Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice

Post Reply
Prozor

Post by Prozor »

cogni wrote:
Prozor wrote: Sto se bolan mucis sa tom ekavicom, je li se stidis svoga govora? :roll:
Ha, ha, nikad nisam razumio zasto analizirate dal neko pise ekakvicu ili ne? Tamo gdje sam ja rodjen ekavicu govore samo Hrvati, tak da mogu reci da si u pravu, ekavica mi je mucenje.
Poz.
Pa sto si onda napisao "pretjerano" m(j)esto "preterano"?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

cogni wrote:
Vodenjak wrote: Otprilike nesto kao sto su saveznici prije nekih sezdesetak godina uradili sa Njemackom i njemackim narodom..
Svaka podudarnost izmedju Njemacke za vrijeme Hitlera i Srbije od kraja osamdesetih na ovamo je naravno - namjerna.
Ali sve ovo napisano i ti sam znas.
Pitanje je samo koliko si u stanju da to i priznas.
Sam sebi jer meni ne trebas...
Nazalost, niti razumem sasvim sta treba da priznam sebi, niti zasto bash ja. Na istina o zlocinima treba insitirati, ali ona sa ukidanjem RS nema nikakve veze.

Poredjenje Srbije sa WWII Nemackom me ne ljuti, ali svakako mislim da je pretjerano.
Ovo zasluzuje kratak ali poseban osvrt.
Ti treba to da shvatis jer, svi Srbi koje ja poznajem (a nije ih malo, odmah da znas) i koji su svjesni zla koje je pocinjeno ne mogu da nadju nijedan jedini razlog opstanka Republike Srpske!
Koliko vidim, ti vidis milion razloga za to...
Sad saberi.... :oops:

Njemacku i Srbiju ne mozemo da poredimo po kvantitetu tj geografskom opsegu zla.
Sto se tice "kvaliteta", tesko ih je ne povezati...
O prvima citao, slusao, filmove raznorazne gledao, a ove druge licno dozivio...
A preko 30 godina tad imao pa ti sad skontaj da li sam bio samo izmanipulisan... :oops:
cogni

Post by cogni »

Liberalism wrote: Nama (koji smo za normalnu drzavu) za razliku od vas (koji bi da nastavite da jedete korjenje samo da bi karadzic na kraju bio u pravu) ne bi trebalo da smeta da vi ne trazite da i svi drugi jedu korjenje (jel ako ce se ukidati policija RS na putu ka EU, RS nece u EU pa samim tim ni cijela BiH nece u EU). Zato meni manje vise ne smeta vas glupi, nazadni, stetni, retrogradni, anticivilizacijski stav, ali ako mislis da ljudi sa takvim stavovima trebaju praviti moderan ustav onda stvarno odustajem od diskusije.
Ja svoj stav nisam iznosio jer mislim da je nevazan, samo sam hteo da iznesem neke osnovne cinjenice o stavovima Srba da diskusija ne bi isuvishe odlutala od starnog zivota.

Ustav prevashodno treba praviti da bi sluzio gradjanima BiH, i da bi se uslo u EU, i to je cisto prakticna stvar.
On se ne pravi u labaratorijskim uslovima i njegov cilj nije da bude sto lepsi i da udje u svetske udzbenike kao primer modernog i slobodarskog ustava. Ne kazem da to ne bi bilo dobro, al to trenutno nije moguce.
Ako mislish da je pametnije cekati josh 12 ili koliko godina u nadi da ce Srbi promeniti stav to je sasvim legitimno. Ja nasuprot tome mislim da je veca sansa da se 'nazadni...' stav promeni zivotom u EU, nego u dejtonskoj Bosni. Niko ne kaze da je ovo jedini put da se menja ustav, kad god bude dogovora sva tri naroda on se moze promeniti.

Po meni, ako vec ne mozesh kupiti ferari bolje je ici puntom nego trotinetom.

