Akcioni plan

Andrej4MRN7H

#76 Re: Akcioni plan

Post by Andrej4MRN7H »

bosna123 wrote:Pa normalno da cemo se boriti za opstanak u slucaju, ne daj Boze, rata... Ja ovdje pricam o famoznom otcjepljenju RS (jednostavno proglase nezavisnost i sta sad), i nasoj motiviranosti da to uopce sprijecimo...

Psihicki smo mi mnogo spremniji na rat nego '92. Svako zna sta mu vecina Srba misli i zeli, nema vise laznih prijateljstava i nadanja... Nece oni nas, pa dje bi oni :-)

Znamo i na zapadu otprilike kako vjetar puse... Nema tih iluzija...

Problem je jednostavno u motiviranosti da se brani ono sto se vec odavno nepravedno zove RS, sto nije licno tvoj kucni prag... Sto @hadzo rece, vecina tog stanovnistva je vani...
bosna,pa hadzo onom izjavom demoralise patriotske snage BiH,trebali bi po njemu da poklopimo usima i pustimo da nas se .... kako kome volja.Ja ne mogu taj necivilizacijski cin,rat i etnicko ciscenje,pravljenje drzave na taj nacin,nikad svojom svijescu,razumom i umom shvatiti kao nesto normalno,pogotovo kao fakticko stanje koje sad imamo.Ja nisam za rat,ali ni za ovakav mir,i to je! :D
mark II

#77 Re: Akcioni plan

Post by mark II »

bosna123 wrote:Pa normalno da cemo se boriti za opstanak u slucaju, ne daj Boze, rata... Ja ovdje pricam o famoznom otcjepljenju RS (jednostavno proglase nezavisnost i sta sad), i nasoj motiviranosti da to uopce sprijecimo...

Psihicki smo mi mnogo spremniji na rat nego '92. Svako zna sta mu vecina Srba misli i zeli, nema vise laznih prijateljstava i nadanja... Nece oni nas, pa dje bi oni :-)

Problem je jednostavno u motiviranosti da se brani ono sto se vec odavno nepravedno zove RS, sto nije licno tvoj kucni prag... Sto @hadzo rece, vecina tog stanovnistva je vani...
Nije problem u tome, bosno123 :) , problem je u ostatku nas koji ćemo živjeti u dvije enklave (kad ovo izgovorim prolaze me čudni žmarci, tako su zvali i Srebrenicu prije genocida, enklava pod zaštitom UN-a), bez mogućnosti da opstanemo, bez osnovnih uvjeta da živimo i preživimo. Da li bi Bošnjaci uspjeli odmah da razvale genocidno nedonošče MZ-a i majke mu kurvinske Evrope, ne znam, ali znam da bi desetljećima, ako je potrebno i stoljećima, pokušavali da se izbore za državu koju smatraju svojom na način da u njoj mogu živjeti životom dostojnim čovjeka. Ljudsko biće nije stvoreno da živi poniženo, to je instikt, tu racionalno odlučivanje ne igra veliku ulogu. A jedan narod uništiti u cjelosti samo je rijetkima uspjelo, čak ni Španci nisu uspjeli fizički uništiti Andalužane, četnici i srpski fašisti, koliko god brutalni bili, sada pogotovo nemaju kapaciteta da unište Bošnjake - naprotiv, sada mogu samo gledati nastavak druge polovine 95-e. Sa druge strane, ko će priznati genocidnu PC, Evropa bi rado, ali ne ide to tako lako - postoji 1.3 milijarde drugih muslimana, koji sa zanimanjem prate evropske poteze prema potlačenim muslimanskim narodima. Ne kažem da ovih 1.3 milijarde sad mogu bilo šta uraditi, jer su mnogi od njih već u ratovima, no, svakako da bi mržnja i determiniranost u pogledu na Evropu kao baštinika fizičkog istrebljenja i ubijanja muslimana samo bili veći. Historija se mijenja, okolnosti se mijenjaju, nismo mi baš beznačajni. Misliš da bi genocidnu PC ikada priznala ijedna muslimanska zemlja? Misliš da bi sve to prošlo tek tako, ono bez frke? Vjeruj mi da je Bosna otrov za sve fašiste i naciste, koji tako izdašno rastu na evropskim prostorima od vajkada.
ld

