Dan drzavnosti BiH

valterbranisarajevo

#126 Re: Dan drzavnosti BiH

Post by valterbranisarajevo »

:thumbup:
valterbranisarajevo

#127 Re: Dan drzavnosti BiH

Post by valterbranisarajevo »

Mitar Subotić, vijećnik ZAVNOBiH-a

U Osretku kod Doboja živi jedan od posljednjih živih vijećnika Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i Drugog zasjedanja AVNOJ-a Mitar Subotić. Još se dobro drži uprkos 98 godina koje mu pritišću staračka pleća. Zna Mitar ko je kriv za raspad Jugoslavije i kako bi trebalo izaći iz trenutnog stanja. Poručuje da će BiH opstati jer je starija i od bitke na Kosovu. Živa su sjećanja na 25. novembar 1943. godine. U Mrkonjić Grad su stigli zaplijenjenim italijanskim kamionom, počinje priču Mitar Subotić.

http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... &Itemid=28
heckler

#128 Re: Dan drzavnosti BiH

Post by heckler »

Sretan praznik svim patriotama :thumbup:
Hemel

#129 Re: Dan drzavnosti BiH

Post by Hemel »

Bosić: U Brčkom 25. novembar nije praznik
Srna - 25.11.2011 21:18
BRČKO - Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da u Brčko distriktu 25. novembar nije praznik, a pogotovo ne neradni dan, i da oni koji se prema njemu ponašaju tako, samo pokazuju da nemaju namjeru da poštuju zakone.

Bosić je ocijenio kao skandalozno da se ovaj datum obilježava kao dan državnosti BiH, a da o tome ne postoji nijedna odredba koja bi taj dan proglasila praznikom na čitavoj teritoriji BiH.

"Od predstavnika SDS-a, ali i od ostalih predstavnika Srba u Brčko distriktu, očekujemo da poštuju zakone koji su doneseni u ovoj lokalnoj zajednici, a zna se da oni mogu doneseni samo na bazi konsenzusa. Prema tome, i mi ćemo slaviti praznik, kada neki datum konsenzusom bude određen kao takav, bilo na državnom, entitetskom ili na nivou Brčko distrikta", naglasio je Bosić.

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti bošnjačke i nekolicina hrvatske nacionalnosti, kao i državni službenici koji pripadaju tim narodima u Brčkom, proslavljali su danas 25. novembar kao Dan državnosti BiH, koktelom u jednom brčanskom restoranu.

U Federaciji BiH 25. novembar obilježavaju kao dan državnosti BiH, a Republika Srpska taj datum ne priznaje jer o obilježavanju državnih praznika još nema saglasnosti koja bi bila potvrđena usvajanjem zakona o praznicima.
Vidis Bosicu, BiH je postojala i prije Dejtona.
Ovdje se radi o smisljenoj koncepciji koju zagovaraju predstavnici politickih partija iz manjeg entiteta da BiH ne treba nikako spominjati da je postojala prije Dejtona. Po njima sve treba da pocinje nakon toga a zanemaruju njen kontinuitet koji je ugradjen i u sami mirovni sporazum. Kada im to neko saspe u lice prestat ce ove nebuloze.
Sve sto oni ne zele da prihvate, treba se pozivati na odredbe koje govore o kontinuitetu. Ne zelite zajednicke drzavne praznike, vaze oni po Ustavu RBiH. Tacka.

edit:
evo bas sada naletih na ovo o cemu sam pisao... :-)
"Dejtonski ustav propisuje da će svi zakoni koji su bili na snazi na teritoriji BiH prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, i dalje biti na snazi sve dok ne bude zamijenjeni nekom novom odlukom institucija BiH. U martu 1995. godine tadašnja Republika BiH je usvojila zakon prema kojem je taj datum proglašen za nacionalni praznik i podrazumijeva se da je taj zakon i dalje na snazi", rekao je Mur.

