DNZ-ov prijedlog administrativne podjele BiH.

Da li podržavate prijedlog DNZ-a

Poll ended at 13/03/2008 12:43

Da!
17
46%
Ne!
20
54%

Total votes: 37

Bosanski_kralj

Post by Bosanski_kralj »

Ovi što su za centralizaciju, ne znaju šta pričaju. Ja prvi kao Bošnjak nisam za centralizaciju. U tom bi se slučaju samo Sarajevo razvijalo, a ostali dijelovi nek se puše, dakle ekonomski razlozi. Dolazi do miješanja pojmova federalizacije i decentralizacije, te ih treba razlikovati. Decentralizacija da, federalizacija i centralizacija NE.
P.S sve što je od DNZa neprihvatljivo je.
brdo

Post by brdo »

BOZE SACUVAJ??? dobro osnovne nacionalne boje a one ostale kome - srbij ,hrvatskoj ,crnoj gori pa dokle vise dijeliti i ono malo sto je ostalo ...jos malo pa ce i sela poceti crtati granice .Po svaku cijenu pa cak i po onu najgoru netreba dozvoliti da se ovo desi BIH je jedna i nedjeljiva drzava koju treba da sacuvamo . rat sta se mora mora
kijameta

Post by kijameta »

cyprus wrote:Evo odlučio i ja malo da crtam :D . Znam sad će bit, evo dijeli Bosnu bla bla. Ali jok, ja obojio BiH u 12 boja, a ne u 3 (jbg, dosadno mi :) ). Kako god okrenete, ne možete reći da je sadašnje stanje bolje od slijedećeg ponuđenog:

Image
Ovo je nesto na nivou prijedloga DNZ,znaci neozbiljno.EU je rekla 5 regija i bice 5.Mozda nam progledaju kroz prste pa budu 6. A za sve vise od 6 regija nema ekonomskog opravdanja. A za etnicku podjelu regija,dosta su i dvije,koliko sada imamo.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Kako god da se regije podjele u svakoj od njih ce jedan narod biti dominantan. Tu nema dalje. Dakle, taj narod ce moci upravljati tom regijom. Znaci sve sto je u sustini bitno je kakve ce ovlasti imati ta regija.

Ja da sam jedan od ovih guzonja uopste ne bih pricao o granicama niti o broju regija vec iskljucivo o njihovim nadleznostima. Tek kad se to dogovori fino bi zajedno sa ostalima stavio na stol 5-6 opcija i onda to na referendum i nek svako odlucuje o sebi.
nokturno

#55 Re: DNZ-ov prijedlog administrativne podjele BiH.

Post by nokturno »

MuaDib wrote:I DNZ je iznio svoju viziju administrativne podjele Bosne i Hercegovine, a to je podjela BiH na 6 pokrajina: Iz FBiH bi nastale Bosanska Krajina, Bosna, unutar koje bi bio Distrikt Sarajevo i Hercegovina ili Herceg-Bosna, a iz RS Sjeverna Bosna, Podrinje i Zahumlje. Ako se ne mogne postiči dogovor predlažu decentraliazaciju oba entiteta po ovom modelu. Kako se ističe oni žele da sjedišta pokrajina dobiju status grada, i da pokrajine imaju balans ovlasti između entiteta i kantona. I kako kažu smatraju da je ovo najprihvatljivije rješenje. Centri regija bi bili Bihać, Banja Luka, Sarajevo, Bijeljina, Mostar i Trebinje.
Svi kao da su previdjeli ovaj dio.

Ni sam DNZ ne vjeruje u prihvatanje prvog plana u kojem je predvidjena podjela na sest regija bez entiteta (plan koji bi najvise isao na ruku Hrvatima, gledajuci ovu kartu)......pa onda dodaju da ako to ne prodje treba umanjiti broj kantona u Federaciji na tri i podjeliti manji entitet na isti broj kantona.

Ja mislim da ce se tako na kraju i zavrsiti, mada znam da to nije nikakvo rjesenje za buducnost BiH. Tesko da ce Bosnjaci pristati na troentitetsku podjelu a Srbi na ukidanje entiteta....
cyprus

Post by cyprus »

kijameta wrote:
cyprus wrote:Evo odlučio i ja malo da crtam :D . Znam sad će bit, evo dijeli Bosnu bla bla. Ali jok, ja obojio BiH u 12 boja, a ne u 3 (jbg, dosadno mi :) ). Kako god okrenete, ne možete reći da je sadašnje stanje bolje od slijedećeg ponuđenog:

