ja to nigdje nisam rekao, ti ocito uopste ne citas sta drugi pisu, nego kao papagaj ponavljas ono sto si naumiometronom wrote: Nista licno, samo mi je malo nedoumicu stvorilo to sto si me pitao nesto kao cini li te nesto vecim ili manjim muslimanom od mene... pa sam pretpostavio da se eto smatras muslimanom. Obzirom da se zalazes protiv mogucnosti da ljudi mogu izvrsavati ovu vjersku duznost, pretpostavio sam da i ne ides na dzume, a shodno tome da u slucaju da 3 puta uzastopno propustis dzuma namaz, izlazis iz Islama, nije mi bas jasno bilo o cemu pricas. Kao sto rekoh, Allah dz.s. zna najbolje...
...a koja sekularna BiH da prostite???
-
gurabija78
#276 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
-
zonbirile
#277 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
@vgolfer
prvo ne znaš pojam države ,a sljedbeno tome i društva.Jebe se države da li te ona interesuje dok god poštuješ zakone iste,a da država štiti vjernike,pa to ste izmislili na sijelima izmišljenih šejhova poput Barčića.Država štiti građane,svoje podanike,pa to i jeste poenta,sem toga izvini na izrazu,jebem ja vjernike koje drž
ava treba da štiti,pogotovu u toru gdje su u 90% broju.Država nije ta koja sudi,štiti i kažnjava vjerska uvjerenja,ona je tu da sudi,štiti i kažnjava učinjeno kazneno dijelo sukladno propisanim zakonima.Znaš uvijerenja se u pravnoj praksi kao dokazni materijal i činjenice izbjegavaju,a u vaganju između virtualnog uvjerenja i konkretne slobode,svi pametni,a skup takvih čini društvo naprednih,izaberu slobodu i tako kreiraju državu i njene zakone i praksu.Zato danas imaš jednu vrstu država i kao antipod drugu,stvar je bilo u izboru,pogrešnom izboru.
prvo ne znaš pojam države ,a sljedbeno tome i društva.Jebe se države da li te ona interesuje dok god poštuješ zakone iste,a da država štiti vjernike,pa to ste izmislili na sijelima izmišljenih šejhova poput Barčića.Država štiti građane,svoje podanike,pa to i jeste poenta,sem toga izvini na izrazu,jebem ja vjernike koje drž
ava treba da štiti,pogotovu u toru gdje su u 90% broju.Država nije ta koja sudi,štiti i kažnjava vjerska uvjerenja,ona je tu da sudi,štiti i kažnjava učinjeno kazneno dijelo sukladno propisanim zakonima.Znaš uvijerenja se u pravnoj praksi kao dokazni materijal i činjenice izbjegavaju,a u vaganju između virtualnog uvjerenja i konkretne slobode,svi pametni,a skup takvih čini društvo naprednih,izaberu slobodu i tako kreiraju državu i njene zakone i praksu.Zato danas imaš jednu vrstu država i kao antipod drugu,stvar je bilo u izboru,pogrešnom izboru.
-
gurabija78
#278 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
podvuceno je poenta citave price!biglebovski wrote:@JThomas, gradi se i Ferhadija, samo sto se to radi sporo pod kapom strucnjaka jer je ipak rijec o ogromnoj istorijskoj vrijednosti i objektu koji je proglasen nacionalnim spomenik. Malo vise o tome na ovom linku http://www.ferhadija.co.ba/historija.html.
Sto se teme tice, po meni je ova nasa drzava sekularna i tako ce i ostati. Poslije nekoliko decenija komunizma koji, u najmanju ruku receno bas i nije tolerisao vjerske zajednice i nije im dozvoljavao da se razmasu, dosla je demokratija i sa njom vjerske slobode, dakle, klerovih pet minuta. Pa nam sad naplacuju za sve te, po njima teske godine. Ipak, ostalo je kod politicara UDBAske prakse pa se vjera, po mom, ponajvise koristi u dnevno-politicke svrhe. Cisto sumnjam da ima pravih vjernika medju nasim bajnim politicarima, cast izuzetcima. Pravi vjernik nikad nikome nece smetati, bar ja tako mislim jer imam dobre prijatelje vjernike na sve tri strane koji vjeruju i koji postuju mene koji se trudi ostati neutralan a i ja njih. Kad kazem neutralan, ne mislim na ateista nego da ne vjerujem u instituciju (IZ, Crkva...).
