Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice

Post Reply
whow

Post by whow »

Znam da ce ovo mnogima zvucati boglohulno i jereticki ali ne mogu da se oduprem utisku da je Bosni i Bosnjacima mozda i najbolje bilo u okvirima one iste SFRJ koju svi osudujemo. Ovdje naravno ne ubrajam dogadaje od 92 godine pa na dalje. Iskreno mislim da Bosnjaci kao narod nemaju Europske perspektive ukoliko za svoju ideju, ma kakva ona bila, ne pridobju Srbe i Hrvate. Sve ostalo je put u economsko-politicku izolaciju i beznadze u kakvoj je Bosna bila za vrijeme zadnjih 100 godina vladavine Otomanske Imperije. Jedina sansa Bosne je u Europi a tamo moze jedino sa Srbima i Hrvatima. Dakle vrijeme je da se okrenemo buducnosti i pocnemo razmisljati kao razumni ljudi a ne kao ostrascena plamena. Neznam da li u historiji postoji primjer naroda koji su toliko bliski ako ne i isti u vecini elemenata koji cine narod narodom ( jezik , obicaji , fizicki izgled, teritorija) sa izuzetkom religije kao sto su : Bosnjaci , Hrvati , Srbi a koji su ucinili toliko zla jedni drugima. Kao Bosanacu ateisti ideja o podjeli drzave po religiskim osnovama (jer to nista drugo ne bih niti bilo) mi je potpuno neprihvatljiva i stoga mislim da samo u okviru Europske Unije Bosna moze opstati kao drzava. Bosni je potreban veci politcki okvir nego sto je to sama da bih mogla funkcionirati. Stoga mislim da drzavno- teritorijalna organizacija /uredeznja moze biti : Entitetska , Fedreralna ili Ciflitsko- zijametska to sve nigdje nece voditi i sve nase rasprave cu uvijek zavrsiti u svadi ukoliko ne postoji veci okvir kao sto je EU ili kao sto je bila SFRJ. Dakle nasa jedina nada je u Europi sve ostalo je bukvalno povratak u doba kada je Bosaa bila Tamni Vilajet. Eto to su mojih " two cents" pa sada udarite.
Pozz
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Slazem se s Fratrisom. Mislim da je krajnje vrijeme da se shvati i prihvati da je multinacionalni karakter mnogih gradova u BiH trajno izmjenjen. Ideja da ce se priznavanjem toga priznati pobjeda nacionalista je davno obesmislena. Da, nacionalisti su uspjeli u svojoj namjeri. Pitanje je kako dalje?
Fratris

Post by Fratris »

Kako dalje? Polako. To je jedini nacin. Svi su puni nekakvih radikalnih rjesenja, ali sve se to otprilike svodi na sjasi Kurta da uzjasi Murta. I sto je najgore, u nedostatku radikalnih dogadjanja ljudi postanu paralizirani cekanjem istih. To ti je ono kad imas napisati diplomski rad od 100 stranica, pa na kraju ne zelis napisati ni jednu za pocetak jer te sve to deprimira.

Mora se poceti od malih stvari i moraju se prihvatiti te male stvari. Sjecam se novinskih clanaka prije nekog vremena o nacelniku neke MZ u istocnoj Bosni u cijoj MZ su vecinom Bosnjacka sela i kako je on poceo suradjivati s Dodikom i SNSD-om i poslijedice koje je to imalo. A poslijedice su da je njegova MZ dobila struju i vodu puno brze, i da im je vlada RS dala neke pare za obnovu. Naravno, odmah se digla hajka dezurnih internet dusebriznika iz Sarajeva, Zenice, St. Louisa, Stockholma i drugih poznatih bosanskih gradova. Kako on ima obraza suradjivati s cetnicima i tako implicitno priznavati i legitimirati RS? Tipicno razmisljanje onih koji stavljaju politiku i principe iznad ljudi. Jer, ovdje se radi o ljudima, o par stotina ili koliko vec povratnika ciji zivot je izuzetno tezak. I sad, taj zivot bi trebao ostati tezak u ime nekih principa, da bi se velike patriote iz Sarajeva, Travnika i Toronta bolje osjecali. A koga briga za te ljude koji se trebaju zrtvovati? Glavno je da se iluzija odrzava, i da mi imamo ponos i principe. A to sto ponos i principi nisu pitki i jestivi, i sto ti ne zagrijavaju ili pokrivaju kucu, jebiga. U svakoj borbi neki moraju poturati svoja pleca

