditi za hranu (i to u vidu mrvica da se ne bi udebljala i time postala manje produktivna), a sve ostalo tj. skoro citav kolac ce biti usisan od strane MMf kroz kamate i povrat glavnice, ako ga bude.
Da ima dobre namjere MMF bi davao namjenske kredite cije bi sprovodjenje sam kontrolisao, a ti krediti bi u potpunosti bili ulagani u razvoj privrede i time ostvarivanju otvaranja novih radnih mjesta i dizanja standarda i kvaliteta zivljenja svakog gradjanina pojedinacno, a i drzave generalno.
Mislim da MMf-u odgovaju ove sjecikese koje ce drzavu isporuciti MMF-u na pladnju kao kakvu ohrndanu prostitutku koja ce raditi za hranu (i to u vidu mrvica da se ne bi udebljala i time postala manje produktivna), a sve ostalo tj. skoro citav kolac ce biti usisan od strane MMf kroz kamate i povrat glavnice, ako ga bude.
-
zrakomlat
#16 Re: Duznicko ropstvo
Naravno, dovoljno da uposlenici državnih firmi i korisnici raznih peMzija glasaju samo zbog sebe i eto pobjede opcije koja se zadužuje.agnostic_front wrote:Pa logično je da glasaju za opcije koje zadužuju.
- vivaldi
#17 Re: Duznicko ropstvo
ma mozes ti kolutat ocima koliko hoces, ali javni dug danas je otprilike na istom niovu ko prije 15 godina.JBT wrote:vivaldi wrote:prica o nasem duznickom ropstvum, lihvaro cionistima, klincima palcima je sviranje kurcu.
![]()
toliko o tom silnom i ludjackom zaduzivanju
cak stavise, govorim o periodu kada cak nije postojao unutrasnji dug, znaci prije nego sto su s eu dug uveli stedise i ratna steta.
- agnostic_front
#18 Re: Duznicko ropstvo
Pa da.zrakomlat wrote:Naravno, dovoljno da uposlenici državnih firmi i korisnici raznih peMzija glasaju samo zbog sebe i eto pobjede opcije koja se zadužuje.agnostic_front wrote:Pa logično je da glasaju za opcije koje zadužuju.
- rumenige_brajtner
#19 Re: Duznicko ropstvo
jaka ti je analiza, potkovan si ekonomistavivaldi wrote:prica o nasem duznickom ropstvum, lihvaro cionistima, klincima palcima je sviranje kurcu.
stanje duga za period 2005-2013. godinu je u slici ispod, ako pogledaš vidjećeš da je učešće prijeratnog duga 10,1% u odnosu na ukupan dug.

dalje, u sljedećuj tabeli imaš i prikaz stanja duga u 2014. godini, tako da prijeratni dug nije ni 10%. imaš i ukupan dug u omjeru sa BDP-om, ako ti šta to znači, a trebalo bi, kad tako barataš brojevima.

