Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice

Post Reply
fantom slobode

Post by fantom slobode »

jeza u ledja wrote:
fantom slobode wrote:
A jos da nam objasnis kako bi ti to teritorijalno podijelio, u kojem omjeru, bili bi ti vrlo zahvalni.
Pa vec sam rekao uopsteno po popisu iz 91-e. (ne kontam o kakvom omjeru pricas?) Normalno da je to nevjerovatno tezak posao, ali rezultat bi bio bolji od ovog sto imamo sada.
fantom slobode wrote: Ako ce postovati prava drugih, te tvoje etnicke zajednice, pa to ti je bas onako prava floskula koja nema veze ni sa cim realnim na terenu, ubise se od postivanja tih prava u regionu.
Gradjanska drzava moze opstati, kada objasnis tim gradjanima da svi imaju ista prava, tada nikome ne treba ta tvoja teritorija.
Zasto govoris o OPSTANKU gradjanske drzave, kad ona NE POSTOJI???
Kako ces objasniti ljudima da svi imaju ista prava? Kako? Kako ces uvjeriti Srbe u RS da ukinu entitet svojom voljom? Kako ces uvjeriti Hrvate da im ne treba entitet, pa upravo je praksa pokazala da sto vise vrijeme prolazi, to se Hrvati manje pitaju u ovoj drzavi. Objasniti Srbima i Hrvatima kako se pravi drzava glasajuci za SDA i SBiH jel?
Prava ljudi tamo gdje su manjine se potvrdjuju zakonima i policijom, cak je i to lakse nego uvjeravanje nekoga u ideju zajednistva.

I jos jednom, etnicka podjela vec postoji, i pravno i kulturno i fizicki i teritorijalno i u svakom drugom pogledu. Entiteti se u buducnosti samo mogu oslabiti, ali ne i ukinuti. Sto duze bude trajalo ovakvo stanje to ce rezultati etnickog ciscenja postati ocitiji.
Sta je uradjeno do sada da Srbi u RS promjene misljenje o istoj? Sta se izmjenilo? NISTA. Nista se ne mijenja, a I DALJE se supljira o gradjanskoj drzavi.
Umjesto da se pravi kompromis u vidu uredjenja drzave koje ce biti trajno i stabilno i dalje se vuce ista otrcana prica o tzv gradjanstini. Ja vise ne vjerujem takvoj prici jer pocinje da dolazi od ljudi koji izjednacavaju Bosnjak=Bosanac, a maltretiraju nas nacionalnim idejama dok ekonomski i socijalno kaskamo u mjestu.
ja ne pricam o nikakvom omjeru, ti je zelis dijeliti ne ja, ja nemam problema sa tim, ja zelim ekonomsku regionalizaciju.

Da etnicka podjela postoji kao sto nas ti pokusavas uvjeriti(rece potpuno), ne bi se ti toliko zalagao za nju i ostali koji su zainteresovani.(tu ti je i odgovor o gradjanskoj drzavi sto ga ti meni postavi)

Ova prica da ce rezultati etnickog ciscenja postati ocitiji sto ovo bude duze trajalo je totalni besmisao, jer etnicko ciscenje je pocinjeno od 92 - do 95 zna se na kojim teritorijama(vidi-teritorija privremenog entiteta RS i dio teritorija gdje su bili oni sto su isto htjeli da dijele-srecom ne na svim teritorijama, tu ima i drugacijih politicara).I ne moze biti ocitije nego sto je bilo ocito kada se desavalo, mozes i pogledati snimke, sve je dokumentovano.

ova pitanja kako ce se uvjeriti Srbin u RS i Hrvat da mu treba entitet(reci mi kako ces uvjeriti Hrvata u Sarajevu da ce mu biti dobro, ako se napravi hr.entitet, a on izvan njega?Tada ces da vidis ocite rezultate dobrovoljnog etnickog ciscenja) - znaci ta pitanja - vidi poglavlje hrvatska autonomija u blizoj istoriji Bosne i Hercegovine.Lobiranje za Bosnu i Hercegovinu mora da se intenzivira sirom svijeta, a posebno u U.S.A.
Ne misli se ici od vrata do vrata i uvjeravati svaki gradjanin, gradjanin ce se uvjeriti kada vidi da bolje zivi.

Ekonomski i socijalno kaskamo u mjestu zbog tih irealnih zelja o prisvajanju teritorije za jedan narod.To je posljedica toga, zato nas ne ide, to rade oni koji bi to rado da postignu i da pokradu ovu zemlju.(zar ne vidis kako ih fino ide?)

Ja bih bio sretan kada bi Srbin poceo da vise po ulici da je Srbin i Bosanac. a tebe to sekira kada to izgovara jedan Bosnjak, ti bi radije da taj Bosnjak negira Bosnu.Da ga uvjeris da treba da trazi svoju teritoriju, valjda da pravi ono sto mu stalno zele da uvale kao njegovu ideju, od islamske deklaracije pa nadalje.