Bio sam tako ovo ljeto kod tetke u Bosanskom Samcu. Samac je malan, neugledan grad, i moze ga se obici za par sati. Nekih impozantnijih zgrada nema, osim naravno, bogomolja. Velika pravoslavna crkva, manja novoizgradjena katolicka, jedna do druge, i nova dzamija. U prvi mah mi bilo drago vidjeti da su srusene bogomolje ponovo napravljene, jer sam razmisljao da ne treba dopustiti da se unisti sav trag da su u tom gradu nekad zivjeli katolici i muslimani. Ali, nakon sto sam proveo neko vrijeme u gradu, poceh razmisljati drugacije. Posta mi jasno da je vrlo malo povratnika u gradu. Bosnjaka je nekad bilo preko 2000 a Hrvata oko 1000. Vratilo se mozda 100 sve skupa. Dzamija je sagradjena, da kazemo, nikome. Relativno velika, financirana pola od Saudijske Arabije, a pola od IZ BiH i Samcana u dijaspori. I kazem, upitah se kome je ona sagradjena. Onih 2000 ljudi se nece vratiti u Samac, a onih saka koji su se vratili nece puno dobiti izgradnjom te dzamije. Pare su potrosene da bi se zadrzala neka iluzija da rata nije bilo i da su Bosnjaci u Samcu jos uvijek znacajan dio stanovnistva.

Jos zanimljivija je situacija katolicke crkve. Hrvata u Samcu je bilo malo, sto je tipicno za Posavinu gdje ne zive po gradovima, a vratilo ih se jos manje. Usprkos tome, crkva je za vazne blagdane puna. Zasto? Zato sto je prijeratna Zupa Bosanski Samac osim grada ukljucivala i selo Prud s druge strane Bosne. Selo je u Daytonu dodijeljeno Federaciji i danas je u opcini Odzak. Prije rata u njemu je zivjelo 1200 Hrvata, znaci vise nego u samom Samcu. Vratilo ih se dosta, mozda 400-500. Posto je Samac prije rata bio sjediste zupe, u njemu je bila i zupna crkva, dok je u Prudu bila kapelica, iako je u Prudu zivjelo 60% zupljana. Nakon rata, u Prudu zivi 90%+ zupljana, ali je crkva u Samcu obnovljena kao da se nista nije dogodilo. Napravljena je i manja crkva u Prudu, ali ova u Samcu je i dalje zupna. Naravno, to dovodi do apsurdne situacije u kojoj Samac ima crkvu za 1000 ljudi, a u njemu zivi mozda 50 katolika. To isto dovodi do situacije da je ljudima u Prudu zupna crkva u gradu s druge strane Bosne u kojemu jedva da ima katolika. Umjesto da ljudi iz Samca idu u Prud, koji je udaljen samo 3 kilometra, Prudjani za sve vaznije blagdane moraju u Samac. I opet, sve ovo radi odrzavanja privida da se stvari nisu promjenile. Umjesto da se od troskova crkve u Samcu u Prudu napravi igraliste ili poprave kuce ili saniraju dalekovodi i vodovodi, novac se trosi na izgradnju nepotrebne crkve.

I tako jedan veliki dio drzave zivi u stanju privida i iluzija kao sto Srbija zivi godinama u nametnutom prividu da je Kosovo njihovo, i kao sto ce tako zivjeti jos godinama. Plata nema, penzija nema, tvornice se prodaju strancima, a mi gradimo crkve i dzamije ljudima koji zive u Njemackoj, Kanadi i Hrvatskoj. I sve da ne bi ne daj boze morali priznati da je rat promijenio neke stvari.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Evo jos jedan primjer odrzavanja tog privida.

Cemu sluze opstine poput Sanski Most/Ostra Luka (ova glista broj 033) i Bosanska Krupa/Krupa na Uni (066)?

Image

Ima ovakvih jos u oba entiteta, da ne nabrajam.

