yyy_yyy wrote: Narod je izabro Fikreta Abdica da bude prvi predsjednik
Steta sto to nije i ostao ha?
yyy_yyy wrote: Narod je izabro Fikreta Abdica da bude prvi predsjednik
lisabon bi danas znacio nepostojanje BiH kao drzave,jer bi se tri nacionana tora raspala za dvije godine...zbog rata(koji bi se sad zvanicno zvao gradjanskim a poceo bi zbog banalne stvari,recimo saobracajne nesrece u okolini zenice u kojoj bi poginuo neki srpski svat a za sto bi radivan karadjic okrivio muslimansku hitnu pomoc jer nije htjela pomoci svatovimaXXS wrote:Cekaj malo, nije se borio u "monopolu" ili u "covjece ne ljuti se".avicena wrote:Nije Alija imao staklenu kuglu da zna šta će se dešavati, tražio je i borio se za naoptimalnije u takvim okolnostima, a znamo kakve su bile. Sigurno bi uzeo više da je mogao.XXS wrote: Sta smo dobili u Daytonu u odnosu na Lisabon i jel' to vrijedilo placene cijene?
Govorimo o vise od 100 000 mrtvih plus sve ostalo za otprilike isti dobitak u Lisabonu i u Daytonu.
Ovo je tema o duhu i nasljedju prvog i posljednjeg predsjednika R BIH. Kakve sad kristalne kugle. Pa i moja komsinica Hajra nije imala kristalnu kuglu al' se nije ni petljala u predsjednistvo.
Uzeo sam dva prekretnicka momenta u kojima je AI donosio oluke u ime svih nas. Sada pokusavam izvagati koliko su te odluke dobre bile. Prema tome, ako je mogao dobiti u Lisabonu otprilike isto sto je dobio u Daytonu 4 godine kasnije, pitam se sto nije uzeo Lisabon? Ili, ako Lisabon nije valjao, zasto je valjao Dayton nakon 100 000 zrtava?
Ovo su cinjenice po kojima ja pokusavam ocijeniti rad predsjednika.
Osjeti se slobodan dodati jos par cinjenica za moje razmisljanje pa da kazemo jel Alija bio odlican, prosjecan, los ili katastrofalan vodja u ratu.
A, mozda bi se u roku od godine pojavio neki virus oko Urosevca koji bi Srbe pretvarao u dobre Bosnjane pa bi se cijela Srbija referendumom prikljucila jedinstvenoj i multikulturnoj BIH.kamen spoticanja wrote:lisabon bi danas znacio nepostojanje BiH kao drzave,jer bi se tri nacionana tora raspala za dvije godine...zbog rata(koji bi se sad zvanicno zvao gradjanskim a poceo bi zbog banalne stvari,recimo saobracajne nesrece u okolini zenice u kojoj bi poginuo neki srpski svat a za sto bi radivan karadjic okrivio muslimansku hitnu pomoc jer nije htjela pomoci svatovima),jer europa nikad ne bi dozvolila drzavu u kojoj odlucuju muslimanski glasovi(sta mislis zasto je dejton ovako nakaradan...nije sigurno zbog nesposobnosti americke i europske diplomatije da sastavi normalan funcionalan ustav nego zato da se na svim nivoima iskontrolisu muslimani
)...i opet bi imao vise od 100.000 mrtvih...ili bi o najboljem slucaju imao zid oko bosnjacke avlije slican onom u palestini u kome mi ljudi umirali od gladi i gripe...
a sta imas sad...saberi
pa junache tvoja teza se ovde zasniva na onome sto bi bilo da je bilo...de procitaj svoje pitanje majke ti...XXS wrote:A, mozda bi se u roku od godine pojavio neki virus oko Urosevca koji bi Srbe pretvarao u dobre Bosnjane pa bi se cijela Srbija referendumom prikljucila jedinstvenoj i multikulturnoj BIH.kamen spoticanja wrote:lisabon bi danas znacio nepostojanje BiH kao drzave,jer bi se tri nacionana tora raspala za dvije godine...zbog rata(koji bi se sad zvanicno zvao gradjanskim a poceo bi zbog banalne stvari,recimo saobracajne nesrece u okolini zenice u kojoj bi poginuo neki srpski svat a za sto bi radivan karadjic okrivio muslimansku hitnu pomoc jer nije htjela pomoci svatovima),jer europa nikad ne bi dozvolila drzavu u kojoj odlucuju muslimanski glasovi(sta mislis zasto je dejton ovako nakaradan...nije sigurno zbog nesposobnosti americke i europske diplomatije da sastavi normalan funcionalan ustav nego zato da se na svim nivoima iskontrolisu muslimani
)...i opet bi imao vise od 100.000 mrtvih...ili bi o najboljem slucaju imao zid oko bosnjacke avlije slican onom u palestini u kome mi ljudi umirali od gladi i gripe...
a sta imas sad...saberi
Sta bi bilo kad bi bilo...
