demografska mapa BIH 2010.god.

Locked
pionir47

#151 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by pionir47 »

Suti i trpi wrote:
Mogu Bosnjaci biti 90% u BiH, ali to nista ne mjenja ako nisu vecina u RS. Mislim da nije realno ocekivati da u narednih (minimalno) 100 godina Bosnjaci budu vecina u RS, ako se ne desi nesto nepredvidjeno... Cesto sam u RS i vrlo dobro znam sta govorim. Npr. u Janju i Kozluk se vratio veliki broj Bosnjaka.. Od jednog Bosnjaka iz Janje sam sazno da mladi ne vide nikakvu perspektivu u Janji i da traze sve nacine kako da odu u inostranstvo ili u Sarajevo. Jednostavno, povratak nije odrziv, ljudi nemaju perspektivu. Boli njih neka stvar za demografiju, njima je bitno da si obezbjede egzistenciju.

Bosnjaci nemaju finansijsku moc kao Albanci da pokupuju srpska imanja u RS.

Vlastima u RS je veci 'problem' egzodus omladine u Srbiju nego li natalitet Bosnjaka. Vlasti u RS su se svojski trudile da onemoguce povratak Bosnjaka... Sada cine jako malo da se Bosnjaci vrate... Izbori ce pokazat da broj Bosnjaka u RS opada iz godine u godinu. Isti je slucaj sa Srbima u Federaciji. Nazalost, sve je na putu da dijelovi BiH postanu i opstanu etnicki ciste teritorije.

Dakle, Gorstak, da malo prosetas kroz cijelu BiH, itekako bi promjenio misljenje.
Ovo je totalna glupost. Uzmimi primijer Holandije. U Rotterdamu (drugom Nizozemskog gradu po vecini stanovnika) muslimani (Turci, Arapi itd.) Cine oko 60% stanovnistva. U Den Hagu (koji je sastavljen sa Rotterdamom) zivi 30% muslimana. U Delftu, Schiedamu (gradovi sastavljeni sa rotterdamom) zivi isto oko 40% muslimana. To bi znacilo da du muslimani u regionu Rotterdam vecina i da je to bitno?

Sta je tu bitno kada Holandjani cine cine 80% stanovnistva u Holandiji? Ista stvar je sa Turskom npr. Imamo Kurde u Istocnoj Turskoj koji zive u "etnickim cistim" Kurdskim pokrajinama i ima ih oko 15 miliona u Turskoj. Ali Turaka ima 60 miliona i to je znaci nebitno sto ti Kurdi imau te pokrajine.

To sto Hrvata ima u Gabeli, Livnu, Sirokom je zanimljivo ali demografski gledano je to nebitno kada Bosnjaci cine 80% F BiH.

Tako da kada Bosnjaci budu presli neku kriticnu cifro (70%) onda to itekako nesto znaci za stabilnost zemlje. Pogotovo po pitanju kako ce svijet i velike sile tretirati Bosnu. Ako Bosnjaka danas ima 52-54 % (po procjenama) onda su svakako na dobrom putu.
Suti i trpi

#152 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Suti i trpi »

pionir47 wrote:
Suti i trpi wrote:
Mogu Bosnjaci biti 90% u BiH, ali to nista ne mjenja ako nisu vecina u RS. Mislim da nije realno ocekivati da u narednih (minimalno) 100 godina Bosnjaci budu vecina u RS, ako se ne desi nesto nepredvidjeno... Cesto sam u RS i vrlo dobro znam sta govorim. Npr. u Janju i Kozluk se vratio veliki broj Bosnjaka.. Od jednog Bosnjaka iz Janje sam sazno da mladi ne vide nikakvu perspektivu u Janji i da traze sve nacine kako da odu u inostranstvo ili u Sarajevo. Jednostavno, povratak nije odrziv, ljudi nemaju perspektivu. Boli njih neka stvar za demografiju, njima je bitno da si obezbjede egzistenciju.

Bosnjaci nemaju finansijsku moc kao Albanci da pokupuju srpska imanja u RS.

Vlastima u RS je veci 'problem' egzodus omladine u Srbiju nego li natalitet Bosnjaka. Vlasti u RS su se svojski trudile da onemoguce povratak Bosnjaka... Sada cine jako malo da se Bosnjaci vrate... Izbori ce pokazat da broj Bosnjaka u RS opada iz godine u godinu. Isti je slucaj sa Srbima u Federaciji. Nazalost, sve je na putu da dijelovi BiH postanu i opstanu etnicki ciste teritorije.

