Dodik: RS - Minimum federalna jedinica?!

Post Reply
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zavrzlama wrote:
Vodenjak wrote:
sarajevoxxxx wrote: Upravo tako, samo problem kod tebe zavrzlama je sto zaboravljas ko je kriv za taj standard, ko ga je napravio, ko ga je uveo, ozvanicio, dao mu legitimitet i sl

Bosnjacki politicari u Dejtonu su napravili taj standard, Srbi u Bosni politicari ili narod, svejedno, imaju pravo traziti da se postuje dogovoreno...
Koliko god bilo nesposteno, koliko god bilo neprijatelja Bosne u RS i njihovg nastojanja da se izdvoji iz BiH, po meni kljucni krivci su bosnjacki politicari koji su im to dozvolili.
Svaka tvrdnja da je u Dejtonu bio vrhunac i da se ostvarilo najvise sto se moglo bar kada se radi o bosnjackoj strani, onda se trebamo opravdano zapitati sta mi (Bosnjaci) pobogu radimo ovdje u Bosni, zasto ili cemu sve onda ovo natezanje, naglabanje, politicko nadmudrivanje kad su svi protiv nas...

Kad se dakle nije moglo dogovoriti ili dobro proci u pregovorima sa BH Srbima kada su stvari i okolnosti daleko vise bile u korist bosnjacke strane, prije svega mislim na moralnu prednost, na drzavni legitimitet, sta treba ocekivati danas kada islamofobija cvijeta, kada se i ne zna ko je rat zapoceo, pa covjece po Alijioj rahmetli logici spasa nam nema, nego valja nam potpisati neki neovi Dejtonski sporazum, u kojem recimo treba dati Hrvatima da naprave Herceg Bosnu, Srbima u RS dati jos par opcina (nekako brate usko ondje oko Brckog neka malo prosire RS) i ono najvaznije, rasformirati zlocinacku stranku SBiH, i protjerati sve njene clanove iz svih drzavnioh institucija i zabraniti im djelovanje zauvijek.

Sto se prije potpise takav neki sporazum svima ce nam biti lakse..jer to nam je cilj zar ne... Kao sto rece Komsic "bogdo da se potpisao Dejton dan ranije pa da dan ranije izadjem iz rova''
Ja ovo gore napisano pokusavam reci vec tri godine na ovom forumu ali kad dirnes Aliju ili bilo kojeg drugog SDA-ovca, ostalE SDA-ovce skoce ko ovnovi na moje rodoljublje iliti domoljublje! :oops:
Jer, eto, kad su standardi gore pomenuti, za mnoge je osnovni standard, mjerilo patriotizma, volis li ili ne volis Aliju & comp!
Ja nemam razloga ni da ih volim ni da ih ne volim ali imam bogumi i to kakvo pravo da pod lupu stavim sve sto su radili i kritikujem sve ono sto su lose (ili nikako) uradili! Ako ni zbog cega drugog a ono zbog toga sto su SAMI zeljeli i nema sta nisu radili samo da bi se dokopali mjesta s kojeg mogu odlucivati o buducnosti a onda, pokazalo se, i o zivotima kako naroda tako i drzave!

Broj zrtava i sterilna i impotentna drzava koju su ostavili iza sebe najbolje govori o njima samima!
A vala i o onima koji ih u nebesa dizu!

Sve u svemu, :thumbup: za komentar! :)
Ebiga Vodeni...po tebi bosnjaci i omiljeni ti Alija..trazili rat u BIH....u Dejtonu im pred nos dali da biraju kakvu ce BIH ..a oni ko izabrali Dejtonsko danasnje rjesenje....Broj bosnjackih zrtvava po tebi pobijo Alija i bosnjacki politicari.....Hoces reci trebao je Alija i svi ostali Bosanci i Hercegovci 92-e ..pustiti velikosrbe i cetnike da pokolju i pobiju onoliko koliko hoce i koga hoce....mozda bi po tebi bio manji broj zrtava od ovog kojeg imamo danas.....jer bi na kraju velikosrbi rekli..eto dosta je klanja niste pruzali otpor ,sad vam ostavljamo BIH da zivite sretno u miru sa komsijama hrvatima i srbima..

Ti Vodenjak imas neki kompleks od Alije Izetbegovica i te famozne stranke SDA..tako da svo ovo vrijeme pljujes po BIH i postenim gradjanima BIH ...nije Alija BIH...niti je SDA stranka koja je odbranila BIH...

Tebi izgleda nije po volji sto je i ovo malo BIH sacuvano....mogao je biti bilo ko na mjestu SDA ili Alije..isto bi prosli..ovi su samo svojom losom politikom smanjivali odbranbenu moc ARBIH i BIH..a nisu oni uzrok rata i Dejtonske nakarade..nego Srbija,domaci cetnici,,hiljade tenkova i masovna klanja..
Vodenjak wrote:
... ali kad dirnes Aliju ili bilo kojeg drugog SDA-ovca, ostalE SDA-ovce skoce ko ovnovi na moje rodoljublje iliti domoljublje!
Jer, eto, kad su standardi gore pomenuti, za mnoge je osnovni standard, mjerilo patriotizma, volis li ili ne volis Aliju & comp!
I jos mi samo reci U KOM DIJELU POSTA sam pisao da su Alija i ostala companija uzrocnici rata?

Hvala!
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Vodenjak wrote:
sarajevoxxxx wrote:
zavrzlama wrote:
Sve sto vodi suzivotu,pomirenju i normalizaciji drzave BIH..treba nekima crtati i to je nemoguca misija.....sve sto rusi BIH i priznaje rezultate rata je standard i ako neko dirne u to .odmah je ugrozio nacionalni interes nekog od naroda :D
Upravo tako, samo problem kod tebe zavrzlama je sto zaboravljas ko je kriv za taj standard, ko ga je napravio, ko ga je uveo, ozvanicio, dao mu legitimitet i sl

Bosnjacki politicari u Dejtonu su napravili taj standard, Srbi u Bosni politicari ili narod, svejedno, imaju pravo traziti da se postuje dogovoreno...

Koliko god bilo nesposteno, koliko god bilo neprijatelja Bosne u RS i njihovg nastojanja da se izdvoji iz BiH, po meni kljucni krivci su bosnjacki politicari koji su im to dozvolili.

Svaka tvrdnja da je u Dejtonu bio vrhunac i da se ostvarilo najvise sto se moglo bar kada se radi o bosnjackoj strani, onda se trebamo opravdano zapitati sta mi (Bosnjaci) pobogu radimo ovdje u Bosni, zasto ili cemu sve onda ovo natezanje, naglabanje, politicko nadmudrivanje kad su svi protiv nas...

Kad se dakle nije moglo dogovoriti ili dobro proci u pregovorima sa BH Srbima kada su stvari i okolnosti daleko vise bile u korist bosnjacke strane, prije svega mislim na moralnu prednost, na drzavni legitimitet, sta treba ocekivati danas kada islamofobija cvijeta, kada se i ne zna ko je rat zapoceo, pa covjece po Alijioj rahmetli logici spasa nam nema, nego valja nam potpisati neki neovi Dejtonski sporazum, u kojem recimo treba dati Hrvatima da naprave Herceg Bosnu, Srbima u RS dati jos par opcina (nekako brate usko ondje oko Brckog neka malo prosire RS) i ono najvaznije, rasformirati zlocinacku stranku SBiH, i protjerati sve njene clanove iz svih drzavnioh institucija i zabraniti im djelovanje zauvijek.

