Fina generalizacija, onako populisticki. Mora da si Hareta i Dodika slusao kako pricaju.zavrzlama wrote: Zakljucajte vise ovu temu.....oni koji hoce federalne jedinice zele podjelu BIH...
Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice
- Fair Life
Zaboravljas da i Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini su Bosanci.zavrzlama wrote:...
S toga vi federalci u Srbiju i Hrvatsku pa pravite federalne jedinice...a mi Bosanci smo malo zadrti i nepismeni..pa nam treba neko da da primjer kako to funkcionise pa cemo mi to kasnije kod nas uvesti
Mozda si mislio Bosnjaci... ?
-
elSaik
Mislim da upravo oni najviše to zaboravljaju...Fair Life wrote:Zaboravljas da i Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini su Bosanci.zavrzlama wrote:...
S toga vi federalci u Srbiju i Hrvatsku pa pravite federalne jedinice...a mi Bosanci smo malo zadrti i nepismeni..pa nam treba neko da da primjer kako to funkcionise pa cemo mi to kasnije kod nas uvesti
- Prozor
Bosanac si u dusi...Fair Life wrote:Zaboravljas da i Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini su Bosanci.zavrzlama wrote:...
-
nokturno
Ja prognoziram isti nastavak sa dva entiteta, eventualno ukrupnjavanje kantona u Federaciji i djelimicno jacanje drzave. To je realno i fakticko stanje i tesko da ce se u blizoj buducnosti promijeniti..
U danasnjem Avazu su objavili stvav svih stranaka po pitanju buduceg drzavnog uredjenja. Stavovi su totalno suprostavljeni i ne vidim nacina da se priblize.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... pet-regija
I da, corto malteze, ostavi tu suplju za nekog drugog. Kao tebi nije jasno zasto Bosnjaci koce BiH jer ne zele ravnopravnost u tri federalne jedinici. Ako cemo biti ravnopravni ne vidim razlog za dijeljenje na federalne jedinice.
U danasnjem Avazu su objavili stvav svih stranaka po pitanju buduceg drzavnog uredjenja. Stavovi su totalno suprostavljeni i ne vidim nacina da se priblize.
I da, corto malteze, ostavi tu suplju za nekog drugog. Kao tebi nije jasno zasto Bosnjaci koce BiH jer ne zele ravnopravnost u tri federalne jedinici. Ako cemo biti ravnopravni ne vidim razlog za dijeljenje na federalne jedinice.
- Prozor
Bez obzira sta mislio o SDA i SBIH kao strankama, njihove prijedloge u potpunosti podrzavam, sa naglaskom na nacrt SBIH.nokturno wrote:Ja prognoziram isti nastavak sa dva entiteta, eventualno ukrupnjavanje kantona u Federaciji i djelimicno jacanje drzave. To je realno i fakticko stanje i tesko da ce se u blizoj buducnosti promijeniti..
- jeza u ledja
Sva poenta je u tome da i SDA i SBiH zele smanjiti ovlasti srednjieg nivoa vlasti, a ostali to zele. hmm.
Svidja mi se prijedlog SDA da se pitanja od vitalnog nacionalnog interesa, odnosno specificni zakoni moraju taksativno pobrojati. Tako ne bi o svakoj gluposti jedan narod mogao imati veto.
Ovo ostalo...ma nema sanse da se dogovore. Ali eto, makar da se zna ko sta zeli.
Ja sam vec ranije predlozio da bi se mogao naci taj nezamislivi kompromis u vidu dva paralelna nivoa podjele. Mozda jedan slican ovom koji postoji sad i jedan drugi koji ce biti slicniji prijedlogu SDA o regijama. Dva sloja ce se medjusobno preklapati po regijama. Onda se podjele nadleznosti na one koje su od vitalnog nacionalnog interesa - u nadleznost etnickih regija, te na one koje to nisu (sve ostale: privreda, policija, sudstvo... ) - u nadleznost novoformiranih geografskih regija. U oba paralelna nivoa vecina odlucuje (bez prava veta naroda). Konflikte izmedju nadleznosti dva sloja podjele, te izmedju njih i drzave bi rjesavao Ustavni Sud (slicno kao sto to rade u Americi).
Dodamo tome krovne, tj. drzavne institucije u kojima su sva tri naroda jednaka i to je to.
Mozda bi se cak moglo napraviti da teritorije pripadaju samo multietnickim regijama, a narodi, tj. svako pojedinacno pripada extrateritorijalnim etnickim zajednicama (po zelji) koje su za cijelu zemlju.
Ono sto recimo danas ne valja, je da ako zivis u Srebrenici onda si stanovnik RS. Npr ja bi napravio da ako zelis mozes biti stanovnik FBiH, iako ti je mjesto prebivanja u RS, ali da dio taksi placas FBiH. hmm.
PS: Usput, kao sto vidite sve stranke se zalazu za neku vrstu podjele, sto je i normalno, a ovdje ti ljudi skacu za vrat kad spomenes glagol 'dijeliti'.
