Dan drzavnosti BiH
- valterbranisarajevo
- valterbranisarajevo
#127 Re: Dan drzavnosti BiH
Mitar Subotić, vijećnik ZAVNOBiH-a
U Osretku kod Doboja živi jedan od posljednjih živih vijećnika Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i Drugog zasjedanja AVNOJ-a Mitar Subotić. Još se dobro drži uprkos 98 godina koje mu pritišću staračka pleća. Zna Mitar ko je kriv za raspad Jugoslavije i kako bi trebalo izaći iz trenutnog stanja. Poručuje da će BiH opstati jer je starija i od bitke na Kosovu. Živa su sjećanja na 25. novembar 1943. godine. U Mrkonjić Grad su stigli zaplijenjenim italijanskim kamionom, počinje priču Mitar Subotić.
http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... &Itemid=28
U Osretku kod Doboja živi jedan od posljednjih živih vijećnika Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i Drugog zasjedanja AVNOJ-a Mitar Subotić. Još se dobro drži uprkos 98 godina koje mu pritišću staračka pleća. Zna Mitar ko je kriv za raspad Jugoslavije i kako bi trebalo izaći iz trenutnog stanja. Poručuje da će BiH opstati jer je starija i od bitke na Kosovu. Živa su sjećanja na 25. novembar 1943. godine. U Mrkonjić Grad su stigli zaplijenjenim italijanskim kamionom, počinje priču Mitar Subotić.
http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... &Itemid=28
- heckler
#128 Re: Dan drzavnosti BiH
Sretan praznik svim patriotama 
- Hemel
#129 Re: Dan drzavnosti BiH
Vidis Bosicu, BiH je postojala i prije Dejtona.Bosić: U Brčkom 25. novembar nije praznik
Srna - 25.11.2011 21:18
BRČKO - Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da u Brčko distriktu 25. novembar nije praznik, a pogotovo ne neradni dan, i da oni koji se prema njemu ponašaju tako, samo pokazuju da nemaju namjeru da poštuju zakone.
Bosić je ocijenio kao skandalozno da se ovaj datum obilježava kao dan državnosti BiH, a da o tome ne postoji nijedna odredba koja bi taj dan proglasila praznikom na čitavoj teritoriji BiH.
"Od predstavnika SDS-a, ali i od ostalih predstavnika Srba u Brčko distriktu, očekujemo da poštuju zakone koji su doneseni u ovoj lokalnoj zajednici, a zna se da oni mogu doneseni samo na bazi konsenzusa. Prema tome, i mi ćemo slaviti praznik, kada neki datum konsenzusom bude određen kao takav, bilo na državnom, entitetskom ili na nivou Brčko distrikta", naglasio je Bosić.
Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti bošnjačke i nekolicina hrvatske nacionalnosti, kao i državni službenici koji pripadaju tim narodima u Brčkom, proslavljali su danas 25. novembar kao Dan državnosti BiH, koktelom u jednom brčanskom restoranu.
U Federaciji BiH 25. novembar obilježavaju kao dan državnosti BiH, a Republika Srpska taj datum ne priznaje jer o obilježavanju državnih praznika još nema saglasnosti koja bi bila potvrđena usvajanjem zakona o praznicima.
Ovdje se radi o smisljenoj koncepciji koju zagovaraju predstavnici politickih partija iz manjeg entiteta da BiH ne treba nikako spominjati da je postojala prije Dejtona. Po njima sve treba da pocinje nakon toga a zanemaruju njen kontinuitet koji je ugradjen i u sami mirovni sporazum. Kada im to neko saspe u lice prestat ce ove nebuloze.
Sve sto oni ne zele da prihvate, treba se pozivati na odredbe koje govore o kontinuitetu. Ne zelite zajednicke drzavne praznike, vaze oni po Ustavu RBiH. Tacka.
edit:
evo bas sada naletih na ovo o cemu sam pisao...
"Dejtonski ustav propisuje da će svi zakoni koji su bili na snazi na teritoriji BiH prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, i dalje biti na snazi sve dok ne bude zamijenjeni nekom novom odlukom institucija BiH. U martu 1995. godine tadašnja Republika BiH je usvojila zakon prema kojem je taj datum proglašen za nacionalni praznik i podrazumijeva se da je taj zakon i dalje na snazi", rekao je Mur.
Mur je dodao da je jasna pozicija PIK-a o tome da je BiH postojala kao država prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma."Republika Srpska ima suprotno mišljenje, i to nije mišljenje PIK-a", rekao je Mur
- BHCluster
#130 Re: Dan drzavnosti BiH
Sve cestitke gradankama i gradanima Bosne i Hercegovine...
