da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Locked

da li jugonostalgicar mora biti lijevicar ?

da
20
39%
ne
31
61%

Total votes: 51

jugo 45

#151 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

Jugoslaven albanskok porijekla moj je brat . Albanac separatist neka seli u albaniju . Taj mi ne treba u domovini .
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#152 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Dado dijasporitus »

Zaista ne kontam zasto mnogi ljudi shizofrenicno shvataju bivsu Jugoslaviju kao produzenu veliku Srbiju. Mozda je Jugoslavija Srbima bila jedna kapa za sve Srbe ali Bosjacima je bila nesto sasvim drugo, Hrvatima trece i tako redom. Svako je imao svoje interese i nije se puno mjesao u tudje niti su nas nesto posebno zanimali. Niko nije pomisljao na Srbiju a kamoli Veliku Srbiju. Realno raji sve to tamo istocno od Drine je bila Bugarska :D . Tacno jeste da je bilo diskriminacija i pokusaja nametanja. Neko je spominjao kako su u Krajinu dovodili uciteljice iz Srbije da djecu kao uce o Nemanji. I sta sad. Nit ih je to ucinilo velikim Srbima nit ih je ucinilo manjim Bosancima i Krajisnicima. Nemoze sistem nametnuti nista vise nego sto otac i majka su nas mogli poduciti. Uostalom da su nas toliko dobro izdoktrinirali '92. nebi imao ko da izadje na referendum.

Za razliku od svih prijasnjih sistema, post-ratna ili komunisticka Jugoslavija je bila prva koja je ponudila Bosnjacima sigurnost da zasnuju, razviju i ekonomski obezbjede svoju porodicnu zajednicu sto je prvi preduslov etnogeneze bilo koje nacije.
ultima_palabra

#153 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ultima_palabra »

ArthurSpooner wrote:@ultima, moram priznati da si me neprijatno iznenadio. Rankovic nije samo imao prosrpske stavove onako u teoriji, na Kosovu je jedino Milosevic tretirao Albance gore od njega.
Ma ne želim uopšte da branim Rankovića, samo govorim da se puno kompetentniji ljudi od nas razilaze po pitanju njega.

Sasvim je moguće da je Ranković bio centralista zato što je njemu samom to davalo veću moć, a ne zato što je bio velikosrbin. Isto tako je moguće da su u službi dominirali Srbi i Crnogorci zato što ih je bolje poznavao i više im vjerovao... definitivno negativna ličnost, ali njegovi motivi nisu baš očigledni.
Sezam

#154 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Sezam »

Dado dijasporitus wrote:
Za razliku od svih prijasnjih sistema, post-ratna ili komunisticka Jugoslavija je bila prva koja je ponudila Bosnjacima sigurnost da zasnuju, razviju i ekonomski obezbjede svoju porodicnu zajednicu sto je prvi preduslov etnogeneze bilo koje nacije.
Na cemu zasnivas ovu tvrdnju? Na koje prijasnje sisteme mislis?
Sezam

#155 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Sezam »

jugo 45 wrote:
Sezam wrote:
jugo 45 wrote:ma sva ta etnicka prebrojavanja su nista drugo nego latentni izbori . hrvati hdz , muslimani sda i slicno . ok ima izuzetaka . :evil:
Ti si ono za novu Jugoslaviju?
ja sam za volju naroda kako god ona odlucila . nista nikome ne namecem ali bosnjake ili srbe ne smatram strancima kada ih sretnem . jucer sam jednoj " muslimanki " u tramvaju rekao selam na sto se ona nasmijala . meni se zivo j.... za te razlike dokle god ja tebe mogu castiti cevapima a ti mene pivom . :dance:
Zauvijek su prosla vremena kad su ovakvi kao ja takvima ko ti placali pivo :bih:
jugo 45

#156 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

@sezam

ako me vec nevolis pjevaj samnom .

Klavikula

#157 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Klavikula »

jugo :thumbup:
jugo 45

#158 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by jugo 45 »

neznam koliko za ovu pjesmu znaju u bosni ali cini mi se prikladna :

ArthurSpooner

#159 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

jugo 45 wrote:Jugoslaven albanskok porijekla moj je brat . Albanac separatist neka seli u albaniju . Taj mi ne treba u domovini .
Kakva ba domovina, fasisto? Jugoslavija hvala dragom Bogu vise ne postoji :)
ArthurSpooner

#160 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

ultima_palabra wrote:
ArthurSpooner wrote:@ultima, moram priznati da si me neprijatno iznenadio. Rankovic nije samo imao prosrpske stavove onako u teoriji, na Kosovu je jedino Milosevic tretirao Albance gore od njega.
Ma ne želim uopšte da branim Rankovića, samo govorim da se puno kompetentniji ljudi od nas razilaze po pitanju njega.

