Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post Reply
sinuhe

#901 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by sinuhe »

Veliš da nije bilo Turaka ne bi došle do izražaja Mađarska i Vizantija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#902 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by _BataZiv_0809 »

Mister Yes, je li slucajno radis u Zavodu za statistiku?
Chisum

#903 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Chisum »

Evo opet je pocelo... i ova ce se tema sjargati kao i mnoge slicne, a posto su vec krenule i gusle, a ovdje se pseudoistorija najbolje prodaje, onda cu ponoviti, kao sto ovaj Mister Yes rece, ono do cega sam dosao misleci "svojom glavom".... cista empirija, nema plastike.

Dakle, da u kratkim crtama ilustrujemo dosadasnja dostignuca na polju izucavanja za identitet vazne nam proslosti...

- Srbi, naravno, narod stariji i od samog pojma narod, rodoslovom mnogo blizi trepljarima, jestivim gljivama i cudnovatom kljunaru nego ostatku covjecanstva od kojeg su mnogo, mnogo stariji... Narod kojem je najveci heroj covjek koji nikada nije ni postojao - i u tome ne vidi nikakav problem...

- Hrvati, staro iransko pleme, cijim odlaskom iz jugozapadne Azije pocinje stagnacija, a kasnije i propast stare perzijske civilizacije.... Istoricari uspjesno dokazali da hrvatski reprezentativac Dario Srna nije Bosnjak, jer samo ime upucuje na kralja Darija, sina Histaspovog, za kojeg Herodot jasno navodi da se radi o Hrvatu iz okoline Shiraza...

- I konacno - Bosnjaci, Goti islamske vjeroispovjesti koji su taj svoj islam vjesto skrivali i cuvali od inkvizicije, koristeci sifrovani naziv "Crkva bosanska", slaveci bajrame cesto u underground klubovima ili po skrivenim lokacijama o kojima bi slavljenici saznavali tek na koji sat prije partije (kasnije ce rejveri preuzeti ovaj fazon), vjesto eskivirajuci bozicne i uskrsnje proslave izvlaceci se na foru "nesto me handri stomak danas, ne mogu van, al' nikako..."
Last edited by Chisum on 17/06/2015 11:58, edited 1 time in total.
Mister Yes

#904 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Mister Yes »

_BataZiv_0809 wrote:Mister Yes, je li slucajno radis u Zavodu za statistiku?
Ne radim više. Zašto pitaš?
Opetja033

#905 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Opetja033 »

Mister Yes wrote:
Opetja033 wrote:Ti si imao maloumnu teoriju da bi se iz nekog cuda i Bosnjani asimilirali u Hrvate kasnije da nije bilo Osmanlija. Dakle nekih 600 godina do milenija nakon toga.
Odkud Hrvati u Vojvodini? Odkud Hrvati u Srednjoj Bosni? Otkud Hrvati u Usori i Soli?

Zar nije očigledno da su svi katolici kasnije asimilirani u Hrvate? :?
Hrvati tih podrucja su kroatizirani tek u 19. stoljecu kao odgovor na proces identificiranja etnije sa religijom. Dobro ti je jucer reklo vise ljudi: ako izbacis Osmanlije iz price historija bi tekla sasvim drugim tokom, ne bi bilo muslimana u BiH, ne bi bio ni priblizan broj pravoslavaca (Osmanlije su planski naseljavali pravoslavne Vlahe na podrucjima obje Krajine). Dakle apsolutno ne bi bilo nikakve potrebe za kroatizacijom katolika srednjovjekovne Bosne.
Pogotovo sto bi to bio svojevrstan fenomen u historiji ljudskog roda da stanovnici beznacajne pokrajine asimiliraju stanovnistvo sasvim susjednog kraljevstva.
Bez Osmanlija danas ne bi imao ni Hrvata ni Srba u BiH. Upravo su Osmanlije, koje ti izbacujes iz jednacine, glavni uzrocnik kroatizacije i srbizacije katolickog odnosno pravoslavnog stanovnistva.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#906 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by _BataZiv_0809 »

Mister Yes wrote:
Baratas statistickim brojkama, a na jednoj temi si pricao o nacinu na koji si se zaposlio, pa sam sabrao 2 i 2. :)
Mister Yes

#907 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Mister Yes »

Chisum wrote:Evo opet je pocelo... i va ce tema ce se sjargati kao i mnoge slicne, a posto se ovdje pseudoistorija najbolje prodaje, onda cu ponoviti, kao sto ovaj Mister Yes rece, ono do cega sam dosao isleci "svojom glavom".... cista empirija, nema plastike.

