Komrad wrote:komeba wrote:SDP je najpozeljniji koalicioni partner za sve stranke i sve stranke pokusavaju dobiti SDP na svoju stranu,a ukoliko posumnjaju da ce koalirati sa onim drugim,slijede teorije zavjere.
Cinjenica je da ce SDP nakon izbora biti najjaca stranka
i da ce s nekim od "neprijatelja" morati formirati vladu.Ova zemlja je nazalost tako uredjena da koalicija lijevo-liberalnih stranaka nikako ne moze vladati,vec se moraju ukljuciti pravi i latentni nacionalisti..
Sto se mene tice,ja Radoncica ne mogu ocima smisliti.On je direktno svojim lazima,spletkama,podrskom SDA/SBiH koaliciji,odgovoran za ovakvo stanje u zemlji.Volio bih da ga sve stranke od*ebu i da niko nece u koaliciju s njim.
Ali onda se postavlja pitanje...s kim ce SDP formirati vlast? Srodne stranke NS,LDS,nece dobiti ni priblizno dovoljno glasova.Ako se iskljuci Radoncic,ostaju SDA i SBiH...sve gore od goreg
Ne znam s kim ce SDP u koaliciju,to ce biti jako teska i odgovorna odluka,ali znam da ovi koji optuzuju SDP da je sklopio dogovor o koaliciji s nekim,su zapravo oni koji zele nastavak koalicije SDA/SBiH,cak ukljucujuci SBB.
Upravo tako i ja razmisljam...
al za mene je bolje kolacija SDP- SBB nego ove druge ...
pa ne mogu ni ja radoncica smisliti al ne mogu ni njegovi lagumdziju i to je to ...
mozda bi trebali probati i tako ...
bitno je da dodje do promjena .. pa da vidimo mogu li sta oni ....
ovi do sad su se pokazali
Kada su SDA i SBiH na drzavnom nivou formirali vlast sa Dodikom, nije bilo razumijevanja SDP-ovaca da se mora formirati vlast sa Dodikom (jer je imao natpolovicnu vecinu), a sada kada Zlatko upropastava ono malo sanse da se SDP (ne svojom zaslugom) ponovo nadje u poziciji da formira vlast ulazeci u koaliciju sa Fahrom, onda SDP-ovci pocnu razumijevati da ce s nekim morati dijeliti vlast i time hoce da stvore Zlatku alibi za priblizavanje Fahri.
Koji je argument da SDP i SBB prave koaliciju? Koja promjena? Pa Fahro je u politici gotovo 20 godina (a u KOS-u vjerovatno puno duze). Pa taj je gurao uglavnom SDA, a povremeno i SBiH u zadnjih 15 godina (mali prekid je napravio 2001 kada su mu stranci rekli da zele Lagumdziju na vlasti). Kako pametan covjek moze zaboraviti silna pljuvanja jednog po drugome i sta su sve rekli i mislili jedan o drugome? Sada su valjda za "dobrobit naroda" prevazisli medjusobne animozitete pa ce sada na zajednickoj platformi da prave vlast?!? Kako im se u tu zajednicku platformu uklapa reis???
Osim onih ogranicenih glasaca koji uvijek zaokruze istu stranku ma sta da ovi urade (SDA ih ima oko 200000, a SDP oko 100000), ovo koketiranje Fahre i Zlatka ce unijeti zabunu kod vecine njihovih glasaca.
Fahrini (SBB) potencijalni glasaci su oni razocarani SDA glasaci koji su odustali od SDA zbog Tihica koji je kao "modernizovao" stranku (citaj napravio od nje neokomunisticko tijelo i htio ih uvuci u "neprirodnu" koaliciju sa SDP-om) i oni razocarani glasaci SBiH koji su se jos ranije zbog slicnih razloga prebacili sa SDA. E sada ti glasaci koji su u Fahri vidjeli "izvornu" struju SDA treba da progutaju koaliciju sa SDP-om (po njihovom misljenju komunistima)??? Pa onda nisu trebali napustati SDA zbog Tihica.
Lagumdzijini (SDP) potencijalni glasaci su ovih 100000 koji uvijek glasaju za njega ma kakvo on sranje i razočaranje priredio i svi oni kojima je socijaldemokratija nekako prirasla srcu, a koji zbog dosadasnjih razocaranja nisu izlazili na izbore(zbog Lagumdzijinog lopovluka i losih rezultata, zbog njegove spremnosti da se sa svakim udruzuje i na svasta pristaje samo da udje u vlast). I sada kada su se konacno dovoljno "odmorili" od Lagumdzije i njegove kreacije SDP-a i postali spremni da mu daju jos jednu sansu ne zbog njega vec zbog sebe samih, on ih "pocasti flertom" sa Radoncicem. Mislim da je takvima Radoncic personifikacija i kreator svog zla kojeg oni vide u SDA i SBiH zajedno. I oni bi trebali da podrze takvu koaliciju??? Ili nece ponovo izaci jer ce im se sve zgaditi, ili ce se preorijentisati na NS.
P.S. Rivalstvo izmedju NS i SDP-a je logicno, i jedni i drugi ciljaju na isto glasacko tijelo. Bas kao i rivalstvo SBB i SDA (a moze se reci i SBiH)...