Bosanskohercegovacki *izmi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ulicar

#1 Bosanskohercegovacki *izmi

Post by ulicar »

Koliko je zaostala Bosan i Hercegovina i koliko su zaostali Bosanci i Hercegovci pokazuje fakt da je svaki izam u BiH prihvatljiv, ako ne i pozeljan.

Evo recimo prije nekog vremena slucajno odem na QSS stranicu, jer me interesovalo sta to oni tamo rade i vidim link na "Posao u QSS-u" http://www.qss.ba/News/?cid=33,1,1 rekoh da vidim sta to oni traze, kad imam sta vidjeti:
QSS wrote: Najmanje VSS, starost do 35 godina, sa najmanje 2 godine radnog iskustva na poslovima programera;
Za ovakav oglas u normalnom svijetu neko bi platio grdne pare, jer je to takozvani "ageism" http://www.google.com/search?hl=en&q=ag ... arch&meta= ali sta je to za BiH, ima u BiH bilmeza kojima je ovo prihvatljiva konstrukcija.

No, da ne bude da imamo majmuna kojima je ageism dovoljno dobar, haj'mo da vidimo sta nasi Bosanci i Hercegovci misle o homoseksualizmu? Odete i pogledate na anketi Sarajevo-x http://www.sarajevo-x.com/_glasaj.php?a ... at&aid=239 i vidite da bi 55% ljudi, sto je tuzno, ali vecina, zabranjivalo ili odobravalo sta homoseksualci rade u svom zivotu. Cestitke svim homofobnim http://www.google.com/search?hl=en&q=homophobia bilmezima koji tako misle.

Meni je fakat cudno da ljudi koji su prije tako malo vremena glavom placali to sto su osuneceni, sto se zovu drugacije i sto se Bogu mole na drugaciji nacin postali, to jest ostali kretencine.

Posto znam da ce se naci konjina koja ce reci "ti matori pederu, to tebe pogadja jer si star i peder", nisam ni homoseksualac, niti sam stariji od 35, samo mi je zao sto ce BiH od sebe napraviti, ako vec nije Tamni Vilajet, kako joj prije nekoliko godina jedan nas nobelovac prorece.
Fair Life

#2 Re: Bosanskohercegovacki *izmi

Post by Fair Life »

ulicar wrote:(...)
Cestitke svim homofobnim http://www.google.com/search?hl=en&q=homophobia bilmezima koji tako misle.
(...)
"Homofobija: nedostatak osjećaja ljubavi za pripadnike vlastitog spola i posljedična mržnja takvih osjećaja kod drugih... vjerovanje u neodvojivu superiornost jednog oblika ljubavi i koja zbog toga treba dominirati."__Audre Lourde

www.homofobija.com__dr. med. Livia Puljak

Image

http://www.google.com.au/search?hl=en&q ... arch&meta=

PS_Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji homoseksualnost nije bolest... za razliku od homofobije koja to jeste i koja se danas, kao i sve ostale fobije, uspjesno lijeci kod psihijatra...
debela

#3 Re: Bosanskohercegovacki *izmi

Post by debela »

ulicar wrote:Koliko je zaostala Bosan i Hercegovina i koliko su zaostali Bosanci i Hercegovci ...
hoces li ti otvoriti ijednu temu a da joj ova parola nije podloga?
rumenko

Post by rumenko »

sta si htio da nam porucis svojim mudrim izlaganjem.....osim da si homoseksualac....
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

hajdemo biti realni - ko ce zaposliti nekoga ko ima 50 godina (i ko se u najvecem broju slucajeva ne moze prilagoditi na dinamicnu i stresnu radnu sredinu...?

mada, slazem se s tobom dijelom - ovakvi uslovi se ne bi smjeli stavljati u oglase...takve kandidate bi trebalo suptilno eliminirati...(sto se naravno radi svuda u svijetu)

ili jos gori primjer. kod zaposljavanja zena - niko ne zeli zaposliti nekoga ko ce nakon 6 mjeseci ili godinu rada traziti pola godine placenog odsustva (trudnickog) ??? jos jedan oblik diskriminacije zena - i pazi ovo - desava se ujako cesto u mnogim razvijenim europskim drzavama...
CROCOP

Post by CROCOP »

Svemirski_Jebach wrote:hajdemo biti realni - ko ce zaposliti nekoga ko ima 50 godina (i ko se u najvecem broju slucajeva ne moze prilagoditi na dinamicnu i stresnu radnu sredinu...?

