Bosanski reklamni spotovi
Moderator: anex
- chelo
#1 Bosanski reklamni spotovi
Ne mogu da se ne dotaknem amaterizma u igranim scenama kojima se reklamiraju proizvodi BH Telecom-a, narocito zadnjim izdanjem serije reklama za MOJA TV pakete, sa jednostavnim poklicima "Moja!"
Na stranu produkcija, kvalitet slike u samoj reklami, scenario, pa i proizvod koji nudi BH Telecom tom reklama, ali GLUMCI!
Ti glumci...
Obješeni pogledi, naivna gluma, samo "ispaljeni" tekstovi, los izbor lica, bosanski stereotip sa izborom krupnih nana/baka, pa i scenario moram ipak reci - taj povik u sred neke radnje, kojim se prekida aktivnost i klice "Moja" kao da je "Eureka".
Ista stvar i sa onom "pit cemo mi nju i u Brazilu", i ono "Dedo ti je tiru liru..." pa onda Sky Cola koja nekom briljantnom umu, kreatoru, pravi asocijaciju na "sky kola", tj. nebeska kola, pa neko auto vozikaju po zvijezdama. Mislim gdje prestaje amaterizam koji se upakuje u moderan produkcijski celofan, a ustvari je bez ikakve supstance, karanana obicna.
Jedna od kvaliteniji mi je sa Radetom Serbedzijom u Sarajevskom kiseljaku, da li zbog njega ili ne, ne mogu potvrditi - mada nije ni prica losa. Lijeze mi i ona Fabrike duhana Sarajevo sa covjekom u Porseu i helikopteru.
Sta vi zapazate od svega ovoga?
Na stranu produkcija, kvalitet slike u samoj reklami, scenario, pa i proizvod koji nudi BH Telecom tom reklama, ali GLUMCI!
Ti glumci...
Obješeni pogledi, naivna gluma, samo "ispaljeni" tekstovi, los izbor lica, bosanski stereotip sa izborom krupnih nana/baka, pa i scenario moram ipak reci - taj povik u sred neke radnje, kojim se prekida aktivnost i klice "Moja" kao da je "Eureka".
Ista stvar i sa onom "pit cemo mi nju i u Brazilu", i ono "Dedo ti je tiru liru..." pa onda Sky Cola koja nekom briljantnom umu, kreatoru, pravi asocijaciju na "sky kola", tj. nebeska kola, pa neko auto vozikaju po zvijezdama. Mislim gdje prestaje amaterizam koji se upakuje u moderan produkcijski celofan, a ustvari je bez ikakve supstance, karanana obicna.
Jedna od kvaliteniji mi je sa Radetom Serbedzijom u Sarajevskom kiseljaku, da li zbog njega ili ne, ne mogu potvrditi - mada nije ni prica losa. Lijeze mi i ona Fabrike duhana Sarajevo sa covjekom u Porseu i helikopteru.
Sta vi zapazate od svega ovoga?
Last edited by chelo on 08/09/2013 07:31, edited 1 time in total.
- BHF_Manijak
#2 Re: Bosanski reklamni spotovi
Meni je jedna od najboljih bila prosle godine sa Ovako i kosarkaskom reprezentacijom BiH, kvalitet beton (u HD-u ljudi radili), a i sama reklama mi onako lici na evropsku.
- fatamorgana
#3 Re: Bosanski reklamni spotovi
Evropsko? Ja mislio tebi draže nešto u bliskoistoĆnom stilu,BHF_Manijak wrote:Meni je jedna od najboljih bila prosle godine sa Ovako i kosarkaskom reprezentacijom BiH, kvalitet beton (u HD-u ljudi radili), a i sama reklama mi onako lici na evropsku.
- chelo
#4 Re: Bosanski reklamni spotovi
Ne ciljam previse na kvalitet produkcije, danas su svi pokupili te tehnoloske trikove, znaju kako napraviti svjetsku HD reklamu. Ali nerijetko je casting za glumce jadan. Prosjecne face se stavljaju u reklame, bez ikakve "televizicnosti" i dara za teatralnost. U silnom naporu da se izbjezgne klasicna gluma i gospodska reklama (kakvu ne znamo naparaviti) uvijek se bjezi na neku bosansku varijantu karikiranja situacija do besvijesti, koje su cesto vise iritantne nego smijesne. Nema kvalitetnog šarma, nego kezenja i nabijenih osmijeha, rijetki su siroki bijeli osmijesi, itd. Audicija iz '84. nam je udarila temelje u cijeli spektar produkcije komicnog sadrzaja, ali niko nije smijesan.