Dakle, Gorstak, da malo prosetas kroz cijelu BiH, itekako bi promjenio misljenje.
Ovo je totalna glupost. Uzmimi primijer Holandije. U Rotterdamu (drugom Nizozemskog gradu po vecini stanovnika) muslimani (Turci, Arapi itd.) Cine oko 60% stanovnistva. U Den Hagu (koji je sastavljen sa Rotterdamom) zivi 30% muslimana. U Delftu, Schiedamu (gradovi sastavljeni sa rotterdamom) zivi isto oko 40% muslimana. To bi znacilo da du muslimani u regionu Rotterdam vecina i da je to bitno?

Sta je tu bitno kada Holandjani cine cine 80% stanovnistva u Holandiji? Ista stvar je sa Turskom npr. Imamo Kurde u Istocnoj Turskoj koji zive u "etnickim cistim" Kurdskim pokrajinama i ima ih oko 15 miliona u Turskoj. Ali Turaka ima 60 miliona i to je znaci nebitno sto ti Kurdi imau te pokrajine.

To sto Hrvata ima u Gabeli, Livnu, Sirokom je zanimljivo ali demografski gledano je to nebitno kada Bosnjaci cine 80% F BiH.

Tako da kada Bosnjaci budu presli neku kriticnu cifro (70%) onda to itekako nesto znaci za stabilnost zemlje. Pogotovo po pitanju kako ce svijet i velike sile tretirati Bosnu. Ako Bosnjaka danas ima 52-54 % (po procjenama) onda su svakako na dobrom putu.
Ne postoji zemlja na svijetu koju mozes uporediti sa BiH :D . Poredjenje sa Holandijom i Turskom je toliko besmisleno da jedva zasluzuje komentar.

Bosnjaka u cijeloj BiH moze biti 90%, ali ako u RS nisu vecina, to nista ne mjenja.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Predstavni ... ercegovine

Kao sto rekoh, nisam neki poznavaoc Ustava, ali mislim da su stvari kristalno jasne. I pticama na grani je jasno kako stoje stvari u BiH. Dakle, demografija kratkotrajno nije nikakav adut u stvaranju dominatno bosnjacke BiH. Mozda se do toga cilja i dodje za 100 godina, ali je pitanje da li bi ova drzava prezivila 100 godina u ovakvoj klimi :roll: .
neretvanac

#153 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by neretvanac »

/Arman/ wrote:demografija je najbitnija
zamislite da je 1.marta 1992. pri glasanju za NEZAVISNOST BOSNE
u BiH živjelo više od 50 % srba u ukupnom broju stanovništva
ostadosmo mi u Srboslaviji :-)
Tako nekako.
Iako treba naglasiti da je vecina Hrvata glasala za nezavisnu BiH ne zato sto je stvarno htjela nezavisnu, suverenu Bosnu i Hercegovinu, vec su htjeli podhitno razbijanje Jugoslavije. Sjecam se da su davali instrukcije u mostarskim crkvama da se mora glasati za nezavisnost da bi se konacno razbila Jugoslavija i rasteretila Hrvatska srpskog pritiska.
pionir47

#154 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by pionir47 »

@Suti i Trpi

Drzava BiH je podjeljena. Evropa ne moze dozvoliti da se prave neke nove drzave u srcu evrope. Tako da ce BiH prezivijeti u ovoj klimi pa taman da je klima 5 puta gora.

Ako ti stvarno mislis da bi situacija u BiH bila ista kada bi Bosnjaci cinili 25% a ne 55% onda si ti poprilicno naivan. Nemojmo zaboraviti da se vojska; parlament i sve ostalo odredjuje po demografiji.

Znaci ako je Bosnjaka 70% onda 70% vojne opreme i 70% vojnog kadra i vojnika mora biti iz redova Bosnjackog naroda. Danas je Bosnjaka oko 53% a jos tu ako dodamo 5% "ostalih" koji su uvijek na strani Sarajeva onda je znaci Bosnjaka oko 60%. Treba im jos maximalno 15 godina da dostignu 70% stanovnistva.

Hrvatska a zatim evropa ce svirati onako kakva bude demografska slika. U proslom ratu je Hrvatska igrala jako dvolicnu igru. A tu igru je mogla igrati jer se nije znalo "cija je BiH." Bilo je Bosnjaka 44% i zajedno sa ostalim jedva da su mogli dobaciti do 50%. Nisu imali vojsku (ARBIH je imala 2 tenka na pocetku rata).

