Ti za dotične stranke možeš reći da nisu patriotske, ali nikako ne možeš reći da nisu bosanske. Program stranke ne određuje državnu pripadnost iste.Novi_Nick wrote:Postujem tvoje misljenje ali se neslazem s tvojom konstatacijom.
Svaka stranka se deklarise njenim imenom i programom koje je ona i za sta je. Te srpske ili neke druge stranke funkcionisu na prostoru drzave BiH sto neznaci prema njihovom programu i imenu da su bosanske. Da je tako kao sto ti kazes te stranke se nebi ni nazivale njihovim orginalnim imenima nego bi sebi davali neke nadimke. Znaci, ako jednom srbinu ti kazes da je bosanac on se sasvim normalno ljuti jer smatra da nije bosanac nego srbin itd. Eh sad sto taj isti srbin je rodjen i zivi na prostoru drzave BiH za njega to neznaci da je bosanac nego srbin iz BiH. Ista stvar sa srpskim strankama one smatraju da su iz BiH posto su tu gdje jesu ali ne i da su bosanske nego da su srpske. Eto ti kao jedan jedini primjer Dodika, njegove stranke i njihovih programa. Oni smatraju da su srpske stranke iz BiH a ne bosanske i prema toj njihovoj logici oni sa njihovim imenom i programom pokusavaju napraviti prosirenu Srbiju na racun bosanaca i drzave BiH. Na kraju krajeva ova tema je i otvorena zbog toga sta je Dodik izjavio i koga on i srpske stranke zastupaju.
Dodik: RS - Minimum federalna jedinica?!
- cyprus
-
Tariq_rambo
To i jeste najveci problem sto se kod nas narod kao etnicki pojam veze za naciju, tako da smo u tom moru izgubili pojam bosanske nacije koji mozda nikad nece ni zaziviti ali one su bosanske stranke (ne vezano za naciju) jer danas ti se pojam nacije veze za pripadnost drzavljanstvu odnosno drzavi kao lojalnost pojedinca drzavi. Analogno tome kao drzavljani ove drzave oni u njoj djeluju kao bosanci bilo da su srbi hrvati bosnjaci , englezi, hare krisna ili ne znam ti vec sta. U mnostvu drzava imas retrogradnih pa nazovi ih i separatistickih struja koje streme ka tome da se izdvoje iz pojma nacije unutar koje djeluju ali to je ne moguce. Da dodju englezi u BiH i osnuju svoju stranku oni ce biti bosanska stranka koja brani interese engleza, ali djeluju u okviru Bosne. Kad smo vec kod srpskih strnaka izuzetak su srpski radikali koji djeluju pod palicom Beogradskog radikalizma ali opet oni su bosanska stranka. Tacno je sve sto ti kazes da su oni proglasavaju kao srpske stranke jer zastupaju interese samo jednog naroda ali to im ne daje zapravo da se izdvoje iz nacionalnog korpusa i okarakterisu se kao nebosanske stranke. Bosanska je cim djeluje u Bosni.Novi_Nick wrote:Postujem tvoje misljenje ali se neslazem s tvojom konstatacijom.cyprus wrote:Upravo tako.Tariq_rambo wrote:Ali one djeluju u Bosni, takvim apostrofiranjem pridjeva srpski izuzimas te stranke iz bosanskog bica, a to znaci ako kazes da je ona srpska automatksi nije bosanska sto u krajenjem prijevodu ima znacenje: Sve sto je bosansko nije srpsko odnosno jos preciznije sve to je bosnjacko (muslimansko) ne moze biti srpsko. Takvu BiH ne mozemo praviti.
Ja se ne bi slozio s takvim stajalistem, Koliko su sda, sbih hdz itd bosanske isto toliko je i snsd i sds, kao i druge stranke iz RS. Drugo je sad pitanje sto one rade na tome da negiraju BiH da je minimiziraju u odnosu na Entitete itd.