Prema tome kako rekoh, sabur sinko, sabur i radi.
nokturno

Post by nokturno »

Ja ne cuh ni Silajdzica, ni Tihica, ni Lagumdziju da rekose nesto o federalizaciji.....a ja sutnju tumacim kao presutno odobravanje

Samo me interesuje, ako na ovo pristanu, kako ce objasniti narodu.Tada nece moci pobjeci od cinjenice da su izgubili rat...ovaj put ne samo protiv VRS vec i protiv HVO-a, s tim da su ovaj drugi zijanili u postratnom periodu.

Da napomenem da je ista ova federalizacija bila na stolu u aprilu 92', s tim da je Kutiljerov plan predvidjao zajednicku vojsku, policiju, vanjsku politiku, monetarnu politiku i sudstvo.Izedbegovic ga je odbio. Nakon toga smo imali cetverogodisnji rat, preko sto hiljada zrtava itd.itd. Pristajanje na federalizaciju bi znacilo da smo bespotrebno vodili rat

NEKO CE TO MORATI DA OBJASNI, kad tad, ukoliko pristanu na federalizaciju...a ja mislim da vec jesu.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

fantom slobode wrote: ja ne pricam o nikakvom omjeru, ti je zelis dijeliti ne ja, ja nemam problema sa tim, ja zelim ekonomsku regionalizaciju.

Da etnicka podjela postoji kao sto nas ti pokusavas uvjeriti(rece potpuno), ne bi se ti toliko zalagao za nju i ostali koji su zainteresovani.(tu ti je i odgovor o gradjanskoj drzavi sto ga ti meni postavi)
Znaci ti tvrdis da etnicka podjela u BiH danas ne postoji, da nije strahovito izrazena na maltene svim razinama i povrh svega nije institucionalizirana u vidu entiteta? Mislim, pitanje je vise retoricko.... vise kao komentar na tvoju recenicu.

Ono sto ti zelis reci je da bi se nekom federalizacijom "cementirala" podjela unutar BiH, jel tako? (btw, to je teza na kojoj je H.S. zapoceo svoju kampanju prije dvije godine).

fantom slobode wrote: Ova prica da ce rezultati etnickog ciscenja postati ocitiji sto ovo bude duze trajalo je totalni besmisao, jer etnicko ciscenje je pocinjeno od 92 - do 95 zna se na kojim teritorijama(vidi-teritorija privremenog entiteta RS i dio teritorija gdje su bili oni sto su isto htjeli da dijele-srecom ne na svim teritorijama, tu ima i drugacijih politicara).I ne moze biti ocitije nego sto je bilo ocito kada se desavalo, mozes i pogledati snimke, sve je dokumentovano.
Suvisao komentar bez ikakvog argumenta.
Rezultati etnickog ciscenja postaju ocigledniji sto vise vrijeme promice, jer su protjerani ljudi uredili zivote negdje drugdje. Posto nemamo popisa stanovnistva (i to, thanks to Bosnjak-establisment) najbolji pokazatelj su izbori. Fino pogledaj brojeve iz 96 glasanja u odsustvu, te broj glasova kandidata bosnjackih stranaka u RS (o hrvatskim da ne govorim, ali oni te i ne zanimaju, zar ne) i sve ce ti se objasniti.

fantom slobode wrote: ova pitanja kako ce se uvjeriti Srbin u RS i Hrvat da mu treba entitet(reci mi kako ces uvjeriti Hrvata u Sarajevu da ce mu biti dobro, ako se napravi hr.entitet, a on izvan njega?Tada ces da vidis ocite rezultate dobrovoljnog etnickog ciscenja) - znaci ta pitanja - vidi poglavlje hrvatska autonomija u blizoj istoriji Bosne i Hercegovine.Lobiranje za Bosnu i Hercegovinu mora da se intenzivira sirom svijeta, a posebno u U.S.A.
Ne misli se ici od vrata do vrata i uvjeravati svaki gradjanin, gradjanin ce se uvjeriti kada vidi da bolje zivi.
Hrvat u Sarajevu pajdo vec zivi u de fakto bosnjackom entitetu, kao sto Bosnjak u Livnu zivi u hrvatskom. Ne slazes se? Pa ti i ne treba s tim da se slozis, vec taj Hrvat koji zivi kraj tebe. Sasvim je normalno da ako u gradu zivi 3/4 Bosnjaka da ce taj grad imati bosnjacki karakter. To ne znaci da je taj Hrvat ugrozen.
A ti sad zastupas neku tezu da ako Sarajevo postane dio nekog bosnjackog entiteta da ce tom Hrvatu biti gore? Ili da ce Bosnjaku u Livnu mozda biti gore? Pa halo! I ta dva kantona u kojima su ovi gradovi su napravljeni kao bosnjacki, odnosno hrvatski. Sta sad, da se pravimo ludi?
Nije mi stvarno jasno, odkud ti ideja da ce jedan Hrvat iz Sarajeva otici recimo u Livno KAD JE LIVNO VEC DIO HRVATSKOG KANTONA? Sta ce se promjeniti tom eventualnom podjelom u Livnu ili Sarajevu? Pa nista.
Ali znas gdje ce se promjeniti? U Srebrenici, Brodu i Drvaru.
fantom slobode wrote: Ekonomski i socijalno kaskamo u mjestu zbog tih irealnih zelja o prisvajanju teritorije za jedan narod.To je posljedica toga, zato nas ne ide, to rade oni koji bi to rado da postignu i da pokradu ovu zemlju.(zar ne vidis kako ih fino ide?)
Ekonomski i socijalno kaskamo u mjestu zbog irealnih zelja Srba za nezavisnoscu i zadrzavanjem nakaradne RS, te zbog irealnih zelja Bosnjaka za "gradjanskom" drzavom. Sto vise vrijeme protice to se ova dva trenda izjednacavaju u svojoj destruktivnosti po ovu drzavu.
fantom slobode wrote: Ja bih bio sretan kada bi Srbin poceo da vise po ulici da je Srbin i Bosanac. a tebe to sekira kada to izgovara jedan Bosnjak, ti bi radije da taj Bosnjak negira Bosnu.Da ga uvjeris da treba da trazi svoju teritoriju, valjda da pravi ono sto mu stalno zele da uvale kao njegovu ideju, od islamske deklaracije pa nadalje.
Ne sekira mene sto Bosnjak govori da je Bosanac, vec sto relacija Bosnjak=Bosanac postaje sve slicnija relaciji iz 91-e - Srbin=Jugosloven.

