Da li ste znali o Izraelu?

Locked
foucault

#226 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by foucault »

danas wrote:ne bih da ulazim u nevezanu diskusiju ali 'finalna solucija' je kao plan zvanicno uspostavljena tek 1942 -- do tada, hitler je uveliko radio na preseljavanju jevreja. kao i danasnjem izraelu, bilo mu je ponajvise stalo da izgura te ljude iz svojih teritorija, a sta ce biti sa njima nije ga bilo briga. i masa nacistickih logora su na pocetku bili koncentracioni logori i radni kampovi a ne logori smrti/eksterminacioni kampovi u sta su se na kraju skoro svi pretvorili. dalje, oba slucaja -- i zapadna obala i varsavski geto -- su zasnovane na istoj ideji superiorne rase/nacije koja ima bogomdano pravo na svoju etnicki cistu drzavu i prostor (hitlerov lebensraum) i koja podrazumijeva odstranjivanje trenutnog zivlja sa tih bogom obecanih terena. pa kao sto su jevreji bili zgurani u getoe diljem evrope u trenutku kada se njih smatralo 'stranim tijelom' na nacijoj tudjoj 'svetoj zemlji', tako oni sada to isto rade palestincima na zapadnoj obali i na teritorijama na kojim sebe smatraju jedinim legitimnim 'stanarima'. da li trebam naglastiti da je i jedno i drugo isto sranje, od kojeg mi se okrecu crijeva, te mi zaista nije jesno sta je tu jeftina floskula. to sto u izraelu jevrej ne moze da ozeni ne-jevrejku? pa preuzeto iz hitlerovih rasnih zakona, a neko mi se ovdje ubi objasnjavajuci da je ta klero-fasisticka nakarada od drzave -- demokratija... a to sto je njemacki rajh na kraju odlucio da pobije sve jevreje koji su mu pali saka, a izrael se zaustavio 'samo' na protjerivanju i izivljavanju policijskim metodama nad jadnicima sabijenim u getoima ne mijenja nista glede osnovne ideje vodilje ovakvih suludih i bolesnih politika 'znoja, krvi, naroda, i zemlje'. princip je isti, sve su ostalo nijanse...

U 70-tim je bilo sasvim normalno da Izraelci odlaze na Zapadnu obalu na rucak, a da Arapi dolaze na kupanje na plaze na Sredozemnom moru.
danas

#227 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by danas »

omar little wrote:
fino sam ja rekla da ako se ti ukljucis u dublju raspravu, da ces i ti bit' mudzahedinka :D :D
evo ti jeNa :kiss: od mene
sta ces...
danas su oni koji se groze etnickih i rasnih 'politika' sprovodjenih kalasnjikovima, tenkovima, i logorima nad civilima, te oni kojima je pojam 'lebensrauma' i etnicki ociscene drzave gnusan ma ko ga sprovodio -- mudzahedini a ne anti-fasisti...
tranquil

#228 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by tranquil »

