Pa ako si pročitao vidiš da me čovek stručno navuko?!Chmoljo wrote:
prEtnja, obećanje? šta je hrabrene?
Ali ako je bosanki elajet i pašaluk u pitanju , onda se da razgovorati oko obećanja i pretnji , jer konitnuitet je kontinuitet!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Pa ako si pročitao vidiš da me čovek stručno navuko?!Chmoljo wrote:
prEtnja, obećanje? šta je hrabrene?
pazi samo da ti se tupave stvari ne obiju o glavuhrabren miloradovic wrote:
Pa ako si pročitao vidiš da me čovek stručno navuko?!, a ja da pretim i obećavam preko neta o tupavim tvorevinama kao što su RS i BiH nisam baš nešto u tom fazonu!
![]()
Ali ako je bosanki elajet i pašaluk u pitanju , onda se da razgovorati oko obećanja i pretnji , jer konitnuitet je kontinuitet!
Koja tupava , ova prva ili ova druga?! , pošto je mrtva trka koja je tupavija , tako da mi je sa agonija izbora koja će mi se obiti prva o glavu!Chmoljo wrote:pazi samo da ti se tupave stvari ne obiju o glavuhrabren miloradovic wrote:
Pa ako si pročitao vidiš da me čovek stručno navuko?!, a ja da pretim i obećavam preko neta o tupavim tvorevinama kao što su RS i BiH nisam baš nešto u tom fazonu!
![]()
znaš ti dobro... a sada bujrum, nastavi...hrabren miloradovic wrote:
Koja tupava , ova prva ili ova druga?! , pošto je mrtva trka koja je tupavija , tako da mi je sa agonija izbora koja će mi se obiti prva o glavu!
Aaaa misliš na RS-elajet ili BL-pašaluk?! , ali ne brini , on je takođe dovoljno tupav da nema kontinuitet kao ni ovaj prvi!Chmoljo wrote:znaš ti dobro... a sada bujrum, nastavi...hrabren miloradovic wrote:
Koja tupava , ova prva ili ova druga?! , pošto je mrtva trka koja je tupavija , tako da mi je sa agonija izbora koja će mi se obiti prva o glavu!
Sad te i "Zeleni" navuko pa si u tekstu vec odvojio RS od BIH a to sto si i RS nazvao tupavom nece ti pomoci da ne ospu sad zbog toga sto i BiH kvalifikovao kao TUPAVU.hrabren miloradovic wrote:Pa ako si pročitao vidiš da me čovek stručno navuko?!Chmoljo wrote:
prEtnja, obećanje? šta je hrabrene?, a ja da pretim i obećavam preko neta o tupavim tvorevinama kao što su RS i BiH nisam baš nešto u tom fazonu!
![]()
m`dano i zapisano u naše plemenito va rusazi i Državi Bosanskoj,i Kraljevstvom i vsijem rusagom Bosanskim nam` potvrđeno i ustanovićeno..POVELJA DUBROVČANIMA IZ 1427 GODINE - RADOSLAV PAVLOVIĆ
31.decembra 1427
Budući va velikoj slavi i gospoctvi mojih prijeroditelja plemenito naše,i potom za našu službu milosti i gradove i župe i zemlje koje primismo od Kraljevstva Bosanskoga,nam`dano i zapisano u naše plemenito va rusazi i Državi Bosanskoj,i Kraljevstvom i vsijem rusagom Bosanskim nam` potvrđeno i ustanovićeno...
I bude po milosti Božjoj v`plni državi,gospoduje i uživaje,i od toga dajuće i udjelujuće slugam i plemenitim ljudem,na moji volju daje i zapisuje u baštinu i u plemenito,v` sih vidiv i razmisliv v` srdačnijeg skrovišteh srdca mojego veliku ljubav i srdčanstvo Kneza,vlasteo i vse općine grada Dubrovnika.
I v` vsemu tomuj hote harni biti i počtenijem njim v` vijeki platiti,hotjesmo mi,gospodin Vojevoda Radosav Pavlović,vsesrdno i jednovoljno,i sin mi Knez Ivaniš,i naše natražje što je po muškom koljenu,pravo i poćteno od srca našega,razmisliv...njih veliku i krasnu ljubav i srdčanstvo...
Primismo s milosrđem Kneza,vlastele i vsu općinu grada Dubrovnika i njih posljednje nam` za bratju i srčane prijatelje i da stojimo za njih` i za njih` ostanak kako za kojega godje nas,i da ih čuvamo oda vsakoga neprijatelja kako kojega godi nas.
I ako bi ih koja teškoća dopala ot koje gode strane - Kneza,vlastele i vsu općinu Dubrovačku i njih natražje i njih posljednje - da stojimo o one kako za kojega od nas,jer se i oni nam` takođe objetovaše.