Svaka stranka se deklarise njenim imenom i programom koje je ona i za sta je. Te srpske ili neke druge stranke funkcionisu na prostoru drzave BiH sto neznaci prema njihovom programu i imenu da su bosanske. Da je tako kao sto ti kazes te stranke se nebi ni nazivale njihovim orginalnim imenima nego bi sebi davali neke nadimke. Znaci, ako jednom srbinu ti kazes da je bosanac on se sasvim normalno ljuti jer smatra da nije bosanac nego srbin itd. Eh sad sto taj isti srbin je rodjen i zivi na prostoru drzave BiH za njega to neznaci da je bosanac nego srbin iz BiH. Ista stvar sa srpskim strankama one smatraju da su iz BiH posto su tu gdje jesu ali ne i da su bosanske nego da su srpske. Eto ti kao jedan jedini primjer Dodika, njegove stranke i njihovih programa. Oni smatraju da su srpske stranke iz BiH a ne bosanske i prema toj njihovoj logici oni sa njihovim imenom i programom pokusavaju napraviti prosirenu Srbiju na racun bosanaca i drzave BiH. Na kraju krajeva ova tema je i otvorena zbog toga sta je Dodik izjavio i koga on i srpske stranke zastupaju.
-
71440
#78 Jednostavno BiH CIJELA
Ako Srbi osjecaju BiH kao svoju ,treba da zapljunu i rade za njenu dobrobit,a ne da u njoj zive,a da vole nekakvu tudju (SRBIJU).Ma i nek nju vole niko im ne brani ali sjasite sa BiH.Ja da prizivam nekakav novi rat(ali Dodiku dati dijo BiH pa tobi nas "Dragi"Bog kaznijo), iz pozadine ne bih,ali nadam se da imamo pametnih politicara kojima nisu samo vile i bogastva u glavi.Samo cijela iz jednog dijela.
-
Tariq_rambo
Taj feederalizam je bit svega, jer ja sam misljenja da Srbi u BiH ne mogu dobiti nezavisnost osim aneksijom od strane Srbije. Zna se da je u medjunarodnom pravo aneksija drzava prestala do postoji kao model nastanka nove (dvije drzave se spoje i nastane nova) ili prosirivanje vec postojece drzave(jedna drzava pripaja sebi drugu ili dio teritorija druge drzave). To bi onda znacilo da RS moze dobiti status drzave samo pripajanjem Srbiji sto znaci da RS prestaje postojati, a s druge strane to je nemoguce izvesti bez obzira na etnicki cistu RS, i njene elemente drzavnosti (teritorij i stanovnistvo),zavrzlama wrote:Milan Jelić: Niko ne može promijeniti unutrašnje uređenje BiH
Srna
11.08.2007 23:45
BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić smatra da pominjanje mogućnosti centralizacije vlasti u BiH u bilo kojem kontekstu samo otvara prostor za majorizaciju većinskih nad manjinskim narodima.
"Građani i institucije RS ne prihvataju prijedloge budućeg ustavnog uređenja koji urušavaju dejtonska rješenja i znače nastavak prenošenja nadležnosti i nekontrolisanog osnivanja nefunkcionalnih državnih institucija", rekao je Jelić.
On je naglasio da unutrašnje uređenje BiH niko spolja ne može promijeniti, niti nametnuti neki novi model.
Prema njegovim riječima, funkcionalna i efikasna država može biti samo rezultat dogovora i kompromisa institucija sistema i političkih snaga u BiH.
"BiH, da bi se stabilizovao i učvrstio ustavno-pravni poredak, mora očuvati dejtonska rješenja", izjavio je Jelić.
Predsjednik RS očekuje da će u drugoj polovini avgusta početi konsultacije političkih predstavnika RS sa predstavnicima RS u institucijama BiH u vezi s procesom ustavnih reformi.
Američki ambasador u BiH Daglas Meklheni izjavio je da BiH treba da bude jedinstvena država i da tu počinju razgovori o ustavnim promjenama.
Ovaj tip nezna dali bi piskio ili bi kakio...
