Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post Reply
vee-jay

#226 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by vee-jay »

oridjidji wrote:
vee-jay wrote:
oridjidji wrote: Vidi za svađu su potrebno dvoje...
da ovo neko danas moze napisati nakon ne tako davno pokrenute agresije na nasu domovinu :wink:
Vidi mogu napisati i gore ... ali vidi ja niti prastam niti zaboravljam sta nam se desilo... mi jesmo dobili nezavisnost, slobodu na 24% BIH-a i savrseno znam preko cijih se ledja to prelomilo. Nesmatram nas referendum greskom, vec pravim putem iako nas je odveo u trogodisnji rat. Znam cija je i kako politika dijelila BIH-a i danas dijeli i koliko smo malo puta dobili dobro svojom jednostranoscu, a koliko onda kad smo igrali na kompromis... Ovakva BiH je opstala na kompromisu, inace danas nebi znali bili je bilo ili ne da je kojim slucajem rat potrajao koju godinu vise i Alija je pristao na RS samo da bi se sacuvala Bosna u njenoj stvarnoj velicini i kako bi se zaustavio rat... Kako bi Zlatko reagovao u takvoj situaciji kada ni u ovakvoj situaciji ne moze naci kompromis sa nikada slabijim HDZ-om?

Politika je prljavija igra od toga kako je mi zamisljamo.Nije to samo hoces neces...

...a Dodik je jak kao beton

...nazalost :D
oridjidji

#227 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

Komrad wrote:
oridjidji wrote: Vidi mogu napisati i gore ... ali vidi ja niti prastam niti zaboravljam sta nam se desilo... mi jesmo dobili nezavisnost, slobodu na 24% BIH-a i savrseno znam preko cijih se ledja to prelomilo. Nesmatram nas referendum greskom, vec pravim putem iako nas je odveo u trogodisnji rat. Znam cija je i kako politika dijelila BIH-a i danas dijeli i koliko smo malo puta dobili dobro svojom jednostranoscu, a koliko onda kad smo igrali na kompromis... Ovakva BiH je opstala na kompromisu, inace danas nebi znali bili je bilo ili ne da je kojim slucajem rat potrajao koju godinu vise i Alija je pristao na RS samo da bi se sacuvala Bosna u njenoj stvarnoj velicini i kako bi se zaustavio rat... Kako bi Zlatko reagovao u takvoj situaciji kada ni u ovakvoj situaciji ne moze naci kompromis sa nikada slabijim HDZ-om?

Politika je prljavija igra od toga kako je mi zamisljamo.Nije to samo hoces neces...
O cemu pricas ti?Pa gdje je ta velicina alije izetbegovica da nadje kompromis pa da ne ginemo dzaba?
E tu ga nije moglo biti, njegova najveca greska je ta sto je onda srusio partiju zajedno sa ostalim nacionalistima i sto je time pridonjeo homogenizaciji naroda u BIH sto je bio savrsen temelj za destabilizaciju BIH-a. Znas ti dobro o cemu pricam... samo se blentav pravis... ako nemozes iz prve da skontas onda procitaj dvaput, a mozes i triput... Hocu da kazem da Alija tada nije pristao na RS i ovakvu nikakvu FBIH, danas BiH mozda nebi ni bilo s time da su Srbi imali Memorandum, a Hrvati transkripte sa Brijuna, svijetla buducnost Bosne u svemu tome se nije nazirala... Zahvalimo najvise Amerima sto su Hrvate s kojima smo bili u neprijateljstvu okrenuli na nas mlin, pa je to na kraju ko biva moglo ispasti bolje za nas... Ali tesko bi mi bez Oluje i operacije Tigar mrdnuli do Banja Luke da smo o tome ovisili sami...
ravno