Image
Ovo je nesto na nivou prijedloga DNZ,znaci neozbiljno.EU je rekla 5 regija i bice 5.Mozda nam progledaju kroz prste pa budu 6. A za sve vise od 6 regija nema ekonomskog opravdanja. A za etnicku podjelu regija,dosta su i dvije,koliko sada imamo.
Ovo je nezobiljno, a 5 regija je ozbiljno? :-) Pa Srbima ne bi bilo ni na kraj pameti da prihvate ni ovo što sam ja nacrto, a kamoli 5 regija gdje će Bošnjaci bit većina u 3 najmanje.
cogni

Post by cogni »

cyprus wrote: Ovo je nezobiljno, a 5 regija je ozbiljno? :-) Pa Srbima ne bi bilo ni na kraj pameti da prihvate ni ovo što sam ja nacrto, a kamoli 5 regija gdje će Bošnjaci bit većina u 3 najmanje.
Konacno neko sa dozom realnosti, bez obzira kakvi su nam stavovi treba biti realan.
Mozda ce za 10 ili 20 godina biti drukcije, ali trenutno je ukidanje RS za Srbe podjednako prihvatljivo koliko je za Bosnjake prihvatljivo ukidanje BiH, tj nezavisnost RS i CRO kantona. Dakle, 0.00% sanse da to Srbi prihvate, na dve decimale.

Jedina sansa da se ukine RS je nasilno od strane medjunarodne zajednice, a ja ne vidim da se tako nesto sprema.
xon_sa

Post by xon_sa »

Da je kako napravit neku podjelu, da najbrojniji narod u BiH dobije jedno 2 od 10 teritorijalnih jedinica. Mislim da bi to bilo napravednije :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

xon_sa wrote:Da je kako napravit neku podjelu, da najbrojniji narod u BiH dobije jedno 2 od 10 teritorijalnih jedinica. Mislim da bi to bilo napravednije :D
Maloprije si rekao da je najbolje da najbrojniji narod dobije sve, izjasni se hos piskit il kakit.
xon_sa

Post by xon_sa »

jeza u ledja wrote:
xon_sa wrote:Da je kako napravit neku podjelu, da najbrojniji narod u BiH dobije jedno 2 od 10 teritorijalnih jedinica. Mislim da bi to bilo napravednije :D
Maloprije si rekao da je najbolje da najbrojniji narod dobije sve, izjasni se hos piskit il kakit.
OMG :)

1. nisam to rekao
2. uzmi Kljajica pa pod I potrazi rijec "ironija" :D
Prozor

Post by Prozor »

jeza u ledja wrote:Kako god da se regije podjele u svakoj od njih ce jedan narod biti dominantan. Tu nema dalje. Dakle, taj narod ce moci upravljati tom regijom. Znaci sve sto je u sustini bitno je kakve ce ovlasti imati ta regija.

Ja da sam jedan od ovih guzonja uopste ne bih pricao o granicama niti o broju regija vec iskljucivo o njihovim nadleznostima. Tek kad se to dogovori fino bi zajedno sa ostalima stavio na stol 5-6 opcija i onda to na referendum i nek svako odlucuje o sebi.
Cim u neku regiju udju bar tri grada gdje je drugi narod vecina, rusi se koncept etnicke "cistoce", pa makar prvi narod bio 60% ili 80% stanovnistva u regiji.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Prozor wrote:
jeza u ledja wrote:Kako god da se regije podjele u svakoj od njih ce jedan narod biti dominantan. Tu nema dalje. Dakle, taj narod ce moci upravljati tom regijom. Znaci sve sto je u sustini bitno je kakve ce ovlasti imati ta regija.

Cim u neku regiju udju bar tri grada gdje je drugi narod vecina, rusi se koncept etnicke "cistoce", pa makar prvi narod bio 60% ili 80% stanovnistva u regiji.
Znaci RS nije etnicki cista regija?

Ili evo koliki uticaj imaju Srbi na politiku u livanjskom kantonu? Da podsjetim u tom kantonu 3 od 6 opcina su vecinske srpske.
Last edited by jeza u ledja on 29/01/2008 00:03, edited 1 time in total.
MuaDib

Post by MuaDib »

Tu se potpuno slažem, jer ako pogledate kartu:

Image

Dakle Srbi bi bili u većini u tri pokrajine, Bošnjaci u dvije i Hrvati u jednoj.
Teško se mogu uspostaviti multietničke regije.

