Bosna i Hercegovina (1940-1946)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bokakotorska

#301 Re: BiH u WWII

Post by bokakotorska »

Nema razloga za raspravom, govorimo o istome :

Evo sta sam pisao
...
Periferiji osmanske Turske, periferiji habsburske monarhije, periferiji istocnog bloka, pa i van njega, a opet komunisticka zemlja i evo sada na periferiji EU. Cak ni unutar nje, sto zapravo ima jedino i logike. Bilo nama to drago ili ne.
...

Sam kazes :
...
na tvoju žalost Jugoslavija nije bila periferija od 1961. Jugoslavija je bila predvodnica nekog drugog svijeta. Trećeg. preciznije....

Vrlo precizno kazes TRECEG SVETA. Kud ces vece periferije ? To je to o cemu govorim.
Ovaj treci svet, kog smo predvodili, prodje kako prodje, na celu sa JUGOSLAVIJOM I IRAKOM.

I da se razumemo, nema moje zalosti ni radosti zbog toga. Kacili su mi crvenu maramu o vrat i trebalo je da idem u tor sa generacijama opranih mozgova.
I kasnije su nas lokalni koji su sanjali da budu ON, od 90te pa nadalje pokusavali u tor. I ko ih hebe sve zajedno, neka im tor – ako im valja.

I opet kazes :
...
ili još bolje rečeno, to je bio Tito. govorili mnogo relevantniji ljudi od forumskih relativizatora.
...
Vrlo precizno opet. Jeste to je bio "one man show", to i jeste problem sto je sve to bilo samo "one man show".
Zato je i proslo kako je proslo.

Jasno je da smo zahvaljujuci privremenom interesu oba bloka da se taj treci svet stavi pod kakvu takvu kapu, pokret nesvrstanih, i maestralnoj ulozi Broza u svemu tome mi jugovici imali jedan znatno komforniji polozaj od komunisticke sabrace iz istocnog bloka. To niko razuman ne spori.

Ali ne napuhavajmo.

Ne moze to opravdati stanje intelekta i duha koje je dozivelo 91vu. To je direktno i iskljucivo nasledje rezima 45 – 90. Sve je njihovo. I slava nesvrstanih i odgovornost novog gradjanskog rata.

I nase, jer oni su nase nasledje i mi smo proizvod svega toga. Zato i jesmo ovakvi shebani.

Svi.

I Kralj i Tito i Draza i Pavelic i Handzar prica. Sve je to nase nasledje i moje i tvoje. Bez obzira jeli kome od nas iko od njih nesto posebno drag ili ne.

45 godina je bilo komforno vreme da se isprave krive Drine, mnogo komfornije od perioda 1919 – 1941. Bez Hitlera koji je dolazio, bez Pavelica i Broza po zatvorima koji su tada (19 - 41) cinjenica vrlo nedvosmisleno rusili Jugoslaviju svaki na svoj nacin i za svoj interes -> ideju :-) i td i td.

Toliko.

Pozdrav uvek, zle namere sa moje strane nema od pocetka price i nece je biti nikada bez obzira sto pricamo preko zida, kao ono u nadrealistima. Bez obzira na rat 90etih.

Na kraju krajeva pricam vise s tobom i drugima ovde na srajevskom netu no mnogima u Srbistanu. I ne shvatam sto bi trebalo biti drugacije ?

Znaci prekini da mi bacas lopatom na ovu starnu :) i ovo je tvoja strana.
Justina

#302 Re: BiH u WWII

Post by Justina »

bokakotorska wrote:Nema razloga za raspravom, govorimo o istome :

Evo sta sam pisao
...
Periferiji osmanske Turske, periferiji habsburske monarhije, periferiji istocnog bloka, pa i van njega, a opet komunisticka zemlja i evo sada na periferiji EU. Cak ni unutar nje, sto zapravo ima jedino i logike. Bilo nama to drago ili ne.
...

Sam kazes :
...
na tvoju žalost Jugoslavija nije bila periferija od 1961. Jugoslavija je bila predvodnica nekog drugog svijeta. Trećeg. preciznije....
[b]Vrlo precizno kazes TRECEG SVETA. Kud ces vece periferije ? [/b]To je to o cemu govorim.
Ovaj treci svet, kog smo predvodili, prodje kako prodje, na celu sa JUGOSLAVIJOM I IRAKOM.

