Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post Reply
Alfons Kauders

#51 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Alfons Kauders »

oridjidji wrote:
Pa imas incijativu bosnjackog naroda i dijela hrvatskog naroda u FBIH, dovoljno da imas vlast u FBIH, u tome svemu nemas apsolutno nijedne srpske stranke koja bi isla u platformu sa SDP-om na nivou drzavne vlasti koja bi na tome nivou kreirala makar opoziciju sa njima. Ako ovisimo o volji naroda u BIH-a, onda nigdje nismo stigli osim sto smo pokazali zube, ako imamo volju zapada za tu politiku koju guramo onda im svu srecu u naumu zelim, ali bice guravo.

Samo se bojim predjasnjih iskustava da nam se ne prelome preko leđa jer MZ je pokazala hiljadu puta koliko moze biti kvarljiva i varljiva kada se postavi pitanje njihovog odnosa prema BIH-a. Bojim se da mi ne nasjednemo jer nam to nije ni prvi ni zadnji put.
sa srpske strane nema nikog, niti je kad bilo... doduse pojavio se jedan zlatni decko prije 13 godina, socijaldemokrata, pogurali ga bosnjackim glasovima... pa se malkice opekli...

e sad, mozemo cekati jos 10-20 godina da neki cavic, krsmanovic i ivanic isprose dovoljno glasova za neku sarenu i siroku koaliciju, ili da odmah pokazemo zube? ok, nema saveznika da se bilo sta uradi u rs, ali zato su makar najebali dodini saveznici u federaciji...

sdp je uradio skoro sve sto je mogao u ovom trenutku... sad ima tri i po godine da se posveti federaciji, da uvede red u javnim preduzecima, da pogura malo privredu, ubrza izgradnju autoputa, jer narod voli nesto opipljivo - komad asfalta do zenice ce im donijeti vise glasova od sto zakona, amandmana i reformi, garantujem...

hdz dugorocno ide dole... budi siguran da sad imas metar partijskih vojnika koji covicu i glavonjama jebu majku sto nisu pristali na prijedlog u OHR-u... imali su planove, karijere, sad imaju kurac i moraju traziti novi posao, a mnogi ce usput potraziti i novu stranku... hdz 1990 ce proci jos gore, zamisli kako se sad osjecaju njihovi clanovi, dok gledaju kako se koalicioni partneri iz hsp-a uvaljuju u fotelje koje su oni mogli poklopiti?

sdp se nece morati ni pretjerano potruditi da razjebe hdz, osipanje ce krenuti iznutra... a da i ne zaboravimo tradicionalnu ljubav hsp-a prema hdz-ovcima... zamisli kako ce se oni obracunavati s njima narednih nekoliko godina? nakon sto trpe silna sranja jos od ubistva b.kraljevica? a hsp-ovci mi se bas i ne cine kao tipovi s kojim se mudro zajebavat... znam da bi radije bio u rovu sa tri hos-ovca nego sa deset hvo-ovaca po covinom izboru... ovi prvi bi imali vise muda od mene, a ovi drugi bi me upucali s ledja i pokrali me prije no sto izdahnem...
splavar šime

#52 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by splavar šime »

Najviše će se razočarati HDZ-ovi pošto će Hrvatski narod u BiH sada vidjeti koliko ih je isti taj HDZ hipnotisao i manipulisao ne radeći u interesu Hrvatskoga naroda već samo u osobnu interes pojedinih čimbenuka HDZ-a. Sprovedbom platforme riješi će se skoro sva Hrvatska pitanja i zaštita, tek tada će mnogi izaći iz nacionalne hipnoze HDZ-a.
General Živko Budimir više će uraditi pozitivno za Hrvatski narod u BiH nego svi ovi dosadašnji veliko Hrvati iz HDZ-a a ujedno ojačati državu BiH i dokazati da se Hrvati mogu osijećati ravnopravno u domovini BiH.
Prije neki dan sam bio poslovno u Zagrebu i gle čuda naletio sam na velike prosvijede baš protiv mafijaške vladavine HDZ-a, na jednoj od parola je bilo ispisano: JA SAM HRVAT IZ R.HRVATSKE,UGROŽEN SAM I MAJORIZOVAN OD HDZ-A!!!
kiky