Svidja mi se prijedlog SDA da se pitanja od vitalnog nacionalnog interesa, odnosno specificni zakoni moraju taksativno pobrojati. Tako ne bi o svakoj gluposti jedan narod mogao imati veto.
Ovo ostalo...ma nema sanse da se dogovore. Ali eto, makar da se zna ko sta zeli.
Ja sam vec ranije predlozio da bi se mogao naci taj nezamislivi kompromis u vidu dva paralelna nivoa podjele. Mozda jedan slican ovom koji postoji sad i jedan drugi koji ce biti slicniji prijedlogu SDA o regijama. Dva sloja ce se medjusobno preklapati po regijama. Onda se podjele nadleznosti na one koje su od vitalnog nacionalnog interesa - u nadleznost etnickih regija, te na one koje to nisu (sve ostale: privreda, policija, sudstvo... ) - u nadleznost novoformiranih geografskih regija. U oba paralelna nivoa vecina odlucuje (bez prava veta naroda). Konflikte izmedju nadleznosti dva sloja podjele, te izmedju njih i drzave bi rjesavao Ustavni Sud (slicno kao sto to rade u Americi).
Dodamo tome krovne, tj. drzavne institucije u kojima su sva tri naroda jednaka i to je to.
Mozda bi se cak moglo napraviti da teritorije pripadaju samo multietnickim regijama, a narodi, tj. svako pojedinacno pripada extrateritorijalnim etnickim zajednicama (po zelji) koje su za cijelu zemlju.
Ono sto recimo danas ne valja, je da ako zivis u Srebrenici onda si stanovnik RS. Npr ja bi napravio da ako zelis mozes biti stanovnik FBiH, iako ti je mjesto prebivanja u RS, ali da dio taksi placas FBiH. hmm.
PS: Usput, kao sto vidite sve stranke se zalazu za neku vrstu podjele, sto je i normalno, a ovdje ti ljudi skacu za vrat kad spomenes glagol 'dijeliti'.
- Prozor
"...and a preliminary agreement for a confederation between the Federation and Croatia."Fratris wrote:http://www.usip.org/library/pa/bosnia/w ... 4_toc.htmlProzor wrote:Ima li ko gdje kompletan text vasingstonskog sporazuma?Fratris wrote: Ako je Washingtonski sporazum na snazi, zasto Hrvati nemaju entitet? Jer u sporazumu fino pise:
"IV. Councils of Cantons
Cantons with a Bosniac-majority or a Croat-majority population may establish Councils of Cantons in order to coordinate policies and activities on matters of common interest to their communities and to advise their representatives in the House of Peoples."
Ovo gore fino kaze kako se kantoni s hrvatskom ili bosnjackom vecinom mogu udruziti(citaj: entitet). Ako je sporazum na snazi, zasto se to ne dogodi?
Sta bi sa ovim?
- Bihac_4_ever
Treba jasno reci i dokazati i pokazati,strucno i bez sentimentalnosti sta je u stvari sad moguce!!! Nama Bosnjacima (po mom misljenju) bi samo odgovaralo ovakvo stanje,odnosno da teritorije danasnje federacije i rs-e,postanu dvije regije(pokrajine,kanton,zupanija,entitet...).
Po mom razmisljanju je to najbolje rijesenje,stim Bosnjaci najmanje teritorije gube,ali pod uslovom promjena naziva doticnih entiteta,nasa snaga treba (ponavljam po 100 put) treba da se koncentrise na naziv rs!!!
Tu imamo istinsku sansu kod velikih sila,prije svega EU i SAD,samo malo razmislite glavom i doci cete do zakljucka da je takva BiH najbolje rijesenje za Bosnjake,entiteti ne znace nista,srbi se iseljavaju,ako zele suzivot u BiH treba da rade na tome ako ne onda neka idu tamo gdje misle da im je najbolje.
Po mom razmisljanju je to najbolje rijesenje,stim Bosnjaci najmanje teritorije gube,ali pod uslovom promjena naziva doticnih entiteta,nasa snaga treba (ponavljam po 100 put) treba da se koncentrise na naziv rs!!!
Tu imamo istinsku sansu kod velikih sila,prije svega EU i SAD,samo malo razmislite glavom i doci cete do zakljucka da je takva BiH najbolje rijesenje za Bosnjake,entiteti ne znace nista,srbi se iseljavaju,ako zele suzivot u BiH treba da rade na tome ako ne onda neka idu tamo gdje misle da im je najbolje.
-
zavrzlama
Fair Life wrote:Zaboravljas da i Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini su Bosanci.zavrzlama wrote:...
KO JE SPOMENUO "BOSNJAKE"......mani se predrasuda....
- Prozor
Evo ja nesto razmisljam, sto ne podijeliti BiH po prirodnim regijama oznacenim u regionalnim podforumima Sa-x

Sarajevo - Sarajevska sira regija
Sjeveroisticna Bosna - Tuzla, Bijeljina, Brcko, Gradacac, Zivinice, Lukavac, Gradacac, Doboj, Kladanja, Zvornik...
Centralna Bosna - Zenica, Travnik, Visoko, Jajce, Bugojno, Tesanj...
