Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post Reply
madner

#1226 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by madner »

Davno je presla fazu teorije, rekoh da glasacko tijelo ne glasa po bosnjackoj nego po bosanskoj nacionalnoj matrici.

Bosnjacki nacionalizam bi tezio tom rjesenju, uz natezanje oko granica.
AkHolic

#1227 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by AkHolic »

Banksy wrote:
AkHolic wrote:
Kreiranje novih nacija u Europi u 21 stoljeću :lol:
Još u fazi teorija, a već svrbi :mrgreen:
AkHolic wrote:
ne znači da će se BiH integrirat prije će doć do neke vrst sporazumnog razdruženja jer mudrost će odnijeti prevagu.

RBiH,građanska sa "ekonomskim" regijama jest samo drugo ime za bošnjačku državu što drugi narodi pravilno prepoznaju i ne dopuštaju

Stranačko ili nadstranačko tijelo i politika,Bošnjaci će prije ili kasnije morati shvatit da izvan djela Federacije BIH ne mogu imati veći utjecaj.

Bosanshohercegovačko društvo ne postoji,postoje tri društva - bošnjačko,srpsko i hrvatsko .
U čemu je kvalitativna razlika između "bosanske nacije" i Republike BiH s jedne i Srba triju vera i Velike Srbije s druge strane ?
Ali Kemal

#1228 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Ali Kemal »

Objektivno ozivljavanje bosanske nacije moze da dodje samo pod uslovom da nestane bosnjacka nacija. Sve dok je bosnjacke nacije, bosanci ce biti samo jedna mala manjina.
Sad se neko pita, pa sta fali, samo se ne izjasnjavamo kao Bosnjaci, nego kako Bosanci i sve je ostalo isto, medjutim to bi bila zapravo smrt bosanske nacije kao nacije svih Bosanaca.
Da bi to bilo moguce, Bosnjaci koji prelaze u Bosance bi se morali odreci Islama. Naravno ne u smislu da ga se odreknu privatno, nego da bosanska nacije nema nikakvih vjerskih konotacija. Totalno odvojena od religije.
Da li bi se to svidjalo islamskoj zajednici, vjerovatno ne bi i poduzimali bi sve sto je u njihovoj moci da to sabotiraju. Opste je i inace poznato da su vjerske institucije najveca prepreka prosperitetu BiH, tako da ne ocekujem nikakve pomake po ovom pitanju.
General War

#1229 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by General War »

madner wrote:Davno je presla fazu teorije, rekoh da glasacko tijelo ne glasa po bosnjackoj nego po bosanskoj nacionalnoj matrici.

:thumbup:
daddy-kool

#1230 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by daddy-kool »

General War wrote:
madner wrote:Davno je presla fazu teorije, rekoh da glasacko tijelo ne glasa po bosnjackoj nego po bosanskoj nacionalnoj matrici.

I od mene :thumbup:

Fino, jasno rečeno.
Martinez_

#1231 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Martinez_ »

madner wrote:Samo lakapo, bitan je jezik. :D
Mislim da ce ici obrnutim redosljedom, prvo ce biti stranka koja ce se zalagati za iskljucivo gradjansku (bez forsiranja multietnicosti) drzavu i ona ce zapravo predstavljati maticu tog nacionalizma. Glasacko tjelo ce svakako podrzati takvu opciju, jer znatan broj glasaca podrzava najblizu opciju na svakim izborima.
Misliš nešto kao SDP 2010?
Leons

#1232 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Leons »

A sta cu ja Hercegovac? :(
madner

#1233 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by madner »

Martinez_ wrote:
madner wrote:Samo lakapo, bitan je jezik. :D
Mislim da ce ici obrnutim redosljedom, prvo ce biti stranka koja ce se zalagati za iskljucivo gradjansku (bez forsiranja multietnicosti) drzavu i ona ce zapravo predstavljati maticu tog nacionalizma. Glasacko tjelo ce svakako podrzati takvu opciju, jer znatan broj glasaca podrzava najblizu opciju na svakim izborima.
Misliš nešto kao SDP 2010?
Previse prihvatanja i uvazavanja etnickog da bi to bilo to, no svakako je dobila glasove te skupine jer je bila najbliza ozbiljna opcija.
Dozer

#1234 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Dozer »

AkHolic wrote: Kreiranje novih nacija u Europi u 21 stoljeću :lol:
Meni ovakvi stavovi nikada nece biti jasni...
Po kojoj teoriji ili praksi su se nacije mogle i smjele kreirati samo u 19. vijeku? O cemu pricate ba....