Sta ovo predstavlja?
Fratris

Post by Fratris »

Prestavlja isto sto i ovo:

Image

Cesljo ti ne cesljo, kose nema. :lol:
Fratris

Post by Fratris »

Jos je najbolje bilo nedavno kad su bili prijevremeni izbori za nacelnika opcine Istocni Drvar. Zena pobijedila sa 41 glasom. Cetrdeset jednim! Pa to ti sira porodica glasa za tebe i postanes nacelnik.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Fratris wrote:
Prozor wrote: Pa sta ti predlazes? Ne valja unitarna, ne valja gradjanska, ne valjaju eko-regije, ne valja etnicka podjela po 91´... Izgleda samo valja cementiranje danasnjeg stanja! :oops:
Danasnje stanje kakvo je, takvo je i mora se uzeti u obzir. Ne smatram da treba ostati ovako kako je sada, ali vracanje na neku situaciju iz 1991. je nemoguce jer niti ce mrtvi ustati iz grobova niti ce se ljudi nakon 15 godina vratiti u svoja porusena sela i zauzete stanove.

Gradjanska i unitarna drzava su nemoguce jer narod nije unitaran niti "gradjanski". 85% ljudi na zadnjim izborima je glasalo za nacionalisticke stranke, sto je vise nego 1990. To pokazuje koliko smo u zadnjih 15 godina napredovali ka gradjanskoj drzavi. A da ne pricam kako bi po sadasnjem stanju, u takvoj unitarnoj drzavi, najvise glasova dobio SNSD. Kud ces veceg veselja?

A bilo kakva podjela danas bi bila etnicka. Mozes ti pricati o ekonomskim i geografskim regijama, ali kad narod glasa svak za svoje, te regije ce na kraju biti etnicke. Znaci, jedino rjesenje je neka kombinacija koja uzima u obzir cinjenicu da je narod etnicki(i naravno politicki) podijeljen, ali kojoj to nije glavni cilj i svrha.

A neke granice iz 1991. su upravo zbog ovog apsurdne. Ne mozes uzeti granice koje us povucene 1963. i kod kojih etnicka pripadnost nije bila ni najmanji faktor in onda koristite te iste granice pri etnickoj podjeli. Pogotovo jer je glavni strah preglasavanje. Umjesto karte tko je gdje bio vecina 1991., evo jedne puno bolje, koja pokazuje koja stranka je u kojoj opcini dobila izbore 1990. Image

Kao sto se fino vidi, sve puno preglasavanja. HDZ uzima Modricu i Bugojno, a Hrvata jedva trecina u tim opcinama. Fojnica, Stolac, Kotor Varos, Zepce, Kljuc...sve ista prica. Grancie povucene 1963. bez etnickog principa, a onda ti 1990. primjenjujes etnicki princip. I onda recimo HDZ uzima cijelu Posavinu a Hrvati jedva relativna vecina u njoj.
Sta ima Radovane?
Ili si to ti Alija? :shock:

A mozda ste i obojica.... :oops:
Znali ste vi jos 1990. da ce se narod privici na ono sto ste dogovorili napraviti a onda i napravili...

Da vam pas mater! :x

@Fratris, ne zamjeri, nista licno...
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

never no wrote:Mozda da se biraju ljudi na osnovu kvalitete ,a ne vjerske pripadnosti.Da se pokusa ta vjera izbaciti sto je vise moguce i da svako od tih "probranih" da program sa fazama(kvartalne ili godisnje).Ako narod(mislim na sve) zivi dobro zar je bitno ko ga vodi Haso,Jovo ili Ivo.Konkretno skola,bolnica itd., treba svakom bilo da je ovo ili ono.
Nemam ja ništa protiv da se ljudi biraju na osnovu kvalitete, ali ti jednostavno ne možeš odrediti koga će ljudi birati niti spriječiti da glasuju za nacionaliste.

Ne možeš zato jer postoje izbori gdje svaki čovjek sam i tajno izabere koga hoće, a ne koga ti kažeš da treba.

I onda je normalno da Srbi i Hrvati ne žele državu u kojoj će potencijalno u parlamentu sjediti 50% bošnjačkih nacionalista koji mogu sami sastaviti vladu.

O tome se radi, možeš ti reći da je bolje birati kvalitetne, i ja se slažem s tobom, ali nemaš nikakve garancije da će te ljudi poslušati na izborima.

Lako ćemo mi ako se izglasaju kvalitetni, to uopće nije problem, ali moramo imati odgovor kroz institucije i ustav ako na izborima pobijede oni drugi.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Vodenjak wrote:Sta ima Radovane?

Znali ste vi jos 1990. da ce se narod privici na ono sto ste dogovorili napraviti a onda i napravili...