I da se razumemo, nema moje zalosti ni radosti zbog toga. Kacili su mi crvenu maramu o vrat i trebalo je da idem u tor sa generacijama opranih mozgova.I kasnije su nas lokalni koji su sanjali da budu ON, od 90te pa nadalje pokusavali u tor. I ko ih hebe sve zajedno, neka im tor – ako im valja.

I opet kazes :
...
ili još bolje rečeno, to je bio Tito. govorili mnogo relevantniji ljudi od forumskih relativizatora.
...
Vrlo precizno opet. Jeste to je bio "one man show", to i jeste problem sto je sve to bilo samo "one man show".
Zato je i proslo kako je proslo.

Jasno je da smo zahvaljujuci privremenom interesu oba bloka da se taj treci svet stavi pod kakvu takvu kapu, pokret nesvrstanih, i maestralnoj ulozi Broza u svemu tome mi jugovici imali jedan znatno komforniji polozaj od komunisticke sabrace iz istocnog bloka. To niko razuman ne spori.

Ali ne napuhavajmo.

Ne moze to opravdati stanje intelekta i duha koje je dozivelo 91vu. To je direktno i iskljucivo nasledje rezima 45 – 90. Sve je njihovo. I slava nesvrstanih i odgovornost novog gradjanskog rata.

I nase, jer oni su nase nasledje i mi smo proizvod svega toga. Zato i jesmo ovakvi shebani.

Svi.

I Kralj i Tito i Draza i Pavelic i Handzar prica. Sve je to nase nasledje i moje i tvoje. Bez obzira jeli kome od nas iko od njih nesto posebno drag ili ne.45 godina je bilo komforno vreme da se isprave krive Drine, mnogo komfornije od perioda 1919 – 1941. Bez Hitlera koji je dolazio, bez Pavelica i Broza po zatvorima koji su tada (19 - 41) cinjenica vrlo nedvosmisleno rusili Jugoslaviju svaki na svoj nacin i za svoj interes -> ideju :-) i td i td.

Jugoslavija i njen "treci put" u svetu su imali veoma visok rejting. Zvali su ga socijalizam sa humanim licem
(ovo bvi bio neki moj slobodan prevod). Uostalom, nije TIto placao ili ucenjivao te kraljeve ( pa i englesku
kraljicu),americke predsednika,Vilija Branta da mu dolaze na noge ( o Liz Tejlor i ekipi iz Holivuda
i da ne pricam ali ni o silnim svetskim intelektualcima). Jednostavno je imao karizmu,bio je ne diktator,nego
despot, a mi volimo despote pa je svima nama bilo manje vise OK.

Jugoslavija je ekonomski jako profitirala od tog njegovog treceg puta i od nesvrstanih.

Za mene licno i za moj zivot bio je najveci profit da sam mogla da idem u dobre skole i da
studiram,ali kasnije i da odem kuda sam i kako htela.

Inace, savrseno si u pravu da su svi ti cetnici,ustase,kraljevi,ubice,narodni heroji,Selimovici,
Andrici i Krleze nase zajednicko istorijsko i kulturno nasledje,nasa istorija i da niko od nas
ne bi trebalo da je se odrice govoreci da to nema veze s njim. Na ovaj ili onaj nacin,uvek ima veze.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#303 Re: BiH u WWII

Post by Pera Trta »

bokakotorska wrote: 45 godina je bilo komforno vreme da se isprave krive Drine, mnogo komfornije od perioda 1919 – 1941. Bez Hitlera koji je dolazio, bez Pavelica i Broza po zatvorima koji su tada (19 - 41) cinjenica vrlo nedvosmisleno rusili Jugoslaviju svaki na svoj nacin i za svoj interes -> ideju :-) i td i td.
Moram se složiti s ovim. Ali to nije učinjeno, zato smo i imali i 90-te, i raspad Jugoslavije, i ratove i genocid....i ove priče oko kojih se prepucavamo dan-danas i ko zna koliko ćemo još.
Sve zarad toga jer su teške stvari iz prošlosti i brojni problemi sadašnjosti gurani pod tepih i strahom i represijom ohrabrivane da tamo i ostanu, a sve zarad lažnog bratstva i jedinstva.
nosara

