Bosanski multikulturalizam pred krahom

Locked

Bosanski narodi ce se vremenom...

Zblizavati
45
52%
Razilaziti
42
48%

Total votes: 87

Shoba

#176 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by Shoba »

Mulikulturne države su Rusija, Kina, USA, Srbija, Crna Gora, UK, indija, brazil...

Postoji i dosta zemalja u kojima žive različite etničke grupe ali im je kultura jedinstvena: španija, belgija, BiH, svicarska...
popajic

#177 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by popajic »

[quote="bumaje"]

Multikultura je u mom vaktu i vaktu mojih roditelja bila i ostala kopile bratstva i jedinstva. Ne daj bože nikome ...
[quote]
Forum trpi neshvatljive kretenizme ...sa ovom gluposcu si sve nadmasio i debelo se legitimisao
Svasta ova BIH radja :-) :-) :-)
Sezam

#178 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by Sezam »

Shoba wrote:U BiH ne postoji multikulturalizam. To je fraza ubačena od razbijača zemlje. BiH je MONOKULTURNO društvo. Šta BiH zaista jeste je multireligiozno društvo. Mi smo jedan narod sa identičnim kulturnim navikama i osobinama. Svako ko želi da to drugačije predstavi radi za strance, Srbiju, Hrvatsku, USA, UK, France...
Tacno
beerdrinker

#179 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by beerdrinker »

Religija i kultura su povezane stvari. U vecini eurovpskih ustava se moze primijetiti krscanska tradicija. BIH ce uvijek biti multikulturna, to se ne moze izbrisati samo tako. Ne valja jedino to da se svaka kultura getozirala.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#180 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by PipiDugaDevetka »

Sezam wrote:
Shoba wrote:U BiH ne postoji multikulturalizam. To je fraza ubačena od razbijača zemlje. BiH je MONOKULTURNO društvo. Šta BiH zaista jeste je multireligiozno društvo. Mi smo jedan narod sa identičnim kulturnim navikama i osobinama. Svako ko želi da to drugačije predstavi radi za strance, Srbiju, Hrvatsku, USA, UK, France...
Tacno
Bh. kultura je kao rezultanta vektora koji se sabiraju i tačno je da je bh. kultura jedna, a BiH jeste monokulturna i multikonfesionalna!
Rimad

#181 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by Rimad »

Što se brinete za multikulturu?
Za 40-ak godina ionako to neće biti bitno.
fakat

#182 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by fakat »

Moze se tvrditi da u je BiH danas kleronacionalizam isuvise jak da bi ga nadvladala ideja zajednickog zivljenja, ili da je ta ideja mozda zloupotrebljena od dominantnog naroda, ili da smo se mozda trebali jos davno mirno razdijeliti,... , hajde teoretski sve je to okej. Problem je tvrditi da je to propao koncept koji nigdje drugo ne postoji i da se stoga treba ugledati na fasisticke tekovine 20 vijeka, te da jos jedino u BiH tradicionalno zaostali Bosnjaci teze nekakvom zajednickom zivljenju dok pravi momci imaju etnicki pometene avlije gdje caruje jedna rasa, jedna nacija,jedna vjera? Totalno sljepilo.

Svijet je svakim danom sve vise jedno globalno selo, proces mijesanja ljudi, kultura, i religija je nemoguce zaustaviti, svidjalo se to nekome ili ne, bilo to dobro ili ne. Granice se prelaze u sve kracem roku, ljudi se sele u svim pravcima, posao se trazi sirom svijeta, kultura i mediji su postali globalni, itd. Na ulicama svakog velikog grada danas se mogu vidjeti kinezi, crnci, arapi, latini, pokrivene zene, polugole zene, nudi se italijanska, meksicka, americka, vijetnamska hrana, svugdje ima i dzamija i pagoda i sinagoga i crkvi, itd...globalistima se to svidja, anti-globalistima se to ne svidja, ali je to proces kojeg je nemoguce zaustaviti. Neki dijelovi Evrope se tome opiru ali ostatak svijeta jurisa 100 na sat i svi ce se ili tome prilagoditi ili zavrsiti izolovani i siromasni.

