"Bosanski sudžuk" iz EU??
-
Android Knego
#1 "Bosanski sudžuk" iz EU??
odoh u prodavnicu da za utakmicu uzmem malo suhovine uz pive... bez nekog cilja, hajde nešto da probam što nisam ranije. ponuda suhovine je uvijek bogata...
odlučim se za "Bosanski Sudžuk", proizvođač "MI Semko d.o.o." iz Visokog...
prvo što mi je zapelo za oko je neka ružna sivkasta boja. pogledam rok upotrebe - u redu je. probam... nije mi se svidjelo... hajd ukus može nekom biti dobar nekom taj isti ne...
pogledam porijeklo mesa - "BiH i EU".
nisam neki puritanac i namćor, ali se zgražavam nad mesom koje do nas dolazi iz EU. kako to može biti prihvatljiva cijena za nas, a da nije neko smeće, krepanih životinja ili višestruko odmrzavano/zamrzavano, možda i sa ranije isteklim rokom trajanja...
e sad, ko daje dozvolu da neki proizvođač može na svom proizvodu napisati
"Bosanski Sudžuk - Originalna receptura od 1968. godine"
a zemlja porijekla je EU??
zna li iko išta o ovome, proizvođaču, ovim pravilima/zakonima, certifikatima, porijeklu mesa...??
bilo šta? uhar je kakvagod informacija...
prvo što mi je zapelo za oko je neka ružna sivkasta boja. pogledam rok upotrebe - u redu je. probam... nije mi se svidjelo... hajd ukus može nekom biti dobar nekom taj isti ne...
nisam neki puritanac i namćor, ali se zgražavam nad mesom koje do nas dolazi iz EU. kako to može biti prihvatljiva cijena za nas, a da nije neko smeće, krepanih životinja ili višestruko odmrzavano/zamrzavano, možda i sa ranije isteklim rokom trajanja...
zna li iko išta o ovome, proizvođaču, ovim pravilima/zakonima, certifikatima, porijeklu mesa...??
- muminovic
#2 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Druze probaj SUHO MESO PRVE KLASE, Semic doo

ili:

kolko para toliko muzike

ili:

kolko para toliko muzike
-
moonca
#3 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Poznati Visocki specijalitet -danas hoda sutra suHo. 
- nivla
#4 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
za nepovjerovati je da neko misli da one kolicine suhog mesa koje su prisutne na pijacama i raznim supermarketima mogu biti dostupne u toku cijele godine i da je sve pripremljeno na tradicionalni nacin i od domace sirovine
mi ne proizvodimo dovoljno stoke da nesto takvo bude, svakako ako se priprema tradicionalno, bez obzira na porijeklo sirovine potrebni su zimski uslovi i niske temperature da meso dozrije i adekvatno se osusi, to ne moze biti u semicu, semku, bajri i slicnim firmama zato sto bi cijena kilograma takvog mesa bila mnogo vise od 35-40 km/kg za najbolje komade, i oni bi mogli hladno zatvoriti svoje pogone
mi ne proizvodimo dovoljno stoke da nesto takvo bude, svakako ako se priprema tradicionalno, bez obzira na porijeklo sirovine potrebni su zimski uslovi i niske temperature da meso dozrije i adekvatno se osusi, to ne moze biti u semicu, semku, bajri i slicnim firmama zato sto bi cijena kilograma takvog mesa bila mnogo vise od 35-40 km/kg za najbolje komade, i oni bi mogli hladno zatvoriti svoje pogone
- nivla
#5 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
probao domace meso prve klase koje je jeftinije od ovog sto si postavio na slici, 1kg domaceg mesa zauzima znatno vise prostora od osoljenog i prepunog vode mesa iz semica iz slicnih,muminovic wrote:Druze probaj SUHO MESO PRVE KLASE, Semic doo
ili:
kolko para toliko muzike
kad pokazem ljudima koliko je velik komad u kojem se nalazi kg tradicionalno osusenog mesa oni prosto ne mogu da vjeruju sta im se po marketima prodaje
- spree
#6 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Trenutno najbolje meso sto se moze naci kod nas je semic.
- славянин
#7 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Najbolje je kada imas nekoga ko kolje i susispree wrote:Trenutno najbolje meso sto se moze naci kod nas je semic.
- spree
#8 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
u pravu si, ali nemam jbgславянин wrote:Najbolje je kada imas nekoga ko kolje i susispree wrote:Trenutno najbolje meso sto se moze naci kod nas je semic.
- славянин
#9 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Ima na Alipasinom prijatelj mi mesaru ako oces probajspree wrote:u pravu si, ali nemam jbgславянин wrote:Najbolje je kada imas nekoga ko kolje i susispree wrote:Trenutno najbolje meso sto se moze naci kod nas je semic.. tako da mi ostaje semic i fakat mi je najbolji od svega sto sam probao.
-
high_volume
#10 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Odgovor na tvoja pitanja može ti dati trgovac MI Semko, veterinarska inspekcija kantona u sjedištu firme MI Semko, ili carina, ukoliko je zaista proizvod iz EU.Android Knego wrote:odoh u prodavnicu da za utakmicu uzmem malo suhovine uz pive... bez nekog cilja, hajde nešto da probam što nisam ranije. ponuda suhovine je uvijek bogata...
Međutim, i ako jeste proizvodnja u EU, nije niti može niti neka mesna prerađevina smije biti "smeće" niti bakteriološki neispravno, pa čak i da je BiH proizvodnja. Isto tako, EU je i susjedna Hrvatska, blizu je i Mađarska ili Rumunija, sve države krcate stokom za proizvodnju mesa i prerađevina. Trgovina ne poznaje nacionalne granice
O ukusima se ne raspravlja...
- nivla
#11 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
semic je bolji od mujanica,ali s obzirom na kolicinu soli u suhom mesu, daleko je to od kvalitete, zbog svega ovog mu je i 20km/kg previse za ono sto prodaje, ne moze suho meso biti obradjeno na tradicionalni nacin u sred ljeta, tj mozda i moze ali napraviti takve susare u kojim ce sirovo osoljeno meso stajati 10-15 dana pa tek onda stavljeno u hladnu susaru u kojoj se susi na dimu jos najmanje toliko ucinilo bi da kg susene uvozne holandske govedine bude najmanje 50km/kg, prva klasa bi hladno isla i preko 100km,
ovako se vecina ipak mora zadovoljiti sa time da za 30-40km moze kupiti prvu klasu uvozne govedine iz holandije, osusenu nitratnim solima i polivenu aromom dima, koja kroz proces imitiranja tradicionalnog susenja prodje za jednu sedmicu
sto se tice juneceg i teleceg mesa ono se kod nas uglavnom uvozi iz poljske, holandije, srbije(ziva stoka) a kazu da se najkvalitetnije uvozi iz italije
ovako se vecina ipak mora zadovoljiti sa time da za 30-40km moze kupiti prvu klasu uvozne govedine iz holandije, osusenu nitratnim solima i polivenu aromom dima, koja kroz proces imitiranja tradicionalnog susenja prodje za jednu sedmicu
sto se tice juneceg i teleceg mesa ono se kod nas uglavnom uvozi iz poljske, holandije, srbije(ziva stoka) a kazu da se najkvalitetnije uvozi iz italije
-
high_volume
#12 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Nema u nas italijanskog mesa, mi jedemo sirovo poljsko meso i njemačko, a živa stoka je iz Rumunije, Srbije, Mađarske, uglavnom. Imamo i mi dosta žive stoke u uzgoju, i većina se priprema za tursko tržište, ali i dosta tog mesa ostaje u BiH. Ali i bosanska stoka se hrani "ubrzano", isto kao i strananivla wrote:semic je bolji od mujanica,ali s obzirom na kolicinu soli u suhom mesu, daleko je to od kvalitete, zbog svega ovog mu je i 20km/kg previse za ono sto prodaje, ne moze suho meso biti obradjeno na tradicionalni nacin u sred ljeta, tj mozda i moze ali napraviti takve susare u kojim ce sirovo osoljeno meso stajati 10-15 dana pa tek onda stavljeno u hladnu susaru u kojoj se susi na dimu jos najmanje toliko ucinilo bi da kg susene uvozne holandske govedine bude najmanje 50km/kg, prva klasa bi hladno isla i preko 100km,
- nivla
#13 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
ima italijanskog mesa, dovoljno je u mesnicama koje ga prodaju pogledati uvozno deklaraciju, semic pod dosta visim cijenama prodaje talijansko meso, dok ovo jeftinije tusi iz holandije poljske i srbije
- spree
#14 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
mozeславянин wrote: Ima na Alipasinom prijatelj mi mesaru ako oces probaj
- славянин
#15 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Posaljem ti pp sutra samo dok uzmem broj od ovog sto mi donosi - Avdo se zove mesar.spree wrote:mozeславянин wrote: Ima na Alipasinom prijatelj mi mesaru ako oces probaj. baci pp ili napisi ovdje sta fali
- AmiĐa_Idriz
#16 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Ko kaže da hoda uopće i ikakomoonca wrote:Poznati Visocki specijalitet -danas hoda sutra suHo.
-
numersi
#17 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
AmiĐa_Idriz wrote:Ko kaže da hoda uopće i ikakomoonca wrote: Poznati Visocki specijalitet -danas hoda sutra suHo.![]()
![]()
pa hodalo je.....
- AmiĐa_Idriz
#18 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Pa ko kaže da je hodalonumersi wrote:AmiĐa_Idriz wrote:Ko kaže da hoda uopće i ikakomoonca wrote: Poznati Visocki specijalitet -danas hoda sutra suHo.![]()
![]()
pa hodalo je.....
Industrijski odnos prema životinjama je sramotan, no dobro, potrebe ljudskih guzica su na to natjerale.
- spreca
#19 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Cini mi se da sam jednom citao da taj Semko u Austriji ima susaru za meso i to distribuira po EU...mozda je to odozgoAndroid Knego wrote:odoh u prodavnicu da za utakmicu uzmem malo suhovine uz pive... bez nekog cilja, hajde nešto da probam što nisam ranije. ponuda suhovine je uvijek bogata...
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#20 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Pa dobro sad, od koga kod nas kupiti kvalitetno i tradicionalno sušeno domaće meso "na račun" i za koliko KM po kg?
*Znači ne (bilo uvozno ili naše) uz nitratne soli, polivi arome suhog mesa i slični folovi ljeti.
*Znači ne (bilo uvozno ili naše) uz nitratne soli, polivi arome suhog mesa i slični folovi ljeti.
- triconja
#21 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Bas ce neki seljak koji susi meso tradicionalno radi 10ak kila mesa uvoditi fiskalnu kasu 
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#22 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Znači nemamo u ponudi tradicionalno sušeno domaće meso "na račun".
- Maraschino
#23 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
U Antwerpenu nas covjek susi meso i sudzuk, takvu kvalitetu dole nisam nasao izuzev ono privatno ili sa Pestera i Uzica.
Kvaliteta mesa, izgled, okus, dimljeno...sve 5.
Kvaliteta mesa, izgled, okus, dimljeno...sve 5.
- Maraschino
#24 Re: "Bosanski sudžuk" iz EU??
Toga najvise ima u Krajini.Hame_ wrote:Znači nemamo u ponudi tradicionalno sušeno domaće meso "na račun".