#78 Re: Akcioni plan

Post by ld »

pa i nije bas sve to stanovnistvo vani
od 1996 se vratilo iz izbjeglistva u bosnu cirka oko 500.000 bosnjaka,uglavnom su naseljeni u federaciji,manji broj u rs-u
ali sad imamo novi faktor u svemu ovome
cesto se ovdje provlaci ,,alija potpisuj makar ko da je avlija,,
1995 kad smo oslobodili vozucu i kad smo napredovali i oslobadjali ozren,prvi put sam vidio nesto novo
ja kao pripadnik diverzantsko-izvidjacke jedinice,koja je sastavljena iskljucivo od dobrovoljaca,nisam imao problema kad idemo u akciju,jednostavno covjek se navikne i ide dalje,ne mogu reci da nema straha,stavise straha,pazis se,stitis se,ali kad pocne rokanje,tada strah nestaje i samo ti je u glavi kako da zavrsis zadatak i da roknes sto vise cetnika
a to novo sto sam vidio 1995,je nevjerovatan optimizam u linijaskim brigadama armije bih,koje su uglavnom sastavljene od mobilisanih pripadnika
posto su u vise navrata razne te linijaske brigade bile sa nama,tj. kad oslobodimo kote,te jedinice preuzimaju liniju,mi ostanemo dan,dva sa njima i vracamo se u logor,ti vojnici su sami zeljeli da napadaju i niko nikad nije spomenuo da alija potpise primirje,bar 1995,stavise na vise mjesta su zabiljezeni slucajevi da su te linijaske brigade pocele da vrse napade na cetnicke linije
svi smo zeljeli da porazimo cetnike u potpunosti i da se oslobodi banja luka

tako,da danas bosnjaci su svjesni da su cetnici ustvari obicne pi...tine,koji samo kad imaju iza ledja masu atiljerije i tenkova smiju da krenu u napad
i tek sad smo i mi svjesni da mozemo da se organizujemo i da se kvalitetno rokamo

i sto rece neko ranije,nema vise povjeranja u srbe u rs,niti im ko vjeruje,a vala ni u hercegovce
jer tu naivnost i vjerovanje smo skupo platili
BaileyS

#79 Re: Akcioni plan

Post by BaileyS »

pogresno gledas na stvari @bosna123.

Zalosno je prije svega da tako lako odustajemo od stotinjak hiljada (lupam, nemam tacne podatke) povratnika u manji entitet ali evo da zaboravimo i njih, ovaj dio koji ostaje ne moze nikako funkcionisati normalno, sve da Bosnjaci i Hrvati ostanu u nekakvoj zajednici, sto je opet u domenu naucne fantastike ako bi doslo do toga da Srbi izadju iz BiH.

Nedavno su Tuzlaci na putu za Zenicu i utakmicu reprezentacije BiH kamenovani u Doboju. Putovati iz Tuzle za Zenicu je najlakse i najlogicnije preko Doboja ukoliko neces planinskim putem preko Vozuce. Da krenemo dalje, glavni grad bi imao drzavnu granicu na samom rubu grada, Gorazde bi bilo enklava koje je sa ostatkom "drzave" povezano kozijom stazom, cijeli Unsko-Sanski kanton bi bio odsjecen od centralne Bosne, Sanski Most je bez Prijedora obicno slijepo crijevo bez ikakve perspektive, isto vazi za Kljuc itd.itd.

Mozda se danas cini da je poredjenje s Gazom pretjerano ali kad bi se to desilo ubrzo bi shvatili da nije daleko od istine. Rezervat je najbolji opis i nije nimalo pretjeran.
mark II

#80 Re: Akcioni plan

Post by mark II »

S tim što ne treba imati iluzije, situacija će se kada su Bošnjaci u pitanju i dalje pogoršavati - isključivo zbog bezličnog i bezvrijednog Tihića, koji apsolutno ne predstavlja nikakav faktor kao političar u razgovoru sa dojučerašnjim mu gospodarom Dodikom (svakako ga je Dodo oseknuo k'o malo prljavog iz nosa, veli ko tebe za šta pita, cukice, došao ne došao samo se moja pika). Kukavice i nečasni ljudi, koji ne vide dalje od nosa, razlog su zbog kojeg su Bošnjaci u lošijoj poziciji u odnosu na četnike.
bosna123

#81 Re: Akcioni plan

Post by bosna123 »

Andrej4MRN7H wrote: bosna,pa hadzo onom izjavom demoralise patriotske snage BiH,trebali bi po njemu da poklopimo usima i pustimo da nas se .... kako kome volja.Ja ne mogu taj necivilizacijski cin,rat i etnicko ciscenje,pravljenje drzave na taj nacin,nikad svojom svijescu,razumom i umom shvatiti kao nesto normalno,pogotovo kao fakticko stanje koje sad imamo.Ja nisam za rat,ali ni za ovakav mir,i to je! :D
Ma ne demoraliziram, ne pada mi na pamet, nego se samo naglas pitam... Iskreno, evo nisam bas u bliskom kontaktu sa ljudima iz tih krajeva... Ove koje susrecem ne mogu pitati, a jeli biste li se vi borili da sutra se RS bude htjela odcijepiti? Jednostavno, ne zelim im pristajati na muku, to su sve jako tragicne sudbine s groznim posljedicama iz rata... Stalno nekoga traze, iskapaju, sahranjuju... duboke su to rane...