Mur je dodao da je jasna pozicija PIK-a o tome da je BiH postojala kao država prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma."Republika Srpska ima suprotno mišljenje, i to nije mišljenje PIK-a", rekao je Mur
BHCluster

#130 Re: Dan drzavnosti BiH

Post by BHCluster »

Sve cestitke gradankama i gradanima Bosne i Hercegovine...
sinuhe

#131 Re: Dan drzavnosti BiH

Post by sinuhe »

ZAVNOBIH je svakako nasa istorijski najvaznija institucija, ali umjesto prozivanja Dodika i slicnih zna li mi neko reci zasto je najveci bosnjacki partizan i komunista onog doba Osman Karabegovic bio protiv nezavisne BiH 1992?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#132 Re: Dan drzavnosti BiH

Post by PipiDugaDevetka »

sinuhe wrote:ZAVNOBIH je svakako nasa istorijski najvaznija institucija, ali umjesto prozivanja Dodika i slicnih zna li mi neko reci zasto je najveci bosnjacki partizan i komunista onog doba Osman Karabegovic bio protiv nezavisne BiH 1992?
Ustvari svi smo bili za opstanak SFRJ, a protiv nezavisne BiH, ali kako su jači igrači bili planirali RAM-ovima i MEMORANDUMOM iz 1986.g. nije bilo izbora nego ''po cijenu mira'' udovoljiti EU zahtjevima i sprovesti REFERENDUM!
Koliko sam bio glup i naivan u to doba. Samo kad se sjetim.
viva_castro

#133 Re: Dan drzavnosti BiH

Post by viva_castro »

:thumbup: :bih:
winnie wrote:tvsa zakon! citav dan kako treba... a tek logo :bih:
sinuhe

#134 Re: Dan drzavnosti BiH

Post by sinuhe »

PipiDugaDevetka wrote:
sinuhe wrote:ZAVNOBIH je svakako nasa istorijski najvaznija institucija, ali umjesto prozivanja Dodika i slicnih zna li mi neko reci zasto je najveci bosnjacki partizan i komunista onog doba Osman Karabegovic bio protiv nezavisne BiH 1992?
Ustvari svi smo bili za opstanak SFRJ, a protiv nezavisne BiH, ali kako su jači igrači bili planirali RAM-ovima i MEMORANDUMOM iz 1986.g. nije bilo izbora nego ''po cijenu mira'' udovoljiti EU zahtjevima i sprovesti REFERENDUM!
Koji je razlog njegovog progonstva iz partije 1972? Negdje se spominje cak i muslimanski nacionalizam :D sto je malo vjerovatno.
Znacajna licnost a cini mi se nepravedno zapostavljen. Jedini on je bio ziv 92 od te ekipe.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#135 Re: Dan drzavnosti BiH

Post by PipiDugaDevetka »

sinuhe wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Koji je razlog njegovog progonstva iz partije 1972? Negdje se spominje cak i muslimanski nacionalizam :D sto je malo vjerovatno.
Znacajna licnost a cini mi se nepravedno zapostavljen. Jedini on je bio ziv 92 od te ekipe.
Ima ovdje na Forumu ljudi koji su bili jarani sa njim, pa će oni te detalje objasniti. Ja ne znam ništa o njemu.
Možda da potražiš onu knjigu ''Ko je ko u Bošnjaka'', a koju ja šaljivo zovem ''Ko je koga u Bošnjaka''.
poznanik

#136 Re: Dan drzavnosti BiH

Post by poznanik »

sinuhe wrote:

Pa otvori novu temu na pdf. Istorija i postavi ovo pitanje, zašto trolaš i kvariš ovu temu :?
sinuhe

#137 Re: Dan drzavnosti BiH

Post by sinuhe »

Kakvo trolanje? Pa covjek je drzao govor na otvaranju ZAVNOBIH-a, organizator.
Jack Be Nimble

#138 Re: Dan drzavnosti BiH

Post by Jack Be Nimble »

:D

Sretno Vam!
Post Reply