Evo sta sam pisao
...
Periferiji osmanske Turske, periferiji habsburske monarhije, periferiji istocnog bloka, pa i van njega, a opet komunisticka zemlja i evo sada na periferiji EU. Cak ni unutar nje, sto zapravo ima jedino i logike. Bilo nama to drago ili ne.
...
Sam kazes :
...
na tvoju žalost Jugoslavija nije bila periferija od 1961. Jugoslavija je bila predvodnica nekog drugog svijeta. Trećeg. preciznije....
Vrlo precizno kazes TRECEG SVETA. Kud ces vece periferije ? To je to o cemu govorim.
Ovaj treci svet, kog smo predvodili, prodje kako prodje, na celu sa JUGOSLAVIJOM I IRAKOM.
I da se razumemo, nema moje zalosti ni radosti zbog toga. Kacili su mi crvenu maramu o vrat i trebalo je da idem u tor sa generacijama opranih mozgova.
I kasnije su nas lokalni koji su sanjali da budu ON, od 90te pa nadalje pokusavali u tor. I ko ih hebe sve zajedno, neka im tor – ako im valja.
I opet kazes :
...
ili još bolje rečeno, to je bio Tito. govorili mnogo relevantniji ljudi od forumskih relativizatora.
...
Vrlo precizno opet. Jeste to je bio "one man show", to i jeste problem sto je sve to bilo samo "one man show".
Zato je i proslo kako je proslo.
Jasno je da smo zahvaljujuci privremenom interesu oba bloka da se taj treci svet stavi pod kakvu takvu kapu, pokret nesvrstanih, i maestralnoj ulozi Broza u svemu tome mi jugovici imali jedan znatno komforniji polozaj od komunisticke sabrace iz istocnog bloka. To niko razuman ne spori.
Ali ne napuhavajmo.
Ne moze to opravdati stanje intelekta i duha koje je dozivelo 91vu. To je direktno i iskljucivo nasledje rezima 45 – 90. Sve je njihovo. I slava nesvrstanih i odgovornost novog gradjanskog rata.
I nase, jer oni su nase nasledje i mi smo proizvod svega toga. Zato i jesmo ovakvi shebani.
Svi.
I Kralj i Tito i Draza i Pavelic i Handzar prica. Sve je to nase nasledje i moje i tvoje. Bez obzira jeli kome od nas iko od njih nesto posebno drag ili ne.
45 godina je bilo komforno vreme da se isprave krive Drine, mnogo komfornije od perioda 1919 – 1941. Bez Hitlera koji je dolazio, bez Pavelica i Broza po zatvorima koji su tada (19 - 41) cinjenica vrlo nedvosmisleno rusili Jugoslaviju svaki na svoj nacin i za svoj interes -> ideju
Toliko.
Pozdrav uvek, zle namere sa moje strane nema od pocetka price i nece je biti nikada bez obzira sto pricamo preko zida, kao ono u nadrealistima. Bez obzira na rat 90etih.
Na kraju krajeva pricam vise s tobom i drugima ovde na srajevskom netu no mnogima u Srbistanu. I ne shvatam sto bi trebalo biti drugacije ?
Znaci prekini da mi bacas lopatom na ovu starnu