Nacije su nastajale zajedno sa modernim drzavama. Danas ako nastaje nova drzava, sasvim logino i prirodno je da s njom nastaje i nova politicka/drzavna nacija/nacionalnost. Isto tako je i u suprotnom smjeru - ako neka drzava nestaje, iz bilo kojeg razloga, s njom nestaje i ta politicka nacija.

Jugoslavija je odlican primjer. Dok je postojala, postojala je i jugoslovenska nacija. Kada se raspala i nestala ta drzava, nestala je i ta nacija, a nastale su neke nove, tj. ove danasnje - hrvatska, sr(bijanska)pska, makedonska, crnogorska, bosanskohercegovacka, sloven(ska)acka.

To sto domaci etno-nacionalisti u BiH ne zele da priznaju vlastitu drzavu i njenu politicku/drzavnu nacionalnost, pa cak iako i njih same cijeli svijet tako priznaje, vidi i svrstava, ipak je samo do njih - BH etno-nacionalista.
A, iz toga je i sasvim jasno zasto je njihov ispravni naziv upravo taj - etno-nacionalisti.
Nacionalisti su npr. Norvezani, Amerikanci, Srbi (iz Srbije), Hrvati (iz Hrvatske), Bosanci i Hercegovci (ja), Taliani, Njemci, itd... To su nacionalisti.
Bosnjaci, Srbi i Hrvati iz/u BiH su - etno-nacionalisti ;)

Definicija etno-nacionalizma: Narod/etnicka grupa koja u okviru jedne drzave tezi za otcjepljenjem dijela te drzave i/ili stvaranja vlastite drzave na teritoriji postojece drzave, i time ostvarivanja nezavisnosti i definisanja vlastite drzavne nacije/nacinalnosti.
(Notice: svaka slicnost sa BH narodima je slucajna)
Last edited by Dozer on 11/09/2015 12:20, edited 2 times in total.
breuer

#1235 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by breuer »

AkHolic wrote:Kreiranje novih nacija u Europi u 21 stoljeću :lol:
Ne kontam šta je čudno?! :? Kad su dvije mogle biti formirane na samom kraju dvadesetog, zašto ne formirati jednu i na početku 21.?!
Gojeni H

#1236 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Gojeni H »

Dozer wrote: Definicija etno-nacionalizma: Narod/etnicka grupa koja u okviru jedne drzave tezi za otcjepljenjem dijela te drzave i/ili stvaranja vlastite drzave na teritoriji postojece drzave, i time ostvarivanja nezavisnosti i definisanja vlastite drzavne nacije/nacinalnosti.

Mozes li dati link odakle si izvukao ovu definiciju?
Gojeni H

#1237 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Gojeni H »

Sto se drzave tice, da. Bosnjaci se i danas vide Bosancima, potpuno prihvatajuci taj identitet.

Konvertiranje bosnjastva, odnosno ocekivanje da se Bosnjaci odreknu tog dijela identiteta je nerealno. Ne nemoguce, ali tesko izvodivo.
S obzirom na historijska desavanja na ovim prostorima, pogotovo nakon onoga sto se desilo 90-ih, Bosnjaci se ne vidi ni slicnim a kamoli istim sa Srbima i Hrvatima.

Zasto bi se Bosnjaci odrekli onoga sto su krvavo stekli? Nakon nekoliko stotina godina su faktor bez kojeg se nista u Bosni ne moze dosuditi.

Nacionalne drzave ostaju temelj uredjenja zajednica i u narednih barem 100 godina. Bosnjaci se moraju definisati samo kroz sistem drzave.
madner

#1238 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by madner »

Tsk, to je tipican primjer.
Bosanci ne znaci da se Bosnjaci vide slicnim ili istim sa Hrvatima i Srbima. To je etnicki Bosnjacki koncept, jer ako je BiH drzava tri naroda onda su oni isti ili slicni (bar sto se tice prava).

Gradjanski model, ili ti Bosanski nacionalizam pak negira u potpunosti ikakve posebnosti kroz pripadanje bilo kom od tih kolektiva jer se prava i obaveze definisu iskljucivo kroz pripadnost drzavi.
Kao sto Hrvati u Hrvatskoj ili Srbi u Srbiji nista ne gube takvim drzavnim uredjenjem, tako i kod nas ljudi ne razumiju sta je sta.
madner

#1239 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by madner »

Gojeni H wrote:
Dozer wrote: Definicija etno-nacionalizma: Narod/etnicka grupa koja u okviru jedne drzave tezi za otcjepljenjem dijela te drzave i/ili stvaranja vlastite drzave na teritoriji postojece drzave, i time ostvarivanja nezavisnosti i definisanja vlastite drzavne nacije/nacinalnosti.

