Bosanski multikulturalizam pred krahom
- zambaklija
#51 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
nažalost spoznajom mišljenja mog štalskog življa...zatvaramo se u torove ,definitivno,seljačka narav pobjeđuje i gubimo,kao uvijek,zbogom Bosno....
nadam se da griješim
- exliberal
#52 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Bosanski "multikulturizam" koji je postojao do rata definitivno se vratit nece. Realno gledajuci niko nije zainteresovan da pravi tu leopardovu kozu. Sa druge strane stalno spominjanje tog predratnog multikulturizma kao neceg specijalnog i svetog je cista demagogija. Predratni gradovi su bili izmjesani i to vecinom novogradnja. Starije gradske cetvrti ( mahale) su bile ciste i nema potrebe da sad to objasnjavamo.....o selima necemo ni da pricamo....ja sam se susreo sa slucajem gdje se par iz okoline foce uzeo i pobjegao u grad jer ni njegov ( srbin) ni njen ( musliman) otac nije htjeo ni da cuje za to.....ljudi se dogovorili preko posrednika da se nadju u hotelu u foci i da rijese ovaj "problem". Meni tad nije to islo u glavu sto se pravi toliko problem dok mi oni ( taj bracni par) nije objasni da sebi neidu u muslimanska sela i kafane niti muslimani neidu u srpska.....hej ba to bilo 88 ...ja dosao par mjeseci prije toga iz vojske..nekontam....sad mi je jasno
Kako da se trenutno stanje popravi?....realno gledajuci neznam niti vidim da je ikome zaista stalo do mjesanja sto je razumnjivo ako pogledamo zadnji rat.
Kako da se trenutno stanje popravi?....realno gledajuci neznam niti vidim da je ikome zaista stalo do mjesanja sto je razumnjivo ako pogledamo zadnji rat.
-
Stari
#53 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Ako sam ispravno shvatio ovaj zadnji post pod multikulturalnoscu se dakle ne podrazumjeva samo suzivot ...komsiluk...miroljubiva koegzistencija nego je pud tom firmom i imperativ spolnog - genetskog - krvnog mijesanja.
Ups ...znao sam da ce tema prije ili docnije ...ukliziti i to podrucje...i pravo da vam kazem ...ne znam ni sta bih vam rekao. U idealnom slucaju ...pa i nema veze ...nek se prca ko s kim stigne...sve dok bi stvar sa naicionalnoscu, drzavljastvom , etnickom pripadnoscu bila rijesena na jedan stabilan nacin.
Oni koji misle da je samo cvijet iz tudje baste ...lijep, privlacan, mirisan, gradjanski i cool ...a sve iz svoje baste nazivaju seljaklukom, Shtalom, idiotlukom, Balijama .....ti i takvi imaju ponajprije problem sami sa sobom ...valjda ...problem komplexa nize vrijednosti ...sta li ?
Jedan pisac jednom napisa (prafraziram) ...protiv sam drzava kod kojih je unutrasnji neprijatelj jaci od vanjskog. Ako se vremenom ispostavi da Bosnjaci vise apsolutno nisu za projekat Multi-kulti (a oni imaju najvise razloga da njime iz iskustva ne budu zadovoljni)... onda toga nece ni biti ...i zavrsena prica. To je , ako nista drugo, oduvijek bila stvar ukusa...ili volis svoje ...ili volis tudje....ponekad je tesko i jedno i drugo ...ali nije namoguce.
Ups ...znao sam da ce tema prije ili docnije ...ukliziti i to podrucje...i pravo da vam kazem ...ne znam ni sta bih vam rekao. U idealnom slucaju ...pa i nema veze ...nek se prca ko s kim stigne...sve dok bi stvar sa naicionalnoscu, drzavljastvom , etnickom pripadnoscu bila rijesena na jedan stabilan nacin.
Oni koji misle da je samo cvijet iz tudje baste ...lijep, privlacan, mirisan, gradjanski i cool ...a sve iz svoje baste nazivaju seljaklukom, Shtalom, idiotlukom, Balijama .....ti i takvi imaju ponajprije problem sami sa sobom ...valjda ...problem komplexa nize vrijednosti ...sta li ?
Jedan pisac jednom napisa (prafraziram) ...protiv sam drzava kod kojih je unutrasnji neprijatelj jaci od vanjskog. Ako se vremenom ispostavi da Bosnjaci vise apsolutno nisu za projekat Multi-kulti (a oni imaju najvise razloga da njime iz iskustva ne budu zadovoljni)... onda toga nece ni biti ...i zavrsena prica. To je , ako nista drugo, oduvijek bila stvar ukusa...ili volis svoje ...ili volis tudje....ponekad je tesko i jedno i drugo ...ali nije namoguce.