#53 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by kiky »

sdp ....
:thumbup:
heckler

#54 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by heckler »

Alfons Kauders wrote:
oridjidji wrote:
Pa imas incijativu bosnjackog naroda i dijela hrvatskog naroda u FBIH, dovoljno da imas vlast u FBIH, u tome svemu nemas apsolutno nijedne srpske stranke koja bi isla u platformu sa SDP-om na nivou drzavne vlasti koja bi na tome nivou kreirala makar opoziciju sa njima. Ako ovisimo o volji naroda u BIH-a, onda nigdje nismo stigli osim sto smo pokazali zube, ako imamo volju zapada za tu politiku koju guramo onda im svu srecu u naumu zelim, ali bice guravo.

Samo se bojim predjasnjih iskustava da nam se ne prelome preko leđa jer MZ je pokazala hiljadu puta koliko moze biti kvarljiva i varljiva kada se postavi pitanje njihovog odnosa prema BIH-a. Bojim se da mi ne nasjednemo jer nam to nije ni prvi ni zadnji put.
sa srpske strane nema nikog, niti je kad bilo... doduse pojavio se jedan zlatni decko prije 13 godina, socijaldemokrata, pogurali ga bosnjackim glasovima... pa se malkice opekli...

e sad, mozemo cekati jos 10-20 godina da neki cavic, krsmanovic i ivanic isprose dovoljno glasova za neku sarenu i siroku koaliciju, ili da odmah pokazemo zube? ok, nema saveznika da se bilo sta uradi u rs, ali zato su makar najebali dodini saveznici u federaciji...

sdp je uradio skoro sve sto je mogao u ovom trenutku... sad ima tri i po godine da se posveti federaciji, da uvede red u javnim preduzecima, da pogura malo privredu, ubrza izgradnju autoputa, jer narod voli nesto opipljivo - komad asfalta do zenice ce im donijeti vise glasova od sto zakona, amandmana i reformi, garantujem...

hdz dugorocno ide dole... budi siguran da sad imas metar partijskih vojnika koji covicu i glavonjama jebu majku sto nisu pristali na prijedlog u OHR-u... imali su planove, karijere, sad imaju kurac i moraju traziti novi posao, a mnogi ce usput potraziti i novu stranku... hdz 1990 ce proci jos gore, zamisli kako se sad osjecaju njihovi clanovi, dok gledaju kako se koalicioni partneri iz hsp-a uvaljuju u fotelje koje su oni mogli poklopiti?

sdp se nece morati ni pretjerano potruditi da razjebe hdz, osipanje ce krenuti iznutra... a da i ne zaboravimo tradicionalnu ljubav hsp-a prema hdz-ovcima... zamisli kako ce se oni obracunavati s njima narednih nekoliko godina? nakon sto trpe silna sranja jos od ubistva b.kraljevica? a hsp-ovci mi se bas i ne cine kao tipovi s kojim se mudro zajebavat... znam da bi radije bio u rovu sa tri hos-ovca nego sa deset hvo-ovaca po covinom izboru... ovi prvi bi imali vise muda od mene, a ovi drugi bi me upucali s ledja i pokrali me prije no sto izdahnem...
Meni iz prve bi krivo sto se uopste HSP i lijan uvodili u pricu. Ali kad sam malo produmao skontah da "mi" se nikad nebi usudili ni pola uraditi HDZu sta ce im ovi ljudi uraditi. Kad ih brat hercegovac krene jebati u mozak to ce biti epsko silovanje.
ketronsd1

#55 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by ketronsd1 »

:thumbup: :thumbup:
Dodatno ucvrscen glas,mada je i od ranije bio prilicno cvrst.Krivo mi je samo sto se ovo ranije nije uradilo
StupskaBitanga