Blago nama sto nam svevisnji podari humanistu u ratu-naime rat se dobija humanizmom-merhametom-dobrim namjerama a ne onim cime su se drugi sluzili-ratom do kraja .Tako sad imamo glavni grad necega sto se zove RS u necemu sto se zove BiH a nije Republika (jos niko ne zna sta je znace se jednog dana).Zamislite da je Cercil 1941 pa sve do pada Njemackog treceg rajha vodio politiku u stilu jedno mislim dopodne a drugo poslijepodne-Hico bi ih pregazio za pola godine.A mi imali staaaaroooogg ubogooooog dedu dobra srca koji nikome nije zla mislio(al u kurcu) i kojeg su na pravdi boga napadali a njemu samo bilo do dobrosusjedskih odnosa tj."dace meni Srbi i Hrvati drzavu na guzove"-ko bi mogao pomisliti da onakav star hoce u rat.Svaki rat je zlocin gospodo draga obrambeni ili napadacki-vazan je cilj koji se postigne na kraju.Istoriju svakako pisu pobjednici-kao na primjer Hrvati nakon oslobadjanja domovine-a da smo se oslobodili 1995 kad smo imali sansu ne bi sada balili po forumu o traktoristi iz Laktasa i da li Srbi imaju namjeru da se odcijepe ili ne.Slazem se da mu neprijatelji trebaju odati priznanje-po mogucnosti podici spomenik-takav lik se nije jos rodio u nasoj istoriji.NightSkyWalker wrote:Jedan pametan covjek je rekao:
"Alija je mogao da bude pobjednik u zlocin, ili da bude covjek koji ce potpisati mir. On je izabrao ovo drugo jer je bilo vise ljudskije. I njegovi neprijatelji bi mu trebali odati ovo priznanje".
![]()
Junace, Lisabonski sporazum je bio, je stvaran i odbijen je.kamen spoticanja wrote: pa junache tvoja teza se ovde zasniva na onome sto bi bilo da je bilo...de procitaj svoje pitanje majke ti...
Konsultovao se on, nije donosio odluke sam...XXS wrote: Uzeo sam dva prekretnicka momenta u kojima je AI donosio oluke u ime svih nas.
de da se ne citiram vrati se par postova unazad...i citaj bolan...citaj...kako da ti odgovorim kad neces da citasXXS wrote:Junace, Lisabonski sporazum je bio, je stvaran i odbijen je.kamen spoticanja wrote: pa junache tvoja teza se ovde zasniva na onome sto bi bilo da je bilo...de procitaj svoje pitanje majke ti...
Dayton je bio, je stvaran i prihvacen je.
Po onome sto su ova dva stvarna sporazuma nudila sustinski nije bilo velike razlike.
100 000 zrtava izmedju ova dva sporazuma su svarne i na zalost bespovratno izgubljene sudbine.
Ti mi odgovori jel' odluka da se ne prihvati Lisabon vrijedila 100 000 i mozel' se onaj koji ju je donio u ime svih nas smatrati uspjesan strateg, drzavnik i vojskovodja?
evo nijaz ce konkretno...ono dobro kotira na ovim stranicamayyy_yyy wrote: Ako ovo nije konkretno ponudi ti nesto konkretno u velicanju alije
Šest strateških ciljeva srpskog naroda u BiH usvojeni na Skupštini 12 maja 1992 godineXXS wrote:Molim te, kakva kupovina vremena za daljnja osvajanja "zdruzenog" SH agresora???palermo wrote:I opet![]()
po stoti put......Alija Izetbegović je prihvatio Kutiljerov plan o tri federalne jedinice, ali onda kada je shvatio da se time samo kupuje vrijeme za daljna osvajanja, i da u srpskim i hravstkim planovima Kutiljerov plan nije ništa drugo nego samo dobijanje legitimiteta za podjelu zemlje i to na način da će Bošnjaci biti stjerani u geto povukao je potpis sa lisabonskog sporazuma.
Kao prvo, u to vrijeme, bez agresora H se nije moglo ni pomisliti na nezavisnost je se za referendum nije imalo vecine. Ta mantra o zdruzenom agresoru jednostavno ne pije vode za ovaj period.
Kao drugo, kakva kupovina vremena???
Pa zar podjela zemlje i stjeravanje Bosnjaka u geto nije pocela odmah nakon odbijanja sporazuma.