- JThomas
#279 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
tolerantna je - al' za svakoga u svom fildžanu.biglebovski wrote:@JThomas, gradi se i Ferhadija, samo sto se to radi sporo pod kapom strucnjaka jer je ipak rijec o ogromnoj istorijskoj vrijednosti i objektu koji je proglasen nacionalnim spomenik. Malo vise o tome na ovom linku http://www.ferhadija.co.ba/historija.html.
Sto se teme tice, po meni je ova nasa drzava sekularna i tako ce i ostati. Poslije nekoliko decenija komunizma koji, u najmanju ruku receno bas i nije tolerisao vjerske zajednice i nije im dozvoljavao da se razmasu, dosla je demokratija i sa njom vjerske slobode, dakle, klerovih pet minuta. Pa nam sad naplacuju za sve te, po njima teske godine. Ipak, ostalo je kod politicara UDBAske prakse pa se vjera, po mom, ponajvise koristi u dnevno-politicke svrhe. Cisto sumnjam da ima pravih vjernika medju nasim bajnim politicarima, cast izuzetcima. Pravi vjernik nikad nikome nece smetati, bar ja tako mislim jer imam dobre prijatelje vjernike na sve tri strane koji vjeruju i koji postuju mene koji se trudi ostati neutralan a i ja njih. Kad kazem neutralan, ne mislim na ateista nego da ne vjerujem u instituciju (IZ, Crkva...).
hajd', kažem ti, otiđi budi musliman u nevesinju u slobodarskoj i demokratskoj bih...
- piupiu
#280 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
Izvini sto te ovo pitam, ali da li ti uopste shvatas smisao onoga sto sam ja napisala? Sa socioloskog, istorijskog i kulturoloskog stanovista, sekularizam se, isto kao i Univerzalna povelja o ljudskim pravima, u koju se ti kunes, mogu staviti u kontekst tekovina krscanskih kultura, jer su: Amerika, Engleska, Francuska, Njemacka, itd ... kulturnim DNK-om krscanske. Sekularna drzava i nacija postoje od 18.-19.-og vijeka, do tada je postojala crkva i kraljevstva, krscanska u ovom slucaju, koja su jedno 1800 godina prije toga vedrila i oblacila i oblikovala drustvo, svijest, kulturu Evrope. NARAVNO da su Amerika, Engleska, Francuska, itd krscanske kulture.iceman2010 wrote:Vrati se koju stranicu ranije pa procitaj ponovo sta si pisala kada su islamski propisi u pitanju. Onda si apriori odbacivala bilo kakvo pravilo u sekularnoj drzavi koje bi proisticalo iz vjerskih izvora. Sada mi kazes da neka pravila mogu da budu i krscanska jer je sekularizam krscanska tradicija? moze li da razumis da takav sekularizam ja necu? Necu sekularizam gdje ce krscani imati veca prava od mene. Pa zar osnovna definicija sekularne drzave jeste da ne favorizuje niti jednu vjeru? Izvini, ponavljam, ja takvu sekularnu drzavu o kojoj ti pricas necu. Ako mogu ista prava za muslimane i krscane onda ok. ako ne mogu ja sam protiv iste.piupiu wrote: Rekoh kao tekovina krscanskih kultura. Ili Francuska nije bila krscanska kultura? Znamo mi svi da je sekularizam nastao da bi se crkvenjaci rascerali i prosvjetitelji prosvijetlili svijet. Ali to se desilo u krscanskoj civilizaciji.
A ako ti neces sekularizam, zato sto je nastao u Francuskoj ili Engleskoj, ne znam sta da ti kazem, sekularizma islamskog i arapskog porijekla NEMA.
Last edited by piupiu on 19/08/2010 15:30, edited 1 time in total.