Sto se prije potpise takav neki sporazum svima ce nam biti lakse..jer to nam je cilj zar ne... Kao sto rece Komsic "bogdo da se potpisao Dejton dan ranije pa da dan ranije izadjem iz rova''
Ja ovo gore napisano pokusavam reci vec tri godine na ovom forumu ali kad dirnes Aliju ili bilo kojeg drugog SDA-ovca, ostalE SDA-ovce skoce ko ovnovi na moje rodoljublje iliti domoljublje! :oops:
Ja nemam razloga ni da ih volim ni da ih ne volim ali imam bogumi i to kakvo pravo da pod lupu stavim sve sto su radili i kritikujem sve ono sto su lose (ili nikako) uradili! Ako ni zbog cega drugog a ono zbog toga sto su SAMI zeljeli i nema sta nisu radili samo da bi se dokopali mjesta s kojeg mogu odlucivati o buducnosti a onda, pokazalo se, i o zivotima kako naroda tako i drzave!

Broj zrtava i sterilna i impotentna drzava koju su ostavili iza sebe najbolje govori o njima samima!

Eto to boldirano malo pervedi na bosnaski pa ces dobiti konstrukciju da su Alija & CO odlucivali o ratu, sto ce reci da su zapoceli rat i da su ga mogli zavrsit ne cekajuci tolike zrtve. To je iz tvoje tastature izaslo!
. Jesi li ti 95 rekao kad je prestalo da se puca, nisu trebali potpisat to trebali smo jos koji dan pucat. Agresor je drzao preko 70% teritorije, a Armija branila gradove lopatama i cakijama. Alija je grdno pogresio kad je pristao na razgovore s Karadzicem i Bobanom proglasivsi se tim predjsednikom Bosnjaka (a ne Predsjednikom BiH i svih njenih naroda), a sto se tice Daytona da ga je Bogdo dan ranije potpisao.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Tariq_rambo wrote:
Vodenjak wrote:
sarajevoxxxx wrote: Upravo tako, samo problem kod tebe zavrzlama je sto zaboravljas ko je kriv za taj standard, ko ga je napravio, ko ga je uveo, ozvanicio, dao mu legitimitet i sl

Eto to boldirano malo pervedi na bosnaski pa ces dobiti konstrukciju da su Alija & CO odlucivali o ratu, sto ce reci da su zapoceli rat i da su ga mogli zavrsit ne cekajuci tolike zrtve. To je iz tvoje tastature izaslo!
. Jesi li ti 95 rekao kad je prestalo da se puca, nisu trebali potpisat to trebali smo jos koji dan pucat. Agresor je drzao preko 70% teritorije, a Armija branila gradove lopatama i cakijama. Alija je grdno pogresio kad je pristao na razgovore s Karadzicem i Bobanom proglasivsi se tim predjsednikom Bosnjaka (a ne Predsjednikom BiH i svih njenih naroda), a sto se tice Daytona da ga je Bogdo dan ranije potpisao.
E vidis, @rambo, ovo sto sam JA boldirao je razlog zbog kojeg sam napisao ono sto sam napisao! I Alija nije poceo da pregovara sa pomenutom dvojicom kad je zapoceo rat vec je to ucinio godinu dana prije nego sto su isti (zajedno s njim) mogli i sanjati da bi mogli dobiti vlast! Drzeci se za rukice ostvarili su pobjedu na izborima koju, u protivnom, nikad ne bi mogli ostvariti!
Drugim rijecima, narod je 1990. glasao za svoje krvnike! Bio sam direktni sudionik svih tih dogadjaja i vrlo dobro znam o cemu pricam!

I ako ces biti posten priznaces da je, zbog svojih deklarativnih izjava o borbi za cjelovitu i jedinstvenu drzavu tri naroda na jednoj strani, a u stvari neceg sasvim drugog sto je radio na terenu, vrh SDA zacepio usta i obezglavio sve one kojima je ZAISTA na srcu onakva BiH za kakvu su glasali na referendumu 1992. godine! Upravo to njihovo deklarativno zalaganje za onu i onakvu BiH za kakvu se opredijelilo 2/3 stanovnistva zemlje je ucinilo da se svaki pokusaj pobune protiv svih onih koji su na ovaj ili onaj nacin podrivali zemlju (prije svega cetnika i ustasha ali i mangupa iz reda SDA stranke) proglasi izdajnickim, protudrzavnim, antibosanskim!

Sta je bilo na terenu vidjeli smo i u toku rata a bogme gledamo i svih ovih godina nakon rata!
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Vodenjak wrote:
Tariq_rambo wrote:
Vodenjak wrote: Ja ovo gore napisano pokusavam reci vec tri godine na ovom forumu ali kad dirnes Aliju ili bilo kojeg drugog SDA-ovca, ostalE SDA-ovce skoce ko ovnovi na moje rodoljublje iliti domoljublje! :oops:

E vidis, @rambo, ovo sto sam JA boldirao je razlog zbog kojeg sam napisao ono sto sam napisao! I Alija nije poceo da pregovara sa pomenutom dvojicom kad je zapoceo rat vec je to ucinio godinu dana prije nego sto su isti (zajedno s njim) mogli i sanjati da bi mogli dobiti vlast! Drzeci se za rukice ostvarili su pobjedu na izborima koju, u protivnom, nikad ne bi mogli ostvariti!
Drugim rijecima, narod je 1990. glasao za svoje krvnike! Bio sam direktni sudionik svih tih dogadjaja i vrlo dobro znam o cemu pricam!

I ako ces biti posten priznaces da je, zbog svojih deklarativnih izjava o borbi za cjelovitu i jedinstvenu drzavu tri naroda na jednoj strani, a u stvari neceg sasvim drugog sto je radio na terenu, vrh SDA zacepio usta i obezglavio sve one kojima je ZAISTA na srcu onakva BiH za kakvu su glasali na referendumu 1992. godine! Upravo to njihovo deklarativno zalaganje za onu i onakvu BiH za kakvu se opredijelilo 2/3 stanovnistva zemlje je ucinilo da se svaki pokusaj pobune protiv svih onih koji su na ovaj ili onaj nacin podrivali zemlju (prije svega cetnika i ustasha ali i mangupa iz reda SDA stranke) proglasi izdajnickim, protudrzavnim, antibosanskim!

Sta je bilo na terenu vidjeli smo i u toku rata a bogme gledamo i svih ovih godina nakon rata!
Potpisujem sve to, samo sam apostrof zelio staviti na Dayton kakav je da je zaustavio je rat. To je poenta, dal je moglo bolje, moglo je al to ce uvijek ostati na pricama moglo je ovako onako.Imamo to sto imamo. Ja ipak mislim da je to bilo najbolje rjesenje jer i dan danas bi bio rat ili bi se naknadno desio neki drugi Dayton al imali bi opet veci broj zrtava. Pogotovo da smo proveli sve anekse tog sporazuma bilo bi itekako dobro.
Valjda ce doci nekad bolja vremena pa ce ove price postati dosadne, jer dok su ovako interesantne nema hajra ovdje.
Novi_Nick

#130 Re: Dodik: RS - Minimum federalna jedinica?!