#228 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by ravno »

oridjidji wrote:
vee-jay wrote:
oridjidji wrote: Vidi za svađu su potrebno dvoje...
da ovo neko danas moze napisati nakon ne tako davno pokrenute agresije na nasu domovinu :wink:
Vidi mogu napisati i gore ... ali vidi ja niti prastam niti zaboravljam sta nam se desilo... mi jesmo dobili nezavisnost, slobodu na 24% BIH-a i savrseno znam preko cijih se ledja to prelomilo. Nesmatram nas referendum greskom, vec pravim putem iako nas je odveo u trogodisnji rat. Znam cija je i kako politika dijelila BIH-a i danas dijeli i koliko smo malo puta dobili dobro svojom jednostranoscu, a koliko onda kad smo igrali na kompromis... Ovakva BiH je opstala na kompromisu, inace danas nebi znali bili je bilo ili ne da je kojim slucajem rat potrajao koju godinu vise i Alija je pristao na RS samo da bi se sacuvala Bosna u njenoj stvarnoj velicini i kako bi se zaustavio rat... Kako bi Zlatko reagovao u takvoj situaciji kada ni u ovakvoj situaciji ne moze naci kompromis sa nikada slabijim HDZ-om?

Šta je za tebe kompromis? Svaka čast na trudu, ali jesi li siguran da si sam sa sobom raščistio šta bi u ovoj situaciji u BiH predstavljalo čin kompromisa. Pazi, tema je SDP.

Tvrdiš da ne smatraš referendum greškom, već pravim putem................tvrdiš da znaš čija je i kako politika dijelila BiH.....itd.
Ja mislim da BiH nije opstala na kompromisu, nego na sirovoj sili prvenstveno USA, kao i potrebi velikosrpske i velikohrvatske politike za predahom.

Ti dobro uočavaš da nas je referendum odveo u rat....što znači da smo svjesni svog dijela odgovornosti za ono što je uslijedilo nakon toga. Bošnjaci su žestoko platili svoj izbor. Možeš li tvrditi da su npr. BiH Hrvati svjesni svoje odgovornosti za ono što će se dešavati njima i drugima u budućnosti, a davanjem tolike podrške politici koju vodi HDZ? To je dio jednačine i ne može se anulirati. Jesu li Srbi svjesni svoje? Ili se pojam "odgovornost" na njih ne može odnositi? Ja mislim da razumijem tvoj odnos prema subjektima koji ne pokazuju volju za kompromisom, ali ako ovu situaciju usporediš sa brakom, pa žena (ili muž, svejedno) ne može više očima gledati svoga partnera i opsjednuta je da taj brak razvali, šta taj partner treba da uradi? Normalna prva reakcija je: pa neka je hajvan pusti nek ide gdje hoće, eto ne mogu skupa, pa koji se k...c nateže da je zadrži. Ali ona hoće i kuću i auto i vikendicu i alimentaciju (80% plate) i kera i mačku, a njemu govori da će mu velikodušno ostaviti slike njegove familije, a u miraz je donijela puno manje. Kako se postaviti prema njoj? Dati joj sve i smjestiti se u sobicu kod daljih rođaka (ako te prime) i nastaviti raditi, dajući joj 80% plate? Problem usložnjava to što imaju jedno dijete (SDP)! Ne može bez suda i socijalne službe, a dijete ne mogu pobrisati. Ono voli i babu i majku. Onda apeluju na djetetov razum i krenu nagovarati dijete da izvrši samoubistvo, jer će problem time biti riješen. A zaboravljaju da imaju i žešće kredite, a ne mogu zavaliti žirante! Šta uraditi?
SDP samo govori i babi i majki da se jebu i pri tom koristi sva sredstva da takve roditelje zatjera u pizdu materinu!

Ili zaista misliš da je SDP bošnjačka stranka, pa je samo pitanje vremena kada će reis početi davati instrukcije?
oridjidji

#229 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

Komrad wrote:
oridjidji wrote:
Jesam li to igdje napisao? Fakat neki ljudi nemaju mjere u svojim bezobrazlucima. Snosim odgovornost za svoje rijeci ... smijes li ti ponjeti za svoje? Nadji gdje sam rekao da su svi isti i gdje sam izjednacio ikoga!!!

