Duznicko ropstvo

JBT

#1 Duznicko ropstvo

Post by JBT »

Ko bi rekao da ovaj covjek zna ovako jednostvano prikazati trenutno stanje u kojem se nalazimo:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/kasumovi ... /150702126

Nevjerovatno je da ljudi i dalje glasaju za opcije koje ih ekonomski zaduzuju, i njih i njihove potomke, samo da bi sebi i dalje obezbjedili polozaje sa kojih ce i dalje, nesmetano, ostvarivati licnu korist u vidu licnog brutalnog bogacenja i to upravo na stetu gradjana BiH.
Last edited by JBT on 03/07/2015 00:44, edited 1 time in total.
agnostic_front

#2 Re: Duznicko ropstvo

Post by agnostic_front »

Pa logično je da glasaju za opcije koje zadužuju.
Novak20

#3 Re: Duznicko ropstvo

Post by Novak20 »

JBT wrote:Ko bi rekao da ovaj covjek zna ovako jednostvano prikazati trenutno stanje u kojem se nalazimo:

Nevjerovatno je da ljudi i dalje glasaju za opcije koje ih ekonomski zaduzuju, i njih i njihove potomke, samo da bi sebi i dalje obezbjedili polozaje sa kojih ce i dalje, nesmetano, ostvarivati licnu korist u vidu licnog brutalnog bogacenja i to upravo na stetu gradjana BiH.
Nevjerovatno je kako ljudi nasjedaju na samoreklamere iz SDA. Možda on dobro prikazuje ovakvo stanje jer je učestvao u kreiranju istog pa zna kako je iz svega cijedio vlastitu korist. Što kaže Bakir, ovaj je jako snalažljiv. Ko je vama drugima kriv što niste.

Ovakav napravi benzinske gdje niko ne može pa ih proda Slovencima, napravi minihidrocentrale (dal' on dal' prva rodbina) gdje niko ne može pa obezbjedi potomke. Pa ovaj ti je brutalni bogatun SDA. Što je najgore, licemjeran jer je k'o fol zabrinut za narod i resurse države.

Već smo robovi svakako. Jal' stranaca jal' domaćih snalažljivih i pravovjernih bogataša. E... moj Tito.
Last edited by Novak20 on 03/07/2015 15:23, edited 1 time in total.
rumenige_brajtner

#4 Re: Duznicko ropstvo

Post by rumenige_brajtner »

Novak20 wrote:
JBT wrote:Ko bi rekao da ovaj covjek zna ovako jednostvano prikazati trenutno stanje u kojem se nalazimo:

Nevjerovatno je kako ljudi nasjedaju na samoreklamere iz SDA. Možda on dobro prikazuje ovakvo stanje jer je učestvao u kreiranju istog pa zna kako je iz svega cijedio vlastitu korist. Što kaže Bakir, ovaj je jako snalažljiv. Ko je vama drugima kriv što niste.

Ovakav napravi benzinske gdje niko ne može pa ih proda Slovencima, napravi minihidrocentrale (dal' on dal' prva rodbina) gdje niko ne može pa obezbjedi potomke. Pa ovaj ti je brutalni bogatun SDA. Što je najgore licemjeran jer je k'o fol zabrinut za narod i resurse države.

Već smo robovi svakako. Jal' stranaca jal' domačih snalažljivih i pravovjernih bogataša. E... moj Tito.
al i dalje stoji činjenica da je u pravu, jbg
JThomas

#5 Re: Duznicko ropstvo

Post by JThomas »

krediti se dižu upravo da se nadolme takvi kao on, i oni koji ih drže na vlasti. je li u pravu - jeste, je li licemjerno u tri materine - jeste i to.
Novak20

#6 Re: Duznicko ropstvo

Post by Novak20 »

Nisam ni rekao da nije u pravu što se tiče zaduživanja. Malo me je "digla" ova rečenica.

Upravo ovaj pripada opciji koja nas je dovela dovde pa nek' ljudi znaju za koga glasaju.
saim_adka

#7 Re: Duznicko ropstvo

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 19/01/2017 09:40, edited 1 time in total.
rumenige_brajtner

#8 Re: Duznicko ropstvo

Novak20 wrote:Nisam ni rekao da nije u pravu što se tiče zaduživanja. Malo me je "digla" ova rečenica.

