Ja ti savjetujem jos jednu bitnu stvar.......kad budes uzimala kartu za BiH,pazi dobro na relaciju kojom ides.Ja sam iznenada dobio priliku da odem na cevape kod "Zelje" i uspio sam kupiti kartu jedino preko Minhena.Problem je sto smo u svijetu jako popularni i treba ti viza gdje god da krenes.Ja se peglam 3 dana po njemackoj ambasadi......( tranzitna viza je 47 $).Zato, pokusaj izbjeci Internacionalne aerodrome.......sretno
Bosanski pasos
-
velaxsa
Ja koliko znam da po "novim" pravilima zamjena pasosa traje 2-3 sedmice (ja sam fakat bez stele dobio), dok je Konzulat bio u NY trajalo je puno duze,ali sada u Washingtonu ide puno brze.......znam jos raje koja nije puno cekala.......
Ja ti savjetujem jos jednu bitnu stvar.......kad budes uzimala kartu za BiH,pazi dobro na relaciju kojom ides.Ja sam iznenada dobio priliku da odem na cevape kod "Zelje" i uspio sam kupiti kartu jedino preko Minhena.Problem je sto smo u svijetu jako popularni i treba ti viza gdje god da krenes.Ja se peglam 3 dana po njemackoj ambasadi......( tranzitna viza je 47 $).Zato, pokusaj izbjeci Internacionalne aerodrome.......sretno

- pitt
velaxsa wrote:Ja koliko znam da po "novim" pravilima zamjena pasosa traje 2-3 sedmice (ja sam fakat bez stele dobio), dok je Konzulat bio u NY trajalo je puno duze,ali sada u Washingtonu ide puno brze.......znam jos raje koja nije puno cekala.......
Ja ti savjetujem jos jednu bitnu stvar.......kad budes uzimala kartu za BiH,pazi dobro na relaciju kojom ides.Ja sam iznenada dobio priliku da odem na cevape kod "Zelje" i uspio sam kupiti kartu jedino preko Minhena.Problem je sto smo u svijetu jako popularni i treba ti viza gdje god da krenes.Ja se peglam 3 dana po njemackoj ambasadi......( tranzitna viza je 47 $).Zato, pokusaj izbjeci Internacionalne aerodrome.......sretno![]()
Zato ja ponesem i orla i ljiljane
-
neko iz mase
stvarno vam ne kontam problem.
ja sam jedino imao problema sa formularima za pasos. nakon neuspjesnog pokusavanja uspostavljanja kontakta sa ambasadom da mi posalju formular sam formulare dobio od nekog prijatelja koji je imao par primjeraka u ladici. Nakon slanja sam dobio pasos u roku od dvije sedmice, bez ikakve veze.
ja sam jedino imao problema sa formularima za pasos. nakon neuspjesnog pokusavanja uspostavljanja kontakta sa ambasadom da mi posalju formular sam formulare dobio od nekog prijatelja koji je imao par primjeraka u ladici. Nakon slanja sam dobio pasos u roku od dvije sedmice, bez ikakve veze.
- pitt
Ma stela ko da gledam
:D:DD
Zezam se..... stvarno ne znam...mora di si onda jedan od par sretnika kojinisu imali lose iskustvo
:D Pored tebe ja znam jos 2 covjeka sa sliznim iskustvima dok su svi ostali pravo narogusheni sto se ambasade tiche. Bolan, mene svake godine nema na birackom spisku i svake godine se zalim pa opet nista
:D
Zezam se..... stvarno ne znam...mora di si onda jedan od par sretnika kojinisu imali lose iskustvo
-
Ozasta_Lasta
Ma uzmi americko i dalje si patriota sa americkim. I dalje mozes imati bosansko, nista se ne mjenja, nisi nista izgubio, samo si dobio pasos americki. A ako ti neko kaze da nisi patriota, samo napravi promaju u usima i to je to.
- bosan
Ispisnica vise nije potrebna.Ne znam zasto su to ukinuli ali od 1 januara nije potrebna.St.Germain wrote:u njemackoj ispisnica iz bh drzavljanstva kosta 1.300 eura. to je van svake pameti. recimo ispisnica iz turskog kosta 200 eura!!! em sto su sluzbenici u konzulatu u Bonn-u i izgledom i intelektom ko iz kakve bosanske kafane iz sedamdesetih em sto te oderu za svaki jebeni papir ko zrtvenog jarca.
- Lace
#33 Re: Bosanski pasos
Candy_Cane wrote:Pozdrav svima.