I ako bi mi se po kojem vremenu zgodilo dojti u Dubrovnik meni,Vojevodi Radosavu,ili mi sinu Knezu Ivanišu - da bude u mnije,u Vojevodi Radosavu,i sinu mi Knezu Ivanišu,vlastelin i Knez i vijećnik i sudija,kako u kojem godije vlasteo Dubrovačcih drugonadesete.
I počtovaše mene,gospodina Vojevodu Radosava,i sina mi Kneza Ivaniša i naše posljednje - Knez,vlastele i vsa općina,daše mi i darovaše polaču s mjestom u Dubrovniku,koja je bila protobistara Žorete,de se napravi i uresi,gdje bude potrebno i kako je podobno da jest na vidjenje,jer jest gospocka polača.Daše je mni,gospodinu Vojevodi Radosavu,i sinu mi Knezu Ivanišu,i našem ostanku,pravomu i počtenomu srca našega,što je po muškom koljenu,ali nakon toga po ženskom koljenu što bi od našega srdca...
I ako bi se u koje vrijeme zgodilo ter ja,gospodin Vojevoda Radosav,ili moj sin Knez Ivaniš,našli se na mori,objetovaše mi Knez,vlastele i vsa općina...uzeti nas u njih` drijevijeh,gdje se njim` bude moći,i naše natražje - na njih traćenje i spenzu.
I privesti nas sebi u Dubrovnik.I da nas ne dadu,ni mojega sina Ivaniša,ni našega natraška,nijednom našem neprijatelju - ni za strah,ni za blago,ni za nijednoga človjeka volju segaj svijeta!....
Ujedno, on postaje jedan od prvih predstavnika Bosne na Porti u Istanbulu. Zbog islamskog principa da se na položaje u Carevini dolazi prema sposobnostima, a ne prema pripadnosti privilegiranim staležima, veliki broj Bošnjaka dospjeli su na Porti i širom Carstva na najviše položaje u funkciji velikih vezira, begler bega, kadiaskera, jeničar agasija, defterdara, carskih kapidžija, namjesnika, vezira, paša, muftija, muderrisa, književnika, kadija i šejh-ul-islama. Samo u periodu od 1544. do 1612. godine slijedeći Bošnjaci su bili veliki veziri - sadri azami:
1. Rustem paša Opuković (1544.-1560.)
2. Semiz Ali paša Pračić (1560.-1564.)
3. Tavil Mehmed paša Sokolović (1565.-1579.)
4. Sijavuš paša, u tri navrata vezirovao sedam godina, umro 1594. godine
5. Ibrahim paša, novošherlija, u tri navrata vezirovao četiri godine, umro 1600. godine
6. Javuz Ali paša Malkoč, umro 1604. godine
7. Lala Mehmed paša Sokolović, umro 1607. godine
8. Derviš paša Sokolović, umro 1607. godine
9. Kujundži Murat paša, (1607-1611.)
Veziri sa četiri tuga
1. Pertev paša 1562. godine
2. Lala Kara Mustafa paša Sokolović 1580. godine
3. Halil paša 1594. godine
Veziri s tri tuga
1. Kara Mustafa paša Jurjević 1538. godine
2. Sinan paša Opuković 1553. godine
3. Kara Osman han 1554. godina
4. Pijale paša 1574. godine
5. Mustafa paša Sokolović, pogubljen 1574. godine
6. Ferhat paša Sokolović, stradao u atentatu 1590. godine
7. Hasan paša Sokolović, gazi 1598. godine
8. Gazi Hasan paša Tiro, 1602. godine
9. Ibrahim han Sokolović, (Begler-beg bosanski) 1609. godine
10. Ahmed paša Dugalić, 1612. godine
Veliki admirali - kapudan paše
1. Sofi Ali paša (namjesnik u Egiptu 1562. godine)
2. Murat paša Sokolović, poginuo u Jemenu 1569. godine
3. Oludž Hasan paša - kapudan-paša, 1587. godine
4. Halil paša Lipčanin, umro 1590. godine
5. Gazi Hasan paša Predojević, poginuo kod Siska 1593. godine
6. Husein paša Bajramagić (bosanski begler-beg) 1594. godine
7. Mehmed paša Kljunović, poginuo u Ugarskoj 1600. godine
8. Derviš paša Bajezidagić, poginuo na Otoku sv. Margarete 1601. godine
9. Mustafa paša Sokolović, namjesnik u Budimu 1605. godine
10. Mustafa paša Olovčić, (bosanski begler-beg)
Bosanski namjesnici sa titulom beg
1. Malkoč beg (Dugalić) 1553. godine
2. Hamza beg Biharović 1557. godine
3. Sinan beg Bajramagić 1562. godine
U ovom razdoblju od 68 godina Bošnjaci su dali devet velikih vezira - sadri azama - sa pet tugova, tri vezira sa četiri tuga, deset vezira sa tri tuga, deset namjesnika u pokrajinama, dok su trojica bili bosanski namjesnici s titulom beg sa dva tuga. Dakle, radi se o trideset pet Bošnjaka sa najvišim državnim i vojnim zvanjima u polustoljetnom razdoblju kada je Osmanska carevina bila na vrhuncu svoje moći. Koliko su Bošnjaci bili uključeni u politički život Osmanske carevine svjedoći činjenica da je od 264 bosanska namjesnika u doba Osmanske carevine bilo 63 Bošnjaka. U knjizi Znameniti Bošnjaci i Hercegovci u Turskoj carevini Bašagić je najbrojio 689 Bošnjaka i drugih Južnih Slavena.
