Misliš, ako je zadovoljan većinski narod, svi moraju biti zadovoljni?koledo wrote:BiH je u poslednjih 15 godina u svom sistemu imala ugrađen primer multetničke (FBiH) i monoetničke (RS) zajednice. Kada se odgovori na pitanje: čije je stanovništvo zadovoljnije entitetom u kojem živi? dobiće se odgovor o smislu insistiranja na multikulturnoj priču u BiH.
Bosanski multikulturalizam pred krahom
- dada-bis
#101 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
- MrMaliJoe
#102 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
dada-bis wrote:Bosanski multikulturizam nije nikad ni postojao iz neke silne ljubavi ili ''bratstva i jedinstva'' nego pod strogom vladavinom zakona.
Možeš li mi ovo pojasniti, molim te! Ko je čuvao taj nepostojeći multikulturizam, legionari...ko???
-
zonbirile
#103 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
--------------------------------------------------koledo wrote:BiH je u poslednjih 15 godina u svom sistemu imala ugrađen primer multetničke (FBiH) i monoetničke (RS) zajednice. Kada se odgovori na pitanje: čije je stanovništvo zadovoljnije entitetom u kojem živi? dobiće se odgovor o smislu insistiranja na multikulturnoj priču u BiH.
e moj drug i Federacija ti je podijeljena na manje više jednonacionalne sredine,jedino ako nije model 90%+5%+5% multikulturan,drugi ne postoji.
-
Klodovik
#104 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Ne znači ti taj citat puno. Mogu ti ja navesti gomilu drugih gdje se kaže da jeste unitarna država. Naravno, oni nemaju ustav (u smislu jednog jedinog jasno definiranog dokumenta), tako da je i to posebna situacija koji imaju.bicebolje wrote:Ne bašKlodovik wrote:U svakom slučaju, danas se Velika Britanija navodi kao primjer unitarne države.
Do prije nekoliko godina smatralo se da je Velika Britanija unitarna država. Međutim, u posljednjih nekoliko godina ( bilo je diskusija i mnogo ranije) došlo je do burnih rasprava oko toga da li je Britanija unitarna država ili ne. Do prije deset godina ne bi bilo dvojbe. Naime, tada Velika britanija je bila visoko centralizirana država (više pod vlada) sa Londonom kao centrom, dok druge države (Vels, Škotska, Sjeverna Irska) nisu imale svoje lokalne organe uprave. Sve se promijenilo dolaskom laburističke stranke na vlast 1997. godine. Toni Bler (premijer), obečao je da će savezne države dobiti svoju lokalnu upravu. Obećanje je ispunio. Vels je dobio u Kardifu svoju lokalnu skupštinu (Welsh Assembly), Sjeverna Irska je također dobila svoju lokalnu skupštinu dok je u Škotskoj, Edinburgh dobio i svoj parlament. Sada svaka od ovih država, a pogotovo Škotska, je mogla donositi neke svoje zakone. Iako je London zadržao pravo odlučivanja o porezu i vojsci i drugim bitnim stvarima, izgubio je neke ovlasti koje su dobile ove države. Velika Britanija je prestala biti centralizovana država kakva je bila do tada. Više se ne može za nju reći da je unitarna.
-
luckypot
#105 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
e to je u bih vec uradjeno (zhk, pa skupstina u banja luci, pa kantoni ovako i onako) - i sta ne godi ?bicebolje wrote:Ne bašKlodovik wrote:U svakom slučaju, danas se Velika Britanija navodi kao primjer unitarne države.