Cim se MZ usuti malo pocne orkestrirano trazenje podjele BIH ili bar unutrasnje preuredjenje BIH u kojem bi Jelicev entitet bio federalna jedinica i sa pravom na samoopredjeljenje.....a cim neki vazniji strani politicar u ovom slucaju Americki ambasador,izjavi da je jedinstvena BIH polazna osnova za buduce razgovore o promjeni Ustava....tad je Dejton sveto pismo i niko nemoze mijenjati unutrasnje uredjenje BIH.![]()
Sta je zakljucak ovakvih izjava slicnoj ovoj od Jelica...rs-a je za velikosrpske politicare u BIH u Dejtonskom obliku je nuzno zlo...i oni rade na podjeli BIH citavo vrijeme i mijenjaju strategiju shodno direktivama iz Srbije i ponasanju MZ-e....njima se zuri..ali se boje da u tim silnim nerealnim zeljama ne naprave kakav glup otez i izgube po njih i ovo sad sto imaju...a sa druge strane da bi ostali na vlasti moraju da furaju politiku "evo samo sto nije"..da je vrijeme za odvajanje od BIH tu na vidiku..izdrzite jos malo itd...
Jos jedna solucija kojom bi se moglo ici je da RS dobije status federalne jedinice pa da onda u nekom historijskom momentu dobije pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja ali i to postaje nemoguce uzmeli se u obzir da granice entiteta RS su tako skrojene da nikad nece dozvoliti da taj dio postane samostalan. Prije svega administrativno gledano granica podjeljenosti BiH tj. entitetske linije razgranicenja su neprirodne (a zna se kako se granice prave), druga stvar je sto bi teritorij te "drave bio toliko nakaradan da bi centar te drzave (banjaluka) teritorijalno bio odvojen od juznog dijela, drzava bi bila sastavljena od nekoliko enklava sto je neizvodivo. Tako da sve to postaje nemoguce.
- Novi_Nick
Tariq_rambo wrote:To i jeste najveci problem sto se kod nas narod kao etnicki pojam veze za naciju, tako da smo u tom moru izgubili pojam bosanske nacije koji mozda nikad nece ni zaziviti ali one su bosanske stranke (ne vezano za naciju) jer danas ti se pojam nacije veze za pripadnost drzavljanstvu odnosno drzavi kao lojalnost pojedinca drzavi. Analogno tome kao drzavljani ove drzave oni u njoj djeluju kao bosanci bilo da su srbi hrvati bosnjaci , englezi, hare krisna ili ne znam ti vec sta. U mnostvu drzava imas retrogradnih pa nazovi ih i separatistickih struja koje streme ka tome da se izdvoje iz pojma nacije unutar koje djeluju ali to je ne moguce. Da dodju englezi u BiH i osnuju svoju stranku oni ce biti bosanska stranka koja brani interese engleza, ali djeluju u okviru Bosne. Kad smo vec kod srpskih strnaka izuzetak su srpski radikali koji djeluju pod palicom Beogradskog radikalizma ali opet oni su bosanska stranka. Tacno je sve sto ti kazes da su oni proglasavaju kao srpske stranke jer zastupaju interese samo jednog naroda ali to im ne daje zapravo da se izdvoje iz nacionalnog korpusa i okarakterisu se kao nebosanske stranke. Bosanska je cim djeluje u Bosni.Novi_Nick wrote:Postujem tvoje misljenje ali se neslazem s tvojom konstatacijom.cyprus wrote: Upravo tako.
