Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#51 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by JoseMujica »

quasar wrote:Bilo bi jako dobro da se ova manifestacija digne na visi nivo od lokalnog ili vjerskog. Ovdje bi trebali prisustvovati svi koji Bosnu nose u srcu. Predsjednistvo bi moralo biti pokrovitelj. Vojska BiH bi trebala da drzi pocasnu strazu i da zastavni vod pronese drzavnu zastavu i tadasnju zastavu kraljevstva.
Izvidjacka organizacijabi trebala da uvrsti ovo u svoja godisnja okupljanja, itd, itd.
Mnogo je ovo vece od samog folklora.
:thumbup: :bih:

ali ovdje nećeš nikad Bakira ili Harisa vidjeti jer se ovdje nemre uz njih reis šepuriti :(

principom hastal ti hastal mi ovdje je počasno mjesto rezervirano za Ivu Miru Jovića :(
Hadzi Lojo

#52 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by Hadzi Lojo »

Imal ko iz Belgije?
Najme cuo sam da je na toj TV prikazan putopis iz Bugarske u kome su snimljeni okupljanja Bogumila na nekoj planinini (nije zapamtio ime). Uglavnom dolaze ljudi iz cijelog svijeta, najvise iz Francuske i Bugarske. To okupljanje traje 7 dana i prikazuje nacine molitve Bogumila.itd. Izmedju ostaloga navode u kojim zemljama je bilo najvise Bogumila, gdje poslije Bugarske navode BiH i Francuske (oni francuske patarene smatraju takodje istom skolom)
Eborg

#53 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by Eborg »

Pa poznato je da su bosansko-hercegovački bogumili stupili u kontakt sa bogumilima/patarenima/paganima iz južne Francuske. Kako i zašto, to mi nije poznato.
redred

#54 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by redred »

U kojoj povelji ili na kojem kamenu ili gdje se spominje da su u Bosni zivijeli Bogomili? Neka mi neko objasni gdje je taj dokaz o Bogomilima?

Spominju se "krstjani" i "pripadnici crkve Bosanske". Spominje se kako je se vojvoda pred Bosanskom gospodom i pred djedovima i strojnicima te pred samim kraljom Tvrtkom:" preobratio u "vjeru Djedinu""" i kako je :"Bosanska Crkva korijen u Bosne"."Ali nigdje bas nigdje se ne spominju Bogomili.

Procitao sam dosta knjiga na tu temu i "mit o Bogomilima" je u nacnim krugovima totalno odbacen. Tako da kada se neko poziva na Bogomile to je prvi znak nepismenosti (Sto se tice historijskog znanja). Ta teorija da je "Crkva Bosanska bila Bogomilska" je introducirana od strane Austrijskih historicara iz 19. vijeka. Tada je histografija bila jedno veliko NULA. I od tada do danas je se taj mit 1000 puta odbacio i dokazao kao netacan sve dok ga Alijini politicki kwazi historicari (Enver Imamovic &co) nisu poceli koristiti u dnevno politicke svrhe i dodali mu novu, do tada nevidjeno dimenziju:"Bogomili koji su slicni muslimanima." Neki su isli tako daleko da su "iz nicega" dokazivali kako su se "Bogomili pet puta na dan klanjali Bogu" :-)

Bosanski krstjani su bili 1000 puta slicniji muslimanima nego Bogomili. Esencija Islama je da Isus nije Boziji sin vec Boziji poslanik. Bogomili vjeruju da je Bog rodio Isusa i u tome se razlikuju od svih drugih krstjana. Vjeruju i u to da je covijek unaprijed grijesan i da mu nema spasa a to se protivi protiv Islama i ostalih krstjaniskih struja.