Hercegovina - Mostar, Capljina, Ljubuski, Stolac, Trebinje, Bileca, Gacko...
Bosanska Krajina - Bihac, Cazin, Buzim, V. Kladusa, Bos. Petrovac, Sanski Most, Bos. Krupa...
Sjeverozapdna Bosna - Banja Luka, Mrkonjic Grad, Prijedor, Bos. Gradiska, Prnjavor, Teslic, Derventa, Bos. Brod...
Istocna Bosna - Gorazde, Visegrad, Foca, Vlasenica, Han-Pijesak...
Zamal´ ne napisah Dijaspora

Sjeveroisticna Bosna - Tuzla, Bijeljina, Brcko, Gradacac, Zivinice, Lukavac, Gradacac, Doboj, Kladanja, Zvornik...
Bosanska Krajina - Bihac, Cazin, Buzim, V. Kladusa, Bos. Petrovac, Sanski Most, Bos. Krupa...
Sjeverozapdna Bosna - Banja Luka, Mrkonjic Grad, Prijedor, Bos. Gradiska, Prnjavor, Teslic, Derventa, Bos. Brod...
Zamal´ ne napisah Dijaspora
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
"BiH, cetiri federalne jedinice - Zubak kaze "NE"!
2. USTAVNE PROMJENE - ISTJERIVANJE EVROPE IZ BiH
Poslije nedavne Lajcakove tj. Evropske pobjede, kada je promjenjen poslovnik skusptine BiH i na taj nacin oslabljeno entitetsko glasanje cime je Republici srpskoj oduzeta mogucnost eutanazije Bosne i Hercegovine, velikosrbi u Beogradu, Banjaluci, Sarajevu i Mostaru su se istinski zabrinuli zbog sve odlucnijeg prisustva Evrope na BH politickoj sceni i potencijalno veoma mocnog oruzja koje se zove "Bonske ovlasti".
Beogradski sefovi Dodika, Silajdzica, Tihica, Lagumdjije i ostalih su shvatili da nisu vise u potpunoj kontroli nad Bosnom i Hercegovinom, da im se Evropa pocela ozbiljno mijesati u posao.
I smislili su kako da zaobidju, tj. eliminisu za njih pogubni uticaj Evrope u BiH. Carobni stapic se zove: "ustavne promjene". Po njima, sami Bosanci i Hercegovci imaju pravo da usvoje novi ustav Bosne i Hercegovine, cime ce biti uklonjena nelegalnost daytonskog ustava i tako eliminisana potreba za prisustvom OHR-a u BiH i pogotovo eliminisana potreba za Bonskim ovlastima. Podrazumjeva se da ce novi ustav biti takav da omoguci legalnu disoluciju Bosne i Hercegovine.
Imamo srecu da su Kresimir Zubak, Marko Tadic i Dragan Markic, predstavnici Hrvatskih stranaka HSS BiH i NHI, koje su ostale izvan pogubnog HDZ-ovog uticaja, i ne mire se sa protjerivanjem Hrvata iz RS, saznali i obavijestili BH javnost o tim ubrzanim dogovorima o Ustavu. U tom projektu ucestvuje i HDZ, kao sto je uvijek i ucestovala, u cilju dobijanja treceg antiteta, naravno samo na od teritorije Federacije.
Nasa nada je da ce se Evropa umijesati u ustavne promjene, kao ravnopravan partener, a ne samo kao posrednik. Osim toga, nasa nada je da ce se napokon probuditi i reci "NE" svi oni BH patroti kojih su pune vladajuce stranke, ali koji su marginalizirani vjestom igrom jedne klike iskusnih udbasa na vlasti u svim Bosnjackim strankama.
Moze biti da se Tihic i Izetbegovic istinski bore za vlsat u SDA, ali su slozni na projektu razbijanja BiH, i ne dozvoljavaju da njihove licne razmirice ugroze njihov projekat razbijanja drzave.
Veoma dobra vijest je sto oni sve teze kontrolisu clanstvo, kao sto je slucaj sa opstinskom organizacijom SDA u Cazinu. Jos prije godinu dana Tihic je skidao sve one koji mu se ne svidjaju, bez obzira na njihove zasluge u odbrani domovine, kao npr. Izeta Hadzica, organizatora odbrane u Kalesiji, a sada vec to ne ide tako lako.
BiH patriota ima i u SDA i u SBiH i u SDP-u, i u njihovim Glavnim odborima i medju poslanicima, a da ne govorimo da ih ima i u manjim strankama. Svakim danom su sve svjesnijiji i pruzaju sve jaci otpor stranackim liderima.
Nadajmo se da ce se Evropa umijesati i da BH patrioti medju poslanicima Skustine BiH kao i patrioti u Glavnim odborima vladajucih stranaka nece dati da prodje ovaj ubrzani zakulisni dogovor sa Dodikom oko ustavnih promjena, kojima se eliminise Evropa iz BiH, a u cilju defintivnog dovrsetka projekta podjele Bosne i Hercegovine.