Srbi su imali prst na obaracu i ako je neko trebao kupovati vrijeme onda je to definitivno bio AI kojem bi sigurno dobro doslo jos par kamiona oruzija i municije prije odpocinjanja ratnih operacija.Ja, ko biva Srbi nisu imali strateske ciljeve prije Deytona.palermo wrote: Više puta su na ovom forumu prezentovani strateški ciljevi srpskog naroda usvojeni od strane paljanske skupštine i to nakon što su se suglasili o lisabonskom sporazumu. Pokušaj ih negdje pronaći. Mnogo će ti toga biti jasnije.
Eto, kad vec hoces ovim putem, de nam reci sta su to Srbi strateski izgubili od Lisabona do Deytona???Kakva bolan karta kad fino pise da je Kutiljerov plan bio usaglasavanje o principima i fino pise da su se svi slozili da je BIH nedjeljiva i nezavisna.palermo wrote: imaš li slučajno kartu federalnih jedinica na osnovu Kutiljerovog plana. Ne moraš tražiti,. ne postoji.
Kakve mape trebaju nakon toga???
Naravno da se konsultovao al' njegova je bila zadnja.avicena wrote:Konsultovao se on, nije donosio odluke sam...XXS wrote: Uzeo sam dva prekretnicka momenta u kojima je AI donosio oluke u ime svih nas.
Kvalitetan 'odgovor' često ovisi od onoga šta želimo da čujemo. Oni kažu da četnici nisu ubijali po Sarajevo nego je to činio Alija i nikakav drugačiji odgovor agresorsku stranu neće zadovoljiti.XXS wrote: Posto vidim da necu dobiti odgovor na postavljeno pitanje, zahvaljujem se na vremenu i trudu.
dobarwolf07 wrote:E jeste me slatko nasmijali s onim slicicama "Welcome to Republic of Srpska", pa jbt i kantoni su postavili slicne gluposti i jesu li sad i to drzave, stvarno ste pateticni. Nego, ovdje se pravo zakuhalo "ZA" i "PROTIV" i toga ce uvijek biti. Moja preporuka je da pogledamo ko su potpisani ljudi koji o Aliji govore s duznim pijetetom (Holbruk, Esdaun, Durakovic, Levi, Klark...) i meni je drago da dijelim misljenje ovakvih ljudi. A ovi sto su "PROTIV" Alije svoje nickove i imena mogu upisati pored Karadzica, Dodika, Mladica, Milosevica, Bobana... Meni je to sasvim dovoljna satisfakcija. Ugodan nastavak rasprave!
bla bla bla...hoce vise sta konkretno? da se ne vrtimo u krug...spamas temu i postajes zamoranyyy_yyy wrote:Prva rečenica - Ko god je bio u Bosni za vrijeme rata proveo je cetri najteze godinekamen spoticanja wrote:evo nijaz ce konkretno...ono dobro kotira na ovim stranicamayyy_yyy wrote: Ako ovo nije konkretno ponudi ti nesto konkretno u velicanju alije![]()
NIJAZ DURAKOVIĆ, ratni član Predsjedništva BiH
Sa mojim prijateljem i dugogodišnjim saradnikom Alijom Izetbegovićem proveo sam četiri ratne i najteže godine. On je bio moj predsjednik i uvijek sam ga cijenio. Smatram da je u povijesti bošnjačkog naroda bar za zadnje stoljeće jedna od najvećih ličnosti. Mislim da je njegova smrt nenadoknadiv gubitak za sve u BiH. On je bio veliki čovjek, istinski demokrata i čovjek koji je omogućio ono što je uvijek govorio, slobodu i demokratiju.
Druga - On je bio predsjednik svih gradjana BiH(a da li je bio legitiman, narod je izabrao Fikreta Abdica da bude predsjednik) dalje ko je koga cijenio to je privatna stvar svakog covjeka.
Treca - Nijaz kaze da je on najveca licnost a i ti se vjerovatno slazes sa njim. Nijazu je najznacajnija licnost ALija nekome je Mehmed Spaho nekom Musa Ćazim Ćatić, Avdo Međedović, Meša Selimović, rudarima vjerovatno ALija Sirotanović. Ovdje ne postoji univerzalan stav.
Cetvrta - ZA SVE U BiH - mislim da vecina Srba i Hrvata ne briga puno o tome gubitku a uostalom morao je nekad umrijeti.
Peta - Istinski demokrata priznaje poraz i prepusta vlast Fikretu, omugućio je ono što je govorio da cemo jesti zlatnim kasikama pojedinci i jedu zlatnim kasikama a ne njegovi borci.
Ne odgovori ti ni na jedno moje pitanje...vecina voli pro i kontra diskusije bez stvarnih fakata.Sta ces,to je nama nasa demokratija dalaKlodovik wrote:
U BiH žive i Srbi i Hrvati. BiH bez Srba i Hrvata više nije BiH. Imaš li TI prijedlog za konkretne poteze koji su trebali dovesti do države za sve građane? Izetbegović je bio Predsjednik Predsjedništva - koje su Srbi i Hrvati napustili. Ti bi, valjda, izmijenio Ustav i sebe proglasio Predsjednikom države. A to ti niko ne bi zamjerio. Popularnost i prihvatljivost Izetbegovića među Srbima i Hrvatima je bila haman ko Komšićeva danas.
