Akcioni plan

Post Reply
Abacija

#126 Re: Akcioni plan

Post by Abacija »

Zmaj_BiH wrote:Akcioni plan je vrlo jednostavan...
Vidite da EU nista ne cini u vezi BiH...Njima je jasno ko koci napredak same BiH,mozda to njima i odgovara...
Zato gospodo dijasporo klin se klinom izbija.....Ja bi im samo postavio pitanje u slucaju odcepljenja genocidne tvorevine koliko cete protesta i bombi aktivirati u Europi gospodo truhle iz EU????
Vidi, evo jos jednog internet-ratnika. On bi dizao bombe ali po samoupravnom principu; samo on da upravlja (tj. savjetuje) a ostali da rade (tj. postanu bombasi). A sto su se nakotiliiiiii. :-)
nuernberg

#127 Re: Akcioni plan

Post by nuernberg »

Vidite da EU nista ne cini u vezi BiH...Njima je jasno ko koci napredak same BiH,mozda to njima i odgovara...
Zato gospodo dijasporo klin se klinom izbija.....Ja bi im samo postavio pitanje u slucaju odcepljenja genocidne tvorevine koliko cete protesta i bombi aktivirati u Europi gospodo truhle iz EU????
pa ti bre nisi normalan...kakve bombe kakvi bakrachi...... bilmeze jedan
Mi Bosnjaci mi nismo ni slicni Arapima ili drugom muslimankom svijetu.... mi smo prozapadni.....
kijameta

#128 Re: Akcioni plan

Post by kijameta »

hadzofield wrote:
kijameta wrote:Kada bi oslobodio okupirani dio BiH ,stvar bi bila ionako gotova. Donijeli bi zakone na drzavnom nivou,koji sankcionisu protiv-ustavno i nelojalno ponasanje i u skupstinu ne bi mogli uci nelojalni Srbi.To je najmanji problem,Nego je stvar u tome da ne mozes osloboditi okupirani dio BiH ali sve sto oslobodis ce apsolutno biti pod punom kontrolom BiH drzave.Vise je drzave bilo u BiH od 92-96 nego od 96 do danas.

Haha de nemoj me nasmijavati ... cuj u skupstinu nebi mogli uci nelojalni srbi ??
Pa hoce li biti neki mjerac lojalnosti ili ce mozda bosnjaci birati koji srbin moze biti u skupstini koji ne moze?
Jesi ti stvarno ovakav ili se samo pravis :? :? :?
U svakoj drzavi ,osim danasnje BiH,koja ionako nije drzava,postoji zakon o politickim strankama.Koji odredzuje sta stranke ne mogu zastupati.Osim raznih stvari koje su zabranjene,kao stranka pedofila na primjer u svim drzavama ne dozvoljavaju rad strankama koje djeluju protiv ustava te drzave ili koje rade na rastakanju drzave,sirenju medzunacionalne mrznje.itd. Znaci sud BiH bi odredzivao ko se moze uopste kandidovati za parlament. A ako vratis na snagu ustav RBiH,imas zakonsku osnovu za zabranu rada SDS-u,radikalima,dodikovoj stranki,kao i bilo kojoj stranki koja djeluje izvan okvira ustava i zakona.Ti izgleda nisi nikada zivio u normalnoj drzavi,pa makar i u SRBiH i RBiH. :? :? :?
kijameta

#129 Re: Akcioni plan

Post by kijameta »

Sine dragi,dijete drago,mi smo civilizirani evropski narod.Mi ne postavljamo bombe nigdje. Mi imamo drzavu a u drzavi imamo vojsku. Vojska po naredzenju predsjednistva i generalstaba i nizih komandi izvodi minobacacke,raketne i artiljerijske napade po neprijateljskoj zivoj sili i neprijateljskim objektima.
Prpa.ba

#130 Re: Akcioni plan

Post by Prpa.ba »

Jedino sto je danas moguce uciniti a da obezbjedimo mir a istovremeno ostavimo mogucnost eventualnog buduceg efikasnog razracunavanja sa fasistima i separatistima jeste sljedece (kad smo vec propustili povijesnu sansu o kojoj sam pisao u nekom od ranijih komentara)

1) zamrznuti sve aktivnosti na reformi Ustava BiH, Prudovima itd. Ostaviti drzavu da funkcionise u kapacitetu u kojem funkcionise danas; naravno, pruzati zastitu funkcionisanju drzavnih institucija i stititi ih od napada kriminalno-fasisticke vlasti RS-a. Javno zagovarati reforme, gradjanski ustav itd, a u stvarnosti sve resurse preusmjeriti na Federaciju BiH, i zadrzavati Medjunarodnu Zajednicu sa reformama; RS-u ta situacija ionako prividno odgovara.