Sasvim je moguće da je Ranković bio centralista zato što je njemu samom to davalo veću moć, a ne zato što je bio velikosrbin. Isto tako je moguće da su u službi dominirali Srbi i Crnogorci zato što ih je bolje poznavao i više im vjerovao... definitivno negativna ličnost, ali njegovi motivi nisu baš očigledni.
Dakle, i nakon sto si saznao sta je uradio Albancima mislis da mu je najveci grijeh bio sto je bio "centralista"?
dust in the wind

#161 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by dust in the wind »

ArthurSpooner wrote:
jugo 45 wrote:Jugoslaven albanskok porijekla moj je brat . Albanac separatist neka seli u albaniju . Taj mi ne treba u domovini .
Kakva ba domovina, fasisto? Jugoslavija hvala dragom Bogu vise ne postoji :)
pa eto nadam se da uzivas u ovom trenutnom ludilu i vu.k.oj.e.beni u kojoj zivis.. da si bar ti sretan. :D mislim da je vecina ljevicarskog opredjeljenja
Akadi

#162 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Akadi »

Albanci sa Kosova nema potrebe da se sele za Albaniju, to je njihova zemlja koja je okupirana od strane Srbije za vrijeme Balkanskih ratova 1912-1913. Isti period kada je i Sandžak okupiran.

O Jugoslaviji sve najgore... praviti je u Bosni i sa Bošnjacima više nećete.

A ti sad nastavi... :zzzz:
ArthurSpooner

#163 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

Dado dijasporitus wrote:Neko je spominjao kako su u Krajinu dovodili uciteljice iz Srbije da djecu kao uce o Nemanji. I sta sad.
Pa sto nisu doveli Bosnjake/Bosance u Srbiju da ih uce o Gradscevicu? Glavne ulice u Sarajevu, Tuzli, Zenici bile su Ul. Vojvode Stepe, Nemanjina, Cara Dusana, sto nijedna znacajna ulica (ili park ili trg) u Beogradu nije nosila ime Zmaja od Bosne, Kralja Tvrtka, Kulina Bana? Kad su vec svi bili jednaki u Jugoslaviji?
pa eto nadam se da uzivas u ovom trenutnom ludilu i vu.k.oj.e.beni u kojoj zivis.. da si bar ti sretan. mislim da je vecina ljevicarskog opredjeljenja
Da su ljudi bili sretni u Srboslaviji ne bi glasali protiv nje na referendumu.
ArthurSpooner

#164 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

Akadi wrote:
Albanci sa Kosova nema potrebe da se sele za Albaniju, to je njihova zemlja koja je okupirana od strane Srbije za vrijeme Balkanskih ratova 1912-1913. Isti period kada je i Sandžak okupiran.

O Jugoslaviji sve najgore... praviti je u Bosni i sa Bošnjacima više nećete.

A ti sad nastavi... :zzzz:
Velikosrpski snovi.

Cuj "ima da se odsele". Reci to Albancima na Kosovo ako smijes, jugoslovencino :lol:
ultima_palabra

#165 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ultima_palabra »

ArthurSpooner wrote:
ultima_palabra wrote:

Dakle, i nakon sto si saznao sta je uradio Albancima mislis da mu je najveci grijeh bio sto je bio "centralista"?
Isto to je rađeno i Hrvatima zapadne Hercegovine, Bošnjacima Cazinske Krajine... neke regije su jednostavno bile žigosane zbog saradnje sa neprijateljem. Ne znam baš da li se sve te negativnosti mogu fakturisati jednom čovjeku.
Challenger__

#166 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Challenger__ »

ArthurSpooner wrote: Dakle, i nakon sto si saznao sta je uradio Albancima mislis da mu je najveci grijeh bio sto je bio "centralista"?
Koliko vidim @UP, kao i @HŽ samo pokušavaju da budu temeljiti u analizi pojava i ličnosti. Delikatnost u pristupu je kvalitet, a ne mana.
hrastov žižak

#167 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

Al frajer postavio tekst koji nije pročitao :lol: Joj komedije mati mila. :lol:
ArthurSpooner

#168 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

^^Naravno da sam ga procitao. Samo za razliku od tebe i dalje nemam "razumijevanja" za Rankovicevu represiju nad Albancima.
ultima_palabra wrote:Ne znam baš da li se sve te negativnosti mogu fakturisati jednom čovjeku.
S obzirom da je represija nad Albancima na Kosovu prestala odmah nakon smjene Rankovica, mislim da mogu...cijenim te kao forumasa ali mislim da jos uvijek imas percepciju (kao sto imaju i mnogi drugi koji su odrasli u Jugoslaviji) da postoje svete krave, ljudi kojima se sve oprasta (ili ih, kako kaze @hrastov, moramo "razumijeti") jer su bili heroji i idoli u SFRJ. Zato nije moguce kritikovati recimo Andrica i njegov odnos prema muslimanima iako je taj odnos u najmanju ruku bio kontroverzan...
Cosmic