Post by Novi_Nick »

Novi_Nick wrote:

Dodik: Za srpsku stranu je prihvatljivo postojanje BiH kao federalne države

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak da je za srpsku stranu prihvatljivo postojanje Bosne i Hercegovine kao federalne države u kojoj će RS biti jedna od federalnih jedinica.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da buduće ustavno uređenje BiH treba biti rezultat razgovora domaćih političkih faktora te istaknuo da je postojanje RS-a kao federalne jedinice minimum koji će srpska strana zastupati u tim razgovorima.

''Ukoliko toga nema, onda ćemo razmisliti o drugim alternativama'', kazao je.

Mediji su u četvrtak objavili izjavu američkog ambasadora u BiH Douglasa McElhaneyja iz Mostara prema kojem je početna tačka u razgovorima o budućem uređenju postojanje BiH kao unitarne države.

''Čuo sam u medijima tu izjavu da razgovori počinju sa činjenicom da je BiH unitarna zemlja. Mislim da tu razgovori prestaju'', kazao je Dodik, dodajući da nejasnoće u prijevodu mogu da objasne situaciju.

Ambasador McElhaney u petak je u Trebinju pojasnio da je mislio na postojanje jedinstvene države BiH, ne ulazeći u strukturu srednjega i lokalnog nivoa vlasti.
(FENA)

Dejtonski sporazum niko od BH strane nije trebao prihvatiti i potpisati jer se na taj nacin prihvatila unutrasnja teritorijalna podjela drzave BiH. Rezultat tog prihvatanja i potpisivanja sada vidimo direktno u praksi i na terenu te kako Dodik & CO sada traze federalne jedinice.

Medjutim kada je vec prihvacen i potpisan taj dejtonski sporazum Cilj istog koliko ja znam je bio da se entiteti RS i F BiH kao dvije komponente uklope i integriraju u drzavu BiH. Znaci da se to dva lokalna entiteta na unutrasnjem planu a da su u isto vrijeme integrisani u drzavu BiH i na lokalnom i na vanjskom planu te da na vanjskom planu rade zajednicki u korist drzave BiH.

Sta smo dobili od Daytonskog sporazuma i gdje greska?
U toku rata tzv RS njena vlada, vojska i policija su bile paradrzavne i nisu bile priznate od svijeta nego vlada BiH koju su sacinjavali Bosanci, Bosnjaci, jedan dio Hrvata i jedan dio Srba.

Potpisima u Dejtonu je legalizovana RS, njena paravlada, njena paravojska, njena parapolicija. RS i njeni predstavnici umjesto kada su dobili taj legalitet u zajednickim institucijama drzave BiH s ciljem da se integriraju u drzavni sustav drzave BiH. RS je taj njen legalitet odmah iskoristila za njihove ciljeve da zacementira RS pa cak i da bude kapa F BiH kao i drzavi BiH koja je opet kapa lokalnim entitetima. Sada idu pokusaji RS za totalnu dezintegraciju drzave BiH preko zahtjeva o federalizaciji drzave.

Ko je za to najvise Kriv po mom misljenju?
Za moj pojam najvise su krivi politicki i vjerski predstavnici Bosnjaka, Hrvata i MZ zato sto nisu odmah reagovali protiv RS kada su vidjeli da oni koji trebaju da se integriraju u zajednicki sistem drzave BiH su krenuli u totalnu podjelu drzave sto je opet totalni prekrsaj dejtonskog sporazuma. I dok oni spavaju, cuvaju fotelje i ganjaju njihove licne profite ciljevi srpskih karavana i vozova prolaze te se polako ali sigurno ostvaruje cilj RS i nihovih mentora Srbije.

Kakvo je sada rjesenje i sta da se radi?
Politicki i vjerski predstavnici Bosanaca, Bosnjaka i Hrvata moraju ODMAH zahtjevati od medjunarodne zajednice da izvrsi pritisak na RS i njene predstavnike da ispostuju dejtonski sporazum i kao entitet da se integrisu u sistem drzave BiH a ne da prave drzavu u drzavi preko zajednickih institucija drzave BiH. Ako MZ ne natjera odmah RS da ispostuje sve obaveze i stavke iz dejtonskog sporazuma BH strana sastavljena od Bosanaca, Bosnjaka, Hrvata i onog djela Srba koji su za integrisanu i jedinstvenu BiH zahtjevace direktni raskid dejtonskog sporazuma i vracanje na snagu Ustava R BiH iz 92 koji je za sada suspendovan.

Pa hajde da vidimo i prodiskutujemo poteze RS i njenih politickih i vjerskih predstavnika jer na njihove igre bez granica se konacno negdje mora staviti tacka!
Oruzani rat je zavrsen, potpisan je Dejtonski sporazum. RS i njeni politicki i vjerski predstavnici su nastavili rat mirovnim sredstvima kroz zajednicke institucije drzave BiH da ozvanice sve ono sto su pokusavali ratom i vojnim sredstvima.

Hajde sada da krenemo odavde i da vidimo da li se greske iz dejtona mogu ispraviti i kako ili je doslo vrijeme da politicki i vjerski predstavnici Bosanaca, Bosnjaka, jednog dijela Hrvata, jednog dijela Srba kao i drugih koji su za teritorijalno jedinstvenu BiH na vanjskom i unutrasnjem planu samoinicijativno proglase raskid dejtonskog sporazuma jer politicki predstavnici RS nisu sproveli sve tacke iz dejtonskog sporazuma nego sada cak traze i vise prijedlogom stvaranja federalne jedinice RS u BiH.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

@Vodenjak

Bosnjacki politicari u Dejtonu su napravili taj standard, Srbi u Bosni politicari ili narod, svejedno, imaju pravo traziti da se postuje dogovoreno..
sva tvoja filozofija je iskazana u ovom citatu....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zavrzlama wrote:@Vodenjak

Bosnjacki politicari u Dejtonu su napravili taj standard, Srbi u Bosni politicari ili narod, svejedno, imaju pravo traziti da se postuje dogovoreno..
Jesi li ti ovo mene citirao?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Vodenjak wrote:

Nsam tebe citirao...nego sam ovaj citat usporedio sa nacinom na koji ti rezonujes stvari...
Prozor

Post by Prozor »

Meni se cini, da vecina ovdje ima duple standarde. Jer kako ja to vidim, vecina prisutnih kriticara kritikuje zapravo nasu "ne-pobjedu"(jer nebi rekao ni da je bio poraz) a ne politicka zalaganja Alije ili bilo koga. Da smo prosli kao Hrvatska, i danas imali svoju zemlju do Drine, ali mislim stvarno svoju bosansku zemlju bez rs-a do Drine nikoga nebi svrbila niti jedna odluka Alije i ekipe. Dobar je primjer Hrvatska, gdje se HDZ zalagao itekako za nesto drugo nesto sto je proklamirao, iako to nije bilo ono sto je cetnicka propaganda tvrdila, HDZ nije naj-pozitivnije gledao na domace Srbe ali to nikome vise nije ni iz dzepa ni u dzep jer se ima svoja hrvatska zemlja.

Mi, sa druge strane, smo dobili ovo sto imamo i zato sada sviju sve svrbi. Pa tako i tkz. dvolicnost SDA, iako nisu moja stranka, SDA je iz pocetka rekla da je bosnjacka stranka i to je ostala do kraja. Ne vidim u cemu je ta dvolicnost? A to sto se govorilo o jedinstvenoj BiH, pa ja nisam vidio da je ikada pocelo ciscenje ne-Bosnjaka? A to da se na vjersku umjesanost u drustvu gledalo drukcije nego kao npr. u Turskoj, to je istina. Ali ni to nije priblizno to sto su cetnici tvrdili... Mislim da je SDA imala puno bolje poglede na bh. Srbe nego sto je to HDZ imao na hrvatske.