Do prije nekoliko godina smatralo se da je Velika Britanija unitarna država. Međutim, u posljednjih nekoliko godina ( bilo je diskusija i mnogo ranije) došlo je do burnih rasprava oko toga da li je Britanija unitarna država ili ne. Do prije deset godina ne bi bilo dvojbe. Naime, tada Velika britanija je bila visoko centralizirana država (više pod vlada) sa Londonom kao centrom, dok druge države (Vels, Škotska, Sjeverna Irska) nisu imale svoje lokalne organe uprave. Sve se promijenilo dolaskom laburističke stranke na vlast 1997. godine. Toni Bler (premijer), obečao je da će savezne države dobiti svoju lokalnu upravu. Obećanje je ispunio. Vels je dobio u Kardifu svoju lokalnu skupštinu (Welsh Assembly), Sjeverna Irska je također dobila svoju lokalnu skupštinu dok je u Škotskoj, Edinburgh dobio i svoj parlament. Sada svaka od ovih država, a pogotovo Škotska, je mogla donositi neke svoje zakone. Iako je London zadržao pravo odlučivanja o porezu i vojsci i drugim bitnim stvarima, izgubio je neke ovlasti koje su dobile ove države. Velika Britanija je prestala biti centralizovana država kakva je bila do tada. Više se ne može za nju reći da je unitarna.
ne godi to sto je sh politika postigla svoj maksimum i opet izgubila stanovnistvo...ne postoje drzave vels i skotska u blizini britanije pa da se narod pocne razilaziti
- dada-bis
#106 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
zakoni i oni koji su sprovodili zakoneMrMaliJoe wrote:dada-bis wrote:Bosanski multikulturizam nije nikad ni postojao iz neke silne ljubavi ili ''bratstva i jedinstva'' nego pod strogom vladavinom zakona.![]()
![]()
![]()
![]()
Možeš li mi ovo pojasniti, molim te! Ko je čuvao taj nepostojeći multikulturizam, legionari...ko???
Ferhadija u BL i Most u MO su postojali 500 godina, dok nisu prestali važiti zakoni
da bi multikulturalnost BiH opstala potrebni su strogi zakoni pa nikom nebi na um palo ni da švrlja po haustorima a kamo li da ubija ljude
- koledo
#107 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Ne predlažem to, osim toga RS nije ništa čistija od Federacije, ali postoji kvalitativna razlika u korist RS jer se zna ko je glavni. Siguran sam kad bi se napravio bošnjački entitet, da bi i Srbi koji u njemu žive bili zadovoljniji nego što su sada u tom haotičnom sistemu sa ogromnom administracijom.luckypot wrote:Znaci predlazes da protjeramo srbe, eventualno izvrsimo etnicko ciscenje i povecamo zadovoljstvo naroda?koledo wrote:BiH je u poslednjih 15 godina u svom sistemu imala ugrađen primer multetničke (FBiH) i monoetničke (RS) zajednice. Kada se odgovori na pitanje: čije je stanovništvo zadovoljnije entitetom u kojem živi? dobiće se odgovor o smislu insistiranja na multikulturnoj priču u BiH.
-
luckypot
#108 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
to je pitanje rjeseno, necemo da pravimo bosnjacki entitet...imamo dejton i rjesili smo probleme, nema razloga za promjene jos jedno 10 godina...koledo wrote:Ne predlažem to, osim toga RS nije ništa čistija od Federacije, ali postoji kvalitativna razlika u korist RS jer se zna ko je glavni. Siguran sam kad bi se napravio bošnjački entitet, da bi i Srbi koji u njemu žive bili zadovoljniji nego što su sada u tom haotičnom sistemu sa ogromnom administracijom.luckypot wrote:Znaci predlazes da protjeramo srbe, eventualno izvrsimo etnicko ciscenje i povecamo zadovoljstvo naroda?koledo wrote:BiH je u poslednjih 15 godina u svom sistemu imala ugrađen primer multetničke (FBiH) i monoetničke (RS) zajednice. Kada se odgovori na pitanje: čije je stanovništvo zadovoljnije entitetom u kojem živi? dobiće se odgovor o smislu insistiranja na multikulturnoj priču u BiH.