2) krenuti u obavjestajno-policijski rat sa tajkunima i kriminalcima u Federaciji. Donijeti zakon o oduzimanju nelegalno stecene imovine cime ce se budzet Federacije popuniti izuzetnim sredstvima koja je kasnije moguce koristiti u posebne namjene

3) krenuti u proces reorganizacije Federacije s ciljem uspostavljanja funkcionalnog i prosperitetnog drustva- konacno rjesenje problema medju Bosnjacima i Hrvatima po principu "cist racun, duga ljubav". Procesuiranje ratnih zlocinaca, kaznjavanje nacionalistickih ispada, poneka koncesija tu i tamo. I naravno, po prvi put pustiti Hercegovce Bosnjake da sami donose odluke vezane za svoje prostore. Predugo se politika iz Sarajeva mijesala u njihove poslove.

4) angazirati kako domace i tako i dijasporaske resurse s ciljem ekonomskog jacanja Federacije; smanjenje administracije; pokretanje namjenske proizvodnje i poljoprivrede, jacanje privatne inicijative i zastita radnika, energetski projekti, revizije spiskova za socijalnu pomoc, prekid (i revizija) privatizacije kljucnih dijelova federalne ekonomije (elektroenergetski sektor i telekom kao glavni "aduti")

5) (re)organizacija Federalne policije u male jedinice sposobne za slozena djelovanja preko entitetske linije, za nedajBoze.

6) socijalna pomoc i zastita povratnika na teritoriju RS-a. Eventualno stimulacije za povratak, iako je iluzorno ocekivati neke masovnije akcije. Previse je vremena proslo.

Nakon stabilizacije i jacanja Federacije, prionuti na lobiranje da se uspjesni model Federacije koja postuje sve svoje narode i narodnosti primjeni na Drzavu BiH. U slucaju oruzanog otpora, slijede meteoroloske nepogode.

...
Kada samo pomislim da bi ove "nase" glavesine debelo utaljene sa ostalim oligarsima u BiH trebale krenuti u ovako opsezne i zahtjevne mjere i aktivnosti, jeza me prodje. Dobro smo i opstali.. :roll:
kijameta

#131 Re: Akcioni plan

Post by kijameta »

Prpa.ba wrote:Jedino sto je danas moguce uciniti a da obezbjedimo mir a istovremeno ostavimo mogucnost eventualnog buduceg efikasnog razracunavanja sa fasistima i separatistima jeste sljedece (kad smo vec propustili povijesnu sansu o kojoj sam pisao u nekom od ranijih komentara)

1) zamrznuti sve aktivnosti na reformi Ustava BiH, Prudovima itd. Ostaviti drzavu da funkcionise u kapacitetu u kojem funkcionise danas; naravno, pruzati zastitu funkcionisanju drzavnih institucija i stititi ih od napada kriminalno-fasisticke vlasti RS-a. Javno zagovarati reforme, gradjanski ustav itd, a u stvarnosti sve resurse preusmjeriti na Federaciju BiH, i zadrzavati Medjunarodnu Zajednicu sa reformama; RS-u ta situacija ionako prividno odgovara.

2) krenuti u obavjestajno-policijski rat sa tajkunima i kriminalcima u Federaciji. Donijeti zakon o oduzimanju nelegalno stecene imovine cime ce se budzet Federacije popuniti izuzetnim sredstvima koja je kasnije moguce koristiti u posebne namjene

3) krenuti u proces reorganizacije Federacije s ciljem uspostavljanja funkcionalnog i prosperitetnog drustva- konacno rjesenje problema medju Bosnjacima i Hrvatima po principu "cist racun, duga ljubav". Procesuiranje ratnih zlocinaca, kaznjavanje nacionalistickih ispada, poneka koncesija tu i tamo. I naravno, po prvi put pustiti Hercegovce Bosnjake da sami donose odluke vezane za svoje prostore. Predugo se politika iz Sarajeva mijesala u njihove poslove.