Podjelu ne zeli samo najmnogobrojniji narod. Gradjansku drzavu (1 glas=1 covjek) zeli samo najmnogobrojniji narod. 2+2=4
Jos jednom, podjela vec postoji. Trenutna podjela je grozna, napravljena na genocidu i rezultatima rata. Ta trenutna podjela se ne moze promjeniti bez volje sva tri naroda. Bosnjacki politicari zele (navodno) to da promjene, ali bez nudjenja nove reogranizacije uredjenja BiH koja bi i truncicu zadovoljila narode koji su malobrojniji. Srbi i Hrvati kazu - ako Bosnjaci hoce ovo sad da mjenjaju nek im daju garancije da daljih izmjena nece biti, ZATO oni traze federalizaciju, a ne zato sto im treba neka dodatna potvrda, kobajagi da "zacementiraju".
I sta je rezultat - status quo, vjecni. Pa sabur. Sabur Srebrenicani, sabur Prijedorcani, sabur Zvornicani, sabur....
Jasta. :-x
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

Malo čemo se vratiti u ne tako daleku prošlost da bi se pojasnili stavovi ovih "Dobronamjernih Čovićevih rješenja o uređenju BiH"
OBJAVLJENI HAŠKI "STENOGRAMI O PODJELI BOSNE"
Bratstvo i jedinstvo - u zločinu