Osobno mislim da Alija i Radovan nisu jedini krivi. Oni su legalno izabrani predstavnici, pobjednici na izborima. Prije će biti kakav narod, takva vlast.

Dokaz tomu su i rezultati svih novijih izbora, nema ni Alije ni Radovana, a ogromna većina glasuje i dalje za istu politiku. Što je onda kriv Alija, on je samo prepoznao što narod hoće.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Tomislav MO wrote:

Osobno mislim da Alija i Radovan nisu jedini krivi. Oni su legalno izabrani predstavnici, pobjednici na izborima. Prije će biti kakav narod, takva vlast.

Dokaz tomu su i rezultati svih novijih izbora, nema ni Alije ni Radovana, a ogromna većina glasuje i dalje za istu politiku. Što je onda kriv Alija, on je samo prepoznao što narod hoće.

Jooooj shupljaka... :roll: :zzzz:
Sto onda pljujete po Brozu?
I on je, eto, znao sta narod hoce pa im to i davao a narod ga volio...

Zanimljivo samo kako taj narod ko Alija.
Prije podne jedno, popodne drugo...
Devedeset posto istog place za Brozom a vec nakon par godina isti taj procenat pisha po njemu!

I zanimljiv ti komentar!
I dalje se, osobno vidim, cvrsto drzite skupa!
Praaavo ne date jedni na druge! :oops:

Deja vu, velim ja... :oops:
nokia6170

Post by nokia6170 »

Tomislav MO wrote:

I Hitlera je njemacki narod demokratski izabrao i doveo na vlast u Njemackoj i podrzavao svo vrijeme dok je bio na vlasti i prema tvojoj logici on je samo ispunjavao zelje naroda koji ga je birao...s cim se bas ne bi slozio.

Narod zeli ono sto mu se kaze da zeli.
Fratris

Post by Fratris »

nokia6170 wrote:
Narod zeli ono sto mu se kaze da zeli.
Sto bi znacilo da ni ne zasluzuje bolje nego ratove, klanje, protjerivanje, kradju, korupciju i slicno. Trazili ste, gledajte.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Vodenjak wrote:
Tomislav MO wrote:

Jooooj shupljaka... :roll: :zzzz:
Sto onda pljujete po Brozu?
I on je, eto, znao sta narod hoce pa im to i davao a narod ga volio...
Broza nije birao narod, nego je bio doživotni predsjednik, fenomen poznatiji po nazivu diktator.
Qwert

Post by Qwert »

:D

Vidim da su se i teritorije pocele zaokruzivati... :-)

Kad kazem da Bosnjaci trebaju da traze svoj entitet, ona prvenstveno ne mislim da ce ga dobiti, vec da ce se tek onda BiH poceti graditi kao drzava. I to sto prije to bolje.

Cuj sudsku, policijsku i izvrsnu vlast...ce vidimo... :roll:
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Qwert wrote: Kad kazem da Bosnjaci trebaju da traze svoj entitet, ona prvenstveno ne mislim da ce ga dobiti, vec da ce se tek onda BiH poceti graditi kao drzava. I to sto prije to bolje.
Pa Bošnjaci odavno traže svoj entitet, samo je problem što hoće 100%. :roll:
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

Sarajevo bosnjacki grad,
Mostar bosnjacki grad,
Koridor od Krajine do Jajca,
Jajce bosnjacki grad,
Brcko bosnjacki grad,
Izlaz na more,
Koridor od Tuzle do Srebrenice.

Ako se vec moramo djeliti ovo mora biti minimum bosnjacke teritorije!
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

JEDRILICA wrote:Sarajevo bosnjacki grad,
Mostar bosnjacki grad,
Jajce bosnjacki grad,
Brcko bosnjacki grad,
Izlaz na more,

Ne moramo se dijeliti, možemo prihvatiti Čovićev prijedlog za europsku BiH koji čuva njezinu cjelovitost i multietničnost, koji su visoki predstavnik i europski diplomati visoko ocijenili.

Kako reče britanski veleposlanik u BiH, "zaista dobar model za BiH".

Rycroft podržava federalni model koji predlažu hrvatske stranke.

