Bosanski Pasaluk -zasto?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

hrabren miloradovic

#26 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by hrabren miloradovic »

Chmoljo wrote:
prEtnja, obećanje? šta je hrabrene? :)
Pa ako si pročitao vidiš da me čovek stručno navuko?! :) , a ja da pretim i obećavam preko neta o tupavim tvorevinama kao što su RS i BiH nisam baš nešto u tom fazonu! :)

Ali ako je bosanki elajet i pašaluk u pitanju , onda se da razgovorati oko obećanja i pretnji , jer konitnuitet je kontinuitet! :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by Chmoljo »

hrabren miloradovic wrote:
Pa ako si pročitao vidiš da me čovek stručno navuko?! :) , a ja da pretim i obećavam preko neta o tupavim tvorevinama kao što su RS i BiH nisam baš nešto u tom fazonu! :)

Ali ako je bosanki elajet i pašaluk u pitanju , onda se da razgovorati oko obećanja i pretnji , jer konitnuitet je kontinuitet! :D
pazi samo da ti se tupave stvari ne obiju o glavu :)
hrabren miloradovic

#28 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Chmoljo wrote:

pazi samo da ti se tupave stvari ne obiju o glavu :)
Koja tupava , ova prva ili ova druga?! , pošto je mrtva trka koja je tupavija , tako da mi je sa agonija izbora koja će mi se obiti prva o glavu! :-D
Chmoljo

#29 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by Chmoljo »

Koja tupava , ova prva ili ova druga?! , pošto je mrtva trka koja je tupavija , tako da mi je sa agonija izbora koja će mi se obiti prva o glavu! :-D
znaš ti dobro... a sada bujrum, nastavi...
extraordinary

#30 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by extraordinary »

Hrabrene, jesi li ikad čuo za Zmaja od Bosne, i znaš li ko je on bio i zašto je dobio taj nadimak? Vidi sa da materiju slabo poznaješ, ako govoriš da Bosna nije pokušala da se oslobodi turske vladavine u 18. ili 19. stoljeću. I ovdje niko ne govori o kontinuitetu bosanske države kroz Tursku, Turska je bila okupator jednako kao Austrija.
hrabren miloradovic

#31 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Chmoljo wrote:
znaš ti dobro... a sada bujrum, nastavi...
Aaaa misliš na RS-elajet ili BL-pašaluk?! , ali ne brini , on je takođe dovoljno tupav da nema kontinuitet kao ni ovaj prvi! :)
SanskiBiser

#32 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by SanskiBiser »

Chmoljo wrote:
prEtnja, obećanje? šta je hrabrene? :)

Sad te i "Zeleni" navuko pa si u tekstu vec odvojio RS od BIH a to sto si i RS nazvao tupavom nece ti pomoci da ne ospu sad zbog toga sto i BiH kvalifikovao kao TUPAVU. :D :lol:

PS
Dodaj F ispred BiH jos se mozes izvuci :razz: :lol:
Aludiraj na TYPO :-D
Chmoljo

#33 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by Chmoljo »

15. Aug. 2010. 22:12 Banned user for reason “krsenje pravila sa-x foruma”
» hrabren miloradovic

ne'š ba hrabrene tako pričat' makar se ja naglavu nasadio. :roll:
extraordinary

#34 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by extraordinary »

Taj frajer je očito neupućen do bola. Vidio si da je izbjegao moje pitanje ko je bio Zmaj od Bosne i za šta se borio. Ranije je naveo da nikad nismo pokušali da se oslobodimo turske vlasti, pa kad sam ga to pitao, povukao se.
pionir47

#35 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by pionir47 »

Meni nije jasno zasto se na ovom forumu tolerira da neko nazove Bosanskog kralja "na prvom mestu srbinom" da se Bosanska drzava u srednjem vijeku stavlja pod navodnicima "drzava" itd. Ovo je ipak bosanski forum.

Jasno mi je da neko moze iznijeti svoje misljenje. Mozmo se slagati ili ne slagati oko necega. Ali neke stvari su historijske cinjenice.