- Diogen_iz_Sinope
#54 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Po mom misljenju, period od WWII pa do ovog zadnjeg rata nije uopste u fokusu imao multikulturalizam vec forsirani unikulturalizam.exliberal wrote:Bosanski "multikulturizam" koji je postojao do rata definitivno se vratit nece. Realno gledajuci niko nije zainteresovan da pravi tu leopardovu kozu. Sa druge strane stalno spominjanje tog predratnog multikulturizma kao neceg specijalnog i svetog je cista demagogija. Predratni gradovi su bili izmjesani i to vecinom novogradnja. Starije gradske cetvrti ( mahale) su bile ciste i nema potrebe da sad to objasnjavamo.....o selima necemo ni da pricamo....ja sam se susreo sa slucajem gdje se par iz okoline foce uzeo i pobjegao u grad jer ni njegov ( srbin) ni njen ( musliman) otac nije htjeo ni da cuje za to.....ljudi se dogovorili preko posrednika da se nadju u hotelu u foci i da rijese ovaj "problem". Meni tad nije to islo u glavu sto se pravi toliko problem dok mi oni ( taj bracni par) nije objasni da sebi neidu u muslimanska sela i kafane niti muslimani neidu u srpska.....hej ba to bilo 88 ...ja dosao par mjeseci prije toga iz vojske..nekontam....sad mi je jasno
I koliko god ja cijenio ideje socijalne pravde i jednakosti toliko ne cijenim nametanje volje bilo kome pa samim tim i ideje unikulturalizma.
A sto se tice multikulture na ovim prostorima ona je mnogo mnogo starija od samog doba socijalizma (btw, mi nikada nismo dosli u stadij komunizma koji je na zalost zasad i za mnoge buduce vijekove samo utopija).
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#55 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Diogen_iz_Sinope wrote:Po mom misljenju, period od WWII pa do ovog zadnjeg rata nije uopste u fokusu imao multikulturalizam vec forsirani unikulturalizam.exliberal wrote:Bosanski "multikulturizam" koji je postojao do rata definitivno se vratit nece. Realno gledajuci niko nije zainteresovan da pravi tu leopardovu kozu. Sa druge strane stalno spominjanje tog predratnog multikulturizma kao neceg specijalnog i svetog je cista demagogija. Predratni gradovi su bili izmjesani i to vecinom novogradnja. Starije gradske cetvrti ( mahale) su bile ciste i nema potrebe da sad to objasnjavamo.....o selima necemo ni da pricamo....ja sam se susreo sa slucajem gdje se par iz okoline foce uzeo i pobjegao u grad jer ni njegov ( srbin) ni njen ( musliman) otac nije htjeo ni da cuje za to.....ljudi se dogovorili preko posrednika da se nadju u hotelu u foci i da rijese ovaj "problem". Meni tad nije to islo u glavu sto se pravi toliko problem dok mi oni ( taj bracni par) nije objasni da sebi neidu u muslimanska sela i kafane niti muslimani neidu u srpska.....hej ba to bilo 88 ...ja dosao par mjeseci prije toga iz vojske..nekontam....sad mi je jasno
I koliko god ja cijenio ideje socijalne pravde i jednakosti toliko ne cijenim nametanje volje bilo kome pa samim tim i ideje unikulturalizma.
A sto se tice multikulture na ovim prostorima ona je mnogo mnogo starija od samog doba socijalizma (btw, mi nikada nismo dosli u stadij komunizma koji je na zalost zasad i za mnoge buduce vijekove samo utopija).
Može li se ta stara multikulturnost na ovim prostorima nazvati ''tradicija komšiluka''?