danas wrote:ne bih da ulazim u nevezanu diskusiju ali 'finalna solucija' je kao plan zvanicno uspostavljena tek 1942 -- do tada, hitler je uveliko radio na preseljavanju jevreja. kao i danasnjem izraelu, bilo mu je ponajvise stalo da izgura te ljude iz svojih teritorija, a sta ce biti sa njima nije ga bilo briga. i masa nacistickih logora su na pocetku bili koncentracioni logori i radni kampovi a ne logori smrti/eksterminacioni kampovi u sta su se na kraju skoro svi pretvorili. dalje, oba slucaja -- i zapadna obala i varsavski geto -- su zasnovane na istoj ideji superiorne rase/nacije koja ima bogomdano pravo na svoju etnicki cistu drzavu i prostor (hitlerov lebensraum) i koja podrazumijeva odstranjivanje trenutnog zivlja sa tih bogom obecanih terena. pa kao sto su jevreji bili zgurani u getoe diljem evrope u trenutku kada se njih smatralo 'stranim tijelom' na nacijoj tudjoj 'svetoj zemlji', tako oni sada to isto rade palestincima na zapadnoj obali i na teritorijama na kojim sebe smatraju jedinim legitimnim 'stanarima'. da li trebam naglastiti da je i jedno i drugo isto sranje, od kojeg mi se okrecu crijeva, te mi zaista nije jesno sta je tu jeftina floskula. to sto u izraelu jevrej ne moze da ozeni ne-jevrejku? pa preuzeto iz hitlerovih rasnih zakona, a neko mi se ovdje ubi objasnjavajuci da je ta klero-fasisticka nakarada od drzave -- demokratija... a to sto je njemacki rajh na kraju odlucio da pobije sve jevreje koji su mu pali saka, a izrael se zaustavio 'samo' na protjerivanju i izivljavanju policijskim metodama nad jadnicima sabijenim u getoima ne mijenja nista glede osnovne ideje vodilje ovakvih suludih i bolesnih politika 'znoja, krvi, naroda, i zemlje'. princip je isti, sve su ostalo nijanse...
ok u pravu si, dok sam čitao na momenat mi je sijevnulo kako je počelo to 30-ih i 40-ih, a da se situacija dole pogoršava i da ... brrrr.... sledio sam se kada sam pomislio da su logori smrti opet mogući uz takav mentalni sklop kakav je kod tih ljudi dole.

Jedino što još ne mogu da proguram su te generalizacije, ali mislim da se tu slažemo jer nisi to pominjala ovaj put. Generalizovanje ljudi je uzrok i istovremeno posljedica ovih stvari iz prethodnih pasusa.
MA DAJ...

#229 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by MA DAJ... »

prije 4-5 godina je bio jedan samit svijeta u Juznoafrickoj Zemlji...i da li se sjecate kako je bio izvizdan drzavni sekretar USA,Colin Povel,kada je izlazio za govornicom...a sve je to bilo u vezi Palestine,i kada je bilo donosena neka rezolucija,da se Izrajel proglasi kao nacistickom zemljom,amerikanci i izraelci napustaju taj samit u znaku protesta zbog takve odluke...

ali...poslije toga samita,poznata ekipa iz CBS,koja je zaduzena za emisiju 60 minuta,prave specialnu emisiju o izraelu i palestini...i onom famoznom zidu.
sve je bilo ok i dosta nekih stvari sam i znao sto su rekli,ali...onaj zadnji lik mi je ostao u sjecanju sa svojom nevjerovatnom tvrdnjom...a jos je jevrej iz amerike

da li je neko gledao tu emisiju?
MA DAJ...

#230 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by MA DAJ... »

MA DAJ... wrote:prije 4-5 godina je bio jedan samit svijeta u Juznoafrickoj Republici...i da li se sjecate kako je bio izvizdan drzavni sekretar USA,Colin Povel,kada je izlazio za govornicom...a sve je to bilo u vezi Palestine,i kada je bilo donosena neka rezolucija,da se Izrajel proglasi kao nacistickom zemljom,amerikanci i izraelci napustaju taj samit u znaku protesta zbog takve odluke...

ali...poslije toga samita,poznata ekipa iz CBS,koja je zaduzena za emisiju 60 minuta,prave specialnu emisiju o izraelu i palestini...i onom famoznom zidu.
sve je bilo ok i dosta nekih stvari sam i znao sto su rekli,ali...onaj zadnji lik mi je ostao u sjecanju sa svojom nevjerovatnom tvrdnjom...a jos je jevrej iz amerike

da li je neko gledao tu emisiju?
Last edited by MA DAJ... on 25/05/2008 22:44, edited 1 time in total.
MA DAJ...

