Sto ce reci da smo i jako duhovni pride.Bosanski_kralj wrote:Zajebancija/ šega/ zezancija! Samo nam je do toga. Bezbroj je nedaća koje su nas zadesile a prebrodili smo ih upravo na način da sve okrenemo na humor.
Također se o nama stiče dojam da smo neambiciozni, ne pucamo na visoko, zadovoljavamo se prosjekom, pa čak i ispod toga. Glavna rečenica, kada vidimo nekoga (bolesno) ambicioznog koji gleda kako da dodatno uveća svoje bogastvo, je: "Šta će mu to, na kraju će krepati ko i mi"
BOSANSKI MENTALITET
-
MirtolaDas
#51 Re: BOSANSKI MENTALITET
- zambaklija
#52 Re: BOSANSKI MENTALITET
ma mi smo ti nelogični do daske....a možda i lijeni kao što si rekao.....dva različita kraja u BiH,priča ista,ja na odmoru,havaz-kafić i ubijam dan,priljepci i priča kako nema posla,u jednom kraju umjesto domicilnih poslove rade ljudi iz Zenice a u drugom kraju poslove obavljaju Turcitalić wrote:Ja i dalje tvrdim da smo lijeni i da nam je samoinicijativa ravna nuli.madner wrote:Bosanac kao neradnik je cista glupost, kada se ode vani onda se vidi reputacija naspram drugih. Dakle radin narod bez ikakve sumnje.
Kada sam 1984. godine služio JNA u Sloveniji ( mađarska granica) shvatio sam da smo lijeni. Tamošnji seljaci rade u firmama i poslije posla rade poljoprivredu. Svako dvorište pokaldrmljeno a u bosanskog seljaka sa praga u blato. Ni par kamena da donese i poploča. Za razliku od sjevernih naroda Bosanac je ko Afrikanac, nikad nije gledao da olakša život ni djeci ni ženi nego odradi svoju osmicu i šaku pod glavu. To što smo mi vrijedni kad odemo vani to ima više veze sa strahom od gubitka posla nego sa radinošću. Da smo vrijedni ne bi bili tako siromašni.
O volontiranju da i ne pričamo, tu smo na dnu dna iako se većina kune da vjeruje u Boga a onda bi trebali par sati mjesečno odraditi u korist zajednice.
- ljubav_aha
#53 Re: BOSANSKI MENTALITET
kako posmtras bivse drzave SSSR , mnoge su slicne BiH,ali ima i dobrih primjeratalić wrote:Ne tvrdim ja da naš mentalitet i nedostatak poduzetničke samoinicijative nije oblikovalo mnogo faktora i mnogo okupatora ali to treba i priznati. Treba priznati da nas je socijalizam pogrešno obrazovao i da neće niko ništa da pomakne dok mu se ne naredi.
Bit će bolje,...... kao što kažeš,....za 300 godina sigurno.
- Am'ir
#54 Re: BOSANSKI MENTALITET
ljuspica ;
Ja sam autor ove teme, i da Vam kažem, postavio sam je prvenstveno da bih upoznao ljude poput Vas, jer stalno pišemo neke gluposti a nikako da se ispričamo kao pametni ljudi - kao Bosanci! Hvala Vam što komentarišete.
Ako zaista, kao što kažete, proučavate "bosance", vjerovatno uživate jer je taj sadržaj "bosanac" veoma sočan, ima ga, kvalitetan je bez obzira šta nosi, i ako čovjek želi da uživa ili ispuni sadržaj vlastitog života, onda zaista treba uneko vrijeme da se posveti proučavanju bosanaca.
Narod koji živi tako jednostavno da jedan sasvim običan čovjek može da čitajući historiju dobije pravu sliku ovdašnjeg naroda. (Realnu historiju, ne srpsku, ne bosansku, ne hrvatsku, jer je djelom iskvarena.)
Je li bosanac intelektualac?
Jedan intelektualac, akademik Muhamed Filipović, kada sam ga sreo jedne prilike na televiziji, odogovorio mi je na pitanje običnim laičkim riječima "To je čovjek koji stalno traži odjeću od drugog golog čovjeka, koju ni sam nema", kritizirajući tako traženje i molljakanje pomoći u gotovo svemu od drugog svijeta a taj drugi svijet je ili nema ili ne da. Znači slijepo vjerovanje. Poslije je objasnio da mi stalno trazimo znanje od nekoga, da stalno trazimo materijalnu i drugu pomoć od nekoga, da trazimo pomilovanje od nekoga, da smo narod drugog ili trećeg reda, i t d.