Samo zelim da svak ponese dio svoje odgovornosti za krizu u kojoj smo pa i SDP-e...
SDP je odgovoran zato sto je htio i na kraju uspio formirati vlast u Federaciji... za to nastojanje snose najvecu odgovornost
Ima SDP svoju krivicu u destabilizaciji FBIH-a doduse puno manju nego HDZ-e, ali jbg dvaput su preglasali Hrvate i nametnuli im svoga Hrvata u predsjednistvu BIH-a. Sjecas li se mozda Covinih plakata na kojim moli Bosnjake/Bosance da neglasaju za Komsica. Znas li mozda zasto? Zato sto hercegovacki Hrvati i dobar dio srednjobosanskih ne vide njega kao svoga lidera, htijeli mi to priznati sebi ili ne, to je tako. Isto bi bilo i sa Srbima, kada bi nekim slucajem Bosnjaci njih preglasali u izboru njihovog predsjednika i stavili im Svetozara Pudarica, a znamo svi mi koga oni zaista vole i kakve su im tenzije (cast izuzetcima).

Hrvati koji su medju sobom pukli na dva HDZ-a, danas stoje ujedinjeni, Srbi su se homogenizirali, Bosnjaci takodjer i evo nas opet u nekim ludim krizama koje sve vise lice na one s pocetka 90-tih godina i onda i sada smo znali ko nas rusi i kako... postavlja se pitanje kako i na koji nacin mozemo to sprijeciti...
oridjidji

#230 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

heckler wrote:
oridjidji wrote:
vee-jay wrote:

Ne podrzavam ovo razbacivanje procentima ali ako se bas procenti moraju nabrajati onda bar nemojte padati na te herceg-cetnicke patke oko 24%. Armija je oslobodila i kasnije Bosnjaci povratkom dodali na to i sad "drze" tojest vecina su na 33%+ teritorije BiH.
10% gore dole, ne mjenja sustinu naseg problema tj. da narod koji je pridonjeo najvise ocuvanju Bosne, zivi na procentualno malom prostoru u BIH-a i danas ne uziva nikakav povlasten status medju narodima. Kao takav je obespravljen na prostoru gdje su Srbi i Hrvati vecina, a ni tamo gdje su sami vecina ne uzivaju bas dobar status.
madner

#231 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by madner »

oridjidji wrote:
Komrad wrote:
oridjidji wrote:
Jesam li to igdje napisao? Fakat neki ljudi nemaju mjere u svojim bezobrazlucima. Snosim odgovornost za svoje rijeci ... smijes li ti ponjeti za svoje? Nadji gdje sam rekao da su svi isti i gdje sam izjednacio ikoga!!!

Samo zelim da svak ponese dio svoje odgovornosti za krizu u kojoj smo pa i SDP-e...
SDP je odgovoran zato sto je htio i na kraju uspio formirati vlast u Federaciji... za to nastojanje snose najvecu odgovornost
Ima SDP svoju krivicu u destabilizaciji FBIH-a doduse puno manju nego HDZ-e, ali jbg dvaput su preglasali Hrvate i nametnuli im svoga Hrvata u predsjednistvu BIH-a. Sjecas li se mozda Covinih plakata na kojim moli Bosnjake/Bosance da neglasaju za Komsica. Znas li mozda zasto? Zato sto hercegovacki Hrvati i dobar dio srednjobosanskih ne vide njega kao svoga lidera, htijeli mi to priznati sebi ili ne, to je tako. Isto bi bilo i sa Srbima, kada bi nekim slucajem Bosnjaci njih preglasali u izboru njihovog predsjednika i stavili im Svetozara Pudarica, a znamo svi mi koga oni zaista vole i kakve su im tenzije (cast izuzetcima).

Hrvati koji su medju sobom pukli na dva HDZ-a, danas stoje ujedinjeni, Srbi su se homogenizirali, Bosnjaci takodjer i evo nas opet u nekim ludim krizama koje sve vise lice na one s pocetka 90-tih godina i onda i sada smo znali ko nas rusi i kako... postavlja se pitanje kako i na koji nacin mozemo to sprijeciti...
Imam jedno pitanje, zaboravi sada nacionalnost kandidata. Za koga bi ti glasao?