#231 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by MA DAJ... »

...
popajic

#232 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by popajic »

Postao/la user_friendly dana 24/05/2008 19:45

popajic je napisao/la:Jebote koja sekiracija sta ce biti sa Palestinom ili Izraelom.
Bas se sjecam i njihovih trauma kad je kod nas gorilo.
Hvala bogu kod nas cvjetaju ruze,jos da rijesimo ovaj problem na bliskom,srednjem i daljem istoku,pa ce citav svijet biti cista idila.
Izvinjavam se,vi nastavite dalje,ja bas nisam mogao odoliti.

neko iz Libana prije 15tak godina:

"Jebote koja sekirancija sta ce bit sa Bosnom ili Srbijom.
Baš se sjećam njihovih trauma kad je kod nas gorilo.
Hvala bogu kod nas cvijetaju ruže, još da riješimo ovaj problem na užem, širem i najširem Balkanu, pa će čitav svijet biti čista idila.
Izvinjavam se, vi nastavite dalje, ja baš nisam mogao odoliti".

- ljudski nema šta ...
Potpuno se slazem da bi trebalo da reagujemo na tudja stradanja - ljudskosti radi.
Tu svakako spada i palestinski problem,ALI nasu ljudskost nikad ne dodiruju stradanja u Africi,Nepalu...
To mi govori da se nasa identifikacija sa Palestinom NE bazira samo na ljudskosti nego ima dodatne elemente bratskog suosjecaja.Sto bi bilo super ljudski da nije bazirano na vjerskoj osnovi.
LJudskost ne trpi nikakva,pa tako ni religijsko orijentirana,ogranicenja.Ili grijesim?
redondo72

#233 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by redondo72 »

popajic wrote: To mi govori da se nasa identifikacija sa Palestinom NE bazira samo na ljudskosti nego ima dodatne elemente bratskog suosjecaja.Sto bi bilo super ljudski da nije bazirano na vjerskoj osnovi.
Naravno. Šta sada, to što se zasniva na verskoj osnovi, to nije ok? :-)
popajic

#234 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by popajic »

Postao/la redondo72 dana 26/05/2008 09:06

popajic je napisao/la:To mi govori da se nasa identifikacija sa Palestinom NE bazira samo na ljudskosti nego ima dodatne elemente bratskog suosjecaja.Sto bi bilo super ljudski da nije bazirano na vjerskoj osnovi.

Naravno. Šta sada, to što se zasniva na verskoj osnovi, to nije ok? :-)
Nisam govorio o vjeri iliti veri,nego o tome da se ljudska sucut prema nevoljama drugih umanjuje ako se zasniva samo na vjerskoj osnovi.Ljudskot ne bi trebala biti ogranicena.
pustopoljina

#235 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by pustopoljina »

popajic kaze-ljudskost ne bi trebala biti ogranicena.
ajnstajn kaze:samo su dvije stvari na svijetu beskonacne-svemir i ljudska glupost, s tim sto za svemir jos nismo sigurni. :roll: :(
BUA

#236 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by BUA »

Ko hoce da se malo bolje informise o Palestinsko-Izraelskom konfliktu, neka downloaduje sa nekog od torrenta dokumentarac "Ocupation 101"
redondo72

#237 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by redondo72 »

Naravno, samo ovde pričamo o Palestincima a ne o gladnoj deci Afrike. Tebi ustvari smeta što ima versku konotaciju pa si se nezgrapno izrazio.
topcam
Vozim: uzbrdo

#238 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by topcam »

komeba wrote:Nema pravde u svijetu,jedna nepravda stvara drugu.Evropske sile da bi oprale ljagu sa sebe zbog genocida nad Jevrejima,poklanjaju im drzavu u sred arapske teritorije.Tako jedan human cilj-da narod koji je u 2. svj. ratu toliko propatio dobije svoju drzavu,postane nova nepravda koja uzrokuje nove zlocine i nova protjerivanja nevinih ljudi.

nisu bas poklonili, koliko je meni poznato, izraelci (pored diverzantno partizanskog dejstovanja) su se dizali u vazduh da bi to postigli, kako u palestini tako i u sred Londona. Vlada Velike Britanije je zbog masovnih demonstracija (povodom masovnih ubistava civilnog stanovnistva) bila prisiljena da se povuce.

to je i logican razlog zasto se danas palestinci dizu u vazduh, vidjeli da su zidovi na taj nacin stekli drzavu, pa i oni pokusavaju.