4) angazirati kako domace i tako i dijasporaske resurse s ciljem ekonomskog jacanja Federacije; smanjenje administracije; pokretanje namjenske proizvodnje i poljoprivrede, jacanje privatne inicijative i zastita radnika, energetski projekti, revizije spiskova za socijalnu pomoc, prekid (i revizija) privatizacije kljucnih dijelova federalne ekonomije (elektroenergetski sektor i telekom kao glavni "aduti")

5) (re)organizacija Federalne policije u male jedinice sposobne za slozena djelovanja preko entitetske linije, za nedajBoze.

6) socijalna pomoc i zastita povratnika na teritoriju RS-a. Eventualno stimulacije za povratak, iako je iluzorno ocekivati neke masovnije akcije. Previse je vremena proslo.

Nakon stabilizacije i jacanja Federacije, prionuti na lobiranje da se uspjesni model Federacije koja postuje sve svoje narode i narodnosti primjeni na Drzavu BiH. U slucaju oruzanog otpora, slijede meteoroloske nepogode.

...
Kada samo pomislim da bi ove "nase" glavesine debelo utaljene sa ostalim oligarsima u BiH trebale krenuti u ovako opsezne i zahtjevne mjere i aktivnosti, jeza me prodje. Dobro smo i opstali.. :roll:
Vise-manje to je to. :thumbup: :thumbup:
Jedino bi stavio naglasak na preustroj federacija,da bi se obijezbijedila funkcionalnost iste,uz zamrzavanje pregovora oko ustava,zamrznuti i pregovore sa EU o prikljucivanju,kao i trebao bi u sklopu federacije uvesti TO,nacionalnu gardu ,nevazno kako cemo ga zvati ali neki vid vojnog organizovanja.
Mada je veliko pitanje koliko su lopinasi od nasih politicara,posobni za ovako nesto ili za bilo sta.
hadzofield

#132 Re: Akcioni plan

Post by hadzofield »

kijameta wrote:
hadzofield wrote:
kijameta wrote:Kada bi oslobodio okupirani dio BiH ,stvar bi bila ionako gotova. Donijeli bi zakone na drzavnom nivou,koji sankcionisu protiv-ustavno i nelojalno ponasanje i u skupstinu ne bi mogli uci nelojalni Srbi.To je najmanji problem,Nego je stvar u tome da ne mozes osloboditi okupirani dio BiH ali sve sto oslobodis ce apsolutno biti pod punom kontrolom BiH drzave.Vise je drzave bilo u BiH od 92-96 nego od 96 do danas.

Haha de nemoj me nasmijavati ... cuj u skupstinu nebi mogli uci nelojalni srbi ??
Pa hoce li biti neki mjerac lojalnosti ili ce mozda bosnjaci birati koji srbin moze biti u skupstini koji ne moze?
U svakoj drzavi ,osim danasnje BiH,koja ionako nije drzava,postoji zakon o politickim strankama.Koji odredzuje sta stranke ne mogu zastupati.Osim raznih stvari koje su zabranjene,kao stranka pedofila na primjer u svim drzavama ne dozvoljavaju rad strankama koje djeluju protiv ustava te drzave ili koje rade na rastakanju drzave,sirenju medzunacionalne mrznje.itd. Znaci sud BiH bi odredzivao ko se moze uopste kandidovati za parlament. A ako vratis na snagu ustav RBiH,imas zakonsku osnovu za zabranu rada SDS-u,radikalima,dodikovoj stranki,kao i bilo kojoj stranki koja djeluje izvan okvira ustava i zakona.Ti izgleda nisi nikada zivio u normalnoj drzavi,pa makar i u SRBiH i RBiH. :? :? :?

ma mozes ti zabraniti milion stranaka... opet ce se naci 10.20,30 srba u parlamentu koji na legalan nacin nece glasati za odrenjene zakone ...ne mozes donijeti zakon bez vecine.. jel tako?
zavrzlama

