Akcioni plan
- 1gorstak
#1 Akcioni plan
Bosna i Hercegovina treba da bude decentralizovana, kako bi se onemogucilo dominaciju najbrojnijeg naroda nad druga dva. Medjutim, nijedan od tri naroda ne moze polagati ekskluzivno pravo na bilo koju od tih administrativnih jedinica. To je kompromisno rjesenje kojim se rjesavaju strahovi svih.
Medjutim, mi koji volimo BiH danas nemamo sagovornika u Miloradu Dodiku i njegovim istomisljenicima, jer oni ne zele zastitu srpskog naroda u BiH, nego zele da svojataju dijelove BiH. Njih ne interesuju Srbi Drvara i Sarajeva, njih interesuje samo pridavanje etnickog karaktera administrativnoj podjeli, interesuje ih teritorija, svojatanje iste i nametanje etnickog identiteta jednog naroda kao sluzbenog identiteta administrativne jedinice. S tim se mi koji volimo BiH ne mozemo pomiriti, a izgledno je da oni nece svojevoljno dozvoliti da drzava postane funkcionalno, multietnicko drustvo. Ostaje mrcvarenje u parlamentarnim tijelima, agencijama i komisijama unedogled.
Medjutim, postoji i mogucnost da velikosrpski faktor izgubi strpljenje, da kontinuirano postojanje BiH shvati kao opasnost po vlastiti opstanak na politickoj sceni i pokusa drzavu baciti u komu ili smrt.
Opcija 1: Medjunarodna zajednica to spremno docekuje i kaznjava krsenje mirovnog sporazuma
Opcija 2: Medjunarodna zajednica se distancira, no politicki i vojno-policijski krugovi u Sarajevu imaju akcioni plan suprotstavljanja razvaljivanju drzave
Opcija 3: Medjunarodna zajednica se distancira, a iz Sarajeva dolazi samo verbalna osuda velikosrpskog djelovanja.
Licno, ne vjerujem da je nakon svega izgledno da se nadjemo pritisnuti zadnjim scenarijem, ali je svakako moguce. A na to mi kao pojedinci trebamo biti spremni jer je upravo samoorganizovanje na lokalnom nivou obezbjedilo kakav takav otpor cetnicima pocetkom proslog rata, stvarajuci preduslove za formiranje ARBiH.
Bilo bi interesantno cuti kako se pojedinci i grupe mogu u okviru zakona pripremiti za trecu opciju ? Naravno, ne interesuje me misljenje onih koji bi pobjegli iz zemlje, niti onih kojima je svejedno ima li granice izmedju Bihaca i Srebrenice, pa bi bilo konstruktivno da ti likovi opravdanja koja su vec skuckali sacuvaju za neku drugu temu.
Medjutim, mi koji volimo BiH danas nemamo sagovornika u Miloradu Dodiku i njegovim istomisljenicima, jer oni ne zele zastitu srpskog naroda u BiH, nego zele da svojataju dijelove BiH. Njih ne interesuju Srbi Drvara i Sarajeva, njih interesuje samo pridavanje etnickog karaktera administrativnoj podjeli, interesuje ih teritorija, svojatanje iste i nametanje etnickog identiteta jednog naroda kao sluzbenog identiteta administrativne jedinice. S tim se mi koji volimo BiH ne mozemo pomiriti, a izgledno je da oni nece svojevoljno dozvoliti da drzava postane funkcionalno, multietnicko drustvo. Ostaje mrcvarenje u parlamentarnim tijelima, agencijama i komisijama unedogled.
Medjutim, postoji i mogucnost da velikosrpski faktor izgubi strpljenje, da kontinuirano postojanje BiH shvati kao opasnost po vlastiti opstanak na politickoj sceni i pokusa drzavu baciti u komu ili smrt.
Opcija 1: Medjunarodna zajednica to spremno docekuje i kaznjava krsenje mirovnog sporazuma
Opcija 2: Medjunarodna zajednica se distancira, no politicki i vojno-policijski krugovi u Sarajevu imaju akcioni plan suprotstavljanja razvaljivanju drzave
Opcija 3: Medjunarodna zajednica se distancira, a iz Sarajeva dolazi samo verbalna osuda velikosrpskog djelovanja.