Daleko od toga da ja tu genocidnu tvorevinu priznajem, pa nikada joj ime ne mogu preko usta prevaliti, a kada je neko spomene punim imenom k'o da me je uvrijedio... Tako se osjecam...

Ako ima tih snaga, odlicno... Nisam muskarac, pa ne mogu razmisljati kao vi, zato i pitam...
ld

#82 Re: Akcioni plan

Post by ld »

u slucaju da se rs otcijepi,hercegovci ce takodje uspostviti herceg-bosnu,doduse ovaj put samo u zapadnoj hercegovini i na taj nacin bukvalno bosnjaci i bosanci ostaju u getu i nemaju druge opcije nego da krenu u rat da oslobode svaki pedalj BiH teritorije
najzesce borbe bi bile oko brckog,koji je bitan i srbima,a i bosnjacima i spojenim posudama rat bi se rasirio na citavu bosnu i hercegovinu

ali sve dok je ujak Sam jak i u prisutan u regionu,nema rata,niti otcjepljenja,tako da se ne sekirate
ali ako neki asteroid pogodi ameriku ili naki cunami,ili eventualno neka j... ekonomska kriza,pa da se ti ljudi tamo zabave o sebi,u bosni ce buknuti kravi rat,ali ovaj put do kraja i neko ce morati da bude pobjednik,a neko gubitnik
samo ovaj put ako bi se zaratilo u bosni,to se moze ocekivati i na kosovu i u crnoj gori,ali kao sto napisa vec,to samo ako bi ameri se zabavili o sebi
sto se tice evropljana,oni ne mogu da se dogovre oko nekih elementarnih stvari,a kad smo mi u pitanju oni bi razmisljali i dogovarali rezolucije,a kod nas bi uveliko rokalo
treba se okrenuti turskoj u tom slucaju,ponuditi im baze kao na kipru i bar si siguran,nece biti nekih novih srebrenica
Andrej4MRN7H

#83 Re: Akcioni plan

Post by Andrej4MRN7H »

BaileyS wrote:

Zalosno je prije svega da tako lako odustajemo od stotinjak hiljada (lupam, nemam tacne podatke) povratnika u manji entitet ali evo da zaboravimo i njih, ovaj dio koji ostaje ne moze nikako funkcionisati normalno, sve da Bosnjaci i Hrvati ostanu u nekakvoj zajednici, sto je opet u domenu naucne fantastike ako bi doslo do toga da Srbi izadju iz BiH.

Nedavno su Tuzlaci na putu za Zenicu i utakmicu reprezentacije BiH kamenovani u Doboju. Putovati iz Tuzle za Zenicu je najlakse i najlogicnije preko Doboja ukoliko neces planinskim putem preko Vozuce. Da krenemo dalje, glavni grad bi imao drzavnu granicu na samom rubu grada, Gorazde bi bilo enklava koje je sa ostatkom "drzave" povezano kozijom stazom, cijeli Unsko-Sanski kanton bi bio odsjecen od centralne Bosne, Sanski Most je bez Prijedora obicno slijepo crijevo bez ikakve perspektive, isto vazi za Kljuc itd.itd.

Mozda se danas cini da je poredjenje s Gazom pretjerano ali kad bi se to desilo ubrzo bi shvatili da nije daleko od istine. Rezervat je najbolji opis i nije nimalo pretjeran.
sto pise ovaj gospodin,mnogi toga nisu svjesni sada u ovom na oko prividnom miru,bez mira.pa sepomire sa situacijom o BiH,ali sutra kad im cetnici postave negdje gore na svjeveru BiH upozorenje na cestu ;Nesrbima prolaz zabranjen,tada ce se uhvatiti za glavu.
A ta je plakata bila 1991 postavljena na ulazu Pala-nesrbima ulaz zabranjen.
mark II

#84 Re: Akcioni plan

Post by mark II »

BaileyS wrote:

Upravo tako. A kada dovedeš ljude u poziciju da se bore za goli opstanak, ne želiš biti s druga strane mušice. Pa pogledajmo Palestince, ratuju preko 60 godina sa jednom od najjačih svjetskih armada današnjice, potpomognutom SAD-om, Evropom itd. No, ni nakon 60 godina ne uspijevaju ih uništiti, naprotiv, sada je već jasno da je ovakva situacija neodrživa, te da "pobjede" nema. Ne može se uništiti jedan narod na zemlji koja se milenijima zove Kanan ili Palestina. Ista je stvar sa Bosnom, s tim da genocidaši iz PC-a nisu jedna od najjačih armada na svijetu (4. godinu rata su dobili već batine, nije nam trebalo 60 godina), nemaju potporu SAD-a, a kurvinska Evropa je kurvinska, ona čeka, gleda i priželjkuje, no ako se izborimo, stara kurava će gledati da to nekako uklopi u svoje planove. Nema PC nikakve budućnosti, a najmanje svijetle. Problem su samo naši korumpirani i bezvrijedni političari, koji rade za velikosrpske ciljeve - posebice Tihić & co.
BELLUNO

#85 Re: Akcioni plan

Post by BELLUNO »

....
Last edited by BELLUNO on 18/12/2010 15:39, edited 2 times in total.
muha_sa

#86 Re: Akcioni plan

Post by muha_sa »

Andrej4MRN7H wrote: sto pise ovaj gospodin,mnogi toga nisu svjesni sada u ovom na oko prividnom miru,bez mira.pa sepomire sa situacijom o BiH,ali sutra kad im cetnici postave negdje gore na svjeveru BiH upozorenje na cestu ;Nesrbima prolaz zabranjen,tada ce se uhvatiti za glavu.
nece oni to--to su nase komsije-kumovi,jarani s kojima smo krkali i slave slavili.
ne talasajte :D hajmo malo o ugrozenosti u Sarajevu :D
mark II

#87 Re: Akcioni plan

Post by mark II »

muha_sa wrote:
Andrej4MRN7H wrote: sto pise ovaj gospodin,mnogi toga nisu svjesni sada u ovom na oko prividnom miru,bez mira.pa sepomire sa situacijom o BiH,ali sutra kad im cetnici postave negdje gore na svjeveru BiH upozorenje na cestu ;Nesrbima prolaz zabranjen,tada ce se uhvatiti za glavu.
nece oni to--to su nase komsije-kumovi,jarani s kojima smo krkali i slave slavili.
E, da, ima li neko da ga je neko poprijeko pogledao u Sarajevu, da sravnimo taj grad sa zemljom, napokon, da se više niko ne prepada što u njemu ima i strašnih džamija još i čak se neki drznu da kažu "selam" :-) . "Sarajlije" su meni najbolje. Ko o čemu, oni o ugroženosti svega i svačega, osim žrtvi, naravno - da se razumijemo rođeni sam Sarajlija, druga generacija doduše :).
Andrej4MRN7H

#88 Re: Akcioni plan

Post by Andrej4MRN7H »

mark II wrote:
muha_sa wrote:
E, da, ima li neko da ga je neko poprijeko pogledao u Sarajevu, da sravnimo taj grad sa zemljom, napokon, da se više niko ne prepada što u njemu ima i strašnih džamija još i čak se neki drznu da kažu "selam" :-) . "Sarajlije" su meni najbolje. Ko o čemu, oni o ugroženosti svega i svačega, osim žrtvi, naravno - da se razumijemo rođeni sam Sarajlija, druga generacija doduše :).
ma ti sto selamaju i prave dzamije sve su to mudjahedini placenici,ne volim te Alija samo sto si balija... :-D :-D :-D
behavac

#89 Re: Akcioni plan

Post by behavac »

mark II wrote:
and wrote:
behavac wrote: Trenutno i guzica i srce u Banjaluci, u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini, a posto nekolko puta godisnje skoknem i da NS-a tad mi je opet i guzica i srce u Novom Sadu, u Srbiji...sa Kosovom nemam ama bas nista, nit kad bio nit me nesto privlaci da idem, a ni ne zanima me nesto posebno...

A svi snovi su meni slatki...nocne mora uopste nemam...