Postujem i tvoje misljenje ali se ponovo neslazem ni sa tvojom konstatacijom. Nemogu politicki i vjerski predstavnici iz Srbije preko njihovih satelita u RS napraviti njihovu expozituru preko RS u vladi BiH preko zajednickih institucija i onda rusiti ustavno pravni poredak suverene drzave BiH. Po tvojoj logici dodju englezi u BiH registruju njihovu expozituru u vidu politicke stranke udju u zajednicke institucije drzave BiH te nametnu interese engleske u BiH te sruse ustavnopravni okvir suverene drzave BiH i naprave prosirenu englesku. Englezi mogu jedino funkcionisati u BiH ako ce prihvatiti ustav drzave BiH i funkcionisati u okviru njega i braniti njene interese suvereniteta na unutrasnjem i vanjskom planu. Pa kada bi po tvojoj logici sve drzave svijeta dopustile da ama bas svako iz drugih drzava registruje njihove politicke stranke koje ulaze u njihove zajednicke institucije drzave sa ciljem podijela teritorija tih istih drzava na unutrasnjem i vanjskom planu sve ijedna drzava bi izgubila njihov suverenitet u roku od 24 h. Onda nebi ni trebali ratovi i okupiranje tudjih teritorija vojnim sredstvima nego bi drzave okupirale druge drzave preko njihovih expozitura politickih stranaka ubacivanjem u zajednicke institucije i vladu a onda sve to otimanje teritorija lijepo ozvanicili kao njihove promjenom ustava i legalizovanjem otimacine teritorija.
-
Tariq_rambo
Novi_Nick wrote:Tariq_rambo wrote:To i jeste najveci problem sto se kod nas narod kao etnicki pojam veze za naciju, tako da smo u tom moru izgubili pojam bosanske nacije koji mozda nikad nece ni zaziviti ali one su bosanske stranke (ne vezano za naciju) jer danas ti se pojam nacije veze za pripadnost drzavljanstvu odnosno drzavi kao lojalnost pojedinca drzavi. Analogno tome kao drzavljani ove drzave oni u njoj djeluju kao bosanci bilo da su srbi hrvati bosnjaci , englezi, hare krisna ili ne znam ti vec sta. U mnostvu drzava imas retrogradnih pa nazovi ih i separatistickih struja koje streme ka tome da se izdvoje iz pojma nacije unutar koje djeluju ali to je ne moguce. Da dodju englezi u BiH i osnuju svoju stranku oni ce biti bosanska stranka koja brani interese engleza, ali djeluju u okviru Bosne. Kad smo vec kod srpskih strnaka izuzetak su srpski radikali koji djeluju pod palicom Beogradskog radikalizma ali opet oni su bosanska stranka. Tacno je sve sto ti kazes da su oni proglasavaju kao srpske stranke jer zastupaju interese samo jednog naroda ali to im ne daje zapravo da se izdvoje iz nacionalnog korpusa i okarakterisu se kao nebosanske stranke. Bosanska je cim djeluje u Bosni.Novi_Nick wrote: Postujem tvoje misljenje ali se neslazem s tvojom konstatacijom.
Postujem i tvoje misljenje ali se ponovo neslazem ni sa tvojom konstatacijom. Nemogu politicki i vjerski predstavnici iz Srbije preko njihovih satelita u RS napraviti njihovu expozituru preko RS u vladi BiH preko zajednickih institucija i onda rusiti ustavno pravni poredak suverene drzave BiH. Po tvojoj logici dodju englezi u BiH registruju njihovu expozituru u vidu politicke stranke udju u zajednicke institucije drzave BiH te nametnu interese engleske u BiH te sruse ustavnopravni okvir suverene drzave BiH i naprave prosirenu englesku. Englezi mogu jedino funkcionisati u BiH ako ce prihvatiti ustav drzave BiH i funkcionisati u okviru njega i braniti njene interese suvereniteta na unutrasnjem i vanjskom planu. Pa kada bi po tvojoj logici sve drzave svijeta dopustile da ama bas svako iz drugih drzava registruje njihove politicke stranke koje ulaze u njihove zajednicke institucije drzave sa ciljem podijela teritorija tih istih drzava na unutrasnjem i vanjskom planu sve ijedna drzava bi izgubila njihov suverenitet u roku od 24 h. Onda nebi ni trebali ratovi i okupiranje tudjih teritorija vojnim sredstvima nego bi drzave okupirale druge drzave preko njihovih expozitura politickih stranaka ubacivanjem u zajednicke institucije i vladu a onda sve to otimanje teritorija lijepo ozvanicili kao njihove promjenom ustava i legalizovanjem otimacine teritorija.