Evo ovaj Hrabren je se opet nalupao tolikih lazi i polu-istina i moderatori naravno to trpe i gledaju. Evi rekao je da Bosna nije bila drzava; da nema dokaza za to itd. A evo sta recimo Radoslav Pavlovic pise 1427. godine:
POVELJA DUBROVČANIMA IZ 1427 GODINE - RADOSLAV PAVLOVIĆ

31.decembra 1427

Budući va velikoj slavi i gospoctvi mojih prijeroditelja plemenito naše,i potom za našu službu milosti i gradove i župe i zemlje koje primismo od Kraljevstva Bosanskoga,nam`dano i zapisano u naše plemenito va rusazi i Državi Bosanskoj,i Kraljevstvom i vsijem rusagom Bosanskim nam` potvrđeno i ustanovićeno...

I bude po milosti Božjoj v`plni državi,gospoduje i uživaje,i od toga dajuće i udjelujuće slugam i plemenitim ljudem,na moji volju daje i zapisuje u baštinu i u plemenito,v` sih vidiv i razmisliv v` srdačnijeg skrovišteh srdca mojego veliku ljubav i srdčanstvo Kneza,vlasteo i vse općine grada Dubrovnika.

I v` vsemu tomuj hote harni biti i počtenijem njim v` vijeki platiti,hotjesmo mi,gospodin Vojevoda Radosav Pavlović,vsesrdno i jednovoljno,i sin mi Knez Ivaniš,i naše natražje što je po muškom koljenu,pravo i poćteno od srca našega,razmisliv...njih veliku i krasnu ljubav i srdčanstvo...

Primismo s milosrđem Kneza,vlastele i vsu općinu grada Dubrovnika i njih posljednje nam` za bratju i srčane prijatelje i da stojimo za njih` i za njih` ostanak kako za kojega godje nas,i da ih čuvamo oda vsakoga neprijatelja kako kojega godi nas.

I ako bi ih koja teškoća dopala ot koje gode strane - Kneza,vlastele i vsu općinu Dubrovačku i njih natražje i njih posljednje - da stojimo o one kako za kojega od nas,jer se i oni nam` takođe objetovaše.

I ako bi mi se po kojem vremenu zgodilo dojti u Dubrovnik meni,Vojevodi Radosavu,ili mi sinu Knezu Ivanišu - da bude u mnije,u Vojevodi Radosavu,i sinu mi Knezu Ivanišu,vlastelin i Knez i vijećnik i sudija,kako u kojem godije vlasteo Dubrovačcih drugonadesete.

I počtovaše mene,gospodina Vojevodu Radosava,i sina mi Kneza Ivaniša i naše posljednje - Knez,vlastele i vsa općina,daše mi i darovaše polaču s mjestom u Dubrovniku,koja je bila protobistara Žorete,de se napravi i uresi,gdje bude potrebno i kako je podobno da jest na vidjenje,jer jest gospocka polača.Daše je mni,gospodinu Vojevodi Radosavu,i sinu mi Knezu Ivanišu,i našem ostanku,pravomu i počtenomu srca našega,što je po muškom koljenu,ali nakon toga po ženskom koljenu što bi od našega srdca...

I ako bi se u koje vrijeme zgodilo ter ja,gospodin Vojevoda Radosav,ili moj sin Knez Ivaniš,našli se na mori,objetovaše mi Knez,vlastele i vsa općina...uzeti nas u njih` drijevijeh,gdje se njim` bude moći,i naše natražje - na njih traćenje i spenzu.

I privesti nas sebi u Dubrovnik.I da nas ne dadu,ni mojega sina Ivaniša,ni našega natraška,nijednom našem neprijatelju - ni za strah,ni za blago,ni za nijednoga človjeka volju segaj svijeta!....
m`dano i zapisano u naše plemenito va rusazi i Državi Bosanskoj,i Kraljevstvom i vsijem rusagom Bosanskim nam` potvrđeno i ustanovićeno..