Danas je situacija drugacije. Pro -Bosanske snage idu prema 60%; bez ikakve sumnje. Imaju i vojsku danas (250 tenkova i 200 transportera) to je nesto o cemu smo samo mogli sanjati 1992. Niko me nemoze ubijediti da je to sve nebitno i da je najbitnije sto 900.000 Srba cine vecinu u RS-u?

Pogledajmo demografsku kartu:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... snjaci.png

Ovi krajevi koji su svjetlo zelene boje suu imali 0% Bosnjaka 1995. Sanas Srebrenica ima 27 a ostali od ovih "svjetlo zelenih" krajeva su presli 10%. Za 20 godina ti krajevi ce biti na 40-60 % Bosnsjaka. Ko ce to etnicki cistiti kada Bosnjaci budu cinili preko 60 % i imali veliku nadmoc u vojsci a time i apsolutnu podrsku svijeta?

Bosanska srednovijekovna drzava je se sirila iznutra. O tome je opsirno pisao dri. John. V.A. Fine u svojoj knjizi "kasni srednovijekovni balkan". I konfiguracija BiH je takva da se ona samo moze siriti iznutra. Sto znaci oni koji kontroliraju srednju Bosnu (a tu su se uvijek nalazili svi vazni ekonosmki i gradski centri) onda nije tesko se siriti na manje naseljene teritorije; jer to je proces koji ide automatski. Podrinje, Hercegovina, Livanjsko polje i Usora; sve ce to biti Bosnjacka vecina. A hvala bogu sto ce biti to u RS-u. Ali to ce biti toliko bitno kao sto je bitno da je Rotterdam u Zuid-Holandu (privinciji) a ne u "Noord Hollandu) (provinciji).

I mislim da niko ovdje ne govori o ukidanju RS-a nekim politickim potezom. Govorimo o demografskoj situaciji. "Cije ovce toga i planina."
Suti i trpi

#155 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Suti i trpi »