#56 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by StupskaBitanga »

SDP :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Niti jedna stranka u BiH nije za 5 mjeseci uradila ovoliko koliko SDP

HDZ su demaskirani i baceni na koljena
SBiH i Haris S. su natjerani da pokažu ko su i na šta su sve spremni da dobiju vlast i budu na vlasti
SDA više ne vodi glavnu riječ i mora igrati kako neko drugi kaže
Međunarodna zajednica je stala na stranu nove vlasti što je gubitnicima začepilo usta

Sada ove pobjede treba dobro iskorisititi i krenutiu oporavljanje Federacije i ekonomski boom
Polako trebat će neko vrijeme ali msilim da će krenuti nabolje
oridjidji

#57 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

Pa hoce li biti ekonomskog booma to je tesko reci. Vidjecemo kako ce Zlatko iskoristiti predstojeci Sarajevo Business Forum kao jedan od najvecih dogadjaja u regiji koji okuplja najvece investitore u BIH-a na par dana. Da li ce na tom mjestu obecati reforme zakona o stranim investicijama u FBIH-a i uraditi sve da ih FBIH i dobije, ako vec ne mogu to uraditi na nivou BIH-a. Takodjer nadam se da ce po hitnom postupku uvesti par novih zakona koji bi ekonomiju i privredu FBIH ucinilo sto boljom i produktivnijom, te uvesti niz zakona koji ce olaksati malim privatnicima da prebrode mnoge probleme koje imaju te umanjiti birokratiju koje imako cak i previse.
oridjidji

#58 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

StupskaBitanga wrote:SDP :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Niti jedna stranka u BiH nije za 5 mjeseci uradila ovoliko koliko SDP

HDZ su demaskirani i baceni na koljena
SBiH i Haris S. su natjerani da pokažu ko su i na šta su sve spremni da dobiju vlast i budu na vlasti
SDA više ne vodi glavnu riječ i mora igrati kako neko drugi kaže
Međunarodna zajednica je stala na stranu nove vlasti što je gubitnicima začepilo usta

Sada ove pobjede treba dobro iskorisititi i krenutiu oporavljanje Federacije i ekonomski boom
Polako trebat će neko vrijeme ali msilim da će krenuti nabolje
ABD vidjecemo sta ce biti...
Mjesanac

#59 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Mjesanac »

oridjidji wrote:
Mjesanac wrote:Krizi su doprinjeli nacionalisti kojima ne odgovara normalno stanje u drzavu, i sad ispade SDP kriv sto im nije popustio.

Drago mi je da su uzeli SDA pod krilo jer su ih koliko toliko smirili u njihovom bosnjastvu. Sve dok SDP prkosi onima koji mrze ovu zemlju i ne zeli prihvatiti njihova rijesenja moj glas ide SDPu.
Uzeli ih ili neuzeli (sdp sda) Tihic je dobar katalizator izmedju sukoba trojice titana "Zlaje, Covica i Dodika". Vidi trenutno ovo izgleda kao pat, a ne kao mat pozicija nacionalistickih stranaka i prvi je mali korak SDP-a na rusenju dva HDZ-a i stabilizaciji FBIH. Mene samo brinu posljedice toga cina. Vidim da je OHR, aminovao sve ono sto je SDP uradio i odlucio da uradi kao nesto sto nije protivustavno. Samo se bojim da u tome nema licemjerja MZ koja je obicno kada je BIH u pitanju podijeljena, bojim se da se to nece prelomiti preko naroda ove zemlje.

Da se mene pita MZ bi imala jako minimalna djelovanja u BiH, jedino da sprijece sukobe, jer MZ je skupina ignorantskih interesaskih zemalja zapada, koje budimo realni ne interesuje BiH i ljudi koji zive u ovoj zemlji.