#304 Re: BiH u WWII

Post by nosara »

Pera Trta wrote:
bokakotorska wrote: 45 godina je bilo komforno vreme da se isprave krive Drine, mnogo komfornije od perioda 1919 – 1941. Bez Hitlera koji je dolazio, bez Pavelica i Broza po zatvorima koji su tada (19 - 41) cinjenica vrlo nedvosmisleno rusili Jugoslaviju svaki na svoj nacin i za svoj interes -> ideju :-) i td i td.
Moram se složiti s ovim. Ali to nije učinjeno, zato smo i imali i 90-te, i raspad Jugoslavije, i ratove i genocid....i ove priče oko kojih se prepucavamo dan-danas i ko zna koliko ćemo još.
Sve zarad toga jer su teške stvari iz prošlosti i brojni problemi sadašnjosti gurani pod tepih i strahom i represijom ohrabrivane da tamo i ostanu, a sve zarad lažnog bratstva i jedinstva.
Dobili ste mogucnost da birate i izabrali ste sadasnjost kakvu zasluzujete... Mozete se natezat pet vijekova u namjeri da za svoj izbor okrivite Broza i SFRJ... Nema fajde... Sami pali sami se poubijali...

Bratstvo i jedinstvo je bila ideja koja je afirmisana i ohrabrivana, a fakticno stanje je bilo direktno proporcionalno opstoj bezbjednosti koja je postojala u SFRJ... Kao i svaka ideja, ne moze se materijalizovati bez rada i dobre volje... Interes da se SFRJ razbije imao je mali broj ljudi, koji su, na zalost vasim izborom, dobili moc da u tom pravcu djeluju... I dalje tvrdim da ideja o nekoj formi zajednicke drzave ima potencijal, a vrijeme ce pokazati da li smo u pravu mi koji tako mislimo, ili vi koji ste, ocigledno, birali ovo sranje u kojem se danas nalazimo...
bokakotorska

#305 Re: BiH u WWII

Post by bokakotorska »

Na stranu sto nas ovako sarene sve castis sa - mi birali ovo u cemu smo. Nisam siguran koliko je iko tu ista birao, a pogotovo u Bosni i Hercegovini.

Zadnja stvar koja ikom na celom svetu padne napamet kada se pomene Balkan ili Juga je mogucnost izbora. Toga ovde tradicionalno zapravo nema. Proveri sa strancima ako se sa mnom ne slazes.

Taj luksuz, mogucnost izbora, je za malo vece narode od jugoslovenskog.

Pametnije htedoh reci, mada su te dve stvari upravo proporcionalne.

Nije ni Britanaca bilo preko 100 miliona koliko ih je danas - tamo negde u 18om veku kada su krenuli u pricu koja ih je izgradila kao naciju. Bilo ih je manje vise koliko i nas. Tada.
Racunajuci i one koji su danas veci britanci od samih britanaca, sa adresama na Novom Zelandu, Australiji, Americi i nadalje sirom planete ima ih znatno vise od 100 miliona, papir i olovku u ruke i racunaj malo.
Nisam siguran koliko je preteklo jugovica danas, racunajuci i one koji za Jugu nece ni da cuju, a poreklom to jesu.

Britanci su postali velika svetska nacija pamecu i radom i borbom, pokorili su planetu za duzi period. I nisu to postigli preko socijalistickog samoupravljanja. Dapace. A revolucija se klone kao djavo od krsta.

Rex publike vole - ali ne u svojoj kuci. Omiljena im je ona francuska, cisto da se mogu smejati komsijama iz jos jednog razloga, zabarima (francuzima) kako ih oni od milja i u sprdnji zovu.

Razumem ja tebe i tvoju emociju u odnosu na period komunizma – socijalizma ali razumi i ti da je sva Evropa imala u tom periodu mir i stabilnost i prosperitet kakav takav.

Naravno ne-komunisticka (zapadna) veci, a komunisticka (istocna) mnogo manji. Upravo srazmerno uspesnosti tih sistema.

Mi u sredini medj ta dva sistema, osrednji.

Bratstvo i Jedinstvo su rahmetli Nosara i na moju zalost medju ostalim ozaloscenim, kako god ti se ja cinio zbog sporenja prethodnih (koja stoje i dalje).