- nikad_vise
#56 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
mislim da anketa nikako nije ok..zar je moguca opcija da cemo se jos vise razilazit
ako ovo nije vrhunac razilazenja i kraha multikulturalizma onda neznam sta je 
-
theTruePath
#57 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Heh,,ruski muslimani takodjer spominju tradiciju komsiluka,,nevjerovatno kako smo slicniPipiDugaDevetka wrote:Diogen_iz_Sinope wrote:Po mom misljenju, period od WWII pa do ovog zadnjeg rata nije uopste u fokusu imao multikulturalizam vec forsirani unikulturalizam.exliberal wrote:Bosanski "multikulturizam" koji je postojao do rata definitivno se vratit nece. Realno gledajuci niko nije zainteresovan da pravi tu leopardovu kozu. Sa druge strane stalno spominjanje tog predratnog multikulturizma kao neceg specijalnog i svetog je cista demagogija. Predratni gradovi su bili izmjesani i to vecinom novogradnja. Starije gradske cetvrti ( mahale) su bile ciste i nema potrebe da sad to objasnjavamo.....o selima necemo ni da pricamo....ja sam se susreo sa slucajem gdje se par iz okoline foce uzeo i pobjegao u grad jer ni njegov ( srbin) ni njen ( musliman) otac nije htjeo ni da cuje za to.....ljudi se dogovorili preko posrednika da se nadju u hotelu u foci i da rijese ovaj "problem". Meni tad nije to islo u glavu sto se pravi toliko problem dok mi oni ( taj bracni par) nije objasni da sebi neidu u muslimanska sela i kafane niti muslimani neidu u srpska.....hej ba to bilo 88 ...ja dosao par mjeseci prije toga iz vojske..nekontam....sad mi je jasno
A sto se tice multikulture na ovim prostorima ona je mnogo mnogo starija od samog doba socijalizma (btw, mi nikada nismo dosli u stadij komunizma koji je na zalost zasad i za mnoge buduce vijekove samo utopija).![]()
![]()
![]()
Može li se ta stara multikulturnost na ovim prostorima nazvati ''tradicija komšiluka''?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#58 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Kriza jeste žestoka, niko ne spori, ali ja vjerujem, nadam se da ovo nije kraj Bosne jer od svog početka Bosna je višeznačna i oduvijek je bila sklonište, azil za druge i drugačije. Ta tradicija komšiluka, to bosansko multi-kulti je suština i bit Bosne. Nestane li toga, nestaće i Bosne!nikad_vise wrote:mislim da anketa nikako nije ok..zar je moguca opcija da cemo se jos vise razilazitako ovo nije vrhunac razilazenja i kraha multikulturalizma onda neznam sta je
- PipiDugaDevetka
#59 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Ruski muslimani su ruski, a bosanski muslimani su bosanski. Samo je u Bosni za vrijeme turskog ogromnog carstva vladao običajni zakon zvani, ''pendžeranje''. Džaba su bili fermani i katil edikti cara, Bosna je ostajala bosanska i u takvim uslovima.theTruePath wrote:Heh,,ruski muslimani takodjer spominju tradiciju komsiluka,,nevjerovatno kako smo slicni
Od ''pendžeranja'', ''windowsiranja'' do MSN mesindžera!
-
theTruePath
#60 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
samo ti navodim koliko slicnosti imamo zbog osmanskog uticaja,i u njih je centralna ta prica o komsiluku i "fildzan viska"..to je prije svega doslo od islamaPipiDugaDevetka wrote:Ruski muslimani su ruski, a bosanski muslimani su bosanski. Samo je u Bosni za vrijeme turskog ogromnog carstva vladao običajni zakon zvani, ''pendžeranje''. Džaba su bili fermani i katil edikti cara, Bosna je ostajala bosanska i u takvim uslovima.theTruePath wrote:Heh,,ruski muslimani takodjer spominju tradiciju komsiluka,,nevjerovatno kako smo slicni
Od ''pendžeranja'', ''windowsiranja'' do MSN mesindžera!
![]()
![]()
![]()
-
theTruePath
#61 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
mislim da anketa nikako nije ok..zar je moguca opcija da cemo se jos vise razilazitako ovo nije vrhunac razilazenja i kraha multikulturalizma onda neznam sta je
Danas se djeca radjaju i zive odvojeno,bit ce gori nego mi danas
- nikad_vise
#62 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
nemoguce..djeca nebi imal pojma o tolikoj mrznji i svemu da ih ne poduce njihovi starci kako je jednog davnog ljeta neki draza drzao povjesne govore..kako su krivi bosnjaci,srbi,hrvati..ja iskreno hocu da vjerujem da ce se bas ta djeca ponasati mnogo rasterecenije od ovih gluposti..i da ce vise ganjati provoda nego tapkat po historijitheTruePath wrote:mislim da anketa nikako nije ok..zar je moguca opcija da cemo se jos vise razilazitako ovo nije vrhunac razilazenja i kraha multikulturalizma onda neznam sta je
-
theTruePath
#63 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
nikad_vise wrote:nemoguce..djeca nebi imal pojma o tolikoj mrznji i svemu da ih ne poduce njihovi starci kako je jednog davnog ljeta neki draza drzao povjesne govore..kako su krivi bosnjaci,srbi,hrvati..ja iskreno hocu da vjerujem da ce se bas ta djeca ponasati mnogo rasterecenije od ovih gluposti..i da ce vise ganjati provoda nego tapkat po historijitheTruePath wrote:mislim da anketa nikako nije ok..zar je moguca opcija da cemo se jos vise razilazitako ovo nije vrhunac razilazenja i kraha multikulturalizma onda neznam sta je
Ti zelis da djeca zaborave proslost? ne moze ni to.Nasa je obaveza da ih poducimo o genocidu i proslosti
-
jarancuga
#64 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
bosnjaci su vazda bili i ostali za multi-kulti....