Molim da mi pomogne bilo ko iz USA ko je vec prosao kroz proces produzenja bosanskog pasosa i susreo se sa ljubaznim osobljem nase ambasade u Washingonu.Boze sacuvaj. Naime, treba mi aplikacija ali nakon brojnih mojih faxova i tel poziva jos nikad mi je nisu poslali.Ako ima iko slucajno kopiju aplikacije koju bi mi mogao proslijediti i bilo kakve informacije npr. koliko proces produzenja traje nakon sto ambasada primi vase informacije, i sl. molim vas da mi javite. Bezgranicno vam zahvaljujem unaprijed. Hocu kuciiiiiiiiiii a bastards lijeni iz ambasade me ignorisu
ne znam kako to rijesiti u US...ali imas drugu soluciju
1. u konzulatu najblizem traziti da ti izdaju putni list i sa starim pasosem doputovati u Bosnu (putni list se izdaje da ti ne bi pisali prijavu kada stignes ovdje)
2. ovdje predati za pasos (ako planiras uskoro) velike su sanse da ces ga brzo doboti i vratiti se u US s novim pasosem izdatim ovdje
3. moze se desiti da ce ti traziti novu CIPS licnu kartu (ako nemas, znaci i to ce ti biti dodatni problem)
-
simson
#34 Re: Bosanski pasos
[quote="Candy_Cane"]Pozdrav svima.
Molim da mi pomogne bilo ko iz USA ko je vec prosao kroz proces produzenja bosanskog pasosa i susreo se sa ljubaznim osobljem nase ambasade u Washingonu.Boze sacuvaj. Naime, treba mi aplikacija ali nakon brojnih mojih faxova i tel poziva jos nikad mi je nisu poslali.Ako ima iko slucajno kopiju aplikacije koju bi mi mogao proslijediti i bilo kakve informacije npr. koliko proces produzenja traje nakon sto ambasada primi vase informacije, i sl. molim vas da mi javite. Bezgranicno vam zahvaljujem unaprijed. Hocu kuciiiiiiiiiii a bastards lijeni iz ambasade me ignorisu
[/quote]
STA CE TI TAJ PASOS?!!!!
STA CE TI TAJ PASOS?!!!!
- Daisy
A koliko kosta pasos u Americi? U UK je 70 funti, i ceka se dok se ne doceka, inace osoblje ambasade je retardirano. Ja nisam mogla da izvadim rodni list za dijete koje je rodjeno ovdje, niti sam mogla da se registrujem za izbore, niti izvaditi vjencani list, niti nista! Zena mi je rekla da " idem u Sarajevo"!!!. Nije mi jasno sta rade ovdje i sire se u skupoj zgradi na Kensingtonu. Jedino sto su mogli je da mi ovjere neki papir i za jedan pecat sam dala 7 funti.
Mislim da je najboje da napisemo jednu zajednicku peticiju i posaljemo MVP-u u SA. Mislim da oni ne mogu detaljno znati sta im radi osoblje po svijetu.
Mislim da je najboje da napisemo jednu zajednicku peticiju i posaljemo MVP-u u SA. Mislim da oni ne mogu detaljno znati sta im radi osoblje po svijetu.
- Bumbar
Hm...mislis da ne znaju...ja sam za seficinu malu morala sjediti na telefonu sa konzulatom u hrvatskoj...dobijem konzula (covjek u MVP-u se isfrapirao kada je to cuo...kao zar hoce da prica...molimmmm?) koji mi nakon pola sata kaze da on nema veze i da ce mi dati zenu koja radi sa izdavanjem viza (konzul nema veze...ne zanima me sto je tek u ponedeljak stupio na duznost)...i da mi jednu ljubaznu gospodju...toliko ljubaznu da bi bolje prosla pricajucu sa gladnim kanibalom. Nazovite za sat vremena (oni u 13h prestaju raditi sa strankama...a ja sam pricala s njom u 12:30) tasda cemo imati vise informacija. I spusti mi zena slusalicu...nisam ni hvala uspjela reci.Daisy wrote:
Provela sam ostatak dana zovuci ih...ne dao Bog da se netko javio na telefon.
Sefica ode u konzulat direktno...jedva su nasli tipa koji zna engleski u konzulatu. A prema sefici zenska koja je meni slusalicu spustila izgleda kao da je poster chick za Gestapo.
Nesposobni su totalno...pa meni je dido umro u hrvatskoj...policija u gradu je njima taj podatak poslala...mi smo sasvim slucajno saznali nakon 8 dana od njegove smrti da je covjek mrtav i to zato sto je nazvao komsija njegov (sreca potrefio na informacijama daljnjeg rodjaka pa ovaj dao broj)...
Treba fakat uraditi nesto...