Jugoslovenstvo je malo starije, malo sire – ne vezuje se za sistem (komunizam) niti zavisi od njega. I mnogo je dublje.

Ono je takodje preka i vrlo prakticna potreba i sve vise ce biti. Onog trenutka kada jugo bushmani kroce van svojih grmova i suoce se sa bilo kojim, istocnim ili zapadnim svetom bice im to kristalno jasno. I ko su i sta su i kako ih drugi gledaju (sa prezirom i / ili sazaljenjem).

Ove lokalne baljezgarije kakvih ima puno i u literaturi, na medijima ili po forumima, moguce su samo medju ljudima koji se krecu iskljucivo gradskim prevozom, a i to im je napor i nije bas jednostavno. Uvek.

Menjaju se te trase GSPa svaki cas.
Hebi ga :)
osa

#306 Re: BiH u WWII

Post by osa »

Pera Trta wrote:
Sve zarad toga jer su teške stvari iz prošlosti i brojni problemi sadašnjosti gurani pod tepih i strahom i represijom ohrabrivane da tamo i ostanu, a sve zarad lažnog bratstva i jedinstva.[/quote]

zbog ovog, povjesti treba prići ozbiljno, sve zločine i zločince kazniti. prije par dana bio sam na sastanku s jednim režiserom koji snima seriju o domovinskom ratu, bit će snimljeno nekih 14 epizoda od 45 minuta i trebale bi ići na htv-u, negdje od rujna iduće godine. tip mi je (i još nekolicini ljudi iz postrojbi koje su učestvovsle u borbama 1991/1992 na banijskom ratištu) poslao materijale koji su trebali biti osnova za raspravu, nemalo se iznenadio kad sam mu rekao da ovo nije povjesni materijal, već propagandni film, rekoh mu da ako želimo napraviti nešto iz čega će buduće generacije izvući neke pouke, moramo uz uspjehe prikazati i greške i promašaje kojih je nemalo bilo, jer iz ovog, kako mu rekoh, mladi mogu izvući pouku kako je državu lako napraviti, kako to ne košta velikih žrtava, kako za vojsku ne treba izdvajati jer eto možeš je formirati za dva do tri mjeseca i efikasno ratovati itd.itd. na kraju smo se složili da mi napravimo inicijalni materijal, pa da se nađemo za nekih dva tjedan i ponovo razgovaramo.
ako sve bude po planu, gledajte na htv-u....
bokakotorska

#307 Re: BiH u WWII

Post by bokakotorska »

Znaci olos koji je jedino umeo unistiti sta valja, a sam stvrotiti sto – osim dugova - nema pojma, krenuo je da vaspitava mlade ? Blago deci.

E da bi ih bolje I ostroumnije usmerili, nezavisni umetnici su material dali muriji na uredjivanje. Pa bre to ko u pravom Reich u ? Ozbiljna banana nema sta :)

Obavezno javi termin da se obrazujemo pravilno i vidimo kako se efikasno radi etnicko ciscenje sopstvenog naroda I tezi manjem ali zato zavisnijem.

Siroki horizonti za mlade narastaje, kakva ocinska briga. Jos ako pretekne neki mladji da pogleda, bice vajde I za mladu demokraciju.

HTV se gleda samo kad Srbija igra medjunarodne tekme da odmorimo od nasih TV komentatora – smaraca.

A besplatno reklamiranje ne bih ocekivao od takvog postovaoca drzavnih i paradrzavnih sustava te vazda urednog poreskog obveznika :)

Emisije o aktivnostima paramilitarnih postrojbi i kljunovima gledaj sam I utopi se.
osa

#308 Re: BiH u WWII

Post by osa »

bokakotorska wrote:Znaci olos koji je jedino umeo unistiti sta valja, a sam stvrotiti sto – osim dugova - nema pojma, krenuo je da vaspitava mlade ? Blago deci.

E da bi ih bolje I ostroumnije usmerili, nezavisni umetnici su material dali muriji na uredjivanje. Pa bre to ko u pravom Reich u ? Ozbiljna banana nema sta :)

Obavezno javi termin da se obrazujemo pravilno i vidimo kako se efikasno radi etnicko ciscenje sopstvenog naroda I tezi manjem ali zato zavisnijem.

Siroki horizonti za mlade narastaje, kakva ocinska briga. Jos ako pretekne neki mladji da pogleda, bice vajde I za mladu demokraciju.

