Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
homega wrote:A račun, fiskalni račun, izdaju li ga "kombi-trgovci"?
Ne. U Danskoj po zakonu izdavanje racuna nije nuzno. U trgovina (prehrambenim) moras traziti racun.
Ali zato si duzan npr. u slucaju inspekcije da imas recimo knjige sta kupujes, da upisujes prodaje i tako to... naravno racuni jesu biti za tebe da ih imas da dokazes promet ali da ih das kupcu ne, mada u brojnim trgovinama gdje je to dokaz u slucaju reklamacije prodavac sam ce ti ga dati.
U norveskoj u svakoj prodavnici je obavezno da te pitaju hoces li ravun.
uglavnomja wrote:U norveskoj u svakoj prodavnici je obavezno da te pitaju hoces li ravun.
I kad izađeš ne uzevši račun, inspekcija ti ga traži, jer je tvoja dužnost da ga imaš, ti kažeš da ga nisi ni dobila jer ti ga trgovac nije ni ponudio, ili...?
uglavnomja wrote:U norveskoj u svakoj prodavnici je obavezno da te pitaju hoces li ravun.
I kad izađeš ne uzevši račun, inspekcija ti ga traži, jer je tvoja dužnost da ga imaš, ti kažeš da ga nisi ni dobila jer ti ga trgovac nije ni ponudio, ili...?
Nemam pojma
Imam pravo izbora, hocu uzeti, necu uzeti.
Znam samo da se nikad, ali bas nikad nije desilo da nesto kupim u granapu a da me onaj na kasi nije upitao: kvitering?
Nemam pojma
Imam pravo izbora, hocu uzeti, necu uzeti.
Znam samo da se nikad, ali bas nikad nije desilo da nesto kupim u granapu a da me onaj na kasi nije upitao: kvitering?
U Danskoj po zakonu kao kupac nisi duzan uzeti racun, prodavac ti je duzan upitati ali to je kako gdje. U trgovinama pretezno pitaju "Kvitering?" vecina kaze ne hvala. Nije to kao u BiH. Da ima neka ispekcija i tako to. U Pizzarijama skoro pa da te nece niko pitati hos racun. Jednostavno i da ga ne uzmes tvoja je dobra volja, jer taj racun koji se tebi izda nema nikakvog znacaja osim a: da je dokaz da si kupio u slucaju reklamacije ili b: ako vodis licnu knjigu prihoda i odhoda itd.
Samsung-&-Delilah wrote:kolko sam ja jarane skonto ti bi mezetio bosanski sudžuk u Americi jesam li u pravu ? još da ti ga dostave na kućni prag sve lijepo upakovano
evo ja sam ga narucio prije nekog vremena, ima ukus kao domaći Visočki
Ja sam neki dan nasao sudjuk u Sobey-s ( to je lanas supermarketa u Kanadi..)
nisam stigao da pogledam odakle dolazi ali je bio na istoj stalazi gdje I susene kobasice iz madjarske I italije