za vrijeme agresije na BiH su sacuvali obraz kada su vec bili otpisani...cak sta vise, taj urodjeni merhametluk im se vise puta odbijao ( odbija ) o glavu...ponekad vise vole tudje nego svoje...jos je jako izrazen kopleks manje vrijednosti decenijama nabijan za vrijeme komunizma....ali opet ne udarise na komsiju i komsiluk...
svako poredjenje cetnika,ustasa i balija ( procitah u nekom postu ) je nsita drugo neg perfidan i prljav pokusaj sve staviti u jedan kos....
za vrijeme agresije na BiH su sacuvali obraz kada su vec bili otpisani...cak sta vise, taj urodjeni merhametluk im se vise puta odbijao ( odbija ) o glavu...ponekad vise vole tudje nego svoje...jos je jako izrazen kopleks manje vrijednosti decenijama nabijan za vrijeme komunizma....ali opet ne udarise na komsiju i komsiluk...
svako poredjenje cetnika,ustasa i balija ( procitah u nekom postu ) je nsita drugo neg perfidan i prljav pokusaj sve staviti u jedan kos....
- essex
#65 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
joj postavljaca teme, drito iz dodina i dragancetova kabineta
multikulturalizam nemoze biti pred krahom, samo moze biti potisnut (kao sto i jeste, strahom, ratom, genocidom...), jer multikulturalizam cvjeta jedino u prosperitetu i stabilnosti sistema. zbog toga i jeste izbio rat (pored vjekovnostoljetnih aspiracija komsija o podjeli bosne), da se unisti ono sto se izgradilo vjekovima i iskazalo kroz mjesovite brakove, a to je da vjera nije ona koja odredjuje sve u zivotu (za razliku od multikulturnog shvacanja, danasnje uredjenje upravo pocinje od vjere kao parametra za sve) nego je sastavni dio svakodnevnog zivota, i to samo jedan dio...
da li je bosanski multikulturalizam pred krahom? prestrasen jeste sigurno, 20 godina generacije se obrazuju u torovskoj filozofiji i strahu, poljujan je sihurno...medjutim, najveci problem je sto u posljednjih 20 godina bas multikulturalizam nie ni dobio sansu da pokaze svoj sjaj, a nije dobio zbog svega onog gore recenog, toraskih politika koje se plase multikulturnog kao vampir svijelta zore...politicki, prvo treba se izboriti da se bosanci kao etnija priznaju na istoj ravni sa konstitutivnim (ustvari, treba unistiti konstitutivnost torova, ali ako se ne uspije u pocetku jednostavno zahtijevati 4-ti konstitutivnu kategoriju, priznate kao bosance) i na taj nacin dati sansu multikulturnim shvacanjima da se politicki bore za svoje ideje i ciljeve. bosanac je oduvijek bio multikulturan, nama kao bosancima nikada nije bilo vazno ko je koje vjere nego kakav je ko covjek. bas mi bosanci danas imamo najmanje upliva u politiku nase Domovine, a razlog je svima jasan, treba ubiti multikulturalizam i bosanca kao takvog jer smeta torasima i propalobegovima da mogu pocijepati bosnu kako njima odgovara, pa je i postavljac teme u tom stilu i za te ciljeve i postavio temu...