Liberalism wrote: Samo ne znam kako vas nije stid kad vidite kako bijedno zivi taj isti srpski narod koji i dalje trpi takve politicke gluposti. Odi u bilo koji ''srpski'' grad u Bosni i pitaj narod jeli da je i dalje nezaposlen ili da ostane RS a ne policija RS pa onda promisli o tim argumentima da su u RS spremni zrtvovati Evropski put za racun policije RS.
Ja sam vec pricao sa par ljudi, ne mislim da cu ako opet odem tamo dobiti znacajno bolji uzorak. Ne zelim da komentarisem njihovo misljenje, al ono je takvo kakvo je.
Srecom, izbor EU ili RS je samo hipoteticki i verujem da nece morati da se pravi.
cogni

Post by cogni »

Vodenjak wrote:
Ocito nisi shvatio u cemu sam se prevario... Procitaj prvi dio prve recenice jos jednom... :wink:

Kako sam ja razumeo, prevario si se misleci da ce Srbi shvatiti da treba da odustanu od RS zbog... (da ne ponavljam sad razloge)
Vodenjak wrote: Ostalog sto se tice, mogu samo konstatovati da i insistiranje na toj i takvoj republici, opterecenoj tolikim bremenom zla i prolivene nevine krvi, kao i zalaganje drugih za neke svoje ekskluzivne teritorije predstavlja samo dokaz da nikome od istih nije ni sekundice stalo do interesa svog naroda!

...

Na ovaj nacin samo pokazuju da im se u principu zivo hebe za ostalim dijelom njihovog naroda koji ne naseljava domicilni feud...
...
Da, trenutno im prava ostalih Srba nisu prioritet (hebe im se za iste).
Da, RS politicari ne pokusavaju da ubede narod u mozda ispravniji put, niti se nazire da bi u bliskoj buducnosti moglo doci do toga, vec slede volju naroda.
Ja zelim da kazem da takvo stanje nema smisla slepo ignorirati, ne ulazeci u to koliko je ono dobro, lose, gore.

@Prozor,
Ono je bilo delimicno (djelimice) sarkasticno s moje strane, al svejedno ne razumem (razumijem) zasto zelish da i dalje zachatiravash temu sa jezickim zavrzlama i cemu to doprinosi?
Prozor

Post by Prozor »

cogni wrote:
Liberalism wrote: Nama (koji smo za normalnu drzavu) za razliku od vas (koji bi da nastavite da jedete korjenje samo da bi karadzic na kraju bio u pravu) ne bi trebalo da smeta da vi ne trazite da i svi drugi jedu korjenje (jel ako ce se ukidati policija RS na putu ka EU, RS nece u EU pa samim tim ni cijela BiH nece u EU). Zato meni manje vise ne smeta vas glupi, nazadni, stetni, retrogradni, anticivilizacijski stav, ali ako mislis da ljudi sa takvim stavovima trebaju praviti moderan ustav onda stvarno odustajem od diskusije.
Ja svoj stav nisam iznosio jer mislim da je nevazan, samo sam hteo da iznesem neke osnovne cinjenice o stavovima Srba da diskusija ne bi isuvishe odlutala od starnog zivota.

Ustav prevashodno treba praviti da bi sluzio gradjanima BiH, i da bi se uslo u EU, i to je cisto prakticna stvar.
On se ne pravi u labaratorijskim uslovima i njegov cilj nije da bude sto lepsi i da udje u svetske udzbenike kao primer modernog i slobodarskog ustava. Ne kazem da to ne bi bilo dobro, al to trenutno nije moguce.
Ako mislish da je pametnije cekati josh 12 ili koliko godina u nadi da ce Srbi promeniti stav to je sasvim legitimno. Ja nasuprot tome mislim da je veca sansa da se 'nazadni...' stav promeni zivotom u EU, nego u dejtonskoj Bosni. Niko ne kaze da je ovo jedini put da se menja ustav, kad god bude dogovora sva tri naroda on se moze promeniti.

Po meni, ako vec ne mozesh kupiti ferari bolje je ici puntom nego trotinetom.