Znaci puki terorizam je stvorio izrael.

ali nisu svi zli nasao sam jednog da valja..

Mordechai Vanunu- izraelski Atomski tehnicar 18 godina zatvora bez razloga, zabrana koristenja Interneta (u takozvanom demokratskom izraelu)

Dobitnik mnogih priznanja : Alternativnu Nobelovu nagradu, Pocasni Doktor Univerziteta Tromsø (Norveska) vise puta nominiran za Nobelovu nagradu mira, dobitnik nagrade mira Norveskog naroda, izabran za dekana univerziteta u Glasgow (Skotska) i.t.d

Mordechai Vanunu (Hebrew: מרדכי ואנונו‎), born in Marrakech, Morocco on October 13, 1954 is an Israeli former nuclear technician who revealed details of Israel's nuclear weapons program to the British press in 1986. He was subsequently kidnapped in Rome by Israeli agents and smuggled to Israel, where he was tried and convicted of treason.

Dalje
http://en.wikipedia.org/wiki/Mordechai_Vanunu

njegova poruka je "svi, ne zavisno od vjere smo boziji ljudi, izraelci nisu nesta posebno"

njegovi intervjui (pojedini su izbrisani)

http://www.serve.com/vanunu/videos/index.html

njegova stranica

http://www.serve.com/vanunu/
sojka

#239 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by sojka »

ovo nisam znala, tj. prvi put cujem

"nisu bas poklonili, koliko je meni poznato, izraelci (pored diverzantno partizanskog dejstovanja) su se dizali u vazduh da bi to postigli, kako u palestini tako i u sred Londona. Vlada Velike Britanije je zbog masovnih demonstracija (povodom masovnih ubistava civilnog stanovnistva) bila prisiljena da se povuce."

Daj mi izvor neki pouzdan izvor tvojih informacija- o tom dizanju u vazduh u Izraelu i Londonu
i sl.

6 miliona u Evropi nije malo. I to vijekovima. Toliko o Evropi prema njima.
Logicno je da te ljude strah.
Ali ovako rijesenje krsenja ljudskih prava, nikako rijesenje.
omar little

#240 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by omar little »

sojka wrote:ovo nisam znala, tj. prvi put cujem

"nisu bas poklonili, koliko je meni poznato, izraelci (pored diverzantno partizanskog dejstovanja) su se dizali u vazduh da bi to postigli, kako u palestini tako i u sred Londona. Vlada Velike Britanije je zbog masovnih demonstracija (povodom masovnih ubistava civilnog stanovnistva) bila prisiljena da se povuce."

Daj mi izvor neki pouzdan izvor tvojih informacija- o tom dizanju u vazduh u Izraelu i Londonu
i sl.

6 miliona u Evropi nije malo. I to vijekovima. Toliko o Evropi prema njima.
Logicno je da te ljude strah.
Ali ovako rijesenje krsenja ljudskih prava, nikako rijesenje.

Logicno je da ih je strah pa stoga cine zlocine protiv covjecnosti vec 60 godina?!? Kakva je to logika?
sojka

#241 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by sojka »

omar little,
pogledaj sta je predhodni napisao iznad, nisi reagovala.

to je i logican razlog zasto se danas palestinci dizu u vazduh, vidjeli da su zidovi na taj nacin stekli drzavu, pa i oni pokusavaju.

Ali meni lapsuz sto sam koristila prezent izgleda ne.

Imacu te u vidu- da znas. :D
pitt

#242 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by pitt »

pa 1946 je radikalna cionisticka organizacija Irgun, po naredbi Haganah-a, izvrsila bombaski napad na hotel King David (gdje je bilo dosta britanaca) u jerusalemu, ubivsi pri tom 92 ljudi.
sojka