Tako je definisan pojam etnicke grupe u sociologiji oko 1950.
Dozer

#1240 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Dozer »

Gojeni H wrote:

To je bila skracena verzija, suma-sumarum, a evo nadugo i nasiroko - https://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_nationalism

A ovo...
Sto se drzave tice, da. Bosnjaci se i danas vide Bosancima, potpuno prihvatajuci taj identitet.
...ti je vrhunski nonsense.
Valjda je bas radi toga sto se Bosnjaci osjecaju Bosancima pred popis isla ona kampanja - "Bitno je biti Bosnjak"... :roll:
Niko od Bosnjaka, kao ni BH Srba ili Hrvata, ne trazi da se odreknu svog etnickog identiteta. Ne znam zasto se stalno potencira ova idiotska teza, kad je potpuno besmislena.
Bosanskohercegovacka nacionalnost ne negira bosnjacku, hrvatsku ili srpsku etnicku/narodnu pripadnost.
madner

#1241 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by madner »

Realno 1% ljudi razumije razliku izmedju pojmova.

Tako je Bosanac multietnicar :lol: mada je to zapravo negator etnija, dok je Bosnjak nacionalista, mada je zapravo on taj koji daje legitimitet drugim etnijama.
ILVIIR

#1242 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by ILVIIR »

kad jedna jugoslavija u svoje vrijeme nije uspjela da ostvari ideju jugoslovenstva, onda je smijesno ocekivati, da je u BiH moguce ikakvo bosanstvo.

pored toga imamo problem sa nazivom drzave. ona se zove bosna i hercegovina, tako da i to dodatno zbunjuje mnoge ljude. neki kazu za sebe da su bosanci i hercegovci, neko samo bosanci, neki samo hercegovci. ja prvi se osjecam bosancem (pa cak i bosnacem i hercegovcem), ali iskljucivo u geografskom smislu. isto tako da sam npr rodjen u priboju, imam srbijanski pasos, zivim tamo, mislim da ne bi imao problem da se osjecam srbijancem. ipak, u svakom slucaju ja ostajem bosnjak, to je moja etnija, moj narod, gdje god da se nalazim, imam pasos, rodim ili bilo kako da se drzava zove.

razlika izmedju bosnjaka i bosanca je u sustini minimalna. isti jezik, ista kulutura, isti obicaji, isto sve.. jedino se naziv bosnjak kod nas povezuje jos sa vjerom islama.. nazalost..

ja imam osjecaj da neki zude za tim bosanstvom kao narodnost (etnija) iz razloga, sto bi to bilo kao prihvatljivije srbima (ustvari pravoslavnim bosancima) i hrvatima (katolickim bosancima), sto je totalna glupost.

osnovni problem je taj, sto ne treba da narodi mjenjaju osjecaj svog identiteta, nego je potrebno da oni zavole drzavu bih vise. to se moze dobiti ako se ljudima omoguci normalan zivot u jednom normalnom, civilizovanom i prije svega moralnom drustvu. tad bi i ova prica oko nacionalnosti/narodnosti/etnije svima postala manje interesantna, a hrvatima i srbima taj geografski identitet bosanstva mnogo svejedniji i prihvatljiviji.
General War

#1243 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by General War »

ILVIIR wrote:kad jedna jugoslavija u svoje vrijeme nije uspjela da ostvari ideju jugoslovenstva, onda je smijesno ocekivati, da BiH moguce ikakvo bosanstvo.

pored toga imamo problem sa nazivom drzave. ona se zove bosna i hercegovina, tako da i to dodatno zbunjuje mnoge ljude. neki kazu za sebe da su bosanci i hercegovci, neko samo bosanci, neki samo hercegovci. ja prvi se osjecam bosancem (pa cak i bosnacem i hercegovcem), ali iskljucivo u geografskom smislu. isto tako da sam npr rodjen u priboju, imam srbijanski pasos, zivim tamo, mislim da ne bi imao problem da se osjecam srbijancem. ipak, u svakom slucaju ja ostajem bosnjak, to je moja etnija, moj narod, gdje god da se nalazim, imam pasos, rodim ili bilo kako da se drzava zove.