Liberalism wrote: Samo ne znam kako vas nije stid kad vidite kako bijedno zivi taj isti srpski narod koji i dalje trpi takve politicke gluposti. Odi u bilo koji ''srpski'' grad u Bosni i pitaj narod jeli da je i dalje nezaposlen ili da ostane RS a ne policija RS pa onda promisli o tim argumentima da su u RS spremni zrtvovati Evropski put za racun policije RS.
Ja sam vec pricao sa par ljudi, ne mislim da cu ako opet odem tamo dobiti znacajno bolji uzorak. Ne zelim da komentarisem njihovo misljenje, al ono je takvo kakvo je.
Srecom, izbor EU ili RS je samo hipoteticki i verujem da nece morati da se pravi.
EU ce biti kraj RS-a, u to mozemo biti sigurni, zato je Srbima potrebno da BiH preurede po federalistickom mjeri kako bi se te etnicke jedinice jasno ocuvale kao razgranicenja u evropskoj BiH. :oops:

To sto Bosanci nikako ne shvataju je da mi ovdje zapravo POBJEDJUJEMO. EU je sve blize, a ako u nju udjemo prvo sto ce se desiti je da ce se poraditi na garantovanju prava svih naroda na cijeloj teritoriji. RS kao multi-etnicki entitet ce MORATI osigurati Bosnjacima i Hrvatima njihova osnovna ljudska prava, SPC se nebi vise mogla igrati sa muslimanskom imovinom a svi nacionalisticki i fasisticki ispadi bi daleko snaznije bili cenzurisani, sa svih strana.

Pored toga, kada bi granice BiH sa susjednim zemljama(koje bi valjda, takodjer bile u EU) oslabile, zamislite kako bi oslabile bilo kakve entitetske granice unutar BiH. Uz to, posto je kompletan EU-pokret unitaristicki nastrojen vidjeli bi itekako jacanje bh. centralnih institucija. U svakom slucaju, od RS bi ostalo manje od pola danasnje(u politickom smislu), a svaki san o otcijepljenju bi bio zauvijek profuran.

Ovoga su svjesni i hrvatski politicari, i zato hoce da stvore hrvatsku federalnu jedinicu kako bi osiguralo eksluzivno hrvatsku teritoriju u evropskoj BiH.

Bosnjaci imaju karte u rukama, i samo trebaju istraju na odbijanju bilo kakve etnicke podjele, pa ako istraju do EU veliko-srpski i veliko-hrvatski pokret je manje-vise dozivio krah...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

cogni wrote:
...
Da, RS politicari ne pokusavaju da ubede narod u mozda ispravniji put, niti se nazire da bi u bliskoj buducnosti moglo doci do toga, vec slede volju naroda.
...
Dakle ti mislis da je zlo koje su Srbi pocinili u ratu bio zapravo odraz njihove volje kao naroda a da je odgovornost onih koji su u Hagu (ili nisu) samo to sto su slijedili istu tu volju?
Prozor

Post by Prozor »

cogni wrote:
Vodenjak wrote:
Ocito nisi shvatio u cemu sam se prevario... Procitaj prvi dio prve recenice jos jednom... :wink:

Kako sam ja razumeo, prevario si se misleci da ce Srbi shvatiti da treba da odustanu od RS zbog... (da ne ponavljam sad razloge)
Vodenjak wrote: Ostalog sto se tice, mogu samo konstatovati da i insistiranje na toj i takvoj republici, opterecenoj tolikim bremenom zla i prolivene nevine krvi, kao i zalaganje drugih za neke svoje ekskluzivne teritorije predstavlja samo dokaz da nikome od istih nije ni sekundice stalo do interesa svog naroda!

...

Na ovaj nacin samo pokazuju da im se u principu zivo hebe za ostalim dijelom njihovog naroda koji ne naseljava domicilni feud...
...
Da, trenutno im prava ostalih Srba nisu prioritet (hebe im se za iste).
Ja zelim da kazem da takvo stanje nema smisla slepo ignorirati, ne ulazeci u to koliko je ono dobro, lose, gore.

@Prozor,
Ono je bilo delimicno (djelimice) sarkasticno s moje strane, al svejedno ne razumem (razumijem) zasto zelish da i dalje zachatiravash temu sa jezickim zavrzlama i cemu to doprinosi?
Sarkasticno dapace :-) Nije ni vazno kako pises, samo je interesatno zasto neko pise jezicnom formom koju najvjerovatnije ne upotrebljava, je li se tako postaje veci Srbin ili sta :-) Domacima je ionako relevatnije razgovarati sa bosanskim Srbinom koga se sve ovo tice nego sa nekim preko Drine koji samo moze ostavljati analiticke stavove ali nikako uredjivati u BiH...
cogni

Post by cogni »