#243 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by sojka »

thx pitte..
omar little

#244 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by omar little »

sojka wrote:omar little,

Pa vidjela sam, logicno je da se Palestinci dizu u vazduh nakon svega sto im se desilo i sto im se desava (prezent) . Ne odobravam to sto rade, niti se slazem sa metodom, ali mogu razumjeti zasto to rade.
Politiku Izraela niti odobravam niti mogu razumjeti. Stoga moj komentar na tvoj komentar o 6 miliona i "strah" kao opravdanje za zlocine koje cini Izrael. Sad se ponavljam sa nekih drugih Izrael diskusija, ali BAS zbog tih 6 milion Izrael bi trebao (ne da se neko tako uopce treba ponasati) biti zadnja zemlja na planeti koja cini zlocine i sistematski pokusava eliminirati jednu cijelu populaciju, i ne sprovoditi zakone, maltene, inigo kopije fasisticke Njemacke.
breviar

#245 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by breviar »

omar little wrote:

Pa vidjela sam, logicno je da se Palestinci dizu u vazduh nakon svega sto im se desilo i sto im se desava (prezent) . Ne odobravam to sto rade, niti se slazem sa metodom, ali mogu razumjeti zasto to rade.
Politiku Izraela niti odobravam niti mogu razumjeti. Stoga moj komentar na tvoj komentar o 6 miliona i "strah" kao opravdanje za zlocine koje cini Izrael. Sad se ponavljam sa nekih drugih Izrael diskusija, ali BAS zbog tih 6 milion Izrael bi trebao (ne da se neko tako uopce treba ponasati) biti zadnja zemlja na planeti koja cini zlocine i sistematski pokusava eliminirati jednu cijelu populaciju, i ne sprovoditi zakone, maltene, inigo kopije fasisticke Njemacke.

okruzeni su Arapima.
a i... trauma je jos prisutna.
koliko je jos samo porodica ostalo, gdje su na svoju djecu prenosili te traume.
u toku noci vriskovi, halucinacije, strahovi - neugodan nacin zivota sve u svemu.
i sada, Zidovi bas ne uzivaju neki poseban status u Evropi. jos se onako u zatvorenim krugovima shushka da su oni
malo cudni.
sto bi to trebalo znaciti? da su malo cudni - i... i da ih niko ne voli.
trebalo bi da sjednes, da pricas sa tim ljudima koji su puni trauma.
jednostavno te osjecaje ne mozes, ako nemas iskustva, da se uopce javljas i nesto palamudis, kako bi moglo
ovo, a kako ono.
nisi vjerodostojan.
ne mozes biti.
ako nisi stvarno imao svoju tragediju.

taj osjecaj da ti vuku majku kroz onaj sljunak, i usput je tuku, pa onda hladno ubace u gasnu komoru,
a ti gledas bespomocno...
porodicu ti ponizavaju tokom zatvora, a onda cas posla ih pokupe i odvedu na strijeljanje.

to je ponizenje. jednom clanu moje porodice su pred nogama bacali petarde prosle zime.
bilo mi je tako krivo to slusati.
a to su petarde. zabava za malu djecu...

razmisli.

kako neko gore rece: "arapi naravno nisu nista krivi. napali 48-me izgubili. 67-me izgubili. 73-ce odigrali nerijeseno. 82-e izgubili. imali jednu intifadu, drugu, Hamas, one improvizovane rakete i nista. poraz za porazom. naravno, nijednoj arapskoj vladi na pamet ne pada da braci koja zive 50 godina po izbjeglickim logorima izgradi cestita naselja ili ih primi u svoje zemlje ili zaposli. zato su veoma inteligentno dozvolili da se nakon 48-me vise od milion Jevreja iseli iz arapskih zemalja u Izrael."

i ovo treba imati u vidu.

a ono sto drzim, ovdje se o tome mnogo raspravlja samo zbog tih toboze bratskih osjecanja.
dok u nekim drugim dijelovima ljudi takodjer, tako lako umiru - a niko im paznju ne pridaje znacajnu.
ipak, razumijem, oni nisu Muslimani.
redondo72

#246 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by redondo72 »

breviar wrote:dok u nekim drugim dijelovima ljudi takodjer, tako lako umiru - a niko im paznju ne pridaje znacajnu.
Ne nego ovde pričamo o Izraelu i Palestini.
MA DAJ...