mislim da se onaj ko redovno krši pravila foruma ne bi trebao pozivati na ta ista pravila? ili griješim?pionir47 wrote:Meni nije jasno zasto se na ovom forumu tolerira da neko nazove Bosanskog kralja "na prvom mestu srbinom" da se Bosanska drzava u srednjem vijeku stavlja pod navodnicima "drzava" itd. Ovo je ipak bosanski forum.
Jasno mi je da neko moze iznijeti svoje misljenje. Mozmo se slagati ili ne slagati oko necega. Ali neke stvari su historijske cinjenice.
extraordinary wrote:Taj frajer je očito neupućen do bola. Vidio si da je izbjegao moje pitanje ko je bio Zmaj od Bosne i za šta se borio. Ranije je naveo da nikad nismo pokušali da se oslobodimo turske vlasti, pa kad sam ga to pitao, povukao se.
Trebaš to malo sagledati u širem kontekstu. Dva su razloga koja su izrevortirala naše plemstvo- reforme koje je provodilo Osmansko carstvo i priznavanje autonomije Srbiji, kao i predaja istoj nekih područja koja su do tada pripadala Bosanskom pašaluku, što je shvaćeno kao direktno ugrožavanje Bosne. Većina vladajuće klase je ušla u ustanak upravo zato što su ima reformama bivali smanjivani moć i utjecaj, dok sam prilično siguran da je neko nacionalno oslobođenje njima bila zadnja rupa na svirali. A te reforme su bile nužne jer je Osmansko carstvo tad već bilo neefikasne i zaostala zemlja za modernim svijetom. I zamislimo šta bi se desilo da je pokret Gradaščevića uspio i da smo dobili autonomiju? Stvorila bi se rigidna zaostala oblast u kojoj bi još uvijek djelovao zaostali rigidni sistem u kome bi age i begovi imali neograničeni moć, a vrlo vjerovatno bi nastao neki novi sukob jer tada Husein Gradaščević nije imao nikakvih saveznika! Pa ti sad zamisli kakva je budućnost pokreta koji sam na svoju ruku vodi pobunu bez ičije podrške.extraordinary wrote:Zašto bi se iko živ bunio ako mu je dobro u nekom sistemu? Ustanak je nastao iz sličnih pobuda i u sličnom periodu kad su širom Evrope nastajali ustanci, druga stvar je što su domaći kvislinzi, da ih tako nazovem, taj ustanak upropastili prelaskom na tursku stranu u ključnom momentu( Smail-aga Čengić i Rizvanbegović, ako se ne varam).
dokaz da nazivi pašaluka nisu davani prema državama, nego pokrajinama ili gradovima...ponizni wrote:Nije istina da je Bosna bila jedina uređena država koju su Turci "zatekli"Mađarska je do Mohača 1526 bila puno "uređenija" i poznatija pa se poslije/MOHAČA/ osvojeno područje nije zvalo ugarski ili mađarski pašaluk nego Budimski.
OK. Mnogi ejaleti su dobili ime po najvećem gradu provincije kao npr. Bagdad, Basra, Budim, Temišvar, Sam (Damaskus)itd. A šta je onda sa ejaletima: Misir (arapski naziv za Egipat), Yemen, Tunis, Kibris (turski naziv za Kipar), Habeš (od antičkog naziva Etijopije - Abesinija), Rumelija (Rim odnosno Vizantija) i naravno Bosna. Osa, osa ccc dovoljno je pola prilike da impliciraš zaključak da je Bosna neki grad ili provincija. Ja sam mislio da samo Hercegovački Hrvati podržavaju Dodik-Čovoć viziju BiH/3. Ali izgleda da Vas je Dodi regrutovao i van granica naše drage BiH.osa wrote:dokaz da nazivi pašaluka nisu davani prema državama, nego pokrajinama ili gradovima...ponizni wrote:Nije istina da je Bosna bila jedina uređena država koju su Turci "zatekli"Mađarska je do Mohača 1526 bila puno "uređenija" i poznatija pa se poslije/MOHAČA/ osvojeno područje nije zvalo ugarski ili mađarski pašaluk nego Budimski.