Uglavnom, izuučavajući Bosanski mentalitet, čovjek će, siguran sam, doći do različiti saznanja i naići će na različite profile ljudi koji su duhovno povezani ali sasvim različiti. U tome je suština Bosanskog mentaliteta. A to je potvrdila i ova tema, gdje nas je samo nekoliko a sasvim smo različiti a negdje smo u sebi strašno povezani.
ljuspica - hvala Vam još jednom na zanimljivom zapažanju.
Ja sam autor ove teme, i da Vam kažem, postavio sam je prvenstveno da bih upoznao ljude poput Vas, jer stalno pišemo neke gluposti a nikako da se ispričamo kao pametni ljudi - kao Bosanci! Hvala Vam što komentarišete.
Ako zaista, kao što kažete, proučavate "bosance", vjerovatno uživate jer je taj sadržaj "bosanac" veoma sočan, ima ga, kvalitetan je bez obzira šta nosi, i ako čovjek želi da uživa ili ispuni sadržaj vlastitog života, onda zaista treba uneko vrijeme da se posveti proučavanju bosanaca.
Narod koji živi tako jednostavno da jedan sasvim običan čovjek može da čitajući historiju dobije pravu sliku ovdašnjeg naroda. (Realnu historiju, ne srpsku, ne bosansku, ne hrvatsku, jer je djelom iskvarena.)
Je li bosanac intelektualac?
Jedan intelektualac, akademik Muhamed Filipović, kada sam ga sreo jedne prilike na televiziji, odogovorio mi je na pitanje običnim laičkim riječima "To je čovjek koji stalno traži odjeću od drugog golog čovjeka, koju ni sam nema", kritizirajući tako traženje i molljakanje pomoći u gotovo svemu od drugog svijeta a taj drugi svijet je ili nema ili ne da. Znači slijepo vjerovanje. Poslije je objasnio da mi stalno trazimo znanje od nekoga, da stalno trazimo materijalnu i drugu pomoć od nekoga, da trazimo pomilovanje od nekoga, da smo narod drugog ili trećeg reda, i t d.
Uglavnom, izuučavajući Bosanski mentalitet, čovjek će, siguran sam, doći do različiti saznanja i naići će na različite profile ljudi koji su duhovno povezani ali sasvim različiti. U tome je suština Bosanskog mentaliteta. A to je potvrdila i ova tema, gdje nas je samo nekoliko a sasvim smo različiti a negdje smo u sebi strašno povezani.
ljuspica - hvala Vam još jednom na zanimljivom zapažanju.
- ljubav_aha
#55 Re: BOSANSKI MENTALITET
Am'ir,Filopovic je proslo svesno vrijeme,treba traziti odgovore od mladjih generacija
cekam rad ili dio rada tvog kolege 
- Am'ir
#56 Re: BOSANSKI MENTALITET
Filipović je institucija koja nikad izumreti neće. Dok je bosne biće i njegove teorije.ljubav_aha wrote:Am'ir,Filopovic je proslo svesno vrijeme,treba traziti odgovore od mladjih generacija![]()
A rad, nadam se da cu ga nekako dobiti mailom, pa kad to bude ja cu vam naravno proslijedit.
- insomnia78
#57 Re: BOSANSKI MENTALITET
Ma sve to sto si naveo je istina i naravno da imamo i heroje i vojskovodje ali je ona upotrjebila pogresnu rijec "ratoborni", nisu bosanci takvi jer dobro se zna sta ratoboran znaci i jos bolje se zna ko je nosilac te titule u regionu.Chisum wrote:Ima i imao je i vojskovodje, vjekovima, a, sto je mnogo vaznije od toga, imao je i ima svoje heroje... I to kakve heroje!zagazaga wrote:Ratoboran narod ide u osvajanja, ima vojskovođe i heroje. Ne mislim da je bosanski narod takav. Braniti se, odbraniti i biti ratoboran nije isto. A Sidran...
Rat koji smo pregrmili najbolje govori o tome.