Vodenjak wrote: Ovo zasluzuje kratak ali poseban osvrt.
Ti treba to da shvatis jer, svi Srbi koje ja poznajem (a nije ih malo, odmah da znas) i koji su svjesni zla koje je pocinjeno ne mogu da nadju nijedan jedini razlog opstanka Republike Srpske!
Koliko vidim, ti vidis milion razloga za to...
Sad saberi.... :oops:
Milion i nesto malo vishe preko toga, jbg. dugo nije bio popis.
Njemacku i Srbiju ne mozemo da poredimo po kvantitetu tj geografskom opsegu zla.
Sto se tice "kvaliteta", tesko ih je ne povezati...
O prvima citao, slusao, filmove raznorazne gledao, a ove druge licno dozivio...
A preko 30 godina tad imao pa ti sad skontaj da li sam bio samo izmanipulisan... :oops:
Ja nigde nisam iznosio svoje stavove, niti negirao cinjenice, pa ni stavove, cak ni one kojima se ne slazem.
Samo negiram naopako razmisljanje koje ide kontra logike, il bar mislim da to radim. Voleo bih da mogu preciznije da se izrazavam i/ili da pazljivije citate ono sto pisem.
cogni

Post by cogni »

Prozor wrote: To sto Bosanci nikako ne shvataju je da mi ovdje zapravo POBJEDJUJEMO. EU je sve blize, a ako u nju udjemo prvo sto ce se desiti je da ce se poraditi na garantovanju prava svih naroda na cijeloj teritoriji. RS kao multi-etnicki entitet ce MORATI osigurati Bosnjacima i Hrvatima njihova osnovna ljudska prava, SPC se nebi vise mogla igrati sa muslimanskom imovinom a svi nacionalisticki i fasisticki ispadi bi daleko snaznije bili cenzurisani, sa svih strana.

Pored toga, kada bi granice BiH sa susjednim zemljama(koje bi valjda, takodjer bile u EU) oslabile, zamislite kako bi oslabile bilo kakve entitetske granice unutar BiH. Uz to, posto je kompletan EU-pokret unitaristicki nastrojen vidjeli bi itekako jacanje bh. centralnih institucija. U svakom slucaju, od RS bi ostalo manje od pola danasnje(u politickom smislu), a svaki san o otcijepljenju bi bio zauvijek profuran.
Dobrim delom ovo i ja mislim, mada naravno ne 100% (Copyright H.S.), al da ne ulazimo sad u rasparavu o detaljima.
Moje pitanje je zasto se onda ne dopusti da vreme ucini svoje vec se insistira da se odmah menja sve i time blokira logicni sled dogadjaja?

Sarkasticno dapace Roll Nije ni vazno kako pises, samo je interesatno zasto neko pise jezicnom formom koju najvjerovatnije ne upotrebljava, je li se tako postaje veci Srbin ili sta Roll Domacima je ionako relevatnije razgovarati sa bosanskim Srbinom koga se sve ovo tice nego sa nekim preko Drine koji samo moze ostavljati analiticke stavove ali nikako uredjivati u BiH...
Ala si uporan, koristim obje (obe) jezicke forme (il kako se vec to kaze) i to istodobno (istovremeno). Stavishe, mislim i da nisam u stanju da budem 100% (Copyright H.S.) cist ni u jednoj. Ne mogu sad da razumem (razumijem) logiku u vezi sa time zasto mislish da pricam tako kako pricam pa cu to preskociti (preskocit).

Poz.
cogni

Post by cogni »

Vodenjak wrote:
cogni wrote:
...
...
Dakle ti mislis da je zlo koje su Srbi pocinili u ratu bio zapravo odraz njihove volje kao naroda a da je odgovornost onih koji su u Hagu (ili nisu) samo to sto su slijedili istu tu volju?
Ocigledno (ocevidno) nam dedukcijski aparat razlicito funckionishe (funckionira), mozes li mi pojasniti (pojasnit) kako izvodish takve zakljucke?
Prozor

Post by Prozor »

cogni wrote:
Prozor wrote: To sto Bosanci nikako ne shvataju je da mi ovdje zapravo POBJEDJUJEMO. EU je sve blize, a ako u nju udjemo prvo sto ce se desiti je da ce se poraditi na garantovanju prava svih naroda na cijeloj teritoriji. RS kao multi-etnicki entitet ce MORATI osigurati Bosnjacima i Hrvatima njihova osnovna ljudska prava, SPC se nebi vise mogla igrati sa muslimanskom imovinom a svi nacionalisticki i fasisticki ispadi bi daleko snaznije bili cenzurisani, sa svih strana.