mada, slazem se s tobom dijelom - ovakvi uslovi se ne bi smjeli stavljati u oglase...takve kandidate bi trebalo suptilno eliminirati...(sto se naravno radi svuda u svijetu)

ili jos gori primjer. kod zaposljavanja zena - niko ne zeli zaposliti nekoga ko ce nakon 6 mjeseci ili godinu rada traziti pola godine placenog odsustva (trudnickog) ??? jos jedan oblik diskriminacije zena - i pazi ovo - desava se ujako cesto u mnogim razvijenim europskim drzavama...
Ovisno za sto. Netko od 50 godina donosi iskustvo i znanje... I moze biti veca "vidra" od mozda 5orice 25ogodisnjaka zajedno...
U razvijenim europskim zemljama sigurno postoji i u nekim slucajevima se gledaju starosni kriteriji ali vjerujte niti u jednom natjecaju bilo gdje vanka, ne samo u Europi vec i u SAD, i ostatku razvijenog svijeta nece biti navedeni "eliminatorni" kriteriji tipa "da nije stariji od 35 godina". Dokaz poslovnosti i mentaliteta BH poduzetnistva. Inace ja sam imao priliku prisustvovati na jednoj QSS prezentaciji, koju su vodili ti mladji od 35 godina, i dojam je bio vise nego porazavajuci. By the way ja sam jos uvijek u onoj grupi ispod 30.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

aj agri vid dat...

samo kazem u nekim situacijama ipak trebaju mladji ljudi...

a sto se tice nasih "mladih snaga" - apsolutno sam zabrinut za nasu buducnost...

i usput - i ja sam daleko ispod grupe 30
ulicar

Post by ulicar »

Ima li iko da bi radije vidio bilo koju drugu zenu da plese u kavezu, a ne Kylie (1968)? Ja se izvinjavam sto ovako banalizujem, ali to je da pokazem kako je ageism glupa stvar, pa i za takve poslove kao sto je plesanje u kavezima. U principu, ukoliko imas posao za koji ti trebaju mladi ljudi, onda ce se za taj posao sigurno prijavljivati samo mladi ljudi.

Ja sam neki dan bas pricao sa nekim ljudima o citavoj gluposti ovog oglasa, jer znamo covjeka koji bi vjerovatno, da trazi posao bio najbolji za ovu QSS poziciju, samo ga handri sto je preko 35! Covjek ima iskustvo, znanje, cooler i super raja sve u svemu, ali je prestar za poziciju senior developer? Koliko ljudi iskreno moze reci da je mladje od 35 i da ima dovoljno iskustva da bude senior developer? Ja sam mladji i pokusavam da se uvalim upravo u na posao senior developera, ali nikada nebih radio za recimo QSS, jer, sta ce se desiti kada na poslu prebacim 35? Kada dodjem u 36-u, sta ce biti? Hocel' me otpustiti jer sam prestar?

Opet, ljudi koji su do prije par godina ginuli svakodnevno jer su se zvali drugacije, Bogu molili na drugi nacin, bili osuneceni... sada imaju dovoljno krmarluka u sebi da Afrikance nazivaju majmunima, krkane nazivaju Indijancima (navijaci reprezentacije BiH) i tako dalje i tako dalje. Koja je razlika izmedju diskriminacije po naciji i diskriminacije po polu i diskriminacije po starosti? Ako vec odobravate da se starijim ljudima ne daju poslovi za koje su kvalifikovani i koje bi super odradili, zasto se onda bnite kada neki Bosnjak nemoze naci posao u mostarskom aluminiju? Isti ku*ac jarane, Bosnjak je sposoban, ali je Bosnjak. 36-o godisnjak je sposoban, ali je 36-o godisnjak.
Svemirski_Jebach wrote:aj agri vid dat...

samo kazem u nekim situacijama ipak trebaju mladji ljudi...

a sto se tice nasih "mladih snaga" - apsolutno sam zabrinut za nasu buducnost...

i usput - i ja sam daleko ispod grupe 30
car-x

Post by car-x »

u austriji je najmanje 50% oglasa sa klauzulom o godinama.. obicno stoji izmedju 20 i 35, ako se trazi ovako neki tip radnika (programer, dizajner, ..)

nista novo i nista posebno.. jedino si ti mozda u americi, zemlji neogranicenih mogucnosti, pa je to tamo zabranjeno..
Post Reply