što se hrvatske tiče, imali su u 2014. 7,4 milijarde prihoda od turizma, al kakve to veze ime s nama? mi ne možemo od turizma napravit ni miijardu. u BDP-u turizam ne učestvuje ni 5%, u hrvatskoj je to 15-20% (činjenice, ne pričam napamet, traži ako ti se da).
što će reći, nije isto kad sam ja dužan 100 maraka, a plata mi 500 i kad je dužan 100 maraka onaj ko zarađuje 5000 mjesečno.
p.s. japan je dužan oko 60 hiljada milijardi, il 60 biliona dolara
p.s.2 imaš fino u tabeli prikazano kako je dug rastao tokom godina, ne provaljuj se džaba, majke ti. izvor je CBBH, jedino ako ti imaš neki info koji ni oni nemaju
-
Novak20
#20 Re: Duznicko ropstvo
Kad si već započeo ovu temu, možeš li je potkrijepiti brojkama. Svi znamo čemu vodi zaduživanje i mogli bi pričati uopšteno na isti način kao ex zamjenik ministra pa da neko kaže "On je u pravu".JBT wrote:MMF da ima dobre namjere ne bi davao kredite politickoj mafiji u BiH koja sredstva iskoristava za odrzavanje sistema koji je sam sebi svrha (postoji samo da bi sebi omogucio nastavak postojanja) i kroz koji se njih par bossova na vrhu basnoslovno bogati, a pri tome stavljaju drzavu i svakog gradjanina u duznicko ropstvo (novi nacin kolonizacije i crpljenje resursa iz koloniziranih drzava) iz kojeg se ni narednih pet generacija nece moci izvuci da se vec sutra stane sa tim zaduzivanjem.
Da li se zna koliki je naš stvarni dug? Kome smo dužni, koliko je svaki stanovnik dužan, ko nas je i koliko zadužio, koliko love moramo vratiti narednih godina....kakve su šanse da vratimo dug u odnosu na budžet, prihode...
Kad znamo činjenice možemo nešto i da pričamo, pitamo, da tražimo, da vidimo ima li neka politička opcija konkretan plan, da se opredjeljujemo na izborima... Ovako, pojeo vuk magarca. Dužni smo pa šta.
Evo taman ovo napisah kad vidim da je kolega Rumenige dao neke konkretne podatke...
- JBT
#21 Re: Duznicko ropstvo
I da ponovim jako bitan moment: nas mafija zaduzuje da bi se licno okoristili kroz sistem koji odrzavaju upravo tim zaduzivanjem, a koji ce otplacivati gradjani. Porobljeni, kolonizovani.
- JBT
#22 Re: Duznicko ropstvo
Svaka promjena, korjenita ( dakle, iskljucivanje iz vlasti i njenih strukura svakog ko je od rata do sada bio u vlasti (privremeni prekidi od godinu-dvije se ne racunaju jer je struktura vlasti zadrzana kroz sistem koji je ostao netaknut)) dovodi do razbijanja sadasnjeg sistema i strukture u njemu koji je zasnovan na mitu, korupciju i nepotizmu, a koji nam pojede sve kredite u koje se do grla zavaljujemo.Kad znamo činjenice možemo nešto i da pričamo, pitamo, da tražimo, da vidimo ima li neka politička opcija konkretan plan, da se opredjeljujemo na izborima...
I odmah si na konju. Kakvom takvom.
Last edited by JBT on 04/07/2015 01:02, edited 1 time in total.
- sema911s
#23 Re: Duznicko ropstvo
saim_adka wrote:
Kako potisteni bosnjak/hrvat/srbin razmislja
Kriva mu angela,Margaret a dok ovi rade ko konji vi sjedite u strosi pijete kaficu I kukate kako vas Sda,sdp,sds potkrada pa maknite gujicu zaprdim vam jee samo se zalite a Sta ste uradili da promjenite stanje u drzavi,.,
Na jmbg ste svi lajali narodu jer nemozete proci od njih, slabo ko zna da vam pred vladom lesi par nekih iz tz Koji ko nesto protestvuju,.,
Vama je ova Sda,sds,sdp dobra vama treba 10puta gore
- vivaldi
#24 Re: Duznicko ropstvo
potkovaniji od tebe rumenigerumenige_brajtner wrote:jaka ti je analiza, potkovan si ekonomista
ja sam napisao ovo (dvaput procitaj i slova i brojeve, ako ti nije jasno) ps. sada je 2015 godina
a to znaci ovovivaldi wrote:javni dug danas je otprilike na istom niovu ko prije 15 godina.

danas imamo 27 milijardi bdp-a i 11,5 milijardi duga.
ps 2: ovdje me niko nikad nije uhvatio u lazi pa neces ni ti.
- agnostic_front
#25 Re: Duznicko ropstvo
Stavi gore sliku Sultana: "kredit vama, kmetovi moji"