E sad, druga je stvar sto mu, izgleda, ni najmanje ne smeta cinjenica da mu je predstavnik i vodja korumpirana pickica koja je provela ta vremena heroja 4 metra ispod zemlje, krijuci dupe...
.... a iz toga proizilazi da je sasvim logicno za ocekivati da mu je i mentalitet, poput mnogih stvari, sjeban i nakoso nasadjen, kao i sistem vrijednosti pod kojim zivi, te bi tu i zavrsio s ovom temom, jer vec osjecam da ce sve zavrsiti u nekom kupanju u patetici, mitovima, merhametu, Andjelini, kurcima, palcima...
- madner
#58 Re: BOSANSKI MENTALITET
Pa mrtva je trka izmedju Bosanaca i Hrvata sto se toga tice. Ovi ostali su niza liga.
-
kojeime
#59 Re: BOSANSKI MENTALITET
Nesto ne kontam. Ako smo mi Bosanci tako dobri kako volimo za sebe reci da jesmo, zasto zivimo u drustvu u kakvom zivimo? Sami smo sebi naravili ovakvo drustvo koje nam se ne svidja. Ne zaboravite, svi ovi korumpirani doktori, policajci, sudije, politicari, profesori, robovlasnicki orjentisani poslodavci, itd... i svi mi koji kukamo na ove korumpirane ali ne pada nam na pamet da uradimo nesto da ih promijenimo, dakle svi mi ne dolazimo sa Marsa i nemajmo Marsovski mentalitet vec dolazimo iz ovih krajeva i imamo "nas" mentalitet. Vrijeme je da spalimo iluzije. Necu reci da smo grozni, ali smo mnogo gori nego sto volimo da mislimo da jesmo.
- BHF_Manijak
#60 Re: BOSANSKI MENTALITET
Bosanski mentalitet??? Uuu, gadna stvar pravo!
Konstantno zadnjih godina ponavljam k'o Svabo tralala, to je ona stvar koja nas koci u svim segemtnima drustva, bas koci i ne da naprijed! A sad ga detaljno opisivati, to mi je vala mrsko a i bio bi podugacak post, uglavnom - nije dobar, nazalost!
Konstantno zadnjih godina ponavljam k'o Svabo tralala, to je ona stvar koja nas koci u svim segemtnima drustva, bas koci i ne da naprijed! A sad ga detaljno opisivati, to mi je vala mrsko a i bio bi podugacak post, uglavnom - nije dobar, nazalost!
- ljubav_aha
#61 Re: BOSANSKI MENTALITET
mozda je tebi insititucija,meni nije,ni prvi ,ni posljednjiAm'ir wrote:Filipović je institucija koja nikad izumreti neće. Dok je bosne biće i njegove teorije.ljubav_aha wrote:Am'ir,Filopovic je proslo svesno vrijeme,treba traziti odgovore od mladjih generacija![]()
A rad, nadam se da cu ga nekako dobiti mailom, pa kad to bude ja cu vam naravno proslijedit.
- Chisum
#62 Re: BOSANSKI MENTALITET
insomnia78 wrote:Ma sve to sto si naveo je istina i naravno da imamo i heroje i vojskovodje ali je ona upotrjebila pogresnu rijec "ratoborni", nisu bosanci takvi jer dobro se zna sta ratoboran znaci i jos bolje se zna ko je nosilac te titule u regionu.Chisum wrote:Ima i imao je i vojskovodje, vjekovima, a, sto je mnogo vaznije od toga, imao je i ima svoje heroje... I to kakve heroje!zagazaga wrote:Ratoboran narod ide u osvajanja, ima vojskovođe i heroje. Ne mislim da je bosanski narod takav. Braniti se, odbraniti i biti ratoboran nije isto. A Sidran...
Rat koji smo pregrmili najbolje govori o tome.
E sad, druga je stvar sto mu, izgleda, ni najmanje ne smeta cinjenica da mu je predstavnik i vodja korumpirana pickica koja je provela ta vremena heroja 4 metra ispod zemlje, krijuci dupe...
