Mister Yes wrote:reis1 wrote:jer je Hrvatska i BiH jedinstven geopolitickoekonomski itd prostor
reis1 wrote:A u takvom strateskom poslagivanju karata, 7 miliona Hrvata (slavonaca, dalmatinaca, istrana, bosanaca/bosnjaka, hercegovaca, i sl) bi bila dovljno jako da drzi pod kontrolom i 1 milion Srba zapadno od Drine.
Evo da kažemo da teritorijalno i ekonomski BiH i Hrvatska zaista trebaju da čine cjelinu. Dovoljno je pogledati na kartu gdje su BiH i Hrvatska kao 2 elementa puzli koja zajedno prave cijelu sliku. Ali za tu priču nam ne treba istočni dio RS-a na primjer. Da se spoje Hrvatska, Federacija i zapadni dio RS-a u jednu državu to je opet good looking država. Pametno bi bilo Srbima (nekada) ponuditi da se istočni dio RS-a pripoji Srbiji a da se zapadni dio RS-a pripoji Federaciji u vidu nekoliko kantona. To je puno realnije nego očekivati da Srbi izgube 100% RS. Ako bi se stvari povoljno odvijale u nekim aspektima i ako bi imali podršku iz vana sasvim je realno da se Srbima ponudi ovo o čemu pričam. Dobili bi 25% BiH u Srbiji a kantone u zapadnom dijelu RS-a koji svakako nikako ne može biti spojen sa Srbijom zbog Brčko Distrikta. Srbi bi ovo možda prihvatili u maniru daj šta daš posebno što je istočni dio RS-a otrilike iste veličine kao i Kosovo i to bi mogli prodati kao kompenzaciju za Kosovo koje će kad tad morati pustiti. Osim toga, svi resursi RS-a koji bi mogli biri zanimljivi Srbiji se nalaze u istočnom dijelu (hidroenergija Drine, rudnici uglja i termoelektrane Ugljevik i Gacko, Hidroelektrane kod Trebinja, plodna Semberija, rudnik Boksita, Šume itd). Dakle, Srbi dobijaju istočni dio RS-a a zapadni dio RS-a se priključuje Federaciji BiH kao nekoliko kantona. Na taj način bi puno lakše asimilirali zapadni dio RS-a u tu tvoju veliku Hrvatsku.
Ovo je dijelom i bio motiv kod crtanja karata u Daytonu. Srbi su tu jasno dali prednost istočnom dijelu to jest mijenjalli su svoje teritorije na zapadu (RSK, Drvar, Glamoč, Grahovo, Petrovac, Grmeč, Sanski Most, Ključ) za teritorije na istoku (podrinje). Dok su Bošnjaci mijenjali Podrinje za vezu sa Bihaćem to jest praktično za podebljavanje Hrvatske ako gledamo tvojim očima. Srbi su i tada znali da ono što je zapadno od Brčkog nije sigurno a da je ono što je istočno od Brčkog sigurno. Bolje vrabac u ruci nego golub na grani:
Druga stvar o kojoj bih volio da razmisliš je sljedeće. Uzmimo da je tvoja dugoročna strategija o ujedinjenju Hrvata i Bošnjaka u jednu državu strateški i geopolitički ispravna. Ipak, da bi to bratstvo bilo što je moguće čvršće poželjno je da Bošnjaci u zajednicu unesu što je moguće više teritorije. U suprotnom će biti previše inferiorni da bi bili ravnopravan partner. U tom smislu, i dalje je pravi kurs da prvo Bošnjaci u potpunosti ovladaju Federacijom a onda sa takvim mirazom (cijela Federacija) uđu u brak sa Hrvatskom. Ako bi Hrvati kontrolisali pola današnje Federacije i cijelu Hrvatsku onda im Bošnjaci praktično i ne trebaju, to jest donose u brak više štete (islam) nego koristi (teritorije). Dakle, i dalje je najbolje da Bošnjaci najprije osiguraju Federaciju za sebe a to će najbrže uraditi ako se uortače sa Srbima. A kasnije kada Federacije bude 100% Bošnjačka onda sjesti za sto sa Hrvatskom i otvoriti pitanje konfederacije sa Hrvatskom.

Sa velikom vecinom napisanog se slazem. Mislim da su to operativno-takticka djelovanja, ukoliko se kao strateski cilj postavi integracija sa Hrvatskom.