I tako...samo opusteno ljudi...uzivajte u zivotu, svakim danom punim plucima...

baš kao i srbija

Zašto se ne odvojite, behavac. Iskreno, ja bih jedva čekao da se odvojite od Bosne. PC, kao tvorevina je nastala genocidom, vi baštinite genocid, htjeli ne htjeli - ako i nisi nekoga ubio, vidjeli smo kako se vi u BL odnosite prema džamijama i komšijama; ne vjerujem da ti je žao zbog toga, naprotiv. Stoga, zašto se ne odvojite?! Pliz uradite to! Hajde napravite i taj korak. Naravno, Bosna vas nikada ne bi priznala - EU, u čije ime ste ubijali druge i drukčije, vjerovatno ne bi baš odmah, sačekali bi da vide rezultate klanja koji će neminovno uslijediti... Zato, baš bih volio da se odvojite, vi sa vašom demokratijom i tolerancijom i Evropi milim sloganima tipa: Nož, žica, Srebrenica... Pliz uradite to, pliiiz :lol:
Zato sto ja uopste ne trazim da se RS odvoji, koja usput nije nastala genocidom vec refendumom i proglasena je 9.1.92, iako se nazalost genocid dogodio u Srebrenici 95. Sto se tice dzamije stvarno mi je zao sto je srusena i sto su bile demonstracije ali to je bila ratna i poslije ratna situacija kad su strasti bile jos velike. U svakom slucaju danas barem u BL niko nema nekih vecih problema bez obzira na nacionalnost i Ferhadija se uveliko gradi i vise nece biti nikakvih problema po tom pitanju, to to uvjeravam.

Evo moj prijedlog za buduce uredjenje koje sam juce napisao:
behavac wrote: Ja cu reci ovo 4.to , nesto najblize federalnoj, al posto su neki alegricni na to nek naziv bude SAVEZNA...eto kompromisa na pocetku...
Cak sta vise uz to moze i Republika pa opet dobijamo SRBIH ( Savezna Republika Bosna i Hercegovina ).
Mislim da ste svi shvatili da vecina gradjana RS-a ne prihvata ukidanje iste, a oni su ti koji o tom odlucuju, pa bi zato Republika Srpska bila jedna federalna jedinica sa otprilike nadleznostima koje trenutno ima, ali bi se ojacale savezne institucije na drzavnom nivou koje vec postoje i napravile sto funkcionalnije a kakve sad nisu bas.
Takodje republicki nivo bi imao gradjanski princip uz pravo veta za zastitu vitalnog nacionalnog interesa sto bi islo na ustavni sud.
Takodje ukinule bi se sve odredbe koje ne daju svima jednaka prava, pa bi se svi gradjani RS mogli birati na sve funkcije na svim nivoima.
Na drzavnom nivou bi bio gradjansko-koncezualni princip, parlament gdje prosta vecina odlucuje ali predstavnici republika bi imali pravo na zastitu vitalnog interesa.
Takodje i ja sam misljenja da kad bi Bosnjaci htjeli jednu jedinicu gdje bi bili vecina i ako Srbi i Hrvati na to pristanu Evropa ne bi imala aposolutno nista protiv.
Ali ipak nisam misljenja da bi Bosnjaci ovo uopste htjeli.
Sto se tice jedinice gdje bi Hrvati bili vecina to opet nisam siguran da bi Bosnjaci pristali.
A posto je potreban koncezus svih jedino rjesenje vidim da Federacija i dalje ostane jedna jedinica ali kako ni Hrvati ne prihvataju unitarnu FBIH a ni 10 kantona nije funkcionalo jedino moguce rjesenje za sad je smanjenje kantona na 2 do 4 uz jacanje republickih i opstinskih institucija na ustrb kantonalnih i jasno definisanje nadleznosti svih.
Takodje uz sve ovo sto skorije usvanje sto vise zakona prema evropskim standardima za prikljucenje EU....
I onda polako idemo dalje za bolje sutra...
bosna123

#90 Re: Akcioni plan

Post by bosna123 »

Evo kako se moze zivjeti u Banjoj Luci, ali vama je to vjerovatno normalno

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=63836

RS jeste nastala genocidom, i nije JEDNA dzamija srusena u Banjoj Luci...
Arc_Angel

#91 Re: Akcioni plan

Post by Arc_Angel »

Ma sve je to ok, ja samo kazem kakvi planovi postoje, jer sam imao priliku da ih vidim i znam koliko se vremena provelo od 2000 na ovamo u planiranju povlacenja snaga SFOR-a i EUFOR-a, i koje su brigade dolazile ovdje na rotacije( jer svaka ima neku uzu specijalnost ) i koliko se vremena planiralo brzo rasporedivanje snaga u slucaju nove eskalacije nekog sukoba.