Zelim reklamu koja ce me impresionirati manirima i likovima da pozelim kupiti taj internet, mobitel, odijelo, auto i sl.
Nemam zelju da se identificiarm s "nasim" likovima. I to jeste poenta - kod nas se reklama umsjerava na konzumenta tako da gledalac na kafi s rajom konstatuje "jesi vidio budala u onoj reklami, e cirkusa, hajmo poogledat taj i taj proizvod".
Nema reklame koja me navela da pozelim "biti neko iz te reklame", itd.
Ironija ima snagu da skrene paznju na skrivenu vrijednost nekog fenomena ili proizvoda. Nasi glumci/reziseri nemaju sposobnost da to lagano saopste bez da ubace "ša ba", "boooona", "bižiii ba".
Vrlo je malo književnog jezika, i solidne dikcije bez pretencioznosti. Ali vidim da nisam ja i slicni ciljana publika nego obicno topovsko meso, koje u ovoj drzavi vergla samo na niske strasti i lako provarljive poruke.
Pozitivan primjer - sa aspekta humora i slijeda price - je ona Lutrije BiH sa Halidom B. u kupaonici.
Zamisljam varijantu B pretencioznog scenarija "ooo đes Halide", na druga vrata kolica pića, dernek u WC-u, Emir H. Izblajhani glavni lik, i ostale znacajke bosanskog derneka i dar mara.
I za kraj, moze li ko objasniti, sta znaci ono kad Enis B. u nekoj cekaonici dobije bosansku kafu kroz onu rupicu, "biiiiip, vasa kafa je spremna". Mislim, luckasto, a nimalo zanimljivo...
Zelim reklamu koja ce me impresionirati manirima i likovima da pozelim kupiti taj internet, mobitel, odijelo, auto i sl.
Nemam zelju da se identificiarm s "nasim" likovima. I to jeste poenta - kod nas se reklama umsjerava na konzumenta tako da gledalac na kafi s rajom konstatuje "jesi vidio budala u onoj reklami, e cirkusa, hajmo poogledat taj i taj proizvod".
Ironija ima snagu da skrene paznju na skrivenu vrijednost nekog fenomena ili proizvoda. Nasi glumci/reziseri nemaju sposobnost da to lagano saopste bez da ubace "ša ba", "boooona", "bižiii ba".
Vrlo je malo književnog jezika, i solidne dikcije bez pretencioznosti. Ali vidim da nisam ja i slicni ciljana publika nego obicno topovsko meso, koje u ovoj drzavi vergla samo na niske strasti i lako provarljive poruke.
Pozitivan primjer - sa aspekta humora i slijeda price - je ona Lutrije BiH sa Halidom B. u kupaonici.
Zamisljam varijantu B pretencioznog scenarija "ooo đes Halide", na druga vrata kolica pića, dernek u WC-u, Emir H. Izblajhani glavni lik, i ostale znacajke bosanskog derneka i dar mara.
I za kraj, moze li ko objasniti, sta znaci ono kad Enis B. u nekoj cekaonici dobije bosansku kafu kroz onu rupicu, "biiiiip, vasa kafa je spremna". Mislim, luckasto, a nimalo zanimljivo...
- BHF_Manijak
#5 Re: Bosanski reklamni spotovi
Ne sjecam se da sam te nesto pit'o!fatamorgana wrote:Evropsko? Ja mislio tebi draže nešto u bliskoistoĆnom stilu,BHF_Manijak wrote:Meni je jedna od najboljih bila prosle godine sa Ovako i kosarkaskom reprezentacijom BiH, kvalitet beton (u HD-u ljudi radili), a i sama reklama mi onako lici na evropsku.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#6 Re: Bosanski reklamni spotovi
reklama za Tops ...

- Havatar
#7 Re: Bosanski reklamni spotovi
Dobra je ona reklama sa Halidom
-
theprodigy
#8 Re: Bosanski reklamni spotovi
reklama vakufske banke nije losa
- TRENT
#9 Re: Bosanski reklamni spotovi
Meni je reklama sa Halidom bas iritantna.
- kako to
#10 Re: Bosanski reklamni spotovi
Kako prodati ideju za reklamu ... naime imam genijalnu
ideju za onu haloo mrezu. 