Bosnjaci su homogonizarni? Kako?
vee-jay

#232 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by vee-jay »

madner wrote:
oridjidji wrote:
Komrad wrote: SDP je odgovoran zato sto je htio i na kraju uspio formirati vlast u Federaciji... za to nastojanje snose najvecu odgovornost

cuj pitanja, pa covjek je kaze zaljubljen u SDP :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
oridjidji

#233 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

ravno wrote:

Šta je za tebe kompromis? Svaka čast na trudu, ali jesi li siguran da si sam sa sobom raščistio šta bi u ovoj situaciji u BiH predstavljalo čin kompromisa. Pazi, tema je SDP.

Tvrdiš da ne smatraš referendum greškom, već pravim putem................tvrdiš da znaš čija je i kako politika dijelila BiH.....itd.
Ja mislim da BiH nije opstala na kompromisu, nego na sirovoj sili prvenstveno USA, kao i potrebi velikosrpske i velikohrvatske politike za predahom.

Ti dobro uočavaš da nas je referendum odveo u rat....što znači da smo svjesni svog dijela odgovornosti za ono što je uslijedilo nakon toga. Bošnjaci su žestoko platili svoj izbor. Možeš li tvrditi da su npr. BiH Hrvati svjesni svoje odgovornosti za ono što će se dešavati njima i drugima u budućnosti, a davanjem tolike podrške politici koju vodi HDZ? To je dio jednačine i ne može se anulirati. Jesu li Srbi svjesni svoje? Ili se pojam "odgovornost" na njih ne može odnositi? Ja mislim da razumijem tvoj odnos prema subjektima koji ne pokazuju volju za kompromisom, ali ako ovu situaciju usporediš sa brakom, pa žena (ili muž, svejedno) ne može više očima gledati svoga partnera i opsjednuta je da taj brak razvali, šta taj partner treba da uradi? Normalna prva reakcija je: pa neka je hajvan pusti nek ide gdje hoće, eto ne mogu skupa, pa koji se k...c nateže da je zadrži. Ali ona hoće i kuću i auto i vikendicu i alimentaciju (80% plate) i kera i mačku, a njemu govori da će mu velikodušno ostaviti slike njegove familije, a u miraz je donijela puno manje. Kako se postaviti prema njoj? Dati joj sve i smjestiti se u sobicu kod daljih rođaka (ako te prime) i nastaviti raditi, dajući joj 80% plate? Problem usložnjava to što imaju jedno dijete (SDP)! Ne može bez suda i socijalne službe, a dijete ne mogu pobrisati. Ono voli i babu i majku. Onda apeluju na djetetov razum i krenu nagovarati dijete da izvrši samoubistvo, jer će problem time biti riješen. A zaboravljaju da imaju i žešće kredite, a ne mogu zavaliti žirante! Šta uraditi?
SDP samo govori i babi i majki da se jebu i pri tom koristi sva sredstva da takve roditelje zatjera u pizdu materinu!

Ili zaista misliš da je SDP bošnjačka stranka, pa je samo pitanje vremena kada će reis početi davati instrukcije?
I sam dijelim misljenje koje ti imas da je BIH opstala iskljucivo americkom voljom. Ali mi zaboravljamo da su Srbi svojom politikom deset godina ispred nas, ni jedna ni druga politika tada nisu bili pred predahom. Ne zaboravi da su i Srbi zacementirano drzale pozicije koje su imali na pocetku rata , dobrim dijelom i Hrvati, najvise teritorija smo izgubili mi , mahom po RS-u gdje se realno nismo ni mogli braniti jel svaki grad je bio izolovan od bilo kakve pomoci sa neke od slobodnih teritorija. Samo cudo je Gorazde spasilo od sudbine Srebrenice, Zepe. Bila je doktrina tada odbraniti se i opstati. Svi nasi ratni podvici su umjece, ali vjeruj mi da o tome nismo ovisili sami. Svi koji misle da je 5 korpus oslobodio sam dobar dio Krajine sam vara se, nek zna da su i Hrvati pridonjeli osvajanjem Bosanske Kostajnicu,Dubicu i Novi. Do tih akcija je doslo prevashodno pritiscima americke diplomatije koja je Hrvatsku ucinila saveznikom Bosne iako smo u godini iza bili u medjusobnim sukobima sa BH Hrvatima.

B. Hrvati ne vide nazadnost HDZ-ove politike koja je vec u Hrvatskoj dozivjela slom, u BIH se postepeno slama. Nevjerujem da ce im ovo stanje istrajavanja na sopstvenoj nesreci popraviti stanje, kao i opstrukcije koje prave.