HTV se gleda samo kad Srbija igra medjunarodne tekme da odmorimo od nasih TV komentatora – smaraca.

A besplatno reklamiranje ne bih ocekivao od takvog postovaoca drzavnih i paradrzavnih sustava te vazda urednog poreskog obveznika :)

Emisije o aktivnostima paramilitarnih postrojbi i kljunovima gledaj sam I utopi se.

zato i postoji demokracija i pravo izbora, na volju ti, ja recimo gledam i čitam sve, "jer prijatelja treba poznavati a neprijatelja još i bolje"...
Nezbilj

#309 Re: BiH u WWII

Post by Nezbilj »

nosara wrote:
Dobili ste mogucnost da birate i izabrali ste sadasnjost kakvu zasluzujete... Mozete se natezat pet vijekova u namjeri da za svoj izbor okrivite Broza i SFRJ... Nema fajde... Sami pali sami se poubijali...

Bratstvo i jedinstvo je bila ideja koja je afirmisana i ohrabrivana, a fakticno stanje je bilo direktno proporcionalno opstoj bezbjednosti koja je postojala u SFRJ... Kao i svaka ideja, ne moze se materijalizovati bez rada i dobre volje... Interes da se SFRJ razbije imao je mali broj ljudi, koji su, na zalost vasim izborom, dobili moc da u tom pravcu djeluju... I dalje tvrdim da ideja o nekoj formi zajednicke drzave ima potencijal, a vrijeme ce pokazati da li smo u pravu mi koji tako mislimo, ili vi koji ste, ocigledno, birali ovo sranje u kojem se danas nalazimo...
Tipično dogmatsko guranje glave u pjesak. Komunisti odnosno Tito jednostavno su ostavili posao izgradnje Jugoslavije kao samoodržive države nedovršenim. Koliko u istorijskom kontekstu ima smisla kriviti Tita za nedovršen posao ili one koji su tu nedovršenu kuću srušili je u principu nepotrebno pitanje. Činjenica jeste da su komunisti od propalog projekta stare Jugoslavije iz krvi drugog svijetskog rata iščupali SFRJ takvu kakva je bila što je ogroman uspjeh sam po sebi. Takva zemlja imala je kritičnu masu i potencijal da postane ozbiljan član kluba evropskih nacija međutim čim je komunistička vlast malo oslabila država se srušila kao kula od karata. Ova činjenica sama po sebi dokazuje suštinske unutrašnje slabosti, disbalanse odnosa i nerazrješene račune iz prošlosti tako da se ne može poreći da je posao stvaranja države za koji su komunisti imali 40 godina jednostavno nije odrađen. Šta se tu trebalo ili moglo uraditi dalo bi se raspravljati. Koliko bi ijedna od tih ideja bila realno provodiva također je diskutabilno jer da je bilo šta drugo bilo moguće vjerovatno bi se i desilo. Slažem se da svi možemo žaliti za propuštenom istorijskom šansom da budemo dio nacije i države koja će redovno da tuče Francuze, Engleze i Ruse ali mi u Bosni smo najmanje krivi za to a platili smo najveću cijenu. Zato mislim da intelektualiziranje o tome ko je više zajebo stvar trebamo prepustiti našim istočnim i zapadnim susjedima respektabilno, a da mi ovdje prije svega treba da vodimo računa da više nikada ne budemo kolateralna šteta njihovih propalih projekata.
bokakotorska

#310 Re: BiH u WWII

Post by bokakotorska »

Ja ja naturlish, neprijatelji, opkoljen si, bu 8-) Neprijatelj ti mama, papane, kazu odje.

Dok ima koga kaznjavati eto posla, pazi samo da te ne uhite na koncu u celoj toj prici.

Samo citaj, napredovali ste, sad ides sam u patrolu, ne kao pre po dvojica ?

Ok je to ali nemoj da se primas pa sad navalio I da pises. Kako ono kazu kad ker laje, k nozi ?
Tako im se tepalo ovdje kad stanu u kordon pa se unervoze od mnogobrojne publike, koja ih sa suzavcem u ocima dariva yayima. Yayare.