Dobrim delom ovo i ja mislim, mada naravno ne 100% (Copyright H.S.), al da ne ulazimo sad u rasparavu o detaljima.
Moje pitanje je zasto se onda ne dopusti da vreme ucini svoje vec se insistira da se odmah menja sve i time blokira logicni sled dogadjaja?
Zato sto moramo neke stvari izmjeniti da bi u tu istu EU dosli...

cogni wrote:
Prozor wrote: Sarkasticno dapace Roll Nije ni vazno kako pises, samo je interesatno zasto neko pise jezicnom formom koju najvjerovatnije ne upotrebljava, je li se tako postaje veci Srbin ili sta Roll Domacima je ionako relevatnije razgovarati sa bosanskim Srbinom koga se sve ovo tice nego sa nekim preko Drine koji samo moze ostavljati analiticke stavove ali nikako uredjivati u BiH...
Ala si uporan, koristim obje (obe) jezicke forme (il kako se vec to kaze) i to istodobno (istovremeno). Stavishe, mislim i da nisam u stanju da budem 100% (Copyright H.S.) cist ni u jednoj. Ne mogu sad da razumem (razumijem) logiku u vezi sa time zasto mislish da pricam tako kako pricam pa cu to preskociti (preskocit).

Poz.
Pozdrav
Vodenjak

Post by Vodenjak »

cogni wrote:
Vodenjak wrote:
cogni wrote:
...
...
Ocigledno (ocevidno) nam dedukcijski aparat razlicito funckionishe (funckionira), mozes li mi pojasniti (pojasnit) kako izvodish takve zakljucke?
Pa pobogu...
Citirao sam! Ne moze biti jasnije izvlacenje zakljucka! :oops:
Ali dobro.. Da malo okrenem i kazem isto to:

Pojedinci koji su u pocetku devedesetih poveli srpski narod u cinjenje zlocina nametnuli su istom svoju volju, uskrativsi im time pravo na sopstvenu, pa je onda taj narod u tako velikom broju, prvo ucinio zlocine, a sada njih milion i nesto vise stoji na braniku toga sto su ostvarili tim zlocinima.

I tako danas, lideri koji vode srpski narod i koji su za razliku od onih prvih demokrate, je li, ne zele da kreiraju misljenje tog naroda (kao sto se radi i treba da radi u svim demokratskim zemljama svijeta!) vec samo slijepo rade ono sto, eto, narod hoce.
cogni

Post by cogni »

Prozor wrote:
EU ce biti kraj RS-a, u to mozemo biti sigurni, zato je Srbima potrebno da BiH preurede po federalistickom mjeri kako bi se te etnicke jedinice jasno ocuvale kao razgranicenja u evropskoj BiH. :oops:
Samo josh ovo i odjavljujem se za danas. :)

Srbi ne pokusavaju da preurede BiH, vec Hrvati i Bosnjaci.
BiH je vec uredjena kao federacija i to dvostruka, o teme sam pisao pre (prije) nekoliko poruka.
Da se malo pozalim, imam ponekad nelagodan utisak da ne pricate samnom vec sa imaginarnim generickim Srbinom.
:( i :)
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Prozor wrote:Pored toga, kada bi granice BiH sa susjednim zemljama(koje bi valjda, takodjer bile u EU) oslabile, zamislite kako bi oslabile bilo kakve entitetske granice unutar BiH. Uz to, posto je kompletan EU-pokret unitaristicki nastrojen vidjeli bi itekako jacanje bh. centralnih institucija. U svakom slucaju, od RS bi ostalo manje od pola danasnje(u politickom smislu), a svaki san o otcijepljenju bi bio zauvijek profuran.

Ovoga su svjesni i hrvatski politicari, i zato hoce da stvore hrvatsku federalnu jedinicu kako bi osiguralo eksluzivno hrvatsku teritoriju u evropskoj BiH.