Mana ovog prijedloga je marginalizacija Tuzle i Zenice, ali se i ova mjesta mogu proglasiti mikroekonomskim sjedištima Bosanske pokrajine i dobiti status grada.
Prednost nema RS, ali se Srbima daje najviše pokrajina tri i tu nema više priče o majorizaciji, što njihovi političari propovjedaju na svaki pomen ukidanja RS.
Hrvatima se daje Hercegovina ili Herceg-Bosna i zaokružuje im se jedina hrvatska kompaktna nacionalna cjelina u BiH.
U Bosanskoj Krajini su Bošnjaci sigurno većina, a već od ranije Drvar, Glamoč i Grahovo su izrazili želju da se pripoje USK i tu ne bi bilo problema.

A u ostalom to nije toliko ni bitno jer smo valjda konstitutivni na cijelom prostoru BiH.
cyprus

Post by cyprus »

MuaDib wrote:

Image

Dakle Srbi bi bili u većini u tri pokrajine, Bošnjaci u dvije i Hrvati u jednoj.

Mana ovog prijedloga je marginalizacija Tuzle i Zenice, ali se i ova mjesta mogu proglasiti mikroekonomskim sjedištima Bosanske pokrajine i dobiti status grada.
Prednost nema RS, ali se Srbima daje najviše pokrajina tri i tu nema više priče o majorizaciji, što njihovi političari propovjedaju na svaki pomen ukidanja RS.
Hrvatima se daje Hercegovina ili Herceg-Bosna i zaokružuje im se jedina hrvatska kompaktna nacionalna cjelina u BiH.
U Bosanskoj Krajini su Bošnjaci sigurno većina, a već od ranije Drvar, Glamoč i Grahovo su izrazili želju da se pripoje USK i tu ne bi bilo problema.

A u ostalom to nije toliko ni bitno jer smo valjda konstitutivni na cijelom prostoru BiH.
Eh da, al vidiš li ti totalni debalans iliti asimetriju u broju stanovnika regije obojene u zeleno i one u crveno ili recimo plavo. Mislim da se ova zelena regija komotno može rastaviti u najmanje dvije ili 3. Ovo čisto iz praktičnih razloga.
MuaDib

Post by MuaDib »

cyprus wrote:
MuaDib wrote:

Image

Eh da, al vidiš li ti totalni debalans iliti asimetriju u broju stanovnika regije obojene u zeleno i one u crveno ili recimo plavo. Mislim da se ova zelena regija komotno može rastaviti u najmanje dvije ili 3. Ovo čisto iz praktičnih razloga.
Tek bi tada bilo asimetrično, velike srpske i hrvatske regije, razvučena Bosanska Krajina (Bošnjaci u većini) i tri Bošnjačke regijice. Vala ne valja. 8)
cyprus

Post by cyprus »

MuaDib wrote:Tek bi tada bilo asimetrično, velike srpske i hrvatske regije, razvučena Bosanska Krajina (Bošnjaci u većini) i tri Bošnjačke regijice. Vala ne valja. 8)
Ali vako skoro 50% stanovništva države skoncetrisano u jednoj regiji :-) . Stoga, mislim da je relativno dobra moja dorada ovog plana. S tim što će mnogi reć da je puno 12 administrativnih jedinica.
nokturno

Post by nokturno »

Na kraju ce biti prelazno rjesenje "do daljnjeg".

Ojacavaju se ovlasti drzave, ostaju dva entiteta i Brcko Distrikt, Federacija podjeljena u najmanje tri kantona, Bosnjacki, Hrvatski i mjesoviti koji ce ciniti danasnji HNK i SBK (u prvom je vise Hrvata u drugom Bosnjaka, kad saberes bare-bare), eventualno zbog pariteta i manji entitet se djeli na tri kantona. Meni se cini da politicari trenutno vise od toga ne mogu postici.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ljudi ba skontajte malo, i ja sam vako palamudio do besvijesti sta treba kome da pripadne dok nisam skonto da se jedino narod koju ti zivi treba pitati kome ili cemu ce njegovo selo/grad pripasti. I jeste, tu treba ukljuciti sve sadasnje stanovnike i one koji su odatle protjerani, a zele da se vrate.

Prvo treba odrediti kakve nadleznosti bi imali 'entiteti'.

Onda svaka strana stavi svoj prijedlog granica tih zajednica.

Tek onda podjeliti sve fino do mikrozajednica i svakoga natjerati da glasa (ja bi napravio obavezno glasanje). U opciji na glasackom listicu stavis sve predlozene oblasti i da se zaokruzi jedna. Ako je slucaj da je i ta mikrozajednica suvise izmjesana, recimo ako nijedna opcija ne dobije vise od 66% onda oni ostaju izvan entiteta, kao distrikti. I tu je kraj price.
cyprus

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:Ljudi ba skontajte malo, i ja sam vako palamudio do besvijesti sta treba kome da pripadne dok nisam skonto da se jedino narod koju ti zivi treba pitati kome ili cemu ce njegovo selo/grad pripasti. I jeste, tu treba ukljuciti sve sadasnje stanovnike i one koji su odatle protjerani, a zele da se vrate.