Slijedi veoma vazno saopstenje Kresimira Zubaka, Marka Tadica i Dragana Markica o ubrzanim dogovorima o novom ustavu BiH. Zatim, slijedi saopstenje Milorada Dodika, koji za razliku od ove trojice sa zadovoljstvom najavljuje dogovore o promjeni ustava.
Prica o ustavnim promjenama krenula je u potpuno pogrešnom smjeru i odmaknula se od glavnih tema, kazao je na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik Glavnog odbora HSS-a BiH - NHI-ja Krešimir Zubak.
"Vec sada se govori o federaciji, entitetima, regijama, a zapravo treba poci od sasvim drugog pitanja kao glavnog pitanja. To je pitanje što bi trebale biti nadležnosti države, odnosno institucija vlasti koje se organiziraju na razini BiH", kazao je Zubak.
Po njegovim rijecima, Daytonskim sporazumom je definirano da je nadležnost države vanjska i monetarna politika, a sve ostalo je dano u uopcenim definicijama što stvara brojne probleme kada se trebaju donositi konkretni zakoni.
"Mi mislimo da u nadležnosti BiH treba biti sve ono što nas uvodi u Europsku
uniju: vanjska trgovina, monetarna politika, obrana, sigurnost i pravosude.
To su oblasti koje cine temelj jedne države, a o svemu ostalom možemo razgovarati", istaknuo je Zubak, dodavši kako se tek nakon što se riješe ta pitanja, može razgovarati o središnjoj razini vlasti.
U HSS BiH - NHI, smatraju kako su neki aktualni prijedlozi ustavnih promjena potpuno promašeni.
"Ne protivimo se federalizaciji i regionalizaciju, ali mislimo da BiH ne bi trebala imati tri entiteta, niti tri ili cetiri federalne jedinice, ili regije. Mislimo da je za to 'prošao voz'. Od tog koncepta nema ništa i ne treba zavaravati narod, jer svi su relevantni faktori u medunarodnoj zajednici rekli da to ne može", kazao je Zubak.
Dodao je da bi BiH morala imati više federalnih jedinica ili regija, a te bi jedinice cinile gospodarsku i prometnu cjelinu, te održavale cjelinu u kulturnom smislu. Takoder, jedinice bi imale izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast.
"Po nama Posavina bi trebala biti jedna regija ili federalna jedinica, kao što bi, recimo, to trebala biti Srednja Bosna, takoder bi to trebala biti Hercegovina. U svakom slucaju BiH bi trebala biti decentralizirana država", naveo je Zubak konkretan primjer.
Predsjednik HSS-a BiH - NHI-ja Marko Tadic govorio je o procesu formiranja vlasti u susjednoj Hrvatskoj, kazavši kako vjeruje da ce nakon formiranja nove hrvatske vlade njegova stranka moci više utjecati na odnos RH prema BiH.
"Ne ocekujemo od Hrvatske stranacku, vec državnu politiku. Želimo da Hrvatska i dalje pomaže BiH na putu u EU i NATO. Isto tako nadamo se da ce Hrvatska imati jasan stav oko predstojecih ustavnih promjena u BiH", kazao je Tadic.
Istaknuo je kako ocekuje jacanje gospodarskih veze izmedu dviju država, te nastavak pružanja pomoci hrvatske države bh. Hrvatima.
"Ocekujemo da Hrvatska nastavi pružati pomoc Hrvatima u BiH, ali da ona bude transparentnija i pravicnija, te da bude podjednako usmjerena na sva podrucja BiH", zakljucio je Tadic.
Povjerenik HSS-a BiH - NHI-ja za Hercegovacko-neretvansku županiju Dragan Markic najavio je skoro otvaranje stranackog ureda u Mostaru, koji ce pokrivati podrucje Hercegovacko-neretvanske i Zapadnohercegovacke županije.
Celnici HSS-a BiH - NHI-ja iskoristili su prigodu te cestitali Kurban bajram vjernicima islamske vjeroispovijesti.
20.12.2007. (FENA)
Na web stranici Avaza, 15.12.07. citalac koji se potpisuje pseudonimom "Croat" je napisao, citat:
"Legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH Krešimir Zubak nije pristao da potpise ni preliminarni mirovni sporazum u Daytonu, pa su u ime Hrvata iz BiH taj sporazum potpisali funkcioneri susjedne države Hrvatske"
Zubak je bio predstavnik BiH Hrvata i odbio je potpisati Dejton. Potpisao ga je Jadranko Prlic koji je za to bio neovlasten, isto kao da je potpisao sofer ili bilo tko iz delegacije.
Hrvatska je potpisala kao svjedok a Bosansko Hrvati predstavnik nije ni potpisao i Prlicev potpis je nevazeci. - kraj citata.
Dakle, Zubak je bio onda covjek, i do danas nije odstupio od svojih ideala, bez obzira sto je zapao u nemilost Franje Tudzmana i slicnih. Da mi Bosnjaci imamo samo jednoga takvog na politickoj sceni, znali bi za koga treba glasati.