Dakle, da u kratkim crtama ilustrujemo dosadasnja dostignuca na polju izucavanja za identitet vazne nam proslosti...

- Srbi, naravno, narod stariji i od samog pojma narod, rodoslovom mnogo blizi trepljarima, jestivim gljivama i cudnovatom kljunaru nego ostatku covjecanstva od kojeg su mnogo, mnogo stariji... Narod kojem je najveci heroj covjek koji nikada nije ni postojao - i u tome ne vidi nikakav problem...

- Hrvati, staro iransko pleme, cijim odlaskom iz jugozapadne Azije pocinje stagnacija, a kasnije i propast stare perzijske civilizacije.... Istoricari uspjesno dokazali da hrvatski reprezentativac Dario Srna nije Bosnjak, jer samo ime upucuje na kralja Darija, sina Histaspovog, za kojeg Herodot jasno navodi da se radi o Hrvatu iz okoline Shiraza...

- I konacno - Bosnjaci, Goti islamske vjeroispovjesti koji su taj svoj islam vjesto skrivali i cuvali od inkvizicije, koristeci sifrovani naziv "Crkva bosanska", slaveci bajrame cesto u underground klubovima ili po skrivenim lokacijama o kojima bi slavljenici saznavali tek na koji sat prije partije (kasnije ce rejveri preuzeti ovaj fazon), vjesto eskivirajuci bozicne i uskrsnje proslave izvlaceci se na foru "nesto me handri stomak danas, ne mogu van, al' nikako..."
E ovo je post po mom ukusu :thumbup:

Ljudi ovo sve shvataju previše ozbiljno (izuzev madnera naravno). Treba se opustiti i laganini. Vidiš kako se Chisum opustio i odmah se vidi kvalitet :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#908 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by _BataZiv_0809 »

Chisum wrote:Evo opet je pocelo... i va ce tema ce se sjargati kao i mnoge slicne, a posto se ovdje pseudoistorija najbolje prodaje, onda cu ponoviti, kao sto ovaj Mister Yes rece, ono do cega sam dosao isleci "svojom glavom".... cista empirija, nema plastike.

:thumbup: :lol: :lol:
Opetja033

#909 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Opetja033 »

_BataZiv_0809 wrote:
Mister Yes wrote:
Baratas statistickim brojkama, a na jednoj temi si pricao o nacinu na koji si se zaposlio, pa sam sabrao 2 i 2. :)
Pa on radi?! Ja sam se nadao da se radi o nekom djetetu ili barem pubertetliji a ono odrastao covjek. Tuga sviju mi :(
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#910 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by _BataZiv_0809 »

Mi smo svi uglavnom potomci silovanih zena, pripadamo nasilu nametnutim religijama, nasilu sklapanim i rasklapanim drzavama. Traziti u svemu tome nit i logiku je jalov posao, a kada se jos stvari pocnu vaditi iz konteksta (uzmem ono sto odgovara mom etnosu), sva prica postaje poprilican bezobrazluk, bez obzira ko prica.
Mister Yes

#911 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Mister Yes »

Opetja033 wrote: Hrvati tih podrucja su kroatizirani tek u 19. stoljecu kao odgovor na proces identificiranja etnije sa religijom.