- and
#281 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
ko to kome brani da ide na džumu?metronom wrote:Nista licno, samo mi je malo nedoumicu stvorilo to sto si me pitao nesto kao cini li te nesto vecim ili manjim muslimanom od mene... pa sam pretpostavio da se eto smatras muslimanom. Obzirom da se zalazes protiv mogucnosti da ljudi mogu izvrsavati ovu vjersku duznost, pretpostavio sam da i ne ides na dzume, a shodno tome da u slucaju da 3 puta uzastopno propustis dzuma namaz, izlazis iz Islama, nije mi bas jasno bilo o cemu pricas. Kao sto rekoh, Allah dz.s. zna najbolje...gurabija78 wrote:sta ti imas sa mnom i sa mojom vjerom? jel to neka tvoja misija na ovom svijetu - prosvjetitelj? to nije izmedju mene i tebe nego mene i nekog sasvim drugog, to bi trebao znati..... to i jest najveci problem ove rasprave a i ove drzave, sto svako ima potrebu da onom drugom pod plastom nekakve ugrozenosti namece svoje, u ovom slucaju, slobodnotumacece postulate!metronom wrote:
Nego jesi li razmislio malo o svojoj vjeri? Koliko shvatih smatras se muslimanom?
a tema je sekularna drzava!
svako ima po zakonu pravo na pauzu u radnom vremenu i neka je iskoristi kako hoće.
ko je koliki musliman je lična stvar.
-
GOLFER
#282 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
mozda, e vidis ovo jednom vjerniku sve govori, i jasno pokazujes da ti navijas i zelis ono protiv cega se ja ovdje bunim, sekularizam NIKAKO ne smije znaciti zabrane vjernicima da izvrsavaju svoje duznosti i NIKAKO ne smije dopustati da bilo ko ima pravo da ismijava, skrnavi svetinje vjernika. Ja tebi ne zelim zabraniti nista OSIM tvoje (sada vec mogucnosti i zelje) da meni zabranis moje vjerske obaveze i tvoju zelju (nemislim na tebe licno nego globalno) da vrijedas mene kao muslimana i skrnavis najvece svetninje vjernika i to je bit ove rasprave.gurabija78 wrote:ja koliko znam, u Kemu se i dan danas zaklinju svi koliko ih ima u Turskoj.... to sto neki moraju doci kod nas da studiraju, jbg, cijena sekularizma..... i Erdoanova cerka , jadnica, mora studirati u americi.... ja ne smatram da je to potpuno ispravno, ali oni su ocito stvari presjekli na odredjenom mjestu na kojem su smatrali da je potrebno... moguce je da su tu i strane sile odigrale jedan dio svega toga, ali obzirom da su u blizini imali Iran koji je kao islamska republika sa, mislim slicnim brojem stanovnika, takav kakav jeste, i ne osudjujem ih..... kod nas to ne bi bilo mozda neophodno raditi u toj mjeri, da se zabrani studiranje pokrivenim zenama na drzavnim univerzitetima, ali neke stvari su i po meni nedopustive da se rade legalno i uz podrsku ili ignorantski odnos zakona prema tome...GOLFER wrote:ataturk je uradio nesto anti islamski i svi muslimani turci su to odbacili, on jednostavno ni u jednom vjerskom autoritetu nije mogao naci uporiste za svoja djela.... nego da li postoje u nasem drustvu ljudi, gradjani, ateisti koji su vrlo antivjerski nastrojeni u smislu da su im sve vjerovanja vjernika jadna i vrijedna jedino preziranja pa su prema tome i nepotrebna... ja ti fino napisah iskustva sa ovog foruma na jednom jedinom primjeru izgradnje mesdzida u BBI centru (a oko BBI centra bilo je puno izljeva mrznje od strane agresivnih atesta) da li su ti ljudi imali pravo da tako reaguju, da li to narusava sekularnost, jer su oni svoju mrznju tada krili bas iza sekularnosti...piupiu wrote:
Nemoj to bukvalno shvatati. Sekularnost nije preobrazeno krscanstvo, niti je proizislo iz krscanstva. Poenta je da su evropske vrijednosti (kao i americke) nastale na krscanskim osnovama, pa to vazi i za sekularnost -- koje su Francuska i Amerika iznjedrile, i u tom smislu mozes govoriti o sekularnosti kao tekovini krscanskih kultura.
A, sto se Ataturka tice, pa jeste on zaveo zesci sekularizam, a sto se 'reformacije' tice, mislim da se u Turskoj dugo ezanilo na turskom, ne znam kad su se vratili na arapski. To sto je Ataturk radio je slicno protestantskoj reformaciji (vrlo slican proces, istorijski i socioloski gledano).
sto se tice turske, ja sam rekao da niko u turskoj nije podrzao kemalove pokusaje unistavanja Islama ubacivanjem nekakvih ezana na turskom jeziku i slicno, o politici i idejama nisam pricao... ALI danasnje stanje u turskoj jasno pokazuje da je ono sto je kemal napravio prevazidjeno i da su ovo sada zadnji dani takvog sistema, i kljuc je bas u tome sto se sve vise turaka i turkinja (vjernika) obrazuje...
Dugo pratim forum i citao sam rasprave i oko dzamija i oko gradnje BBI centra i oko pokrivenih djevojaka i jasno je da ovdje neki forumasi (koji se sami izjasnjavaju kao ateisti) jednostavno su uvjek bili PROTIV svega toga, u svim tim temama i diskusijama uvjek su zeljeli da marginaliziraju pokrivene djevojke, da zabrane izgradnju BBI centra, protivili se izgradnji dzamija, i uvjek se pozivali na nekakav sekularizam... dakle jasno je da pojedinci svoju mrznju prema vjeri u ovom slucaju islamu, jednostavno kriju iza sekularizma, pa je njima normalno da svojim djelima u sekularnoj drzavi mogu sasvim legalno vrijedzati osjecaje hiljada ljudi ijos se time ponose... nema nikakve mjere, nema normalnosti,nema postovanja nema nicega ljudskog nego samo mrznja i netolerancija, hvala Bogu pa Vas nema vise, gornja maoca je mala maca sta bi vi napravili kada bi mogli...
-
gurabija78
#283 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
ma dzaba je to pricati.... mozda bi se ljudi sigurnije osjecali kad bi u ustavu BiH pisalo da je vrijeme dzume opstenarodno prihvaceni neradni dio dana....and wrote: ko to kome brani da ide na džumu?
svako ima po zakonu pravo na pauzu u radnom vremenu i neka je iskoristi kako hoće.
ko je koliki musliman je lična stvar.
- statix
#284 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
Ako zeli sekularizam islamskog porijekla, neka nadje stranku koja ce se boriti za njegova vjerska prava, kao npr. da se ne radi petkom, i neka glasa za istu, pa ako prodje u skupstini usvajanje zakona to je to.
-
gurabija78
#285 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
ko ti ba brani da izvrsavas svoje obaveze prema bilo cemu ako ti to smatras potrebnim? gdje sam ja to napisao? u turskoj, koliko znam, pokrivene zene ne mogu studirati na drzavnim fakultetima... ako ti smatras prioritetom da ti zena bude pokrivena totalno u odnosu na to da studira drzavni fakultet, onda je to tvoj problem.... stvar prioriteta.... neke stvari, jednostavno, iskljucuju druge, ne znam sta je tu nejasno?GOLFER wrote:
mozda, e vidis ovo jednom vjerniku sve govori, i jasno pokazujes da ti navijas i zelis ono protiv cega se ja ovdje bunim, sekularizam NIKAKO ne smije znaciti zabrane vjernicima da izvrsavaju svoje duznosti i NIKAKO ne smije dopustati da bilo ko ima pravo da ismijava, skrnavi svetinje vjernika. Ja tebi ne zelim zabraniti nista OSIM tvoje (sada vec mogucnosti i zelje) da meni zabranis moje vjerske obaveze i tvoju zelju (nemislim na tebe licno nego globalno) da vrijedas mene kao muslimana i skrnavis najvece svetninje vjernika i to je bit ove rasprave.
sto se tice turske, ja sam rekao da niko u turskoj nije podrzao kemalove pokusaje unistavanja Islama ubacivanjem nekakvih ezana na turskom jeziku i slicno, o politici i idejama nisam pricao... ALI danasnje stanje u turskoj jasno pokazuje da je ono sto je kemal napravio prevazidjeno i da su ovo sada zadnji dani takvog sistema, i kljuc je bas u tome sto se sve vise turaka i turkinja (vjernika) obrazuje...
