Bosna i Hercegovina (1940-1946)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
michio
#326 Re: Bosnjaci u partizanima
A nije, nije. Pa i Branko Copic je pricao o neugodnostima koje su u partizanima imali Vidosavi 
- madner
#327 Re: Bosnjaci u partizanima
Ti isto da su bili Borgovi, sa centralnom kontrolom svih osjecanja. Komunisti su imali svoje ideale, koji su u praksi nekad izgledali drugacije a nekad ne. Zasto mislis da je BiH dobila status jednakopravne republike, mada su tada Srbi bili vecinski narod u istoj?
-
michio
#328 Re: Bosnjaci u partizanima
Da bi bila tampon zona izmedju Hrvatske i Srbije. Neki srpski i hrvatski delegati su u Jajcu predlagali podjelu BiH. BIH je trebala partijskom vrhu kao i te muslimanske brigade.Zasto mislis da je BiH dobila status jednakopravne republike, mada su tada Srbi bili vecinski narod u istoj?
- madner
#329 Re: Bosnjaci u partizanima
Pokusaj dati odgovor koji ima smisla. Ko je predlozio da postane republika i ko je odlucio da se prijedlog usvoji?michio wrote:Da bi bila tampon zona izmedju Hrvatske i Srbije. Neki srpski i hrvatski delegati su u Jajcu predlagali podjelu BiH. BIH je trebala partijskom vrhu kao i te muslimanske brigade.Zasto mislis da je BiH dobila status jednakopravne republike, mada su tada Srbi bili vecinski narod u istoj?
-
michio
#330 Re: Bosnjaci u partizanima
A ko. Pucar, ili bilo ko drugi. Partijskom vrhu je bilo bitno da ne dolazi do sukoba izmedju Srba i Hrvata.
- madner
#331 Re: Bosnjaci u partizanima
Ovo je nivo diskusije drugog razreda osnovne skole. Nije to drzatvornost Tanzanije nego tvoje drzave i tako se postavljas. Priznajes da veze nemas, ali izvodis zakljucak. Presmjesno.michio wrote:A ko. Pucar, ili bilo ko drugi. Partijskom vrhu je bilo bitno da ne dolazi do sukoba izmedju Srba i Hrvata.
-
michio
#332 Re: Bosnjaci u partizanima
Ti si negdje nesto procitao a da nikad sreo partizana nisi.
- madner
#333 Re: Bosnjaci u partizanima
Sta sreo, dedo ih preko nisana gledo
Pusti se suplje i anegdota, pojedinacne pricu mogu biti zanimljive ali to je to. Ocito je da ne znas dovoljno da izvuces zakljucke, mani se pisanja i fataj se citanja.
Pusti se suplje i anegdota, pojedinacne pricu mogu biti zanimljive ali to je to. Ocito je da ne znas dovoljno da izvuces zakljucke, mani se pisanja i fataj se citanja.
-
michio
#334 Re: Bosnjaci u partizanima
http://www.plbih.info/cms/Vijesti-detal ... _news]=847Moša Pijade, Milovan Đilas i Sreten Žujović su smatrali da BiH treba biti autonomna pokrajina, a ne federalna jedinica.
Sa koncepcijom Bosne i Hercegovine kao federalne jedinice u federativnoj Jugoslaviji, po kazivanju Avde Hume, krenuo je prvih dana novembra 1943. dio Pokrajinskog komiteta (R. Čolaković, A. Humo) sa više uglednih građanskih političara iz istočne Bosne za Jajce, gdje su se nalazili Vrhovni štab i CK KPJ.
Last edited by michio on 14/12/2010 14:43, edited 1 time in total.
- BSn
#335 Re: Bosnjaci u partizanima
madner wrote:Sta sreo, dedo ih preko nisana gledo![]()
.
-
michio
#336 Re: Bosnjaci u partizanima
Sarajevu partizani nikad nisu prisli pa tesko koji Sarajlija moze sta i znati o njima.
