Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
slogabn wrote:U ustavu stoji da su Srbi, Hrvati i Bosnjaci NAROD. Pitanje 24 zadire u USTAV BiH i kao takvo se treba mjenjati.
Ja u klin ti u plocu...
Rekoh ti da je pitanje nacija u BiH rjeseno Zakonom. Drzavnim Zakonom. Dakle nije ustavna nego zakonska kategorija ali i kao takva je na snazi i bice dok se eventualno ne izmjeni Zakon, konretno Zakon o popisu. Mada i sam mozes zakljuciti kakve su sanse da se dogovori izmjena.
Istočna Bosna, došli ovi fini vojnici što u uniformama JNA, što u nekim manjepoznatim uniformama- idu od čaršije do čaršije. Kucaju ljudima na vrata, neke i odvode. Neki se više i ne vrate, Crvena je Drina danima....
Eh, oni što se nisu vratili, e ti su vam Bošnjaci (bili)...
slogabn wrote:U ustavu stoji da su Srbi, Hrvati i Bosnjaci NAROD. Pitanje 24 zadire u USTAV BiH i kao takvo se treba mjenjati.
Ja u klin ti u plocu...
Rekoh ti da je pitanje nacija u BiH rjeseno Zakonom. Drzavnim Zakonom. Dakle nije ustavna nego zakonska kategorija ali i kao takva je na snazi i bice dok se eventualno ne izmjeni Zakon, konretno Zakon o popisu. Mada i sam mozes zakljuciti kakve su sanse da se dogovori izmjena.
Hajvan wrote:Istočna Bosna, došli ovi fini vojnici što u uniformama JNA, što u nekim manjepoznatim uniformama- idu od čaršije do čaršije. Kucaju ljudima na vrata, neke i odvode. Neki se više i ne vrate, Crvena je Drina danima....
Eh, oni što se nisu vratili, e ti su vam Bošnjaci (bili)...
zato jer je 93-e na bosnjackom kongresu odredjeno da rijec tj naziv bosnjak mijenja dotadasnji naziv musliman sa veliko M
sto automatski znaci da su od tada pripadnici bosnjastva ujedno i muslimani jer u u jugoslaviji muslimani sa veliko M bili pripadnici islamske vjere bez obzira u kojem dijelu drzave bili od slovenije do makedonije i nije oznacavalo pripadnost ni jednom narodu regiji ili bilo cemu sto se veze za tu tematiku nego iskljucivo kao sto rekoh za vjeru
A u vezi definicije teritorije i ostalog sto sam naveo
respo wrote:
po tebi u bosni zive samo bosnjaci nema drugih naroda ni nacija
Kakve nacije ode taj jedan is Bosne i Hercegovine nacionalni Hrvat ili Srbin u Srbiju ili Hrvatsku i otvori usta odma mu kazu gdje si Bosanac! Toliko o tome.
Znas Bosnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u nasoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata...
A danas se kroza svoje hire,
Oba stranca ko u svome sire...
Safvet beg Bašagić
(List "BOŠNJAK" od 2. VII, 1891)
respo wrote:
Kakve nacije ode taj jedan is Bosne i Hercegovine nacionalni Hrvat ili Srbin u Srbiju ili Hrvatsku i otvori usta odma mu kazu gdje si Bosanac! Toliko o tome.
Krushna mrva wrote:
Problem je osnovni sto vi koji se utrkujete da objasnjavate pojmove, iste ne razumijete sami.
Slavensko stanovnistvo u BiH je JEDAN etnicitet i JEDAN narod. Ako govorimo o tome da je svako ono sto kaze da jeste i to je u redu, ali ovo nije Sirija gdje imas potpuno razlicite etnbicke pripadnosti, porijekla, kao i jezike.
problem je sto vi te pojmove ne razumijete pa ja i ostali koji objasnjavamo pravilno a to je cini mi se samo slogabn
moramo uzimati mnoge primjere da bi vam priblizili znacenje
slavensko stanovnistvo ne znaci jedan narod u tome je bit
slavensko stanovnistvo u bih su i bugari al priznat ces sam da nisu isti narod kao i ostalli ovdje u bih
ne mjesaj sada u to i slavensku pripadnost
jer ces tu naci da se i oni dijele na juzne zapadne i istocne slavene al da ne idemo dalje s tim
pa ovdje i imas razlicite etnicke pripadnosti i porijekla a cak i jezike
hahhaaa, pa ne zanima mene jarane da mi kazes "ja mislim drugacije" ili "ja sam pametniji" nego neko (smisleno) obrazlozenje. Ocito ga nemas jer si uhvatio ovog kako svi Slaveni nisu jedan narod sto bez igdje veze dodajes.