Dugo pratim forum i citao sam rasprave i oko dzamija i oko gradnje BBI centra i oko pokrivenih djevojaka i jasno je da ovdje neki forumasi (koji se sami izjasnjavaju kao ateisti) jednostavno su uvjek bili PROTIV svega toga, u svim tim temama i diskusijama uvjek su zeljeli da marginaliziraju pokrivene djevojke, da zabrane izgradnju BBI centra, protivili se izgradnji dzamija, i uvjek se pozivali na nekakav sekularizam... dakle jasno je da pojedinci svoju mrznju prema vjeri u ovom slucaju islamu, jednostavno kriju iza sekularizma, pa je njima normalno da svojim djelima u sekularnoj drzavi mogu sasvim legalno vrijedzati osjecaje hiljada ljudi ijos se time ponose... nema nikakve mjere, nema normalnosti,nema postovanja nema nicega ljudskog nego samo mrznja i netolerancija, hvala Bogu pa Vas nema vise, gornja maoca je mala maca sta bi vi napravili kada bi mogli...
-
iceman2010
#286 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
piupiu wrote:Izvini sto te ovo pitam, ali da li ti uopste shvatas smisao onoga sto sam ja napisala? Sa socioloskog, istorijskog i kulturoloskog stanovista, sekularizam se, isto kao i Univerzalna povelja o ljudskim pravima, u koju se ti kunes, mogu staviti u kontekst tekovina krscanskih kultura, jer su: Amerika, Engleska, Francuska, Njemacka, itd ... kulturnim DNK-om krscanske. Sekularna drzava i nacija postoje od 18.-19.-og vijeka, do tada je postojala crkva i kraljevstva, krscanska u ovom slucaju, koja je jedno 1800 godina prije toga vedrila i oblacila i oblikovala drustvo, svijest, kulturu. NARAVNO da su Amerika, Engleska, Francuska, itd krscanske kulture.iceman2010 wrote:Vrati se koju stranicu ranije pa procitaj ponovo sta si pisala kada su islamski propisi u pitanju. Onda si apriori odbacivala bilo kakvo pravilo u sekularnoj drzavi koje bi proisticalo iz vjerskih izvora. Sada mi kazes da neka pravila mogu da budu i krscanska jer je sekularizam krscanska tradicija? moze li da razumis da takav sekularizam ja necu? Necu sekularizam gdje ce krscani imati veca prava od mene. Pa zar osnovna definicija sekularne drzave jeste da ne favorizuje niti jednu vjeru? Izvini, ponavljam, ja takvu sekularnu drzavu o kojoj ti pricas necu. Ako mogu ista prava za muslimane i krscane onda ok. ako ne mogu ja sam protiv iste.piupiu wrote: Rekoh kao tekovina krscanskih kultura. Ili Francuska nije bila krscanska kultura? Znamo mi svi da je sekularizam nastao da bi se crkvenjaci rascerali i prosvjetitelji prosvijetlili svijet. Ali to se desilo u krscanskoj civilizaciji.
A ako ti neces sekularizam, zato sto je nastao u Francuskoj ili Engleskoj, ne znam sta da ti kazem, sekularizma islamskog i arapskog porijekla NEMA.
Eto sada radis isto za sta mene optuzujes. Sada mozes sama sebe da oboris. To o cemu ti pises nema veze sa sekularizmom. Hoces da mi kazes da zbog tradicije sekularizam nije ono sto nas uce nego da u njemu ima "malo krscanstva". Hoces da mi kazes da je uredu da krscani budu malo ravnopravniji u sekularnoj drzavi od drugih? Zasto se onda cudis sto ja necu takvu drzavu u kojoj cu biti gradjanin drugog reda i u kojoj ce krscani imati veca prava od nekrscana? Znaci ona prica sta bi bilo kada bi se svima omogucilo u prevodu znaci omogucilo se krscanima i ima da se svi drugi prilagodite tome? O cemu to ti pricas?????? I onda cemo malo lagati i zaklanjati se iza kovencija. Kao kovencija je nije krscanski?
