cogni wrote:jeza u ledja wrote:Jasno je da RS to ne bi prihvatila, ali zato im treba staviti do znanja da je to dugorocni cilj. Dakle cilj nije ukidanje srpske autonomije, vec ukidanje RS ovakva kakva je sad - nastala etnickim ciscenjem i ratnim osvajanjima, bez puno veze sa stvarnim geografsko-politickim cjelinama.
Imam osjecaj da Srbi non stop "zive u strahu" da neko hoce da im ukine tu njihovu RS. Mislim da bi se na ovaj nacin smirile neke strasti, znaci ako ste vec toliko navalili sa svojom RS, onda dajte da se uredi na normalan nacin, pa poslije da smo mirniji.
To sto opisujesh jeste ukidanje RS. Po ovim gore ekonomskim regijama vishe od pola Srba gubi autonomiju jer bi se nasli u regijama u kojim su manjina. Nemoguce je ocekivati da ce i jedna opcina sa srpskom vecinom (po sadasnjem stanju, iako nastalom etnickim ciscenjem) biti pustena iz RS. Cak i vise od toga, koliko se god to nekome ne svidjalo, dejtonske granice entiteta trenutno nisu stvar oko kojih se moze pregovorati.
U tom smislu, danas se prica o nekoj federalizaciji u sklopu ustavnih promjena, treba fino naglasiti - ako hocete federalne jedinice (a da napomenem to i Dodik propagira) onda nemojte ocekivati da ce RS ostati ovakva kakva jeste, tj. u ovim granicama.
Ne verujem da je ikome bitnije kako ce se uredjenje formalno zvati u odnosu na to kakva ce biti njegova sustina. Da li se nesto zove federalizacija ili ne, koga briga.
Meni je smijesan ovaj HDZov prijedlog ako on ne ukljucuje dijelove RS i ne treba uopste na njega trositi vrijeme.
Smesan moze biti, al samo zato sto nije prihvatljiv Bosnjacima. Kad bi ukljucivao delove RS bio bi dvostuko smesniji, jer ne bi bio prihvatljiv ni Srbima.
Ono sto ja svo vreme pokusavam objasniti je da se principijelno uzevsi svaki predlog novoga resenja moze porediti bilo sa sadasnjim stanjem, bilo sa nekim stanjem koje je idealizirano uzimajuci u obzir sopstvene zelje.
Druga varijanta cementira sadasnje stanje, a prva ga menja, mene zanima zasto ste skoro jednoglasno za drugu varijantu?
Ne, ja nisam propagirao podjelu po ekonomskim regijama nego upravo - etnicku podjelu na mnogobrojne kantone plus multietnicke regije. MEDJUTIM, ne slazem se da RS treba ostati ovakva kakva jeste jer je ova RS nastala ratnim osvajanjima i protjerivanjem i ne moze nikako predstavljati legitimnu zelju za autonomijom - zato jer se u njoj nalaze mnoge opstine iz kojih su ne otisli, nego PROTJERANI neSrbi.
S druge strane, opet priznajem pravo opcina sa apsolutnom srpskom vecinom da se organizuju u neku vrstu autonomije, recimo istocna Hercegovina, sjeverna Krajina itd.
Republika Srpska, tj. SNSD ne podrzava federalizaciju cisto zbog podrske Hrvatima, vec zato sto zele napraviti RS federalnom jedinicom, sto znaci sa mogucnoscu odvajanja.
Sa strane onih koji ovaj prijedlog ne prihvataju - treba reci sljedece: ako zelite etnicku podjelu ona se moze jedino i samo desiti na cijelom podrucju BiH, iznova. Kao "mrkva" Srbima treba da se ponudi onih 6 opstina sa predratnom srpskom vecinom koje sam prije nabrojao za odredjene opstine u RSu.
To nije ni neposteno ni bezobrazno ni besmisleno predlagati, ako se sa druge strane predlaze federalizacija. Sa strane vlasti u RS, naravno da ce oni ovo tesko prihvatiti, ali mislim da je i to lakse nego ovaj prijedlog HDZa, jer je on isto ko da nista nisu predlozili - svodi se na daljnje ustupke Bosnjaka, koji su svakako dali najvise ustupaka.