Ali eto, cini mi se da je svima glavno sto nismo pobjedili i to je razlog svih kritika.

Ja sam davno rekao, da smo mi narod premal za unutarnje sukobe, kao sto mi rece jedan prijatelj ovdje na forumu, nasi politicari trebaju svesti svoje nesuglasice na najmanji moguci nivo jer mi kao sto bi Ameri rekli can´t afford to fight izmedju se, narucito u ovim vremenima.

Kao sto jos neko rece, da sada cetnici upadnu u Hrvatsku svako od radikala do komuniste ce se dici a mi bi se kako izgleda prvo sami poklali i postedili cetnicima posao.

Man´te se suplje, i jedni i drugi.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zavrzlama wrote:
Vodenjak wrote:

Nsam tebe citirao...nego sam ovaj citat usporedio sa nacinom na koji ti rezonujes stvari...
A kako TI znas kako JA rezonujem stvari?
Ovo gore ne stoji zato sto JA tako rezonujem vec zato sto je onaj ko je potpisao Dejton tako rezonovao! A tu je, onako usput da kazemo, bio i Osnivac!
Isti ovaj koji se, eto, ubi da ukine Republiku Srpsku! :roll:

Mnogi ovdje zakopavaju glavu u pijesak i za mnoge istorija pocinje sa Dejtonom! Kao da nam je neko dosao i s neba spustio situaciju koja je bila u doba Dejtona! Mi, eto, vanredni bili... Nista, jadni, s godinama i dogadjajima koji su Dejtonu prethodili nismo imali! :roll: :oops:

Isti oni s kojima sam se licno godinama pred rat ubjedjivao da rat nije nikakvo rjesenje i da se sve moze i MORA urediti mirnim putem, danas me proglasavaju da sam bio za produzetak rata! :-) :-) To su isti oni koji kao nisu htjeli ni cuti za bilo kakvu podjelu Bosne na kantone, a danas se satrase braneci SDA i Aliju koji je, eto, zaustavio rat stvarajuci i ozvanicavajuci citavu jednu republiku u Bosni!
Kantoni su za ovo sto smo dobili bili mala maca... :oops:
Sogan

Post by Sogan »

Vodenjak wrote:
Isti oni s kojima sam se licno godinama pred rat ubjedjivao da rat nije nikakvo rjesenje i da se sve moze i MORA urediti mirnim putem, danas me proglasavaju da sam bio za produzetak rata! :-) :-) To su isti oni koji kao nisu htjeli ni cuti za bilo kakvu podjelu Bosne na kantone, a danas se satrase braneci SDA i Aliju koji je, eto, zaustavio rat stvarajuci i ozvanicavajuci citavu jednu republiku u Bosni!
A mozda si se na pogresnoj adresi "licno godinama pred rat ubjedjivao da rat nije nikakvo rjesenje i da se sve moze i MORA urediti mirnim putem" :? Logicno bi bilo da si u to ubjedjivao one koji su bili naoruzani do zuba i kasnije poceli rat :? A nisu ga poceli radi pitanja unutrasnjeg preustroja nego suvereniteta...

Ok, vec si ranije izjasnio kako si potaknut kasnijim bezbolnim otcjepljenjem C.Gore pristalica ideje da je i BiH trebala ostati u krnjoj Jugoslaviji i cekati bolju priliku... vjerovatno u glavi imas neki hipoteticku sliku u kojem bi se pravcu desavanja na Balkanu kretala da se ostvario taj scenario... sta bi se recimo desavalo u zapadnoj Hercegovini za vrijeme te blazene unije sa Milosevicem... ko bi ginuo kad bi Hrvatska pokusala povratiti svoju trecinu teritorije koju su nasi po tebi pozeljni saveznici drzali pod okupacijom... kakav status bi BiH imala u toj krnjoj Jugoslaviji... kako bi se sprijecio rat kad bi kasnije BiH i C.Gora zatrazili samostalnost ako znamo da se eto nije mogao izbjeci deset godina ranije... sta bi bilo ako bi Slobo i Ratko, nase politicke i vojne vodje po tvojoj zamisli, pozivili i bili legalni jer Haag bi bio aktuelan samo za Hrvatsku... u suprotnom, koga bi nam ostavili u naslijedje da nam bude partner u pregovorima kad trazimo osamostaljenje... da li bi se otcjepio samo jedan dio BiH ili cijela... i milion drugih detalja...

...ali iskreno, ako ti ne mozes shvatiti da su ljudi izasli na referendum zato sto nisu zeljeli biti dio Miloseviceve fasistoidne familije koja je vec bila u ratu i krvlju i celikom marljivo pocela brisati ono sto ti smatras da smo imali mogucnost i trebali izabrati... onda sumnjam da ces ikad moc shvatiti da je samo jedan dio politicke elite odlucivao o ratu, ona srpska, ma koliko je politicka elita Hrvata i Bosnjaka na koju si se ti zakacio i suptilno ali konsekventno optuzujez za iniciranje rata, tokom i nakon istog povlacila pogresne poteze koji se mogu i etiketirati kao izdaja BiH kakvu smo izglasali na referendumu.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Sogan wrote:
Vodenjak wrote:
A mozda si se na pogresnoj adresi "licno godinama pred rat ubjedjivao da rat nije nikakvo rjesenje i da se sve moze i MORA urediti mirnim putem" :? Logicno bi bilo da si u to ubjedjivao one koji su bili naoruzani do zuba i kasnije poceli rat :? A nisu ga poceli radi pitanja unutrasnjeg preustroja nego suvereniteta...

Ok, vec si ranije izjasnio kako si potaknut kasnijim bezbolnim otcjepljenjem C.Gore pristalica ideje da je i BiH trebala ostati u krnjoj Jugoslaviji i cekati bolju priliku... vjerovatno u glavi imas neki hipoteticku sliku u kojem bi se pravcu desavanja na Balkanu kretala da se ostvario taj scenario... sta bi se recimo desavalo u zapadnoj Hercegovini za vrijeme te blazene unije sa Milosevicem... ko bi ginuo kad bi Hrvatska pokusala povratiti svoju trecinu teritorije koju su nasi po tebi pozeljni saveznici drzali pod okupacijom... kakav status bi BiH imala u toj krnjoj Jugoslaviji... kako bi se sprijecio rat kad bi kasnije BiH i C.Gora zatrazili samostalnost ako znamo da se eto nije mogao izbjeci deset godina ranije... da li bi se otcjepio samo jedan dio BiH ili cijela... i milion drugih detalja...