-
GOLFER
#287 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
ti se pravis lud, al neka ti bude... ako ti meni na moje pitanje imas reci da drzava stiti gradjane i tako se prosto i nekulturno izrazavat to dovoljno govori...zonbirile wrote:@vgolfer
-
metronom
#288 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
Znaci ako hoces sekularizam, onda on mora biti hriscanskipiupiu wrote:A ako ti neces sekularizam, zato sto je nastao u Francuskoj ili Engleskoj, ne znam sta da ti kazem, sekularizma islamskog i arapskog porijekla NEMA.
Ne moze nikako biti sekularizam bez hriscanskih elemenata?
-
GOLFER
#289 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
da li ti smatras da je opravdano i normalno da u sekularnoj drzavi pokrivene djevojke ne mogu ici na drzavne fakultete?gurabija78 wrote:ko ti ba brani da izvrsavas svoje obaveze prema bilo cemu ako ti to smatras potrebnim? gdje sam ja to napisao? u turskoj, koliko znam, pokrivene zene ne mogu studirati na drzavnim fakultetima... ako ti smatras prioritetom da ti zena bude pokrivena totalno u odnosu na to da studira drzavni fakultet, onda je to tvoj problem.... stvar prioriteta.... neke stvari, jednostavno, iskljucuju druge, ne znam sta je tu nejasno?GOLFER wrote:
mozda, e vidis ovo jednom vjerniku sve govori, i jasno pokazujes da ti navijas i zelis ono protiv cega se ja ovdje bunim, sekularizam NIKAKO ne smije znaciti zabrane vjernicima da izvrsavaju svoje duznosti i NIKAKO ne smije dopustati da bilo ko ima pravo da ismijava, skrnavi svetinje vjernika. Ja tebi ne zelim zabraniti nista OSIM tvoje (sada vec mogucnosti i zelje) da meni zabranis moje vjerske obaveze i tvoju zelju (nemislim na tebe licno nego globalno) da vrijedas mene kao muslimana i skrnavis najvece svetninje vjernika i to je bit ove rasprave.
- statix
#290 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
Ne uvode ateisti u skole i obdenista program po kojem se uci da ne postoji Bog, niti grade objekte u kojima ce dokazivati i propagirati stav da nema Boga.Dugo pratim forum i citao sam rasprave i oko dzamija i oko gradnje BBI centra i oko pokrivenih djevojaka i jasno je da ovdje neki forumasi (koji se sami izjasnjavaju kao ateisti) jednostavno su uvjek bili PROTIV svega toga, u svim tim temama i diskusijama uvjek su zeljeli da marginaliziraju pokrivene djevojke, da zabrane izgradnju BBI centra, protivili se izgradnji dzamija, i uvjek se pozivali na nekakav sekularizam... dakle jasno je da pojedinci svoju mrznju prema vjeri u ovom slucaju islamu, jednostavno kriju iza sekularizma, pa je njima normalno da svojim djelima u sekularnoj drzavi mogu sasvim legalno vrijedzati osjecaje hiljada ljudi ijos se time ponose... nema nikakve mjere, nema normalnosti,nema postovanja nema nicega ljudskog nego samo mrznja i netolerancija, hvala Bogu pa Vas nema vise, gornja maoca je mala maca sta bi vi napravili kada bi mogli...
-
gurabija78
#291 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
takve drzave ocito imaju neke razloge za to... moje misljenje je malo sire od toga, da se ja pitam, na visokoskolskim ustanovama bi postojao dress code.... uniforma i sl.GOLFER wrote:da li ti smatras da je opravdano i normalno da u sekularnoj drzavi pokrivene djevojke ne mogu ici na drzavne fakultete?gurabija78 wrote:ko ti ba brani da izvrsavas svoje obaveze prema bilo cemu ako ti to smatras potrebnim? gdje sam ja to napisao? u turskoj, koliko znam, pokrivene zene ne mogu studirati na drzavnim fakultetima... ako ti smatras prioritetom da ti zena bude pokrivena totalno u odnosu na to da studira drzavni fakultet, onda je to tvoj problem.... stvar prioriteta.... neke stvari, jednostavno, iskljucuju druge, ne znam sta je tu nejasno?GOLFER wrote:
sto se tice pokrivenih zena, dok god marama ne ometa identifikaciju, meni je to ok.....