Upravo ovaj pripada opciji koja nas je dovela dovde pa nek' ljudi znaju za koga glasaju.
ma nisi ništa novo rekao kad kažeš da su političari licemjerni :D
Drvosjeca iz Dejcica

#9 Re: Duznicko ropstvo

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

saim_adka wrote:Image
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: Pao sam na glavu. :lol: :lol: :lol:
Haman

#10 Re: Duznicko ropstvo

Post by Haman »

Sve smo vise i vise robovi. Niko nas nista ne pita, zaduzujemo se a nemamo od cega vratiti. Kuda to vidi?
jefferson

#11 Re: Duznicko ropstvo

Post by jefferson »

Haman wrote:Sve smo vise i vise robovi. Niko nas nista ne pita, zaduzujemo se a nemamo od cega vratiti. Kuda to vidi?
Zar te nisu pitali na proslim izborima?
JBT

#12 Re: Duznicko ropstvo

Post by JBT »

rumenige_brajtner wrote:
Novak20 wrote:

Ovakav napravi benzinske gdje niko ne može pa ih proda Slovencima, napravi minihidrocentrale (dal' on dal' prva rodbina) gdje niko ne može pa obezbjedi potomke. Pa ovaj ti je brutalni bogatun SDA. Što je najgore licemjeran jer je k'o fol zabrinut za narod i resurse države.

Već smo robovi svakako. Jal' stranaca jal' domačih snalažljivih i pravovjernih bogataša. E... moj Tito.
al i dalje stoji činjenica da je u pravu, jbg
Znam ja, Novak, ko je lik. Zato sam se i zacudio da upravo on rece sto rece, a sto Rumenige rece, uz to je u pravu i dobro je prikazao situaciju. To ne znaci da se prodao kao vuk u janjecoj kozi.
vivaldi

#13 Re: Duznicko ropstvo

Post by vivaldi »

prica o nasem duznickom ropstvum, lihvaro cionistima, klincima palcima je sviranje kurcu.

nas kompletan dug cijele drzave, je 20-30% manji od turistickih godinsjih prhoda hrvatske, a prica se o zaduzivanju da bi i japan propao od tog silnog zaduzivanja

a i od ovo duga sto imamo trecina otpada na prijeratni dug, ratnu stetu i deviznu stednju..
JBT

#14 Re: Duznicko ropstvo

Post by JBT »

vivaldi wrote:prica o nasem duznickom ropstvum, lihvaro cionistima, klincima palcima je sviranje kurcu.

nas kompletan dug cijele drzave, je 20-30% manji od turistickih godinsjih prhoda hrvatske, a prica se o zaduzivanju da bi i japan propao od tog silnog zaduzivanja

a i od ovo duga sto imamo trecina otpada na prijeratni dug, ratnu stetu i deviznu stednju..

:-) :)
JBT

#15 Re: Duznicko ropstvo

Post by JBT »

MMF da ima dobre namjere ne bi davao kredite politickoj mafiji u BiH koja sredstva iskoristava za odrzavanje sistema koji je sam sebi svrha (postoji samo da bi sebi omogucio nastavak postojanja) i kroz koji se njih par bossova na vrhu basnoslovno bogati, a pri tome stavljaju drzavu i svakog gradjanina u duznicko ropstvo (novi nacin kolonizacije i crpljenje resursa iz koloniziranih drzava) iz kojeg se ni narednih pet generacija nece moci izvuci da se vec sutra stane sa tim zaduzivanjem.
Da ima dobre namjere MMF bi davao namjenske kredite cije bi sprovodjenje sam kontrolisao, a ti krediti bi u potpunosti bili ulagani u razvoj privrede i time ostvarivanju otvaranja novih radnih mjesta i dizanja standarda i kvaliteta zivljenja svakog gradjanina pojedinacno, a i drzave generalno.
Mislim da MMf-u odgovaju ove sjecikese koje ce drzavu isporuciti MMF-u na pladnju kao kakvu ohrndanu prostitutku koja ce raditi za hranu (i to u vidu mrvica da se ne bi udebljala i time postala manje produktivna), a sve ostalo tj. skoro citav kolac ce biti usisan od strane MMf kroz kamate i povrat glavnice, ako ga bude.
zrakomlat