#133 Re: Akcioni plan

Post by zavrzlama »

hadzofield wrote:
zavrzlama wrote:evo jedna lijepa za akcioni plan...PSBIH stvai na dnevni red glasanje za ponistavanje Dejtonskog ustava i izglasa vracanje ustava RBIH...

isto tako su srbi u skupstini manjeg entiteta izglasali antidejtonski cin i vratili nadleznosti BIH na entitet..pa kad je bal nek je i maskembal.

drugo: lijepo porucis bosnjacima i hrvatima u rs-u da ne postuju odluke skupstine rs-a i da postuju samo ustav RBIH...

trece: proglasis rs okupiranim dijelom BIH...

cetvrto: stavis EU u ozbiljnu dilemu da otvore karte po pitanju BIH....
peto: ujediniti sve probosanske snage i stranke sa oformljenim kriznim stabom koji ce biti zaduzen za pregovore sa MZ..
Ovo ce se desiti kad tad...sto prije to bolje.... ovo ce natjerati MZ da pretvori BIH u vojni i politicki protektorat MZ-e....jedini nacin da se izbjegne rat....ako to ne urade slijedi rat koji ce dobiti ovaj put pobjednika...

I sta onda kada osobodis okupirani dio BiH?
Odjednom ce ti svi srbi zavoliti BiH?
srbi hoce...cetnici i velikosrbi nece..sad sto 90% srba sto propagandom sto vlastitim osjecajima mrzi BIH i voljeli bi da je nema je njihov problem...to ne mijenja moj odnos prema odbrani BIH...i 90% nijemaca je podrzavalo Hitlera pa se svijet digao pritv tog Hitlera i njegove fasisticke vlasti i armade..i srbi u BIH su u istoj situaciji da podrzavaju najgori fasizam i genocidom stvoren entitet i jos ruse drzavu BIH..sta sad treba popustiti istim, jer "za boga dragog ne moze biti to fasizam jer ga podrzava citav jedan narod" moze i Hitlera je podrzalo skoro 90% nijemaca..sad navalite sa pricom "ne moze se porediti rs i njemacka" naravno da nemoze njemacka je mila majka za cetnicki fasizam....slab odgovor na cetnicki fasizam je znak merhameta i pacifizma Bosanskog covjeka a ne njegova nemoc....BIH ce opstati i rijesiti se fasizma koju propagiraju velikosrbi i u BIH i u Srbiji...ne zato sto su Bosanci neki ratoborani narod...nego zato sto ce to sami velikosrbi izazvati,poneseni losom stregijskom racunicom da nema ko BIH braniti..ima itekako ko..branila se 92 bez icega, a danas je druga pjesma...
hadzofield

#134 Re: Akcioni plan

Post by hadzofield »

zavrzlama wrote:
hadzofield wrote:
zavrzlama wrote:evo jedna lijepa za akcioni plan...PSBIH stvai na dnevni red glasanje za ponistavanje Dejtonskog ustava i izglasa vracanje ustava RBIH...

isto tako su srbi u skupstini manjeg entiteta izglasali antidejtonski cin i vratili nadleznosti BIH na entitet..pa kad je bal nek je i maskembal.

drugo: lijepo porucis bosnjacima i hrvatima u rs-u da ne postuju odluke skupstine rs-a i da postuju samo ustav RBIH...

trece: proglasis rs okupiranim dijelom BIH...

cetvrto: stavis EU u ozbiljnu dilemu da otvore karte po pitanju BIH....
peto: ujediniti sve probosanske snage i stranke sa oformljenim kriznim stabom koji ce biti zaduzen za pregovore sa MZ..
Ovo ce se desiti kad tad...sto prije to bolje.... ovo ce natjerati MZ da pretvori BIH u vojni i politicki protektorat MZ-e....jedini nacin da se izbjegne rat....ako to ne urade slijedi rat koji ce dobiti ovaj put pobjednika...