Ali da ne idemo u off, jer je tema o SDP. Ja zaista vjerujem da SDP ce nesto napraviti ali samo treba strpljenja. Jer 20 godina se unistavala ova drzava i SDP nema carobni stapic da sve ispravi u sekundi. Imao sam priliku upoznati i razgovarati sa Lagumdzijom (nije na politickoj osnovi) i lego mi je covjek pravo. Jako pametan i pristupacan, i najvaznije od svega kulturan gradski covjek i mislim da moze napraviti nesto.
Za i Protiv

#60 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Za i Protiv »

Kao neko ko je u RS i glasao za SDP, mogu reci, nisam razocaran. Cak sta vise, mislim da prvi puta je jedna partija pokazala dosljednost. Dobio sam neke informacije (provjerene) da se SDP-u nudila koalicija sa SNSD-om i u RS i na drzavnom nivou. E TU je SDP po meni pokazao svoje drzavnicko djelovanje. Da su tada pristali biti partner Dodiku, danas bi sve drugacije bilo. SDP bi bio SBiH No.2, i tu bi bio kraj... Na srecu, nije ispalo tako, SDP-ovi poslanici u NSRS-a su glasali za Ivanica u Dom Naroda, i na taj naci, kako Alfons rece, svorili pretpostavke da za 2 ili 4 godine imaju partnera iz RS.
Mada, nisam zadovoljan njihovim zalaganjem za ljude koji su iz RS upravo glasali za njih... Hoce li se to promjeniti u buducnosti, vidjet cemo...
Volio bi da nije bilo koaliranja sa SDA, ali realno, drugacije nije moglo...

Neko pomenu i kadrovska rjesenja u vladi FBiH. Da je mogli bolje, jeste... Za N. Niksica svaka cast. Mislim da je pravi covjek na pravom mjestu. A sto se tice ministara... Prije svega, mislio sam da ce energetiku uzeti prof. Kusljugic. Da ce se u tom segmentu napraviti pomaci... I svakako nisam vidio D. Masica na mjestu ministra obrazovanja... No, otom potom, vidjet cemo kako ce sve to funkcionisati.

Zakljucak, itekako sam zadovoljan kako je sve izaslo, u jednom trenutku sam pomislio da ce sve pasti u vodu (dogovori u OHR-u), ali na kraju su se sve kockice slozile... Ako trebam ocjenjivati (od 1 do 5), jaka 4+... (profesionalna deformacija) :bih:
Komrad

#61 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Komrad »

oridjidji wrote:Pa hoce li biti ekonomskog booma to je tesko reci. Vidjecemo kako ce Zlatko iskoristiti predstojeci Sarajevo Business Forum kao jedan od najvecih dogadjaja u regiji koji okuplja najvece investitore u BIH-a na par dana. Da li ce na tom mjestu obecati reforme zakona o stranim investicijama u FBIH-a i uraditi sve da ih FBIH i dobije, ako vec ne mogu to uraditi na nivou BIH-a. Takodjer nadam se da ce po hitnom postupku uvesti par novih zakona koji bi ekonomiju i privredu FBIH ucinilo sto boljom i produktivnijom, te uvesti niz zakona koji ce olaksati malim privatnicima da prebrode mnoge probleme koje imaju te umanjiti birokratiju koje imako cak i previse.
Ekonomskog booma nece biti ... A nece biti ni kakve koristi od ekonomskog foruma kao sto ni do sada nije bilo....
Federacija se prvenstveno mora stabilizirati u oblasti potrosnje na socijalu i javnu upravu... kada se te stvari sloze
onda ce se ostaviti prostor i za investiranje
Cupava

#62 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Cupava »

oridjidji wrote:Imamo jednu od najdužih kriza u BIH-a. Vlast u FBIH se nije uspostavila, kao ni na nivou države. U ovih par mjeseci bez vlasti, pokazali smo zavidan prag samoodrživosti. Krizi su pridonjeli svi od Lagumdžijinog SDP-a (za kog sam glasao) do Dodikovog SNSD i Covicevog HDZ-a koji je ujedinjen sa onim Ljubicevim.