I kazem ti da je jedini cilj tog brzog rasporedivanja po planovima je da se simultano blokiraju sve institucije i da budu pod nadzorom OHR-a
1gorstak

#92 Re: Akcioni plan

Post by 1gorstak »

bosna123 wrote:K'o bi ratovao za te gradove u Istocnoj Bosni? K'o je motiviran?
Pa mozda ne bi bilo lose da promjenis drustvo, da nadjes karakterne prijatelje. Svi, ali ama bas svi moji prijatelji bi pruzili otpor pomjeranju medjunarodne granice s Drine na Miljacku. Projekat zbog kojeg je citavo velikosrpsko vodjstvo zavrsilo u zatvoru ili bijegu, ne moze biti nesto sto castan covjek moze prihvatiti bez otpora. Pokvarenom covjeku koji vidi samo sebe, koji ne uzima u obzir Hrvate Samca, Srbe Mostara ili Bosnjake Bratunca, ne bi bio problem sjediti po strani dok rezervna postava velikosrpske ekipe ponovo pokusava realizovati svoj cilj. Casni ljudi to ne bi prihvatili.

To ti moze biti i neka vrsta lakmus testa kada procjenjujes na koga iz svoje okoline mozes racunati kada ti treba pomoc u licnom zivotu. Ako nekog boli lijevo uho za povratnike u Zepu i ne bi prstom mrdnuo da ostanu svoji na svom, tako ce se odnositi i prema tebi kada ti pomoc zatreba. Jer pitanje otpora velikosrpstvu nije povrsna stvar gdje dobri ljudi mogu izabrati i otpor i inertnost, nego civilizacijsko pitanje borbe izmedju nas koji zelimo ravnopravnost i onih koji pale biblioteke, ruse bogomolje i ubijaju civile. Ne moze se tu glumiti neutralnost.
mark II

#93 Re: Akcioni plan

Post by mark II »

Zato sto ja uopste ne trazim da se RS odvoji, koja usput nije nastala genocidom vec refendumom i proglasena je 9.1.92, iako se nazalost genocid dogodio u Srebrenici 95. Sto se tice dzamije stvarno mi je zao sto je srusena i sto su bile demonstracije ali to je bila ratna i poslije ratna situacija kad su strasti bile jos velike. U svakom slucaju danas barem u BL niko nema nekih vecih problema bez obzira na nacionalnost i Ferhadija se uveliko gradi i vise nece biti nikakvih problema po tom pitanju, to to uvjeravam.

Evo moj prijedlog za buduce uredjenje koje sam juce napisao:

Ja cu reci ovo 4.to , nesto najblize federalnoj, al posto su neki alegricni na to nek naziv bude SAVEZNA...eto kompromisa na pocetku...
Cak sta vise uz to moze i Republika pa opet dobijamo SRBIH ( Savezna Republika Bosna i Hercegovina ).
Mislim da ste svi shvatili da vecina gradjana RS-a ne prihvata ukidanje iste, a oni su ti koji o tom odlucuju, pa bi zato Republika Srpska bila jedna federalna jedinica sa otprilike nadleznostima koje trenutno ima, ali bi se ojacale savezne institucije na drzavnom nivou koje vec postoje i napravile sto funkcionalnije a kakve sad nisu bas.
Takodje republicki nivo bi imao gradjanski princip uz pravo veta za zastitu vitalnog nacionalnog interesa sto bi islo na ustavni sud.
Takodje ukinule bi se sve odredbe koje ne daju svima jednaka prava, pa bi se svi gradjani RS mogli birati na sve funkcije na svim nivoima.
Na drzavnom nivou bi bio gradjansko-koncezualni princip, parlament gdje prosta vecina odlucuje ali predstavnici republika bi imali pravo na zastitu vitalnog interesa.
Takodje i ja sam misljenja da kad bi Bosnjaci htjeli jednu jedinicu gdje bi bili vecina i ako Srbi i Hrvati na to pristanu Evropa ne bi imala aposolutno nista protiv.
Ali ipak nisam misljenja da bi Bosnjaci ovo uopste htjeli.
Sto se tice jedinice gdje bi Hrvati bili vecina to opet nisam siguran da bi Bosnjaci pristali.
A posto je potreban koncezus svih jedino rjesenje vidim da Federacija i dalje ostane jedna jedinica ali kako ni Hrvati ne prihvataju unitarnu FBIH a ni 10 kantona nije funkcionalo jedino moguce rjesenje za sad je smanjenje kantona na 2 do 4 uz jacanje republickih i opstinskih institucija na ustrb kantonalnih i jasno definisanje nadleznosti svih.
Takodje uz sve ovo sto skorije usvanje sto vise zakona prema evropskim standardima za prikljucenje EU....
I onda polako idemo dalje za bolje sutra...
Ti behavac si ili neki gurbetlija :D (šala mala, ne zamjeri), ili ne znaš šta se dešavalo u ratu. Porušeno je samo 1189 džamija, genocid je počinjen na cijelom tom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, pa nakon što je dovršeno ubijanje, dato mu je ime po jednom narodu, po Srbima - naravno ti se krajevi nikada nisu zvali nečim što bi započinjalo sa SRB u historijskom smislu, tako da o bilo kakvom kontinuitetu nema govora. PC postoji samo kao negacija Bosne i rezultat genocida - to je jednostavno fakat. Vi danas ukidate prefikse "Bosanski" gradovima u dijelu Bosne, koji ste genocidom očistili, a ti mi pričaš o tome da ne želiš iz Bosne - već sutra ćete pričati da se to "vekovno zvalo sve srpsko". Sve akcije PC-a su usmjerene u pravcu separatizma i konačne legalizacije genocida, to je vaša baština, i to je ono što vas određuje i definira kod većine ljudi u svijetu. Tako i treba ostati, jer niste spremni da se suočite sa vlastitim fašizmom, naprotiv, želite da ljudi zaborave ono što ste im radili i što im i dalje radite. Avaj, ovaj put to neće tako lako proći - zapravo vi ne shvatate u kakav se ponor strovaljujete, samo naprijed. Zamisli poetične pravde, Evropa priznaje zemlju u čijem je sklopu Srebrenica, koja je danas srpska, i nagrađuje osvetu za "seču knezova" i poručuje svijetu da Evropa nagrađuje genocid - i onda odete u UN da vas svi priznaju, i svi vam čestitaju na dobro obavljenom poslu. To će biti prava vijest, jedva je čekam, da napokon i vi nevini i nedužni, kakvi ste i po leđima, napokon imate izlaz i spas od nas "balija", da vam ne zagađujemo okolinu, sve demokratski. Srebrenica će biti glavni grad Istočne srpske Republike Srpske, koja će biti sva srpska, pa će se u njoj srbovati i slaviti "pobeda" nad nadmoćnijim neprijateljem, u kojoj je trava srpska, nebo srpsko, a vrapčići dživdžaju SRB, SRB, SRB :lol: .... Samo se vi odvojite, pliiiiz :)
bosna123