.... a iz toga proizilazi da je sasvim logicno za ocekivati da mu je i mentalitet, poput mnogih stvari, sjeban i nakoso nasadjen, kao i sistem vrijednosti pod kojim zivi, te bi tu i zavrsio s ovom temom, jer vec osjecam da ce sve zavrsiti u nekom kupanju u patetici, mitovima, merhametu, Andjelini, kurcima, palcima...
Ko? Mislis na one sto pricaju i pjevaju o ratovima, a prvog se ustanka sjete nakon stoljeca i stoljeca? Oni koji o svojim "herojima i pobjedama" saznaju iz pjesama slijepaca? Oni koji u rat udju kao nemjerljivo najbolje naoruzani, a zavrse ga potpisujuci primirja, kako bi spasili zivu glavu? Koji svojim potomcima, kao najvecu pobjedu protiv "vijekovnih neprijatelja", kao vrhunac vijekovne borbe, ne mogu podastrijeti nista do sramne slike kukavickog izivljavanja na civilima i nenaoruzanima, zauzimanja gradova koji nemaju cime da se brane?
Ili mislis na one druge koji su harali ovim prostorima, drzali ih u svojim rukama vijekovima, poput Madjara, Turaka, raznih Germana... igrajuci se ovim malim zemljama i narodima, bolje reci - plemenima, kao shahovskim figuarama... E to su NARODI. Ratoborni narodi. E, onda imas pravo.
Ne daj se zbuniti i, sto je najvaznije, nemoj im tepati.... Uvijek prepoznaj mitove. Pogotovo nakon zadnjeg rata, u kojem smo se mogli uvjeriti ko je kakav i kolika su cija muda na ovim prostorima.
U kontekstu u kojem se ovdje govori, i na sta se ovdje aludira, jedno je biti ratoboran, jer to valjda sobom povlaci i sposobnost da se ta crta u karakteru pretoci prije svega u istinsko herojstvo, a onda i, kao rezultat te spremnosti na zrtvu i herojstva, ostavi i neki prepoznatljiv trag u istoriji, koji ce potkrijepiti ovu pricu (kao oni koji su u svojoj istoriji vladali mnogim drugim narodima, zemljama, kontinentima, jahali od istoka do zapada i nazad, od sjevera do juga, gazeci sve pred sobom, ne znajuci ni gdje idu, ni na koga udaraju... a ne provodili 98% svoje istorije kao vazali...), a drugo je biti zadojeni, suzanjstvom isfrustrirani megaloman, bez pokrica, koji vise od pola svoje sopstvene istorije, i istorije okolnih naroda, mora da falsifikuje, da iskrivi i prilagodi, da bi se mogao ujutro pocesljati pred ogledalom.
Toliko o okruzenju... cisto da se ne bi umijesala neka prica koja sama po sebi ne stoji.
A sto se tice naseg mentaliteta... kao sto rekoh, kao i sve ostale karakteristike koje nosimo sa sobom, i on je nakrivo nasadjen, i on nas je, kao i nasa vjecna (ne)moc zapazanja i procjenjivanja, poput kakve urodjene mane, lose bazdarenog instinkta, najcesce vodio stranputicom, a da bi se izbjeglo pateticno i pojednostavljeno gledanje na nesto na sta, da smo normalni, ne bi bas trebali biti ponosni, te bi tezili nekom korigovanju i promjenama, i ja sam odlucio da preskocim ovu temu, jer znam kuda bi me mogla odvesti.
- muha_sa
#63 Re: BOSANSKI MENTALITET
Chisum wrote:
Ko? Mislis na one sto pricaju i pjevaju o ratovima, a prvog se ustanka sjete nakon stoljeca i stoljeca? Oni koji o svojim "herojima i pobjedama" saznaju iz pjesama slijepaca? Oni koji u rat udju kao nemjerljivo najbolje naoruzani, a zavrse ga potpisujuci primirja, kako bi spasili zivu glavu? Koji svojim potomcima, kao najvecu pobjedu protiv "vijekovnih neprijatelja", kao vrhunac vijekovne borbe, ne mogu podastrijeti nista do sramne slike kukavickog izivljavanja na civilima i nenaoruzanima, zauzimanja gradova koji nemaju cime da se brane?
Ili mislis na one druge koji su harali ovim prostorima, drzali ih u svojim rukama vijekovima, poput Madjara, Turaka, raznih Germana... igrajuci se ovim malim zemljama i narodima, bolje reci - plemenima, kao shahovskim figuarama... E to su NARODI. Ratoborni narodi. E, onda imas pravo.