Ocito se nismo razumijeli,engleze sam naveo samo kao banalan primjer posto ti ne mozes napraviti distinkciju izmedju srpske stranke (koja djeluje u Bosni) i onih koji djeluju u Srbiji. Ti tu pravis jednakost u smislu da su one sve srpske (citaj srbijanske) Ja samo hocu reci da one koje su proglasavaju srpskim strankama a djeluju na teritoriju BiH one su bosanske stranke. To sto pises za engleze ili recimo bilo koga drugog nema veze s vezom. Pogotovo ono kad spominjes kada bi tako dopustio da svako registruje stranku i to ti nema vezse s vezom, ja to nigdje nisam spomenuo. NEgo samo ti navodim primjer kako politicki moze predstavljat jedna stranka samo jedan narod al opet ona svoj identitet mora vezati sa zemljom u kojoj djeluje. Definitivno ti neces da razdvojis srpsko od SRBIJE. Takodjer sataliti srbije u RS ne vidim kako si uspio izvuci taj zakljucak. Kad kazem da srpski radikali koji djeluju kao bosanska stranka u Bosni rade pod palicom beogradskog ogranska te stranke ne mislim da oni time nuzno uticu na vlast i pravljenje nekih expozitura. Kako si izveo te zakljucke, fakat ne kontam. Bit moje price jeste da iako se stranke iz RS-a deklarisu kao srpske (to rade zato sto predstavljaju interese samo jednog naroda-zato sam ti naveo engleze, mogao sam navesti rome, nebitno) one su BOSANSKE stranke jer djeluju u BiH.
-
zavrzlama
@Tarik
Ja licno hocu da postanem clan SDS(srpske demokratske stranke) a Bosanski sam musliman/bosnjak..dali ce moja buduca stranka promijeniti ime u MSDS......razjasni sebi ovo pa ces skontati neke stvari...
Nazivi stranaka su ciljano birani..razlog...ubijanje drzave BIH i njena podjela..
Ja licno hocu da postanem clan SDS(srpske demokratske stranke) a Bosanski sam musliman/bosnjak..dali ce moja buduca stranka promijeniti ime u MSDS......razjasni sebi ovo pa ces skontati neke stvari...
Nazivi stranaka su ciljano birani..razlog...ubijanje drzave BIH i njena podjela..
-
Tariq_rambo
Da i kakve to veze ima stim sto neko smatra da sds nije bosanska stranka zato sto se proklamovala kao srpska stranka. (KAO SRPSKA ne SRBIJANSKA)zavrzlama wrote:@Tarik
, i ti kad kazes da je nesto bosansko odmah vezes za bosnjake.
- gospodar kuglastih munja
Gospodo,
Ta ista pitanja identiteta, ko koga zastupa, za cije interese, u ime cije i koje drzave, pogotovo kod srpskih stranaka je vrlo tesko odgovoriti ako se stvar posmatra u dvije dimenzije ( to mi je najblizi opis). Na to pitanje sam pokusao dati odgovor u dvije teme koje sam ovdje otvorio, ali nije bilo bas velikog interesa.
Kad komentarisete srpske politicke stranke ne treba zaboraviti da one sve do jedne i u Srbiji i u BiH djeluju kroz politiku SPC. To je filter kroz koji prolazi svaka politicka zamisao od strane Srba. Najociglednija je poltika Srpske Radikalne Stranke. Zvucace apsurdno, ali tu stranku i ne zanima nesto posebno ni R Srbija ni Drzava BiH, vec sveukupan teritorij na kojoj SPC moze provoditi svoju politiku i na kojoj apsolutisticki vlada. Politika SRS po svom identitetu je najbliza politickim partijama mulimanskih predzanaka koji imaju vlast u drzavama serijatkog prva, odnosno muslimanskim zemljama. Ako kroz tu prizmu sagledate rad i djelovanje srpskih stranaka, bice vam jasnije nedefinisanost nacionalnih ciljeva kod svake politicke srpske partije( ono famozno pitanje, ciji su Radikali, srpski ili bosanski).