Podjela nije u interesu Hrvata, a nije što je bitnije ni u interesu međunarodnih čimbenika pa stoga to možete preskočiti.
Qwert

Post by Qwert »

Tomislav MO wrote:
Qwert wrote: Kad kazem da Bosnjaci trebaju da traze svoj entitet, ona prvenstveno ne mislim da ce ga dobiti, vec da ce se tek onda BiH poceti graditi kao drzava. I to sto prije to bolje.
tuc, muc..

Znas kome se divim na ovim nasim bivsim prostorima... Albancima, primitivni, pleme i vec kakvim pogrdnim imenima nazivani..ali zato drzavotvorci. Sreca, pa nemas takve susjede, mada ti ih od srca zelim.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Qwert wrote:
Tomislav MO wrote:
tuc, muc..

Znas kome se divim na ovim nasim bivsim prostorima... Albancima, primitivni, pleme i vec kakvim pogrdnim imenima nazivani..ali zato drzavotvorci. Sreca, pa nemas takve susjede, mada ti ih od srca zelim.
primitvni i pogrdni kažeš, zanimljvo rasističko razmišljanje..... a tko ih je nazivao takvim imenima?

Srbi su ih nazivali, Hrvati nikada..., Albanci su za Hrvate prijateljski narod, normalno je da žele slobodu kao i svak drugi i da im se ogadilo pod srpskom čizmom.

Mnogi Albanci su se borili u Hrvatskoj Vojsci, neki su dospjeli i do generalskih činova, Albanci, samo naprijed. :thumbup:
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

Tomislav MO wrote:
Mostar bosnjacki grad,
Jajce bosnjacki grad,
Brcko bosnjacki grad,
Izlaz na more,

Ne moramo se dijeliti, možemo prihvatiti Čovićev prijedlog za europsku BiH koji čuva njezinu cjelovitost i multietničnost, koji su visoki predstavnik i europski diplomati visoko ocijenili.

Podjela nije u interesu Hrvata, a nije što je bitnije ni u interesu međunarodnih čimbenika pa stoga to možete preskočiti.

ne moramo se dijeliti, nego ja predlazem da ovo bude minimum bosnjackog entiteta!
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

JEDRILICA wrote:
Tomislav MO wrote:
Mostar bosnjacki grad,
Jajce bosnjacki grad,
Brcko bosnjacki grad,
Izlaz na more,

ne moramo se dijeliti, nego ja predlazem da ovo bude minimum bosnjackog entiteta!
Htio si reći federalne jedinice?

Lijepo, to je tvoj prijedlog. Ja ipak nisam izabrani predstavnik Hrvata da to prihvatim ili odbijem.

Sve tri strane će dati svoje prijedloge, razgovarat će i naći neko srednje rješenje. :thumbup:
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

Tomislav MO wrote:
JEDRILICA wrote:
Tomislav MO wrote: Ne moramo se dijeliti, možemo prihvatiti Čovićev prijedlog za europsku BiH koji čuva njezinu cjelovitost i multietničnost, koji su visoki predstavnik i europski diplomati visoko ocijenili.

Htio si reći federalne jedinice?

Lijepo, to je tvoj prijedlog. Ja ipak nisam izabrani predstavnik Hrvata da to prihvatim ili odbijem.

Sve tri strane će dati svoje prijedloge, razgovarat će i naći neko srednje rješenje. :thumbup:
Tako je!
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Tomislav MO wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kada bi poslusali oba HDZ-a i SNSD, situacija bi izgledala ovako.

Hrvati bi dobili treci entitet ali samo na teritoriji F.BiH jer je to po Dodiku jedino i ultimativno pravedno:lol:, Mostar bi i dalje ostao hrvatski a BL srpska dok bi Sarajevo bilo svacije, ponajmanje bosnjacko! :shock: Pa zar Srbi i Hrvati zaista misle da su Bosnjaci toliko ludi? Moza i jesmo ludi, kada smo u ratu izdrzali i ono sto ni hajvan ne bi mogao, ali sigurno nismo glupi. :D