I sta onda kada osobodis okupirani dio BiH?
Odjednom ce ti svi srbi zavoliti BiH?
srbi hoce...cetnici i velikosrbi nece..sad sto 90% srba sto propagandom sto vlastitim osjecajima mrzi BIH i voljeli bi da je nema je njihov problem...to ne mijenja moj odnos prema odbrani BIH...i 90% nijemaca je podrzavalo Hitlera pa se svijet digao pritv tog Hitlera i njegove fasisticke vlasti i armade..i srbi u BIH su u istoj situaciji da podrzavaju najgori fasizam i genocidom stvoren entitet i jos ruse drzavu BIH..sta sad treba popustiti istim, jer "za boga dragog ne moze biti to fasizam jer ga podrzava citav jedan narod" moze i Hitlera je podrzalo skoro 90% nijemaca..sad navalite sa pricom "ne moze se porediti rs i njemacka" naravno da nemoze njemacka je mila majka za cetnicki fasizam....slab odgovor na cetnicki fasizam je znak merhameta i pacifizma Bosanskog covjeka a ne njegova nemoc....BIH ce opstati i rijesiti se fasizma koju propagiraju velikosrbi i u BIH i u Srbiji...ne zato sto su Bosanci neki ratoborani narod...nego zato sto ce to sami velikosrbi izazvati,poneseni losom stregijskom racunicom da nema ko BIH braniti..ima itekako ko..branila se 92 bez icega, a danas je druga pjesma...

hoce hoce... evo vec 500 godina srbi pokusavaju da se rijese svog fasizma al im nesto ne ide... djaba je
vole oni.. nekako te zloceste tipove.... da je Hitler bio Srbin... on bi tamo jos bio slavljen kao heroj .. ne brinem ja za nnjih
cast pojedincima... jer kad srbin voli BiH onda je stvarno voli i tu nema ni milimetra odstupanja ...
a isto tako kad je ne voli ... nema odstupanja ...
uvijek ce njih, bar vecinu biti lako nahuskati da kolju i ubijaju ... to nam historija govori ..
Andrej4MRN7H

#135 Re: Akcioni plan

Post by Andrej4MRN7H »

Zavrzlama neprijatno mi je da ti aminujem,da ne pomislis kako nemam svoje misljenje,ali moram da te pohvalim,zato sto ti uvidjas srz problema i njegov pocetak.Zato se ja apsolutno slazem sa ovim tvojim izlaganjem,ai sa ovom konstatacijom gospodina hadzofilda. :bih:
PoljeVodaNebo

#136 Re: Akcioni plan

Post by PoljeVodaNebo »

zdravo svima koliko vas ima!
8. sekretar SKOJ-a

#137 Re: Akcioni plan

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

zavrzlama wrote: ...
...
...srbi hoce...cetnici i velikosrbi nece..sad sto 90% srba sto propagandom sto vlastitim osjecajima mrzi BIH
...
...
...
Riječ velikosrbi uključuje riječ četnici, ja nisam čuo za četnika koji nije velikosrbin. Isto tako, nikako ne mogu pojmiti da je medju velikosrbima jedan Svetozar Bosanac Pudarić, Miro Lazović, Čeda Jovanović,...moj zet Milan.
Imao sam ovu dilemu kako izgovoriti, napisati, označiti sve one koji su odgovorni za srebrenice širom BiH, vukovare, rasturanje SFRJ, ....etc., a da ne povrijedim ostale Srbe.
Ide Srbin ulicom i kako će neko znati ko je, šta je, kolika mu je plata, je li velikosrbin ili nije,...Ukoliko priča samnom i u nekoj su relaciji samnom, ja im pristupam kao da nisu velikosrbi,...Kasnije, kako bude,...
Inače, @zavrzlama, ja sam ovo ''ukrao'' od tebe čitajući te na Politici, ali eto, ovdje mala greška,...Ne zamjeri.
Idemo dalje, tema Akcioni plan.
kijameta