Ne daj se zbuniti i, sto je najvaznije, nemoj im tepati.... Uvijek prepoznaj mitove. Pogotovo nakon zadnjeg rata, u kojem smo se mogli uvjeriti ko je kakav i kolika su cija muda na ovim prostorima.
U kontekstu u kojem se ovdje govori, i na sta se ovdje aludira, jedno je biti ratoboran, jer to valjda sobom povlaci i sposobnost da se ta crta u karakteru pretoci prije svega u istinsko herojstvo, a onda i, kao rezultat te spremnosti na zrtvu i herojstva, ostavi i neki prepoznatljiv trag u istoriji, koji ce potkrijepiti ovu pricu (kao oni koji su u svojoj istoriji vladali mnogim drugim narodima, zemljama, kontinentima, jahali od istoka do zapada i nazad, od sjevera do juga, gazeci sve pred sobom, ne znajuci ni gdje idu, ni na koga udaraju... a ne provodili 98% svoje istorije kao vazali...), a drugo je biti zadojeni, suzanjstvom isfrustrirani megaloman, bez pokrica, koji vise od pola svoje sopstvene istorije, i istorije okolnih naroda, mora da falsifikuje, da iskrivi i prilagodi, da bi se mogao ujutro pocesljati pred ogledalom.
Toliko o okruzenju... cisto da se ne bi umijesala neka prica koja sama po sebi ne stoji.
A sto se tice naseg mentaliteta... kao sto rekoh, kao i sve ostale karakteristike koje nosimo sa sobom, i on je nakrivo nasadjen, i on nas je, kao i nasa vjecna (ne)moc zapazanja i procjenjivanja, poput kakve urodjene mane, lose bazdarenog instinkta, najcesce vodio stranputicom, a da bi se izbjeglo pateticno i pojednostavljeno gledanje na nesto na sta, da smo normalni, ne bi bas trebali biti ponosni, te bi tezili nekom korigovanju i promjenama, i ja sam odlucio da preskocim ovu temu, jer znam kuda bi me mogla odvesti.
kako je lijepo dan pocet s Chisumovim postom
hajd vozdra
- madner
#64 Re: BOSANSKI MENTALITET
Pa i mi smo Germanski narod, sa Slavenima nemamo bas previse veze. Ili bolje receno Teutonsko pleme. Slazem se da je smjesno pricati o Velikoj Srbiji, kada ti je vrhunac vladar koji je vazal Vizantiji. Kako li to zvuci nekom Spancu ili Englezu koji su imali % globusa pod svojom sapom.Chisum wrote: Ko? Mislis na one sto pricaju i pjevaju o ratovima, a prvog se ustanka sjete nakon stoljeca i stoljeca? Oni koji o svojim "herojima i pobjedama" saznaju iz pjesama slijepaca? Oni koji u rat udju kao nemjerljivo najbolje naoruzani, a zavrse ga potpisujuci primirja, kako bi spasili zivu glavu? Koji svojim potomcima, kao najvecu pobjedu protiv "vijekovnih neprijatelja", kao vrhunac vijekovne borbe, ne mogu podastrijeti nista do sramne slike kukavickog izivljavanja na civilima i nenaoruzanima, zauzimanja gradova koji nemaju cime da se brane?
- Am'ir
#65 Re: BOSANSKI MENTALITET
WOOUU , JESTE LI VI SVEJESNI ŠTA STE UPRAVO REKLI?ljubav_aha wrote:mozda je tebi insititucija,meni nije,ni prvi ,ni posljednjiAm'ir wrote:Filipović je institucija koja nikad izumreti neće. Dok je bosne biće i njegove teorije.ljubav_aha wrote:Am'ir,Filopovic je proslo svesno vrijeme,treba traziti odgovore od mladjih generacija![]()
MOŽETE LI OBJASNITI?
- Am'ir
#66 Re: BOSANSKI MENTALITET
Gospodine Chisum;
Da Vam kažem, Vaša teorija ima smisla ali ima jako puno prostora za nadovezivanje.
Prvo da objasnimo donekle termin "ratoboran".