#247 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by MA DAJ... »

topcam wrote:
komeba wrote:Nema pravde u svijetu,jedna nepravda stvara drugu.Evropske sile da bi oprale ljagu sa sebe zbog genocida nad Jevrejima,poklanjaju im drzavu u sred arapske teritorije.Tako jedan human cilj-da narod koji je u 2. svj. ratu toliko propatio dobije svoju drzavu,postane nova nepravda koja uzrokuje nove zlocine i nova protjerivanja nevinih ljudi.

nisu bas poklonili, koliko je meni poznato, izraelci (pored diverzantno partizanskog dejstovanja) su se dizali u vazduh da bi to postigli, kako u palestini tako i u sred Londona. Vlada Velike Britanije je zbog masovnih demonstracija (povodom masovnih ubistava civilnog stanovnistva) bila prisiljena da se povuce.

Znaci puki terorizam je stvorio izrael.

ali nisu svi zli nasao sam jednog da valja..

Mordechai Vanunu- izraelski Atomski tehnicar 18 godina zatvora bez razloga, zabrana koristenja Interneta (u takozvanom demokratskom izraelu)

Dobitnik mnogih priznanja : Alternativnu Nobelovu nagradu, Pocasni Doktor Univerziteta Tromsø (Norveska) vise puta nominiran za Nobelovu nagradu mira, dobitnik nagrade mira Norveskog naroda, izabran za dekana univerziteta u Glasgow (Skotska) i.t.d

Mordechai Vanunu (Hebrew: מרדכי ואנונו‎), born in Marrakech, Morocco on October 13, 1954 is an Israeli former nuclear technician who revealed details of Israel's nuclear weapons program to the British press in 1986. He was subsequently kidnapped in Rome by Israeli agents and smuggled to Israel, where he was tried and convicted of treason.

Dalje
http://en.wikipedia.org/wiki/Mordechai_Vanunu

njegova poruka je "svi, ne zavisno od vjere smo boziji ljudi, izraelci nisu nesta posebno"

njegovi intervjui (pojedini su izbrisani)

http://www.serve.com/vanunu/videos/index.html

njegova stranica

http://www.serve.com/vanunu/

"svi, ne zavisno od vjere smo boziji ljudi, izraelci nisu nesta posebno"

e to je to u cemu je najveci problem oko odnosa izraelaca i palestinaca...

jer,amerikanci se neslazu sa ovim citatom...
omar little

#248 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by omar little »

breviar wrote:
omar little wrote:

okruzeni su Arapima.
a i... trauma je jos prisutna.
koliko je jos samo porodica ostalo, gdje su na svoju djecu prenosili te traume.
u toku noci vriskovi, halucinacije, strahovi - neugodan nacin zivota sve u svemu.
i sada, Zidovi bas ne uzivaju neki poseban status u Evropi. jos se onako u zatvorenim krugovima shushka da su oni
malo cudni.
sto bi to trebalo znaciti? da su malo cudni - i... i da ih niko ne voli.
trebalo bi da sjednes, da pricas sa tim ljudima koji su puni trauma.
jednostavno te osjecaje ne mozes, ako nemas iskustva, da se uopce javljas i nesto palamudis, kako bi moglo
ovo, a kako ono.
nisi vjerodostojan.
ne mozes biti.
ako nisi stvarno imao svoju tragediju.

taj osjecaj da ti vuku majku kroz onaj sljunak, i usput je tuku, pa onda hladno ubace u gasnu komoru,
a ti gledas bespomocno...
porodicu ti ponizavaju tokom zatvora, a onda cas posla ih pokupe i odvedu na strijeljanje.

to je ponizenje. jednom clanu moje porodice su pred nogama bacali petarde prosle zime.
bilo mi je tako krivo to slusati.
a to su petarde. zabava za malu djecu...

razmisli.