------------------------------------
Nego, ja bi se htio orjentisat na mogucu prirodu tih teritorijalnih jedinica, pa bilo kako da se zovu i bilo kojem principu da su organizovane. Mislim da je problem nasih ljudi, pogotovo protivnika "podjele" sto posmatraju istu kao nekakav ratno-politicki plijen - ko je jamio jamio i to na osnovu prirode dosadasnjih entiteta i pokusaja istih da budu mini-drzavice.
Postoje razni nacini kako bi se drzava mogla organizovati, takodje postoje razni nacini podjele koji mogu biti visetruki i medjusobno se preklapati, a cak mogu biti neomedjeni odredjenom teritorijom vec reprezentovati samo odredjene grupe ljudi. Neki nivoi organizacije uopste ne moraju imati neku instituciju u vidu kancelarija vlade ili sl.
Recimo, mogu se napraviti ekonomske regije koje ce imati vlast najslicniju onome sto danas imaju entiteti u vidu postojanja budzeta i ekonomskih regulacija. Te regije mogu imati svoju policiju, sudsku i izvrsnu vlast.
Takodje mogu postojati etnicke regije koje se preklapaju sa ovima i prelaze granice ekonomskih regija, te nisu teritorijalno povezane, te ne bi obuhvatale cijelu zemlju. Te etnicke regije ne bi imale vladu, ali bi imale neku vrstu Savjeta ili Parlamenta koji bi odlucivao o pitanjima nacionalnog interesa za odredjeni narod u okviru ovih regija. Recimo da bi ova institucija radila prava B/H/S naroda u B/H/S regijama. Mogli bi imati jurisdikciju u vidu promidzbe kulturnog i duhovnog blaga tog naroda, udjela u obrazovnom sistemu (ne paralelne skole naravno) i sl. Mogli bi cak imati i neki budzet za koji bi iskljucivo izdvajali pare Srbi, Bosnjaci odnosno Hrvati, svako u svojoj regiji.
Na nivou drzave mozemo imati institucije koje imamo i sada. Dom Naroda koji se bira u Parlamentu, tj. Pred. Domu ciji se poslanici biraju po izbornim jedinicama. Mogla bi se napraviti i odvojena tijela koja ce raditi iskljucivo za rjesavanja nacionalnih pitanja i sporova na mikro-razini. Vrhovna (federalna?) vlast bi imala zadnji rijec u svemu i jedino tu bi svaki narod imao pravo veta.
Predsjednistvo bi trebalo organizovati kao i Premijera, znaci samo jedan na 4 godine, pa sljedece godine iz drugog naroda itd, ukljucujuci i ostale (njegova f-ja svakako ne treba da je znacajna).
------
Uredjenja Belgije i Svicarske nisu jednostavno podjela na regije.
Mislim da je nas problem (to sam inace zakljucio kod ljudi naviklih na komunizam) posmatranja svega u nekom hijerarskom piramidalnom obliku, gdje svaka institucija, pa bilo da je u pitanju vlada, visokoskolski sistem ili zdravstvo, ima vrh i uredno je onda podjeljena na nize nivoe organizacije koji su medjusobno simetricni.
Ono sto sam ja vidio na Zapadu nije tako, nego se razne institucije te njihova jurisdikcija preklapaju u komplikovanoj organizaciji drzave. I ljudi imaju takav mentalitet - daj da se o ovoj SPECIFICNOJ stvari bavi institucija koja ce biti namjenjena za tu SPECIFICNU stvar.
Ne znam je li iko ovdje ista shvatio, ali eto....nadam se da barem neko jeste dijelic. Ja nisam strucnjak pa da sad detaljisem, ali mozda ima jos ljudi koji bi mogli dati ideje malo sofisticiranije od "hajmo se dijelit" ili "sjoo, vi sa svojom podjelom".
Dajte malo da probamo organizovati malo smisleniju polemiku sa konstruktivnim rjesenjima, koja idu malo dalje od pravljenja mapa. Ima ovdje pametnijih ljudi od mene, hajte malo.