Sdp koji je poveo izbornu kampanju pod sloganom "Drzava za covjeka", doveo se u politicki corsokak iako su skupili najveci broj glasova u BIH-a svojom bezkompromisnom politikom. Oko sebe su okupili sve ono sto je protivno tome sloganu kojim su vodili svoju kampanju SDA koja je nacionalisticka stranka, HSP koji se dići pojedinim fasistickim elementima, Radom za Boljitak koji BH Hrvati smatraju velikim kriminalcima, a za koje pouzdano znamo da su kupovali glasove po unsko sanskom kantonu.

Da li je SDP svojom poslje izbornom politkom razocarao svoje glasace? Cemu ova kriza vodi? Vidimo da su se dvije najvece hrvatske i srpske stranke gotovo sjedinile? Da li ova kriza vodi izmjeni ustava i centralizaciji BIH-a i definitivnom raspadu Republike Srpske i FBIH ? Novih priča o ratu nema, ali svakako ima priča o neovisnosti RS-a, o kojoj najčešče govori Dodik i njegovi SNSD-ovci.
Pa dugo je trebalo da se ponvo ''stvori'' neka tema protiv SDP-a. Hajd kad si bio toliko pametan da postavis ovu temu , a ne znas ono o cemu pises, reci ti meni sta bi ti uradio da si kojim slucajem Zlatko Lagumdzija? Vjerujem da znas sta bi uradio, kad znas da ovako formulises temu.
Mislim mojne mi te politike, dobio covjek vruc krompir u ruke, i sad se ovdije proziva. Vjerujem da se uradilo najbolje sto se znalo i moglo.
Bosnolog

#63 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Bosnolog »

SDP je nakon izbora i svih ovih anti BH podmetanja i nasrtaja bosnorusitelja cija je posljednja kulminacija rusenje fudbalskog saveza BiH je samo dodatno ojacao SDP cime je ova stranka postala opsteprihvatljiv bosnakohercegovacki patriotsko odbrambeni politicki pokret protiv otvorenih i udruzenih dvodecenijskih neprijatelja BiH u osovine zla koje sada predvode Dodik i Covic kao istureni stabovi susjedinh dusmanskih zemlja a prije svega Srbije,

Ti isti frustrirani pacenici ce dozovjeti sve vece poraze bez obzira kakvu i kolku pomoc imali u saveznistvu sitnosicarskih izdajnicko minderaskiih hulja na celu sa Scepom Radoncicem i kleptokriminalnih ublehasima iz stranke ZagraBiH zbog kojih su kazneni na izborima,te sitnosibicarskih mrvocistaca poput SDU,NS, i slicnih politickih nedoraslih balavaca kao i raznih supljoglavih i sitnokupljenih nadri intelektualca koji prodaju frustriranu gubitnicku maglu nakon koje ce osati uneredeni vlasitim pljuvanjem u zavjesu kojom ce se zauvijek umiti,Ovdje treba takode dodati novinarske fukare poput troSenada i slicnih jeftinih medijksih prostitutki koji su medijski pisali u vjetar otvorenih usta podrzavajuci anti BH blok placenim novcem onih koji su licnostrancki interes stavili ispred interesa gradana i drzave,Samo kada bi to oni mogli shvatiti koliko su sami sebe uneredili i da ce im dalje medijsko uneredivanje istopiti sve one dosadasnje kredite koje su sticali godinama,Onaj ko je spreman prodati cast,obraz,karakter i princip taj je spreman prodati sve pa i drzavu to jest rodenu mater,...