Pionir47

Iz zenicke perspektive izgleda da si u potpunosti u pravu... Ali, posto sam u vise navrata vidio kako stoje stvari na terenu, uvidio sam da je realnost dosta drugacija. Ipak, veci dio tvoga komentara su realne opservacije...
Drzava BiH je podjeljena. Evropa ne moze dozvoliti da se prave neke nove drzave u srcu evrope. Tako da ce BiH prezivijeti u ovoj klimi pa taman da je klima 5 puta gora.
Nemoj nikada biti siguran sta zele Amerika i Evropa. Kosovo je pokazalo da su presedani itekako moguci. Moze se desiti da se RSu dozvoli odcjepljenje, moze se desiti da se RS ukine, a moze se desiti da ovakvo stanje potraje jos jako dugo. Sve je moguce, ali bas SVE.
Ako ti stvarno mislis da bi situacija u BiH bila ista kada bi Bosnjaci cinili 25% a ne 55% onda si ti poprilicno naivan. Nemojmo zaboraviti da se vojska; parlament i sve ostalo odredjuje po demografiji.
Naravno da je bitno, bilo bi krajnje idotski reci da nije bitno. Demografija kratkorocno ne moze ostvariti znacajnu prednost, ali dugorocno svakako moze. Ako Bosnjaci budu pametni i strpljivi, mogu za nekih 100 godina imati dominatno bosnjacku drzavu. Sve zavisi od niza okolnosti. Sve je na domenu nagadjanja. Ali, svakako da Bosnjaci radi brojnosti imaju prednost u odnosu na Srbe... Tu nema spora.
Znaci ako je Bosnjaka 70% onda 70% vojne opreme i 70% vojnog kadra i vojnika mora biti iz redova Bosnjackog naroda. Danas je Bosnjaka oko 53% a jos tu ako dodamo 5% "ostalih" koji su uvijek na strani Sarajeva onda je znaci Bosnjaka oko 60%. Treba im jos maximalno 15 godina da dostignu 70% stanovnistva.
Pokazalo se da brojnost ne znaci puno... Nista ne mora, to si trebo do sada shvatit. Bosnjaka ima koji procenat preko 50%, pa im to sada ne stvara veliku prednost. Hrvati imaju veliku moc s obzirom na brojnost. Svaki novi dogovor garantuje Hrvatima znatno bolju poziciju iako im broj rapidno opada. Brojnost u BiH jeste bitna, ali nije presudna.
Hrvatska a zatim evropa ce svirati onako kakva bude demografska slika. U proslom ratu je Hrvatska igrala jako dvolicnu igru. A tu igru je mogla igrati jer se nije znalo "cija je BiH." Bilo je Bosnjaka 44% i zajedno sa ostalim jedva da su mogli dobaciti do 50%. Nisu imali vojsku (ARBIH je imala 2 tenka na pocetku rata).
Koga u Americi i Evropi boli briga za demografijom? Oni gledaju svoje interese... Kao sto rekoh, Bosnjaci su radi brojnosti u prednosti, ali to ne mora biti presudno.
Danas je situacija drugacije. Pro -Bosanske snage idu prema 60%; bez ikakve sumnje. Imaju i vojsku danas (250 tenkova i 200 transportera) to je nesto o cemu smo samo mogli sanjati 1992. Niko me nemoze ubijediti da je to sve nebitno i da je najbitnije sto 900.000 Srba cine vecinu u RS-u?
Da, probosanske (ja bih reko probosnjacke) snage idu prema 60%... Ako ostane ovakva klima doci ce i do 70%... Sve je to bitno, ali je itekako bitno tih 900 000. Sve dok Bosnjaka ne bude preko 50% u RS, Srbi mogu kocit drzavu kada im se god prohtije. Po meni, Bosnjaci u RS ne mogu prebacit 50% za manje od 100 godina. Do tada ko ziv ko mrtav... Nemoguce je predvidjeti kakvo ce raspolozenje u svijetu biti za 100 godina.
Ovi krajevi koji su svjetlo zelene boje suu imali 0% Bosnjaka 1995. Sanas Srebrenica ima 27 a ostali od ovih "svjetlo zelenih" krajeva su presli 10%. Za 20 godina ti krajevi ce biti na 40-60 % Bosnsjaka. Ko ce to etnicki cistiti kada Bosnjaci budu cinili preko 60 % i imali veliku nadmoc u vojsci a time i apsolutnu podrsku svijeta?
Pa covjece, nisu Bosnjaci Kinezi da tako brzo napreduju :mrgreen: . Natalitet kod Bosnjaka je dosta zabrinjavajuci, ali ih 'spasava' sto se Srbi sve vise iseljavaju iz BiH. Po ovome sto sada vidimo te tvoje brojke bi mogle postati realnost za 50 godina. Vecina Bosnjaka trazi sve moguce nacine da iz ruralni bjezi u urbane sredine ako vec odlazak u zapadne zemlje nije moguce ostvariti (kada dobijemo bezvizni rezim, vidjet ces bjezanije i masovnog udavanja po Evropi :D ). Otidji malo u neka dominatno bosnjacka mjesta u RS. Jako tesko ces vidjet mladog covjeka i jos teze neku bebu. Perspektiva Bosnjaka u RS je jako losa. Postoji citav niz razloga zbog kojih je takva situacija. O nekim su govorili Vivaldi i Bosnolog, tako da nema potrebe da ponavljam.
Bosanska srednovijekovna drzava je se sirila iznutra. O tome je opsirno pisao dri. John. V.A. Fine u svojoj knjizi "kasni srednovijekovni balkan". I konfiguracija BiH je takva da se ona samo moze siriti iznutra. Sto znaci oni koji kontroliraju srednju Bosnu (a tu su se uvijek nalazili svi vazni ekonosmki i gradski centri) onda nije tesko se siriti na manje naseljene teritorije; jer to je proces koji ide automatski. Podrinje, Hercegovina, Livanjsko polje i Usora; sve ce to biti Bosnjacka vecina. A hvala bogu sto ce biti to u RS-u. Ali to ce biti toliko bitno kao sto je bitno da je Rotterdam u Zuid-Holandu (privinciji) a ne u "Noord Hollandu) (provinciji).
Sasvim tacno. Bosnjaci su u prednosti, ali se moraju strpiti makar 100 godina da dodju do svoga cilja. Ne moze nista preko noci... Cilj opravdava sredstva :D .
I mislim da niko ovdje ne govori o ukidanju RS-a nekim politickim potezom. Govorimo o demografskoj situaciji. "Cije ovce toga i planina."
Sasvim tacno.
bicebolje

#156 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by bicebolje »

Masovan povratak u RS ili doseljavanje nesrpskog stanovništva nije nešto što možemo očekivati jer je sam sistem odnosno način života u RS organizovan tako da odbija nesrpsko stanovništvo. „Demografi“ ljude gledaju kao brojke a ne kao samosvjesne pojedince.
Suti i trpi