Iz konteksta ovog termina može se izvući zaključak da je neko ratnik, ratni borac, da je privrzen ratovanju, da ima koplekas ratovanja i t d. Često se ovaj termin objašnjava kako kome odgovara, kao što vidimo i u ovoj temi. Al nejse..
Ono na što žeim da podsjetim Vas i druge, je slijedeći citat:
Nedžad Ibrišimović -
Woland: "Ali ovo je rat! Ovo je vrijeme ubijanja. Svakih pedeset godina u ovoj zemlji se gnijezdi rat, zemlja mreška, sile pribiru, rastaču, i dašću, zatežu svekolike strune, to su tokovi energija, dobrih - zlih, zlih - dobrih! Talasi!... Ogromni talasi, utihnuća, utihnuća, potom tutnjava, tutnjava i prasak! To se ne smije i ne može prenebregnuti! Ovdje buja zlo! Nabralo se! Ne koncentrira se zlo uvijek tako jako! Ovdje je vrijeme mržnje, ovo nije vrijeme dobrote! Moraš žudjeti za njegovom krvlju, Bosanac...! I Srbijanac žudi za tvojom, ta ubio ti je dijete, kuću spalio, zemlju oteo...! Što se ne opomeneš, o tvrda glavo...?! Mrzi ga, traži ga, ubij ga...! Evo, ja sav ceptim od bijesa, a ti stojiš i buljiš u mene... To je shema utvrđena tisuće godina, zašto iskačeš iz te sheme? Razbiću ti grudni koš, razvaliću njedra tvoje zemlje...! Neka prokulja mržnja i osveta...! Uzvrati!"
A onda Asim: "Što bi ti bio dobar četni moralista...! Samo znaš šta, ako nas živote sve ne pobiju, nama valja opet s njima živjeti, a ti ode u svoje zemlje i Holandije..." itd, ovo je ("Woland u Sarajevu")
Zašto ovo citiram; upravo zato što precizno objašnjava to ratoborno! Ali to objašnjava stranac, jer njemu je izgleda najlakše objasniti zato što nije opterećen i nije u toj shemi. Neutrlan. Valjda je zbog toga lakše. Valjda je zbog toga smio lik. Kao što je danas Angelina.
Možda neki ovdje ne razumiju toliko precizno kao ja, Vaš komentar gore naveden "...U kontekstu u kojem se ovdje govori, i na sta se ovdje aludira, jedno je biti ratoboran, jer to valjda...itd" ovo zapažanje apsulutno odgovara ispravnoj teoriji. TO JE RAZLIKA RATOBORSTVA. UPRAVO TO. i hvala Vam na takvom zapažanju.
Hajmo pričati o tim zadojenim, suzanjstvom isfrustrirani megalomanima, bez pokrica...? Hajde da ih objasnimo da svijet dobio pravu sliku ovdašnjeg naroda. Prvo njih. Jer, ako budemo objašnjavali uporedo i ove što ste ih stavili u zagradu, bojim se da ce doći do komflikta.
Bit ću smio i reći slijedeću stvar: Kaže historija, današnja historija, nama susjedne zemlje sa istoka da je svugdje u svijetu normalan slijd događaja nakon pada dugovladajućeg režima - genocid, odnosno to što se desilu u bosni. Znači, oni se predstavljaju svijetu tako što tvrde da je svugdje pad revolucije donio za sobom genocid. Hallo - ko to može priznati, kome je to prihvatljivo, ko je tako glup da to prihvati, gdje to može proći? Unbillivbl. !!
Takav narod nije ratoboran, ne, on je kao što Vi kažete isfrustriran i idejnizom primoran da sebi prisloni termin ratoboran. Ratoboran ne znači zločast. Ratoboran ne znači surov, ali ratoboran ne znači ni sjajan, ni blistav. Ratoboran znači "jahati od istoka i zapada, biti vladar." I onda neko dođe i kaže Bosna to nije. Bosna nije, ali jeste dio nje onaj najsnažniji. Najhrabriji. Najratoborniji.
.....
Da Vam kažem, Vaša teorija ima smisla ali ima jako puno prostora za nadovezivanje.
Prvo da objasnimo donekle termin "ratoboran".