Sdp nije bosnjacka stranka, vec gradjanska stranka, ali njoj su najveci broj glasova dali Bosnjaci tacnije Bosanci muslimanske vjeroispovjesti i rijetki dobri izuzetci medju ostalim narodima tj. svi oni koji ne pristaju da se po ovom nakaradnom ustavu zovu Bosnjacima, Srbima i Hvratima, i koji su protivnici bosnjacke politike koju su zagovarali SDA, SBIH, SBB , te politike koju zagovaraju HDZ 1 i 2, SNSD, SDS, SRS i drugi.

Upravu si ti kada kazes da ne trebamo da pravimo takve ustupke u nasoj politici, ali nesto se mora zrtvovati pa makar i fotelja bila da se dobije nesto trajnije i znacajnije od ovoga sto sada imamo. Sdp se prihvatio vlasti, samo cijena toga moze biti puno veca , jer je to trenutno prevruc krompir i za njih. Bojim se da se ne slome, ako budu oni ti koji budu zadrti.

HDZ kaze da se vlast ne može formirati dok se ne izaberu svi zastupnici u Dom naroda, a iz tri županije sa hrvatskom većinom tih zastupnika nema. Zato smatraju da su oni oštećeni i ugroženi, da je to protiv volje većine Hrvata. Ali oni ne kažu da njima nitko ne brani izabrati te zastupnike, nego da ih oni sami ne žele izabrati, i tako su skoro pola godine opstruirali formiranje vlasti u FBIH.

Hdz nije pristao na na tri od pet ministarskih fotelja koje je SDP nudio, a rezervisani su za Hrvate. Pa su im nudili 4 pa su i to odbili. Poslje se HDZ okurazio i trazio 5 mjesta rezervisanih za Hrvate plus dva sa SNSD-ovce ciji je prijedlog SDP glatko odbio. Svak bi normalan to odbio.

Hdz-ova politika ce dozivjeti slom zato sto se veze za Dodika kojeg ni Bosanski Hrvati ne vole. Svi koji su se prije vezali za njega, padali su i dozivljavali slom. Covjek je uklet, prije ili kasnije pasce i on. B. Hrvati ne shvataju kuda ih vodi HDZ, kao ni Srbi kuda ih vodi SNSD. Svi su umislili da mogu uzeti veci kolac nego sto zasluzuju, zato i jesmo u pat poziciji.
madner

#234 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by madner »

A zasto smo u pat poziciji? Pat pozicija implicira da ni jedna strana ne moze nista. HDZovci su totalno odgurnuti, vlada je profunkcionisala. Kako bi tebi izgledao poraz oba HDZ?
oridjidji

#235 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

madner wrote:
oridjidji wrote:
Komrad wrote:

Cuj kako... u koju ustavnu kategoriju ulazi najveci broj SDP-ovih glasaca Srbin,Hrvat ili Bosnjak?

Glasao sam za SDP i opet bi. Ako bi morao birati nekoga drugog, onda bi birao neku od manjih stranki, dvoumio bi se izmedju PBS i Nase stranke.
madner

#236 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by madner »

Izbjegavas odgovore na jednostavna pitanja. Pitao sam koji od kandidata ti najvise odgovara, ako zanemaris nacionalnost istih.

Kako znas kako se vecina SDPovih glasaca izjasnjava, sta ako se osjecaju kao izvan ustavna kategorija?
ravno

#237 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by ravno »

Cuj kako... u koju ustavnu kategoriju ulazi najveci broj SDP-ovih glasaca Srbin,Hrvat ili Bosnjak?

Glasao sam za SDP i opet bi. Ako bi morao birati nekoga drugog, onda bi birao neku od manjih stranki, dvoumio bi se izmedju PBS i Nase stranke.[/quote]

U koju ustavnu kategoriju? Pa, evo:

" Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:"
oridjidji

#238 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

madner wrote:A zasto smo u pat poziciji? Pat pozicija implicira da ni jedna strana ne moze nista. HDZovci su totalno odgurnuti, vlada je profunkcionisala. Kako bi tebi izgledao poraz oba HDZ?
jeste na nivou FBIH, a s kime ce SDP kreirati drzavnu vlast?
oridjidji

#239 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

ravno wrote:Cuj kako... u koju ustavnu kategoriju ulazi najveci broj SDP-ovih glasaca Srbin,Hrvat ili Bosnjak?