Pa i mi bi bili tada. Ja i ne tvrdim da bi bili ranije već upravo tada u 19.stoljeću kada su i ostali katolici prihvatili da su Hrvati.
Opetja033 wrote: Dobro ti je jucer reklo vise ljudi: ako izbacis Osmanlije iz price historija bi tekla sasvim drugim tokom, ne bi bilo muslimana u BiH, ne bi bio ni priblizan broj pravoslavaca (Osmanlije su planski naseljavali pravoslavne Vlahe na podrucjima obje Krajine).
To je apsolutno tačno. I ja sam više puta isto to rekao.
Opetja033 wrote:Dakle apsolutno ne bi bilo nikakve potrebe za kroatizacijom katolika srednjovjekovne Bosne.
Pogotovo sto bi to bio svojevrstan fenomen u historiji ljudskog roda da stanovnici beznacajne pokrajine asimiliraju stanovnistvo sasvim susjednog kraljevstva.

To podrazumjeva da bi bosansko kraljevstvo opstalo da nije bilo Osmanlija. I to je ono gdje se mi ne slažemo. Upravo zato sam ti objašnjavao koliko je to bilo malo i beznačajno kraljevstvo. Opstajalo je samo zato što u to doba nikome nije bilo interesantno da osvaja taj planinski nepristupačni kraj. Ali vremena su se mijenjala i da nisu Osmanlije pokorila bi ih Ugarska. Upravo su Osmanlije porazile Ugrasku vojsku na teritoriji Bosne prije nego su napali Bosnu. Drugim riječima, Osmanlije su štitile Bosnu od Ugarske prije nego su je pokorili. Dakle, da nije bilo Osmalnija Bosnu bi pokorila Ugarska i ne bi bilo nikakve razlike između Bosne i Slavonije recimo. I sve bi to kasnije bili Hrvati naravno.
Opetja033 wrote:Bez Osmanlija danas ne bi imao ni Hrvata ni Srba u BiH. Upravo su Osmanlije, koje ti izbacujes iz jednacine, glavni uzrocnik kroatizacije i srbizacije katolickog odnosno pravoslavnog stanovnistva.
Ovo mi nema nikakvog smisla. Nisu Osmanlije izmislili Srbe i Hrvate. Tačno je da bez Osmanlija ne bi bilo Srba zapadno od Drine i Neretve ali bilo bi ih istočno od Drine i Neretve. A Hrvati bi bili kao što i jesu plus Bosna. Kao dva dominantna plemena kasnije bi asimilirali sve ostale kao što i jesu.
Mister Yes

#912 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Mister Yes »

Opetja033 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Mister Yes wrote:
Pa on radi?! Ja sam se nadao da se radi o nekom djetetu ili barem pubertetliji a ono odrastao covjek. Tuga sviju mi :(
Ako ti ne mogu biti otac po godinama povlačim sve što sam ikada napisao :izet:
Mister Yes

#913 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Mister Yes »

_BataZiv_0809 wrote:Mi smo svi uglavnom potomci silovanih zena, pripadamo nasilu nametnutim religijama, nasilu sklapanim i rasklapanim drzavama. Traziti u svemu tome nit i logiku je jalov posao, a kada se jos stvari pocnu vaditi iz konteksta (uzmem ono sto odgovara mom etnosu), sva prica postaje poprilican bezobrazluk, bez obzira ko prica.
:thumbup:
ivannn

#914 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by ivannn »

Opetja033 wrote:
Mister Yes wrote:
Opetja033 wrote:Ti si imao maloumnu teoriju da bi se iz nekog cuda i Bosnjani asimilirali u Hrvate kasnije da nije bilo Osmanlija. Dakle nekih 600 godina do milenija nakon toga.
Odkud Hrvati u Vojvodini? Odkud Hrvati u Srednjoj Bosni? Otkud Hrvati u Usori i Soli?