Nakon ove najvaznije poslijratne politicke pobjede SDP- koju su izvojevali slanjem Durex krede-zeasa na politicko kriminalno smece velikosrpskih servilnih deponija,sto ce biti prekretnica u daljoj borbi za drugaciju BiH od ove koju smo do sada imali a sto trebaju iskoristiti za dalji rad i relaizaciju svojih programskih planova medu obicnim ljudima na terenu kao najbitnijeg segmenta svoga rada i djelovanja,te raditi na pridobijanju probosnaskohercegovackih politickoh snaga medu bosanskohercegovackim Hrvatima i Srbima,Ovo je nezaustavljiv proces,vrijeme ce biti najbolji svjedok i pokazatelj,..... ;-)

Svima kojima je stalo do BiH a koji prate i razumiju politicke dogadaje ce nesumnjivo dati nesebicnu podrsku SDP-u i onim probosanskim blokovima koji su smogli hrabrosti ostati uz njih bez obzira na sve kontradiktornosti oni nisu imali veliki izbor da biraju sa kim ce ici u koaliciju,stoga ih treba podrzati sto su prihvatili,SDA, HSP i Lijanovicevu stranku koja su otjerale KRAD-ZE krimosegregacinosticke BH dusmane i velikosrpske saveznike kada se nasao hrvatski narod na izdajnickoj stranputici gubitnicke stranke cija je politika prepolovila taj isti narod ruseci vlastitu zemlju po planovima i diktatima iz Karadordeva,.....
Last edited by Bosnolog on 30/03/2011 00:00, edited 1 time in total.
palermo

#64 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by palermo »

hercegovac_pravi wrote: Jel ti kontaš da je upravo bošnjački blok doveo SDP na vlast? Pogledaj, izborne rezultate iz 2006 i 2010 i pogledaj izlaznost na njih. Jano će ti biti da bez "Bošnjačkog bloka" SDP ne bi imao više od 150,000 glasova. Ja se nadam totalnom krahu SDA nešto kao SZBiH ali ukoliko se krene na "kršenje Bošnjačkog bloka" onda SDP-u ne gine opozicija na narednim izborima. Kršenje Bošnjačkog bloka će samo nepotrebno ojačati SDA. Mislim da je SDP naučio tu lekciju zadnji put za vrijeme Alijanse i da istu katastrofalnu grešku neće ponoviti.
Dobro napisano. Umjesto kršenja bošnjačkog bloka bilo bi korisnije taj blok polako transformirati u bosanski blok iuz lagano i postepeno privlačenje određenih stranaka hrvatske i srpske provinijencije.

Inače SDP je pokazao principjelnost i mudrost u ovih pet mjeseci i daleko sam od razočaranosti. Imena ljudi u vladi su, barem sa moje tačke gledišta, prilično nevažna. Oni će biti samo izvršioci političkih odluka. Uz dodatak da je Nikšić prvim nastupima ostavio utisak ozbiljnosti.
zavrzlama

#65 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by zavrzlama »

jest razocarao :(

nije nam dao 4 godine da mezimo propast Hdz-ova...nego ih pomeo vec u startu...sta cemo mezit narednih 3,5 godine :D
Gandalf

#66 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Gandalf »

zavrzlama wrote:jest razocarao :(

nije nam dao 4 godine da mezimo propast Hdz-ova...nego ih pomeo vec u startu...sta cemo mezit narednih 3,5 godine :D

pa tornjaka fahrA :mrgreen:
valterbranisarajevo

#67 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by valterbranisarajevo »

Kada vidim kolika se "kuka i motika", koja se ne može pomiriti da je nacionalšovinistički obrazac pod kojim je ova država vođena i dovedena na rub pakla, napukla pobjedom SDP-a naravno da sam zadovoljan. Još kad vidim kako se plaćenička kvaziintelektualna bagra iz "Sarajeva", "Banja Luke" i "Mostara" takmiči ko će ih više ocrniti i kada još vidim kakve je "moralne vertikale" čine, onda sam još više uvjeren da moje dugogodišnje druženje sa SDP-om nije bilo uzaludno..

O koalicionim partnerima imam isto mišljenje (FUJ), ali znali smo prije izbora da neko od tih igrača mora ući u igru da bi SDP ispunio očekivanja svojih birača i došao na vlast....Nažalost, nije mi bilo drago i prilično sam emotivno reagovao, ali sam na kraju prihvatio da od SDP-a u opoziciji ne bi bilo nikakve koristi i da bi moj glas, po ko zna koji put, bio bačen u vjetar....