Ali tacno je BiH Slaveni su pripadnici bosanskog etniciteta, a ne-slavenski padaju pod onaj kisobran "svako je ono sto hoce da bude". Uporavo taj kisobran tebi omogucava da se izjasnis kao npr. Bosnjak, sto je nebuloza s fakticke strane.
respo wrote:
.. i ktomu mu još nije pravo...
Hoće da se pojede od Muke
Nego, evo još jedna za cjelovitu BiH, i dosta od mene, precizniji nisam mogao biti
respo wrote:
pa rekoh vec da vecina koji se izjasnjavaju srbi i hrvati su nista drugo do bosanci katolicke i pravoslavne vjere
al to ne znaci da u bih ne zive i pravi hrvati i srbi
recimo divjak mi prvi pada na pamet od srba koji zive u bih i on je veci srbin od dodika jer pripada tom narodu
Krushna mrva wrote:
hahhaaa, pa ne zanima mene jarane da mi kazes "ja mislim drugacije" ili "ja sam pametniji" nego neko (smisleno) obrazlozenje. Ocito ga nemas jer si uhvatio ovog kako svi Slaveni nisu jedan narod sto bez igdje veze dodajes.
Ali tacno je BiH Slaveni su pripadnici bosanskog etniciteta, a ne-slavenski padaju pod onaj kisobran "svako je ono sto hoce da bude". Uporavo taj kisobran tebi omogucava da se izjasnis kao npr. Bosnjak, sto je nebuloza s fakticke strane.
zato jer je 93-e na bosnjackom kongresu odredjeno da rijec tj naziv bosnjak mijenja dotadasnji naziv musliman sa veliko M
sto automatski znaci da su od tada pripadnici bosnjastva ujedno i muslimani jer u u jugoslaviji muslimani sa veliko M bili pripadnici islamske vjere bez obzira u kojem dijelu drzave bili od slovenije do makedonije i nije oznacavalo pripadnost ni jednom narodu regiji ili bilo cemu sto se veze za tu tematiku nego iskljucivo kao sto rekoh za vjeru
A u vezi definicije teritorije i ostalog sto sam naveo
Ja u klin ti u plocu...
Ta prica je zavrsena.
Zakon nije i ne može biti iznad ustava.
Naravno da nije ali je ocigledno u skladu sa Ustavom cim je prosao svu proceduru.
Poenta je da to pitanje dugi niz godina nece biti na stolu i nema svrhe o njemu pricati.
Mi smo drzava koja 5 godina ne moze rijesiti pitanje Sejdic-Finci koje je institucija iznad Ustava BiH proglasila neustavnim.
Ni za 50 godina ne bi rijesili pitanje bosanske nacije ako bi se nekim cudom naslo na stolu. Do tad ce se prica pojedinaca o bosanskoj naciji zaboraviti.
Krushna mrva wrote:
znas li ti uopste kako se ja izjasnjavam?
Vide li Oci Moje ovo "npr"?
Bolje bi bilo da se drzis niti rasprave
Krushna mrva wrote:
znas li ti uopste kako se ja izjasnjavam?
Ma ti si ba Dodikov igrač, al' ko što kaže Tozovac " A po reci riba plovi, nema koji da lovi"
Znas Bosnjace, nije davno bilo,
Safvet beg Bašagić
addem wrote:Znas Bosnjace, nije davno bilo,
Safvet beg Bašagić
addem wrote:Znas Bosnjace, nije davno bilo,
Safvet beg Bašagić
Ja u klin ti u plocu...
Ta prica je zavrsena.
Koji je to zakon. Ako meze citat tog zakona i neki link do tog zakona.
respo wrote: