Blaž Kraljević,borac za jedinstvenu BiH

Post Reply
saki

Post by saki »

Vec bi ti postavio link da takav postoji. :zzzz:
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

saki wrote:
bosmen wrote:Hajde saki,covjek te samo gleda :D
imas li jos koje podpitanje :D
Imam. Mogu li negdje procitati ispovijest tih HOS-ovaca koji su presli u ArBiH?
zar HOS nije bio u sastavu ARBiH? :shock:
saki

Post by saki »

Bio je valjda i sarajevski i bihacki HVO u sastavu ArBiH.
basta sljezove boje

Alija Siljak, predsjednik HSP Gorazda prije rata:

Moja kuca i avlija su, za pocetak, teritorij NDH
Last edited by basta sljezove boje on 10/08/2007 01:22, edited 1 time in total.
liberal

Post by liberal »

ja mislim da je sav uspjeh kraljevica prenapuhan. kao sto i sami kazete imao je navodno 5000 ( u poredjenju sa srbima) slabo naoruzanih bojovnika u cijeloj bosni. znaci sve te price de se on probijao , pravio neke uspjehe me podsjecaju na pocetak rata i price o tome da je juka haman provalio na pale ....cetnici bjeze, luka karadjic se prijavio u to itd.
sa druge strane kakvu vojnu obuku / znanje je kraljevic imao. nesto nezcuh da je bio treniran igdje niti da je imao neko vojnicko znanje. da je bio ko gotovina ili legija mogao bih shvatit da ima nekog iskustva ali ovako.....
dalje pricamo o tome da je hos bio za cjelovitu bih...mozda u okviru velike hrvatske kao sto je i bosna bila tokom drugog svjetskog rata. tvrdje da je hos bio "multikulturan" zato sto je dio ljudstva bio muslimanske vjeroispovjesti su mi smijesne. u vecini slucajeva su to bili kriminalci koji su se koristili priliku da nebudu nigdje a kobajagi mobilisani
niskoprofilni

Post by niskoprofilni »

liberal wrote:ja mislim da je sav uspjeh kraljevica prenapuhan. kao sto i sami kazete imao je navodno 5000 ( u poredjenju sa srbima) slabo naoruzanih bojovnika u cijeloj bosni. znaci sve te price de se on probijao , pravio neke uspjehe me podsjecaju na pocetak rata i price o tome da je juka haman provalio na pale ....cetnici bjeze, luka karadjic se prijavio u to itd.
sa druge strane kakvu vojnu obuku / znanje je kraljevic imao. nesto nezcuh da je bio treniran igdje niti da je imao neko vojnicko znanje. da je bio ko gotovina ili legija mogao bih shvatit da ima nekog iskustva ali ovako.....
dalje pricamo o tome da je hos bio za cjelovitu bih...mozda u okviru velike hrvatske kao sto je i bosna bila tokom drugog svjetskog rata. tvrdje da je hos bio "multikulturan" zato sto je dio ljudstva bio muslimanske vjeroispovjesti su mi smijesne. u vecini slucajeva su to bili kriminalci koji su se koristili priliku da nebudu nigdje a kobajagi mobilisani
Nisam siguran kako da ti odgovorim na ovo. Pokojni General je dakako imao mnogo vecu ulogu i znacaj pored toga sto je procjena ovdje da je komandovao s 5.000 ljudi. To se ogleda u jedinstvenom otporu agresiji i harmonizaciji odnosa izmedju svih naroda koji zive u Bosni i Hercegovini. Dakako, ili neces da to shvatis ili ne zelis da to shvatis ili nesto trece. General Kraljevic je u vrijeme svoje pogibije bio iznimno popularan medju obicnim stanovnistvom u dijelu teriorije koja nije bila pod kontrolom JNA bez obzira na narodnost stanovnistva na toj teritoriji. Ne znam koliko ti je poznata ta cinjenica. A to da je bilo kriminalaca u HOS-u, to je smijesno pricati, jer kriminalaca je napretek bilo svugdje kao i uvijek.
Last edited by niskoprofilni on 10/08/2007 01:31, edited 1 time in total.
saki

Post by saki »

Pokojni General je dakako imao mnogo vecu ulogu i znacaj pored toga sto je procjena ovdje da je komandovao s 5.000 ljudi. To se ogleda u jedinstvenom otporu agresiji i harmonizaciji odnosa izmedju svih naroda koji zive u Bosni i Hercegovini
Staaa :?
basta sljezove boje

liberal wrote:ja mislim da je sav uspjeh kraljevica prenapuhan. kao sto i sami kazete imao je navodno 5000 ( u poredjenju sa srbima) slabo naoruzanih bojovnika u cijeloj bosni. znaci sve te price de se on probijao , pravio neke uspjehe me podsjecaju na pocetak rata i price o tome da je juka haman provalio na pale ....cetnici bjeze, luka karadjic se prijavio u to itd.
ti govoris o kaznjenickoj bojni koja je Kraljevicu dosla glave. Bas je Tuta je rekao "Poljubite Kraljevica"
basta sljezove boje