Evo u prvoj aliniji:

plemenitom Rusagu Bosanskim = plemenitadrzava = zemlja
Pa onda jos ponavlja: I Drzavi Bosanskoj
Pa onda i kraljevstvu i sviju rusagom Bosanskim
no_pasaran

#36 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by no_pasaran »

Zato što su daljnja osmanska osvajanja vođena uglavnom iz Bosne i što su ih uglavnom vodile Bosanske age kojima bi potom osvojena zemlja bila pripisivana.

Zato što je veliki broj Bošnjaka (ne govorim o naciji, ona tada još nije bila izmišljena, govorim o stanovnicima Bosne koji su sami sebe nazivali "Bošnjaci" bez obzira na vjeru) prihvatio islam. Naravno bilo je mnoštvo Bošnjaka koji su ostali nemuslimani ali je iznenađujuće veliki broj njih prihvatio islam i iznenađujuće veliki broj njih je išao na velike istočnjačke univerzitete ili služio na Sultanovom dvoru, mnogi su se pokazali kao velike vojskovođe a čak devet Bošnjaka je dobilo titulu Velikog Vezira (ekvivalent današnjoj funkciji premijera države). Mi bismo to danas nazvali lobiranjem :D

Još jedan od razloga jeste i historijskog karaktera, vidim da neki ovdje smatraju Otomansku imperiju nekom srednjovjekovnom rupom... Otomani su ipak vodili mnogo računa o nauci, o historiji, itd. Ima i to veze, baš kao što nije bez razloga Srbija ostala cjelina nakon svih godina "pauze" u Rumelijskom pašaluku.

Evo egzaktnih podataka:
Ujedno, on postaje jedan od prvih predstavnika Bosne na Porti u Istanbulu. Zbog islamskog principa da se na položaje u Carevini dolazi prema sposobnostima, a ne prema pripadnosti privilegiranim staležima, veliki broj Bošnjaka dospjeli su na Porti i širom Carstva na najviše položaje u funkciji velikih vezira, begler bega, kadiaskera, jeničar agasija, defterdara, carskih kapidžija, namjesnika, vezira, paša, muftija, muderrisa, književnika, kadija i šejh-ul-islama. Samo u periodu od 1544. do 1612. godine slijedeći Bošnjaci su bili veliki veziri - sadri azami:
1. Rustem paša Opuković (1544.-1560.)
2. Semiz Ali paša Pračić (1560.-1564.)
3. Tavil Mehmed paša Sokolović (1565.-1579.)
4. Sijavuš paša, u tri navrata vezirovao sedam godina, umro 1594. godine
5. Ibrahim paša, novošherlija, u tri navrata vezirovao četiri godine, umro 1600. godine
6. Javuz Ali paša Malkoč, umro 1604. godine
7. Lala Mehmed paša Sokolović, umro 1607. godine
8. Derviš paša Sokolović, umro 1607. godine
9. Kujundži Murat paša, (1607-1611.)

Veziri sa četiri tuga

1. Pertev paša 1562. godine
2. Lala Kara Mustafa paša Sokolović 1580. godine
3. Halil paša 1594. godine

Veziri s tri tuga

1. Kara Mustafa paša Jurjević 1538. godine
2. Sinan paša Opuković 1553. godine
3. Kara Osman han 1554. godina
4. Pijale paša 1574. godine
5. Mustafa paša Sokolović, pogubljen 1574. godine
6. Ferhat paša Sokolović, stradao u atentatu 1590. godine
7. Hasan paša Sokolović, gazi 1598. godine
8. Gazi Hasan paša Tiro, 1602. godine
9. Ibrahim han Sokolović, (Begler-beg bosanski) 1609. godine
10. Ahmed paša Dugalić, 1612. godine

Veliki admirali - kapudan paše

1. Sofi Ali paša (namjesnik u Egiptu 1562. godine)
2. Murat paša Sokolović, poginuo u Jemenu 1569. godine
3. Oludž Hasan paša - kapudan-paša, 1587. godine
4. Halil paša Lipčanin, umro 1590. godine
5. Gazi Hasan paša Predojević, poginuo kod Siska 1593. godine
6. Husein paša Bajramagić (bosanski begler-beg) 1594. godine
7. Mehmed paša Kljunović, poginuo u Ugarskoj 1600. godine
8. Derviš paša Bajezidagić, poginuo na Otoku sv. Margarete 1601. godine
9. Mustafa paša Sokolović, namjesnik u Budimu 1605. godine
10. Mustafa paša Olovčić, (bosanski begler-beg)