Valja I to da naucis, kad vec volis da citas. Bice prilike ne brini mozda stanes I ti uskoro ponovo na branik domovine, pre nego ti izadje to autorsko umjetnicko djelo na HTVu. Kako je krenulo da cvate gospodarstvo zipa da ti ta omladina ne izadje na crtu pre no objave to novo slavno djelo drzavne kinematografije u reziji cro murije.

Bar da posteno zaradis te novce ubrane od poreskih obvjeznika.

I rekoh, da ne ponavljam, nemoj da se grebes za besplatnu reklamu, nece ih puno gledati te splacine svejedno.

Yayara jednom, yayara vazda, ljepo kaze nas narod :)
haubica_i_to_teshka

#311 Re: BiH u WWII

Post by haubica_i_to_teshka »

:-D Dobri, nadjoh ja tebe i ovdje....vidim da si se "raspucao" po svim frontovima, mozda ti fali" teshe artiljerije" :? , pa rekoh da uletim... :-D 8)

Poshto je tema BiH u WWII male ispravke :D na tekst koji je postao @nezbilj

Tempo je doshao 11-tog a ne 12-tog.
Sjednica je odrzana 13-tog u kuci Caslava Jovanovica (Gorcina) a prisustvovali su :

Tempo, Iso Jovanovic, Avdo Humo, Borisha Kovacevic, Djuro Pucar i Lepa Perovic.

Za Krajinu je bio zaduzen Djuro, a za Hercegovinu Humo.

Nakon izdaje od strane Cvetkovic-Macek i princa Pavla sa DZeneralima (Dobri, shta kazesh na izdaju ?) koji su potpisali sporazum i ostavili narod na milost i nemilosti i bjezanije simoviceve vlade sa Pala :mrgreen: neko je morao da preuzme odbranu NARODA . Izbjeglice (iz Srbije) su vec uveliko bile u Sarajevu, kada je vlada pobjegla. Najvishe su na*ebali bash ti obicni ljudi koji su izbjegli...

Eto Dobri, ako treba podataka ko/kada/kako (provjerenih iz prve ruke :-D ) javi...

@Justina, zalosno je to, shto su se tek sada sjetili tih zrtava. Dok su se iskopavale i nosale moshti penjalo se po nekakvim vukojebinama, nisu se izgleda sjetili da ima strijeljanih i neiskpanih (neosveshtenih) i u samom beogradu ispod dorcola , careve cuprije, blizu topciderskog groblja ...Svi stari beogradjani znaju za ta mjesta ali...

Izgleda da je bilo vaznije spremati narod za odgovor ustashama za njihova zlodjela (koji su se desila) nego pricati o "bratoubilackom" ratu...Odgovor na ovo pitanje (kao i za sremski front) bi mogli dati visoki duznosnici SPC-a da hoce. Samo....tesho i nikako.
bokakotorska

#312 Re: BiH u WWII

Post by bokakotorska »

Sta je reci, vidis i sam.

Zegni malo svetla na ovu konfuziju, samo obidji 90ete i drz se ww2 u BiH / istocna NDH / slom Kraljevine Jugoslavije.

Ako cemo da se kacimo oko 27 ozujka, idemo na staru temu :) U BiH je pocelo malo kasnije.

A justininih zrtava se uvek svi sete pred izbore, ne mos im maramicu iz ruke oteti, parastosi, kameni temeljci, konkursi za spomenike…
Posle kad pobede u trci za budzet, tako stranke dozivljaju izbore u Srbiji, razvesele se, ne da im se vise da kopaju.
Da ne iskopaju koji krupniji racun, morao bi da se tipla … i to je ta magija. I to je vec istorijska tema, placu vec 20etu godinu u olimpijskom ciklusu, svake 4 godine.
Fukara i bogu je teska.

Jedino ovi sto su direktno na stranim budzetima su nezavisni i u kampanji, a i kasnije.
Mislim od domaceg budzeta i izbornog tijela al oni ne smeju lopate da taknu, takve su potpisali predugovore. A posteni ljudi pa drze rec. Oni su ljudi vise okrenuti svjetloj buducnosti i rokovima isporuke.

Tako ti je to vezano za zrtve u nasim krajevima, s one strane zida.

http://www.youtube.com/watch?v=hC_WG4nqgFE
Redondo

#313 Re: BiH u WWII

Post by Redondo »

Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#314 Re: Izbjeglički logor "Alipašin most" 1942.-1945.