#157 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Suti i trpi »

bicebolje wrote:Masovan povratak u RS ili doseljavanje nesrpskog stanovništva nije nešto što možemo očekivati jer je sam sistem odnosno način života u RS organizovan tako da odbija nesrpsko stanovništvo. „Demografi“ ljude gledaju kao brojke a ne kao samosvjesne pojedince.
Ma kakvi, ne znas ti sta 'demografi' znaju :D . Sta ces reci kada 'demografi' pocnu prodavat stanove po Sarajevu i kupovat imanja po zabitima RSa i tamo pravit po desetero djece koja ce zivjet od jednog krompira dnevno :D . Vjerujem da Bosnolog vec prodaje stan u zamjenu za kucu u Rudom :D .

E moji ljudi, de malo otidjite u Janju ili Modricu pa da vidite kako ti ljudi zive. Odmah bi vam dali svoje kuce na dva sprata za garsonjeru i neki poslic u Sarajevu.
pionir47

#158 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by pionir47 »

@Suti i trpi,

Ovo su zvanicni podatci agencije za statistiku BiH, kad vec pricas o natalitetu Bosnjaka koji je "los"... :-)

Image

Ovo je situacija u Federaciji BiH. Sto znaci da za 5 godina Bosnjaci su po natalitetu jedini u plusu u federaciji i to za 33.000 ljudi. Znaci 2015 ce biti 33.000 Bosnjaka vise u federaciji a Srba i Hrvata zajedno za 13.000 manje. To je apsolutna razlika od skoro 50.000 ljudi. A za BiH je to ogromna cifra.

Da samo iznesem svoj stav. Moj ideal nije nekakva Islamsisticka Bosnjacka drzava. Ali mislim da je svakako opstanak BiH ovisan o demografiji i natalitetu. Jer na kraju krajeva se samo to gleda.
Suti i trpi

#159 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Suti i trpi »

Pionir47

Slazem se sa tvojim zadnjim komentarom. Srbi izumiru u Federaciji i ako se ovakva klima odrzi, za nekoliko godina ce ih biti manje od Roma...

Imas li podatak za RS? Vjerujem da je u RS natalitet Srba u plusu, a Bosnjaka u minusu.

Dva entiteta iz godine u godinu postoju sve etnicki cisce teritorije. To nije dobro za BiH ako se posmatra dugorocno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#160 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Truba »

pionir47 wrote:@

Image
ne mogu vjerovati ovoj tabeli... a gdje su ostali???

cudni ovi brojevi za srbe ne mogu vjerovati da ih tako malo ima u FB sto radjaju :shock: :shock: :shock:
red01

#161 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by red01 »

Ovi podaci o demografskoj slici rođeni/umrli Fbih su se nastavili i u 2009. godini:
Prirodno kretanje stanovništva FBiH

2009 05-2010 06-2010
Živorođeni 22.129 1.830 1.867
Umrli 18.898 1.596 1.712
Prirodni prir 3.231 234 155

U RS je stanje slijedeće:
Рођени Умрли Природни прираштај

Укупно 2009. 10.635 13.775 -3.172

Укупно 2008. 10.232 13.501 -3.303

Укупно 2007. 11.144 14.798 -3.654

Iz ovog je jasno ko je ovdje u boljoj poziciji.
Kao što sam prije napisao ,u BiH ima trenutno oko 3,3 -3,5 miliona stanovnika i to po meni: Bošnjaka ima u ovom momentu 58-60%, Srba oko 30% i Hrvata oko 8%, ostali 2%.

Stalne prijetnje o otcjepljenju PC je samo SANAK PUSTI I DODIKA I BOSIĆA I IVANIĆA I MIHAJLICE I TADIĆA, jer za isto nemaju prije SVEGA VOJNI POTENCIJAL, jer sa max 1 milionom Srba i presječenom KORIDORU kod Brčkog (NIJE VIŠE U SASTAVU PC, nego DRŽAVE BIH) i u kojem su Bošnjaci u većini ili makar u egalu sa Srbima, sva priča o otcjepljenju je samo TLAPNJA DODIKA I NJEGOVOG MEGAFONA VASIĆA..... :bih: :bih:
Na pomoć Srbije ne može se računati... JER ONI VIŠE NI SAMI SEBI(KOSOVOOOOOOO :lol: :lol: :-) :-) :run: ) VIŠE NE MOGU POMOĆI, a DRUGO OKO U GLAVI(Montenegro) je POBEGLO... :-) :-) :lol:
U novim ratu Dodik ZNA da više ne bi radio TRANSPORT MUNICIJE I OPREME I ORUŽJA PREKO Priboja, Skelana, Višegrada, Bratunca, Zvornika i Rače, jer to svijet ne bi jednostavno dopustio obzirom i na GENOCID u Srebrenici i drugim mjestima u BiH.