Podrška SDP-u.... :thumbup:
StupskaBitanga

#68 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by StupskaBitanga »

valterbranisarajevo wrote:Kada vidim kolika se "kuka i motika", koja se ne može pomiriti da je nacionalšovinistički obrazac pod kojim je ova država vođena i dovedena na rub pakla, napukla pobjedom SDP-a naravno da sam zadovoljan. Još kad vidim kako se plaćenička kvaziintelektualna bagra iz "Sarajeva", "Banja Luke" i "Mostara" takmiči ko će ih više ocrniti i kada još vidim kakve je "moralne vertikale" čine, onda sam još više uvjeren da moje dugogodišnje druženje sa SDP-om nije bilo uzaludno..

O koalicionim partnerima imam isto mišljenje (FUJ), ali znali smo prije izbora da neko od tih igrača mora ući u igru da bi SDP ispunio očekivanja svojih birača i došao na vlast....Nažalost, nije mi bilo drago i prilično sam emotivno reagovao, ali sam na kraju prihvatio da od SDP-a u opoziciji ne bi bilo nikakve koristi i da bi moj glas, po ko zna koji put, bio bačen u vjetar....

Podrška SDP-u.... :thumbup:
slažem se :thumbup:
hercegovac_pravi

#69 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by hercegovac_pravi »

palermo wrote:
hercegovac_pravi wrote: Jel ti kontaš da je upravo bošnjački blok doveo SDP na vlast? Pogledaj, izborne rezultate iz 2006 i 2010 i pogledaj izlaznost na njih. Jano će ti biti da bez "Bošnjačkog bloka" SDP ne bi imao više od 150,000 glasova. Ja se nadam totalnom krahu SDA nešto kao SZBiH ali ukoliko se krene na "kršenje Bošnjačkog bloka" onda SDP-u ne gine opozicija na narednim izborima. Kršenje Bošnjačkog bloka će samo nepotrebno ojačati SDA. Mislim da je SDP naučio tu lekciju zadnji put za vrijeme Alijanse i da istu katastrofalnu grešku neće ponoviti.
Dobro napisano. Umjesto kršenja bošnjačkog bloka bilo bi korisnije taj blok polako transformirati u bosanski blok iuz lagano i postepeno privlačenje određenih stranaka hrvatske i srpske provinijencije.

Inače SDP je pokazao principjelnost i mudrost u ovih pet mjeseci i daleko sam od razočaranosti. Imena ljudi u vladi su, barem sa moje tačke gledišta, prilično nevažna. Oni će biti samo izvršioci političkih odluka. Uz dodatak da je Nikšić prvim nastupima ostavio utisak ozbiljnosti.
Po mom mišljenju, Bošnjački blok nema potrebe ni u što transformisati.. Ostaviti ga kakav je sada. Ono što se mora uraditi je povećati fleksibilnost i absorbovati što veći dio Bošnjaka u "pro-BiH" blok. U tome je kvaka. Nekakvim "bucanjem" Bošnjačkog bloka samo bi se i oni ljudi koji su već u njemu nepotrebno rastjerali a SDP izgubio hiljadama glasača. O tome se radi. Insistirati na jednakopravnosti ljudi i "etnija" i to će definitivno privući masu novih glasača u "pro-BiH" blok a samim tim i svrstati te nove glasače u SDP blok. Dakle fleksibilnost a ne rigidnost.
Pametnim pristupom i dobrom kampanjom (koja mora početi što prije) SDP može dostići nezapamćene izborne rezultate a osnova toga moraju biti ljudi.
Sve u svemu i ja sam zadovoljan SDP-ovim pristupom do sada. Malo su me bili razljutili onim pregovorima u OHR ali izgleda da nije bilo druge opcije.
stari grad Visegrad

#70 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by stari grad Visegrad »