Bosanski namjesnici sa titulom beg

1. Malkoč beg (Dugalić) 1553. godine
2. Hamza beg Biharović 1557. godine
3. Sinan beg Bajramagić 1562. godine

U ovom razdoblju od 68 godina Bošnjaci su dali devet velikih vezira - sadri azama - sa pet tugova, tri vezira sa četiri tuga, deset vezira sa tri tuga, deset namjesnika u pokrajinama, dok su trojica bili bosanski namjesnici s titulom beg sa dva tuga. Dakle, radi se o trideset pet Bošnjaka sa najvišim državnim i vojnim zvanjima u polustoljetnom razdoblju kada je Osmanska carevina bila na vrhuncu svoje moći. Koliko su Bošnjaci bili uključeni u politički život Osmanske carevine svjedoći činjenica da je od 264 bosanska namjesnika u doba Osmanske carevine bilo 63 Bošnjaka. U knjizi Znameniti Bošnjaci i Hercegovci u Turskoj carevini Bašagić je najbrojio 689 Bošnjaka i drugih Južnih Slavena.
Chmoljo

#37 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by Chmoljo »

pionir47 wrote:Meni nije jasno zasto se na ovom forumu tolerira da neko nazove Bosanskog kralja "na prvom mestu srbinom" da se Bosanska drzava u srednjem vijeku stavlja pod navodnicima "drzava" itd. Ovo je ipak bosanski forum.

Jasno mi je da neko moze iznijeti svoje misljenje. Mozmo se slagati ili ne slagati oko necega. Ali neke stvari su historijske cinjenice.
mislim da se onaj ko redovno krši pravila foruma ne bi trebao pozivati na ta ista pravila? ili griješim? :zjev: :sax:
letacina

#38 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by letacina »

extraordinary wrote:Taj frajer je očito neupućen do bola. Vidio si da je izbjegao moje pitanje ko je bio Zmaj od Bosne i za šta se borio. Ranije je naveo da nikad nismo pokušali da se oslobodimo turske vlasti, pa kad sam ga to pitao, povukao se.

A da li bi do tog pokušaja oslobađanja od Turaka došlo da našim agama, begovima, ajanima i kapetanima nisu odgovarale reforme koje je provodilo Osmansko carstvo?
extraordinary

#39 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by extraordinary »

Zašto bi se iko živ bunio ako mu je dobro u nekom sistemu? Ustanak je nastao iz sličnih pobuda i u sličnom periodu kad su širom Evrope nastajali ustanci, druga stvar je što su domaći kvislinzi, da ih tako nazovem, taj ustanak upropastili prelaskom na tursku stranu u ključnom momentu( Smail-aga Čengić i Rizvanbegović, ako se ne varam).
VerticalHairFactor

#40 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by VerticalHairFactor »

Ma, Hrabren se trudio prikriti, ali je provalilo iz njega na kraju. Cijelo vrijeme "ufol" nema on stava o današnjim zbivanjima u kontekstu historijskih mitova, a potom je to samo "izrigalo" iz njega. Tanka je linija, ipak, pukla. I dalje ne mogu shvatiti toliko mržnje prema Bosni, ne mogu shvatiti da je ljudima toliko stalo smjestiti poimanje nacije u 19-20 stoljeću u kontekst onoga što se dešavalo 6-7 stoljeća ranije, niti činjenicu da se imaginarne zajednice smještaju u kontekst nekakvih "apsolutnih i pradrevnih" istina, koje kao treba da obilježe sve što čovjek jeste u Bosni, i tako se odbrani mit o nekakvom "bošnjačkom grijehu"...
letacina