jednostavno, zatraziti na popisu da se prizna izjasnjavanje kao bosanac, potom podnjeti ustavnom sudu za priznanje bosanske etnije kao konstitutivne, ako se dobije odbijenica strazbur je sljedeci korak i tu ce se sigurno dobiti presuda u nasu korist (jer po povelji o ljudskim pravima na koju su torasi pristali kroz potpisivanje daytona, niko nema prava da negira jednakost nikome) i vrati ce se na implementaciju..jasno, misevi torovski i njihove sluge propalobegovi ce naci nacina da to blokiraju (kao i sejdic-finci) ali to ce im samo biti jos jedan kamen oko vrata koji ce ih povuci dole, u mrak iz kojeg su i dosli i u koji ih treba ponovo vratiti i zacementirati da se nikada vise nevrate i ostaviti bosanskoj multikulturi, milenijumskoj, da se i dalje brine o svojoj Domovini i svojoj buducnosti...
multikulturalizam nemoze biti pred krahom, samo moze biti potisnut (kao sto i jeste, strahom, ratom, genocidom...), jer multikulturalizam cvjeta jedino u prosperitetu i stabilnosti sistema. zbog toga i jeste izbio rat (pored vjekovnostoljetnih aspiracija komsija o podjeli bosne), da se unisti ono sto se izgradilo vjekovima i iskazalo kroz mjesovite brakove, a to je da vjera nije ona koja odredjuje sve u zivotu (za razliku od multikulturnog shvacanja, danasnje uredjenje upravo pocinje od vjere kao parametra za sve) nego je sastavni dio svakodnevnog zivota, i to samo jedan dio...
da li je bosanski multikulturalizam pred krahom? prestrasen jeste sigurno, 20 godina generacije se obrazuju u torovskoj filozofiji i strahu, poljujan je sihurno...medjutim, najveci problem je sto u posljednjih 20 godina bas multikulturalizam nie ni dobio sansu da pokaze svoj sjaj, a nije dobio zbog svega onog gore recenog, toraskih politika koje se plase multikulturnog kao vampir svijelta zore...politicki, prvo treba se izboriti da se bosanci kao etnija priznaju na istoj ravni sa konstitutivnim (ustvari, treba unistiti konstitutivnost torova, ali ako se ne uspije u pocetku jednostavno zahtijevati 4-ti konstitutivnu kategoriju, priznate kao bosance) i na taj nacin dati sansu multikulturnim shvacanjima da se politicki bore za svoje ideje i ciljeve. bosanac je oduvijek bio multikulturan, nama kao bosancima nikada nije bilo vazno ko je koje vjere nego kakav je ko covjek. bas mi bosanci danas imamo najmanje upliva u politiku nase Domovine, a razlog je svima jasan, treba ubiti multikulturalizam i bosanca kao takvog jer smeta torasima i propalobegovima da mogu pocijepati bosnu kako njima odgovara, pa je i postavljac teme u tom stilu i za te ciljeve i postavio temu...
jednostavno, zatraziti na popisu da se prizna izjasnjavanje kao bosanac, potom podnjeti ustavnom sudu za priznanje bosanske etnije kao konstitutivne, ako se dobije odbijenica strazbur je sljedeci korak i tu ce se sigurno dobiti presuda u nasu korist (jer po povelji o ljudskim pravima na koju su torasi pristali kroz potpisivanje daytona, niko nema prava da negira jednakost nikome) i vrati ce se na implementaciju..jasno, misevi torovski i njihove sluge propalobegovi ce naci nacina da to blokiraju (kao i sejdic-finci) ali to ce im samo biti jos jedan kamen oko vrata koji ce ih povuci dole, u mrak iz kojeg su i dosli i u koji ih treba ponovo vratiti i zacementirati da se nikada vise nevrate i ostaviti bosanskoj multikulturi, milenijumskoj, da se i dalje brine o svojoj Domovini i svojoj buducnosti...
- essex
#66 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
anketu mozes frizirati preko proxia...posao za umobolnike koji zele da prikazu "realno" stanje...podji samo od nacina na koji je tema postavljena, ko je postavio i jasno ti je ko je i frizira...nikad_vise wrote:mislim da anketa nikako nije ok..zar je moguca opcija da cemo se jos vise razilazitako ovo nije vrhunac razilazenja i kraha multikulturalizma onda neznam sta je
- PipiDugaDevetka
#67 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Ne tvrdim suprotno da ''tradicija komšiluka'' nema korijene u islamu. Otprilike nekih 80% mog ideniteta je takođe, u islamu, a nisam vjernik, nego munafik.theTruePath wrote: samo ti navodim koliko slicnosti imamo zbog osmanskog uticaja,i u njih je centralna ta prica o komsiluku i "fildzan viska"..to je prije svega doslo od islama
Gdje na internetu mogu pročitati nešto više o toj vezi islama i tradicije komšiluka? Ili je to, možda, preobimna materija, pa bih morao pohađati medresu, barem?