-
metronom
#292 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
gurabija78 wrote:ja to nigdje nisam rekao, ti ocito uopste ne citas sta drugi pisu, nego kao papagaj ponavljas ono sto si naumiometronom wrote: Nista licno, samo mi je malo nedoumicu stvorilo to sto si me pitao nesto kao cini li te nesto vecim ili manjim muslimanom od mene... pa sam pretpostavio da se eto smatras muslimanom. Obzirom da se zalazes protiv mogucnosti da ljudi mogu izvrsavati ovu vjersku duznost, pretpostavio sam da i ne ides na dzume, a shodno tome da u slucaju da 3 puta uzastopno propustis dzuma namaz, izlazis iz Islama, nije mi bas jasno bilo o cemu pricas. Kao sto rekoh, Allah dz.s. zna najbolje...odustajem od razgovora s tobom....
gurabija78 wrote: treba svakom dozvoliti da ispoljava svoje vjerske osjecaje i upraznjava vjeru u institucijama koje zato postoje, ali u drzavnim/obrazovnim institucijama, ne bi trebalo biti mjesta za tako nesto...
- piupiu
#293 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
iceman2010 wrote:piupiu wrote:Izvini sto te ovo pitam, ali da li ti uopste shvatas smisao onoga sto sam ja napisala? Sa socioloskog, istorijskog i kulturoloskog stanovista, sekularizam se, isto kao i Univerzalna povelja o ljudskim pravima, u koju se ti kunes, mogu staviti u kontekst tekovina krscanskih kultura, jer su: Amerika, Engleska, Francuska, Njemacka, itd ... kulturnim DNK-om krscanske. Sekularna drzava i nacija postoje od 18.-19.-og vijeka, do tada je postojala crkva i kraljevstva, krscanska u ovom slucaju, koja je jedno 1800 godina prije toga vedrila i oblacila i oblikovala drustvo, svijest, kulturu. NARAVNO da su Amerika, Engleska, Francuska, itd krscanske kulture.iceman2010 wrote:
Vrati se koju stranicu ranije pa procitaj ponovo sta si pisala kada su islamski propisi u pitanju. Onda si apriori odbacivala bilo kakvo pravilo u sekularnoj drzavi koje bi proisticalo iz vjerskih izvora. Sada mi kazes da neka pravila mogu da budu i krscanska jer je sekularizam krscanska tradicija? moze li da razumis da takav sekularizam ja necu? Necu sekularizam gdje ce krscani imati veca prava od mene. Pa zar osnovna definicija sekularne drzave jeste da ne favorizuje niti jednu vjeru? Izvini, ponavljam, ja takvu sekularnu drzavu o kojoj ti pricas necu. Ako mogu ista prava za muslimane i krscane onda ok. ako ne mogu ja sam protiv iste.
Eto sada radis isto za sta mene optuzujes. Sada mozes sama sebe da oboris. To o cemu ti pises nema veze sa sekularizmom. Hoces da mi kazes da zbog tradicije sekularizam nije ono sto nas uce nego da u njemu ima "malo krscanstva". Hoces da mi kazes da je uredu da krscani budu malo ravnopravniji u sekularnoj drzavi od drugih? Zasto se onda cudis sto ja necu takvu drzavu u kojoj cu biti gradjanin drugog reda i u kojoj ce krscani imati veca prava od nekrscana? Znaci ona prica sta bi bilo kada bi se svima omogucilo u prevodu znaci omogucilo se krscanima i ima da se svi drugi prilagodite tome? O cemu to ti pricas?????? I onda cemo malo lagati i zaklanjati se iza kovencija. Kao kovencija je nije krscanski?
Halo, covjece, razumijes li ti sta znaci tekovina krscanske kulture???????? "TEKOVINA KRSCANSKE KULTURE" znaci da je nesto nastalo u krscanskoj kulturi, da ga je ta kultura iznjedrila i to je SVE. Tacka. Zavrseno. Nema dalje, nikakvih daljnjih implikacija. Smanji dozivljaj.