Licno, ne vjerujem da je nakon svega izgledno da se nadjemo pritisnuti zadnjim scenarijem, ali je svakako moguce. A na to mi kao pojedinci trebamo biti spremni jer je upravo samoorganizovanje na lokalnom nivou obezbjedilo kakav takav otpor cetnicima pocetkom proslog rata, stvarajuci preduslove za formiranje ARBiH.
Bilo bi interesantno cuti kako se pojedinci i grupe mogu u okviru zakona pripremiti za trecu opciju ? Naravno, ne interesuje me misljenje onih koji bi pobjegli iz zemlje, niti onih kojima je svejedno ima li granice izmedju Bihaca i Srebrenice, pa bi bilo konstruktivno da ti likovi opravdanja koja su vec skuckali sacuvaju za neku drugu temu.
-
zavrzlama
#2 Re: Akcioni plan
odlican post1gorstak wrote:Bosna i Hercegovina treba da bude decentralizovana, kako bi se onemogucilo dominaciju najbrojnijeg naroda nad druga dva. Medjutim, nijedan od tri naroda ne moze polagati ekskluzivno pravo na bilo koju od tih administrativnih jedinica. To je kompromisno rjesenje kojim se rjesavaju strahovi svih.
jednostavno priprema opcije ne treba biti ni pripremana jer ce cetnici svojim djelovanjem sami natjerati probosanske snage da se pripreme i ukljuce u odbranu BIH..
Prvo: U slucaju secesije cetnici moraju vojno ovladati gradom Brcko a to je u prevodu sukob...sukob u Brckom blokira sve i prosiruje se na ostatak BIH..
Drugo: Cim bi javno velikosrbi proglasili nezavisnost,ekstremi i cetnici na cekanju bi to proslavili ubijanjem povratnika koji su u dubini teritorije rs-a...
Trece: saobracaj i kretanja iz entiteta u drugi entitet bi automatski bio prekinut a pocele bi drumske pljacke i ubistva...
sto zelim reci..ne postoji tiho i neprimijeceno odvajanje rs-a od BIH..rs je teritorijalno i geografski neodbranjiva teritorija i svaki pokusaj secesije je paralizovanost zivota u federaciji a izlaz je probijanje te blokade i rat...ovo sto sad rade velikosrbi je iscrpljivanje i njih samih i svih nas ostalih u nadi da MZ pomisli da je podjela BIH jedino rjesenje,gdje bi velikosrbi izbjegli vojnu opciju(jer tu gube sigurno) i nakon podjele BIH oni kontaju da bi Mz svojim snagama cuvala te granice novonastalih drzava raspadom BIH..
- Lincoln-Burrows
#3 Re: Akcioni plan
nema smisla pričati o ustroju zemlje, ako je taj ustroj već proveden na primjeru FBiH i on očito ne odgovara srpskoj strani,
potrebno je pokazati da je FBiH ta jedinica u kojoj su svi zadovoljni, tada će srpska strana prihvatiti svako kompromisno
rješenje. U protivnom nema od toga ništa, i sve ide tamo gdje ide bez izgleda da se zaustavi.
potrebno je pokazati da je FBiH ta jedinica u kojoj su svi zadovoljni, tada će srpska strana prihvatiti svako kompromisno
rješenje. U protivnom nema od toga ništa, i sve ide tamo gdje ide bez izgleda da se zaustavi.