#41 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by letacina »

extraordinary wrote:Zašto bi se iko živ bunio ako mu je dobro u nekom sistemu? Ustanak je nastao iz sličnih pobuda i u sličnom periodu kad su širom Evrope nastajali ustanci, druga stvar je što su domaći kvislinzi, da ih tako nazovem, taj ustanak upropastili prelaskom na tursku stranu u ključnom momentu( Smail-aga Čengić i Rizvanbegović, ako se ne varam).
Trebaš to malo sagledati u širem kontekstu. Dva su razloga koja su izrevortirala naše plemstvo- reforme koje je provodilo Osmansko carstvo i priznavanje autonomije Srbiji, kao i predaja istoj nekih područja koja su do tada pripadala Bosanskom pašaluku, što je shvaćeno kao direktno ugrožavanje Bosne. Većina vladajuće klase je ušla u ustanak upravo zato što su ima reformama bivali smanjivani moć i utjecaj, dok sam prilično siguran da je neko nacionalno oslobođenje njima bila zadnja rupa na svirali. A te reforme su bile nužne jer je Osmansko carstvo tad već bilo neefikasne i zaostala zemlja za modernim svijetom. I zamislimo šta bi se desilo da je pokret Gradaščevića uspio i da smo dobili autonomiju? Stvorila bi se rigidna zaostala oblast u kojoj bi još uvijek djelovao zaostali rigidni sistem u kome bi age i begovi imali neograničeni moć, a vrlo vjerovatno bi nastao neki novi sukob jer tada Husein Gradaščević nije imao nikakvih saveznika! Pa ti sad zamisli kakva je budućnost pokreta koji sam na svoju ruku vodi pobunu bez ičije podrške.

A što se tiče Ali-paše i Smai-age, pa nije tako teško razumjeti njihovu izdaju. Turci su im obećali povlastice ako stanu na njihovu stranu, isto kao i ovi prvi koji su se pobunili protiv gubitka povlastica.
I to je uistinu tragedija Bošnjaka. Kao muslimani u Evropi moglo su jedino biti oslonjeni na Osmansko cartsvo, bez dodira s Evropom, zapadnim svijetom i njegovim vrijednostima (tek će dolazak Austro-Ugarske stvari promijeniti), što je i prouzrokovalo nepostojanje nacionalnog identiteta..
Last edited by letacina on 29/08/2010 14:58, edited 1 time in total.
extraordinary

#42 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by extraordinary »

Pa šta sam drugo rekao, kad im je prestalo biti dobro digli su ustanak:) Smail-aga Čengić i Rizvanbegović su se pobunili, koliko ja znam, jer njima nije dato da vode pokret otpora.

A to za budućnost države se ne slažem, ne smatram baš da smo nesposobni za bilo šta. Malo me ta priča i nervira, vječito nipodaštavanje svega našeg. Ipak, sva sreća pa je Austro-Ugarska okupirala i anektirala ove prostore, jer je Osmansko carstvo bilo potpuno zaostalo i nije baš da se prostor BiH mogao razlikovati od ostatka carstva.
ponizni

#43 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by ponizni »

Nije istina da je Bosna bila jedina uređena država koju su Turci "zatekli"Mađarska je do Mohača 1526 bila puno "uređenija" i poznatija pa se poslije/MOHAČA/ osvojeno područje nije zvalo ugarski ili mađarski pašaluk nego Budimski.
osa

#44 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by osa »

ponizni wrote:Nije istina da je Bosna bila jedina uređena država koju su Turci "zatekli"Mađarska je do Mohača 1526 bila puno "uređenija" i poznatija pa se poslije/MOHAČA/ osvojeno područje nije zvalo ugarski ili mađarski pašaluk nego Budimski.
dokaz da nazivi pašaluka nisu davani prema državama, nego pokrajinama ili gradovima...
Nezbilj