- koledo
#109 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Manjina ne može imati isti status kao većina, ali većina je u stanju da stvori stabilan poredak, a u stabilnom poretku i manjini je bolje nego što bi joj bilo u nestabilnom.dada-bis wrote:Misliš, ako je zadovoljan većinski narod, svi moraju biti zadovoljni?koledo wrote:BiH je u poslednjih 15 godina u svom sistemu imala ugrađen primer multetničke (FBiH) i monoetničke (RS) zajednice. Kada se odgovori na pitanje: čije je stanovništvo zadovoljnije entitetom u kojem živi? dobiće se odgovor o smislu insistiranja na multikulturnoj priču u BiH.
-
luckypot
#110 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
ja zaboravio sam ti reci, svakako (zadovoljstva radi) u rsu nedostaje populacije na jedno 800-1000 km sume, pa de se ti naseli tamo, nije problem, dobro je zna se ko je glavni, odlicno ce ti bitikoledo wrote:Ne predlažem to, osim toga RS nije ništa čistija od Federacije, ali postoji kvalitativna razlika u korist RS jer se zna ko je glavni. Siguran sam kad bi se napravio bošnjački entitet, da bi i Srbi koji u njemu žive bili zadovoljniji nego što su sada u tom haotičnom sistemu sa ogromnom administracijom.luckypot wrote:Znaci predlazes da protjeramo srbe, eventualno izvrsimo etnicko ciscenje i povecamo zadovoljstvo naroda?koledo wrote:BiH je u poslednjih 15 godina u svom sistemu imala ugrađen primer multetničke (FBiH) i monoetničke (RS) zajednice. Kada se odgovori na pitanje: čije je stanovništvo zadovoljnije entitetom u kojem živi? dobiće se odgovor o smislu insistiranja na multikulturnoj priču u BiH.
- koledo
#111 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Pa podeljena je faktički, ali boljka Federacije je u tome što njena administrativna organizacija to ne uvažava.zonbirile wrote:--------------------------------------------------koledo wrote:BiH je u poslednjih 15 godina u svom sistemu imala ugrađen primer multetničke (FBiH) i monoetničke (RS) zajednice. Kada se odgovori na pitanje: čije je stanovništvo zadovoljnije entitetom u kojem živi? dobiće se odgovor o smislu insistiranja na multikulturnoj priču u BiH.
e moj drug i Federacija ti je podijeljena na manje više jednonacionalne sredine,jedino ako nije model 90%+5%+5% multikulturan,drugi ne postoji.
-
zonbirile
#112 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
samo još da se odgovori koji to grad u cijeloj BiH danas ima drukčiju strukturu od ove 90%+5%+5%,mnogi još i nepovoljniju.
- koledo
#113 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Bošnjaci će dobiti entitet kao što je Srbija dobila samostalnost odvajanjem CG. Dakle, Hrvati će formirati sebi entitet, a ono što ostane biće bošnjački.luckypot wrote: to je pitanje rjeseno, necemo da pravimo bosnjacki entitet...imamo dejton i rjesili smo probleme, nema razloga za promjene jos jedno 10 godina...
- MrMaliJoe
#114 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Ne znam ko se pravi budala. Ti nisi nikad bio u Sarajevu, nego živiš u nekom etnički očišćenom selu, a pričaš o multikulturalnosti. De ba, poljubi Dodinu sliku i lezi siguran. Zamisli ne dao Bog da imaš komšiju druge vjere !! To bi bilo strašno.bumaje wrote:
Pravit se budala nije dobro... Osim toga - možda si i ti dio sarajevske omladinske mafije, pa je tebi dobro, ali nije meni i mnogim drugima.
Sarajevo je Harlem i nesiguran grad nakon pada mraka. Ko to ne zna - ili mu se još ništa nije dogodilo ili nije odavde ili se pravi budala ili je dio mafije koja terorizira grad i građane.
Tvoja multikultura je propala - to kaže i Angela Merkel, a ti kako hoćeš.