#16 Re: Duznicko ropstvo

Post by zrakomlat »

agnostic_front wrote:Pa logično je da glasaju za opcije koje zadužuju.
Naravno, dovoljno da uposlenici državnih firmi i korisnici raznih peMzija glasaju samo zbog sebe i eto pobjede opcije koja se zadužuje.
vivaldi

#17 Re: Duznicko ropstvo

Post by vivaldi »

JBT wrote:
vivaldi wrote:prica o nasem duznickom ropstvum, lihvaro cionistima, klincima palcima je sviranje kurcu.

:-) :)
ma mozes ti kolutat ocima koliko hoces, ali javni dug danas je otprilike na istom niovu ko prije 15 godina.

toliko o tom silnom i ludjackom zaduzivanju

cak stavise, govorim o periodu kada cak nije postojao unutrasnji dug, znaci prije nego sto su s eu dug uveli stedise i ratna steta.
agnostic_front

#18 Re: Duznicko ropstvo

Post by agnostic_front »

zrakomlat wrote:
agnostic_front wrote:Pa logično je da glasaju za opcije koje zadužuju.
Naravno, dovoljno da uposlenici državnih firmi i korisnici raznih peMzija glasaju samo zbog sebe i eto pobjede opcije koja se zadužuje.
Pa da.
rumenige_brajtner

#19 Re: Duznicko ropstvo

jaka ti je analiza, potkovan si ekonomista :D
stanje duga za period 2005-2013. godinu je u slici ispod, ako pogledaš vidjećeš da je učešće prijeratnog duga 10,1% u odnosu na ukupan dug.
Image

dalje, u sljedećuj tabeli imaš i prikaz stanja duga u 2014. godini, tako da prijeratni dug nije ni 10%. imaš i ukupan dug u omjeru sa BDP-om, ako ti šta to znači, a trebalo bi, kad tako barataš brojevima.
Image

što se hrvatske tiče, imali su u 2014. 7,4 milijarde prihoda od turizma, al kakve to veze ime s nama? mi ne možemo od turizma napravit ni miijardu. u BDP-u turizam ne učestvuje ni 5%, u hrvatskoj je to 15-20% (činjenice, ne pričam napamet, traži ako ti se da).

što će reći, nije isto kad sam ja dužan 100 maraka, a plata mi 500 i kad je dužan 100 maraka onaj ko zarađuje 5000 mjesečno.

p.s. japan je dužan oko 60 hiljada milijardi, il 60 biliona dolara :D

p.s.2 imaš fino u tabeli prikazano kako je dug rastao tokom godina, ne provaljuj se džaba, majke ti. izvor je CBBH, jedino ako ti imaš neki info koji ni oni nemaju
Novak20

#20 Re: Duznicko ropstvo

Post by Novak20 »

JBT wrote:MMF da ima dobre namjere ne bi davao kredite politickoj mafiji u BiH koja sredstva iskoristava za odrzavanje sistema koji je sam sebi svrha (postoji samo da bi sebi omogucio nastavak postojanja) i kroz koji se njih par bossova na vrhu basnoslovno bogati, a pri tome stavljaju drzavu i svakog gradjanina u duznicko ropstvo (novi nacin kolonizacije i crpljenje resursa iz koloniziranih drzava) iz kojeg se ni narednih pet generacija nece moci izvuci da se vec sutra stane sa tim zaduzivanjem.
Da ima dobre namjere MMF bi davao namjenske kredite cije bi sprovodjenje sam kontrolisao, a ti krediti bi u potpunosti bili ulagani u razvoj privrede i time ostvarivanju otvaranja novih radnih mjesta i dizanja standarda i kvaliteta zivljenja svakog gradjanina pojedinacno, a i drzave generalno.
Mislim da MMf-u odgovaju ove sjecikese koje ce drzavu isporuciti MMF-u na pladnju kao kakvu ohrndanu prostitutku koja ce raditi za hranu (i to u vidu mrvica da se ne bi udebljala i time postala manje produktivna), a sve ostalo tj. skoro citav kolac ce biti usisan od strane MMf kroz kamate i povrat glavnice, ako ga bude.
Kad si već započeo ovu temu, možeš li je potkrijepiti brojkama. Svi znamo čemu vodi zaduživanje i mogli bi pričati uopšteno na isti način kao ex zamjenik ministra pa da neko kaže "On je u pravu".