- Daisy
Ma mislim da znaju ali ne znaju nacin i mjeru u kojoj nas to pogadja.
kod ans je uvijek postojalo ono " ma dobro snaci ce se onaj kome treba" i zbog toga nam servisi i usluge nisu ni na nuli. Pretpostavlja se da ce onaj koji ganja izganjati, a kako, to nikog ne zanima. Sto je najgore kad izganjas zaboravis na sve muke jer si konacno dobio prokleti dokument.
naravno da primitivca i seljaka ne mozes nauciti preko noci, ali zanima me sto su ljudi koji rade po stranim ambasadama kod nas uljudni (uglavnom) a oni koji rade za nase institucije uzas. (izuzev opcine centar u zadnje vrijeme. Zato sto se od njih to trazi.
ja mislim da kod nasih ljubaznost i uljudnost nije tema dnevnog reda.
kod ans je uvijek postojalo ono " ma dobro snaci ce se onaj kome treba" i zbog toga nam servisi i usluge nisu ni na nuli. Pretpostavlja se da ce onaj koji ganja izganjati, a kako, to nikog ne zanima. Sto je najgore kad izganjas zaboravis na sve muke jer si konacno dobio prokleti dokument.
naravno da primitivca i seljaka ne mozes nauciti preko noci, ali zanima me sto su ljudi koji rade po stranim ambasadama kod nas uljudni (uglavnom) a oni koji rade za nase institucije uzas. (izuzev opcine centar u zadnje vrijeme. Zato sto se od njih to trazi.
ja mislim da kod nasih ljubaznost i uljudnost nije tema dnevnog reda.
-
The_Flyer2002
ako imas kartu za bih posalji im kopiju i uradit ce ti pasos preko reda
isto tako mozes da posaljes sve te podatke koji trebaju za pasos u BiH i da ti ga od tamo posalju. sve bi trebalo da uzme nekih 1-2 mjeseca.
opcija slanje u BiH je daleko manje stresnija vec opcija washington.
isto tako mozes da posaljes sve te podatke koji trebaju za pasos u BiH i da ti ga od tamo posalju. sve bi trebalo da uzme nekih 1-2 mjeseca.
-
No_Comment
Jebiga ja nisam imao problema nikakvih ...poslao sam kopiju avionske karte sa datumom leta za Bih kao i ostale osobne podatke i dobio sam novu sharu za nepune dvije hefte...The_Flyer2002 wrote:ako imas kartu za bih posalji im kopiju i uradit ce ti pasos preko reda
!
- Daisy
ja imam srecu da idem jednom godisnje za SA i onda tamo zavrsim sve sto mi treba, uz dosta stresa ali opet jeftinije.
Prosli put mi je trebalo da moljakam ljude u MUPU da mi ubrzaju oglas da mi je licna ukradena,(koji se ceka 7 dana da "legne"!!!) pa su mi izasli u susret. Ali me fascinirao sluzbenik koji je rekao " Idi u sobu tu i tu i zamoli tog i tog, pa ako ti upali". KOliko je to otvoreno! i ja zamolih, i upalilo je. Isto nadrealisti.
Jedino sto me zaista rastuzuje je sto sopstvenom djetetu ne mogu jos da izvadim drzavljanstvo, treba ni 100 papira, pa cekam ne bi li promijenili zakon ili nesto olaksali. Trebalo bi mi samo zato provesti najmanje mjesec dana dole. A ja sam gradjanin BIH i daleko od toga da je drzavljanstvo automatsko. bas su me razocarali. Ima li ko od raje iskustva s tim? Dijete rodjeno vani i vadjenje bih drzavljanstva?
Prosli put mi je trebalo da moljakam ljude u MUPU da mi ubrzaju oglas da mi je licna ukradena,(koji se ceka 7 dana da "legne"!!!) pa su mi izasli u susret. Ali me fascinirao sluzbenik koji je rekao " Idi u sobu tu i tu i zamoli tog i tog, pa ako ti upali". KOliko je to otvoreno! i ja zamolih, i upalilo je. Isto nadrealisti.
Jedino sto me zaista rastuzuje je sto sopstvenom djetetu ne mogu jos da izvadim drzavljanstvo, treba ni 100 papira, pa cekam ne bi li promijenili zakon ili nesto olaksali. Trebalo bi mi samo zato provesti najmanje mjesec dana dole. A ja sam gradjanin BIH i daleko od toga da je drzavljanstvo automatsko. bas su me razocarali. Ima li ko od raje iskustva s tim? Dijete rodjeno vani i vadjenje bih drzavljanstva?
-
PR80.
Jesi li bila u kontaktu sa konzulatom/ ambasadom tu gdje zivis?Jedino sto me zaista rastuzuje je sto sopstvenom djetetu ne mogu jos da izvadim drzavljanstvo, treba ni 100 papira, pa cekam ne bi li promijenili zakon ili nesto olaksali. Trebalo bi mi samo zato provesti najmanje mjesec dana dole. A ja sam gradjanin BIH i daleko od toga da je drzavljanstvo automatsko. bas su me razocarali. Ima li ko od raje iskustva s tim? Dijete rodjeno vani i vadjenje bih drzavljanstva?