#138 Re: Akcioni plan

Post by kijameta »

hadzofield wrote:
kijameta wrote:
hadzofield wrote:

ma mozes ti zabraniti milion stranaka... opet ce se naci 10.20,30 srba u parlamentu koji na legalan nacin nece glasati za odrenjene zakone ...ne mozes donijeti zakon bez vecine.. jel tako?
Zakone kao sto ti rece,donosi se vecinom a ne koncenzusom.Tako da ako manji broj poslanika glasa protiv,to ne znaci nista.
U skupstini RBiH je prije rata bez problema preglasavan kompletan SDS skupa sa reformistima.I na taj nacin donoseni formalno-pravno validni zakoni.To smo vec vidjeli tu nema nikakvih problema.Problem i pitanje ove teme je akcioni plan,sta uopste raditi u sadasnjem trenutku.
Jer od zauzimanja kompletne okupirane teritorije rs-a u ovom trenutku nema nista,za takvo nesto trebas imati podporu velikih sila a mi od USA trenutno dobijamo simbolicnu podrsku a od EU cak i otvoreno neprijateljstvo.
Znaci mozemo jedino nastaviti potpunu saradnju i poslusnost prema EU,koja zasad nije donijela neke rezultate ili radikalizirati i revidirati stav. Ako se odlucimo za drugu opciju,onda na koji nacin radikalizirati,sta uraditi ??
Po meni imamo odlican post forumasa @ prpe,koji ukratko zagovara; Na drzavnom planu odrzavati status qvo a posvetiti se restrukturiranju federacije,postaviti federaciju na zdrave noge. Sto naravno ukljucuje i rjesavanje federalnih nesporazuma sa Hrvatima i Hrvatskom,sto takodze nije lagan zadatak.
hadzofield

#139 Re: Akcioni plan

Post by hadzofield »

[quote="kijameta"]

da to smo vec vidjeli nije bilo nikakvih problema iako se nakon silnih preglasavanja zaratilo ...
ii upravo zato serbi ne daju RS jer bi opet bili preglasavani i upravo zato hrvati traze entitet da nebi bili preglasavani ---

i ja se slazem sa prpom... treba federaciju urediti na najbolji nacin a u rs-u uciniti koliko se moze
1gorstak

#140 Re: Akcioni plan

Post by 1gorstak »

kijameta wrote:U skupstini RBiH je prije rata bez problema preglasavan kompletan SDS skupa sa reformistima.I na taj nacin donoseni formalno-pravno validni zakoni.To smo vec vidjeli tu nema nikakvih problema.
Naravno da ima problema u preglasavanju. Svrha decentralizacije je upravo onemogucavanje te dominacije koju zagovaras. Moraju postojati mehanizmi zastite od bosnjacke brojcane prednosti. Naravno, to ne opravdava djelovanje velikosrpskog faktora, oni bi pokusali razvaliti BiH i da nije bilo preglasavanja jer je upravo njihov cilj da preglasavaju ostale, da dominiraju.
kijameta wrote:Znaci mozemo jedino nastaviti potpunu saradnju i poslusnost prema EU,koja zasad nije donijela neke rezultate ili radikalizirati i revidirati stav. Ako se odlucimo za drugu opciju,onda na koji nacin radikalizirati,sta uraditi ??
Nazalost, medjunarodni faktori ucestalo spominju zatvaranje OHR-a u oktobru, uprkos divljanju velikosrpskih elemenata. Sto ukazuje na to da stvari zele prepustiti inerciji, pa sta se desi desi. Uvijek sam se razilazio u misljenju s onima koji rjesenje vide samo u novom sukobu koji bi ili doveo do sloma drzave ili do sloma velikosrba. Protiv tog rjesenja sam zbog neizbjeznih zrtava medju civilima, ali izgleda da ce nam se upravo to rjesenje nametnuti, da ma koliko ja godina govorio na ovom forumu da je bolje neuspjesno se mrcvariti u parlamentu 50 godina nego uspjesno ratovati 5 dana, previse je onih koji bi da macem sijeku cvor. Ne mogu vjerovati da je doslo vrijeme da ozbiljno razmisljam o slanju zene i djece vani.
and

#141 Re: Akcioni plan

Post by and »