RAT U RATU

Zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Bosni i Hercegovini bio je vojnickim znanjem potkovani Blaz Kraljevic. HOS je 17. lipnja 1992. godine sa Hrvatskim vijecem obrane (HVO) znatno pridonio oslobadjanju Mostara od okupacije srpskih snaga jugoslavenske narodne armije(jna).

Politika Hrvatskih obrambenih snaga bila je politicko i vojno saveznistvo Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine. HOS je bio spreman braniti u cjelini Bosnu i Hercegovinu od srpske agresije. Nakon obrane je HOS namjeravao ostvariti svoj hrvatski san o konfederaciji izmedju Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa hrvatskom granicom na Drini.

Hrvatske obrambene snage dostigle su u ljeto 1992. zavidnu jacinu. Nakon Mostara su Hrvatske obrambene snage, u kojima se pored Hrvata borio i dobar dio Muslimana, izvrsile prodor do grada Stolca, a dana 6. kolovoza zauzele su glavni grad iztocne Hercegovine i srpsko uporiste Trebinje. U sjevero-iztocnoj Bosni uz Savu (bosanska Posavina) je HOS sa Hrvatskim vijecem obrane i Muslimanima drzao obranu protiv neprijatelja, ukljucujuci i polozaje kod brcanskog koridora (koji je spajao Beograd sa Banja Lukom).

Do dana 9. kolovoza 1992. su se Hrvatske obrambene snage, koje je (general) Blaz Kraljevic stavio pod zapovjednistvo vlade u Sarajevu, zajedno sa Muslimanima i (Tudjmanovim) snagama iz Hrvatskog vijeca obrane borile za obranu kupreske visoravni, za Hercegovinu i grad Mostar, za bosansku Posavinu i za srednjobosanske gradove Jajce i Travnik. Nakon što je HOS zauzeo Trebinje, Tudjmanov upravitelj zapadne Hercegovine, Mate Boban pozvao je Blaza Kraljevica na sastanak u Mostar. Zapovjednika Hrvatskih obrambenih snaga je Vinko Martinovic, zvan "Stela” odveo na mjesto sastanka. Sastanku je navodno prisustvovao i “ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne”. Pri povratku sa sastanka je zapovjednik Blaz Kraljevic sa osam dozapovjednika Hrvatskih obrambenih snaga upao u unaprijed postavljenu stupicu Hrvatskg vijeca obrane. Kraljeviceva pratnja zasipana je iz 20 automatskih pusaka. Vodstvo Hrvatskih obrambenih snaga bilo je likvidirano.

Zrna su ispalili ljudi Mladena Naletilica, zvanog “Tuta” koji je za vrijeme bosanskog rata dugo vremena nadzirao mostarsko podzemlje. Naletilic je bio bivsi suradnik jugoslavenske tajne policije udbe. Naletilic je bio desna ruka Mate Bobana. Tudjmanov povjerenik u zapadnoj Hercegovini, Mate Boban bio je sezdesetih godina u socijalistickoj jugoslaviji osudjivan kao kradljivac kokosi, i postao je dousnik Udbe.

Poceo je rat u ratu, (poceo je Hrvatsko-muslimanski rat za mrvice bosansko-hercegovackog teritorija koje su im Srbi kao psima bacili sa stola).

Image
basta sljezove boje

je li zelis reci da HOS nije drzao dijelove trebinjske opcine? :shock:
saki

Post by saki »

basta sljezove boje wrote:je li zelis reci da HOS nije drzao dijelove trebinjske opcine? :shock:
pise ovako
a dana 6. kolovoza zauzele su glavni grad iztocne Hercegovine i srpsko uporiste Trebinje.
Prozor

Post by Prozor »

U ratu sam naisao na taj sarajevski HOS, moram reci da su bili dobri i cestiti borci. Meni ne smeta ni Za dom sremni dok je "dom" Bosna i Hercegovina, nebi mi smetalo ni dizanje tri prsta pred kamerama dokle god bi "dizaci" prstiju se borili za BiH.
basta sljezove boje

saki wrote:
basta sljezove boje wrote:je li zelis reci da HOS nije drzao dijelove trebinjske opcine? :shock:
pise ovako
a dana 6. kolovoza zauzele su glavni grad iztocne Hercegovine i srpsko uporiste Trebinje.
fakt je da su dijelove opcine drzali a da su u Trebinje ulijetali. HOS je volio praviti "izlete", a i moj rodjak je "izletao" po Bosni. Kraljevic je ovim prekrsio sporazum Boban-Karadzic. Boban je vjerojatno otisao u dvorac na Cigansko brdo i tamo porucio likvidaciju