- sinuhe
#131 Re: Dan drzavnosti BiH
ZAVNOBIH je svakako nasa istorijski najvaznija institucija, ali umjesto prozivanja Dodika i slicnih zna li mi neko reci zasto je najveci bosnjacki partizan i komunista onog doba Osman Karabegovic bio protiv nezavisne BiH 1992?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#132 Re: Dan drzavnosti BiH
Ustvari svi smo bili za opstanak SFRJ, a protiv nezavisne BiH, ali kako su jači igrači bili planirali RAM-ovima i MEMORANDUMOM iz 1986.g. nije bilo izbora nego ''po cijenu mira'' udovoljiti EU zahtjevima i sprovesti REFERENDUM!sinuhe wrote:ZAVNOBIH je svakako nasa istorijski najvaznija institucija, ali umjesto prozivanja Dodika i slicnih zna li mi neko reci zasto je najveci bosnjacki partizan i komunista onog doba Osman Karabegovic bio protiv nezavisne BiH 1992?
Koliko sam bio glup i naivan u to doba. Samo kad se sjetim.
- viva_castro
#133 Re: Dan drzavnosti BiH
winnie wrote:tvsa zakon! citav dan kako treba... a tek logo
- sinuhe
#134 Re: Dan drzavnosti BiH
Koji je razlog njegovog progonstva iz partije 1972? Negdje se spominje cak i muslimanski nacionalizamPipiDugaDevetka wrote:Ustvari svi smo bili za opstanak SFRJ, a protiv nezavisne BiH, ali kako su jači igrači bili planirali RAM-ovima i MEMORANDUMOM iz 1986.g. nije bilo izbora nego ''po cijenu mira'' udovoljiti EU zahtjevima i sprovesti REFERENDUM!sinuhe wrote:ZAVNOBIH je svakako nasa istorijski najvaznija institucija, ali umjesto prozivanja Dodika i slicnih zna li mi neko reci zasto je najveci bosnjacki partizan i komunista onog doba Osman Karabegovic bio protiv nezavisne BiH 1992?
Koliko sam bio glup i naivan u to doba. Samo kad se sjetim.
Znacajna licnost a cini mi se nepravedno zapostavljen. Jedini on je bio ziv 92 od te ekipe.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#135 Re: Dan drzavnosti BiH
Ima ovdje na Forumu ljudi koji su bili jarani sa njim, pa će oni te detalje objasniti. Ja ne znam ništa o njemu.sinuhe wrote:Koji je razlog njegovog progonstva iz partije 1972? Negdje se spominje cak i muslimanski nacionalizamPipiDugaDevetka wrote:Ustvari svi smo bili za opstanak SFRJ, a protiv nezavisne BiH, ali kako su jači igrači bili planirali RAM-ovima i MEMORANDUMOM iz 1986.g. nije bilo izbora nego ''po cijenu mira'' udovoljiti EU zahtjevima i sprovesti REFERENDUM!sinuhe wrote:ZAVNOBIH je svakako nasa istorijski najvaznija institucija, ali umjesto prozivanja Dodika i slicnih zna li mi neko reci zasto je najveci bosnjacki partizan i komunista onog doba Osman Karabegovic bio protiv nezavisne BiH 1992?
Koliko sam bio glup i naivan u to doba. Samo kad se sjetim.sto je malo vjerovatno.
Znacajna licnost a cini mi se nepravedno zapostavljen. Jedini on je bio ziv 92 od te ekipe.
Možda da potražiš onu knjigu ''Ko je ko u Bošnjaka'', a koju ja šaljivo zovem ''Ko je koga u Bošnjaka''.
- poznanik
#136 Re: Dan drzavnosti BiH
sinuhe wrote:Koji je razlog njegovog progonstva iz partije 1972? Negdje se spominje cak i muslimanski nacionalizamsinuhe wrote:ZAVNOBIH je svakako nasa istorijski najvaznija institucija, ali umjesto prozivanja Dodika i slicnih zna li mi neko reci zasto je najveci bosnjacki partizan i komunista onog doba Osman Karabegovic bio protiv nezavisne BiH 1992?sto je malo vjerovatno.
Pa otvori novu temu na pdf. Istorija i postavi ovo pitanje, zašto trolaš i kvariš ovu temu
- sinuhe
#137 Re: Dan drzavnosti BiH
Kakvo trolanje? Pa covjek je drzao govor na otvaranju ZAVNOBIH-a, organizator.