1gorstak wrote:
kijameta wrote:U skupstini RBiH je prije rata bez problema preglasavan kompletan SDS skupa sa reformistima.I na taj nacin donoseni formalno-pravno validni zakoni.To smo vec vidjeli tu nema nikakvih problema.
Naravno da ima problema u preglasavanju. Svrha decentralizacije je upravo onemogucavanje te dominacije koju zagovaras. Moraju postojati mehanizmi zastite od bosnjacke brojcane prednosti. Naravno, to ne opravdava djelovanje velikosrpskog faktora, oni bi pokusali razvaliti BiH i da nije bilo preglasavanja jer je upravo njihov cilj da preglasavaju ostale, da dominiraju.
kijameta wrote:Znaci mozemo jedino nastaviti potpunu saradnju i poslusnost prema EU,koja zasad nije donijela neke rezultate ili radikalizirati i revidirati stav. Ako se odlucimo za drugu opciju,onda na koji nacin radikalizirati,sta uraditi ??
Nazalost, medjunarodni faktori ucestalo spominju zatvaranje OHR-a u oktobru, uprkos divljanju velikosrpskih elemenata. Sto ukazuje na to da stvari zele prepustiti inerciji, pa sta se desi desi. Uvijek sam se razilazio u misljenju s onima koji rjesenje vide samo u novom sukobu koji bi ili doveo do sloma drzave ili do sloma velikosrba. Protiv tog rjesenja sam zbog neizbjeznih zrtava medju civilima, ali izgleda da ce nam se upravo to rjesenje nametnuti, da ma koliko ja godina govorio na ovom forumu da je bolje neuspjesno se mrcvariti u parlamentu 50 godina nego uspjesno ratovati 5 dana, previse je onih koji bi da macem sijeku cvor. Ne mogu vjerovati da je doslo vrijeme da ozbiljno razmisljam o slanju zene i djece vani.
ma samo suljica nek kaže da jedva čekamo da ode ohr da se malo okrenemo pravim prijateljskim zemljama iranu,pakistanu,afganistanu iz ohr-a će i člana predsjedništva davati ;-)
hadzofield

#142 Re: Akcioni plan

Post by hadzofield »

1gorstak wrote:

Pa ako nisi za rat...
kad RS proglasi neovisnost nemoj se prijaviti u vojsku i rata nece biti:)
BaileyS

#143 Re: Akcioni plan

Post by BaileyS »

Prpa.ba wrote:Jedino sto je danas moguce uciniti a da obezbjedimo mir a istovremeno ostavimo mogucnost eventualnog buduceg efikasnog razracunavanja sa fasistima i separatistima jeste sljedece (kad smo vec propustili povijesnu sansu o kojoj sam pisao u nekom od ranijih komentara)

...
Kao sto vec rekoh prije, slazem se da je najbolje okrenuti se Federaciji i zamrznuti sve reforme na drzavnom nivou.

Sto se povratnika tice izgleda da ce njihov najveci problem biti progoni i montirani politicki procesi. Evo poceli su sa presudama povratnicima za navodne ratne zlocine a znamo da se nece zavrsiti na ovome. Pitam se da li ce iko mrdnuti prstom za ove ljude.
Prpa.ba

#144 Re: Akcioni plan

Post by Prpa.ba »

BaileyS wrote:Sto se povratnika tice izgleda da ce njihov najveci problem biti progoni i montirani politicki procesi. Evo poceli su sa presudama povratnicima za navodne ratne zlocine a znamo da se nece zavrsiti na ovome. Pitam se da li ce iko mrdnuti prstom za ove ljude.

Tu se, nazalost, jako malo moze uciniti a da se ostane unutar okvira stvarnosti i prava. Jedino sto dolazi u obzir je pravna pomoc, kontratuzbe i zalbe na presude.

Eskalacija progona u vecoj mjeri i ovako i onako ce dovesti ili do sukoba (u kojem povratnici gube) ili do necinjenja, tj. konacnog i formalnog slamanja ionako slomljene bosanske politike (u kojem opet gube povratnici).

Neka im je Bog na pomoci.
BaileyS

#145 Re: Akcioni plan

Post by BaileyS »

Prpa.ba wrote:
BaileyS wrote:Sto se povratnika tice izgleda da ce njihov najveci problem biti progoni i montirani politicki procesi. Evo poceli su sa presudama povratnicima za navodne ratne zlocine a znamo da se nece zavrsiti na ovome. Pitam se da li ce iko mrdnuti prstom za ove ljude.

Tu se, nazalost, jako malo moze uciniti a da se ostane unutar okvira stvarnosti i prava. Jedino sto dolazi u obzir je pravna pomoc, kontratuzbe i zalbe na presude.