Andrej Nikolaidis
Haški tribunal je u posjedu svih 36 stenograma o podjeli Bosne, koje su nedavno objavili splitski Feral Tribune i sarajevski Dani. Objavljeni dokumenti problematizuju zvaničnu istinu o Domovinskom ratu, koju je Hrvatski sabor izglasao 13. oktobra 2000, a u kojoj stoji: "Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman obrambeni osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpska agresije unutar međunarodno priznatih granica".
Nakon čitanja ovih stenograma, teško je povjerovati u to. Kako piše novinar Ferala Predrag Lucić, "U Tuđmanovu prirodopisu nema mjesta za Bosnu i Hercegovinu. Tu državu je Tuđman smatrao neprirodnom, kolonijalnom tvorbom... Bosna nema pravo na postojanje". Umjesto toga, Tuđman je želio pripojiti Hrvatskoj 28 do 30 bosanskih opština. Stenogrami otkrivaju i rasprave o tome treba li hrvatska granica biti na Drini. Tuđman je bio protiv te ideje o Velikoj Hrvatskoj, ali zašto? Zato što je bio zgrožen činjenicom da bi u takvoj Hrvatskoj živjelo 2 miliona Srba i isto toliko Bošnjaka. Kakva bi to hrvatska država bila - pita se on na jednom mjestu.
Objavljeni dokumenti su dragocjeni, jer otkrivaju dubinsku logiku sila koje su upravljale bosanskim ratom. Potvrđuju, potom, bliskost i saradništvo hrvatske strane sa Miloševićem, koji je bio partner u projektu podjele Bosne. Još 8. januara 1992. Nikola Koljević je u Zagrebu, gdje sa Tuđmanom razgovara o načinima podjele Bosne. Na istom sastanku Tuđman govori i o "razmjeni pučanstva".
Stenogram sa razgovora u Predsjedničkim dvorima od 18. decembra 1993. otkriva pukotine u srpskom bloku, ozbiljan sukob između Miloševića i rukovodstva Republike Srpske. U jednom trenutku pregovora sa lordom Ovenom, Momčilo Krajišnik zove na stranu hrvatskog pregovarača Mila Akmadžića i saopštava mu da se on ograđuje od Miloševićevih dogovora sa Ovenom. Krajišnik tvrdi da će Milošević likvidirati Arkana, vjerovatno i Šešelja, a da se vođe bosanskih Srba boje poći u Beograd, jer vjeruju da bi mogao ubiti i njih. Ali Miloševićeva pozicija je i dalje snažna, prije svega zahvaljujući podršci međunarodne zajednice: "Tuđman: 'Među nama, ovo što iznosi Vuk Drašković, sve ovo, to je daleko gore od Miloševića'. Hrvoje Šarinić: 'Luđe, apsolutno Predsjedniče. Ja sam rekao Ovenu, bio je i Mile tamo, rekao sam lorde, koliko god to paradoksalno izgleda, nama u ovoj situaciji bolje odgovara Milošević, jaki Milošević. On je rekao da i međunarodnoj zajednici to odgovara'".
Da nijedna strana nije birala sredstva, svjedoči razgovor Tuđmana sa Jankom Bobetkom i Rosom. U jednom trenutku Tuđman od Rosa traži da protiv Bošnjaka primijeni "neke elemente zastrašivanja": "Da bi osigurao ove granice Hrvatske, izvoli upotrijebiti sve što je moguće, jedino nećeš bojne otrove". Na što Roso odgovara: "Tu je taj problem što su ta punjenja miksnog tipa, miješana i jako su velika, ne možemo ih razdvojiti, 500 kg, to bi uništilo jedan cijeli grad kemijski... Ja čuvam to kao adut, ovi naši iz BiH to znaju".
Taj razgovor vođen je 6. novembra '93. Samo četiri dana kasnije, novi sastanak, sa hitnom temom: srušen je Stari most u Mostaru. "Neki elementi zastrašivanja" koje je Tuđman zahtijevao, primijenjeni su. Sada Tuđman pita: "Dobro, usput, taj mostarski most, tko ga je porušio". Slijedi odgovor Mate Bobana, koji je značajan doprinos u povijesti ratnog cinizma: "Bile su strašne kiše". Stari Most je, dakle, porušio Pero Zubac svojom poezijom, svojim "Mostarskim kišama". Tuđman je ipak oprezan, pita: "Hoćemo li opet mi biti optuženi". Tada se pokreće čitava strategija prikrivanja zločina: pada dogovor da se kontaktiraju veze u španskom bataljonu, da se stranci nagovore da lažu o tome da Hrvati nisu srušili Most. Mate Granić: "Imati tu informaciju, imati sve, jer ako oni kažu dobru informaciju onda je to izuzetno, jer se inače to na CNN...". Tuđman: "Inače, među nama, rušenje u vojnom pogledu, kome ide više u korist?' Mate Granić: "Nama".
Još veća panika nastaje kada se pokušava prikriti stvarna uloga Hrvatske u ratu u Bosni. Dana 23. novembra 1993. Tuđman bjesni na Šuška i Bobetka, jer nisu dobro odigrali igru prikrivanja tragova: "Kako ste mogli, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera, izdati ovakvu naredbu kojom potvrđujete da Hrvatska vodi rat, da je direktno upletena?! Ja stalno naglašavam da ste ovo sve skupa morali graditi kao dobrovoljno, da su to dobrovoljci iz Hrvatske koji su napustili Hrvatsku vojsku, koji se bore tamo pod zapovjedništvom HVO, a vi ovdje imenujete Glavni stožer!".
Haški stenogrami otkrivaju da Tuđman ne samo da je pravio planove za podjelu Bosne, nego je i direktno komandovao tamošnjim vojnim i političkim zbivanjima. Gotovo dirljivo djeluje njegov razgovor sa Matom Bobanom, tadašnjim vođom bosanskih Hrvata, u kojem ga Predsjednik nagovara da odstupi sa dužnosti, zbog višeg interesa: "Mate, ja ti govorim prijateljski, ja znam tvoje zasluge i prema tome, dok je mene živa, ti nećeš biti zaboravljen. Ako bi morali da kažemo: Boban zbog bolesti momentalno ne može obavljati svoju dužnost". Na što Boban kaže: "Čvrsta je vaša odluka i ja sam spreman bez pogovora i bez ikakvih frustracija osobnih ili bilo što ispuniti je".
I tako sve do posljednjeg stenograma, od 13. aprila 1999, kada general Ante Gotovina Tuđmanu kaže: "Naši su vojnici 1992. ratovali u Bosni i Harcegovini. Ja sam bio zapovjednik općinskog stožera HVO Livno. Prema tome, to se ne može skriti, ali mi nemamo razloga da se pravdamo za rat u BiH". Ali Tribunal u Hagu nije mislio tako. Posljednji stenogram donosi razgovor o odnosu Hrvatske prema tom sudu, koji najbolje definiše sam Tuđman, kada kaže: "Nijedan hrvatski general ne treba da ide u Hag, niti kao svjedok, niti kao optuženi".
Ivan Lovrenović u pogovoru "Stenograma..." primjećuje kako je Tuđman insistirao da njegovi razgovori budu snimani. S druge strane, Milošević je zazirao od tragova. Shodno tome, nema stenograma o njihovim razgovorima u Tikvešu i Karađorđevu. Ili ima? Kako bilo, zahvaljujući toj Tuđmanovoj navici, javnost je konačno upoznata sa istinom o angažovanju hrvatske vojske u bosanskom ratu. A o prirodi tog rata najbolje govori dokument jedne naredbe iz Gruda, u kojem stoji: "Mi imamo sklopljen ugovor sa srpskom stranom. Oni će HVO-u pružiti pomoć, očistiti krajeve koje kontroliramo, te će nam Srbi omogućiti iseliti Hrvate iz Kiseljaka, Kreševa, vareša, Viteza i Busovače, a mi ćemo te predjele predati četnicima. Naši i srpski šefovi su se dogovorili ove podjele tako riješiti". Nakon objavljivanja "Stenograma...". jedno je jasno: da ga nije odnijela smrt, Tuđman bi, posve sigurno, razgovore o podjeli Bosne sa Miloševićem nastavio u - Hagu.
Tako da niko ne moze bolje da razume srpskog patriotu nego hrvatski domoljub.