-
elSaik
Zato što je to previše dobra podjela. Previše je zasnovana na ekonomiji, historiji i tako dalje. Nama treba nešto što još nije viđeno u BiH. Neka podjela koja nema, ama baš, nikakve veze sa zdravim razumom. Kao npr podjela na 4 regije iz 7 dijelova.Prozor wrote:Evo ja nesto razmisljam, sto ne podijeliti BiH po prirodnim regijama oznacenim u regionalnim podforumima Sa-x![]()
Zamal´ ne napisah Dijaspora![]()
![]()
- Prozor
Ja predlazem da razastremo kartu BiH, zatim neka upravo Dodik dobije flomaster u ruke i svezanih ociju napravi 30 crta po karti, sta zacrta neka budu buduce regije...elSaik wrote:Zato što je to previše dobra podjela. Previše je zasnovana na ekonomiji, historiji i tako dalje. Nama treba nešto što još nije viđeno u BiH. Neka podjela koja nema, ama baš, nikakve veze sa zdravim razumom. Kao npr podjela na 4 regije iz 7 dijelova.Prozor wrote:Evo ja nesto razmisljam, sto ne podijeliti BiH po prirodnim regijama oznacenim u regionalnim podforumima Sa-x![]()
Zamal´ ne napisah Dijaspora![]()
![]()
- osa
Da li je ovo prihvatljivo.
Mijenjat ćemo prema logici granice
među entitetima
Smatram da buduće federalne jedinice trebaju imati logičnije granice te da nitko, pa ni Bošnjaci, ne bi trebao biti protiv federalne organizacije zemlje - kaže Božo Ljubić
Predsjednik HDZ-a 1990. dr. Božo Ljubić, koji će krajem siječnja biti domaćin sastanka lidera političkih stranaka u našoj zemlji na kojem će biti otvoreni razgovori o ustavnim promjenama, kaže da će nastojati da tada budu dogovorena temeljna načela novog ustava i proces njegove izradbe. Govoreći o ustavnom prijedlogu HDZ-a 1990., Ljubić naglašava da Hrvati imaju pravo na federalnu jedincu s hrvatskom većinom. Smatra da buduće federalne jedinice trebaju imati logičnije granice, te da nitko ne bi trebao biti protiv federalne organizacije zemlje.
Na upit podrazumijeva li zalaganje za tri federalne jedinice nacionalnu većinu u svakoj od njih, ili se radi o tzv. ekonomskim regijama, Ljubić je kazao kako će u svakoj federalnoj jedinici jedan konstitutivni narod biti većinski, ali da treba uspostaviti takav ustavni ustroj da ni jedan narod, ni u jednoj federalnoj jedinici ne može ni ustavno ni faktički biti doveden u status nacionalne manjine. - To znači tri multietničke federalne jedinice i Distrikt Sarajevo. Ne isključujem kao moguće rješenje za održivu BiH, i više od tri federalne jedinice. Mi i danas imamo dva entiteta, u jednom su Srbi većina, a u drugom Bošnjaci. Hrvati imaju pravo također na federalnu jedinicu s hrvatskom većinom.
O nazivima federalnih jedinica se, kaže, također treba dogovoriti.
- Osobno smatram da multietničke federalne jedinice ne bi trebale nositi nacionalni naziv, ali ni to nije isključeno ako je rezultat dogovora, samo to onda treba dozvoliti i drugim narodima.
Nova ustavno-teritorijalna podjela, po Ljubićevim riječima značila bi i izmjenu i sadašnjih granica entiteta?
- Mi znamo da današnje entitetske granice ne slijede ni jedan kriterij za formiranje federalnih jedinica, etnički, geografski, gospodarski, povijesni, prometni, zapravo one nisu ni logične ni pravedne. One se manje-više poklapaju s crtama razgraničenja s kraja rata. Smatram da federalne jedinice trebaju imati logičnije granice na temelju prije navedenih kriterija. Naime, logične granice će dati za pravo zagovornicima većih nadležnosti, i ako hoćete veće autonomije federalnih jedinica. Uzmimo primjerice zdravstvo. Ono je u potpunoj nadležnosti entiteta. Danas čovjek iz Istočnog Sarajeva, da bi dobio uslugu tercijarne razine (pretraga, intervencija, operacija...), mora putovati u Banju Luku, iako mu je Klinički centar Koševo pred vratima. Iste primjere bismo mogli naći u drugom entitetu. Osim toga što je to financijski neracionalno, ono ujedno ugrožava i zdravlje, pa i život pacijenata. Uvjeren sam da bi pri postojećim granicama bilo racionalnije neke nadležnosti u zdravstvu regulirati na državnoj razini. Slični problemi su, kad je u pitanju međuentitetski i međunarodni promet, policija... To znači da se pitanje razgraničenja federalnih jedinica ne može odvojiti od pitanja nadležnosti, funkcioniranja i ostvarivanja prava - kaže Ljubić.
Upitan što bi bilo sa sadašnjim distriktom Brčko, Ljubić je odgovorio kako bi Brčko pripalo jednoj od federalnih jedinica.