Tek onda podjeliti sve fino do mikrozajednica i svakoga natjerati da glasa (ja bi napravio obavezno glasanje). U opciji na glasackom listicu stavis sve predlozene oblasti i da se zaokruzi jedna. Ako je slucaj da je i ta mikrozajednica suvise izmjesana, recimo ako nijedna opcija ne dobije vise od 66% onda oni ostaju izvan entiteta, kao distrikti. I tu je kraj price.
A to bi otprilike značilo da ako ja i većina stanovnika moje zajednice želimo da se pripojimo recimo Kanadi, to možemo i ostvariti? :-) Sorry al ne kontam.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:
jeza u ledja wrote:Ljudi ba skontajte malo, i ja sam vako palamudio do besvijesti sta treba kome da pripadne dok nisam skonto da se jedino narod koju ti zivi treba pitati kome ili cemu ce njegovo selo/grad pripasti. I jeste, tu treba ukljuciti sve sadasnje stanovnike i one koji su odatle protjerani, a zele da se vrate.

A to bi otprilike značilo da ako ja i većina stanovnika moje zajednice želimo da se pripojimo recimo Kanadi, to možemo i ostvariti? :-) Sorry al ne kontam.
Ne, evo recimo zivis u Sarajevu, imas opcije (svakoj su definisane granice):

- distrikt Sarajevo
- entitet Bosnjakistan
- Federacija BiH
- RS
- nijedno
itd itd...

S tim sto bi ta lista u stvari trebala imati samo 3-4 opcije max. I opcija koja dobije najvise tu uleti taj gras/selo.
cyprus

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:
cyprus wrote:

- distrikt Sarajevo
- entitet Bosnjakistan
- Federacija BiH
- RS
- nijedno
itd itd...

S tim sto bi ta lista u stvari trebala imati samo 3-4 opcije max. I opcija koja dobije najvise tu uleti taj gras/selo.
A šta da je tako 1992. svaka opština glasala da li želi ostat u Jugoslaviji ili želi u nezavisnoj BiH ili pak čak da bude sama nezavisna :-) ?

Naravno mislim da se stanovnici pojedinih mjesta trebaju pitat, ali odluka ne može bit sama njihova. Ipak čemu onda služi država?

Joj, evo sad zvučim čak i ko centralista :-) :D .
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:
jeza u ledja wrote:
cyprus wrote: A to bi otprilike značilo da ako ja i većina stanovnika moje zajednice želimo da se pripojimo recimo Kanadi, to možemo i ostvariti? :-) Sorry al ne kontam.

- distrikt Sarajevo
- entitet Bosnjakistan
- Federacija BiH
- RS
- nijedno
itd itd...

A šta da je tako 1992. svaka opština glasala da li želi ostat u Jugoslaviji ili želi u nezavisnoj BiH ili pak čak da bude sama nezavisna :-) ?

Naravno mislim da se stanovnici pojedinih mjesta trebaju pitat, ali odluka ne može bit sama njihova. Ipak čemu onda služi država?

Joj, evo sad zvučim čak i ko centralista :-) :D .
Pa nije to isto. Ne odlucuje se o izdvajanju iz drzave, vec o teritorijalnom uredjenju iste. Ne vidim sta se ti i ja imamo pitati o tome gdje i sta ce Han Pijesak? :-)
cyprus

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:Pa nije to isto. Ne odlucuje se o izdvajanju iz drzave, vec o teritorijalnom uredjenju iste. Ne vidim sta se ti i ja imamo pitati o tome gdje i sta ce Han Pijesak? :-)
A zamisli da svaka opština želi biti distrikt. I zamisli ti sad državu sa oko 150 distrikata. Ili zamisli situaciju hipotetičku, lupam: stanovnici Breze odluče biti u entitetu Federacija BiH, no sve okolne opštine (Visoko, Vareš i Ilijaš kao direktni susjedi) odluče da žele biti u entitetu Bošnjakistan ili da svi žele biti distrikti. I da se slično desi u ostatku BiH, pa na šta bi taj cirklus od šarenila ličio.