Nezbilj wrote:OK. Mnogi ejaleti su dobili ime po najvećem gradu provincije kao npr. Bagdad, Basra, Budim, Temišvar, Sam (Damaskus)itd. A šta je onda sa ejaletima: Misir (arapski naziv za Egipat), Yemen, Tunis, Kibris (turski naziv za Kipar), Habeš (od antičkog naziva Etijopije - Abesinija), Rumelija (Rim odnosno Vizantija) i naravno Bosna. Osa, osa ccc dovoljno je pola prilike da impliciraš zaključak da je Bosna neki grad ili provincija. Ja sam mislio da samo Hercegovački Hrvati podržavaju Dodik-Čovoć viziju BiH/3. Ali izgleda da Vas je Dodi regrutovao i van granica naše drage BiH.osa wrote:dokaz da nazivi pašaluka nisu davani prema državama, nego pokrajinama ili gradovima...ponizni wrote:Nije istina da je Bosna bila jedina uređena država koju su Turci "zatekli"Mađarska je do Mohača 1526 bila puno "uređenija" i poznatija pa se poslije/MOHAČA/ osvojeno područje nije zvalo ugarski ili mađarski pašaluk nego Budimski.
U pravu si.Zamisli da se zvao "Pašaluk Bobovac"ili ne daj bože"Vilajet Jajce"Nezbilj wrote:OK. Mnogi ejaleti su dobili ime po najvećem gradu provincije kao npr. Bagdad, Basra, Budim, Temišvar, Sam (Damaskus)itd. A šta je onda sa ejaletima: Misir (arapski naziv za Egipat), Yemen, Tunis, Kibris (turski naziv za Kipar), Habeš (od antičkog naziva Etijopije - Abesinija), Rumelija (Rim odnosno Vizantija) i naravno Bosna. Osa, osa ccc dovoljno je pola prilike da impliciraš zaključak da je Bosna neki grad ili provincija. Ja sam mislio da samo Hercegovački Hrvati podržavaju Dodik-Čovoć viziju BiH/3. Ali izgleda da Vas je Dodi regrutovao i van granica naše drage BiH.osa wrote:dokaz da nazivi pašaluka nisu davani prema državama, nego pokrajinama ili gradovima...ponizni wrote:Nije istina da je Bosna bila jedina uređena država koju su Turci "zatekli"Mađarska je do Mohača 1526 bila puno "uređenija" i poznatija pa se poslije/MOHAČA/ osvojeno područje nije zvalo ugarski ili mađarski pašaluk nego Budimski.
O tome i govorim. Tako bi danas bi imao bobovački entitet Republika Srpska i Hrvatsku repubiku Herceg Jajce. Niđe veze. Ovako imamo jednu i jedinu milenijsku, vječnu i neprolaznu Bosnu i uz nju svima dragu nam i Hercegovinumajstorina wrote: U pravu si.Zamisli da se zvao "Pašaluk Bobovac"ili ne daj bože"Vilajet Jajce"
u AVNOJ-evskim granicamaNezbilj wrote:O tome i govorim. Tako bi danas bi imao bobovački entitet Republika Srpska i Hrvatsku repubiku Herceg Jajce. Niđe veze. Ovako imamo jednu i jedinu milenijsku, vječnu i neprolaznu Bosnu i uz nju svima dragu nam i Hercegovinumajstorina wrote: U pravu si.Zamisli da se zvao "Pašaluk Bobovac"ili ne daj bože"Vilajet Jajce"
Ne bi da cjepidlačim ali današnja zapadna granica BiH uspostavljena je Karlovačkom mirovnim sporazumu 1699. a istočna Berlinskim kongresom 1878. Dakle zapadne BiH granice su fiksne već 300 godina dok smo na istoku od tog vremena do danas (privremenoChmoljo wrote:u AVNOJ-evskim granicamaNezbilj wrote:O tome i govorim. Tako bi danas bi imao bobovački entitet Republika Srpska i Hrvatsku repubiku Herceg Jajce. Niđe veze. Ovako imamo jednu i jedinu milenijsku, vječnu i neprolaznu Bosnu i uz nju svima dragu nam i Hercegovinumajstorina wrote: U pravu si.Zamisli da se zvao "Pašaluk Bobovac"ili ne daj bože"Vilajet Jajce"![]()