...ali iskreno, ako ti ne mozes shvatiti da su ljudi izasli na referendum zato sto nisu zeljeli biti dio Miloseviceve fasistoidne familije koja je vec bila u ratu i krvlju i celikom marljivo pocela brisati ono sto ti smatras da smo imali mogucnost i trebali izabrati... onda sumnjam da ces ikad moc shvatiti da je samo jedan dio politicke elite odlucivao o ratu, ona srpska, ma koliko je politicka elita Hrvata i Bosnjaka na koju si se ti zakacio i suptilno ali konsekventno optuzujez za iniciranje rata, tokom i nakon istog povlacila pogresne poteze koji se mogu i etiketirati kao izdaja BiH kakvu smo izglasali na referendumu.
Ocito da ne vrijedi diskutovati kad se sve ono sto covjek kaze tumaci jednostrano!
Nabrojao si koje bi nas zrtve kostalo da se uradilo nesto vise tada na diplomatskom planu (s cim se, naravno, ne slazem u potpunosti!) a ja tebi necu nabrajati koje su se zrtve podnijele kad je diplomatija zamrla! Vjerujem da to znas barem isto koliko i ja kao sto znas da sad imamo Bosnu sa tri trecine - nejednake uz to!
Ali, dobro... Ja eto ne znam sta znaci biti pod cetnickom cizmom. Samo godinu dana sam bio a to je nedovoljno. Valjda... :oops:

I sam sam jedan od onih koji je glasao na referendumu i naravno da bih opet to uradio kada bih se nasao u istoj situaciji! Ponavljam, kada bih se nasao u istoj situaciji sa svim onim sto to znaci i sto nemam namjeru da objasnjavam!
I slozio bih se naravno i time da je zbog tog suvereniteta Milosevic zajedno sa onim dijelom bosanskih Srba koji su isli za njim i Karadzicem potegnuo za oruzjem!
Problem, po meni, lezi daleko vise u tome sta je i kako radila ona strana koja se zalagala za BiH kakvu smo izglasali na referendumu! Sta o tome mislim, napisao sam ovdje:
Vodenjak wrote:...zbog svojih deklarativnih izjava o borbi za cjelovitu i jedinstvenu drzavu tri naroda na jednoj strani, a u stvari neceg sasvim drugog sto je radio na terenu, vrh SDA zacepio usta i obezglavio sve one kojima je ZAISTA na srcu onakva BiH za kakvu su glasali na referendumu 1992. godine! Upravo to njihovo deklarativno zalaganje za onu i onakvu BiH za kakvu se opredijelilo 2/3 stanovnistva zemlje je ucinilo da se svaki pokusaj pobune protiv svih onih koji su na ovaj ili onaj nacin podrivali zemlju (prije svega cetnika i ustasha ali i mangupa iz reda SDA stranke) proglasi izdajnickim, protudrzavnim, antibosanskim!
Ne mogu i necu da prihvatim da je jedina alternativa za ocuvanje Bosne i Hercegovine kao suverene drzave bilo prijeratno ocijukanje sa onima koji su imali namjeru da zemlju uniste, zatim pregovaranje sa istima u toku rata sa pozicija samo jednog naroda i jedne vjere i na kraju, impotentno pretvaranje da se nakon rata protiv istih onih s kojima se ratovalo vodi kobajagi neka borba za istu onu Bosnu i Hercegovinu za koju smo se opredijelili 1992.
Sve u svemu, Bosna i Hercegovina za koju sam glas dao 1992 nije nikad na sceni imala one koji su se barem dijelom za takvu borili!
Govorim o rukovodstvima naravno, a ne o obicnim ljudima!

Rezultati na terenu to sasvim jasno pokazuju, a ti se upinji koliko hoces da dokazes suprotno!
Šapat

Post by Šapat »

Evo mala retrospektiva na zadnjih par mjeseci... cisto uvodno.

Stvarno pojedini u ovoj zemlji ne razumiju i ne vide tako ocite stvari i pored zdravih ociju... Opet se aktivirala (kao da je ikad i prestajala...) prica o nekakvom referendumu i izdvajanju RS-e. Ali, sad je vec prica malo drugacija i istovremeno je ponovo inicirana Srebrenicom i njihovim izjavama o otcjepljenju iz RS. I nastade panika jer sad odjednom ispade da Srbi iz RS vise nisu jedini koji imaju ekskluzivno "pravo" da traze nekakav referendum i to famozno otcjepljenje. Sega jeste, ali sad, zamislite, nije Dodik bio taj koji na sav glas trubi o ovome. U onom momentu u ovaj pohod krenuse i kojekakvi pulencici poput kojekakvih udruga ratnih veterana i nevladinih organizacija RS-a. Stvarno pateticno! Sad su oni, kao, htjeli reci da nece dozvoliti izdvajanje Srebrenice iz RS jer onda ce valjda ispasti da su se borili - ni za sta! Cuuuj...stvarno steta. Ali da su, prije nego se oglasise, samo malo sabrali 2 i 2 shvatili bi da pricaju u prazno.

Cinjenica jeste da se sve to bas i ne slaze sa nasim BiH (nakaradnim) Ustavom, ali ko imalo pametan moze Srebrenicanima zabraniti da, pogotovo nakon Haaske presude, sami odluce sta je najbolje za njih? I ko ih uopste moze kriviti za to sto nece da zive u necemu, u toj nekakvoj tvorevini koja se naziva RS, a koja im je pobila sve sto su imali iz jednog jedinog razloga - nisu bili Srbi.

Ali ima tu jos. U Srebrenici danas ne zive samo muslimani. Ima i Srba i Hrvata, tj. pravoslavaca i katolika, a i oni izglasase deklaraciju da hoce izdvajanje. I ne izglasase je iz istog razloga kao danasnji srebrenicki muslimani, nego zato sto im je dodijalo da zivotare na rubu. I sta se desava? Pa naravno, klasicna suplja prica o prisili, o ucjeni i naravno - izdaji. I opet aktivacija predizborne price o referendumu i otcjepljenu RS iz BiH. A zasto se oglasise upravo ove ustanove i organizacije, a ne Dodik & Co.? Pa iz par jednostavnih razloga koji su tako ociti, a opet izgleda i tako neshvatljivi tim ljudima tamo. Dodiku je ta prica trebala tada, pred izbore, jer je znao da ce na taj nacin dobiti sigurnu vecinu posto je nacionalizam i danas jos uvijek najjaca stvar u BiH. Nakon izbora i ubjedljive pobjede Dodo je jos malkice spominjao tu referendumsko-otcjepljivacku bajku i onda prestao nakon par upozorenja iz OHR-a. Ja ne znam da li ti ljudi u RS prate sve izjave i desavanja po ovom pitanju, ali upravo njihov lider je u nekoliko narednih mjeseci nakon izbora postao veliki legalista i pobornik nedjeljive BiH, da bi se danas opet vratio na predizbornu pricu...
Ocito se radi o velikom prelivodi koji gleda samo svoje guzove, ali je i dalje nejasno kako je moguce da to ljudi u RS ne vide?! Da se razumijemo - nista bolji nisu ni u Federaciji. Ista ljigavost i glupoca na sve strane.

I upravo ovi okreti, Dodikovi, u stvari pokazuju stvarno stanje i stvarne namjere. Nece se RS nikad otcijepiti od BiH. Ne zato sto to ne zele "obicni" Srbi, nego zato sto stvarno ne zeli Dodik i njegova vladajuca klapa. Mogu oni pricati price, lajati na ove i one, ubjedjivati svoj i svaki drugi narod da ce to uraditi na ovaj ili onaj nacin, ali istina je da - nece. Pa zar nije smijesno misliti da bi bilo ko od njih bio spreman izgubiti sve sto sada ima? Ne mislim na nekretnine i sl. (mada je i to u igri), nego na pozicije, povlastice i lagodnost zivota koji vode. Ono sto Dodik danas prica o ekonomskom prosperitetu RS je ubleha ljudi moji...nema RS tih kapaciteta ni izbliza, a ono sto se prikazuje kao enorman uspjeh je opet mazanje ociju jer se stvarno stanje krije. Kriju pozadinu svega, svake moguce transakcije koja se prikazuje kao nesto specijalno.