- NightSkyWalker
#68 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Da li je ucenje nase djece o agresiji, genocidu, masakrima, cetnicima...., filovanje mrznjom?
- essex
#69 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
pravi odgovor ces dobiti od bilokoje jevrejske zajednice...samo ih pitaj da li je ucenje djece o agresiji (na njihov narod i kulturu), genocidu, masakrima i slicno filovanje mrznjom? ja sta god da ti odgovorim neces mi povjerovati, a oni su kao neutralni u nasem slucaju (koji je haman pa identican) pa ces dobiti iskren odgovor...NightSkyWalker wrote:Da li je ucenje nase djece o agresiji, genocidu, masakrima, cetnicima...., filovanje mrznjom?
-
theTruePath
#70 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Ne tvrdim suprotno da ''tradicija komšiluka'' nema korijene u islamu
Ovu recenicu ne razumijem,,ako si mislio staviti zarez iza ne onda mjenja citav smisao a ovako ispade da se slazes..pa sta si zelio reci?
imas dosta na internetu,,trazi pod islam i suzivot,hadisi o pravu komsije u islamu itd itd
ovdje imas puno:
http://www.islamawareness.net/Neighbours/
- NightSkyWalker
#71 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Historija je uciteljica zivota.essex wrote:pravi odgovor ces dobiti od bilokoje jevrejske zajednice...samo ih pitaj da li je ucenje djece o agresiji (na njihov narod i kulturu), genocidu, masakrima i slicno filovanje mrznjom? ja sta god da ti odgovorim neces mi povjerovati, a oni su kao neutralni u nasem slucaju (koji je haman pa identican) pa ces dobiti iskren odgovor...NightSkyWalker wrote:Da li je ucenje nase djece o agresiji, genocidu, masakrima, cetnicima...., filovanje mrznjom?
Pametan pamti lekcije iz proslosti.
Ko zaboravi, ponovi mu se.
I na kraju krajeva, mi se nemamo kome za sta izvinjavati. Nasa djeca MORAJU znati sta se ovdje desilo jer na to imaju pravo i jer samo znanjem se mogu spasiti od novog genocida.
- PipiDugaDevetka
#72 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Svakome onome ko mi/nam kaže da zaboravimo šta je bilo, i to 12 puta, pozelim da sa njegovim prvim zenskim pretkom obavim glagolsku radnju koja završava koitusom!NightSkyWalker wrote:Da li je ucenje nase djece o agresiji, genocidu, masakrima, cetnicima...., filovanje mrznjom?
Sporna rečenica treba da glasi:
Ne tvrdim suprotno, da ''tradicija komšiluka'' nema korijene u islamu. Znači, jeste ''tradicija komšiluka'' ima korijene u islamu.
- NightSkyWalker
#73 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Bosnjaci ni na koji nacin nisu doprinijeli podjelama. I kaada je nateze bilo, bosnjaci su stitili crtke i nebosnjake.
- PipiDugaDevetka
#74 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
U sred rata, čini mi se 1993.g., Haris Silajdžić je organizovao popravak krova pravoslavne crkve Presvetog trojstva kod hotela Bristol!NightSkyWalker wrote:Bosnjaci ni na koji nacin nisu doprinijeli podjelama. I kaada je nateze bilo, bosnjaci su stitili crtke i nebosnjake.
- essex
#75 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
nije mi jasno zasto si postavio ovo pitanje na temi o bosanskom multikulturalizmu? kakve veze ima sa naslovom teme?NightSkyWalker wrote:Historija je uciteljica zivota.essex wrote:pravi odgovor ces dobiti od bilokoje jevrejske zajednice...samo ih pitaj da li je ucenje djece o agresiji (na njihov narod i kulturu), genocidu, masakrima i slicno filovanje mrznjom? ja sta god da ti odgovorim neces mi povjerovati, a oni su kao neutralni u nasem slucaju (koji je haman pa identican) pa ces dobiti iskren odgovor...NightSkyWalker wrote:Da li je ucenje nase djece o agresiji, genocidu, masakrima, cetnicima...., filovanje mrznjom?
Pametan pamti lekcije iz proslosti.
Ko zaboravi, ponovi mu se.
I na kraju krajeva, mi se nemamo kome za sta izvinjavati. Nasa djeca MORAJU znati sta se ovdje desilo jer na to imaju pravo i jer samo znanjem se mogu spasiti od novog genocida.