#94 Re: Akcioni plan

Post by bosna123 »

Moje drustvo je u redu, cak sto vise, no sikiriki ;-)
1gorstak

#95 Re: Akcioni plan

Post by 1gorstak »

behavac wrote:ja uopste ne trazim da se RS odvoji
A ja ne trazim da se drzavu centralizuje do te mjere da najbrojniji narod moze preglasati druga dva. To je koristeno kao izgovor, pa ako taj strah od majorizacije odmah eliminisemo decentralizacijom, mozemo li razgovarati kao ljudi o pravednom uredjenje zajednicke nam zemlje ? Na primjer, mozemo li zadrzati etnicka obiljezja kod kuce umjesto sto istim vrsimo diskriminaciju kada ih proglasimo kao sluzbena obiljezja odredjene multietnicke administrativne jedinice ? Podrazumjeva se da je u manjem entitetu najvise Srba. Mora li se Srpskom zvati taj dio BiH u kojem bi sva tri naroda trebala biti ravnopravna ?

Znaci, treba jasno definisati, pokusavas li onemoguciti bosnjacku dominaciju u citavoj BiH ili nametanjem identiteta jodnog naroda pokusavas oteti skoro pola BiH od dva naroda kojima takodje pripada ? U prvom ce te svako s obrazom podrzati, ali ako drugo pokusavas sakriti prvim, onda imamo problem.
mark II

#96 Re: Akcioni plan

Post by mark II »

1gorstak wrote:
A ja ne trazim da se drzavu centralizuje do te mjere da najbrojniji narod moze preglasati druga dva. To je koristeno kao izgovor, pa ako taj strah od majorizacije odmah eliminisemo decentralizacijom, mozemo li razgovarati kao ljudi o pravednom uredjenje zajednicke nam zemlje ? Na primjer, mozemo li zadrzati etnicka obiljezja kod kuce umjesto sto istim vrsimo diskriminaciju kada ih proglasimo kao sluzbena obiljezja odredjene multietnicke administrativne jedinice ? Podrazumjeva se da je u manjem entitetu najvise Srba. Mora li se Srpskom zvati taj dio BiH u kojem bi sva tri naroda trebala biti ravnopravna ?