Imam osjecaj da je trenutno BiH gubi tu multi-kulti bitku, ali samo za kratko. Ne bi me iznenadilo da za 10-ak godina nas sviju EU ili neko treci natjera da ponovo zivimo bez granica u nekakvoj zajednici sa zajednickim zakonima i monetom, a nazi mishevi ce naravno podviti rep i traziti formalnosti da opravdaju insistiranje na tolikoj uzaludnoj patnji otpora necemu cemu nema brane.
piupiu

#183 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by piupiu »

kadteskoje wrote:
slobodni armirach wrote:opet izmisljanje tople vode,
Novi Svjetski Poredak ce da izlijeci ovakva pitanja, i nadam se tome vrlo brzo.
Nas glavni grad je LONDON, nikakvo Sarajevo, Banja Luka, Zagreb, Beograd, Podgorica, Tirana, Pristina to su samo obicne mjesne zajednice, i pozorisna predstava za narod.

Ucite engleski i bavite se naukom.
Kakav vakat dolazi ,ja sam za Peking kao glavni grad :D
Ote mi misao! Peking nam je novi glavni grad, pocnite se druziti s nasim novopridoslim kosookim sugradjanima!
piupiu

#184 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by piupiu »

Sezam wrote:
Tacno
Da se pridruzim :thumbup:.

Zivio bezvizni rezim i mogucnost spoznaje o nasem 'multi-kulturalizmu' i pateticnim, politickim floskulama o 'zivotu jedni pored drugih jer smo toliko nepomirljivo razliciti'. Dodje mi da placem svaki put kad procitam tu hrpu gluposti. :-) To se moze prodavati samo jadnom, zarobljenom i zacaranom narodu koji nema realnu sliku ni o sebi, ni o svijetu oko sebe.
NightSkyWalker

#185 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by NightSkyWalker »

Shoba wrote:U BiH ne postoji multikulturalizam. To je fraza ubačena od razbijača zemlje. BiH je MONOKULTURNO društvo. Šta BiH zaista jeste je multireligiozno društvo. Mi smo jedan narod sa identičnim kulturnim navikama i osobinama. Svako ko želi da to drugačije predstavi radi za strance, Srbiju, Hrvatsku, USA, UK, France...!
Koliko smo monokulturno drustvo, koliko smo zajedno, i kako isto razmisljamo najbolje je pokazao prosli rat. :wink:

Prije rata smo mislili da smo jedno, dok komsija Zoran nije nabio kokardu i popeo se na brdo. Nikad vise... :!:
koledo

#186 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by koledo »

Koješta. Dovoljno je da postoji jedna subkulturna grupa pa da se društvo već može prikazati kao kulturno raslojeno. Ako je otac musliman a sin hevi-metalac, u samoj porodici imaš kulturno raslojavanje.

A kad su u pitanju dominantne kulture u BiH, tu zaista ima mnogo elemenata koje ukazuju na različitost. Može se početi od načina dovođenja u red nakon vršenja velike nužde. A da ne govorimo o tipu naselja koji pokazuje da se Bošnjaci nastanjuju u naseljima zbijenog tipa, u dolinama reka i pored saobraćajnica. Srbi vole da žive u vukojebinama u naseljima razbijenog tipa. Naravno, urbanizovane zajednice dosta više liče međusobno nego ruralne.
bogumil-8

#187 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by bogumil-8 »

NightSkyWalker wrote:Prije rata smo mislili da smo jedno, dok komsija Zoran nije nabio kokardu i popeo se na brdo. Nikad vise... :!:
E, pa vidi, moj komšija Zoran D. je čitav rat bio u Tuzli, zajedno sa mnom, dijelili smo i dobro i zlo. Tvoje "nikad više" i jeste isforsirano mišljenje, mišljenje koje su isforsirali oni koji su nas u rat i uveli ( koji i danas zastupaju tezu: "Ne možemo živjeti zajedno!"). Možemo i moramo, zajedno i udruženi protiv nacionalista, vjerskih fanatika i pljačkaša naroda!
Tvoj komšija Zoran je zaveden, moj komšija Zoran nije dao da ga zavedu. NISU SVI ISTI!
Last edited by bogumil-8 on 06/11/2010 08:18, edited 2 times in total.
HAVANA