Evo i primjera, cisto za otvaranje ociju nevjernima. Telekom RS je prodat, to znamo svi, ali upita li se i(t)ko - gdje su te pare? Zasto kupac, Telekom Srbije, jos ne uplati ni pfeninga? Ili je tek sad, k'o fol, nesto uplaceno. Pa zato sto to i nije bio stvarni cilj. Bilo je bitno sve prikazati kao fantastican uspjeh Dodika i njegove Vlade koja radi samo i jedino u pravcu ekonomskog napretka RS-a. I to mu je i dodatno pomoglo na izborima. A para ni na mapi. I nece ih ni biti, a narod RS-a ce to najbolje osjetiti u vrlo kratkom vremenskom periodu. Kao sto ce osjetiti i prodaju naftne industrije u Brodu i Modrici sto je takodjer prikazano kao extra, top, exclusive i kakva sve ne transakcija, a pozadina je puno drugacija i dans polako izlaze na vidjelo detalji o svemu tome, pa ce valjda postati jasno da ni od te prodaje i ni od tih para nema - nista. Dugovi rafinerija premasuju prodajnu cijenu, tako da ce se tu morati jos i doplatiti. Ali Dodo ove podatke krije kao zmija noge jer u ovom momentu ne smije ugroziti svoj polozaj "pozitivnog" diktatora. Tek u neko dogledno vrijeme ce on, vjerovatno, servirati pricu o odustajanju i raskidu tih ugovora (za Telekom sada nece jer sad vise nam kud, ali za Brod i Modricu cemo jos vidjeti) i opravdavati sve opet nekim bajkama i svaljujuci krivicu na sve strane, osim na sebe, naravno.

Ali ima i jos razloga zasto se on i klapa ne zele otcijepiti. Radi gornjih razloga, znaci slabe ekonomije, RS ne moze opstati sama pa se stoga mora pridruziti nekome, a kome drugom nego matici, odnosno Srbiji. I tu i jeste ono najinteresantnije od svega. Koliko god se potencirala prica o tim ujedinjenjima, ona je smijesna. Prvo, ni u Srbiji ekonomija nije bas na zavidnom nivou. Drugo, dodatnih 2 miliona ljudi bi samo otezalo ionako sjebanu situaciju. S druge strane, svi oni u RS koji misle da ih domicilni Srbijanci cekaju rasirenih ruku ne da grijese, nego su u totalnoj zabludi. Ne mogu oni njih smislit isto kao sto rodjeni Bosanci ne mogu smislit sandzaklije ili rodjeni Hrvati hercegovce. Svjesni su oni tamo u Srbiji da bi im RS bila samo dodatni teret u svakom smislu osim tertorijalnog, a od teritorije se ne placa ni skolarina djeci, ni odjeca, ni hrana...

I ovo isto vrlo dobro znaju i politicari iz RS-a. Uz to su oni vrlo svjesni i da pozicije koje imaju ovdje u BiH u Srbiji nece imati nikad. Eto, Srbija samo njih ceka da zauzmu ministarske fotelje i uvale se u tamosnje talove. Jasta ce...sve trce.

Nece se to desiti jer Dodik & Co. ni po koju cijenu ne zele izgubiti sve povlastice koje imaju ovdje, sve entitetske i medjuentitetske talove u kojima se nalaze i najbitnije - nece oni da izgube vlast. Ko god misli da je bajka o otcjepljenju stvarna stvar, malo je reci da je glup i umno ogranicen.

Ali, na zalost izgleda da je ovdje jedna velika vecina upravo ovakvih ljudi jer samo to moze objasniti svakodnevna desavanja na ovu temu...

Ali hajde, evo da postavimo stvar ovako - gospodo RS-ovci, otcijepite se odmah danas ili sutra, odaberite sami. A ovi Federalci neka vas puste. Naravno, jasno da jedna etnicka grupa nece i ne moze dobiti pola teritorije BiH, a po faktickom stanju (broj stanovnika u odnosu na % teritorije) moze dobiti najvise 30-35%. I nek se kupe u maticu. I krepaju u njoj ako hoce. Ali valjda tek onda shvate sta su im napravili "najveci sinovi Srpskog naroda", pocev od Karadzica pa sve do Dodika. Uvalice Dodo svoje guzove i tamo, i jos par njih koji ga prate. A sta je s narodom? U sta ce se narod uvalit? Naravno, u jos vecu bijedu. U startu ce im uzeti po par stotina markica ili E(V)URA samo da izvade nove, validne dokumente. Za ostalo nek' se snalaze, jer posao nece dobiti sigurno - nemaju ga ni oni tamo...

I nek putuju s mirom, u sreci i veselju...i ovamo se onda vise ne vracaju...
Ali nece...
Šapat

Post by Šapat »

Zasto da kucam dva puta...
zavrzlama

Post by zavrzlama »

@Vodenjak ovako ti rezonujes stvari...

Po tebi je rat poceo jer su nacionalisti dosli na vlast

-Nije tacno...rat je poceo radi bioloskog unistenja bosnjackog naroda i stvaranja srpske drzave u BIH koja bi spajala RSK u Hrvatskoj...da je bio Ante Markovic ili Nijaz Durakovic umjesto SDA i Alije bilo bi isto...i danas su nacionalne stranke na vlasti pa ne,ma rata...nema JNA i kolone tenkova i hordi cetnika da prelaze Drinu

Po tebi je trebao Alija pristati na kantonizaciju BIH....

-pogresno....davno prije te kantonizacije Karadjic je osnovao 1990 SAO po BIH u koje je bilo svrstano 70% teritorije BIH....zasnovane na jednionacionalnom kljucu...a 1989 je vec oruzje od TOBIH podijeljeno SDS-u i ostalim cetnicki orijentisanim srbima

Po tebi su BIH gradjani trebali cekati bolja vremena za referendum(ala CG)

-Pogresno...Milosevicu nije trebala BIH i nesrbi u njoj trebala mu teritorija(primjer Podrinja gdje su bez ispaljenog metka i bilo kakvog otpora pobijeno na kucnim pragovima desetine hiljada ljudi..)

Po tebi je u DEjtonu se doslo na pregovore kao da rat ,agresija i etnicko ciscenje nije vec odradjeno..pa eto Alija od svih povoljnih ponuda izabrao podjelu na dva entiteta sa uredjenjem koje je gore od najveceg aparthejda...

-Ne Vodenjak..u Dejton su Slobo i Franjo dosli sa 70% okupirane teritorije BIH i sa ciljem podjele BIH....ono sto je ostalo BIH strani u pregovorima je da radi sacuvanja vanjskih granica prihvate entitete....

Velikosrbi i velikohrvati su molili boga da Ailja odbije Dejton.....znajuci da su Ameri zaustavili 5.Korpus pred Prijedorom i da bi u slucaju neprihvatanja Dejtonskog sporazuma BIH strana izgubila naklonost Amerike..