- Brčko je prostorno i gospodarski premalo da bi moglo egzistirati kao zasebna federalna jedinica. U novoj administrativnoj i teritorijalnoj organizaciji ono treba postati dio jedne od federalnih jedinica, možda s posebnim statusom u njoj. Ljubić ne vidi zašto bi bilo tko, uključujući i Bošnjake, bio protiv federalne organizacije zemlje. Kaže kako ne postoji u svijetu ni jedna višenacionalna demokratska funkcionalna država koja nije federacija, a postoje mnoge jednonacionalne države koje su federacije, kao npr. Njemačka, Austrija itd.
- Bosna i Hercegovina je toliko regionalno raznolika, mediteranski krajolik i mentalitet u jednom dijelu, kontinentalni planinski u drugom, te ravničarski u trećem dijelu, tako čak i kad bi bila jednonacionalna, bilo bi racionalno da bude organizirana na federalnom principu - kaže Ljubić.
Upitan o ujedinjenju dva HDZ-a i je li to realno očekivati u skorije vrijeme te hoće li doći do preslagivanja vlasti u županijama s hrvatskom većinom, Ljubić je kazao:
- Uvijek sam stavljao naglasak na suradnju i partnerstvo, što je posebice razumljivo kada su u pitanju stranke koje predstavljaju hrvatski narod. Raduje me da ostvarujemo sve bolju suradnju s HDZ-om BiH, što smo pokazali prilikom reforme policije, stavova oko ustavnog uređenja BiH, zajedničke potpore Sanaderovoj listi za izbore za Hrvatski sabor. Nadam se da će se suradnja nastaviti, i to posebno kada su u pitanju strateški interesi hrvatskog naroda u BiH i uopće države Bosne i Hercegovine. Kakva će biti evolucija ove suradnje, to je stvar budućnosti. R.I.
među entitetima
Smatram da buduće federalne jedinice trebaju imati logičnije granice te da nitko, pa ni Bošnjaci, ne bi trebao biti protiv federalne organizacije zemlje - kaže Božo Ljubić
Predsjednik HDZ-a 1990. dr. Božo Ljubić, koji će krajem siječnja biti domaćin sastanka lidera političkih stranaka u našoj zemlji na kojem će biti otvoreni razgovori o ustavnim promjenama, kaže da će nastojati da tada budu dogovorena temeljna načela novog ustava i proces njegove izradbe. Govoreći o ustavnom prijedlogu HDZ-a 1990., Ljubić naglašava da Hrvati imaju pravo na federalnu jedincu s hrvatskom većinom. Smatra da buduće federalne jedinice trebaju imati logičnije granice, te da nitko ne bi trebao biti protiv federalne organizacije zemlje.
Na upit podrazumijeva li zalaganje za tri federalne jedinice nacionalnu većinu u svakoj od njih, ili se radi o tzv. ekonomskim regijama, Ljubić je kazao kako će u svakoj federalnoj jedinici jedan konstitutivni narod biti većinski, ali da treba uspostaviti takav ustavni ustroj da ni jedan narod, ni u jednoj federalnoj jedinici ne može ni ustavno ni faktički biti doveden u status nacionalne manjine. - To znači tri multietničke federalne jedinice i Distrikt Sarajevo. Ne isključujem kao moguće rješenje za održivu BiH, i više od tri federalne jedinice. Mi i danas imamo dva entiteta, u jednom su Srbi većina, a u drugom Bošnjaci. Hrvati imaju pravo također na federalnu jedinicu s hrvatskom većinom.
- Osobno smatram da multietničke federalne jedinice ne bi trebale nositi nacionalni naziv, ali ni to nije isključeno ako je rezultat dogovora, samo to onda treba dozvoliti i drugim narodima.
Nova ustavno-teritorijalna podjela, po Ljubićevim riječima značila bi i izmjenu i sadašnjih granica entiteta?
- Mi znamo da današnje entitetske granice ne slijede ni jedan kriterij za formiranje federalnih jedinica, etnički, geografski, gospodarski, povijesni, prometni, zapravo one nisu ni logične ni pravedne. One se manje-više poklapaju s crtama razgraničenja s kraja rata. Smatram da federalne jedinice trebaju imati logičnije granice na temelju prije navedenih kriterija. Naime, logične granice će dati za pravo zagovornicima većih nadležnosti, i ako hoćete veće autonomije federalnih jedinica. Uzmimo primjerice zdravstvo. Ono je u potpunoj nadležnosti entiteta. Danas čovjek iz Istočnog Sarajeva, da bi dobio uslugu tercijarne razine (pretraga, intervencija, operacija...), mora putovati u Banju Luku, iako mu je Klinički centar Koševo pred vratima. Iste primjere bismo mogli naći u drugom entitetu. Osim toga što je to financijski neracionalno, ono ujedno ugrožava i zdravlje, pa i život pacijenata. Uvjeren sam da bi pri postojećim granicama bilo racionalnije neke nadležnosti u zdravstvu regulirati na državnoj razini. Slični problemi su, kad je u pitanju međuentitetski i međunarodni promet, policija... To znači da se pitanje razgraničenja federalnih jedinica ne može odvojiti od pitanja nadležnosti, funkcioniranja i ostvarivanja prava - kaže Ljubić.