Ono kako bi to možda imalo smisla je da se prijedlog smisli na nivou države, pa onda se da lokalnom stanovništvu da glasaju na referendumu da li su za ili protiv, a ne tako da svako zamišlja šta mu padne na pamet. Mada i vako bi se moglo naić na određene komplikacije, tipa da jedna opština blokira čitavu državu.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:
jeza u ledja wrote:Pa nije to isto. Ne odlucuje se o izdvajanju iz drzave, vec o teritorijalnom uredjenju iste. Ne vidim sta se ti i ja imamo pitati o tome gdje i sta ce Han Pijesak? :-)
A zamisli da svaka opština želi biti distrikt. I zamisli ti sad državu sa oko 150 distrikata. Ili zamisli situaciju hipotetičku, lupam: stanovnici Breze odluče biti u entitetu Federacija BiH, no sve okolne opštine (Visoko, Vareš i Ilijaš kao direktni susjedi) odluče da žele biti u entitetu Bošnjakistan ili da svi žele biti distrikti. I da se slično desi u ostatku BiH, pa na šta bi taj cirklus od šarenila ličio.

Ono kako bi to možda imalo smisla je da se prijedlog smisli na nivou države, pa onda se da lokalnom stanovništvu da glasaju na referendumu da li su za ili protiv, a ne tako da svako zamišlja šta mu padne na pamet. Mada i vako bi se moglo naić na određene komplikacije, tipa da jedna opština blokira čitavu državu.
Pa da, to i ja govorim. Na drzavnom nivou se napravi nesto smisleno ko sta hoce. Onda se to prezentuje lokalno i na referendumu im se da pitanje 'eto, pa birajte dze ce te :D '. Nece sad svako sebi smisljat neke distrikte i sta ja znam.
A to, ako se desi da je jedna opcina enklava, pa sta fali ne mora sve biti povezano terotorijalno.
kijameta

Post by kijameta »

To zvuci previse idealisticki i u praksi neostvarivo.Jeste posteno ali mogucnosti manipulacije su ogromne.
Recimo visocaci bi uvijek glasali za prikljucenje sarajevskoj regiji,pokrajini,kantonu kako god i to je odluka koja je bazirana na svijesti o ekonomskim posljedicama te odluke,isto tako postoji mogucnost da i Pale izglasaju da budu u kantonu,regiji,pokrajini Sarajevo.A tada dolazimo do pitanja za sta smo mi u Sarajevu,jer ako se oni pitaju nesto,valjda i mi imamo pravo na referendume.Ja bih prvi glasao(dvaput) protiv bilo kojega spajanja Visokoga i Pala sa Sarajevom ali bih isto tako glasao za odvajanje Ilijasa iz Sarajeva.Neka se pripajaju kome hoce,onakvi siromasni,kvare nam prosjek.Znaci u tim glasanjima bi bili izrazeni sitni interesi pojedinaca,ekonomski ili nacionalni.Ne znam da su u ijednoj zemlji na svijetu,tako pravili regije.
Znaci trebalo bi prve prihvatiti zakon o ingerencijama regija,iznijeti po kojem kljucu se regije prave-ima samo dva kljuca ;etnicki i ekonomski.Etnicki imamo vec sada i onda nema potreba za promjenama izuzev ukrupnjavanja,bosnjackih i hrvatskih kantona.
Drugi je ekonomski,EU je izradila ekonomski prijedlog 5 regija i tome niko na ekonomskoj strani ne moze naci zamjerke.Cini mi se da je toliko regija bilo i prije rata.EU sa nama nece ici u kompromise,mozda malo odstupanje od plana pa 6 regija ali sumnjam. A bice onako kako EU odluci,ne znam kada,oni su nas spucali u karantenu,neskodljivi smo i EU moze cekati i 20-30 godina.
Ovaj DNZ(jako DNZ :? :? ) prijedlog je podilazenje srpskom i hrvatskom nacionalizmu,dobila bi se rs neokrnjena,samo rastavljena na par kantona,koji se mogu preko noc spojiti i herceg-bosna bi vaskrsla.Mislim,znas koliko je ovo prihvatljivo ijednom normalnom Bosnjaku ili Bosancu,nimalo.
Nekad i mene nervira inertnost probosanskih politicara ali cekanje to je jedina politika koja se moze voditi.Bosnjaci su iz godine u godinu u boljem polozaju za pregovaranje,za 10 godina,ce uslovi pregovora biti drasticno drugaciji a za 20 godina ce ovo izgledati smijesno.I zato nema druge nego cekati pa cemo za 20-30 godina imati centralizovanu,ekonomski odrzivu i stabilnu drzavu.Izdrzat cemo i pobijedit cemo.No pasaran.
Post Reply