Otkud Mesić poslije zatvora na čelu Predsjedništva SFRJ?
S kim bi ti razgovarao? Izetbegović je mogao pričati do iznemoglosti sa Lazovićem i Ljujić-Mijatović, ali oni nisu imali pregovaračke karte u rukama. Kada bi i kako ti doveo rat do kraja? Šta bi ti bio konačni ratni cilj?
Kritike stoje, to je bez daljnjeg, ali ni ti nemaš ništa konkretno da ponudiš.
drenmajster wrote:Blago nama sto nam svevisnji podari humanistu u ratu-naime rat se dobija humanizmom-merhametom-dobrim namjerama a ne onim cime su se drugi sluzili-ratom do kraja .Tako sad imamo glavni grad necega sto se zove RS u necemu sto se zove BiH a nije Republika (jos niko ne zna sta je znace se jednog dana).Zamislite da je Cercil 1941 pa sve do pada Njemackog treceg rajha vodio politiku u stilu jedno mislim dopodne a drugo poslijepodne-Hico bi ih pregazio za pola godine.A mi imali staaaaroooogg ubogooooog dedu dobra srca koji nikome nije zla mislio(al u kurcu) i kojeg su na pravdi boga napadali a njemu samo bilo do dobrosusjedskih odnosa tj."dace meni Srbi i Hrvati drzavu na guzove"-ko bi mogao pomisliti da onakav star hoce u rat.Svaki rat je zlocin gospodo draga obrambeni ili napadacki-vazan je cilj koji se postigne na kraju.Istoriju svakako pisu pobjednici-kao na primjer Hrvati nakon oslobadjanja domovine-a da smo se oslobodili 1995 kad smo imali sansu ne bi sada balili po forumu o traktoristi iz Laktasa i da li Srbi imaju namjeru da se odcijepe ili ne.Slazem se da mu neprijatelji trebaju odati priznanje-po mogucnosti podici spomenik-takav lik se nije jos rodio u nasoj istoriji.NightSkyWalker wrote:Jedan pametan covjek je rekao:
"Alija je mogao da bude pobjednik u zlocin, ili da bude covjek koji ce potpisati mir. On je izabrao ovo drugo jer je bilo vise ljudskije. I njegovi neprijatelji bi mu trebali odati ovo priznanje".
![]()
Onda najbolje da se nismo ni branili pa da ne pocinimo taj zlocin zvan(pravo na zivot i opstanak)drenmajster wrote:Svaki rat je zlocin gospodo draga obrambeni ili napadacki
nikad_vise wrote:@ mr_niceee, akademik, pisac, profesor
@popajic,evropski komesar za vanjsku politiku i sigurnost![]()
XXS, generalni sekretar NATO-a
StupskaBitanga,predsjedavajući Zajedničkog štaba Oružanih snaga SAD
essex, nekadašnji mirovni izaslanik Evropske unije za bivšu Jugoslaviju
Prolazni,Agencija za promociju inozemnih ulaganja - FIPA
AliceInChains,vojni analiticar
poostar ,posljednji savjetnik predsjednika Izetbegovića
ljubav_aha,nacelnik tuzle
neretvanac,filozof i pjesnik
voajer ,kandidat za predsjednika SAD
kiky,institut za politicku misao srbije
p.s.yyy.yyy-predsjednik turske (edit)
VS. postova:
HAVIJER SOLANA, forumas, 240
KOFI ANNAN,forumas, 421
SENAD HADŽIFEJZOVIĆ,forumas,670
JASMIN IMAMOVIĆ,forumas,1020
TVRTKO KULENOVIĆ,forumas 102
VESLI KLARK
MIRKO PEJANOVIĆ
RICHARD HOOLBRUKE,
GEORGE ROBERTSON
itd itd..nemam vise snage..
nikad_vise wrote: ljubav_aha,clan antiteroristickog tima aka dzevad galijasevic![]()
![]()
i ja tebi kazem,posjedujem cinjenice,koje ne mogu dokazati,a da je alija danas umro,pitala bih te,kolika bi mu bila dzenaza tad su mnogi jos uvijke bili entuzijasti,danas njegovi borci ne zele spomenuti njegovo ime,mnogi su ogorecni,ima i tema o statusu danasnjih boraca i njehiva razmislajnja ,to su cinjenice,zar ne
zelis reci HR i SRbija su na losijem putu od >tvoje-zvane Alijine BiH<
ti si vjerovatno glasao za Bakira ,priznaj