Bosna - Drugi Texas

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
RPM

#1 Bosna - Drugi Texas

Post by RPM »

"Avaz" saznaje Sarajevski "Energoinvest" u posjedu vrijednog izvještaja

Amerikanci otkrili u BiH dva velika naftna polja!

Pohranjeno u sefu

Prema Studiji, koju je pocetkom 1992. godine uradila americka korporacija "Amoco", u našoj zemlji postoje dva potencijalna velika naftna polja, cija bi eksploatacija bila moguca i komercijalno isplativa.
Prvo naftno polje je u užem regionu Tuzle, ciji se kapacitet procjenjuje na 50 miliona tona sirove nafte. Prema procjenama strucnjaka, to izvorište moglo bi podmiriti potrebe jedine rafinerije u BiH za najmanje desetak godina. Drugo je u Hercegovini, u neposrednoj blizini Drežnice, s procijenjenim kapacitetom od 500 miliona tona. U "Energoinvestu" su nam rekli da je završna Studija pohranjena u njihovom sefu.

Placeno istraživanje

Neposredno pred pocetak rata u BiH korporacija "Amoco" radila je geološko istraživanje mogucnosti eksploatacije nafte. Vecina dokumentacije danas se nalazi u Rafineriji nafte Bosanski Brod. No, završni izvještaj Studije dostavljen je sarajevskom "Energoinvestu", koji je narucio njenu izradu.
Kako saznajemo, predstavnici Naftne industrije RS prvo su tražili Studiju od korporacije "Amoco". Receno im je da je "Energoinvest" narucio i platio istraživanje te da jedino od predstavnika ove kompanije mogu dobiti izvještaj. Ali, menadžment "Energoinvesta" ne želi je nikome ustupiti, jer ocjenjuje da je izuzetno bitna za cijelu zemlju.

E. DIZDAREVIC

...kopali smo ispred kuce nista nismo nasli :-D
a busenje na kolodvoru zabranjeno je :sad:
mi smo krisom gutali zemlju da ne :-?
ostavimo trag 8)
nismo nasli izvor sto je nama drag :P
niti napravili novi tank... :D
progDVB

Post by progDVB »

Ovo za naftu je stara vijest. Dosta puta se vec pisalo o tome.
DonDavudes

Post by DonDavudes »

avaz nista ne ¨saznaje¨
:x ovo je objavljeno danas u s vim medijima :D :D
yaran

Post by yaran »

Satelitski snimci o bogatstvu nase zemlje postoje jos od 86 godine,samo sto ih nama nase komsije nisu nikad pokazale i objasnile nego su slozno udarili na nas i izmislili koje kakve odbrane evrope od islamskog fundamentalizma?Sve,sve je to bila jedan pljacka dragi moji,samo pljacka?Vi se sad zamislite kolko je vasa zemlja bogata kad su nas nase komsije pokusali istrijebiti.Jugoslavija je narucila te snimke jos 86 i platila pola miliona za njih,i svi su imali mogucnosti da ih vide-,naravno osim nas.Pa onda izmislise ovo i ono i napadose i ucinise genocid,nije samo da su najgori sljam vec i globalni pljackasi?Sve je to bilo pljacka,pljacka kazem vam ja? :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

pih
ja mislio
snima se neki horror film :(
progDVB

Post by progDVB »

yaran wrote:Satelitski snimci o bogatstvu nase zemlje postoje jos od 86 godine,samo sto ih nama nase komsije nisu nikad pokazale
Upravo tako, sve si dobro rek'o samo sto snimci cini mi se nisu bili kod komsija nego u Energoinvestu koji je bio jedan od sufinansijera cijelog projekta
progDVB

Post by progDVB »

Sad' sam procit'o cijeli text...pa i gore ti pise da je sve to pohranjeno u sefu Energoinvesta
RPM

Post by RPM »

...na stranu politika, vijest jeste stara jos od austro-ugara no pitanje je zasto je sada aktualizirana? mozda svjetske rezerve nafte i nisu toliko mocne kako se predvidjalo tako da i nalazista koja nisu isplativa sa porastom cijene nafte na trzistu postaju interesantna...

ps. raja kupujte samo dizelase :D
JBT

Post by JBT »

Odoh ja bascu preorat. Sta znas? Nikad se ne zna. Uvijek mi se svidjala ona scena kad James Deen u "Divu" nadje neku crnu tecnost iza kuce u basci. 8-)
RPM

Post by RPM »

... moja je preorana od cumuranja ... :D
JBT

Post by JBT »

Pa zaori malo dublje.
Heeeej, vrijedi truda. O blagostanju se radi.
winetou

Post by winetou »

Kažu treba prodati svjetskoj kompaniji.
U slučaju i da je istina vidim scenario sličan onome u Nigeriji :D a ne onaj u Norveškoj :(
Post Reply