kako neko gore rece: "arapi naravno nisu nista krivi. napali 48-me izgubili. 67-me izgubili. 73-ce odigrali nerijeseno. 82-e izgubili. imali jednu intifadu, drugu, Hamas, one improvizovane rakete i nista. poraz za porazom. naravno, nijednoj arapskoj vladi na pamet ne pada da braci koja zive 50 godina po izbjeglickim logorima izgradi cestita naselja ili ih primi u svoje zemlje ili zaposli. zato su veoma inteligentno dozvolili da se nakon 48-me vise od milion Jevreja iseli iz arapskih zemalja u Izrael."

i ovo treba imati u vidu.

a ono sto drzim, ovdje se o tome mnogo raspravlja samo zbog tih toboze bratskih osjecanja.
dok u nekim drugim dijelovima ljudi takodjer, tako lako umiru - a niko im paznju ne pridaje znacajnu.

Jel' se ti to meni obracas? Bosanki? Iz koje si ti zemlje i gdje si ti zivo zadnjih 20 godina pa ti promache kroz sta je moja zemlja i kroz sta su moji sunarodnjaci prosli?!? Tatina familija je iz Brckog a mamina iz Bijeljine sta ti mislis sta ja imam za reci na temu klanja, silovanja i logora? I kakve to veze ima? Ja, kao ljudsko bice, imam razvijenu sposobnost empatije. Imas li ti? Ja kad vidim kako se Palestinska djeca gaze tenkovima, kako im se pale kuce i kako se planski i sistematski unistavaju Palestinci vec 60 godina, ja na ljudskoj razini osjetim njihovu bol, nemoc i bijes.
Svojim postom govoris da tragedija, ako nije Zidovska, onda nije tragedija. Sta na to da se kaze? To nije palamudjenje to je cista uvreda.
I o kakvom strahu mi ovdje govorimo? O "strahu" iz Srpske propagandne mashinerije? Njih je bilo strah Bosanskih muslimana i ataka na njihovo bice, te su se okrenuli i ,iz ciste prevencije, pobili stotinu i vise hiljada ljudi i protjerali milion? Jel' to to? Meni ista pljunuta logika. Izrael je jedna od najjacih vojnih sila na planeti cega se oni boje? I imaju Ameriku iza ledja. Ne znam ni sama broj UN rezolucija i medjunarodnih osuda gdje se Izrael optuzuje za fasisticko ponasanje, jel' na to mislis kad kazes da ih se smatra "chudnim"? Da, je se cudom ne mogu nacuditi da narod koji je prosao kroz takvu golgotu i pogrom, moze demokratski (vecinom glasova to ce reci) izabrati fasiste na vlast i gledati kako njihova administracija cini zlocine jednake onim pocinjenem nad njima?
I nemam ja nikakvih bratskih osjecaja. Moj kucni odgoj, moje obrazovanje i moj karakter mi omogucavaju da prepoznam nepravdu i kad je vidim reagiram. Da se na ovom forumu vise razgovara o Africi, znao bi sta ja na tu temu imam za reci.
sojka

#249 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by sojka »

omar little wrote:

Ja to ne razumijem, omar little, niti mogu, jer se kosi za zdravim razumom i sa jedne, i sa druge strane-
ljudi koji se dizu u vazduh, pa i druge.
Ukoliko ti to razumijes- to je strasno! I ti kao o ljudskim pravima, jbg.

Kako mozes razumijeti to, a ovo drugo ne?

Jer neces, ja hocu- uzeti u obzir- da tu njihovu logiku, ali razumjeti ne, jer to za mene nema logike.
Izraleci bi trebali diskriminirati da- po meni je to logicno, jer znaju sta je bol. Sa druge strane u pitanju je
borba za teritoriju, koja je obostrano prisutna. Naspram njihove traume, ni Palestinci nisu imalu razumijevanja,
jer im se radilo o teritoriji. Strah je isprovocirao obadvije strane na neispravne akcije.

bwt. Ovo ti je drugi put da mi podmeces nesto sto nisam rekla, ni pomislila..

Ne kradi mi vrijeme.
redondo72

#250 Re: Da li ste znali o Izraelu?

Post by redondo72 »

Razume da to rade iz očaja i nemoći. Valjda je to htela da kaže. Nije opravdavala, naprotiv, samo je rekla da razume.
Locked