-
luckypot
#115 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
nemoj zezatikoledo wrote:Bošnjaci će dobiti entitet kao što je Srbija dobila samostalnost odvajanjem CG. Dakle, Hrvati će formirati sebi entitet, a ono što ostane biće bošnjački.luckypot wrote: to je pitanje rjeseno, necemo da pravimo bosnjacki entitet...imamo dejton i rjesili smo probleme, nema razloga za promjene jos jedno 10 godina...
Last edited by luckypot on 30/10/2010 22:18, edited 1 time in total.
-
zonbirile
#116 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
----------------------------------------------MrMaliJoe wrote:Ne znam ko se pravi budala. Ti nisi nikad bio u Sarajevu, nego živiš u nekom etnički očišćenom selu, a pričaš o multikulturalnosti. De ba, poljubi Dodinu sliku i lezi siguran. Zamisli ne dao Bog da imaš komšiju druge vjere !! To bi bilo strašno.bumaje wrote:
Pravit se budala nije dobro... Osim toga - možda si i ti dio sarajevske omladinske mafije, pa je tebi dobro, ali nije meni i mnogim drugima.
Sarajevo je Harlem i nesiguran grad nakon pada mraka. Ko to ne zna - ili mu se još ništa nije dogodilo ili nije odavde ili se pravi budala ili je dio mafije koja terorizira grad i građane.
Tvoja multikultura je propala - to kaže i Angela Merkel, a ti kako hoćeš.
onako čisto statistički Sarajevo je multikulturni grad?
-
theTruePath
#117 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Ja sam završio KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR i kao što rekoh ja živim u multietničkom gradu
kako katolicki skolski centar moze biti dokaz za multikulturu????????
- 1gorstak
#118 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Korijen i identitet se ne cuva maltretiranjem drugih.bumaje wrote:Multikultura je ZLOČIN za čiju promociju bi se po meni trebalo odgovarati na sudu i odgovara samo ljudima bez korijena i identiteta.Multikultura je bogatstvo, nesto vrijedno. Samo ksenofobi mogu vidjeti problem u multikulturi.
-
zonbirile
#119 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
------------------------------theTruePath wrote:Ja sam završio KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR i kao što rekoh ja živim u multietničkom gradu
kako katolicki skolski centar moze biti dokaz za multikulturu????????![]()
???????????????
- koledo
#120 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Što se tiče odgovora na anketno pitanje: da li će se BH narodi vremenom zbližavati? odgovor je da hoće, ali nakon rešavanja međusobnih nerešenih odnosa. A rešavanje odnosa je definitivno administrativno razdvajanje (ne nužno raspad BiH).
-
luckypot
#121 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
ma hajde...koledo wrote:Što se tiče odgovora na anketno pitanje: da li će se BH narodi vremenom zbližavati? odgovor je da hoće, ali nakon rešavanja međusobnih nerešenih odnosa. A rešavanje odnosa je definitivno administrativno razdvajanje (ne nužno raspad BiH).
-
theTruePath
#122 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
?zonbirile wrote:------------------------------theTruePath wrote:Ja sam završio KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR i kao što rekoh ja živim u multietničkom gradu
kako katolicki skolski centar moze biti dokaz za multikulturu????????![]()
???????????????
- dada-bis
#123 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
Kad će to biti?koledo wrote:Bošnjaci će dobiti entitet kao što je Srbija dobila samostalnost odvajanjem CG. Dakle, Hrvati će formirati sebi entitet, a ono što ostane biće bošnjački.luckypot wrote: to je pitanje rjeseno, necemo da pravimo bosnjacki entitet...imamo dejton i rjesili smo probleme, nema razloga za promjene jos jedno 10 godina...
Misliš, poslije dodikovog referenduma?
-
zonbirile
#124 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
obrazloži svoju tvrdnju ne kontam?
-
luckypot
#125 Re: Bosanski multikulturalizam pred krahom
da pojednostavimo: kao sto su nakon rata u hrvatskoj, srbi izvrsili definitivno otcjepljenje od hrvatske, a hrvati dobili svoj entitet ...zonbirile wrote:obrazloži svoju tvrdnju ne kontam?