Znaci, treba jasno definisati, pokusavas li onemoguciti bosnjacku dominaciju u citavoj BiH ili nametanjem identiteta jodnog naroda pokusavas oteti skoro pola BiH od dva naroda kojima takodje pripada ? U prvom ce te svako s obrazom podrzati, ali ako drugo pokusavas sakriti prvim, onda imamo problem.
Ma pusti ih, to su diple. Boje se majorizacije a pola Bosne poklali i tom teritoriju dali ime Srpska, zapišali i omeđili, ukidaju imena gradovima i čak i danas protivustavno vrše dodatnu "srbizaciju" te tvorevine, sve poruke su da BL nema ništa sa Sarajevom, da je "srce u Srbiji", da će se odvojiti itd. PC je tvorevina genocida i zločina, ništa više.
1gorstak

#97 Re: Akcioni plan

Post by 1gorstak »

mark II wrote:
1gorstak wrote:

Ma pusti ih, to su diple. Boje se majorizacije a pola Bosne poklali i tom teritoriju dali ime Srpska, zapišali i omeđili, ukidaju imena gradovima i čak i danas protivustavno vrše dodatnu "srbizaciju" te tvorevine, sve poruke su da BL nema ništa sa Sarajevom, da je "srce u Srbiji", da će se odvojiti itd. PC je tvorevina genocida i zločina, ništa više.
Pitam njega konkretno. Znam sta misle i zele velikosrpski operativci.
hadzofield

#98 Re: Akcioni plan

Post by hadzofield »

bosna123 wrote:Oni koji ocekuju bilo kakvu pomoc MZ i njenih institucija probosanskim snagama su zaista naivni. U slucaju, ne daj Boze, ponovnog rata, ja od njih ocekujem samo opstrukcije, kao i obicno... Naravno sve to dobro zacinjeno i prezacinjeno diplomatskom supljom...

Ne treba zazivati novi rat, cisto iz razloga sto bi to bila katastrofa... K'o bi ratovao za te gradove u Istocnoj Bosni? K'o je motiviran? Ja bih voljela da Bosnjaci jesu, ali eto iskreno pogledajte oko sebe pa se upitajte je li to uopce moguce? Mozda se i varam...
I ja se pitam...
Mislim da je Bosnjaka motivirano bar onoliko, koliko ih se vratilo tamo ...
mark II

#99 Re: Akcioni plan

Post by mark II »

hadzofield wrote:
bosna123 wrote:Oni koji ocekuju bilo kakvu pomoc MZ i njenih institucija probosanskim snagama su zaista naivni. U slucaju, ne daj Boze, ponovnog rata, ja od njih ocekujem samo opstrukcije, kao i obicno... Naravno sve to dobro zacinjeno i prezacinjeno diplomatskom supljom...

Ne treba zazivati novi rat, cisto iz razloga sto bi to bila katastrofa... K'o bi ratovao za te gradove u Istocnoj Bosni? K'o je motiviran? Ja bih voljela da Bosnjaci jesu, ali eto iskreno pogledajte oko sebe pa se upitajte je li to uopce moguce? Mozda se i varam...
I ja se pitam...
Mislim da je Bosnjaka motivirano bar onoliko, koliko ih se vratilo tamo ...

"Onima u Sarajevu bilo bi bolje da očiste ulice i smeće iz Miljacke, nego što se bave Republikom Srpskom."

Milorad Dodik, premijer RS
:lol:
behavac

#100 Re: Akcioni plan

Post by behavac »

1gorstak wrote:

Normalno da ne zelim Bosnjacku dominaciju u citavoj BIH ali isto tako ne trazim Republiku Srpsku iskljucivo za Srbe, ona je po ustavu dio BIH i pripada sva tri naroda. Druga je stvar sto je urdjenje takvo da vecina odlucuje a tu su vecina Srbi. Ipak zato postoje mehanizmi zastite vitalnog nacionalnog interese tj veto sto ide na ustavni sud. Sto se tice obiljezija himna i grb su vec promjenjeni jer nisu bili ustavni a zastava ima panslovenske boje pa i nije bila neustavna.
Tako da je to rijeseno.
Sto se tice naziva on je ustavan i po meni se ne mora mijenjati, npr ni Valonija ne mijenja ime iako su i Flamanci konstitutivni.
Ali ja licno se ne bih ni protivio eventalnoj promjeni, npr da se zove Sjeveroistocni kanton. Ipak ovo je jedino moguce ako tako gradjani RS na referdumu odluce. Relano nisam siguran da bi vecina glasala za promjenu. Opet kazem ne vidim problem ni da ostane ime. Svjedno kako se zove ako su zakoni jednaki za sve. Znaci ne mora se zvati ali se moze...kako gradjani odluce...

Uglavnom ako ukinemo zakone koji su diskriminatorski, tako da se svi mogu birati na sve funkcije, a i ostalo sto se ovim obuhvata i usvojimo evropske zakone BIH moze u EU i biti kao Belgija...mozda ne toliko razvijeni ali barem bez etnickih problema...
Post Reply