FBiH uistinu jeste dovoljna Bosnjacima za normalno funkcioniranje, ekonomski, kulturno, itd. i mislim da je tu odnos povrsina/populacija, resursi, itd. isti ili slican kao i kod npr. Slo ili Hr. Dalje, mislim da Bosnjaci vec sada kontroliraju FBiH, jer mogu samostalno izabrati vlast, i uvodjenje zapadno-hercegovaca vise zavisi od nase dobre volje, nego od neke njihove snage i sl. Mislim da se sada tu moze razmatrati, da li Bosnjaci tu trebaju ulagati energiju da i na svim nivoima, od opcinskog do federalnog, jos vise pojacaju tu kontrolu - to ustvari moze biti takticko pitanje ili ne, u smislu pojacavanja vlastitih integrativnih pozicija u odnosu na Hrvate. To bi se dalo dalje razradjivati i diskutirati o tom pitanju... sta bi mogle biti prednosti a sta nedostaci takve lokalne taktike...
Drugo takticno pitanje jeste pitanje RS. Taj teritorij nije nama zivotno neophodan, vec predstavlja neki moralnu, svetu, anti-genocidnu misiju, i mislim da to Bosnjaci treba da imaju za cilj da se to raskupusa. Ne da je to opsesija, kako to danas mnogi hoce reci, da se kao mora - vec kada pase - jer RS ne moze maknuti iz BiH nigdje i tu ustvari mi imamo bijele figure i prvi potez. Tu se, kada bi strategija bila integriranje sa Hrvatima, treba dati odgovor na pitanje da li bi "pitanje RS" trebalo rjesavati prije ili poslije tog integriranja. Po mom misljenju najprije bi mozda bilo dobro integrirati se s Hrvatima, a opet imaju i neke stvari koje kazu da bi bilo bolje prije fokusirati se na konacnu dekonstrukciju RS-a.
Kao podskup ovog taktickog pitanja, kako dekonstruirati RS, nabacio bih par teza:
- zapadni dio RS je zasigurno enklava i ne moze nikuda. To cini 70% kvalitetnog dijela RS-a, a populacijski je dovoljno veliko, da mi to u jednom zalogaju ne mozemo preuzeti. Po meni, te Srbe kao politicki suprotstavljene jedinice, treba staviti pod nadzor, u konacnici. Jer u sustini, nije ni potrebno fakticko eliminiranje Srba iz BiH, vec njihovo stavljane pod nadzor i kontrolu. Recimo, 500.000 ljudi je ipak resurs, pa je to x10.000KM po o godini, 5 milijardi KM proizvoda, 10 godina 50 milijardi. A mislim da bi se taj dio RS-a mogao iskontrolirati, a ne bi se mogao unistiti.
- istocni dio RS-a pak, ima dvije cjeline, istocna Hercegovina odvojena u Gorazdu - to je ziva vukojebina u kojoj ima max 70.000 ljudi, i istocna Bosna - to je dio koji se naslanja na Srbiju, i takodje je vukojebina. Pitanje dekonstrukcije RS je mislim pitanje kako iskontrolirati taj dio. Mislim da ce tu biti potrebno sprovesti neku vrstu prisilne operacije. A mozda i ne, npr. ako Bosnjaci preuzmu vlast na drzavnom nivou, za sto je potrebno 60% Bosnjaka u BiH, onda mogu voditi i neke kampanje kontrole tog teritorija... mirnog doseljavanja, raseljavanja, i sl.
- u kontekstu prethodne crtice, istocna RS se ustvari moze kompenzirati sa Sandzakom. Mislim da bi iz ove perspektive gledano, Srbija mogla poprilicno biti zainteresirana za trampu RS za neke populuse i teritorije prije svega u Crnoj Gori, Vojvodini, pa i samoj Srbiji. Odnosno, Srbija i danas ima kapacitet preko 1,5 milion Srba izvan Srbije, od kojih ustvari nema nikakve nacionalne koristi. U sustini Srbi u BiH su jos uvijek njihovi najbolji precani, jer mogu blokirati BiH, pa u tome Srbija moze ostvarivati neki svoj interes. Ali taj benefit se topi, i konacno prestaje sa 60% Bosnjaka u BiH.
- iz prethodnog proizilazi da bi raspirivanje separatizama unutar Srbije, bilo bosnjackog u Sandzaku, vojvodjanskog u V., albanskog na Jugu, ili rumunskog u Timoku, bilo pozeljno za nase konacno rjesavanje RS-a. A s druge strane, bilo bi pozeljno i raspirivanje srpskog interesa za stavljanje CG pod nadzor. U tom kontekstu, ako bi se mi strateski orjentirali na integraciju sa Hrvatskom, onda bi ustvari mogli i prizeljkivati srbijansko integriranje CG, jer bi to omogucilo i neke aranzmane sa Srbijom, po pitanju CG, a preko RS grbace.
Toliko zasad...