- madner
#337 Re: Bosnjaci u partizanima
Da ti izvucem ono najbitnije, BiH komunisti (svih naroda) su imali jednoglasan stav da BiH treba da bude republika.michio wrote:http://www.plbih.info/cms/Vijesti-detal ... _news]=847Moša Pijade, Milovan Đilas i Sreten Žujović su smatrali da BiH treba biti autonomna pokrajina, a ne federalna jedinica.
Sa koncepcijom Bosne i Hercegovine kao federalne jedinice u federativnoj Jugoslaviji, po kazivanju Avde Hume, krenuo je prvih dana novembra 1943. dio Pokrajinskog komiteta (R. Čolaković, A. Humo) sa više uglednih građanskih političara iz istočne Bosne za Jajce, gdje su se nalazili Vrhovni štab i CK KPJ.
- madner
#338 Re: Bosnjaci u partizanima
Pif, ne znas ti kako je bilo '43, kada je 2. proleterska htjela preko Ivana probit obrucmichio wrote:Sarajevu partizani nikad nisu prisli pa tesko koji Sarajlija moze sta i znati o njima.
-
michio
#339 Re: Bosnjaci u partizanima
Partija je jedna stvar a partizanske jedinice popunjene Srbima druga te otud potreba za muslimanskim brigadama.
- nellington
#340 Re: Bosnjaci u partizanima
Jah, drug Miralem se zvao drug Milan...michio wrote:A nije, nije. Pa i Branko Copic je pricao o neugodnostima koje su u partizanima imali Vidosavi
-
michio
#342 Re: Bosnjaci u partizanima
Da, a Milan i Vidosav se nikad nisu sreli sto bi znacilo da pojava i nije bila rijetka. Vidosav Bijedic je naravno tvrdio da je to ime dobio u ilegali, toboze nije mogao biti Mustafa.nellington wrote:Jah, drug Miralem se zvao drug Milan...michio wrote:A nije, nije. Pa i Branko Copic je pricao o neugodnostima koje su u partizanima imali Vidosavi
-
goran5
#343 Re: Bosnjaci u partizanima
Al su zato '91 zivjeli 1389.michio wrote:Fora je u tome sto su Hrvati 91 zivjeli 41. Bosnjaci nisu.
-
Hodidid
#344 Re: Bosnjaci u partizanima
Meni je recimo puno interesantnije da se bosnjaci kao narod nakon 1945 godine nisu dijeli na djecu i unuke partizana, ustasa i zelenog kadra dok su slicne podjele izrazite kod hrvata i srba, pa usudjujem se reci i dan danas. Ta pojava kod bosnjaka mi je i kao socioloski i psiholoski fenomen krajnje interesantna.
-
michio
#345 Re: Bosnjaci u partizanima
To su kod njih mediji stvorili takvu sliku. Pa Hebrang je sin partizana a Pilsel ustase. Oni se bave tim stvarima jer kao sto sam rekao 91 su zivjeli 41. Srbi se time manje bave. U BL tu podjelu nikad nisam primijetio.
-
Hodidid
#346 Re: Bosnjaci u partizanima
A nisi stari moj tu dvojbu mogao ni primjetiti kod srba u BL. Cinjenica je da su samo proleterske jedinice bile ideoloski potkovane a sve ostale su bile odi mi dodji mi. Srpski seljaci na Grmecu i Kozari nisu odlazili u partizane da bi se borili za bratstvo i jedinstvo ili ti socijalizam. Oni su se borili prije svega protiv hrvatske drzave. Mogao je na celu te drzave biti i Vlatko Macek skupa sa HSS-om oni bi i dalje ustali na oruzje. To sto je Pavelic tu bio sa ustasama to je samo te ljude dodatno motiviralo.
Imas pisca iz BL Mladena Oljacu koji prilicno zorno prikazuje kako je bilo biti partizan musliman na Kozari 1942 godine. Imas u jednu sekvensu gdje dolazi musliman komesar da drzi govor borcima. Masa ga gleda skepticno i nakon odrzanog govora o potrebi bratstva i jedinstva medju nasim narodima ide pljesak a par boraca odusevljeno medju sobom komentarise "dobar ovaj nas komesar, jes da je turcin al´dobar". Otprilike tako ide dijalog davno bijase kad sam citao to stivo ali ostalo mi to u glavi.