Glasao sam za SDP i opet bi. Ako bi morao birati nekoga drugog, onda bi birao neku od manjih stranki, dvoumio bi se izmedju PBS i Nase stranke.

" Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:"[/quote]

i prevedi mi to na naš :D
madner

#240 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by madner »

oridjidji wrote:
madner wrote:A zasto smo u pat poziciji? Pat pozicija implicira da ni jedna strana ne moze nista. HDZovci su totalno odgurnuti, vlada je profunkcionisala. Kako bi tebi izgledao poraz oba HDZ?
Sa SDSom i SNSDom. I to uz dosta krupne ustupke Dodika.
Alfons Kauders

#241 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
oridjidji wrote:
za pocetak ce morat popusit vlajkiju...
popajic

#242 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by popajic »

oridjidji wrote: ...
Ima SDP svoju krivicu u destabilizaciji FBIH-a doduse puno manju nego HDZ-e, ali jbg dvaput su preglasali Hrvate i nametnuli im svoga Hrvata u predsjednistvu BIH-a. Sjecas li se mozda Covinih plakata na kojim moli Bosnjake/Bosance da neglasaju za Komsica. Znas li mozda zasto? Zato sto hercegovacki Hrvati i dobar dio srednjobosanskih ne vide njega kao svoga lidera, htijeli mi to priznati sebi ili ne, to je tako...
ne obracas se meni, svejedno, ne mogu odoliti....
Mogao je Covic i na koljenima klecati, ja bih glasao za koga ja hocu.Za Komsica, dakle.
Ne da pakostim Hrvatima, nego zato sto po ustavu IMAM pravo na to .
I tako ce biti sve dok nam na izborima ne pocnu uzimati cijenjenu etnicku krv na analizu, pa nas natjeraju da odredjena krvna grupa mora glasati samo za predstavnika tih istih krvnih zrnaca.
Do tad me zaboli sta misle konstitutivci glede autenticnosti, certifikata i raznoraznih majorizacija.
Mene Covici, Dodici ,Tihici i ini ne mogu nazor zgurati u srednji vijek...
Svi ce oni , kad- tad , biti majorizirani bosanstvom :wink:
ravno

#243 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by ravno »

oridjidji wrote:
ravno wrote:Cuj kako... u koju ustavnu kategoriju ulazi najveci broj SDP-ovih glasaca Srbin,Hrvat ili Bosnjak?

" Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:"
i prevedi mi to na naš :D[/quote]

Nemam ti šta prevoditi, sva je caka u ovom zarezu ispred "i građani....". Ili vidiš ili ne vidiš.
oridjidji

#244 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

madner wrote:Izbjegavas odgovore na jednostavna pitanja. Pitao sam koji od kandidata ti najvise odgovara, ako zanemaris nacionalnost istih.

Kako znas kako se vecina SDPovih glasaca izjasnjava, sta ako se osjecaju kao izvan ustavna kategorija?
pa mi i jesmo izvan ustavna kategorija jer se osjecamo jedino kao Bosanci i Hercegovci nikako drugacije... ne znam ko se jos svodi na ono ostali iz ovog nakaradnog ustava BIH-a

Komsic sto se tice drzavnog vrha. Sto se tice parlamenta Slavko Nuic, Anto Domazet, mali Damir Mašić... pored ovih nabrojanih ljudi svidja mi se jos par osoba iz drugih stranaka po tome sto su ljudi prije svega, ali ne smatram ih bas najboljim politicarima, recimo sviđa mi se Amor Mašović iako je njegova odrednica SDA, pored toga sviđa mi se Sefer PBS, te Bojan iz Nase stranke...
oridjidji

#245 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

madner wrote:
oridjidji wrote:
Vidjecemo :D Mora ce jedino ako Dodiku zavrne ruke zapad, a ne radi toga sto mu je SDP zavrnuo ruku...
oridjidji