Zar nije očigledno da su svi katolici kasnije asimilirani u Hrvate? :?
Hrvati tih podrucja su kroatizirani tek u 19. stoljecu kao odgovor na proces identificiranja etnije sa religijom. Dobro ti je jucer reklo vise ljudi: ako izbacis Osmanlije iz price historija bi tekla sasvim drugim tokom, ne bi bilo muslimana u BiH, ne bi bio ni priblizan broj pravoslavaca (Osmanlije su planski naseljavali pravoslavne Vlahe na podrucjima obje Krajine). Dakle apsolutno ne bi bilo nikakve potrebe za kroatizacijom katolika srednjovjekovne Bosne.
Bez Osmanlija danas ne bi imao ni Hrvata ni Srba u BiH. Upravo su Osmanlije, koje ti izbacujes iz jednacine, glavni uzrocnik kroatizacije i srbizacije katolickog odnosno pravoslavnog stanovnistva.
osim što je svašta nabrojano ovdje, vrijedi napomenuti da je Bosna za vrijeme Tvrtka i poslije Tvrtka drukčiji svijet
ne bi bilo riječi o samo jednoj "beznačajnoj" pokrajini tada
"Prehranjuju se isključivo divljači, ribom iz rijeka, smokvama i medom, čega imaju u izobilju, kreću se u bandama iz šume u šumu i pljačkaju ljude koji putuju iz jedne zemlje u drugu."36 Tako glasi opis Bosne jednog francuskog hodočasnika nakon Tvrtkove smrti.37 Nije teško zaključiti da je nastupilo doba bezvlašća, političkih previranja i općenite društvene zbrke. Ističu se bogate velikaške obitelji koje su imale skoro pa apsolutnu vlast na određenim područjima.38 Sljedeći vladari koji bi dolazili jednostavno bi bivali osuđeni na milost i nemilost velikaških interesa. Događale bi se bezbrojne epizode gdje bi plemićke obitelji birale nove vladare, a oni s kojima su bile nezadovoljne - protjerivali. Takvu sudbinu je doživio i kralj Ostoja, koji će kao i svoj prethodnik, spas pronaći na ugarskom dvoru.
Mister Yes

#915 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Mister Yes »

ivannn wrote: osim što je svašta nabrojano ovdje, vrijedi napomenuti da je Bosna za vrijeme Tvrtka i poslije Tvrtka drukčiji svijet
ne bi bilo riječi o samo jednoj "beznačajnoj" pokrajini tada
"Prehranjuju se isključivo divljači, ribom iz rijeka, smokvama i medom, čega imaju u izobilju, kreću se u bandama iz šume u šumu i pljačkaju ljude koji putuju iz jedne zemlje u drugu."36 Tako glasi opis Bosne jednog francuskog hodočasnika nakon Tvrtkove smrti.37 Nije teško zaključiti da je nastupilo doba bezvlašća, političkih previranja i općenite društvene zbrke. Ističu se bogate velikaške obitelji koje su imale skoro pa apsolutnu vlast na određenim područjima.38 Sljedeći vladari koji bi dolazili jednostavno bi bivali osuđeni na milost i nemilost velikaških interesa. Događale bi se bezbrojne epizode gdje bi plemićke obitelji birale nove vladare, a oni s kojima su bile nezadovoljne - protjerivali. Takvu sudbinu je doživio i kralj Ostoja, koji će kao i svoj prethodnik, spas pronaći na ugarskom dvoru.
:thumbup: to je to što oni ne kontaju pa stavljaju primjere iz Francuske a meni govore da nisam upoznat sa feudalizmom :lol:
madner

#916 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by madner »

Avara juzno od Save nema, ni groba ni roba :D

Predpostavka za rasudjivanje je znanje cinjenica.
sumirprimus

#917 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by sumirprimus »

naĆi sava je glumila the wall...a mi smo onda sta vajtvokeri il izazidni sjevernjaci???
Dozer

#918 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Dozer »

Chisum wrote:Evo opet je pocelo... i ova ce se tema sjargati kao i mnoge slicne, a posto su vec krenule i gusle, a ovdje se pseudoistorija najbolje prodaje, onda cu ponoviti, kao sto ovaj Mister Yes rece, ono do cega sam dosao misleci "svojom glavom".... cista empirija, nema plastike.