-
gurabija78
#294 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
pa drzavne obrazovne institucije... sta je problem? hoces da imas kapelu/dzamiju u skoli i na fakultetu? imas i jedno i drugo na svakom koraku.....metronom wrote:gurabija78 wrote:ja to nigdje nisam rekao, ti ocito uopste ne citas sta drugi pisu, nego kao papagaj ponavljas ono sto si naumiometronom wrote: Nista licno, samo mi je malo nedoumicu stvorilo to sto si me pitao nesto kao cini li te nesto vecim ili manjim muslimanom od mene... pa sam pretpostavio da se eto smatras muslimanom. Obzirom da se zalazes protiv mogucnosti da ljudi mogu izvrsavati ovu vjersku duznost, pretpostavio sam da i ne ides na dzume, a shodno tome da u slucaju da 3 puta uzastopno propustis dzuma namaz, izlazis iz Islama, nije mi bas jasno bilo o cemu pricas. Kao sto rekoh, Allah dz.s. zna najbolje...odustajem od razgovora s tobom....
gurabija78 wrote: treba svakom dozvoliti da ispoljava svoje vjerske osjecaje i upraznjava vjeru u institucijama koje zato postoje, ali u drzavnim/obrazovnim institucijama, ne bi trebalo biti mjesta za tako nesto...
-
high_volume
#295 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
Ne zahvaljuj se uprazno, ima nas mnogo više nego što mislišGOLFER wrote:... citao sam rasprave i oko dzamija i oko gradnje BBI centra i oko pokrivenih djevojaka i jasno je da ovdje neki forumasi (koji se sami izjasnjavaju kao ateisti) jednostavno su uvjek bili PROTIV svega toga, u svim tim temama i diskusijama uvjek su zeljeli da marginaliziraju pokrivene djevojke, da zabrane izgradnju BBI centra, protivili se izgradnji dzamija, i uvjek se pozivali na nekakav sekularizam... hvala Bogu pa Vas nema vise...
Što je agresivniji klerikalizam, brojniji je ateizam
- statix
#296 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
Ako bi vecina bosnjaka da se zakon prilagodi potrebama islamskih vjernika, ne znam sta je SDA radila sve ove godine, zar nije stitila vitalne nacionalne interese bosnjaka...
Izgleda da od silne pljacke, stela i ostalog, zaboravilo se na vjeru i vjerske propise...
-
gurabija78
#297 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
suti ba, dosjetice se dushmani.... sutra ce u avazu osvanuti naslov baziran na ovoj tvojoj opasci, i eto jos jedne stavke u Fahrinom predizbornom programu: neradni petak, a mrska hriscanska nedjelja-radna!statix wrote:Ako bi vecina bosnjaka da se zakon prilagodi potrebama islamskih vjernika, ne znam sta je SDA radila sve ove godine, zar nije stitila vitalne nacionalne interese bosnjaka...Izgleda da od silne pljacke, stela i ostalog, zaboravilo se na vjeru i vjerske propise...
- piupiu
#298 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
Ja ne znam je l' se vas dvojica pravite ludi, ili ste stvarno toliko tendenciozni da to vec pocinje boljeti. Ne postoji sekularizam islamskog i arapskog porijekla. Sekularizam je nastao u Evropi (ako prihvatamo da je nastao u Francuskoj), u krscanskoj drzavi, ali ne nosi u sebi elemente krscanske religije. Kulturoloski, on pripada tekovinama krscanske civilizacije, ali se ne temelji na krscanstvu kao doktrini. Sta vama dvojici nije jasno???? Je l' vam ko objasnio Francusku revoluciju? Prosvjetiteljstvo??? Ili se to vise ne uci u skoli?metronom wrote:Znaci ako hoces sekularizam, onda on mora biti hriscanskipiupiu wrote:A ako ti neces sekularizam, zato sto je nastao u Francuskoj ili Engleskoj, ne znam sta da ti kazem, sekularizma islamskog i arapskog porijekla NEMA.
Ne moze nikako biti sekularizam bez hriscanskih elemenata?
-
high_volume
#299 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
@piupiu, o sekularizmu se danas u BiH ne uči u školama
To je tabu tema u mnogim sredinama 
-
gurabija78
#300 Re: ...a koja sekularna BiH da prostite???
od gluhe bukovice pa nadalje....high_volume wrote:@piupiu, o sekularizmu se danas u BiH ne uči u školamaTo je tabu tema u mnogim sredinama