#246 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

ravno wrote:
oridjidji wrote:
ravno wrote:

i prevedi mi to na naš :D
Nemam ti šta prevoditi, sva je caka u ovom zarezu ispred "i građani....". Ili vidiš ili ne vidiš.
Podvedi mi građane u postojecu kategoriju ustava... Da ti je mozda nacionalnost GRAĐANIN Sta je to?
Sigurno su te pitali kako se izjašnjavaš nekada kada si ganjao dokumente, kako su te zaveli u sistem, jesi siguran kao takav da si zaveden u ovom nakaradnom sistemu i dali si potpao pod neki od tri ponudjena pardon 4 ponudjena sablona.
Last edited by oridjidji on 01/04/2011 12:33, edited 1 time in total.
Banksy

#247 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Banksy »

oridjidji wrote: Imamo jednu od najdužih kriza u BIH-a. Vlast u FBIH se nije uspostavila, kao ni na nivou države. U ovih par mjeseci bez vlasti, pokazali smo zavidan prag samoodrživosti. Krizi su pridonjeli svi od Lagumdžijinog SDP-a (za kog sam glasao) do Dodikovog SNSD i Covicevog HDZ-a koji je ujedinjen sa onim Ljubicevim.

Sdp koji je poveo izbornu kampanju pod sloganom "Drzava za covjeka", doveo se u politicki corsokak iako su skupili najveci broj glasova u BIH-a svojom bezkompromisnom politikom. Oko sebe su okupili sve ono sto je protivno tome sloganu kojim su vodili svoju kampanju SDA koja je nacionalisticka stranka, HSP koji se dići pojedinim fasistickim elementima, Radom za Boljitak koji BH Hrvati smatraju velikim kriminalcima, a za koje pouzdano znamo da su kupovali glasove po unsko sanskom kantonu.

Da li je SDP svojom poslje izbornom politkom razocarao svoje glasace? Cemu ova kriza vodi? Vidimo da su se dvije najvece hrvatske i srpske stranke gotovo sjedinile? Da li ova kriza vodi izmjeni ustava i centralizaciji BIH-a i definitivnom raspadu Republike Srpske i FBIH ? Novih priča o ratu nema, ali svakako ima priča o neovisnosti RS-a, o kojoj najčešče govori Dodik i njegovi SNSD-ovci.
Neke stare sigurno jeste, ali je zato dobio neke nove.
Pitanje je zapravo ko je danas SDP glasač i kako on izgleda, i šta se promijenilo u SDP politici od 1996. do danas.
Stare multi partizane su pustili niz vodu, svakako ih je tek šačica ostala, a preuzeli one mekše Bošnjake razočarane u SDA i SBiH.
Prpa je, inače uvijek dobro obaviješten, po ovom pitanju negdje nekad dao izvrsnu analizu, sugerišući da je to bila smišljena akcija. Pokazalo se uspješna.
oridjidji

#248 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

popajic wrote:
oridjidji wrote: ...
Ima SDP svoju krivicu u destabilizaciji FBIH-a doduse puno manju nego HDZ-e, ali jbg dvaput su preglasali Hrvate i nametnuli im svoga Hrvata u predsjednistvu BIH-a. Sjecas li se mozda Covinih plakata na kojim moli Bosnjake/Bosance da neglasaju za Komsica. Znas li mozda zasto? Zato sto hercegovacki Hrvati i dobar dio srednjobosanskih ne vide njega kao svoga lidera, htijeli mi to priznati sebi ili ne, to je tako...
ne obracas se meni, svejedno, ne mogu odoliti....
Mogao je Covic i na koljenima klecati, ja bih glasao za koga ja hocu.Za Komsica, dakle.
Ne da pakostim Hrvatima, nego zato sto po ustavu IMAM pravo na to .
I tako ce biti sve dok nam na izborima ne pocnu uzimati cijenjenu etnicku krv na analizu, pa nas natjeraju da odredjena krvna grupa mora glasati samo za predstavnika tih istih krvnih zrnaca.
Do tad me zaboli sta misle konstitutivci glede autenticnosti, certifikata i raznoraznih majorizacija.
Mene Covici, Dodici ,Tihici i ini ne mogu nazor zgurati u srednji vijek...
Svi ce oni , kad- tad , biti majorizirani bosanstvom :wink:
ABD volio bih da bude tako... ali dobro cemo se svi morati oznojiti da do toga dodje...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#249 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by plain vanilla »

oridjidji wrote:
Vidi Sda stoji desno, Hsp stoji jos gore... ali oni su sada SDP-u partneri. Lijanovice nisam ni htio da spominjem... O njima nista lijepo nemam da kazem.