Ta ista pitanja identiteta, ko koga zastupa, za cije interese, u ime cije i koje drzave, pogotovo kod srpskih stranaka je vrlo tesko odgovoriti ako se stvar posmatra u dvije dimenzije ( to mi je najblizi opis). Na to pitanje sam pokusao dati odgovor u dvije teme koje sam ovdje otvorio, ali nije bilo bas velikog interesa.
Kad komentarisete srpske politicke stranke ne treba zaboraviti da one sve do jedne i u Srbiji i u BiH djeluju kroz politiku SPC. To je filter kroz koji prolazi svaka politicka zamisao od strane Srba. Najociglednija je poltika Srpske Radikalne Stranke. Zvucace apsurdno, ali tu stranku i ne zanima nesto posebno ni R Srbija ni Drzava BiH, vec sveukupan teritorij na kojoj SPC moze provoditi svoju politiku i na kojoj apsolutisticki vlada. Politika SRS po svom identitetu je najbliza politickim partijama mulimanskih predzanaka koji imaju vlast u drzavama serijatkog prva, odnosno muslimanskim zemljama. Ako kroz tu prizmu sagledate rad i djelovanje srpskih stranaka, bice vam jasnije nedefinisanost nacionalnih ciljeva kod svake politicke srpske partije( ono famozno pitanje, ciji su Radikali, srpski ili bosanski).
-
zavrzlama
Tariq_rambo wrote:Da i kakve to veze ima stim sto neko smatra da sds nije bosanska stranka zato sto se proklamovala kao srpska stranka. (KAO SRPSKA ne SRBIJANSKA)zavrzlama wrote:@Tarik
Nisi shvatio poentu mog posta...na popravni pa pokusaj ponovo....
a drugo ne stavljaj u usta nesto sto nisam nikad rekao ....
Ja sam Bosanski ili Bosanskohercegovacki musliman/bosnjak....dok neko u SDS -u ni u snu nece danas reci "mi smo SDS-a Bosne i Hercegovine...nego ce reci iskljucivo SDS republike srpske....prema tome prije nego li dajes kvalifikacije procitaj post od sagovornika dva ili tri puta i obrati paznju da ima i opcija "edituj post"
-
Tariq_rambo
Pa nije to sporno, ja sam to i potvrdio samo u drugom obliku, ali opet ti kazem bez obzira sto oni nikad to nece reci oni jesu "sds bosne" RS je sastavni diio bih.Oni jesu bosanske stranke. Ne mogu vezat stranacku pripadnost kad govorimo o odnosu drzava i partija za entitet. Opet kazem u pravu ste kad govorite da se one proklamuju kao srpske ali to im ne daje za pravo da se izdvoje iz BiH kao orjentira na cijem prostoru djeluju.zavrzlama wrote:Tariq_rambo wrote:Da i kakve to veze ima stim sto neko smatra da sds nije bosanska stranka zato sto se proklamovala kao srpska stranka. (KAO SRPSKA ne SRBIJANSKA)zavrzlama wrote:@Tarik
Ja sam Bosanski ili Bosanskohercegovacki musliman/bosnjak....dok neko u SDS -u ni u snu nece danas reci "mi smo SDS-a Bosne i Hercegovine...nego ce reci iskljucivo SDS republike srpske....prema tome prije nego li dajes kvalifikacije procitaj post od sagovornika dva ili tri puta i obrati paznju da ima i opcija "edituj post"
Sto se tice poente tvog posta shvatio sam ja to vrlo dobro samo vi mene necete da shvatite jer ono sto vi pisete je tacno ali ima i drugu stranu medalje. , ja smatram da su one bosanske stranke a drugo je sto one ne rade za dobrobit drzave. Ako si bosanska stranka ne moras radit za dobrobit mozes imati separatisticek ideje, ne vidim problem u tome u smislu pripadnosti jedne stranke drzavi.Toliko od mene ne bi vise o ovome.