Bosnjaci imaju karte u rukama, i samo trebaju istraju na odbijanju bilo kakve etnicke podjele, pa ako istraju do EU veliko-srpski i veliko-hrvatski pokret je manje-vise dozivio krah...
Svašta, zanimljivo kako od istih podataka dvojica mogu sasvim suprotno zaključiti. :D

Ja npr. uopće ne vidim da je EU unitaristički nastrojena u tom smislu, a priključenje BiH vidim upravo kao šansu za pokretanje pitanja financijske i političke autonomije, pitanje jezika, medija (prije svega TV) na hrvatskom itd.

Države gube suverenitet u dva pravca, prvi je prenošenje dijela nadležnosti na EU (vjerojatno tu ti vidiš tu centralizaciju), ali drugi je prenos dijela suvereniteta sa države na niže nivoe vlasti (pokrajine).

Sve iz razloga jer je EU upravo najnaprednija u cijelom svijetu po poštivanju nacionalnih prava.

Ako pogledamo i praktično, trend je decentralizacija, Britanija, Belgija, Španjolska, bile su daleko više centralizirane prije koje desetljeće nego danas. :oops:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

cogni wrote:
Prozor wrote:

BiH je vec uredjena kao federacija i to dvostruka, o teme sam pisao pre (prije) nekoliko poruka.
Da se malo pozalim, imam ponekad nelagodan utisak da ne pricate samnom vec sa imaginarnim generickim Srbinom.
Mislim da iznosis pogresan zakljucak.
Jedan "genericki" Srbin ovdje ne bi ni dosao, a ako bi, ne bi se predugo zadrzao.
Jal´ bi sam odjezdio jal´ bi se Zoomki zahatorio... :D :D

Drugo, mislis li stvarno da ni mi, koji drugacije stavove zastupamo, nismo svjesni sadasnjosti i da sve sto pishemo mislimo da se sa sigurnoscu i bez problema moze provesti? :-)
Stvar je samo u tome da se nikada ne treba predati i dozvoliti onima koji su izmanipulisali narode nastave sa svojom politikom dok se ti isti narodi u vonju svojih govana ne pogushe... :oops:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Tomislav MO wrote:
Prozor wrote:Pored toga, kada bi granice BiH sa susjednim zemljama(koje bi valjda, takodjer bile u EU) oslabile, zamislite kako bi oslabile bilo kakve entitetske granice unutar BiH. Uz to, posto je kompletan EU-pokret unitaristicki nastrojen vidjeli bi itekako jacanje bh. centralnih institucija. U svakom slucaju, od RS bi ostalo manje od pola danasnje(u politickom smislu), a svaki san o otcijepljenju bi bio zauvijek profuran.

Svašta, zanimljivo kako od istih podataka dvojica mogu sasvim suprotno zaključiti. :D

Ja npr. uopće ne vidim da je EU unitaristički nastrojena u tom smislu, a priključenje BiH vidim upravo kao šansu za pokretanje pitanja financijske i političke autonomije, pitanje jezika, medija (prije svega TV) na hrvatskom itd.

Države gube suverenitet u dva pravca, prvi je prenošenje dijela nadležnosti na EU (vjerojatno tu ti vidiš tu centralizaciju), ali drugi je prenos dijela suvereniteta sa države na niže nivoe vlasti (pokrajine).

Sve iz razloga jer je EU upravo najnaprednija u cijelom svijetu po poštivanju nacionalnih prava.

Ako pogledamo i praktično, trend je decentralizacija, Britanija, Belgija, Španjolska, bile su daleko više centralizirane prije koje desetljeće nego danas. :oops:
Eto, @Prozor, EU ce napokon omoguciti da se ostvari tisucljetna ceznja hrvatskog naroda da dobije svoju TV.. :-) :-)

A stvarno, u svim nasim glupostima cini mi se da mi je najsmjesnije i ujedno najogavnije potenciranje na pravu na svoj jezik...
Koji podao nacin da se narod podijeli, pocev oz zabavista, preko skola i univerziteta pa sve do radnih mjesta, mjesta stanovanja, dnevnih soba sa ukljucenim televizorima...
Mislim da nigdje u svijetu ne postoje narodi koji bi bili u stanju da takvu glupost prema sebi samima rade. :oops:
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Vodenjak wrote: Mislim da nigdje u svijetu ne postoje narodi koji bi bili u stanju da takvu glupost prema sebi samima rade. :oops:
Kako ne postoje, pa glupi Švicarci imaju čak 4 službena jezika. Ravnopravan je i retoromanski koga ima tek 1%.