Pratio sam koliko sam mogao situaciju sa HDZ-om i dogovorima, odbili su sve prijedloge. Razloge mozes traziti u tome iako su izgubili dosta glasackog tijela, oni su i dalje najaca stranka u hrvatskom narodu i normalno je da ocekuju vise nego sto im se nudi. Zar taj isti HDZ nije gubio dvaput mjesto u predsjednistu BIH-a radi nas glasaca SDP-a? Prvog mene recimo, koji sam glasao za Komsica jer nam je podobniji Hrvat nego neki sa kamenjara...

Po meni su trebali ustupiti par pozicija HDZ-u sa zestokim monitoringom i kontra uslugom koja bi isla ka tome da se u ovaj nakaradni Dejtonski Ustav ugura kategorija Bosanac i Hercegovac da se jos jasnije izbrise granica izmedju onih koji zele da ocuvaju Bosnu i onih koji zele da je sruse.
nudjeno im je 2 para pozicija, ali nisu pristali na to, htjeli su svih 5
palermo

#250 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by palermo »

Banksy wrote:
oridjidji wrote: Imamo jednu od najdužih kriza u BIH-a. Vlast u FBIH se nije uspostavila, kao ni na nivou države. U ovih par mjeseci bez vlasti, pokazali smo zavidan prag samoodrživosti. Krizi su pridonjeli svi od Lagumdžijinog SDP-a (za kog sam glasao) do Dodikovog SNSD i Covicevog HDZ-a koji je ujedinjen sa onim Ljubicevim.

Sdp koji je poveo izbornu kampanju pod sloganom "Drzava za covjeka", doveo se u politicki corsokak iako su skupili najveci broj glasova u BIH-a svojom bezkompromisnom politikom. Oko sebe su okupili sve ono sto je protivno tome sloganu kojim su vodili svoju kampanju SDA koja je nacionalisticka stranka, HSP koji se dići pojedinim fasistickim elementima, Radom za Boljitak koji BH Hrvati smatraju velikim kriminalcima, a za koje pouzdano znamo da su kupovali glasove po unsko sanskom kantonu.

Da li je SDP svojom poslje izbornom politkom razocarao svoje glasace? Cemu ova kriza vodi? Vidimo da su se dvije najvece hrvatske i srpske stranke gotovo sjedinile? Da li ova kriza vodi izmjeni ustava i centralizaciji BIH-a i definitivnom raspadu Republike Srpske i FBIH ? Novih priča o ratu nema, ali svakako ima priča o neovisnosti RS-a, o kojoj najčešče govori Dodik i njegovi SNSD-ovci.
Neke stare sigurno jeste, ali je zato dobio neke nove.
Pitanje je zapravo ko je danas SDP glasač i kako on izgleda, i šta se promijenilo u SDP politici od 1996. do danas.
Stare multi partizane su pustili niz vodu, svakako ih je tek šačica ostala, a preuzeli one mekše Bošnjake razočarane u SDA i SBiH.
Prpa je, inače uvijek dobro obaviješten, po ovom pitanju negdje nekad dao izvrsnu analizu, sugerišući da je to bila smišljena akcija. Pokazalo se uspješna.
Vjerovatno si u pravu, s tim što nisam siguran da ćemo se složiti u ispravnosti takvog poteza.

Ja ne samo da mislim da je ispravan, nego mislim da je SDP u posljednji čas napravio taj zaokret i time stvorio pretpostavke za makar pokušaj sagledavna naše realnosti na drugačiji način. U suprotnom bojim se da bi mekih Bošnjaka ostalo vrlo malo.
I ne znam je li bilo smišljeno, ali obradovalo bi me da jeste.
Post Reply