#188 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by HAVANA »

NightSkyWalker wrote:
Shoba wrote:U BiH ne postoji multikulturalizam. To je fraza ubačena od razbijača zemlje. BiH je MONOKULTURNO društvo. Šta BiH zaista jeste je multireligiozno društvo. Mi smo jedan narod sa identičnim kulturnim navikama i osobinama. Svako ko želi da to drugačije predstavi radi za strance, Srbiju, Hrvatsku, USA, UK, France...!
Koliko smo monokulturno drustvo, koliko smo zajedno, i kako isto razmisljamo najbolje je pokazao prosli rat. :wink:

Prije rata smo mislili da smo jedno, dok komsija Zoran nije nabio kokardu i popeo se na brdo. Nikad vise... :!:

Meni zoran zivot spasio,poginuo pored mene...dok je nedzad s treceg...shupcic vazda bio...sjedio u podrumu...eno ga predaje na fakultetu...veliki vjernik...do rata portir...prima invalidninu...i ibreti se imenu moje zene...jako sam slican sa zoranom bio...i sa mnogim drugim,poginulim,otislim...a nedzad ko nedzad...vazda shupak bio...ko i denis i dragan...vazda su ih neke druge stvari interesovale...ko sad se sjecam,kad smo bili djeca... kad je darko denisa slomio...vidio ga da veze macku zicom ,izivljava se...bas mi neki dan to spomenu...kaze sjecas se...nije ni cudo sto je sa batkom zavrsio...i kaze meni jos darko...e brate...sto ga mi popushismo u zivotu...ko levati...pozdravi zokinu zenu i djecu ...haj vozdra.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#189 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by PipiDugaDevetka »

NightSkyWalker wrote: Koliko smo monokulturno drustvo, koliko smo zajedno, i kako isto razmisljamo najbolje je pokazao prosli rat. :wink:

Rat je došao izvan BiH!
Glavni cilj bosanskih Srba je, po mišljenju američkog istoričara Roberta Donje/Donia, izražen u prvom od šest strateških ciljeva koji su definisani na 16. sjednici Skupštine tadašnje Srpske Republike BiH 12. maja 1992. godine. Radi se o razdvajanju naroda i stvaranju etnički čiste srpske države na teritoriji BiH.
HAVANA

#190 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by HAVANA »

Glavni...i mnogi su popusili tu foru...za razliku od pocetka rata...a moglo je i drugacije...
Diogen_iz_Sinope

#191 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by Diogen_iz_Sinope »

HAVANA wrote:
NightSkyWalker wrote:

Meni zoran zivot spasio,poginuo pored mene...dok je nedzad s treceg...shupcic vazda bio...sjedio u podrumu...eno ga predaje na fakultetu...veliki vjernik...do rata portir...prima invalidninu...i ibreti se imenu moje zene...jako sam slican sa zoranom bio...i sa mnogim drugim,poginulim,otislim...a nedzad ko nedzad...vazda shupak bio...ko i denis i dragan...vazda su ih neke druge stvari interesovale...ko sad se sjecam,kad smo bili djeca... kad je darko denisa slomio...vidio ga da veze macku zicom ,izivljava se...bas mi neki dan to spomenu...kaze sjecas se...nije ni cudo sto je sa batkom zavrsio...i kaze meni jos darko...e brate...sto ga mi popushismo u zivotu...ko levati...pozdravi zokinu zenu i djecu ...haj vozdra.
Malo sovinisticki ali ipak itekako u sklopu teme:
anketa
:( :( :(
nista novo

#192 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by nista novo »

Meni zoran zivot spasio,poginuo pored mene...dok je nedzad s treceg...shupcic vazda bio...sjedio u podrumu...eno ga predaje na fakultetu...veliki vjernik...do rata portir...prima invalidninu...i ibreti se imenu moje zene...jako sam slican sa zoranom bio...i sa mnogim drugim,poginulim,otislim...a nedzad ko nedzad...vazda shupak bio...ko i denis i dragan...vazda su ih neke druge stvari interesovale...ko sad se sjecam,kad smo bili djeca... kad je darko denisa slomio...vidio ga da veze macku zicom ,izivljava se...bas mi neki dan to spomenu...kaze sjecas se...nije ni cudo sto je sa batkom zavrsio...i kaze meni jos darko...e brate...sto ga mi popushismo u zivotu...ko levati...pozdravi zokinu zenu i djecu ...haj vozdra.[/quote]