#169 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by Cosmic »

hrastov žižak wrote: Ovo prvo boldirano :roll: Očito nisi razumio zašto sam napisao crno-bijeli svijet :roll:
Pa rekao si da su njegovi stavovi koje je iznosio slobodno, slični Šešeljovim, pa bih volio da ih ovdje citiraš. Kad već nešto tvrdiš trebaš to potkrijepit dokazima. Otkud sad ljevičare izvuče, ko je njih spominjao? Napisao sam da nije bio lažni komunista, tj. da se nije infiltrirao u partiju da bi kroz nju provodio velikosrpsku politiku, a ne da je bio istinski komunista, jer u ovom kontekstu je opozicija za pojam lažnog komuniste pojam iskrenog komuniste. Treba ti crtat :roll:
A gle čuda, Ranković biva uhapšen za vrijeme šestojanuarske diktature koja je proglašena od strane kralja koji je Srbin. Ranković je inače znao da će komunisti doći na vlast, čarobni grah mu pokazao, pa se odlučio za tu ideologiju nekih petnaestak godina prije dolaska komunista na vlast. Aha, kako da ne.:roll: Kakve glupave premise.
Opet kažem da je Jugoslavija bila daleeeeeeeko od Marksovog poimanja socijalizma, da itekako zaslužuje kritike zbog represije, totalitarnog uređenja, i mnogih drugih negativnosti.
Drugi narodi koji nisu bili četnici? :lol: Nespretna konstrukcija, valjda si mislio drugi narodi među kojim nije bilo četnika. Eto, Arturspuner je postavio tekst koji tačno govori o dešavanjima na Kosovu.
Dovoljno si bezobrazan i pričaš totalne gluposti da je svaka rasprava sa tobom suvišna.
hrastov žižak

#170 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

ArthurSpooner wrote:^^Naravno da sam ga procitao. Samo za razliku od tebe i dalje nemam "razumijevanja" za Rankovicevu represiju nad Albancima.
ultima_palabra wrote:Ne znam baš da li se sve te negativnosti mogu fakturisati jednom čovjeku.
S obzirom da je represija nad Albancima na Kosovu prestala odmah nakon smjene Rankovica, mislim da mogu...cijenim te kao forumasa ali mislim da jos uvijek imas percepciju (kao sto imaju i mnogi drugi koji su odrasli u Jugoslaviji) da postoje svete krave, ljudi kojima se sve oprasta (ili ih, kako kaze @hrastov, moramo "razumijeti") jer su bili heroji i idoli u SFRJ. Zato nije moguce kritikovati recimo Andrica i njegov odnos prema muslimanima iako je taj odnos u najmanju ruku bio kontroverzan...
Rekoh ja da ne umiješ čitat, nauči. Falsifikuješ mi izjave. Ružan običaj imaš :lol:
hrastov žižak

#171 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

Cosmic wrote:
hrastov žižak wrote: Ovo prvo boldirano :roll: Očito nisi razumio zašto sam napisao crno-bijeli svijet :roll:
Pa rekao si da su njegovi stavovi koje je iznosio slobodno, slični Šešeljovim, pa bih volio da ih ovdje citiraš. Kad već nešto tvrdiš trebaš to potkrijepit dokazima. Otkud sad ljevičare izvuče, ko je njih spominjao? Napisao sam da nije bio lažni komunista, tj. da se nije infiltrirao u partiju da bi kroz nju provodio velikosrpsku politiku, a ne da je bio istinski komunista, jer u ovom kontekstu je opozicija za pojam lažnog komuniste pojam iskrenog komuniste. Treba ti crtat :roll:
A gle čuda, Ranković biva uhapšen za vrijeme šestojanuarske diktature koja je proglašena od strane kralja koji je Srbin. Ranković je inače znao da će komunisti doći na vlast, čarobni grah mu pokazao, pa se odlučio za tu ideologiju nekih petnaestak godina prije dolaska komunista na vlast. Aha, kako da ne.:roll: Kakve glupave premise.
Opet kažem da je Jugoslavija bila daleeeeeeeko od Marksovog poimanja socijalizma, da itekako zaslužuje kritike zbog represije, totalitarnog uređenja, i mnogih drugih negativnosti.
Drugi narodi koji nisu bili četnici? :lol: Nespretna konstrukcija, valjda si mislio drugi narodi među kojim nije bilo četnika. Eto, Arturspuner je postavio tekst koji tačno govori o dešavanjima na Kosovu.
Dovoljno si bezobrazan i pričaš totalne gluposti da je svaka rasprava sa tobom suvišna.
dobar argument :thumbup:
ArthurSpooner

#172 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

Rekoh ja da ne umiješ čitat, nauči. Falsifikuješ mi izjave. Ružan običaj imaš
Ne trolaj molim te. Ocigledno je svima sta mislis kad kazes da "treba da se shvati kompleksnost Rankovicevih represija". Normalnim ljudima tu nema kompleksnosti ni dileme. Represija je losa, fasisticka, period.
hrastov žižak

#173 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

ArthurSpooner wrote:
Ne trolaj molim te. Ocigledno je svima sta mislis kad kazes da "treba da se shvati kompleksnost Rankovicevih represija". Normalnim ljudima tu nema kompleksnosti ni dileme. Represija je losa, fasisticka, period.
Opet mi izvrčeš riječi, selektivno vadiš izjave i podmećeš. Stvarno si besraman. Evo šta sam napisao: Dobro bi bilo pročitat ga cijelog da se shvati kompleksnost kosovskog pitanja i Rankovićevih represija. Da, represije nad kosovskim Albancima su imale svoje porijeko, dublje nego što ga želiš predstaviti, i onaj tekst koji si postavio, a nisi pročitao ili ga nisi razumio govori o tome. Fino ti je Ultima palabra napisao da su neki djelovi Jugoslavije zbog otpora prema komunistima, zbog saradnje s okupatorima ili odbijanja integracije dobrano najebali u Jugi, ne zbog toga što je Ranković bio velikosrbin, nego zato što je bio centralista i totalitarist, a već sam napisao da je zbog toga bio loš. I ne pada mi na pamet da se više pravdam zbog tvojih podmetanja. Ponovo kažem, porijeklo tih represija je bilo totalitarističko, ultrajugoslovensko, a ne velikosrpsko. Pročitaj tekst, fino ti u njemu piše da je među Albancima bilo mnogo onih koji su odbijali priznati komunističku vlast. Opet, shvatam i njihovo odbijanje jer su u kraljevini najebali, ali simplifikacija historije koju ti poturaš je gadna.
ArthurSpooner

#174 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by ArthurSpooner »

hrastov žižak wrote:
ArthurSpooner wrote:
Opet mi izvrčeš riječi, selektivno vadiš izjave i podmećeš. Stvarno si besraman. Evo šta sam napisao: Dobro bi bilo pročitat ga cijelog da se shvati kompleksnost kosovskog pitanja i Rankovićevih represija. Da, represije nad kosovskim Albancima su imale svoje porijeko, dublje nego što ga želiš predstaviti, i onaj tekst koji si postavio, a nisi pročitao ili ga nisi razumio govori o tome. Fino ti je Ultima palabra napisao da su neki djelovi Jugoslavije zbog otpora prema komunistima, zbog saradnje s okupatorima ili odbijanja integracije dobrano najebali u Jugi, ne zbog toga što je Ranković bio velikosrbin, nego zato što je bio centralista i totalitarist, a već sam napisao da je zbog toga bio loš. I ne pada mi na pamet da se više pravdam zbog tvojih podmetanja. Ponovo kažem, porijeklo tih represija je bilo totalitarističko, ultrajugoslovensko, a ne velikosrpsko. Pročitaj tekst, fino ti u njemu piše da je među Albancima bilo mnogo onih koji su odbijali priznati komunističku vlast. Opet, shvatam i njihovo odbijanje jer su u kraljevini najebali, ali simplifikacija historije koju ti poturaš je gadna.
Pa? Genocid nad Srbima u drugom svjetskom ratu je imao svoje porijeklo, dublje nego sto ti (vjerovatno) mislis. Znaci li to da je opravdan na bilo koji nacin?! NE. Jer neki stvari su jednostavno LOSI, ODVRATNI i NEMA opravdanja za njih! Neki stvari, jednostavno, nisu komplicirani!

Zaista ne razumijem zasto je nekima tako tesko priznati da je Rankovic zajeb'o :-)

A ti ako nisi zadovoljan nacinom na koji tumacim tvoje rijeci, pazljivije ih biraj sljedeci put.
hrastov žižak

#175 Re: da li je jugonostalgicar po defoltu lijevicar ?

Post by hrastov žižak »

A jesi naporan. Ne opravdavam ga, treba li ti crtat? Nauči čitat, molim te. Vidiš li ovo: nego zato što je bio centralista i totalitarist, a već sam napisao da je zbog toga bio loš. I Govorimo o uzrocima represija, a ne o etičkim konsekvencama tih represija. Porediti genocid i represije je malo neukusno. Inače, ako si nepismen i ne razumiješ šta govorim, onda te razumijem, ali ako fakat želiš da mi poturaš izjave, onda si besraman do krajnjih granica.
Locked