SDP je porastao. Trebala nam jedna dostojna i cvrsta stranka koja drzi do svojih stavova i ne ugiba se pred naletima rusitelja sa svih strana.
Nadam se da me nece razocarati u iduce 3,5 godine. A to zavisi i od sviju nas, koliko budemo trazili i koliko ih pratimo svaki dan.
:thumbup:
JBT

#71 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by JBT »

hercegovac_pravi wrote:
palermo wrote:

Po mom mišljenju, Bošnjački blok nema potrebe ni u što transformisati.. Ostaviti ga kakav je sada. Ono što se mora uraditi je povećati fleksibilnost i absorbovati što veći dio Bošnjaka u "pro-BiH" blok. U tome je kvaka. Nekakvim "bucanjem" Bošnjačkog bloka samo bi se i oni ljudi koji su već u njemu nepotrebno rastjerali a SDP izgubio hiljadama glasača. O tome se radi. Insistirati na jednakopravnosti ljudi i "etnija" i to će definitivno privući masu novih glasača u "pro-BiH" blok a samim tim i svrstati te nove glasače u SDP blok. Dakle fleksibilnost a ne rigidnost.
Pametnim pristupom i dobrom kampanjom (koja mora početi što prije) SDP može dostići nezapamćene izborne rezultate a osnova toga moraju biti ljudi.
Sve u svemu i ja sam zadovoljan SDP-ovim pristupom do sada. Malo su me bili razljutili onim pregovorima u OHR ali izgleda da nije bilo druge opcije.

SDA je dobro promjenila kurs u porednju sa prije 5, 10, 15, 20 godina. Bilo je i vrijeme da shvate da ne mogu biti stranka koja moze sama nesto odraditi za dobro BiH jer je ogranicena nacionalnim predznakom. Shvatila je da ne moze vise nista uraditi za dobro BiH ni u koaliciji sa Dodikom i Covicem jer ova dvojica otvoreno ruse BiH, a SDA im je samo vrca za udaranje. Napokon su shvatili da je jedina opcija koja moze BiH dovesti na zelenu granu jedna multinacionalna opcija a to je danas upravo SDP. SDA je svjesna da joj SDP takvom politikom i jeste garant opstojnosti u nekim okvirima tradicionalnog i bosnjackokulturnog. Jer ako ne bude BiH nece biti ni SDA.
Sa druge strane HDZ i SNSD, rusitelji BiH znaju da su se odnosi promjenuli i umjesto vrece za udaranje sada imaju SDP koji im zadire u revire i slabi im ulogu "narodnih predstavnika", a time im rusi pricu o "ugrozenosti naroda" ako se nesto demokratski radi a sto nije u liniji njihovog politickog djelovanja.
Znaju i to, da ako se sada ne zaustavi grudva snijega na kojoj pise SDP da ce ta grudva za 4 godine postati lopta snijega i time nepovratno pokrenuti stvari u pozitivnom pravcu tj. prema EU i NATO-u.
ibizza

#72 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by ibizza »

Hocu li ja dobiti konacno taj "posao za covjeka"? Koliko vidim,jos cu cekati dugo na posao,budzet KS-SOCIJALNI,budzet FBiH-SOCIJALNI... nigdje zapadne Njemacke :sad:
JBT

#73 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by JBT »

ibizza wrote:Hocu li ja dobiti konacno taj "posao za covjeka"? Koliko vidim,jos cu cekati dugo na posao,budzet KS-SOCIJALNI,budzet FBiH-SOCIJALNI... nigdje zapadne Njemacke :sad:
`ta ce SDP. :)
Komrad

#74 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Komrad »

ibizza wrote:Hocu li ja dobiti konacno taj "posao za covjeka"? Koliko vidim,jos cu cekati dugo na posao,budzet KS-SOCIJALNI,budzet FBiH-SOCIJALNI... nigdje zapadne Njemacke :sad:
Neces
JBT

#75 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by JBT »

Nemoj vise nikad za njih glasati. :)
Post Reply