Eto Bošnjaci su pametni a Belgijanci i Švicarci su ludi, decentralizirani su maksimalno i rade, umjesto da pokušaju ukinuti pokrajine i dovedu SFOR da im čuva državu, oni su je napravili prihvatljivom svima, ludi garant. :roll:
Tipican odgovor jurisnika HVO, sta drugo ocekivati. Bosnjaci su tu problem sto ne pristaju na podjelu domovine po principima maloumnika iz Laktasa i crnokosuljasa iz Hercegovine. :roll: Kao evo vidite kako Belgijanci i Svicarci zive, vi samo zajebavate i hocete unitarnu drzavu... Zasto ti isti pravednici nisu predlozili da BL, Mostar kao i Sarajevo budu ustrojeni po principu distrikta, a da se tzv. federalne jedinice ne zasnivaju samo i iskljucivo na nacionalnom principu? Odgovor je je jednostavan i prost k'o pasulj ili ti grah. Crnokosuljasima i cetnickim hordama u odorama SNSD-a, PDP-a i slicnih nije stalo da BiH jednog dana postane moderna i funkcionalna drzava. Floskule o prosperotetu, ulasku u EU, ljudskim pravima, primjerima prosperitetnih zemalja su samo paravan iza kojeg se krije ultranacionalistcka, fasisticka ideologija Radovana Karadzica i svojevremenog pulena UDBA-e Mate Bobana. Drugim rijecima, puca njima neka stvar za BiH sto se vidi iz svakog prijeloga koji dolazi sa njihove strane. :oops:

Treba li jos?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Tomislav MO wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kada bi poslusali oba HDZ-a i SNSD, situacija bi izgledala ovako.

Hrvati bi dobili treci entitet ali samo na teritoriji F.BiH jer je to po Dodiku jedino i ultimativno pravedno:lol:, Mostar bi i dalje ostao hrvatski a BL srpska dok bi Sarajevo bilo svacije, ponajmanje bosnjacko! :shock: Pa zar Srbi i Hrvati zaista misle da su Bosnjaci toliko ludi? Moza i jesmo ludi, kada smo u ratu izdrzali i ono sto ni hajvan ne bi mogao, ali sigurno nismo glupi. :D

Eto Bošnjaci su pametni a Belgijanci i Švicarci su ludi, decentralizirani su maksimalno i rade, umjesto da pokušaju ukinuti pokrajine i dovedu SFOR da im čuva državu, oni su je napravili prihvatljivom svima, ludi garant. :roll:
Tipican odgovor jurisnika HVO, sta drugo ocekivati. Bosnjaci su tu problem sto ne pristaju na podjelu domovine po principima maloumnika iz Laktasa i crnokosuljasa iz Hercegovine. :roll: Kao evo vidite kako Belgijanci i Svicarci zive, vi samo zajebavate i hocete unitarnu drzavu... Zasto ti isti pravednici nisu predlozili da BL, Mostar kao i Sarajevo budu ustrojeni po principu distrikta, a da se tzv. federalne jedinice ne zasnivaju samo i iskljucivo na nacionalnom principu? Odgovor je je jednostavan i prost k'o pasulj ili ti grah. Crnokosuljasima i cetnickim hordama u odorama SNSD-a, PDP-a i slicnih nije stalo da BiH jednog dana postane moderna i funkcionalna drzava. Floskule o prosperotetu, ulasku u EU, ljudskim pravima, primjerima prosperitetnih zemalja su samo paravan iza kojeg se krije ultranacionalistcka, fasisticka ideologija Radovana Karadzica i svojevremenog pulena UDBA-e Mate Bobana. Drugim rijecima, puca njima neka stvar za BiH sto se vidi iz svakog prijeloga koji dolazi sa njihove strane. :oops:

Treba li jos?
Treba, reci kako bi ti, i reci primjer višenacionalne uspješne države na cijeloj planeti koja tako funkcionira. E kad ne nađeš primjer pošto ga nema i pričaš bajke, onda lijepo priznaj da su fašisti Belgijanci i Švicarci :-) ipak najbolje rješenje.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Tomislav MO wrote:
Treba, reci kako bi ti, i reci primjer višenacionalne uspješne države na cijeloj planeti koja tako funkcionira. E kad ne nađeš primjer pošto ga nema i pričaš bajke, onda lijepo priznaj da su fašisti Belgijanci i Švicarci :-) ipak najbolje rješenje.
Pa rekao sam, da su bili posteni rekli bi evo Mostar, BL i Sarajevo distrikti, tri federalne jedinice formirati ne iskljucivo po nacionalnom principu vec uzeti u obzir i ekonomsku sliku, saobracajnu povezanost i sve druge relevantne cinjenice. Ako ovo nisu principi koji su primjenjeni u modernoj Evropi i svijetu onda ti brkas neke stvari.
Post Reply