-
Tariq_rambo
Samo bi upitao jos cija je ETA, da li se ona izjasnjava kao spanska organizacija. ? Ona je spanska ali oni to nikad nece reci niti javno proklamovati!
- shana_majka
Jurisdikcija(pravna snaga) Ustavnog Suda,,odlucuje o "specijalnim odnosima".To bi trebalo da bude kao neka "zashtita".Ugovor, o 'konfederaciji" izmedju R.S. i Srbije bio bi "de facto' ali ne i 'de jure".Tako da se i dalje radi na postojanju velike Srbije koja bi ukljucivala 49% BiH "de facto".
Eto zashto "dodo" 'oce federaciju.
P.S.Pokushao sam da uprostim koliko mogu.
-
Tariq_rambo
shana_majka wrote:Jurisdikcija(pravna snaga) Ustavnog Suda,,odlucuje o "specijalnim odnosima".To bi trebalo da bude kao neka "zashtita".Ugovor, o 'konfederaciji" izmedju R.S. i Srbije bio bi "de facto' ali ne i 'de jure".Tako da se i dalje radi na postojanju velike Srbije koja bi ukljucivala 49% BiH "de facto".
Uprostio si ti pa sastavljas recenice koje zvuce abnormalno. Jurisdikcija=pravna snaga ustavnog suda. Pravnu snagu moze imati samo neki akt donesen od strane ustavnog suda.Jurisdikcija(pravna snaga) Ustavnog Suda,,odlucuje o "specijalnim odnosima
-
El_comadante
ma može on pričati šta hoče
- shana_majka
Tariq_rambo wrote:shana_majka wrote:Jurisdikcija(pravna snaga) Ustavnog Suda,,odlucuje o "specijalnim odnosima".To bi trebalo da bude kao neka "zashtita".Ugovor, o 'konfederaciji" izmedju R.S. i Srbije bio bi "de facto' ali ne i 'de jure".Tako da se i dalje radi na postojanju velike Srbije koja bi ukljucivala 49% BiH "de facto".
P.S.Pokushao sam da uprostim koliko mogu.Uprostio si ti pa sastavljas recenice koje zvuce abnormalno. Jurisdikcija=pravna snaga ustavnog suda. Pravnu snagu moze imati samo neki akt donesen od strane ustavnog suda.Jurisdikcija(pravna snaga) Ustavnog Suda,,odlucuje o "specijalnim odnosima
- tech10
Mozda bi ovaj prijedlog o federaciji i trebalo razmotriti ali iskljucivo pod 3 uslova:
1. Federalne jedinice nemaju pravo odcjepljenja
2. Posto se radi i insistira o podjeli po nacionalnom principu, velicina jedinica i granice izmedju federalnih jedinica ce biti odredjene u skladu sa popisom iz 1991. godine (Srbi su nasilno i ratom tadasnji raspored stanovnista promijenili i taj metod je neprihvatljiv)
3. Broj federalnih jedinica ce biti 3 tako da svaki narod ima svoju, kompaktnu jedinicu (da se izbjegne West Bank i Gaza Strip)
2. Posto se radi i insistira o podjeli po nacionalnom principu, velicina jedinica i granice izmedju federalnih jedinica ce biti odredjene u skladu sa popisom iz 1991. godine (Srbi su nasilno i ratom tadasnji raspored stanovnista promijenili i taj metod je neprihvatljiv)
3. Broj federalnih jedinica ce biti 3 tako da svaki narod ima svoju, kompaktnu jedinicu (da se izbjegne West Bank i Gaza Strip)
- Vodenjak
I onda bi Srbi, Bosnjaci i Hrvati bili sretni, zadovoljni i veseli!tech10 wrote:Mozda bi ovaj prijedlog o federaciji i trebalo razmotriti ali iskljucivo pod 3 uslova:
Svoji i na svom!