Ono sto su zacrtali stratezi velike Srbije i Velike Hrvatske sigurno nije danasnje Dejtonsko uredjenje BIH u svojim granicama..a nije ni ono za sta smo se borili mi gradjani odani BIH i ideji suzivota.....ali u onom odnosu snaga postiglo se dosta..

Alija je samo svojim losim potezima (islamizacijom armije,losim odabirom strucnog kadra,guranjem teze da je SDA odbranila BIH itd) samo smanjivao moc ARBIH i nanosio moralnu stetu BIH..ali nije kriv za pocetak rata..niti je bio politicki i vojni faktor da je mogao nesto vise uraditi u toku agresije na BIH...

BIH je prezivjela ima dovoljno patriotskih snaga da je brane ponovo ako zatreba..nek oni koji su je rusili i mislili podijeliti sad razbijaju glavu.....

Pozdrav Vodenjak...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zavrzlama wrote:

@Vodenjak ovako ti rezonujes stvari...

Po tebi je rat poceo jer su nacionalisti dolsli na vlast

-Nije tacno...rat je poceo radi bioloskog unistenja bosnjackog naroda i stvaranja srpske drzave u BIH koja bi spajala RSK u Hrvatskoj...da je bio Ante Markovic ili Nijaz Durakovic umjesto SDA i Alije bilo bi isto...i danas su nacionalne stranke na vlasti pa ne,ma rata...nema JNA i kolone tenkova i hordi cetnika da prelaze DRinu

Po tebi je trebao Alija pristati na kantonizaciju BIH....

-pogresno....davno prije te kantonizacije Karadjic je osnovao SAO po BIH u koje je bilo svrstano 70% teritorije BIH....zasnovane na jednionacionalnom kjlucu...

Po tebi su BIH gradjani trebali cekati bolja vremena za referendum(ala CG)

-Pogresno...Milosevicu nije trebala BIH i nesrbi u njoj trebala mu teritorija(primjer Podrinja gdje su bez ispaljenog metka i bilo kakvog otpora pobijeno na kucnim pragovima desetine hiljada ljudi..)

Po tebi je u DEjtonu se doslo na pregovore kao da rat ,agresija i etnicko ciscenje nije vec odradjeno..pa eto Alija od svih povoljnih ponuda izabrao podjelu na dva entiteta sa uredjemem koje je gore od najveceg aparthejda...

-Ne Vodenjak..u Dejton su Slobo i Franjo dosli sa 70% okupirane teritorije BIH i sa ciljem podjele BIH....ono sto je ostalo BIH strani u pregovorima je da radi sacuvanja vanjskih granica prihvate entitete....

Velikosrbi i velikohrvati su molili boga da Ailja odbije Dejton.....znajuci da su Ameri zaustavili 5.Korpus pred Prijedorom i da bi u slucaju neprihvatanja Dejtonskog sporazuma BIH strana izgubila naklonost Amerike..

Ono sto su zacrtali stratezi velike Srbije i Velike Hrvatske sigurno nije danasnje Dejtonsko uredjenje BIH u svojim granicama..a nije ni ono za sta smo se borili mi gradjani odani BIH i ideji suzivota.....ali u onom odnosu snaga postiglo se dosta..

Alija je samo svojim losim potezima (islamizacijom armije,losim odabirom strucnog kadra,guranjem teze da je SDA odbranila BIH itd) samo smanjivao moc ARBIH i nanosio moralnu stetu BIH..ali nije kriv za pocetak rata..niti je bio politicki i vojni faktor da je mogao nesto vise uraditi u toku agresije na BIH...

BIH je prezivjela ima dovoljno patriotskih snaga da je brane ponovo ako zatreba..nek oni koji su je rusili i mislili podijeliti sad razbijaju glavu.....

Po0zdrav Vodenjak...
Eto, jegi ba, razbistri ti maglu u mojoj glavi i ugleda tacno ono kako ja rezonujem! :-) :-)

Ja sam, dragi moj @zavrzlamo, samo jedan obicni smrtnik koji je zrtva svega ovoga kroz sto smo prosli i prolazimo. Zrtva kao i ogromna vecina ostalih gradjana Bosne i Hercegovine!
Sve sto pisem, samo su moja razmisljanja a, priznaces, slova su kurva pa se poruke ponekad citaju i naopako, nedovoljno, previse povrsno...

Ali, ljudi koje ja kritikujem se bas i ne mogu smatrati "obicnim smrtnicima"! To su ljudi koji bi trebali (a valjda i morali) jednog dana nama koji to JESMO pojasniti i objasniti svoje postupke jer, ne zaboravi, dali smo im mandat (dobro, ne ja ali ne sitnicarimo sad! :-) ) da nas vode u buducnost a za njihova mandata dozivjeli smo kataklizmu.
Nekako mi je bas tesko samo resetovati i krenuti iz pocetka bez da proceprkam prvo po svemu tome... :oops:
Takav sam, jebaji ga...
A osim toga, nije da nisam slusao i Aliju. Pa bio mi je predsjednik pobogu!
A predsjednik je rekao da za rat trebaju dvoje! Nije li tako? :-) :)

Salu na stranu @zavrzlamo! I vrapci na grani znaju da su cetnici izvrsili bezocnu agresiju na goloruki narod! Pobili su sto su stigli a sto nisu ili su protjerali ili porobili!

Ali, meni to nije dovoljno da bih drugima koji su vodili zrtve tog terora aminovao njihov rad i dizao ih u nebesa. Ne kazem da ti to radis ali ogromna vecina radi!
Svaki izbori to pokazuju!

Eto, i, zivota ti, nemoj mi vise objasnjavati kako rezonujem. :-) :)

Ziv mi bio i pozdrav i tebi!
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

Novi_Nick wrote:
zavrzlama wrote:
Ahaaaa To je logika - ako je iz RS znaci nije iz BiH?? Jesam li sad skontala

Kad se ostavis predrasuda i budes trazila rjesenje problema a ne njegovo komplikovanje...shvatit ces :D 8)

rs je u BIH ali stranke sa prefiksom"srpska/srpski" negiraju BIH i ne zele da se bilo sta veze za BIH...zato smo i imali Foca/Srbinje....Bosanski Brod/Srpski Brod.....da ne govorim o entitetu tri konstutivna naroda a entitet se zove republika srpska..niti je republika ..niti je vlasnistvo samo srpskog naroda....malo prokontaj :) ...da ne idem u rane 90-te i SAO(srpske autonomne oblasti) gdje su nesrbi bili u tim oblastima smatrani ko koleteralna steta....danas je potpunoi isto stanje...ista ideologija..samo se ne puca..jer puske prazne.. :)
Ispravno,
nemogu Srbi iz BiH imati veca ili manja prava od svih ostalih naroda ili gradjana u BiH. Kada se BiH administrativno i teritorijalno podjeli na decentralizovane regije i opstine gdje su svi gradjani konstitutivni sa svim njihovim demokratskim pravima i obavezama na cijeloj teritoriji BiH tek tada mozemo reci da su svi zadovoljni i jednakopravni. RS i njeni politicki i vjerski predstavnici su uzeli sami veca prava na stetu drugih etnickih zajednica u BiH i to proci moci nece. Srbi kao i Bosnjaci i Hrvati su vec mnogo dobili samom cinjenicom da su konstitutivni a ne manjine kao u drugim drzavama svijeta. Srbi su jedino konstitutivni u BiH i nigdje u drugim drzavama bivse YU. Sada im je i to malo pa bi pravili federalne jedinice preko zajednickih institucija i odvojili komad teritorije BiH koja pripada drugim etnickim narodima isto toliko ko i srbima?
Pa Srbi su 1918 i napravili drzavu pa je pravo i da budu konstitutiivan narod

ako nisu u Cro ili Slo, Makedoniji to samo pokayuje koliki je stepen demokratije u tim zemljama.