Image
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Zume kume - jedri ga i ti nas handracis ko za dlaku :) sto to prije nisi rekn'o :D 'vamo se omladina raskokodakala a ti tu - ih - pameti! :)
makondo

Post by makondo »

ne kontam kako neko ne moze da shvati vrlo jednostavne stvari.
1. kraljevic je bio ustasa. istaknuti clan ustaske emigracije. nadjite mi jedan redak u citavoj ustaskoj ideologiji kojim se promice samostalna, suverena, jedinstvena i nedjeljiva bosna i hercegovina? spominje se samo hrvatska do drine. po cemu se ideologija velike hrvatske do drine razlikuje od ideologije velike srbije, kad su bosnjaci u pitanju?
2. "kraljevic je trebao biti clan bugojanske grupe, ali ga je sprijecila australska obavjestajna sluzba". znate li, kraljevicevi fanovi, sta je bila bugojanska grupa, sa kojim ciljem je ubacena u jugoslaviju (bih) i sta su mislili da urade?
zakljucujem da je onaj ko je odusevljen kraljevicem, velica njegov lik i djelo i odaje mu nekakve pocasti i sam proustaski raspolozen, sta god tvrdio! odnosno, ili je potpuno neobrazovan, ili je ustasa.
toliko.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

makondo wrote:ne kontam kako neko ne moze da shvati vrlo jednostavne stvari.
1. kraljevic je bio ustasa. istaknuti clan ustaske emigracije. nadjite mi jedan redak u citavoj ustaskoj ideologiji kojim se promice samostalna, suverena, jedinstvena i nedjeljiva bosna i hercegovina? spominje se samo hrvatska do drine. po cemu se ideologija velike hrvatske do drine razlikuje od ideologije velike srbije, kad su bosnjaci u pitanju?
2. "kraljevic je trebao biti clan bugojanske grupe, ali ga je sprijecila australska obavjestajna sluzba". znate li, kraljevicevi fanovi, sta je bila bugojanska grupa, sa kojim ciljem je ubacena u jugoslaviju (bih) i sta su mislili da urade?
zakljucujem da je onaj ko je odusevljen kraljevicem, velica njegov lik i djelo i odaje mu nekakve pocasti i sam proustaski raspolozen, sta god tvrdio! odnosno, ili je potpuno neobrazovan, ili je ustasa.
toliko.
Hajd' sad sam procitaj sta si napisao... Mozda ti malo lakse bude.

A kad procitas, onda malo razmisli: da li je rat vodjen za BiH ili za Bosnjake? Nemoj sam sebi u stomak da skaces.
liberal

Post by liberal »

_BosanaC wrote:
toliko.

A kad procitas, onda malo razmisli: da li je rat vodjen za BiH ili za Bosnjake? Nemoj sam sebi u stomak da skaces.

ja mislim da makondo hoce da keze da je kraljeviceva borba bila za ndh koja je tretirala bosnu kao dio drzave (ndh) a ne kao nezavisnu drzavu.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

liberal wrote:
_BosanaC wrote:
toliko.

ja mislim da makondo hoce da keze da je kraljeviceva borba bila za ndh koja je tretirala bosnu kao dio drzave (ndh) a ne kao nezavisnu drzavu.
Makondo prica o Bosnjacima, ja ne pricam. Mnogi pricaju o BiH kao Bosnjackoj, ja pricam o BiH kao drzavi svih ljudi koji u njoj zive, pa i onih koji su se izjasnili kao Eskimi. Kuka se o pedesetak boraca koji su nelegalno dobili drzavljanstva i koji se nisu borili za BiH nego za Islam, a ne kuka se za nekoliko stotina hiljada boraca koji se, eto, nisu borili za Islam, pa ih zato danas niko ni ne jebe ni strucno.