Post by Pera Trta »

Na ovoj stranici sam našao članak na engleskom koji je očito inspirisan postovima sa ove teme:

http://genocideinvisegrad.wordpress.com ... ugee-camp/

Drago mi je kada vidim da ljudi koriste ove naše diskusije na temama iz istorije da informišu još šire mase, naročito kada je riječ o ovako malo poznatim i dugo prešućivanim temama. To i jeste glavna vrijednost diskusija o istoriji, samo kad su lišena dnevnopolitičkih prepucavanja.
:bih: :sax:
Sociolog

#315 Re: Izbjeglički logor "Alipašin most" 1942.-1945.

Post by Sociolog »

Pa kazu da je na lokalitetu danassnjeg Bosmal City Centra, bio nekakav zarobljenicki kamp za partizane...

Nalazi su 60-tih godina pofino kostiju, ostataka gardaroba..

Sad koliko je pouzdano tacno, ne zna se :roll:
Pera Trta

#316 Re: Izbjeglički logor "Alipašin most" 1942.-1945.

Post by Pera Trta »

Sociolog wrote:Pa kazu da je na lokalitetu danassnjeg Bosmal City Centra, bio nekakav zarobljenicki kamp za partizane...

Nalazi su 60-tih godina pofino kostiju, ostataka gardaroba..

Sad koliko je pouzdano tacno, ne zna se :roll:
Prilično sam siguran da ni u Sarajevu, ni u njegovoj blizini nije bilo zarobljeničkih logora za partizane, i to iz više razloga. Prvo, veće partizanske jedinice bile su veći dio rata dosta daleko od Sarajeva. Drugo, Nijemci nisu prakticirali da upućuju uhvaćene partizane u već postojeće logore širom Evrope, a pogotovo ne da za njih otvaraju posebne zarobljeničke logore u zemlji. Praksa je bila da se zarobljeni partizani ubiju na licu mjesta. Vlasti NDH su uhvaćene partizane i komuniste slali u svoje već postojeće zatvore i logore. I na kraju, možda i najjači argument protiv: da je tako nešto postojalo, sigurno bi bilo pominjano u postratnoj partizanskoj literaturi, a vjerovatno bi i mjesto bilo obilježeno spomen pločom ili nečim sličnim.
milojicabrzi

#317 Re: Izbjeglički logor "Alipašin most" 1942.-1945.

Post by milojicabrzi »

Evo i moj mali doprinos na temu...
Naime, baka mi je zivjela u Sarajevu za vrijeme 2. sv. rata, a i stari mi je pricao, da je ona, kad je bilo bombardovanje Sarajeva, sa sestrom trcala u skloniste negdje na Kosevu, otprilike u Kralja Tomislava. Medjutim, zakasnile su i ona vrata sa rotacionom bravom, kao na podmornici, bila su zatvorena.

Medjutim, tokom bombardovanja, jedna od bombi, udarila je vjerovatno o rub trotoara, i rikosetirala upravo u taj zid gdje je bio podrum. Puno ih je izginulo, a baka je to tada shvatila kao Boziji znak, i nikada vise nije htjela ici u skloniste, vec je ostajala kucu, po filozofiji-ako je sudjeno-sudjeno....
HZArnel

#318 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by HZArnel »