-
zavrzlama
#4 Re: Akcioni plan
Burowse ti o uredjenju a rat na vratima...nema se sta vise pokazivati..velikosrbi ne zele da rs bude u drzavi BIH i tacka...ti kao hrvat pomozi BIH da se izbori protiv veliksrpske secesije ili bar nemoj otezavati odbranu onim koji ce sigurno braniti i BIH i tvoje hrvatsko doastojanstvo kao gradajnina BIH....Lincoln-Burrows wrote:nema smisla pričati o ustroju zemlje, ako je taj ustroj već proveden na primjeru FBiH i on očito ne odgovara srpskoj strani,
-
ld
#5 Re: Akcioni plan
kad bi nedaj Boze,izbio rat u bosni,ja nemam nikakvih iluzija da bi hrvati stali uz bosnjakezavrzlama wrote:Burowse ti o uredjenju a rat na vratima...nema se sta vise pokazivati..velikosrbi ne zele da rs bude u drzavi BIH i tacka...ti kao hrvat pomozi BIH da se izbori protiv veliksrpske secesije ili bar nemoj otezavati odbranu onim koji ce sigurno braniti i BIH i tvoje hrvatsko doastojanstvo kao gradajnina BIH....Lincoln-Burrows wrote:nema smisla pričati o ustroju zemlje, ako je taj ustroj već proveden na primjeru FBiH i on očito ne odgovara srpskoj strani,
cak mislim da bi se prije prikljucili srbima i blokirali sve puteve dopreme pomoci iz vana
to je moje misljenje,mozda se varam,sta ti linkolne mislis
s kim bi vi???
s bosnjacima ili srbima,iskren odgovor molim
- Lincoln-Burrows
#6 Re: Akcioni plan
sa Bošnjacima, ali ne bih volio rat, ionako bi poslije rata i dalje bili podijeljenild wrote:kad bi nedaj Boze,izbio rat u bosni,ja nemam nikakvih iluzija da bi hrvati stali uz bosnjakezavrzlama wrote:Burowse ti o uredjenju a rat na vratima...nema se sta vise pokazivati..velikosrbi ne zele da rs bude u drzavi BIH i tacka...ti kao hrvat pomozi BIH da se izbori protiv veliksrpske secesije ili bar nemoj otezavati odbranu onim koji ce sigurno braniti i BIH i tvoje hrvatsko doastojanstvo kao gradajnina BIH....Lincoln-Burrows wrote:nema smisla pričati o ustroju zemlje, ako je taj ustroj već proveden na primjeru FBiH i on očito ne odgovara srpskoj strani,
cak mislim da bi se prije prikljucili srbima i blokirali sve puteve dopreme pomoci iz vana
s kim bi vi???
- Lincoln-Burrows
#7 Re: Akcioni plan
zavrzlama,zavrzlama wrote:
Burowse ti o uredjenju a rat na vratima...nema se sta vise pokazivati..velikosrbi ne zele da rs bude u drzavi BIH i tacka...ti kao hrvat pomozi BIH da se izbori protiv veliksrpske secesije ili bar nemoj otezavati odbranu onim koji ce sigurno braniti i BIH i tvoje hrvatsko doastojanstvo kao gradajnina BIH....
ja svoje dostojanstvo branim dostojanstvom,
ja ne tražim nagradu, nagrada od Boga mi je najvažnija.
-
ld
#8 Re: Akcioni plan
[/quote][/quote]sa Bošnjacima, ali ne bih volio rat, ionako bi poslije rata i dalje bili podijeljenikad bi nedaj Boze,izbio rat u bosni,ja nemam nikakvih iluzija da bi hrvati stali uz bosnjake
s kim bi vi???
hvala na iskrenosti
ako imas prilike kad ides za kakanj,pa da svratis malo u zenicu i da odes do katolicke crkve u centru zenice
i pogledaj objekat koji je tu napravljen 1996 i 1997
to je katolicki skolski centar,koji je napravljen odmah iza rata i to u centru zenice
dobar dio sredstava je izdvojila opcina zenica
pa malo popricaj sa hrvatima u tom centru i crkvi,pa razmisli kako je moguce da katolicke crkve u zenicu nisu unistene,niti zapaljene
a u zenici sve sami mundjosi
pa kako je moguce da se napravi katolicki skolski centar odmah iza rata
pametnom dosta,zar ne????
-
covjekjegulja
#9 Re: Akcioni plan
bosnjaci hoce veci dio bih. kada bi srbi rekli hocemo samo 1% bih i bosnjacima eto 99% oni bi na to pristali, znaci licemjerno je pricati o drzavi bih, radi se komadu teritorije jer je svi hoce za sebe. tj. hoce da je urede po svom cejfu.
tako da bi najlogicniji akcioni plan bio jedinstven stav oko minimuma teritorije i onda uci u pregovore sa druga 2 faktora oko novog razgranicenja.
tako da bi najlogicniji akcioni plan bio jedinstven stav oko minimuma teritorije i onda uci u pregovore sa druga 2 faktora oko novog razgranicenja.