Imaju i knjige i pisani dokumenti u svemu ovome.

I zadnja Tadićeva izjava "Ne bih želio podjelu BiH jer bi u tom slučaju na kraju dobili veliku Srbiju i veliku Hrvatsku, te malu bošnjačku državu u sredini, a sve to tek poslije velikih napetosti"

Sve se svodi na to da Veliki hrvat ode u Banske Dvore,Veliki srbin na Dedinje a Bošnjak u Filđan Begluk.
specijalac

Post by specijalac »

Nisam za podjelu BiH ali ako se več nemože drugačije samo ovako možemo po etničkim kriterijama. Zna se crveno srpsko, plavo hrvatsko a zeleno bošnjačko!
Image
Last edited by specijalac on 11/12/2007 11:48, edited 1 time in total.
nokturno

Post by nokturno »

Ti @jeza u ledja nemas pojma o cemu pricas, vidim tvoja teorija je posto ne mozemo da postignemo nista od onog sto zelimo daj da pristanemo na sve sto traze srpski i hrvatski predstavnici, isto ono sto su nam nudili bez rata a mi, tacnije Izedbegovic, odbili.

Druga tvoja teorija je, posto ne mozemo vratiti ljude u Prijedor i Srebrenicu daj da iselimo i one iz Mostara, Stoca, Jajca...

Ne budi naivan i ne misli da bi Bosnjaci Stoca ili Mostara imali zelju da ostanu u nekakvom hrvatskom entitetu. Danas su dobrim dijelom majorizirani mada zive u mjesovitom kantonu i ujedinjenom gradu ALI ipak je njihova situacija NEUPOREDIVO bolja od onih koji zive pod apsolutnom vlascu Banjaluke

Na zalost nemam vise vremena ali necu ostati duzan
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Kao plus za Čovićev prijedlog napomenuo bih da su na identičan način uređene i sve ostale višenacionalne države, znači Kanada, Britanija, Španjolska, Italija, Švicarska, Belgija imaju pokrajine s granicama po (većinom) etničkom kriteriju. To ne znači da su one ekskluzivno pravo jednog naroda, nego samo da granice tih regija zaokružuju etničke skupine.

Znači razvijene zapadne zemlje funkcioniraju na način koji je predložio Čović. Ono što predlažu Bošnjaci ne postoji nigdje i ne funkcionira nigdje i samim time ne može donijeti ništa dobro.

Kao drugi plus, što je alternativa? Zar mislite da je status quo bolji (i koliko dugo) od BiH ustrojene na principu koji je provjeren i koji funkcionira.
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

JEDINO MOGUCE RIJESENJE

Image
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

11.12.2007. 9:57

Razgovori o ustavu u Laktašima: Četiri dva za federalnu BiH

U Laktašima kod Banja Luke danas će se održati sastanak lidera šest vladajućih stranaka na kojem će se, kako je najavljeno razgovarati i o ustavnim promijenama.

BANJA LUKA – U Laktašima kod Banja Luke danas će se održati sastanak lidera šest vladajućih stranaka na kojem će se, kako je najavljeno razgovarati o ispunjavanju uvjeta za potpisivanje sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju s EU, koji je nedavno parafiran, te o ustavnim promijenama.

Razgovorima Milorada Dodika ( SNSD), Mladena Ivanića ( PDP) Bože Ljubića ( HDZ 1990.) Dragana Čovića ( HDZ BiH) Harisa Siajdžića (S BiH) i Sulejmana Tihića ( SDA) nazočit će i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak i Nikola Špirić kojeg je njegova stranka (SNSD) ponovno kandidirala za mandatara Vijeća ministara BiH.

Predsjednik HDZ BiH na današnji sastanak dolazi s prijedlogom kojeg je jučer usvojio Središnji dbor ove stranke da se BiH uredi kao država četiri federalne jedinice, pri čemu bi svaki od konstitutivnih naroda imao svoju federalnu jedinicu dok bi Sarajevo kao četvrta federalna jedinica imao status distrikta BiH.

Lider HDZ 1990. Božo Ljubić na sastanku će također predložiti da BiH bude uređena kao država najmanje tri federalne jedinice, pri čemu bi kriterij za određivanje federalnih jedinica bio dominantno etnički, kao što je zapisano u dokumentu kojeg je nedavno usvojio stranački sabor.