sammo wrote:Vidim po postovima da tema ide u drugom smjeru. Neko prije je naveo moju simpatiju sa ustasama sto nije istina. Necu iz nekih izvora nego sto su ljudi dozivljeli na svojoj kozi: obitelj s mamine strane ( dedo, baka...) izselili ih Nijemci u radni logor u Njemacku...radni logor za 4 godine...u njihove kuce su dosli Nijemci, koji su zivjeli na ovim prostorima. Poslije 4 godine kad su se vratili, trava u kuci 2 m, ali vec je bila obavezna oddaja zivotinja ( bili su sa sela )...bas je bio pravedan rezim izza rata odmah ( usput mama je rođena u Njemackoj...Ehringen...za vrijeme bombardovanja grada ). Sa oceve strane ( bio je najmlađi od 8 brace i sestara...njihovo selo...domobrani, jedno par u ustasama ). Cesto su iz srpskih sela dolazili njima u pljacku, ali su im ovi vracali... Kad su partizani cistili taj prostor, pobise preko 70 civila, odvedose starce i djecu u planinu da im gone blago i tamo ih sve pobise...tad je stradao ocev najstariji brat...dijete od 12 godina. I gdje sam ja u toj prici...kao sto rekoh Balasevic...u ime svih nas iz 60 i neke ( znam da je original 50 )...zivjeli u socijalizmu, nagledali se partizanskih filmova, bili u JNA ( u Srbiji ), posmatrali novu demokraciju, ali bili 91. na pravoj strani kad je doslo do raspada SFRJ...iz te frke izasli kao pobjednici.
I sad vezano za naslov...ni partizani kao i ostale vojske nisu bili naivci i nevinasca...bilo je nasilne mobilizacije, ubojstava, mucenja ljudi, ali tada su to radili svi, samo sto su partizani bili na pravoj strani...na strani saveznika..borba protiv fasizma i u tome uspjeli, donijeli narodu "slobodu" i bili na vlasti 45 godina. Po svemu tome se Bosnjaci u partizanima nisu razlikovali od partizana Srba, Hrvata i svih ostalih partizana iz FLRJ ( kasnije SFRJ ).

ovo je jedna od najpametnijih na forumu koje sam cuo! :thumbup:
mnnnmnn

#319 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by mnnnmnn »

BHCluster wrote:Image
Sa proslave godišnjice formiranja 16. muslimanske brigade u Tuzli 21.IX.1944 godine.

Hvala ti za ovu sliku!!! moja majka/nana je prvoborac ove brigade, wjerovatno ce joj biti drago da vidi ovu sliku ako Bog da..
madner

#320 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by madner »

Bosanska Krajina wrote:Oni Bosnjaci koji su bili u partizanima su ustvari ponizeni.Ja da sam dozivio taj II svjetski rat nikad ne bih bio u partizanima,jer je bivsa Juga na sve nacine ponizavala Bosnjake.Oduzela im naciju,jezik,prava.Hiljade Bosnjaka je bilo u Partizanima ako ne i vise od 100.000 hiljada,a pogledajte one stare partizanske flimove pa vidite je li igdje spomenut Bosnjak.Jednostavno Bosnjak partizan nego samo Srbi vecinom i poneki Hrvat.Za mene cisto ponizavanje onih Bosnjaka koji su u II svjetskom ratu dali zivot za Jugoslaviju.
Circularna logika.
michio

#321 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by michio »

Dzemal Bijedic je u partizanima bio Vidosav pa ga mozda zbog toga nisu racunali kao Bosnjaka. :D
Muslimanske brigade su i osnivane jer Srbi nisu htjeli muslimane u partizanima.
madner

#322 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by madner »

michio wrote:Dzemal Bijedic je u partizanima bio Vidosav pa ga mozda zbog toga nisu racunali kao Bosnjaka. :D
Muslimanske brigade su i osnivane jer Srbi nisu htjeli muslimane u partizanima.
Lupetanje.

Bosna kao republika 1941 nije postojala, zaboravlja se da je to komunisticko uredjenje (koje veliko Srbi nikad ne mogu oprostiti Titi i partizanima), dakle nisu mogle biti Bosanske. Definicija pojma Bosnjaka je kasnije uvedena i takodje nisu mogle biti bosnjacke jedinice. :roll:
michio

#323 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by michio »

Pa kad nisi iz partizanskog kraja ne mozes ni znati. Mozes samo gledati partizanske filmove :D

Bosanskih i hercegovackih brigada je svakako bilo. Otkud potreba za muslimanskim brigadama?
Last edited by michio on 14/12/2010 14:14, edited 1 time in total.
BSn

#324 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by BSn »

BHCluster wrote:Image
Sa proslave godišnjice formiranja 16. muslimanske brigade u Tuzli 21.IX.1944 godine.

Sve ZIVILO, pa i godisnjica... :D
madner

#325 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by madner »

michio wrote:Pa kad nisi iz partizanskog kraja ne mozes ni znati. Mozes samo gledati partizanske filmove :D

Bosanskih i hercegovackih brigada je svakako bilo. Otkud potreba za muslimanskim brigadama?
Da se zna da je i treci narod (Muslimanski tada) ucestvovao u NOBu i da ne moze neko poslje umanjiti te doprinose i reci da su samo oni bili u partizanima :wink:
Post Reply