Kao što sam prije napisao ,u BiH ima trenutno oko 3,3 -3,5 miliona stanovnika i to po meni: Bošnjaka ima u ovom momentu 58-60%, Srba oko 30% i Hrvata oko 8%, ostali 2%.
Suti i trpi

#162 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Suti i trpi »

komi wrote:ne mogu vjerovati ovoj tabeli... a gdje su ostali???

cudni ovi brojevi za srbe ne mogu vjerovati da ih tako malo ima u FB sto radjaju :shock: :shock: :shock:
Ja mogu. Srbi u Federaciji nestaju... Kao Srbin u Federaciji vrlo dobro znam kako broj Srba iz godine u godinu opada, te da je zivot za Srbina dosta nepodnosljiviji u Federaciji nego sto bi bio u gradu sa srpskom vecinom ili negdje u inostranstvu. Postoji citav niz detalja koji tiste dusu svakog Srbina svaki dan. Ja nemam nesto puno takvih iskustava, ali poznajem ljude koji itekako imaju. Isto je i Bosnjacima u Banja Luci ili Bijeljini, vjerovatno jos i gore.

Moj prijedlog za himnu...
Azra - Kurvini sinovi

iza prozora nemirnog sna
osjećam njihove sjene
gledam kako kroz zidove plešu

kurvini sinovi

zatvori gubicu nije vrijedna zanata
istresi gorčinu do kraja
na strateškim mjestima njihovi ljudi

kurvini sinovi

lutke od krvi bez trunke ideje
ubice na cesti
loša noć bježim iz grada
oni dolaze

kurvini sinovi

otišao sam daleko od krajnjih granica
more je uzimalo od neba
na drugoj strani znaci oluje
vidio sam kako plaze u tami
hladna noć pred velike događaje
ne želim više da se sjećam
znali su gdje će me naći

kurvini sinovi
Suti i trpi

#163 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Suti i trpi »

Image

:D

Ko je ovdje lud? Ispada da Srbi vise umiru od Bosnjaka kojih je po tebi duplo vise :D !? Ubi Srbe svinjetina i sljiva :D .
Truba

#164 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Truba »

ma ne valja lista ba
ovo je neko izmišljao

ne valja bez rubrike ostali...metodološki
a brojke su baš nerealne
michio

#165 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by michio »

Možda nema ostalih. Kažu tebi da su "ostali" a pišu se u "neostale". :lol:
Truba

#166 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Truba »

moguće je i to...

beze evo pitanje gdje se porađaju stranci ako se zadese ovdje
ima i nesto crnogoraca
onda manjina
gdje su romi :?

mora biti ostali pa makar da se na glavu posade
bicebolje

#167 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by bicebolje »

Bez popisa niko ne može znati kakav je natalitet ili brojnost naroda u BiH. Sve ovo je šuplja priča.
michio

#168 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by michio »

Roma bi se stvarno moglo radjati. Za strance ne vjerujem da neko pred porod putuje u BiH :D
red01

#169 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by red01 »

@Suti i trpi

Niko nije lud......

Znaš onu priču o dugovječnim muslimanima sa Kavkaza.....
Ni tvoja braća Rusi im ništa ne mogu.....

A sad ozbiljno.... :thumbup: :bih:

Ovo što si vidio oko statistike je potpuno tačno, jer je izvađeno iz zvaničnih dokumenata RZSRS i FZS , a oni su podatke dobili od Bolnica i matičnih ureda u općinama... , DAKLE NIJE ŠUPLJA....

A i sam znaš, kao što je i Bajić rekao, da se Srbi sele u Srbiju ,Hrvati u CRO, a Bošnjaci ostaju u Bosni jer jadni mi :lol: :lol: NEMAMO REZERVNE DOMOVINE,.... Ko što reče naš učenjak KOME BA .... DA SE MI PRILAGOĐAVAMO.....,
stoga će nas vrlo brzo kao što reče @pionir biti haman i preko 70%, što sve radi NATALITET, a bogami i MORTALITET....
hercegovac_pravi

#170 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by hercegovac_pravi »

Suti i trpi wrote:
1. Moram priznati da se ne razumijem najbolje u Ustav BiH. Ali, po ovome sto ti pises ispada da entitetsko glasanje nije bitno, pa je za uspostavljanje bosnjacke dominacije dovoljno 30% vlasti u RS :roll: . Po ovome ispada da parlament RS uopste nije bitan u cijeloj prici :roll: .