razlika izmedju bosnjaka i bosanca je u sustini minimalna. isti jezik, ista kulutura, isti obicaji, isto sve.. jedino se naziv bosnjak kod nas povezuje jos sa vjerom islama.. nazalost..

ja imam osjecaj da neki zude za tim bosanstvom kao narodnost (etnija) iz razloga, sto bi to bilo kao prihvatljivije srbima (ustvari pravoslavnim bosancima) i hrvatima (katolickim bosancima), sto je totalna glupost.

osnovni problem je taj, sto ne treba da narodi mjenjaju osjecaj svog identiteta, nego je potrebno da oni zavole drzavu bih vise. to se moze dobiti ako se ljudima omoguci normalan zivot u jednom normalnom, civilizovanom i prije svega moralnom drustvu. tad bi i ova prica oko nacionalnosti/narodnosti/etnije svima postala manje interesantna, a hrvatima i srbima taj geografski identitet bosanstva mnogo svejedniji i prihvatljiviji.
Sa ovakvim razmisljanjem moze se ocekivati i raspad bosne kao i bivse Yu, jer tumaci raspad Jugoslavije raspadom jugoslovenstva a ne bujanjem etnickog separatizma..nikako mi nije jasno kako jedanom bosnjaku koji kaze da zeli da ocuva BiH, mu je blizi bosanjk iz sjenice nego neki drugi stanovnik BiH...skime to bosanjk misli da ista moze ocuvati ako samo pogleda kartu okoline BiH.
Ne moze Hrvatskoj i Srbiji biti nikako blizi pojam Bosanstva, da je tako nebi sad uopste se maltretirali za nazivom imena jezika Bosanski i njegovog negiranja...bosanjci nemogu sjediti na dvije stolice niti bosanjka ima u apsolutnom procentu u BIH da bilo sta mogu samostalno donijeti na drzavnom nivou.
Dozer

#1244 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Dozer »

ILVIIR wrote:kad jedna jugoslavija u svoje vrijeme nije uspjela da ostvari ideju jugoslovenstva, onda je smijesno ocekivati, da je u BiH moguce ikakvo bosanstvo.

:roll:
Ma ja...
Svi u Jugi punim plucima pjevali himnu, plakali pod njenom zastavom, ponosili se time gdje god su dosli, a i bili prihvaceni kao takvi gdje god smo dosli, tako da ja mislim da ta ideja ne da je zivjela, nego je bila opsteprihvacena. E sad, drugi par rukava je narodna maloumnosti i povodljivost za istorisjkim budalastinama.

Sto se tice lakrdije sa "geografskim smislom Bosanac i Hercegovac", to je fakat presmijesno, i ocit spin namijenjena polupismenima i nepismenima, a takvih je, nazalost, u BiH poprilican broj...
Po toj i takvoj logici, ova zemlja se umjesto Bosna i Hercegovina moze zvati Krajina i Podrinje, ili Krajina i Hercegovina, ili Posavina i Krajina...a to je = budalastina na kvadrat.
Da se mene pita, Hercegovina bi odavno bila izbacena iz naziva drzave i postala bi isto ono sta je i bila - regija u Bosni, isto kao i Krajina, Posavina, Podrinje, itd.

A razika izmedju Bosnjaka i Bosanca je, ipak, povelika. Jedno je etnija, drugo nacionalnost, i pri tome je svaki Bosnjak istovremeno i Bosanac, dok Bosanac moze biti Bosnjak, ali i ne mora.
ista stvar je i sa BH Srbima i Hrvatima.
General War

#1245 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by General War »

Dozer wrote: :roll:
Ma ja...
Svi u Jugi punim plucima pjevali himnu, plakali pod njenom zastavom, ponosili se time gdje god su dosli, a i bili prihvaceni kao takvi gdje god smo dosli, tako da ja mislim da ta ideja ne da je zivjela, nego je bila opsteprihvacena. E sad, drugi par rukava je narodna maloumnosti i povodljivost za istorisjkim budalastinama.

Sto se tice lakrdije sa "geografskim smislom Bosanac i Hercegovac", to je fakat presmijesno, i ocit spin namijenjena polupismenima i nepismenima, a takvih je, nazalost, u BiH poprilican broj...
Po toj i takvoj logici, ova zemlja se umjesto Bosna i Hercegovina moze zvati Krajina i Podrinje, ili Krajina i Hercegovina, ili Posavina i Krajina...a to je = budalastina na kvadrat.
Da se mene pita, Hercegovina bi odavno bila izbacena iz naziva drzave i postala bi isto ono sta je i bila - regija u Bosni, isto kao i Krajina, Posavina, Podrinje, itd.