Eskalacija progona u vecoj mjeri i ovako i onako ce dovesti ili do sukoba (u kojem povratnici gube) ili do necinjenja, tj. konacnog i formalnog slamanja ionako slomljene bosanske politike (u kojem opet gube povratnici).

Neka im je Bog na pomoci.
Pa valjda postoje institucije u Evropi gdje se moze podnijeti tuzba jer Srbija i RS progone ljude na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Ovo mu dodje kao novi aparthejd, sudija vise vjerovao svjedocima Srbima nego Bosnjacima...navodno zvanicno obrazlozenje.

Treba kolektivno iseliti ljude od tamo pa pred evropske ambasade u Sarajevo. Kad ih vec ne mozemo zastititi onda ih ne treba ni drzati kao zalog cetnicke politike.
zavrzlama

#146 Re: Akcioni plan

Post by zavrzlama »

hadzofield wrote:
1gorstak wrote:

Pa ako nisi za rat...
kad RS proglasi neovisnost nemoj se prijaviti u vojsku i rata nece biti:)
da si boldirao jos jednu recenicu.....shvatio bih poentu @gorstakovog posta :D
1gorstak

#147 Re: Akcioni plan

Post by 1gorstak »

hadzofield wrote:
1gorstak wrote:

Pa ako nisi za rat...
kad RS proglasi neovisnost nemoj se prijaviti u vojsku i rata nece biti
"Uvijek će biti pokvarenih svinja. Čudovišta su oni što stoje i gledaju"
hadzofield

#148 Re: Akcioni plan

Post by hadzofield »

1gorstak wrote:
Pa ako nisi za rat...
kad RS proglasi neovisnost nemoj se prijaviti u vojsku i rata nece biti
"Uvijek će biti pokvarenih svinja. Čudovišta su oni što stoje i gledaju"[/quote]

Pa sta hoces da idem u rat za Zepu, Srebrenicu, Rogaticu dok ti isti uzivaju na zapadu?? i opet nakon rata oni ovdje dodju sa skupim autima, mobitelima, kupuju stanove u sarajevu a ja da nemam za protezu ili invalidska kolica ne daj boze....

Da ja ratujem pa da poslije nemam sta jesti a da Shaje, Bakiri, Cele itd vozaju skupa auta ...??
da ja ratujem pa da poslije zavisim od 150KM???

ma necu ba
1gorstak

#149 Re: Akcioni plan

Post by 1gorstak »

To je tebi dovoljno za izgovor, opravdanje, sta vec, ali meni nije. Ratni profiteri postoje u svakom ratu, covjek koji je napravio camce za invaziju na Normandiju je stekao ogromno bogatstvo, dok su oni koji su bili u tim camcima docekani njemackim rafalima. Sto ne znaci da je trebalo tolerisati Hitlera. No nebitno, primjeti da ja tebi ne govorim da ti pruzis otpor velikosrpskoj secesiji, dok ti meni govoris da ne pruzam. Indikativno zar ne ?
hadzofield

#150 Re: Akcioni plan

Post by hadzofield »

1gorstak wrote:To je tebi dovoljno za izgovor, opravdanje, sta vec, ali meni nije. Ratni profiteri postoje u svakom ratu, covjek koji je napravio camce za invaziju na Normandiju je stekao ogromno bogatstvo, dok su oni koji su bili u tim camcima docekani njemackim rafalima. Sto ne znaci da je trebalo tolerisati Hitlera. No nebitno, primjeti da ja tebi ne govorim da u ti pruzis otpor velikosrpskoj secesiji, dok ti meni govoris da ne pruzam. Indikativno zar ne ?

Da je ovo 1992 i da ima bosnjaka u istocnoj bosni i posavini koliko ih je tada bilo i da su oni spremni braniti svoje ...
i da su se danas spremni vratiti da brane svoje evo ja bih u ovim papucama prvi otisao da se prijavim u TO
al da se ja borim za neke gradove a ti, ciji su to gradovi da uzivaju .... necu ...
podrinje odavno nije bosnjacko ... posavina takodjer ....uostalom hoce li biti secesije ili nece, hoce li biti RS-a ili nece
odlucit ce medjunarodna zajednica ... a mi samo mozemo popusiti i ovo malo teritorija sto danas imamo
Post Reply