Iz konteksta ovog termina može se izvući zaključak da je neko ratnik, ratni borac, da je privrzen ratovanju, da ima koplekas ratovanja i t d. Često se ovaj termin objašnjava kako kome odgovara, kao što vidimo i u ovoj temi. Al nejse..
Ono na što žeim da podsjetim Vas i druge, je slijedeći citat:
Nedžad Ibrišimović -
Woland: "Ali ovo je rat! Ovo je vrijeme ubijanja. Svakih pedeset godina u ovoj zemlji se gnijezdi rat, zemlja mreška, sile pribiru, rastaču, i dašću, zatežu svekolike strune, to su tokovi energija, dobrih - zlih, zlih - dobrih! Talasi!... Ogromni talasi, utihnuća, utihnuća, potom tutnjava, tutnjava i prasak! To se ne smije i ne može prenebregnuti! Ovdje buja zlo! Nabralo se! Ne koncentrira se zlo uvijek tako jako! Ovdje je vrijeme mržnje, ovo nije vrijeme dobrote! Moraš žudjeti za njegovom krvlju, Bosanac...! I Srbijanac žudi za tvojom, ta ubio ti je dijete, kuću spalio, zemlju oteo...! Što se ne opomeneš, o tvrda glavo...?! Mrzi ga, traži ga, ubij ga...! Evo, ja sav ceptim od bijesa, a ti stojiš i buljiš u mene... To je shema utvrđena tisuće godina, zašto iskačeš iz te sheme? Razbiću ti grudni koš, razvaliću njedra tvoje zemlje...! Neka prokulja mržnja i osveta...! Uzvrati!"
A onda Asim: "Što bi ti bio dobar četni moralista...! Samo znaš šta, ako nas živote sve ne pobiju, nama valja opet s njima živjeti, a ti ode u svoje zemlje i Holandije..." itd, ovo je ("Woland u Sarajevu")
Zašto ovo citiram; upravo zato što precizno objašnjava to ratoborno! Ali to objašnjava stranac, jer njemu je izgleda najlakše objasniti zato što nije opterećen i nije u toj shemi. Neutrlan. Valjda je zbog toga lakše. Valjda je zbog toga smio lik. Kao što je danas Angelina.
Možda neki ovdje ne razumiju toliko precizno kao ja, Vaš komentar gore naveden "...U kontekstu u kojem se ovdje govori, i na sta se ovdje aludira, jedno je biti ratoboran, jer to valjda...itd" ovo zapažanje apsulutno odgovara ispravnoj teoriji. TO JE RAZLIKA RATOBORSTVA. UPRAVO TO. i hvala Vam na takvom zapažanju.
Hajmo pričati o tim zadojenim, suzanjstvom isfrustrirani megalomanima, bez pokrica...? Hajde da ih objasnimo da svijet dobio pravu sliku ovdašnjeg naroda. Prvo njih. Jer, ako budemo objašnjavali uporedo i ove što ste ih stavili u zagradu, bojim se da ce doći do komflikta.
Bit ću smio i reći slijedeću stvar: Kaže historija, današnja historija, nama susjedne zemlje sa istoka da je svugdje u svijetu normalan slijd događaja nakon pada dugovladajućeg režima - genocid, odnosno to što se desilu u bosni. Znači, oni se predstavljaju svijetu tako što tvrde da je svugdje pad revolucije donio za sobom genocid. Hallo - ko to može priznati, kome je to prihvatljivo, ko je tako glup da to prihvati, gdje to može proći? Unbillivbl. !!
Takav narod nije ratoboran, ne, on je kao što Vi kažete isfrustriran i idejnizom primoran da sebi prisloni termin ratoboran. Ratoboran ne znači zločast. Ratoboran ne znači surov, ali ratoboran ne znači ni sjajan, ni blistav. Ratoboran znači "jahati od istoka i zapada, biti vladar." I onda neko dođe i kaže Bosna to nije. Bosna nije, ali jeste dio nje onaj najsnažniji. Najhrabriji. Najratoborniji.
.....
- ljubav_aha
#67 Re: BOSANSKI MENTALITET
cekam rad tvog kolege,pusti filipovicaAm'ir wrote:WOOUU , JESTE LI VI SVEJESNI ŠTA STE UPRAVO REKLI?ljubav_aha wrote:mozda je tebi insititucija,meni nije,ni prvi ,ni posljednjiAm'ir wrote: Filipović je institucija koja nikad izumreti neće. Dok je bosne biće i njegove teorije.