#45 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by Nezbilj »

osa wrote:
ponizni wrote:Nije istina da je Bosna bila jedina uređena država koju su Turci "zatekli"Mađarska je do Mohača 1526 bila puno "uređenija" i poznatija pa se poslije/MOHAČA/ osvojeno područje nije zvalo ugarski ili mađarski pašaluk nego Budimski.
dokaz da nazivi pašaluka nisu davani prema državama, nego pokrajinama ili gradovima...
OK. Mnogi ejaleti su dobili ime po najvećem gradu provincije kao npr. Bagdad, Basra, Budim, Temišvar, Sam (Damaskus)itd. A šta je onda sa ejaletima: Misir (arapski naziv za Egipat), Yemen, Tunis, Kibris (turski naziv za Kipar), Habeš (od antičkog naziva Etijopije - Abesinija), Rumelija (Rim odnosno Vizantija) i naravno Bosna. Osa, osa ccc dovoljno je pola prilike da impliciraš zaključak da je Bosna neki grad ili provincija. Ja sam mislio da samo Hercegovački Hrvati podržavaju Dodik-Čovoć viziju BiH/3. Ali izgleda da Vas je Dodi regrutovao i van granica naše drage BiH. :D
osa

#46 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by osa »

Nezbilj wrote:
osa wrote:
OK. Mnogi ejaleti su dobili ime po najvećem gradu provincije kao npr. Bagdad, Basra, Budim, Temišvar, Sam (Damaskus)itd. A šta je onda sa ejaletima: Misir (arapski naziv za Egipat), Yemen, Tunis, Kibris (turski naziv za Kipar), Habeš (od antičkog naziva Etijopije - Abesinija), Rumelija (Rim odnosno Vizantija) i naravno Bosna. Osa, osa ccc dovoljno je pola prilike da impliciraš zaključak da je Bosna neki grad ili provincija. Ja sam mislio da samo Hercegovački Hrvati podržavaju Dodik-Čovoć viziju BiH/3. Ali izgleda da Vas je Dodi regrutovao i van granica naše drage BiH. :D

onda dodi napisa i prvi ustav fnrj, naime i u njemu bosna bijaše samo dio bih, i titu izlevatio, izgleda....
majstorina

#47 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by majstorina »

Nezbilj wrote:
osa wrote:
U pravu si.Zamisli da se zvao "Pašaluk Bobovac"ili ne daj bože"Vilajet Jajce"
Nezbilj

#48 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by Nezbilj »

majstorina wrote: U pravu si.Zamisli da se zvao "Pašaluk Bobovac"ili ne daj bože"Vilajet Jajce"
O tome i govorim. Tako bi danas bi imao bobovački entitet Republika Srpska i Hrvatsku repubiku Herceg Jajce. Niđe veze. Ovako imamo jednu i jedinu milenijsku, vječnu i neprolaznu Bosnu i uz nju svima dragu nam i Hercegovinu :mrgreen:
Chmoljo

#49 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by Chmoljo »

Nezbilj wrote:
majstorina wrote: U pravu si.Zamisli da se zvao "Pašaluk Bobovac"ili ne daj bože"Vilajet Jajce"
O tome i govorim. Tako bi danas bi imao bobovački entitet Republika Srpska i Hrvatsku repubiku Herceg Jajce. Niđe veze. Ovako imamo jednu i jedinu milenijsku, vječnu i neprolaznu Bosnu i uz nju svima dragu nam i Hercegovinu :mrgreen:
u AVNOJ-evskim granicama :oops: :mrgreen:
Nezbilj

#50 Re: Bosanski Pasaluk -zasto?

Post by Nezbilj »

Chmoljo wrote:
Nezbilj wrote:
u AVNOJ-evskim granicama :oops: :mrgreen:
Ne bi da cjepidlačim ali današnja zapadna granica BiH uspostavljena je Karlovačkom mirovnim sporazumu 1699. a istočna Berlinskim kongresom 1878. Dakle zapadne BiH granice su fiksne već 300 godina dok smo na istoku od tog vremena do danas (privremeno :D ) ostali bez Sandžaka i izlaza na Bokokotorski zaliv. Avnojevske granice su zapravo identičke granicama u kojima je Austrougarska okupirala BiH sedamdesetak godina ranije. Dakle Avnojevske granice su se samo pridržavale ranijih važećih međunarodnih mirovnih sporazuma kojima su krojene granice Evrope. Istina je zapravo da su granice BiH ostale praktično nepromjenjene od konca 17. vijeka :roll:
Post Reply