ravno wrote:
Šta je za tebe kompromis? Svaka čast na trudu, ali jesi li siguran da si sam sa sobom raščistio šta bi u ovoj situaciji u BiH predstavljalo čin kompromisa. Pazi, tema je SDP.
Tvrdiš da ne smatraš referendum greškom, već pravim putem................tvrdiš da znaš čija je i kako politika dijelila BiH.....itd.
Ja mislim da BiH nije opstala na kompromisu, nego na sirovoj sili prvenstveno USA, kao i potrebi velikosrpske i velikohrvatske politike za predahom.
Ti dobro uočavaš da nas je referendum odveo u rat....što znači da smo svjesni svog dijela odgovornosti za ono što je uslijedilo nakon toga. Bošnjaci su žestoko platili svoj izbor. Možeš li tvrditi da su npr. BiH Hrvati svjesni svoje odgovornosti za ono što će se dešavati njima i drugima u budućnosti, a davanjem tolike podrške politici koju vodi HDZ? To je dio jednačine i ne može se anulirati. Jesu li Srbi svjesni svoje? Ili se pojam "odgovornost" na njih ne može odnositi? Ja mislim da razumijem tvoj odnos prema subjektima koji ne pokazuju volju za kompromisom, ali ako ovu situaciju usporediš sa brakom, pa žena (ili muž, svejedno) ne može više očima gledati svoga partnera i opsjednuta je da taj brak razvali, šta taj partner treba da uradi? Normalna prva reakcija je: pa neka je hajvan pusti nek ide gdje hoće, eto ne mogu skupa, pa koji se k...c nateže da je zadrži. Ali ona hoće i kuću i auto i vikendicu i alimentaciju (80% plate) i kera i mačku, a njemu govori da će mu velikodušno ostaviti slike njegove familije, a u miraz je donijela puno manje. Kako se postaviti prema njoj? Dati joj sve i smjestiti se u sobicu kod daljih rođaka (ako te prime) i nastaviti raditi, dajući joj 80% plate? Problem usložnjava to što imaju jedno dijete (SDP)! Ne može bez suda i socijalne službe, a dijete ne mogu pobrisati. Ono voli i babu i majku. Onda apeluju na djetetov razum i krenu nagovarati dijete da izvrši samoubistvo, jer će problem time biti riješen. A zaboravljaju da imaju i žešće kredite, a ne mogu zavaliti žirante! Šta uraditi?
SDP samo govori i babi i majki da se jebu i pri tom koristi sva sredstva da takve roditelje zatjera u pizdu materinu!
Ili zaista misliš da je SDP bošnjačka stranka, pa je samo pitanje vremena kada će reis početi davati instrukcije?
I sam dijelim misljenje koje ti imas da je BIH opstala iskljucivo americkom voljom. Ali mi zaboravljamo da su Srbi svojom politikom deset godina ispred nas, ni jedna ni druga politika tada nisu bili pred predahom. Ne zaboravi da su i Srbi zacementirano drzale pozicije koje su imali na pocetku rata , dobrim dijelom i Hrvati, najvise teritorija smo izgubili mi , mahom po RS-u gdje se realno nismo ni mogli braniti jel svaki grad je bio izolovan od bilo kakve pomoci sa neke od slobodnih teritorija. Samo cudo je Gorazde spasilo od sudbine Srebrenice, Zepe. Bila je doktrina tada odbraniti se i opstati. Svi nasi ratni podvici su umjece, ali vjeruj mi da o tome nismo ovisili sami. Svi koji misle da je 5 korpus oslobodio sam dobar dio Krajine sam vara se, nek zna da su i Hrvati pridonjeli osvajanjem Bosanske Kostajnicu,Dubicu i Novi. Do tih akcija je doslo prevashodno pritiscima americke diplomatije koja je Hrvatsku ucinila saveznikom Bosne iako smo u godini iza bili u medjusobnim sukobima sa BH Hrvatima.
B. Hrvati ne vide nazadnost HDZ-ove politike koja je vec u Hrvatskoj dozivjela slom, u BIH se postepeno slama. Nevjerujem da ce im ovo stanje istrajavanja na sopstvenoj nesreci popraviti stanje, kao i opstrukcije koje prave.
Sdp nije bosnjacka stranka, vec gradjanska stranka, ali njoj su najveci broj glasova dali Bosnjaci tacnije Bosanci muslimanske vjeroispovjesti i rijetki dobri izuzetci medju ostalim narodima tj. svi oni koji ne pristaju da se po ovom nakaradnom ustavu zovu Bosnjacima, Srbima i Hvratima, i koji su protivnici bosnjacke politike koju su zagovarali SDA, SBIH, SBB , te politike koju zagovaraju HDZ 1 i 2, SNSD, SDS, SRS i drugi.
Upravu si ti kada kazes da ne trebamo da pravimo takve ustupke u nasoj politici, ali nesto se mora zrtvovati pa makar i fotelja bila da se dobije nesto trajnije i znacajnije od ovoga sto sada imamo. Sdp se prihvatio vlasti, samo cijena toga moze biti puno veca , jer je to trenutno prevruc krompir i za njih. Bojim se da se ne slome, ako budu oni ti koji budu zadrti.
HDZ kaze da se vlast ne može formirati dok se ne izaberu svi zastupnici u Dom naroda, a iz tri županije sa hrvatskom većinom tih zastupnika nema. Zato smatraju da su oni oštećeni i ugroženi, da je to protiv volje većine Hrvata. Ali oni ne kažu da njima nitko ne brani izabrati te zastupnike, nego da ih oni sami ne žele izabrati, i tako su skoro pola godine opstruirali formiranje vlasti u FBIH.
Hdz nije pristao na na tri od pet ministarskih fotelja koje je SDP nudio, a rezervisani su za Hrvate. Pa su im nudili 4 pa su i to odbili. Poslje se HDZ okurazio i trazio 5 mjesta rezervisanih za Hrvate plus dva sa SNSD-ovce ciji je prijedlog SDP glatko odbio. Svak bi normalan to odbio.
Hdz-ova politika ce dozivjeti slom zato sto se veze za Dodika kojeg ni Bosanski Hrvati ne vole. Svi koji su se prije vezali za njega, padali su i dozivljavali slom. Covjek je uklet, prije ili kasnije pasce i on. B. Hrvati ne shvataju kuda ih vodi HDZ, kao ni Srbi kuda ih vodi SNSD. Svi su umislili da mogu uzeti veci kolac nego sto zasluzuju, zato i jesmo u pat poziciji.