Polazne osnove su nam totalno suprotne, zato mu i napisah ono.
liberal

Post by liberal »

ok bosanceros nisam te skontao
do mene je :-)
kekec

Post by kekec »

Liska Upisano: 04/04/2006 11:51
Član od: 12 maj 2004

Koliko je vas uopće vidjelo pripadnika HOS-a ili možda Kraljevića? Siguram sam da mu većina ne bi ni fotografiju prepoznala. Bez obzira što mi je radi retorike bio simpatičan, on je u duši bio ustaša i borio se za NHD, tj. nezavisnu hrvatsku državu sa granicom na Drini. U toj državi Bošnjaci bi bili Hrvati islamske vjeroispovijesti. Nisam siguran da bi se većini ovdje tako nešto svidjelo. Dalje, pripadnici HOS-a u Mostaru, a ne samo u Mostaru su počinitelji velikog broja ratnih zločina protivu Srba, uglavnom civila. Ne razumijem kako se netko može paliti na ovo, poslije toliko godina.
http://sarajevo-x.com/forum/viewtopic.p ... hlight=hos
suncokret13

Post by suncokret13 »

zoom66 wrote:by moja najveca forumska ljubav, bashta sl.boje:
fakt je da su dijelove opcine drzali a da su u Trebinje ulijetali
Bashto, ti izgleda bolje znash od mene koji je zivio u trebinju :D

ti si meni idol...:D

8-a podvezica je tvoja...:D

ja na balkonu svog negdashnjeg stana, u ruci tranzistor a na valovima bh radija vijesti sa pobjedonosnim infom da je trebinje oslobodjeno...:D

stajao sam dva sata ko lood da dochekam oslobodioce....:D

josh ih nisam dochekao ni nakon 15 godina...:D:D:D

stajao sam dva sata ko lood da dochekam oslobodioce....:D

josh ih nisam dochekao ni nakon 15 godina...:D:D:D

:-)

jos jedan je bio biser..........radio BiH ( odnosno propagandista i onih zaduzanih za dodatno za*eb@v@nje naroda u ratu.......prpogandna masinerija predsjednistva BiH )

tenkovi bjeze !

srbo-cetnicki tenkovi u panicnom bjegu bjeze...
suncokret13

Post by suncokret13 »

a kod velikih generala i boraca za BiH

izgleda da se zaboravljaju i

general Arif Pasalici
general Jasmin Jaganjac
Arif Pašalić je svojevremeno odbio još nekoliko prijedloga za koje mostarski borci i danas vjeruju da su bili strateški važne odluke: primjerice, nije pristajao ni na kakvu opciju nastajanja Muslimanskih oružanih snaga. A tako su ga umilno i na to nagovarali… Ne, nikada zapravo i nije bio problem u prefiksima za snage, već u politici: kako drugačije objasniti ratni, ali i poratni odnos Sarajeva prema ovom gradu.

Ko je napao Mostar? Hrvatska nikada nije optužena za agresiju, Izetbegovićeva vlast ju je poricala dokle je god mogla, a i brzo se zaboravilo kako se ratovalo: federalna koalicija SDA i HDZ-a uzgajala je daleko veći suživot negoli se mogao susresti u gradovima i selima. Bolje rečeno, upravo je taj suživot isključivao onaj za koji su se na papiru zalagali. Čitava je Hercegovina savršen primjer, a Mostar i ponajbolji.

zza kopletan tekst pogledaj :

Code: Select all

http://www.bhdani.com/arhiva/256/t25617.shtml
stranac2

Post by stranac2 »

Blaz je bio za bilo koju opciju u kojoj Bosnjaci i Hrvati nece ratovati ,,,nije bio ni protiv Srba apriori ...HOS je u pocetku sigurno okupljao sve i svasta al je neposerdno prije njegove smrti izrastao u jednu normalnu jaku vojnu snagu , zato je Blaz i smaknut ...tko ga je znao zna da je bio dingospo pravi ai ovi momci sto izginuse s njim su bili ne momci nego momcine rahmet/pokoj im dusi..i na kraju HOS jeste bio dosao do table Trebinje (pa sada prosudite jel to bio grad il nije ...
avaz-istina

Post by avaz-istina »

meni je cudno vidjeti bosnjake da velicaju tog ustasu i njegov poklic "hrvatska do drine", a smeta im istovremeno thompsonov koncert u sarajevu :?
avaz-istina

Post by avaz-istina »

stranac2 wrote:Blaz je bio za bilo koju opciju u kojoj Bosnjaci i Hrvati nece ratovati ,,,nije bio ni protiv Srba apriori ...HOS je u pocetku sigurno okupljao sve i svasta al je neposerdno prije njegove smrti izrastao u jednu normalnu jaku vojnu snagu , zato je Blaz i smaknut ...tko ga je znao zna da je bio dingospo pravi ai ovi momci sto izginuse s njim su bili ne momci nego momcine rahmet/pokoj im dusi..i na kraju HOS jeste bio dosao do table Trebinje (pa sada prosudite jel to bio grad il nije ...
a jest bio jak, imao 8 vojnika i kad su ubijenio kod citluka, to je bio kraj te "jake" vojske.

bajke o prodoru hos-a u trebinje su samo bajke.
HV i HVO su radile taj posao, i uglavnom se radilo o trgovini teritorijem.
Post Reply