Malo sovinisticki ali ipak itekako u sklopu teme:
anketa

Postoje samo dobri i losi ljudi..a rat je kolektivno ludilo, i svi se isto u njemu ponasaju, zavisi samo ko je jaci u datom momentu...
felipe kajetano

#193 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by felipe kajetano »

nista novo wrote: Postoje samo dobri i losi ljudi..a rat je kolektivno ludilo, i svi se isto u njemu ponasaju, zavisi samo ko je jaci u datom momentu...
nazalost nije tako...imas ljude i one koji to nisu..bez obzira na ime i prezime...
Zlata M.

#194 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by Zlata M. »

felipe kajetano wrote:
nista novo wrote: Postoje samo dobri i losi ljudi..a rat je kolektivno ludilo, i svi se isto u njemu ponasaju, zavisi samo ko je jaci u datom momentu...
nazalost nije tako...imas ljude i one koji to nisu..bez obzira na ime i prezime...
... pa sto 'nazalost', @felipe ? :D ... srecom, srecom ! :)
Zlata M.

#195 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by Zlata M. »

fakat wrote: Ne bi me iznenadilo da za 10-ak godina neko treci natjera da ponovo zivimo bez granica u nekakvoj zajednici
:lol: :thumbup: ... ziva istina !

sa ovim
Svijet je svakim danom sve vise jedno globalno selo, proces mijesanja ljudi, kultura, i religija je nemoguce zaustaviti, svidjalo se to nekome ili ne, bilo to dobro ili ne. Granice se prelaze u sve kracem roku, ljudi se sele u svim pravcima, posao se trazi sirom svijeta, kultura i mediji su postali globalni, itd. Na ulicama svakog velikog grada danas se mogu vidjeti kinezi, crnci, arapi, latini, pokrivene zene, polugole zene, nudi se italijanska, meksicka, americka, vijetnamska hrana, svugdje ima i dzamija i pagoda i sinagoga i crkvi, itd...globalistima se to svidja, anti-globalistima se to ne svidja, ali je to proces kojeg je nemoguce zaustaviti.
se ne slazem.
Vise sam za ono 'postovati se sa razlicitostima' ... upravo potiranje istih stvara frustracije. Nije li bas dicna nam ex-domovina najbolji primjer za to ?
'slobodan covjek' (opet ja :D ) nema problema sa tim, da je 'onaj preko puta' drugaciji. :)
Insistiranje na slicnostima je ponekad pogubnije od povlacenja razlika.
Last edited by Zlata M. on 06/11/2010 12:25, edited 1 time in total.
felipe kajetano

#196 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by felipe kajetano »

Zlata M. wrote:
felipe kajetano wrote:
... pa sto 'nazalost', @felipe ? :D ... srecom, srecom ! :)
moze i tako.. :)
luckypot

#197 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by luckypot »

bogumil-8 wrote:
NightSkyWalker wrote:Prije rata smo mislili da smo jedno, dok komsija Zoran nije nabio kokardu i popeo se na brdo. Nikad vise... :!:
E, pa vidi, moj komšija Zoran D. je čitav rat bio u Tuzli, zajedno sa mnom, dijelili smo i dobro i zlo. Tvoje "nikad više" i jeste isforsirano mišljenje, mišljenje koje su isforsirali oni koji su nas u rat i uveli ( koji i danas zastupaju tezu: "Ne možemo živjeti zajedno!"). Možemo i moramo, zajedno i udruženi protiv nacionalista, vjerskih fanatika i pljačkaša naroda!
Tvoj komšija Zoran je zaveden, moj komšija Zoran nije dao da ga zavedu. NISU SVI ISTI!
mjesas vremenski okvir, JOS nisu svi bili isti cak i ni u ratu, a danas bogami totalno jesu...rezultati izbora u entitetu govore sve - ako hoces da isprobamo, nagovori dodu da sprovede referendum (znam da nece ali eto hipoteticki :D ) pa provjeri rezultate...sta se zanosite glupostima, pricate o proslom svrsenom vremenu
pemanapemani