Ako se bude vodila pametna politika iz Sarajeva, milsim da ce u nerednim godinama sve vise Srba osjecati BIH kao svoju zemlju... u suprotnom ako (kako apetiti za unitarnom drzavom ( budu rasli sve vise Srba zeljet ce prikljucenje matici Srbiji.
U ovom trenutku nejveca opasnost za Bosnu po meni je gosp. Silajdzic!
Šapat

Post by Šapat »

bosmen wrote:
Šapat wrote:Zasto da kucam dva puta...
Ma ok je to,
Pitanje je samo da li si i jednom :D

He...zamisli, sve ono tamo ja napisah...hoces pass da editujes?
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Oficir s puzom wrote:
Novi_Nick wrote:
zavrzlama wrote:
Kad se ostavis predrasuda i budes trazila rjesenje problema a ne njegovo komplikovanje...shvatit ces :D 8)

rs je u BIH ali stranke sa prefiksom"srpska/srpski" negiraju BIH i ne zele da se bilo sta veze za BIH...zato smo i imali Foca/Srbinje....Bosanski Brod/Srpski Brod.....da ne govorim o entitetu tri konstutivna naroda a entitet se zove republika srpska..niti je republika ..niti je vlasnistvo samo srpskog naroda....malo prokontaj :) ...da ne idem u rane 90-te i SAO(srpske autonomne oblasti) gdje su nesrbi bili u tim oblastima smatrani ko koleteralna steta....danas je potpunoi isto stanje...ista ideologija..samo se ne puca..jer puske prazne.. :)
Ispravno,
nemogu Srbi iz BiH imati veca ili manja prava od svih ostalih naroda ili gradjana u BiH. Kada se BiH administrativno i teritorijalno podjeli na decentralizovane regije i opstine gdje su svi gradjani konstitutivni sa svim njihovim demokratskim pravima i obavezama na cijeloj teritoriji BiH tek tada mozemo reci da su svi zadovoljni i jednakopravni. RS i njeni politicki i vjerski predstavnici su uzeli sami veca prava na stetu drugih etnickih zajednica u BiH i to proci moci nece. Srbi kao i Bosnjaci i Hrvati su vec mnogo dobili samom cinjenicom da su konstitutivni a ne manjine kao u drugim drzavama svijeta. Srbi su jedino konstitutivni u BiH i nigdje u drugim drzavama bivse YU. Sada im je i to malo pa bi pravili federalne jedinice preko zajednickih institucija i odvojili komad teritorije BiH koja pripada drugim etnickim narodima isto toliko ko i srbima?
Pa Srbi su 1918 i napravili drzavu pa je pravo i da budu konstitutiivan narod

ako nisu u Cro ili Slo, Makedoniji to samo pokayuje koliki je stepen demokratije u tim zemljama.

Ako se bude vodila pametna politika iz Sarajeva, milsim da ce u nerednim godinama sve vise Srba osjecati BIH kao svoju zemlju... u suprotnom ako (kako apetiti za unitarnom drzavom ( budu rasli sve vise Srba zeljet ce prikljucenje matici Srbiji.
U ovom trenutku nejveca opasnost za Bosnu po meni je gosp. Silajdzic!
Nije tacno, Srbi su 1918 napravili kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i okupirali drzavu BiH kao i njen bosanskohercegovacki narod isto kao i Kosovo.

Drugo, Srbija je mlada drzava gledajuci na to da je kao i sve druge zemlje Balkana bila okupirana od Turske skoro 500 god. Znaci Srbija ima drzavu nekih 140 god. Kada je doslo do sloma otomanske imperije svi narodi iz svih drzava balkana su se borili za oslobadjanje od turaka. U tom oslobadjanju naroda balkana Srbi su odigrali u istoriji najprljaviju igru i zato ih danas ne vole ni Bugari ni Rumuni kao i drugi narodi balkana (ovdje mislim na srpske politicare i srpsku vojsku a ne na srpski narod) jer su dok su se drugi narodi balkana borili protiv turaka srbi su sirili teritoriju na racun tih istih susjeda i njihovih teritorija bas upravo kao i danas.

Normalno ti imas pravo da mislis i pises sta ti se svidja ali evropska istorija je ovakva kao sto sam ti napis'o. Cijela Evropa to zna, samo Srbi neznaju jer oni uvijek pisu samo svoju istoriju i ono sto samo njima odgovara i to po cijenu cistih lazi i zamjeni teza.

Sto se tice Silajdzica isto nije tacno, on vam uopste nije opasan nego mu trebate spomenik podici isto kao i AI, Sacirbegovicu i nekim drugim koji su vam svojim potpisima servirali RS i omogucili vam da sad pokusate da otkinete 1/2 BH teritorije. Medjutim sansi nema da to prodje pa imali vi svoje igrace i medju bosnjackim i hrvatskim politicarima. Bosanci su vas sviju vec odavno provalili i vase igre i vase marifetluke.
artzy

Post by artzy »

Ja sam uvijek bio zato da se Srbija prizna unutar njenih granica kada je zadnji put bila priznata drzava. :D
twat

Post by twat »

artzy wrote:Ja sam uvijek bio zato da se Srbija prizna unutar njenih granica kada je zadnji put bila priznata drzava. :D

A, ja sam za to da se Srbija rasformira kao drzava, da se teritorije dodijele susjedima, a narod, k'o narod, prilagodice se. Vojvodina Madjarima, Sandzak Bosni, nesto Bugarima i Rumunima, Makedoncima, Albancima... Niko ne bi pravio neke zesce pizdarije.

Poslije toga Balkan bi odahn'o i bilo bi nekog prosperiteta ovdje. Bili bi Raj na Zemlji. Srbi su k'o rak. Valja operisat ili kemoterapija.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

twat wrote:
artzy wrote:Ja sam uvijek bio zato da se Srbija prizna unutar njenih granica kada je zadnji put bila priznata drzava. :D

A, ja sam za to da se Srbija rasformira kao drzava, da se teritorije dodijele susjedima, a narod, k'o narod, prilagodice se. Vojvodina Madjarima, Sandzak Bosni, nesto Bugarima i Rumunima, Makedoncima, Albancima... Niko ne bi pravio neke zesce pizdarije.

Poslije toga Balkan bi odahn'o i bilo bi nekog prosperiteta ovdje. Bili bi Raj na Zemlji. Srbi su k'o rak. Valja operisat ili kemoterapija.
Gdje si ti bio kad se djelila Juga da predlozis koju pametnu
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

twat wrote:

I ti izgleda ne jebes nista jarane... :-) :-) :-)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

twat wrote:

Sreca pa se tebe nista ne pita.

A nastavis li ovako mogao bi uskoro traziti i novi forum za iznosenje misljenja.
twat

Post by twat »

_BosanaC wrote:
twat wrote:

Sreca pa se tebe nista ne pita.

A nastavis li ovako mogao bi uskoro traziti i novi forum za iznosenje misljenja.

Promrzoh od tvoje prijetnje. Brrrr :lol:
Post Reply