-
privlat
#10 Re: Akcioni plan
Sta 99%,oni bi pristali ,da imaju koliko srbi imaju danas?covjekjegulja wrote:bosnjaci hoce veci dio bih. kada bi srbi rekli hocemo samo 1% bih i bosnjacima eto 99% oni bi na to pristali, znaci licemjerno je pricati o drzavi bih, radi se komadu teritorije jer je svi hoce za sebe. tj. hoce da je urede po svom cejfu.
-
covjekjegulja
#11 Re: Akcioni plan
znaci da treba da pregovaraju oko razgranicenja.privlat wrote:Sta 99%,oni bi pristali ,da imaju koliko srbi imaju danas?covjekjegulja wrote:bosnjaci hoce veci dio bih. kada bi srbi rekli hocemo samo 1% bih i bosnjacima eto 99% oni bi na to pristali, znaci licemjerno je pricati o drzavi bih, radi se komadu teritorije jer je svi hoce za sebe. tj. hoce da je urede po svom cejfu.
- 1gorstak
#12 Re: Akcioni plan
To sto postoje Srbi koji se odricu prava srpskog naroda na citavu BiH nije pravilo igre koje se moze nametati ostalima.covjekjegulja wrote:treba da pregovaraju oko razgranicenja.
-
covjekjegulja
#13 Re: Akcioni plan
semantika.1gorstak wrote:To sto postoje Srbi koji se odricu prava srpskog naroda na citavu BiH nije pravilo igre koje se moze nametati ostalima.covjekjegulja wrote:treba da pregovaraju oko razgranicenja.
- 1gorstak
#14 Re: Akcioni plan
Varas se. Kljucnu ulogu u Tudjmanovom zabijanju noza u ledja BiH su odigrali ustaski kadrovi koji su se vratili iz emigracije s vrecama love. Danas isti ne igraju znacajnu ulogu, u HDZ-u prevlast ponovo ima struja bivsih komunista a Susak je mrtav. Danasnja Hrvatska je saveznik BiH.ld wrote:kad bi nedaj Boze,izbio rat u bosni,ja nemam nikakvih iluzija da bi hrvati stali uz bosnjake
to je moje misljenje,mozda se varam
-
covjekjegulja
#15 Re: Akcioni plan
to se saveznistvi fino vidi na hrvatskim portalima, u medijima...1gorstak wrote:Varas se. Kljucnu ulogu u Tudjmanovom zabijanju noza u ledja BiH su odigrali ustaski kadrovi koji su se vratili iz emigracije s vrecama love. Danas isti ne igraju znacajnu ulogu, u HDZ-u prevlast ponovo ima struja bivsih komunista a Susak je mrtav. Danasnja Hrvatska je saveznik BiH.ld wrote:kad bi nedaj Boze,izbio rat u bosni,ja nemam nikakvih iluzija da bi hrvati stali uz bosnjake
-
privlat
#16 Re: Akcioni plan
Zasto bi Tudzman zabijao noz u ledja bih kad je ona na samom pocetku rata izvrsila harakiri.On vas je ozivio,od njega ste dobijali tranfuziju.1gorstak wrote:Varas se. Kljucnu ulogu u Tudjmanovom zabijanju noza u ledja BiH su odigrali ustaski kadrovi koji su se vratili iz emigracije s vrecama love. Danas isti ne igraju znacajnu ulogu, u HDZ-u prevlast ponovo ima struja bivsih komunista a Susak je mrtav. Danasnja Hrvatska je saveznik BiH.ld wrote:kad bi nedaj Boze,izbio rat u bosni,ja nemam nikakvih iluzija da bi hrvati stali uz bosnjake
- 1gorstak
#17 Re: Akcioni plan
Bitna je sluzbena politika, a tipovi poput Plockinica su bitni koliko i ona grupica u iznajmljenom stanu u Zemunu, sto se zove vladom Republike Srpske Krajine.covjekjegulja wrote:to se saveznistvi fino vidi na hrvatskim portalima, u medijima...1gorstak wrote:Varas se. Kljucnu ulogu u Tudjmanovom zabijanju noza u ledja BiH su odigrali ustaski kadrovi koji su se vratili iz emigracije s vrecama love. Danas isti ne igraju znacajnu ulogu, u HDZ-u prevlast ponovo ima struja bivsih komunista a Susak je mrtav. Danasnja Hrvatska je saveznik BiH.ld wrote:kad bi nedaj Boze,izbio rat u bosni,ja nemam nikakvih iluzija da bi hrvati stali uz bosnjake
- osa
#18 Re: Akcioni plan
[/quote]ld wrote:sa Bošnjacima, ali ne bih volio rat, ionako bi poslije rata i dalje bili podijeljenikad bi nedaj Boze,izbio rat u bosni,ja nemam nikakvih iluzija da bi hrvati stali uz bosnjake
s kim bi vi???