I jedan i drugi model uklučuje mogućnost diskontinuiteta teritorija.

Dragan Čović predsjednik HDZ BiH jučer je izjavio kako na na današnjem sastanku očekuje podršku većine sudionika za koncept federalnog uređenja BiH.

SNSD podržava ideju da Hrvatid obiju svoju federalnu jednicu, ali samo na teritoriji F BiH bez diranja granica Republike Srpske. Trebamo prihvatiti realnost da ne mogu svi Hrvati živjeti u jeednoj feeralnoj jedinici,kao što ne mogu ni svi Srbi živjetiu RS-u, izjavio je dužnosnik Dodikovog SNSD-a Rajko Vasić. Za federalno uređenje BiH, pri čemu bi RS bila jedna od federalnih jedinica zalaže se i lider PDP-a Mladen Ivanić.

Lider SDA Sulejman Tihić ranije je u nekoliko navrata izjavljivao kako su za njegovu stranku neprihvatljive tri federalne jedinice „ jer to vodi podjeli zemlje“. SDA se zalaže za BiH kao državu pet ekonomskih regija a sličan koncept, protiveći se federalizaciji BiH predlaže i Silajdžićeva Stranka za BiH.

Nije sporan broj tri nego dominirajuće etničko načelo koje zagovaraju potpsnice „Kreševske deklaracije“ pojasnio je savjetnik Harisa Silajdžića Damir Arnaut.

11.12.2007.
R. I. / Pincom.info
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kada bi poslusali oba HDZ-a i SNSD, situacija bi izgledala ovako.

Hrvati bi dobili treci entitet ali samo na teritoriji F.BiH jer je to po Dodiku jedino i ultimativno pravedno:lol:, Mostar bi i dalje ostao hrvatski a BL srpska dok bi Sarajevo bilo svacije, ponajmanje bosnjacko! :shock: Pa zar Srbi i Hrvati zaista misle da su Bosnjaci toliko ludi? Moza i jesmo ludi, kada smo u ratu izdrzali i ono sto ni hajvan ne bi mogao, ali sigurno nismo glupi. :D
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 11/12/2007 13:17, edited 1 time in total.
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

´Bez zajebancije,prijedlog je benest do jaja :? :lol:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

nokturno wrote:Ja ne cuh ni Silajdzica, ni Tihica, ni Lagumdziju da rekose nesto o federalizaciji.....a ja sutnju tumacim kao presutno odobravanje

Samo me interesuje, ako na ovo pristanu, kako ce objasniti narodu.Tada nece moci pobjeci od cinjenice da su izgubili rat...ovaj put ne samo protiv VRS vec i protiv HVO-a, s tim da su ovaj drugi zijanili u postratnom periodu.

Da napomenem da je ista ova federalizacija bila na stolu u aprilu 92', s tim da je Kutiljerov plan predvidjao zajednicku vojsku, policiju, vanjsku politiku, monetarnu politiku i sudstvo.Izedbegovic ga je odbio. Nakon toga smo imali cetverogodisnji rat, preko sto hiljada zrtava itd.itd. Pristajanje na federalizaciju bi znacilo da smo bespotrebno vodili rat

NEKO CE TO MORATI DA OBJASNI, kad tad, ukoliko pristanu na federalizaciju...a ja mislim da vec jesu.
Ma ja sam siguran da nam i sad NATO prijeti bombardovanjem! :oops:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kada bi poslusali oba HDZ-a i SNSD, situacija bi izgledala ovako.

Hrvati bi dobili treci entitet ali samo na teritoriji F.BiH jer je to po Dodiku jedino i ultimativno pravedno:lol:, Mostar bi i dalje ostao hrvatski a BL srpska dok bi Sarajevo bilo svacije, ponajmanje bosnjacko! :shock: Pa zar Srbi i Hrvati zaista misle da su Bosnjaci toliko ludi? Moza i jesmo ludi, kada smo u ratu izdrzali i ono sto ni hajvan ne bi mogao, ali sigurno nismo glupi. :D
Jesi li siguran u ovo zadnje?
Mozda si i u pravu za sebe, ali mislis li da to vrijedi i za one koji te vode?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Bihac_4_ever wrote:11.12.2007. 9:57

Razgovori o ustavu u Laktašima: Četiri dva za federalnu BiH

R. I. / Pincom.info
Koji bombastican naslov.... :-) :-)
Rek´o bi covjek da se u najmanju ruku radi o vrlo bitnim poenima! :oops:
Ljudi moji, stvarno mi nije jasno da jos uvijek ima onih koji gledaju ovu utakmicu i sto je jos gore, jos uvijek nalaze za koga da navijaju... :( :(

Sve to treba preshcakom rascerati!
I to grabovim!!! :x :x
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kada bi poslusali oba HDZ-a i SNSD, situacija bi izgledala ovako.