Moja familija koja je dobila dijete van BiH je sve sredila preko njih, pa eto mogu upitati kakve su procedure (sigurno nisu jednostavne) i javiti ti na PP.
-
buhtelj
Zar nije najbolje i u biti jedino dobro u BIH to jer automatski izgubis "drzavljanstvo" (ako se tome moze tako reci!!!) kada uzmes bilo koje drugo drzavljanstvo..... i Zar nije to najbolje sto se moze dogoditi bilo kome iz BIH da ga izbrisu van iz BIH drzavljanstva i da uzme neko EU ili USA drzavljastvo

-
PR80.
Zahvaljujuci patriotizmu ima jos ljudi sto nisu uzeli drugo drzavljanstvo ali svaki dan ih je sve manje i manje... Politicari se brinu dobro za nasu egzistenciju.buhtelj wrote:Zar nije najbolje i u biti jedino dobro u BIH to jer automatski izgubis "drzavljanstvo" (ako se tome moze tako reci!!!) kada uzmes bilo koje drugo drzavljanstvo..... i Zar nije to najbolje sto se moze dogoditi bilo kome iz BIH da ga izbrisu van iz BIH drzavljanstva i da uzme neko EU ili USA drzavljastvo![]()
![]()
-
The_Flyer2002
evo vidite da ovo radi.No_Comment wrote:Jebiga ja nisam imao problema nikakvih ...poslao sam kopiju avionske karte sa datumom leta za Bih kao i ostale osobne podatke i dobio sam novu sharu za nepune dvije hefte...The_Flyer2002 wrote:ako imas kartu za bih posalji im kopiju i uradit ce ti pasos preko reda
!![]()
- Daisy
Ne trazi svaka zemlja ispis, opet ne znam kako je u Americi, ali dosta zemalja u Eu ne trazi i odobrava dvojno. Britanija svakako. Kod mene je problem sto bi ovdje u Londonskom konzulatu to trajalo stoljecima,(jer oni to sve salju u Sarajevo!!???) a u Sarajevu mi za sve treba preko mjesec dana. Posto otac nije Bosanac, oni dole traze da imam ovjerenu saglasnost oca da dijete moze uzeti BH drzavljanstvo (sto je po meni nebuloza, ako je majka drzavljanin) , i jos neke papire koji moraju bii ovjereni kod advokata ovdje. E onda s tim potvrdama u nas MUP i opet sto nekih prijevoda i papira. Zato kazem mozda je najbolje da sacekam da ne bi oni nesto pojednostavnili. Mislim da dijete ima pravo uzeti drzavljastvo do 18 te.
-
bulevarmostar
#47 Re: Bosanski pasos
Koliko kosta biometrijski pasos kada se vadi u BiH? Znam da je procedura ga dobiti ali me intersuje da li se sve moze obaviti (ako vec imas CIPS-ovu licnu) za tre sedmice i da ga samo cekas.
- kockica_kockica
#48 Re: Bosanski pasos
Koliko sam ja upoznata kod nas jos nije pocelo izdavanje biometrijeskih pasosa niti se zna tacno kad ce poceti ...
Tjeraju raju s djecom koja nemaju pasosa da idu u Neum 
-
bulevarmostar
#49 Re: Bosanski pasos
[:roll: Tjeraju raju s djecom koja nemaju pasosa da idu u Neum
[/quote]
A znam, prosle godine sam morao na more preko Svitave jer je bilo neke djece bez pasosa. Na jadranskoj magistrali su nam samo mahnuli.
Nego zna li neko koliko traje procedura za sadasnji BiH pasos kad vec imas CIPS-ovu licnu? Moze li se sve predati za 3 sedmice pa da ga kasnije dobijes?
Ovdje je skoro $200 plus moras licno otici da ti uzmu podatke za biometrijski (to mi je jos $250 avionom do DC-a).
Unaprijed hvala.
A znam, prosle godine sam morao na more preko Svitave jer je bilo neke djece bez pasosa. Na jadranskoj magistrali su nam samo mahnuli.
Nego zna li neko koliko traje procedura za sadasnji BiH pasos kad vec imas CIPS-ovu licnu? Moze li se sve predati za 3 sedmice pa da ga kasnije dobijes?
Ovdje je skoro $200 plus moras licno otici da ti uzmu podatke za biometrijski (to mi je jos $250 avionom do DC-a).
Unaprijed hvala.
- Brisbane
#50 Re: Bosanski pasos
Koliko traje novi BH pasos jel' jopet jadnih 5 godina ?