#198 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by pemanapemani »

luckypot wrote:
bogumil-8 wrote:
mjesas vremenski okvir, JOS nisu svi bili isti cak i ni u ratu, a danas bogami totalno jesu...rezultati izbora u entitetu govore sve - ako hoces da isprobamo, nagovori dodu da sprovede referendum (znam da nece ali eto hipoteticki :D ) pa provjeri rezultate...sta se zanosite glupostima, pricate o proslom svrsenom vremenu
Čovječe, svakodnevno verglaš istu priču "za 20,30 godina će Bošnjaci biti 2/3 stanovništva i tada ćemo moći napraviti normalnu državu". Šta ćemo do tada? Mislim da stotine hiljada ljudi nisu dali svoje živote za to da Bošnjaci postanu dvotrećinski tamo neke 2050, nego za BiH kao zemlju slobodnu za sve njene građane, ma ko oni bili. Da si uložio energiju i vrijeme, koliko ulažeš ovdje na forumu, i otišao pomagati povratničkim porodicama u j.benom manjem entitetu, danas bi imali bar za zrnce više BiH.
Naravno, garant sam ubačeni element, veleizdajnijk, salonac, p.zda materina ...
Zemlju nam sjebaše papci, pravi smo, glupi smo Bosanci.
Komrad

#199 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by Komrad »

pemanapemani wrote: Čovječe, svakodnevno verglaš istu priču "za 20,30 godina će Bošnjaci biti 2/3 stanovništva i tada ćemo moći napraviti normalnu državu". Šta ćemo do tada? Mislim da stotine hiljada ljudi nisu dali svoje živote za to da Bošnjaci postanu dvotrećinski tamo neke 2050, nego za BiH kao zemlju slobodnu za sve njene građane, ma ko oni bili. Da si uložio energiju i vrijeme, koliko ulažeš ovdje na forumu, i otišao pomagati povratničkim porodicama u j.benom manjem entitetu, danas bi imali bar za zrnce više BiH.
A sta mislis da ce Hrvati i Srbi mirno sjediti i cekati to? i sta kada bosnjaci budu 2/3 stanovnistva? Hoce li u RS-u biti 2/3 stanovnistva za 20 godina? Bosnjaci ce mozda i biti 2/3 stanovnistva ali na teritoriji na kojoj se i danas nalaze mozda nekih 30%...
pemanapemani

#200 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom

Post by pemanapemani »

Komrad wrote:
pemanapemani wrote: Čovječe, svakodnevno verglaš istu priču "za 20,30 godina će Bošnjaci biti 2/3 stanovništva i tada ćemo moći napraviti normalnu državu". Šta ćemo do tada? Mislim da stotine hiljada ljudi nisu dali svoje živote za to da Bošnjaci postanu dvotrećinski tamo neke 2050, nego za BiH kao zemlju slobodnu za sve njene građane, ma ko oni bili. Da si uložio energiju i vrijeme, koliko ulažeš ovdje na forumu, i otišao pomagati povratničkim porodicama u j.benom manjem entitetu, danas bi imali bar za zrnce više BiH.
A sta mislis da ce Hrvati i Srbi mirno sjediti i cekati to? i sta kada bosnjaci budu 2/3 stanovnistva? Hoce li u RS-u biti 2/3 stanovnistva za 20 godina? Bosnjaci ce mozda i biti 2/3 stanovnistva ali na teritoriji na kojoj se i danas nalaze mozda nekih 30%...
To sam i pokušao reći gospodinu luckypotu. Uostalom, šta ćemo sa nama koji smo samo Bosanci. Dobro, mi se ionako preseravamo ili smo kukavičije jaje koje je bilo podvaljeno Srbima i Hrvatima krajem prošlog stoljeća, a danas smo tu da raslojavamo Bošnjake. Možda smo i produkti "đavoljih" miješanih brakova, vanzemaljci, masoni itd.
Locked