Eto Bošnjaci su pametni a Belgijanci i Švicarci su ludi, decentralizirani su maksimalno i rade, umjesto da pokušaju ukinuti pokrajine i dovedu SFOR da im čuva državu, oni su je napravili prihvatljivom svima, ludi garant. :roll:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Tomislav MO wrote:

Eto Bošnjaci su pametni a Belgijanci i Švicarci su ludi, decentralizirani su maksimalno i rade, umjesto da pokušaju ukinuti pokrajine i dovedu SFOR da im čuva državu, oni su je napravili prihvatljivom svima, ludi garant. :roll:
To nije odgovor na covjekovu tvrdnju da su Dodikov i Chavicev stav uvreda za citav jedan narod!
Odgovori na to prvo pa onda mozemo preci na Belgiju i Svicarsku...
Mozda samo prije toga da obezbijedimo njihov standard, obrazovanost, kulturu dijaloga pa da se onda pozabavimo i nacionalnim pitanjima...
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Vodenjak wrote:
Tomislav MO wrote:

To nije odgovor na covjekovu tvrdnju da su Dodikov i Chavicev stav uvreda za citav jedan narod!
Mozda samo prije toga da obezbijedimo njihov standard, obrazovanost, kulturu dijaloga pa da se onda pozabavimo i nacionalnim pitanjima...
Po čemu je Čovićev (htio si reći Čovićev a ne Čavićev?) stav uvreda za Bošnjake?

Nije Belgijancima i Švicarcima nitko dao, niti na lijepe oči obezbjedio standard niti obrazovanost, nego su to sami izgradili NAKON što su riješili nacionalna pitanja, ne prije.
furlan

Post by furlan »

Nisu Svicarsku ko Isusa razapinjale komsije i susjedi.Pa mozda zato i uspijese naci dogovor.
nokia6170

Post by nokia6170 »

koja je sustina tri nacionalna entiteta u kojima ce sve tri etnicke skupine biti konstitutitvne?

koje su prednosti etnickog uredjenja bosne i hercegovine?

jeli u pitanju inat ili boljitak svake etnicke skupine?

zasto hrvatski politicari ne poslusaju zakljucke biskupske konferencije u pogledu ustavnog uredjenja bosne i hercegovine.

zar je jedan hrvatski politicar blizi obicnom hrvatu u bih od jednog svecenika koji sa njim svakodnevno komunicira i zna njegove stvarne probleme..zar bi biskupska konferencija predlozila nesto sto bi bilo u suprotnostima sa zeljama i stvarnim potrebama bh hrvata?

moje licno misljenje je da hrvatski politicari kratkorocno razmisljaju, a biskupi dugorocno u korist bh hrvata.
Mahalac

Post by Mahalac »

Tomislave potpuno pogresan redosljed, ali sto ti se pokusava dokazati da Krmetova teza Tudje djelimo svoje nedamo, jednostavno nema sanse, kao i uostalom federalizacija na naci-principu.
dugacki

Post by dugacki »

Tomislave, il' si lud il' si bezobrazan (prije ovo drugo). Znaci nije uvreda kada za cca 1.600.000 Bosnjaka ( oko 50% od ukupnog BiH stanovnista)
odvojis nekih 25% teritorije. NECE MOCI JARANE.

Ma lud sam ja sto se uopste upustam u ovakve diskusije.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

Nisu Bošnjaci pametni ,nego nisu blesavi,da kada se je poslije presude međunarodnoga suda da je u Srebrenici poćinjen genocid,dat jedan realan prijedlog da se to područije stavi u poseban status,došlo je do ogorčene reakcije Dodika i da se neče prekrajati kokošnitet.
Sad kada se treba prekrajati i ovo malo teritorije u kojima su Bošnjaci "kao" neka večina ,onda se to sve zdušno pozdravlja i daju se maloumni prijedlozi o nekakvim federalnim jedinicama.

Status Švicarske,Belgije,Kanade i ostalih "nacionalnih država" je de fakto istorijska činjenica i stanje,pa bi to bilo ovako:

Švicarska se dijeli na dvadesetišest saveznih kantona.
Švicarska je razvijena industrijska i poljoprivredna zemlja.
Prema popisu iz 1970. god. 64,9% stanovnika govori njemački (Schvyzzerdutsch), 18,1% francuski, 11,9% talijanski i 0,8% retoromanski (4,3% otpada na ostale jezike).
U Švicarskoj boravi 1 012 710 stranih državljana (1975).
Švicarska nije tražila primanje u UN, jer joj je priznat status stalno neutralne države. Na referendumu 1959. odbijen je prijedlog da žene dobiju pravo glasa. God. 1960. Švicarska je pristupila Europskom udruženju za slobodnu trgovinu (EFTA). 1966. žene su dobile pravo glasa.

Kanada je demokratska država, a ustrojena je kao parlamentarna monarhija.
Zvanično poglavar države Kanade (head of the state) je "Njezino visočanstvo kraljica Elizabeta II".
1970 n.e. - U Québecu uslijed djelovanja terorističke skupine FLQ uvedeno vanredno stanje.
1971 - Službeno prihvaćena politika multikulturalizma.
1980 - Prvi referendom o nezavisnosti Québeca završava neuspjehom
1995 - Drugi referendum o nezavisnosti Québeca završava neuspjehom za svega 1,2 % glasova.