Mislim jeste da je to fikcija taj Oljacin roman ali istovremeno odslikava raspolozenje ljudi tog vremena.
To je jednostavno tako. Da nije bilo tako ne bi imali 1992 godinu na prostorima BiH kakvu smo imali.
Otud nema ni razmimoilazenja velikog po pitanju partizani i cetnici kod srba u BiH. I jedni i drugi su se borili protiv hrvatske drzave a imali su i moze se reci istovjetan stav prema muslimanima u BiH. Ta ideoloska polarizacija je puno bila izrazenija u Srbiji iako je i tamo doslo bar do prividnog pomirenja izmedju te dvije struje.
Imas pisca iz BL Mladena Oljacu koji prilicno zorno prikazuje kako je bilo biti partizan musliman na Kozari 1942 godine. Imas u jednu sekvensu gdje dolazi musliman komesar da drzi govor borcima. Masa ga gleda skepticno i nakon odrzanog govora o potrebi bratstva i jedinstva medju nasim narodima ide pljesak a par boraca odusevljeno medju sobom komentarise "dobar ovaj nas komesar, jes da je turcin al´dobar". Otprilike tako ide dijalog davno bijase kad sam citao to stivo ali ostalo mi to u glavi.
Mislim jeste da je to fikcija taj Oljacin roman ali istovremeno odslikava raspolozenje ljudi tog vremena.
To je jednostavno tako. Da nije bilo tako ne bi imali 1992 godinu na prostorima BiH kakvu smo imali.
Otud nema ni razmimoilazenja velikog po pitanju partizani i cetnici kod srba u BiH. I jedni i drugi su se borili protiv hrvatske drzave a imali su i moze se reci istovjetan stav prema muslimanima u BiH. Ta ideoloska polarizacija je puno bila izrazenija u Srbiji iako je i tamo doslo bar do prividnog pomirenja izmedju te dvije struje.
-
michio
#347 Re: Bosnjaci u partizanima
Oljacin komesar je Osman Karabegovic, poprilican srbofil i pristalica Milosevica do smrti 1996.
PS:
Ili mozda Esad Midzic, strijeljan u BL od strane ustasa kod rebrovacke crkve.
PS:
Ili mozda Esad Midzic, strijeljan u BL od strane ustasa kod rebrovacke crkve.
- Jazz_Junkie
#348 Re: Bosnjaci u partizanima
Osman Karabegovic je 1974. godine bio iskljucen iz partije zbog suprotstavljanja tada novom ustavu, tj. decentralizaciji zemlje. Razocarajuce je da se bacio na stranu Milosevica, pogotovo on kao stari komunist (bio clan KP jos od prije rata) i borac protiv fasizma.
- madner
#349 Re: Bosnjaci u partizanima
Zato sto su i Hrvati i Srbi imali dvije opcije, dok se Bosnjacka "politika" svodila na nesto malo teoretisanja i mudrovanja, ali u biti samo na liniju manjeg otpora, bez ikakavog drzavotvornog elementa ili djelovanja.Hodidid wrote:Meni je recimo puno interesantnije da se bosnjaci kao narod nakon 1945 godine nisu dijeli na djecu i unuke partizana, ustasa i zelenog kadra dok su slicne podjele izrazite kod hrvata i srba, pa usudjujem se reci i dan danas. Ta pojava kod bosnjaka mi je i kao socioloski i psiholoski fenomen krajnje interesantna.
-
michio
#350 Re: Bosnjaci u partizanima
A nije. Lakse je otici u partizane iz Dalmacije nego iz Mrkonjica. Porodicu ipak ostavljas kakvim takvim Italijanima nego bog zna kakvim ludacima u Mrkonjicu. Na kraju krajeva moralo se od necega i zivjeti.