hvala na iskrenosti
ako imas prilike kad ides za kakanj,pa da svratis malo u zenicu i da odes do katolicke crkve u centru zenice
i pogledaj objekat koji je tu napravljen 1996 i 1997
to je katolicki skolski centar,koji je napravljen odmah iza rata i to u centru zenice
dobar dio sredstava je izdvojila opcina zenica
pa malo popricaj sa hrvatima u tom centru i crkvi,pa razmisli kako je moguce da katolicke crkve u zenicu nisu unistene,niti zapaljene
a u zenici sve sami mundjosi
pa kako je moguce da se napravi katolicki skolski centar odmah iza rata
pametnom dosta,zar ne????[/quote]
id, ne bi li se tu zagreb ipak nešto pitao.
-
ld
#19 Re: Akcioni plan
i ja sam tog misljenja,susak i ekipa oko njega su glavni krivci prodaje posavine i zavale bosanskih hrvata1gorstak wrote:Varas se. Kljucnu ulogu u Tudjmanovom zabijanju noza u ledja BiH su odigrali ustaski kadrovi koji su se vratili iz emigracije s vrecama love. Danas isti ne igraju znacajnu ulogu, u HDZ-u prevlast ponovo ima struja bivsih komunista a Susak je mrtav. Danasnja Hrvatska je saveznik BiH.ld wrote:kad bi nedaj Boze,izbio rat u bosni,ja nemam nikakvih iluzija da bi hrvati stali uz bosnjake
citao sam suskove izjave u onim transkriptima da je on bio spreman da zrtvuje hrvate u srednjoj bosni,samo da dobije hercegovinu sa mostarom
sto ti je rec skutor
i danasnja hrvatska je mnogo veci prijatelj bosni i bosnjacima,od mog badje par prijatelj hrvata studiraju u zagrebu i kad se upucavaju djevojkama u zagrebu predstavljaju se kao bosnjaci,jer imaju bolji prolaz
generalno raja u hrvatskoj slabo gotivi ove nase domace hrvate,pogotovo hercegovce
iza rata bruka para iz hrvatske je dosla i sve se to pohapalo,kupile se vile i kuce na moru i po hrvatskoj
skandali,korupcija itd....
raji preko glave ovih nasih domacih i njihove kuknjave o ugrozenosti
ali i sada u hrvatskoj imaju jaku struju tvrdog hdz-ea
a i ovi nasi hercegovci su strasno prevrtljivi,sad bi sa bosnjacima,sad sa srbima
prije par godina vecernjak je dao dodiku nagradu za licnost godine
razlog
jer dodik je poceo na sva usta da lozi hrvate o trecem entitetu i nakon sto ih je ispalio i ostavio na cjedilu,poklopili su se
a tako i u ratu
na pocetku protiv cetnika,pa protiv nas,zajedno sa cetnicima,pa opet protic srba zajedno s nama
koga jednom zmija ujede,pazi se i od gustera,a ako ga i drugi put ujede,treba da se sam ubije sto je glup
-
bosna123
#20 Re: Akcioni plan
@ Id
Legendo, svaka tebi cast, vidim pravo se zadajes... Ali ne vjeruj svakakvim pricama... Negdje sam vec rekla, da je lazna ta prica kako se Hercegovci mrze u HR...