Image Image Image Image :thumbup: :thumbup:
sumirprimus

#919 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by sumirprimus »

to ko onaj vic,ajte vi bez mene ko joj .... mter :lol: na racun stomaka :D
Dozer

#920 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Dozer »

_BataZiv_0809 wrote:Mi smo svi uglavnom potomci silovanih zena, pripadamo nasilu nametnutim religijama, nasilu sklapanim i rasklapanim drzavama. Traziti u svemu tome nit i logiku je jalov posao, a kada se jos stvari pocnu vaditi iz konteksta (uzmem ono sto odgovara mom etnosu), sva prica postaje poprilican bezobrazluk, bez obzira ko prica.
Zar nismo svi potomci Adama i Eve, alias Adema i Have?! :lol:
I'm confused now :skoljka:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#921 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by _BataZiv_0809 »

Dozer wrote: Zar nismo svi potomci Adama i Eve, alias Adema i Have?! :lol:
I'm confused now :skoljka:

:lol:
Dozer

#922 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Dozer »

Ljudi moji...ja vama ne mogu opisati koliko su mi smijesne ove sve price o nekakvom porijeklu, cistoj krvi, narodima, vjerama, i svim tim miksovima, a sve s ciljem da se pokaze i dokaze kako su jedni, valjda, bolji i ispravniji od drugih. Fakat katastrofa...

A, u sustini, mi smo svi jedno te isto i sve po cemu se zaista mozemo razlikovati jesu fizicke osobine, tj. rase/boja koze. I jezici. Ove ostale "kategorije", a prvenstveno vjera/religija, nisu nista drugo nego ljudska izmisljena prdimahovina koja je i izmisljena upravo da bi se na neki nacin jedni, po pravilu "bolji", razlikovali od drugih, po pravilu "losijih". Naravno, ta "pravila" su uvijek uspostavljali oni koji su izmisljali svoje "bolje vrijednosti".

Mislim...ono...21. vijek... halo...
Last edited by Dozer on 17/06/2015 12:57, edited 1 time in total.
Gojeni H

#923 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Gojeni H »

Opetja033 wrote:Ako nista ovom trolu se mora priznati jedno. Poslo mu je za rukom da u jednoj diskusiji na jednu stranu stavi @Chisuma, @Madnera, @Asurbanipala, @Chellija, @Gojenog i mene. Likove sa dijametralno suprotnim stavovima na gotovo svim drugim temama i podforumima (dobro osim @Chisuma koji je moj stari Hordas i jedino se tu i slazemo). :mrgreen:

Kada tako saroliku ekipu u jednoj diskusiji okrenes protiv sebe, ne treba ti nikakav drugi dokaz o tome koliku kolicinu maloumnih nebuloza prosipas iz sebe. Realno. :mrgreen:
:lol: :thumbup: Dobar, dobar. Zbijamo redove.
Novak20

#924 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Novak20 »

Dozer wrote:Ljudi moji...ja vama ne mogu opisati koliko su mi smijesne ove sve price o nekakvom porijeklu, cistoj krvi, narodima, vjerama, i svim tim miksovima, a sve s ciljem da se pokaze i dokaze kako su jedni, valjda, bolji i ispravniji od drugih. Fakat katastrofa...

A, u sustini, mi smo svi jedno te isto i sve po cemu se zaista mozemo razlikovati jesu fizicke osobine, tj. rase/boja koze. I jezici. Ove ostale "kategorije", a prvenstveno vjera/religija, nisu nista drugo nego ljudska izmisljena prdimahovina koja je i izmisljena upravo da bi se na neki nacin jedni, po pravilu "bolji", razlikovali od drugih, po pravilu "losijih". Naravno, ta "pravila" su uvijek uspostavljali oni koji su izmisljali svoje "bolje vrijednosti".

Mislim...ono...21. vijek... halo...
:thumbup:
madner

#925 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by madner »

sumirprimus wrote:naĆi sava je glumila the wall...a mi smo onda sta vajtvokeri il izazidni sjevernjaci???
Obratno. Tih godina je za Gondor, ovaj Vizantiju bilo gusto. Perzijanci ih tukli gdje su stigli, a na drugoj strani se pojavili Avari i Slaveni. I onda Heraklit stavio ruku na celo, otvorio strategikon i tamo pise: da bi se stitio od varvara, pozovi varvarsko pleme da bude granicar. I reci mu da je federalis, ovaj saveznik. Nesto kao Jon sa divljacima, da ih je naselio sa druge strane zida, da prihvate prvi udar.

Mi, kao Winterfell, smo se hrabro branili do zadnjeg federalisa. :D
Post Reply