-
adapter
#11 Re: Bosanski reklamni spotovi
Dokad ce nas "strucnjaci za slogane" zasipati izlizanim nazovi sloganima - “Više od…” ?! Zasto nesto mora biti vise od tog istog proizvoda druge kompanije?! Po cemu?!
RSG Radio ili puni naziv RADIO STARI GRAD RADIO
- Više radija
Artičoka – više od povrća
Dunav – više od vode
Dynamics NAV – više od knjigovodstva
FSV – više od košarke
Hedonistic yachting – više od jedrenja
Kika – više od namještaja
Laptop – više od kompjutera
Magnezij – više od običnog minerala
Marcipan – više od užitka
Messages – puno više od mail servisa
Monako – više od utrke
Moses Mabhida – više od stadiona
Peršin – više od začina
Profil – više od knjižare
Prozor – više od pogleda
Rijeka – više od samo vode
Seljaci.org – više od poljoprivrede
Uzimanje ovakvih "slogana" mora biti jedan od najlakših i najglupljih poteza kompanija. No, ipak to rade. Mene licno odbijaju automatski!
RSG Radio ili puni naziv RADIO STARI GRAD RADIO
Artičoka – više od povrća
Dunav – više od vode
Dynamics NAV – više od knjigovodstva
FSV – više od košarke
Hedonistic yachting – više od jedrenja
Kika – više od namještaja
Laptop – više od kompjutera
Magnezij – više od običnog minerala
Marcipan – više od užitka
Messages – puno više od mail servisa
Monako – više od utrke
Moses Mabhida – više od stadiona
Peršin – više od začina
Profil – više od knjižare
Prozor – više od pogleda
Rijeka – više od samo vode
Seljaci.org – više od poljoprivrede
Uzimanje ovakvih "slogana" mora biti jedan od najlakših i najglupljih poteza kompanija. No, ipak to rade. Mene licno odbijaju automatski!
-
riko-ga
#12 Re: Bosanski reklamni spotovi
Reklamira kafu onu iz Visokog mislim.Meni bas draga reklama.......chelo wrote:
-
vrapcic
#13 Re: Bosanski reklamni spotovi
Potpisujem!chelo wrote:Ne ciljam previse na kvalitet produkcije, danas su svi pokupili te tehnoloske trikove, znaju kako napraviti svjetsku HD reklamu. Ali nerijetko je casting za glumce jadan. Prosjecne face se stavljaju u reklame, bez ikakve "televizicnosti" i dara za teatralnost. U silnom naporu da se izbjezgne klasicna gluma i gospodska reklama (kakvu ne znamo naparaviti) uvijek se bjezi na neku bosansku varijantu karikiranja situacija do besvijesti, koje su cesto vise iritantne nego smijesne. Nema kvalitetnog šarma, nego kezenja i nabijenih osmijeha, rijetki su siroki bijeli osmijesi, itd. Audicija iz '84. nam je udarila temelje u cijeli spektar produkcije komicnog sadrzaja, ali niko nije smijesan.
Srbi imaju dobre reklame, meni je odlicna ona sa cikom koji se krije od porodice koja mu zeli zicati lovu, pa se maskira u boju tapeta, roni pod vodom, glumi lampu.. neka banka je u pitanju. Ko je gledao zna sta pricam.
ili reklama za neki telekom kada je lik uganuo nogu na igralistu pa mu prijatelj umjesto doktora zove veterinara (jer su u istoj mrezi a doktor nije).
A nasi (na zalost) osim Halida i kupacha dugo vec ne napravise nesto simpaticno, da se meni dopalo. Eh da i Violeta reklame sa glumicom Zalicom su mi odlicne, kratke, jednostavne, bez karikiranja, glupiranja i ostalih.
Nisam neka jezicka cistunica ali kada cujem ono nase becenje i sibicarski govor kao jedini stvarno ne mogu da se ne upitam ko nam to pravi te anti/reklame. Ko se sjeca onih dimnih signala
- JanuaryJones
#14 Re: Bosanski reklamni spotovi
Kad vidim reklamu sa Enisom (svaka treća danas, tv, štampani mediji ili jumbo plakati) ili Emirom H. hoće mi nešto bit. Pogotovo ovaj drugi, lik je nevjerovatno antipatičan i iritantan (kako je ono rzanje na krevetu u zadnjem uratku?).
Sent from my iPad using Tapatalk
Sent from my iPad using Tapatalk