MOŽETE LI OBJASNITI?
- Am'ir
#68 Re: BOSANSKI MENTALITET
Pa znam al ne mogu ja jarane moj da prihvatim da neko to tako olako umanjuje vrijednost takvoj ljudskoj veličini... 
- ljubav_aha
#69 Re: BOSANSKI MENTALITET
ja sam zensko (nisam jaran)Am'ir wrote:Pa znam al ne mogu ja jarane moj da prihvatim da neko to tako olako umanjuje vrijednost takvoj ljudskoj veličini...
mene ziasta intersira rad tvog kolege,hvala
- Am'ir
#70 Re: BOSANSKI MENTALITET
dobro to sam se tako izrazio u brzini, efektno, sorry - navika sarajevska.
A fakt nemoj da mi to radis u vezi sa Filipovićem. (Imam osjećaj da me zezas)
- ljubav_aha
#71 Re: BOSANSKI MENTALITET
ti si vrlo subjetkivanAm'ir wrote:dobro to sam se tako izrazio u brzini, efektno, sorry - navika sarajevska.
- Am'ir
#72 Re: BOSANSKI MENTALITET
HAH pa mlad sam imam tek 25
- ljubav_aha
#73 Re: BOSANSKI MENTALITET
to sam predpostavilaAm'ir wrote:HAH pa mlad sam imam tek 25
- Am'ir
#74 Re: BOSANSKI MENTALITET
al' to ne znaci da sam naivanljubav_aha wrote:to sam predpostavilaAm'ir wrote:HAH pa mlad sam imam tek 25
-
ljuspica
#75 Re: BOSANSKI MENTALITET
Am’ir nema na čemu. Nemoras mi se zahvaljivati. Jer nisam pak sigurna koliko ce ovo o cemu pricamo na ovoj temi poslužiti tvom kolegi kao vjerodostojno na diplomskom radu. Ipak, ne može kao izvor uzeti (forum Sa-X) (ili može?!).
Ja se nisam bavila proucavanjem bosanskog mentaliteta, nego sam bila u prilici da ga “ucim” jer sam zivjela u 5 gradova BiH od toga 3 kantona+ 1 kanton poslovna veza). Dakle to moje “proučavanje” je bilo usputno. Slučajno. Nešto o cemu pricam sa prijateljima uz kafu.
Zaboravila sam dodati jos jedno. Zapravo mislila sam da sam to vec napisala:
Kad je Master_ napisao ono da ima puno podvarijacija mentaliteta, naravno imao je pravo. Zasto? Zato sto je balkan genetska bomba i svi u BiH su pokupili gena od svakoga ponesto, jer ljudi su uvijek selili, nije to samo bilo u vrijeme velikih seoba. Ko zna kakve se sve krvi umijesalo u nasim venama. Ali osim gena, u izgradnji mentaliteta sasvim sigurno igra uloga i okruženja (mozda cak i najveću ulogu!). Zato nije dzaba recena ona izreka :”Reci mi s kim si, recu ti ko si”.
Hvala na paznji.
Doviđenja.
Ja se nisam bavila proucavanjem bosanskog mentaliteta, nego sam bila u prilici da ga “ucim” jer sam zivjela u 5 gradova BiH od toga 3 kantona+ 1 kanton poslovna veza). Dakle to moje “proučavanje” je bilo usputno. Slučajno. Nešto o cemu pricam sa prijateljima uz kafu.
Zaboravila sam dodati jos jedno. Zapravo mislila sam da sam to vec napisala:
Kad je Master_ napisao ono da ima puno podvarijacija mentaliteta, naravno imao je pravo. Zasto? Zato sto je balkan genetska bomba i svi u BiH su pokupili gena od svakoga ponesto, jer ljudi su uvijek selili, nije to samo bilo u vrijeme velikih seoba. Ko zna kakve se sve krvi umijesalo u nasim venama. Ali osim gena, u izgradnji mentaliteta sasvim sigurno igra uloga i okruženja (mozda cak i najveću ulogu!). Zato nije dzaba recena ona izreka :”Reci mi s kim si, recu ti ko si”.
Hvala na paznji.
Doviđenja.