Belgija je parlamentarna ustavna i nasljedna monarhija. Ustav je donesen 7. veljače 1831. te je više puta dopunjavan. Ustavnim promjenama iz 1970., 1971., 1974. i 1980., a posebno ustavnim zakonodavstvom iz 1993., Belgija je federalizirana. Novim prvim člankom ustava Belgija je definirana kao federativna država sastavljena od triju autonomnih regija. U zajedničkoj su nadležnosti: vojska, monetarna i vanjska politika, a sve ostalo prenosi se na regije.
Monarh (kralj) nalazi se na čelu države te proglašuje zakone i na taj način raspolaže pravom zakonodavne sankcije, a ujedno je i nosilac izvršne vlasti. Svaki njegov akt mora imati i potpis nadležnog ministra. Kralj je i vrhovni zapovijednik vojske. Aktualni kralj je Albert II.

Mislim da ti nemaš pojma o čemu pričaš al da malo ublažimo tvoje stavove.
Svaki prijedlog koji nije na štetu bilo koga a ne samo ova tri naroda je dobro došao ,ovdje ti se pojašnjava ,normalno pošto ima na ovom forumu više Bošnjaka ,da je od 1991 sve bilo na štetu jednoga naroda i da je tome dosta i da je tome kraj ,ako gospoda prestavnici iz druga dva naroda prihvate ljudske kompromise i uvide da su čitavo vrijeme vršili nepravdu i štetu prema jednom narodu ,onda če svim mukama doći kraj i sigurno nas sve čeka svijetla i prosperiterna budučnost.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Nikad nece BIH biti podidijeljena u federalne jedinice.....razlog....

velikosrbima i velikohrvatima ne treba federalna jedinica radi zastite od onih drugih ..vec radi podjele BIH i stvaranje federalne jedinice sa teritorijalnom povezanoscu.....Dodik nikad nece pristati na vracanje bilo kojih teritorija koje su u sastavu rs-a...i koji presijecaju kompaktnost te teritorije koja tezi ka pripojenju Srbiji....status qou ne odgovara velikosrbima i velikohrvatima jer ih bosnjaci natalitetom iz godine u godinu stavljaju u tezak polozaj....Drugo Hrvatskoj ne odgovara srpska federalna jedinica(citaj odskocna daska za vracanje srpskih dijelova u Hrvatskoj)..

Jedina mogucnost je da srbi pristanu na postenu podjelu na federalne jedinice..a to ne da Srbija i tu je kraj svega...
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

nokia6170 wrote:koja je sustina tri nacionalna entiteta u kojima ce sve tri etnicke skupine biti konstitutitvne?
Ravnoteža na nivou države i lokalna samouprava, što je bolje nego jedan nacionalni entitet i konstitutivnost na papiru, što nam se nudi.
nokia6170 wrote:koje su prednosti etnickog uredjenja bosne i hercegovine?
Iste kao i svugdje u svijetu gdje to već funkcionira. Koja je prednost autonomije Kvibeka? Prednost je što je Kanada još u jednom komadu i što ne ratuju. Zar to nije dovoljna prednost?

nokia6170 wrote:jeli u pitanju inat ili boljitak svake etnicke skupine?
Boljitak, naravno, ta zašto bi ostale zemlje uzele taj model. Zašto ne pokušaju (samo pokušaju jer je nemoguće da uspije) unitarizirati Belgiju? E PA ZATO ŠTO BI TO BIO NJEZIN KRAJ KAO DRŽAVE.
nokia6170 wrote:zasto hrvatski politicari ne poslusaju zakljucke biskupske konferencije u pogledu ustavnog uredjenja bosne i hercegovine.
Biskupi predlažu i raspodjelu vlasti u tim regijama između tri naroda po principu 40:30:30, a Bošnjaci se konstantno prave da taj bitni dio nisu čuli. :D
nokia6170 wrote:zar je jedan hrvatski politicar blizi obicnom hrvatu u bih od jednog svecenika koji sa njim svakodnevno komunicira i zna njegove stvarne probleme..zar bi biskupska konferencija predlozila nesto sto bi bilo u suprotnostima sa zeljama i stvarnim potrebama bh hrvata?
Biskupski prijedlog nije loš, ali na njega prvog ne bi pristali Bošnjaci jer ima i klauzulu o raspodjeli vlasti.
nokia6170 wrote:moje licno misljenje je da hrvatski politicari kratkorocno razmisljaju, a biskupi dugorocno u korist bh hrvata.
Nema nikakve razlike između stava biskupa i političara. I jedno i drugo je prihvatljivo, samo su političari realniji i idu na moguće rješenje. Zar bi Tuzlaci pristali da u njihovoj regiji Srbi i Hrvati imaju 60% vlasti, a Bošnjaci apsolutna većina? Sumnjam.
nokturno

Post by nokturno »

Vodenjak wrote:
Tomislav MO wrote:

Image

Evo ga Tomislave....pa kad pristanes ti, razmislit cemo i mi...posto vidim da si osjecajan i boris se za pravdu. Nadam se da ti nece smetati da zivis u vecinski bosnjackoj federalnoj jedinici
Post Reply