A razika izmedju Bosnjaka i Bosanca je, ipak, povelika. Jedno je etnija, drugo nacionalnost, i pri tome je svaki Bosnjak istovremeno i Bosanac, dok Bosanac moze biti Bosnjak, ali i ne mora.
ista stvar je i sa BH Srbima i Hrvatima.
madner

#1246 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by madner »

Prvi geografski pojam koji je clan UN-a :D

Ovo je inace upravo skolski primjer kako covjek koji se osjeca pripadnikom etnije mora negirati naciju. Isto tako primjer onog sto govorim, jako malo populacije ima ovakav stav prema drzavi mada se izjasnjava jednako.

ILVIIR je jedan od rijetkih Bosnjaka koji zaista ispravno nastupaju, tj. ne nastupaju sa pozicije Bosanaca. :D
Dozer

#1247 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Dozer »

Pa sega prava...zar svaka drzava nije istovremeno i geografski pojam?
Naravno da jeste, jer te medjunarodno priznate granice odredjuju povrsinu neke drzave koja je na atlasu prikazana i pozicionirana negdje na planeti. Samim tim je naziv drzave i geografski pojam.
Kad se kaze Njemacka, zna se gdje se ona na mapi trazi i gleda, kao i svaka druga drzava, pa tako i Bosna i Hercegovina.
Medjutim, ako se na mapi tipa Google Earth-a trazi Hercegovina, e - tu imamo problem :D
Nema je kao geografskog pojma. Ali, ako se ukuca "Bosna", dobije se lokacija u centru BiH :D
Isto kao i za USA, Germany, Albania, Hungary, itd. itd. itd. :)
AkHolic

#1248 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by AkHolic »

Dozer wrote:
AkHolic wrote: Kreiranje novih nacija u Europi u 21 stoljeću :lol:
Meni ovakvi stavovi nikada nece biti jasni...
Po kojoj teoriji ili praksi su se nacije mogle i smjele kreirati samo u 19. vijeku? O cemu pricate ba....

Nacije su nastajale zajedno sa modernim drzavama. Danas ako nastaje nova drzava, sasvim logino i prirodno je da s njom nastaje i nova politicka/drzavna nacija/nacionalnost. Isto tako je i u suprotnom smjeru - ako neka drzava nestaje, iz bilo kojeg razloga, s njom nestaje i ta politicka nacija.

Jugoslavija je odlican primjer. Dok je postojala, postojala je i jugoslovenska nacija. Kada se raspala i nestala ta drzava, nestala je i ta nacija, a nastale su neke nove, tj. ove danasnje - hrvatska, sr(bijanska)pska, makedonska, crnogorska, bosanskohercegovacka, sloven(ska)acka.

To sto domaci etno-nacionalisti u BiH ne zele da priznaju vlastitu drzavu i njenu politicku/drzavnu nacionalnost, pa cak iako i njih same cijeli svijet tako priznaje, vidi i svrstava, ipak je samo do njih - BH etno-nacionalista.
A, iz toga je i sasvim jasno zasto je njihov ispravni naziv upravo taj - etno-nacionalisti.
Nacionalisti su npr. Norvezani, Amerikanci, Srbi (iz Srbije), Hrvati (iz Hrvatske), Bosanci i Hercegovci (ja), Taliani, Njemci, itd... To su nacionalisti.
Bosnjaci, Srbi i Hrvati iz/u BiH su - etno-nacionalisti ;)

Definicija etno-nacionalizma: Narod/etnicka grupa koja u okviru jedne drzave tezi za otcjepljenjem dijela te drzave i/ili stvaranja vlastite drzave na teritoriji postojece drzave, i time ostvarivanja nezavisnosti i definisanja vlastite drzavne nacije/nacinalnosti.
Republika Srpska je nacija za sebe,Hrvati u Federaciji ne žele bit dio "bosanske" nacije.Formirat novu naciju jest dopušteno no nerealno u BiH.Stvaranje nacija je dovršeno u 19 stoljeću.
Dozer

#1249 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Dozer »

Ne lupetaj, ziv bio :lol: :lol: :lol: :lol:
General War

#1250 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by General War »

AkHolic wrote: Republika Srpska je nacija za sebe,Hrvati u Federaciji ne žele bit dio "bosanske" nacije.Formirat novu naciju jest dopušteno no nerealno u BiH.Stvaranje nacija je dovršeno u 19 stoljeću.
:-)
...cak i komentar ti je kontradiktoran
Post Reply