Moze biti i da se neki momci predstavljaju kao Tarik ili Samir, da bi sve izgledalo romanticnije, i da bi izbjegli eventualnu odgovornost...
Istina je i to da nasi momci slove za bolje ljubavnike gore...
Ali jesi li se zapitao kada su ti pricali te lovacke, sta kada se zblize na kraju, i kada ne mogu vise lagati da su Samir ili Adnan, nebitno... Razumijes sta ti hocu reci
Po cemu se Marko i Tarik razlikuju?
Legendo, svaka tebi cast, vidim pravo se zadajes... Ali ne vjeruj svakakvim pricama... Negdje sam vec rekla, da je lazna ta prica kako se Hercegovci mrze u HR...
Moze biti i da se neki momci predstavljaju kao Tarik ili Samir, da bi sve izgledalo romanticnije, i da bi izbjegli eventualnu odgovornost...
Ali jesi li se zapitao kada su ti pricali te lovacke, sta kada se zblize na kraju, i kada ne mogu vise lagati da su Samir ili Adnan, nebitno... Razumijes sta ti hocu reci
-
ld
#21 Re: Akcioni plan
bosna123 wrote:@ Id
Ali jesi li se zapitao kada su ti pricali te lovacke, sta kada se zblize na kraju, i kada ne mogu vise lagati da su Samir ili Adnan, nebitno... Razumijes sta ti hocu reciPo cemu se Marko i Tarik razlikuju?
ova ti je dobra
ma te momke i ne znam,to mi badjo prica,on ih poznaje
a sad ako nije suplja,mozda insistiraju da se svjetlo izgasi,kao sto je jedan moj jaran mutio hrvaticu,pa se prestavio kao mario,imamo komsiju u nasem komsiluku,pa kad ga je ova pitala kako se ozve,on iz topa mario
poslije kad su se zblizili,bilo je ugasi svjetlo
a kasnije kad je ona skontala,da nema kapice na vrhu,bilo je kasno
poslije j... nama kajanja
doduse zagotivila je ovog mog jarana poslije i kad joj je rekao da je musliman,pase joj,hajd ga znaj
-
oldplague
#22 Re: Akcioni plan
ld wrote:bosna123 wrote:@ Id
Ali jesi li se zapitao kada su ti pricali te lovacke, sta kada se zblize na kraju, i kada ne mogu vise lagati da su Samir ili Adnan, nebitno... Razumijes sta ti hocu reciPo cemu se Marko i Tarik razlikuju?
![]()
![]()
![]()
![]()
ova ti je dobra
ma te momke i ne znam,to mi badjo prica,on ih poznaje
a sad ako nije suplja,mozda insistiraju da se svjetlo izgasi,kao sto je jedan moj jaran mutio hrvaticu,pa se prestavio kao mario,imamo komsiju u nasem komsiluku,pa kad ga je ova pitala kako se ozve,on iz topa mario![]()
poslije kad su se zblizili,bilo je ugasi svjetlo
a kasnije kad je ona skontala,da nema kapice na vrhu,bilo je kasno
poslije j... nama kajanja
doduse zagotivila je ovog mog jarana poslije i kad joj je rekao da je musliman,pase joj,hajd ga znaj
-
privlat
#23 Re: Akcioni plan
Velika razlika care moj,u tarika fale par prednjih i svi kutni zubi,dok marko ima osmjeh,dijamantski!bosna123 wrote:@ Id
-
oldplague
#24 Re: Akcioni plan
I tebe treba u Akademiju. Tijesan je ovaj forum za takav intelekt.privlat wrote:Velika razlika care moj,u tarika fale par prednjih i svi kutni zubi,dok marko ima osmjeh,dijamantski!bosna123 wrote:@ Id
- nuernberg
#25 Re: Akcioni plan
hahhahaha ma ja bi njega u senat....oldplague wrote:I tebe treba u Akademiju. Tijesan je ovaj forum za takav intelekt.privlat wrote:Velika razlika care moj,u tarika fale par prednjih i svi kutni zubi,dok marko ima osmjeh,dijamantski!bosna123 wrote:@ Id