Jadni oni, nisu imali nikog pametnog da zabranjuje, prijeti i ukida. Ovako im je država dosadna i propustili su sve te silne zanimljive stvari koje su se nama dogodile. :skoljka:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Tomislav MO wrote:
Vodenjak wrote: Mislim da nigdje u svijetu ne postoje narodi koji bi bili u stanju da takvu glupost prema sebi samima rade. :oops:
Kako ne postoje, pa glupi Švicarci imaju čak 4 službena jezika. Ravnopravan je i retoromanski koga ima tek 1%.

Jadni oni, nisu imali nikog pametnog da zabranjuje, prijeti i ukida. Ovako im je država dosadna i propustili su sve te silne zanimljive stvari koje su se nama dogodile. :skoljka:
Divno ti poredjenje tri svicarska jezika sa nasa tri... :-) :-)
:roll:
Liberalism

Post by Liberalism »

Tomislav MO wrote:Svašta, zanimljivo kako od istih podataka dvojica mogu sasvim suprotno zaključiti. :D

Sto se sluzis neistinitim argumentima?

Nigdje u evropskoj uniji nije zabiljezen trend decentralizacije. Svedska je decentralizovana ima 100 godina, dok u svim zemljama priblizan dio javne porosnje je na drzavnom nivou cijelo vrijeme trajanja EU. Nigdje nema nema posebna decentralizacija na pokrajine, osim u Njemackoj ali ona nije proizvod procesa decentralizacije vec istorijskih okolnosti (Francusko-pruski ratovi, 1 i 2 svjetski rat).

Drugo, Evropska unija nije u svijtu poznata po postivanju nacionalnih prava, vec ljudskih prava. Neznam samo kako mozes da tako podvaljujes argumente, ili mozda ti mislis da su nacionalna (bog te sam pito sta to znaci) prava isto sto i osnovna prava covjeka, sto me na kraju i ne bi cudilo da vjerujes u to.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Liberalism wrote:
Tomislav MO wrote:Svašta, zanimljivo kako od istih podataka dvojica mogu sasvim suprotno zaključiti. :D

Nigdje u evropskoj uniji nije zabiljezen trend decentralizacije. Svedska je decentralizovana ima 100 godina, dok u svim zemljama priblizan dio javne porosnje je na drzavnom nivou cijelo vrijeme trajanja EU. Nigdje nema nema posebna decentralizacija na pokrajine, osim u Njemackoj ali ona nije proizvod procesa decentralizacije vec istorijskih okolnosti (Francusko-pruski ratovi, 1 i 2 svjetski rat).

Drugo, Evropska unija nije u svijtu poznata po postivanju nacionalnih prava, vec ljudskih prava. Neznam samo kako mozes da tako podvaljujes argumente, ili mozda ti mislis da su nacionalna (bog te sam pito sta to znaci) prava isto sto i osnovna prava covjeka, sto me na kraju i ne bi cudilo da vjerujes u to.
Bravo @Liberalism! :thumbup:
Ovome se stvarno nema sta dodati!
Mnogi mijesaju pojmove razvijanja lokalne samouprave rasprostranjene na zapadu sa - podjelama!
Frankyee

Post by Frankyee »

Liberalism wrote:

Kljucne promjene koje ce da s dese ako BiH udje u EU su :

1. Jacanje centralnih organa EU i prenos ovlasti sa nacionalnog (drzavnog) parlamenta na nivo EU.

2. Jacanje institucija drzave BiH jer EU treba partnera na drzavnom nivou. Posto BiH sada trenutno je jedna jako decentralizovana i paralisana drzava taj proces ce da jaca BiH vise nego bilo koje promjene do sada. TO je u interesu svih koji vole BiH.

3. Sadasnji entiteti ce da slabe da bi se ispunila promjena gore navedena.

4. Unutar EU postuje regije ali sa nase perspektive entitei dave ovu drzavu. EU regije su tu da pomazu lokalne razvojne projekte a ne da budu kocnice i uzrok paralize. Osim toga RS na primjer ne moze da ispuni ni jedan od uslova da bude dugorocno odrziva regija unutar EU. znaci EU regije ce da budu po nekom drugom kriteriju.