Da li se zna koliki je naš stvarni dug? Kome smo dužni, koliko je svaki stanovnik dužan, ko nas je i koliko zadužio, koliko love moramo vratiti narednih godina....kakve su šanse da vratimo dug u odnosu na budžet, prihode...
Kad znamo činjenice možemo nešto i da pričamo, pitamo, da tražimo, da vidimo ima li neka politička opcija konkretan plan, da se opredjeljujemo na izborima... Ovako, pojeo vuk magarca. Dužni smo pa šta.

Evo taman ovo napisah kad vidim da je kolega Rumenige dao neke konkretne podatke... :thumbup:
JBT

#21 Re: Duznicko ropstvo

Post by JBT »

I da ponovim jako bitan moment: nas mafija zaduzuje da bi se licno okoristili kroz sistem koji odrzavaju upravo tim zaduzivanjem, a koji ce otplacivati gradjani. Porobljeni, kolonizovani.
JBT

#22 Re: Duznicko ropstvo

Post by JBT »

Kad znamo činjenice možemo nešto i da pričamo, pitamo, da tražimo, da vidimo ima li neka politička opcija konkretan plan, da se opredjeljujemo na izborima...
Svaka promjena, korjenita ( dakle, iskljucivanje iz vlasti i njenih strukura svakog ko je od rata do sada bio u vlasti (privremeni prekidi od godinu-dvije se ne racunaju jer je struktura vlasti zadrzana kroz sistem koji je ostao netaknut)) dovodi do razbijanja sadasnjeg sistema i strukture u njemu koji je zasnovan na mitu, korupciju i nepotizmu, a koji nam pojede sve kredite u koje se do grla zavaljujemo.
I odmah si na konju. Kakvom takvom. :) Ali imas stvorenu pretpostavku za zaustavljanja trenda propadanja koji postaje sve okomitiji i priblizava se momentu slobodnog pada. A onda se moze i nadati da taj trend dobije uzlazni karakter jer se novci nece rasipati u rupu bez dna, nesto ce ostati i zaprivredu i zaposljavanje sto takodje moze dobiti lanchani karakter kojeg danas imamo, ali u negativnom smislu koji se ocituje u danasnjem negativnom trendu.
Last edited by JBT on 04/07/2015 01:02, edited 1 time in total.
sema911s

#23 Re: Duznicko ropstvo

Post by sema911s »

saim_adka wrote:Image

Kako potisteni bosnjak/hrvat/srbin razmislja

Kriva mu angela,Margaret a dok ovi rade ko konji vi sjedite u strosi pijete kaficu I kukate kako vas Sda,sdp,sds potkrada pa maknite gujicu zaprdim vam jee samo se zalite a Sta ste uradili da promjenite stanje u drzavi,.,

Na jmbg ste svi lajali narodu jer nemozete proci od njih, slabo ko zna da vam pred vladom lesi par nekih iz tz Koji ko nesto protestvuju,.,

Vama je ova Sda,sds,sdp dobra vama treba 10puta gore
vivaldi

#24 Re: Duznicko ropstvo

Post by vivaldi »

rumenige_brajtner wrote:jaka ti je analiza, potkovan si ekonomista
potkovaniji od tebe rumenige

ja sam napisao ovo (dvaput procitaj i slova i brojeve, ako ti nije jasno) ps. sada je 2015 godina
vivaldi wrote:javni dug danas je otprilike na istom niovu ko prije 15 godina.
a to znaci ovo

Image

danas imamo 27 milijardi bdp-a i 11,5 milijardi duga.

ps 2: ovdje me niko nikad nije uhvatio u lazi pa neces ni ti.
agnostic_front

#25 Re: Duznicko ropstvo

Post by agnostic_front »

Stavi gore sliku Sultana: "kredit vama, kmetovi moji"
Post Reply