Ljudi koji pricaju o Bogomilima nisu procitali niti jednu ozbiljnu knjigu o srednjovijekovnoj Bosni. Jer u modernim naucnim krugovima je Bogomisltvo u Bosni odbaceno vec davno. Recimo kada su Turci usli u Bosnu ostavili su nam povelju i putopis u kojoj spominju kako se u odredjenom selu nalaze:
"krstjani te kjafiri (nevjernici) katolici i pravoslavci."
Ovu povelju je u podpunosti preveo Srecko M. Dzaja u svojoj knizi o Crkvi Bosanskoj. Znaci sami Turci su Bosanske krstjani razdvojili od katolika i pravoslavaca ali nisu ih svrstali u "nevjernike" vec ih nazvali krstjanima (onako kako su oni sebe nazivali). To je jako zanimljivo. Ali to ocito smeta modernim Bosnjackim kwazi historicarima koji zele da Bosanske krstjane pretvore u muslimane sto je ipak nemoguce. :D
Last edited by redred on 07/11/2011 21:48, edited 2 times in total.
quasar

#55 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by quasar »

Eborg wrote:Pa poznato je da su bosansko-hercegovački bogumili stupili u kontakt sa bogumilima/patarenima/paganima iz južne Francuske. Kako i zašto, to mi nije poznato.
Vecinski bogumila/patarena bilo je jos u Raškoj(Sandžak), Istri, Dalmaciji i Lombardiji. To je starokrscanska religija pa je kao takva bila rasprostranjena svuda. U Francuskoj su bili poznati kao Katari i krstaski pohodi su ih unsitili (fizicki) do 13. vijeka. U Italiji (Lombardiji) su bili dominantni do 11. vijeka. Ovdje su nazivani patareni/paterini. Veliki gradovi kao Milan, Firenza, Brescia su imali i ekonomsku snagu da se odupiru Papi. Medjutim i oni su fizicki unisteni krajem 13. vijeka. U nasim krajevima poznati su jos pod imenima bogumili, starovirci.
Nije lose znati nesto vise o vjeri, obicajima, i filozofiji nasih cukundjedova, kao i o geopolitickim okolnostima pod kojima je Bosna pala pod Tursku okupaciju.
Poznato je da su bosanski starosjedioci imali vjeru utemeljenu na starohrišćanskom vjerovanju, a koje se razlikovalo od učenja zvaničnih crkava. Do velike promjene u njihovom vjerovanju dolazi kada se prenosi jedno učenje iz Bugarske u 12. vijeku. Ovo učenje prvo stiže u Rašku (današnji Sandžak), zatim u Bosnu i iz Bosne u na zapad preko Italije do Francuske. To vjerovanje je nastalo u Maloj Aziji i sadržavalo je odlike budizma, hrišćanstva i islama. Iz budizma je bila osnova tog vjerovanja, a to je sukob boga svjetla i boga tame. Nisu jeli meso, sir i mliječne proizvode. Zabranjivali su smrtnu kaznu. Što se tiče hrišćanstva i islama, oni su smatrali da slijede učenje apostola Petra i da je Evanđelje (Indžil) izmijenjena verzija. Na njih su snažno uticali neki pogledi islama, a to su: da Isus (Isa, a. s.) nije ni mučen, a ni razapet i nije Božiji sin, da krst ne može biti nikakav simbol, da se hljeb ne pretvara u tijelo i vino u krv Mesijinu, da klanjanje kipovima i slikama predstavlja idolopoklonstvo, kao i poštovanje svetaca, da je svećeničko ispovijedanje vjernika nedopustivo… Njihove bogomolje su bile jednostavne i neobično čiste, a molili su se pet puta dnevno. Osuđivali su preljubu i konzumiranje alkohola. Elementi budizma koje je sadržavalo ovo vjerovanje je sa vremenom iščezlo. Važno je istaći da postoje mišljenja da je ova vjera samonikla u Bosni i da je potom prenesena u Bugarsku i na zapad. Dokazi za to su ti da su pripadnici ovakvog vjerovanja u Bugarskoj poštovali svece i da nisu imali stećke (nadgrobne spomenike) kao oni u Bosni. Što se tiče onih sa zapada, ističe se da su tamošnji velikodostojnici ovog vjerovanja dolazili u Bosnu na usavršavanje i potom se vraćali u svoje stanovnoštvo da bi misionarili. Pripadnici ovog vjerovanja u Bosni su sami sebe nazivali kao vjernike krstjanima, što je bio naziv svih hrišćana prije podjele na Istok i Zapad; a kao nacija Bošnjanima. U Bugarskoj i Makedoniji su se nazivali bogumilima, u Grčkoj kudugerima, u Italiji i Francuskoj patarenima, u Hrvatskoj starovircima, u Raškoj babunima, a pravoslavna i katolička crkva su sve njih nazivali hereticima/jereticima, odnosno da im je vjera bila krivovjerstvo.
Evo link pa koga vise zanima neka cita. Ovo je sa wikipedie, ali mislim da je sasvim dobro za informaciju.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Korisnik:Usame