2. Sve je to minorno... Ovakvim tempom je potrebno 1000 godina da Bosnjaci ostvare premoc u RS. Bosnjaci iz godine u godinu puno vise gube nego sto dobijaju nekretnina u RS. Sto se tice Federacije, tu si u pravu. Ali, Federacija nije sporna, tu bosnjacka dominacija uopste nije upitna.

3. Izlaznost dijaspore je NIKAKVA. Gastosi su jaki na rijecima, ali kada treba uradit nesto konkretno, tu svaki entuzijazam nestaje.
Netačno, dovoljno je (odokativno) 30% glasova iz pc-a da se entitetski veto obezvrijedi. Entitetski veto ni u kome slučaju nije isto što i vitalni nacionalni interes, što Dodik naravno zloupotrebljava do maksimuma, koristeći entitetski veto za blokiranje donošenja zakona na nivou BiH. Entitetski veto se zloupotrebljava jer Dodik nema nikave osnove za pokretanje procesa "zaštite vitalnih nacionalnih interesa". Šta to dugoročno znači?
Ako se u obzir uzme konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH, i demografska kretanja naroda (što ide u prilog Bošnjacima, u to nema nikakve sumnje) onda dugoročno gledano pc nema nikakve šanse za opstanak u ovakvim Ustavnim okvirima. Dakle nema potrebe da Bošnjaci budu dominantna većina u pc-u.Ako uzmemo u obzir gore navedena tri faktora, od prilike za nekih 10-12 godina postojanje pc-a će biti besmisleno.
Odatle stižu i sve ove zavrzlame oko promjene etničkog ključa pri novom popisu, odatle stižu i konstante opstrukcije iz pc-a povodom odlaska OHR-a, odatle stižu i Dodikovi zahtjevi za promjenom Ustava na način koji garantuje opstanak pc-a (aprilski paket)....itd...itd...
Dakle realnost je nešto drugčija već što je Dodik predstavlja.
hercegovac_pravi

#171 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by hercegovac_pravi »

Suti i trpi wrote:Image

:D

Ko je ovdje lud? Ispada da Srbi vise umiru od Bosnjaka kojih je po tebi duplo vise :D !? Ubi Srbe svinjetina i sljiva :D .
Netačno, pogledaj prosjek starosti stanovništva u pc-u i onda će ti biti jasno šta se dešava. Zbog toga je politika koju provodi Srbija čista katastrofa po Srbe u BiH. Od prilike ista stvar što je Tuđman radio Hrvatima.
Dokle god Srbi istinski ne prihvate BiH kao i njihovu državu, broja stanovništva u pc-u će rapidno opadati. I šta ćeš dobiti za nekih 20-ak godina?
teorija o tome kako Srbi neće prodavati Bošnjacima ne pije vode jer Bošnjaci ne trebaju kupovati ništa od Srba. Dovoljno je da iskoriste ono što je njihovo već vjekovima, ono gdje su im živjele porodice vjekovima dok nisu pobijeni i protjerani...
bicebolje

#172 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by bicebolje »

red01 wrote:U RS je stanje slijedeće:

Iz ovog je jasno ko je ovdje u boljoj poziciji.
Da li u RS žive samo Srbi ? Kako znaš da je ovih 3000 minusa srpska populacija ? Da li je moguće da su to Bošnjaci/Hrvati koji su došli da umru/sahrane se na svojoj zemlji ? Gdje su ostali ? Nađeš (ne znam kako) podatke za Srbe i Hrvate u FBiH a svi drugi koji se rode su Bošnjaci ? Prirodno kretanje stanovništva nije konstanta i ne može se automatski kopirati u budućnost čak i na osnovu decenijskih trendova. Ako ćemo gledati dalje u prošlost onda su Srbi u najboljoj poziciji jer je u pitanju narod sa tradicionalno visokom stopom natalteta jer da nije tako ne bi bili jedan od najbrojnijih naroda na Balkanu. Ako kod nekog naroda trenutno opada natalitet to ne znači da se za par godina ne može desiti baby boom. U svakom slučaju tema je morbidna. Ne znam kako neko može da najdraža bića na planeti... djecu... koristi u nacionalističkim manipulacijama. Ne valja to raditi.
Last edited by bicebolje on 23/08/2010 17:00, edited 1 time in total.
bicebolje

