zico wrote:
@ zico
slazem se sa skoro svime sto si napiso
svaka ti cast
jako mi smeta sto mnogi ovdje raspravu nastoje spustiti na neki mahalski nivo i dokazati nesto kroz zajebanciju
ja ovome damiru fino navedem sta se prije koristilo, kad se sta pocelo koristiti a on veli da ga boli briga za to, njemu je kao bitno kako se pricalo prije 1990.
a sta je to bilo prije 1990?
do 90. smo bili imuni od svakog moguceg politickog utjecaja
ma nemoj
nije nego smo toliko bili pod politickim utjecajem srba da nismo vidjeli sumu od drveca
i sad se javljaju neki stari srbofili sa m. dvora i podrzavaju neke nepismene tipove
zasto sad ne ispravljas damirove greske
ima ih more
kad se ne slazes s nekim odmah ide lista pravopisnih pogresaka a kad se slazes onda ti ne smeta
i sve ti je na takvom nivo
(naravno da je ovo bilo @vesela)
par tipoıva se javi koji ponude argumentaciju i odmah se nastoje ismijati
stvarno je ovo prva adresa na kojoj bi se trebali rijesiti problemi jezika
ako je spalo na vas nek ide odmah u neku stvar
Na vrh
Sve se mijenja,vrsta političkog pritiska ,onaj koji pritišće,onaj kojeg pritišću,jezik,ljudi,mišljenja,stavovi samo je mijena konstantna...(nadam se da sam dobro izvalio ovo zadnje)....iliti Panta Rei...

sad ce postovi kako se sve mijenja i kako je samo mijena konstantna

ali kako je ipak najrelevantnije ono kako se pricalo do 90. jer je do te godine bilo heaven kingdom na zemlji, nismo od dobrote kud bi sa sobom, od prava, od sloboda i tako dalje i tako blize
dakle, sve sto se ne slaze sa komunistickim periodom ne valja
nidje veze
za mene kao nacionalno osvijescenog bosnjaka (ne bosnjackoga nacionalisto gospodo komunjare!) je puno bitnija cinjenica da baseskija koristi narodne nazive mjeseci nego ona da ih u bosni do 90. nismo koristili
za vrijeme baseskije nije bilo ideoloskih pritisaka na jezik
nisu bile formirane nacije, nije bilo hrt-a, ftv-a, komunista, mladih muslimana...
i ako on u to vrijeme kaze svibanj - a kaze - onda tu nema price
jasno k'o dan
ja sam se s jednim prijateljem svadjao oko rijeci ucinkovito
on kaze to je hrvatski, bosanski je efektivno
ucinkovito je od nase zajednicke rijeci uciniti, a efekat je od engleske (vjerovatno latinskog prijekla) effect
i sad da bosanskom jeziku bude blize efekat nego ucinak
stvarno treba iskljuciti mozak pa ustvrditi takvo nesto
doduse porazio me je jer je imao nepobitni argument koji kaze da do 90. nismo govorili ucinak
kaj cujem taj argument odustajem od svake dalje rasprave
kod nas dosta starih ljudi kaze podrijetlo a ne porijeklo
zasto li
pa zato sto su stariji od komunistickog perioda, od vremena kada su nam se ispirali mozgovi
ali eto, nasim jadnim i glupim bosnjama relevantno je izgleda sdamo ono sto im ne bi nikako trebalo biti relevantno
i sada je puno bitnija cinjenica da su ovo 3 ista jezika od one da smo se domogli naziva bosanski nakon 80-90 godina obespravljivanja