Upitan što bi bilo sa sadašnjim distriktom Brčko, Ljubić je odgovorio kako bi Brčko pripalo jednoj od federalnih jedinica.
- Brčko je prostorno i gospodarski premalo da bi moglo egzistirati kao zasebna federalna jedinica. U novoj administrativnoj i teritorijalnoj organizaciji ono treba postati dio jedne od federalnih jedinica, možda s posebnim statusom u njoj. Ljubić ne vidi zašto bi bilo tko, uključujući i Bošnjake, bio protiv federalne organizacije zemlje. Kaže kako ne postoji u svijetu ni jedna višenacionalna demokratska funkcionalna država koja nije federacija, a postoje mnoge jednonacionalne države koje su federacije, kao npr. Njemačka, Austrija itd.
- Bosna i Hercegovina je toliko regionalno raznolika, mediteranski krajolik i mentalitet u jednom dijelu, kontinentalni planinski u drugom, te ravničarski u trećem dijelu, tako čak i kad bi bila jednonacionalna, bilo bi racionalno da bude organizirana na federalnom principu - kaže Ljubić.
Upitan o ujedinjenju dva HDZ-a i je li to realno očekivati u skorije vrijeme te hoće li doći do preslagivanja vlasti u županijama s hrvatskom većinom, Ljubić je kazao:
- Uvijek sam stavljao naglasak na suradnju i partnerstvo, što je posebice razumljivo kada su u pitanju stranke koje predstavljaju hrvatski narod. Raduje me da ostvarujemo sve bolju suradnju s HDZ-om BiH, što smo pokazali prilikom reforme policije, stavova oko ustavnog uređenja BiH, zajedničke potpore Sanaderovoj listi za izbore za Hrvatski sabor. Nadam se da će se suradnja nastaviti, i to posebno kada su u pitanju strateški interesi hrvatskog naroda u BiH i uopće države Bosne i Hercegovine. Kakva će biti evolucija ove suradnje, to je stvar budućnosti. R.I.
- Bihac_4_ever
Najbolje rijesenje je da se naprave zaista 4 Federalne jedinice ili kantona nije bitno bitna je srz ili da se promjeni ime rs-a.
Nema se puno oko toga pricati,ili napraviti fed, jedinice kako bi bile realne ili promjeniti ime rs-a,druge nema.
Nema se puno oko toga pricati,ili napraviti fed, jedinice kako bi bile realne ili promjeniti ime rs-a,druge nema.
-
zavrzlama
Pitanje za $1000..
Neka neko pokusa da objasni...
ako znamo da je rs entitet nazvan po jednom od BIH naroda...ako znamo da taj entitet ima 85% jednog naroda/srba..ako taj entitet ima svoju policiju ..policiju jednog naroda...ako taj entitet ima vladu jednog naroda...ako taj entitet ne priznaje BIH ni 1%....ako taj entitet cini pola teritorije BIH, ako taj entitet ima svoju TV i radio i to srpsku...ako taj entitet ima svu ekonomsku i politicku moc u rukama jednog naroda...ZASTO...politicari tog entiteta zele preko svih tih ovlasti entiteta ..federalnu jedinicu..jeli to oni nisu zadovoljni sa ovim sto imaju.....eto nek neko pokusa da objasni sta ce im federalna jednica kad sve ovo imaju.....ja znam ..treba im da se lakse odvoje od BIH....ako nije tako nek me neko argumentima razuvjeri i ja stvaljam moj potpis za federalne jedinice..isto se moze odnositi i na hrvatsku federalnu jednicu....

Neka neko pokusa da objasni...
ako znamo da je rs entitet nazvan po jednom od BIH naroda...ako znamo da taj entitet ima 85% jednog naroda/srba..ako taj entitet ima svoju policiju ..policiju jednog naroda...ako taj entitet ima vladu jednog naroda...ako taj entitet ne priznaje BIH ni 1%....ako taj entitet cini pola teritorije BIH, ako taj entitet ima svoju TV i radio i to srpsku...ako taj entitet ima svu ekonomsku i politicku moc u rukama jednog naroda...ZASTO...politicari tog entiteta zele preko svih tih ovlasti entiteta ..federalnu jedinicu..jeli to oni nisu zadovoljni sa ovim sto imaju.....eto nek neko pokusa da objasni sta ce im federalna jednica kad sve ovo imaju.....ja znam ..treba im da se lakse odvoje od BIH....ako nije tako nek me neko argumentima razuvjeri i ja stvaljam moj potpis za federalne jedinice..isto se moze odnositi i na hrvatsku federalnu jednicu....
- Vodenjak
Sve napisano bih ovog casa potpisao kad bi mi neko rekao zasto je bitno da se te cjeline nazivaju federalnim?osa wrote:Da li je ovo prihvatljivo.
Interes bilo kojeg od naroda je da na bilo kom metru teritorije na kojoj zivi zna i osjeca da je na svojoj zemlji!
Svako pominjanje termina koji u sebi po teoriji omogucavaju podjelu (uopste ne mora da znaci da bi je i bilo!) je dovoljan razlog da se narod osjeca inferiorno na prostoru one federalne jedinice u kojoj nije vecinski.
Mnogi se ovdje pozivaju na Svicarsku ali niko ne kaze da je ta zemlja podijeljena na kantone a ne tamo neke federalne jedinice!
A razlike medju onima koji cine tu zemlju daleko su vece i kulturno i istorijski i na svaki drugi nacin nego razlike medju nasim narodima!
- Prozor
Zasto se ovo ne moze, uspostaviti na drzavnom nivou?osa wrote:Na upit podrazumijeva li zalaganje za tri federalne jedinice nacionalnu većinu u svakoj od njih, ili se radi o tzv. ekonomskim regijama, Ljubić je kazao kako će u svakoj federalnoj jedinici jedan konstitutivni narod biti većinski, ali da treba uspostaviti takav ustavni ustroj da ni jedan narod, ni u jednoj federalnoj jedinici ne može ni ustavno ni faktički biti doveden u status nacionalne manjine.
- Bihac_4_ever
Ajmo mi izboriti svoje pravo i krenuti u odbranu granica nezavisne i medjunarodno priznate Bosne i Hercegovine,ne dajmo da nam se desi Kosovo!!!
Naucimo od Kosovara!!!
Zivjela Republika Bosna i Hercegovina,zemlja nas sviju!!!
Naucimo od Kosovara!!!
Zivjela Republika Bosna i Hercegovina,zemlja nas sviju!!!
- jeza u ledja
Moram reci bravo Ljubicu, ja se savrseno slazem sa svim napisanim.osa wrote:Da li je ovo prihvatljivo.
među entitetima
.
Vodenjak, ne znam sto ti je toliko bitno da li su 'federalne' ili nekakve druge jedinice? I FBiH se zove 'federacijom' pa do sad niko nije imao problem s tim.
- Vodenjak
Pogresna adresa i pogresno pitanje!jeza u ledja wrote:
Moram reci bravo Ljubicu, ja se savrseno slazem sa svim napisanim.
Vodenjak, ne znam sto ti je toliko bitno da li su 'federalne' ili nekakve druge jedinice? I FBiH se zove 'federacijom' pa do sad niko nije imao problem s tim.
Ne znam, naime, sto tebi smeta da svaki covjek u bilo kom dijelu Bosne i Hercegovine pouzdano zna da su mu zagarantovana sva prava?
Izvini, ali sa federacijama, konfederacijama a o republikama da i ne pricam, toga nema!
Nema pa makar bilo samo u podsvijesti, dovoljno je!
A NECE biti samo u podsvijesti ako se federalizira!
I danas imamo tri naroda kojima je Ustavom zagarantovana ravnopravnost u cijeloj BiH.
Hoces li reci da se ljudi tako i osjecaju?
A federacija BiH? Ubleha potpisana od strane onih kojima su Ameri nos natrljali! Veze s vezom nema a kamo li sa onim sto narod hoce!
- jeza u ledja
Ti si rekao problem ti je u nazivanju tih cjelina 'federalnim'. Ja kazem, nije to toliko bitno, mogu se zvati kako god hoce. Ne mora biti 'federacija', nije ni sad Federacija, pa je opet federacija, dok ova sto jeste Federacija, u stvari nije prava federacija.Vodenjak wrote:Pogresna adresa i pogresno pitanje!jeza u ledja wrote:
Moram reci bravo Ljubicu, ja se savrseno slazem sa svim napisanim.
Ne znam, naime, sto tebi smeta da svaki covjek u bilo kom dijelu Bosne i Hercegovine pouzdano zna da su mu zagarantovana sva prava?
Izvini, ali sa federacijama, konfederacijama a o republikama da i ne pricam, toga nema!
Nema pa makar bilo samo u podsvijesti, dovoljno je!
A NECE biti samo u podsvijesti ako se federalizira!
I danas imamo tri naroda kojima je Ustavom zagarantovana ravnopravnost u cijeloj BiH.
Hoces li reci da se ljudi tako i osjecaju?
A federacija BiH? Ubleha potpisana od strane onih kojima su Ameri nos natrljali! Veze s vezom nema a kamo li sa onim sto narod hoce!
-
elSaik
Zato što onda Srbi i Hrvati gube svoje jedinice...Prozor wrote:Zasto se ovo ne moze, uspostaviti na drzavnom nivou?osa wrote:Na upit podrazumijeva li zalaganje za tri federalne jedinice nacionalnu većinu u svakoj od njih, ili se radi o tzv. ekonomskim regijama, Ljubić je kazao kako će u svakoj federalnoj jedinici jedan konstitutivni narod biti većinski, ali da treba uspostaviti takav ustavni ustroj da ni jedan narod, ni u jednoj federalnoj jedinici ne može ni ustavno ni faktički biti doveden u status nacionalne manjine.
Logično, zar ne?