A bogme podobro i na mom!
- vaca
Cekaj, po toj logici ni HDZ nije bosanska stranka nego hrvatska?zavrzlama wrote:Tariq_rambo wrote:Da i kakve to veze ima stim sto neko smatra da sds nije bosanska stranka zato sto se proklamovala kao srpska stranka. (KAO SRPSKA ne SRBIJANSKA)zavrzlama wrote:@Tarik
-
zavrzlama
vaca wrote:Misleci na HDZ BiH...
HDZBIH.....onda kada bude HDZ...republike hrvatske kao sto je SDS republike srpske..nece ni ova stranka biti Bosansko-Hercegovacka......zasto HDZ nije nazvan Hercegovacko-demokratska Stranka...pa HDZ u Posavini Posavsko-demokratska Stranka...prokontaj pa ces shvatiti...
- vaca
E pa sad ti sam stavljas u istu ravan RHrvatsku i RS... Sto i kako...samo ti znas...zavrzlama wrote:vaca wrote:Misleci na HDZ BiH...
HDZBIH.....onda kada bude HDZ...republike hrvatske kao sto je SDS republike srpske..nece ni ova stranka biti Bosansko-Hercegovacka......zasto HDZ nije nazvan Hercegovacko-demokratska Stranka...pa HDZ u Posavini Posavsko-demokratska Stranka...prokontaj pa ces shvatiti...
- Novi_Nick
Imena stranaka mogu bit ali i nemoraju biti vazna. Najvaznije je kakav je statut i program tih stranaka. Kao primjer jedna bosanska stranka moze imati bilo kakvo ime ali ako u njenom statutu i programu stoji npr: da je to stranka recimo svih bosanaca i hercegovaca (iz svih etnickih grupa), da je ona za teritorijalnu cjelovitost drzave BiH na unutrasnjem i vanjskom planu, da su svi gradjani na cijelom teritoriju ravnopravni, da je to demokratska, multietnicka, multivjersaka i gradjanska drzavna zajednica. Da teritorijalni suverenitet i integritet ima jedino i iskljucivo drzava a ne etnicke zajednice. Da je BiH na unutrasnjem planu administrativno decentralizovana i podijeljena na Regije i opstine, da su vjerske zajednice razdvojene od politike. Da vlada, sve politicke stranke bez obzira na njihova imena i programe, sve etnicke i vjerske zajednice ili gradjani moraju da rade za interese drzave BiH na vanjskom i unutrasnjem planu i cuvaju njen teritorijalni suverenitet i integritet. Za ovakvu jednu stranku kao primjer bi se moglo reci da je bosanska ili bosanskohercegovacka.
Procitajte u sve i jedne srpske stranke njihove statute i programe, ustav RS itd pa ce te vidjeti da su to 100% stranke i programi koje rade na zaokruzivanju, cementiranju i eventualno na kraju odvajanja 1/2 = 49% BH teritorije. Da su to stranke koje rade u interesu samo srpskog naroda itd. Za ovakve stranke se nemoze reci da su bosanske stranke nego cisto srpske jer one rade protiv interesa drzave BiH i svih ostalih gradjana iz drugih etnickih zajednica i razbijaju njen teritorijalni suverenitet i integritet na unutrasnjem i vanjskom planu kroz zajednicke institucije drzave BiH.
Procitajte u sve i jedne srpske stranke njihove statute i programe, ustav RS itd pa ce te vidjeti da su to 100% stranke i programi koje rade na zaokruzivanju, cementiranju i eventualno na kraju odvajanja 1/2 = 49% BH teritorije. Da su to stranke koje rade u interesu samo srpskog naroda itd. Za ovakve stranke se nemoze reci da su bosanske stranke nego cisto srpske jer one rade protiv interesa drzave BiH i svih ostalih gradjana iz drugih etnickih zajednica i razbijaju njen teritorijalni suverenitet i integritet na unutrasnjem i vanjskom planu kroz zajednicke institucije drzave BiH.