#173 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by bicebolje »

hercegovac_pravi wrote:Netačno, dovoljno je (odokativno) 30% glasova iz pc-a da se entitetski veto obezvrijedi. Entitetski veto ni u kome slučaju nije isto što i vitalni nacionalni interes, što Dodik naravno zloupotrebljava do maksimuma, koristeći entitetski veto za blokiranje donošenja zakona na nivou BiH. Entitetski veto se zloupotrebljava jer Dodik nema nikave osnove za pokretanje procesa "zaštite vitalnih nacionalnih interesa". Šta to dugoročno znači?
Ako se u obzir uzme konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH, i demografska kretanja naroda (što ide u prilog Bošnjacima, u to nema nikakve sumnje) onda dugoročno gledano pc nema nikakve šanse za opstanak u ovakvim Ustavnim okvirima. Dakle nema potrebe da Bošnjaci budu dominantna većina u pc-u.Ako uzmemo u obzir gore navedena tri faktora, od prilike za nekih 10-12 godina postojanje pc-a će biti besmisleno.
Odatle stižu i sve ove zavrzlame oko promjene etničkog ključa pri novom popisu, odatle stižu i konstante opstrukcije iz pc-a povodom odlaska OHR-a, odatle stižu i Dodikovi zahtjevi za promjenom Ustava na način koji garantuje opstanak pc-a (aprilski paket)....itd...itd...
Dakle realnost je nešto drugčija već što je Dodik predstavlja.
Ako Srba u RS ima milion. Kako misliš da za 10-12 godina broj Bošnjaka u RS dostigne 500.000 da bi Bošnjaci činili trećinu u RS ? Jel to realnost o kojoj ti pričaš ?
Real Khan

#174 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Real Khan »

kaboom wrote:
red01 wrote:
A i sam znaš, kao što je i Bajić rekao, da se Srbi sele u Srbiju ,Hrvati u CRO, a Bošnjaci ostaju u Bosni jer jadni mi :lol: :lol: NEMAMO REZERVNE DOMOVINE,.... Ko što reče naš učenjak KOME BA .... DA SE MI PRILAGOĐAVAMO.....,
stoga će nas vrlo brzo kao što reče @pionir biti haman i preko 70%, što sve radi NATALITET, a bogami i MORTALITET....
ako pogledam ovaj post i uporedim sa sljedecim (rijec je samo o Svedskoj)
michio wrote:U Švedsku je prošle godine emigriralo 690 Bosanaca i Hercegovaca, 2008 750...

U deset godina 2196 Bosanaca i Hercegovaca se vratilo iz Švedske u BiH a u Švedsku emigriralo iz BiH 9709.

Neko ko ima vremena neka pročešlja zavode za statistiku zapadnoevropskih zemalja kad već nema popisa u BiH :D

http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/V ... 2&langdb=2
prosto ne znam kome da vjerujem :-D
Vjeruj matematici...ako imaš u vidu da ovi podaci iz Švedske govore o broju ljudi tokom jedne DECENIJE, onda to prevedeno u godine izgleda da se 21-22 Bosanca godišnje vraćalo iz Sverige, a da je otišlo svega 97...onda to uporedi sa zavodima za statistiku u BiH koji govore o HILJADAMA/TISUĆAMA ljudi u minusu godišnje, onda ti sam izvuci zaključke... Zavodi za statistiku obrađuju ovdje samo 2 parametra (natalitet i mortalitet) a nema podataka o imigraciji i emigraciji. Za potpunu sliku kretanja stanovništva je potrebno izračunati razliku između broja rođenih i umrlih, te sabrati sa razlikom između broja useljenih i iseljenih stanovnika...

Da se odmah nadovežem za entitetsko glasanje, nije potrebna potpuna brojčana dominacija Bošnjaka da se obezvrijedi taj mehanizam, jer je dovoljno i manje od 30% pod uslovom da svi Bošnjaci izađu na izbore.
Nego, tema fakat jeste morbidna i trebalo bi je zakatančiti
michio

#175 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by michio »

Vjeruj matematici...ako imaš u vidu da ovi podaci iz Švedske govore o broju ljudi tokom jedne DECENIJE, onda to prevedeno u godine izgleda da se 21-22 Bosanca godišnje vraćalo iz Sverige, a da je otišlo svega 97...onda to
Ako je prirodni prirastaj Bosnjaka u 10 godina 50 000 smatras li nemogucim da ih se i iselilo barem 50 000?
Locked