5. Jacanje prava pojedinace ili gradjana i zastita manjina. Po tome pitanju RS pada jer ni danas nije odvojila od politike zlocina.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Liberalism wrote:

Potpuno netacno!

Within the scope of application of this Treaty, and without prejudice to any special provisions contained therein, any discrimination on grounds of nationality shall be prohibited.
(Article 7, Treaty of Rome iz 1957 http://www.bmdf.co.uk/rometreaty.pdf
Na Wikipediji pod Fundamental Rights prva recenica http://en.wikipedia.org/wiki/European_U ... tal_rights
Takodje procitati COUNCIL DIRECTIVE 2000/43/EC of 29 June 2000
implementing the principle of equal treatment between persons irrespective of racial or ethnic origin http://europa.eu/eur-lex/pri/en/oj/dat/ ... 220026.pdf

Sve sto je Tomislav napisao je apsolutno pogodio. Jedan od osnovnih principa EU je decentralizacija na drzavnom nivou i jacanje pokrajinskih samouprava. Takodje, u EU postoji 23 ravnopravna zvanicna jezika i podstice se znanje ovih jezika. Upravo se zele sacuvati kulturno nasljedje naroda i njihovih jezika. Ja sam mislio da je to jasno svakom ko je u stanju da otvori internet i procita 1-2 vijesti o EU mjesecno.

Decentralizacija na drzavnom nivou i jacanje regionalnih vlada u EU se itekako desava.
Dokazi za to su:
- uspostavljanje parlamenta Skotske (1998):
http://en.wikipedia.org/wiki/Scotland_Act_1998
- statut o autonomiji Katalonije (2006):
http://en.wikipedia.org/wiki/Statute_of ... _Catalonia
- retoromanski jezik u Svicarskoj priznat kao 4 zvanicni jezik (1996):
http://en.wikipedia.org/wiki/Romansh_la ... witzerland
- uspostavljanje federalne drzave Belgije (proces od 1960-ih pa do danas) od prijasnje unitarne drzave
http://en.wikipedia.org/wiki/Belgium#Co ... nd_regions

Decentralizacija o kojoj govorimo je UPRAVO ETNICKA ili JEZICKA, a ne ekonomska. Ekonomski se Evropa ujedinjuje jer jedino tako mogu biti kompetitivni, slicno vazi i za drzave. Regije se ne dijele na ekonomske vec ujedinjuju. To su neke osnovne stvari....koje vam valjda trebaju biti poznate.

:roll:
71440

Post by 71440 »

Covic koliko ja kontam on bi Sarajevo svacije Hercegovina iPosavina Hrvatima,RS srbima a Bosnjake kojih je 50% u Zenicu Brezu ,Tuzlu... pa dokle suplje!?
Prozor

Post by Prozor »

cogni wrote:
Prozor wrote:

BiH nije federacija, bar ne u etnickom smislu(ako gledamo Ustav, sto drzave sto entiteta).

I ja ne znam sa kime drugi pricaju, ali ja pricam sa tobom. A nisam ni primjetio da neko drugi ne-korektno sa tobom vodi razgovor...
Prozor

Post by Prozor »

Tomislav MO wrote:

EU tezi ujedinjenju - ne odvajanju. Dakle povode je centralisticke odnosno unitaristicke struje. Nisam mislio na "unitarizam" kakvim se cesto predstavlja u BiH.

Evo pitanje za tebe, ako BiH udje u EU bez etnicke podjele, tu je vec i Hrvatska, EU (sam si rekao) je jak garant postivanja ljudskih prava (narucito u malim zemljama kao ova gdje to jednostavno mogu nametnut vece zemlje i centralne evropske institucije), sto ce tebi hrvatska teritorija u BiH, ako se ne planiras izdvajati? Shvati da rijetko ko moze povjerovati(od Bosnjaka) da svo to trazenje hrvatske federalne jedinice nije samo sa krajnjim ciljem velike Hrvatske. A ako se pitas zasto, onda vidi slucaj Herceg-Bosna(i nemoj samo odgovoriti kako ni Hrvati ne mogu vidjeti dobre namjere u jedinstvenoj Bosni zbog "Alijine politike" :oops: )...
Post Reply