@redred
:thumbup:
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#56 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by Woody »

nešto mi se vrti po glavi paralela:

Hrišćanstvo/Kršćanstvo <=> Crkva Bosanska i Islam <=> Ahmadiyya

Molim forumaše poznavaoce islama da me upute da li sam u pravu. Unaprijed zahvalan
redred

#57 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by redred »

quasar wrote:
Poznato je da su bosanski starosjedioci imali vjeru utemeljenu na starohrišćanskom vjerovanju, a koje se razlikovalo od učenja zvaničnih crkava. Do velike promjene u njihovom vjerovanju dolazi kada se prenosi jedno učenje iz Bugarske u 12. vijeku. Ovo učenje prvo stiže u Rašku (današnji Sandžak), zatim u Bosnu i iz Bosne u na zapad preko Italije do Francuske. To vjerovanje je nastalo u Maloj Aziji i sadržavalo je odlike budizma, hrišćanstva i islama. Iz budizma je bila osnova tog vjerovanja, a to je sukob boga svjetla i boga tame. Nisu jeli meso, sir i mliječne proizvode. Zabranjivali su smrtnu kaznu. Što se tiče hrišćanstva i islama, oni su smatrali da slijede učenje apostola Petra i da je Evanđelje (Indžil) izmijenjena verzija. Na njih su snažno uticali neki pogledi islama, a to su: da Isus (Isa, a. s.) nije ni mučen, a ni razapet i nije Božiji sin, da krst ne može biti nikakav simbol, da se hljeb ne pretvara u tijelo i vino u krv Mesijinu
Evo link pa koga vise zanima neka cita. Ovo je sa wikipedie, ali mislim da je sasvim dobro za informaciju.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Korisnik:Usame
Jak ti je link. Wikipedia. Uglavnom dobro je da si to postavio. Tako mogu ljudi da vide dijelo modernih kwazi historicara. Nema uopste dokaza da je bilo Bogomila u Bosni. A ovo sto je neko napisao na wikipediji je teska provala jer Bogomili su vjerovali u sve ali ne u :"Isus nije Boziji sin." Bogomili su vjerovali da je Bog fizicki rodio Isusa. To znaci da je "Isus izasao iz Bozije utrobe.

Bosanski krstjani su vjerovali da je Isus Boziji sin. Vjerovali su u sveto trojstvo. Evo slika iz knjige Bosanske Crkve- Hvalov Zbornik (cuva se u Bolognskoj biblioteci):

Image

Ostale knjige Bosanske Crkve koje su sacuvane su:

1)Nikoljsko evandjelje
2) Sreckovicevo evandelje
3) Zbornik Krstjanina Radosava

itd.

A sve te knjige spominju Isusa kao Bozijeg sina, sveto trojstvo. Dok i sam Ban Kulin svoju povelju pocinje sa rijecima:
U ime Oca, Sina i Svetoga Duha; ja ban bosanski Kulin...
quasar

#58 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by quasar »

redred wrote: Jak ti je link. Wikipedia. Uglavnom dobro je da si to postavio. Tako mogu ljudi da vide dijelo modernih kwazi historicara. Nema uopste dokaza da je bilo Bogomila u Bosni.
Pa dobro, naglasio sam da je sa wikipedie. Svi znaju koliko je to relevantno i rekoh da je zgodno za informaciju.
Medjutim, volio bih da vidim tvoje linkove na referentna dijela za tvrdnje koje dajes.
Mislim na to da bogumili/patareni nisu bili u Bosni. Malo mi neobicno da tvrdis da nema dokaza.
redred

#59 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by redred »

quasar wrote:
redred wrote: Jak ti je link. Wikipedia. Uglavnom dobro je da si to postavio. Tako mogu ljudi da vide dijelo modernih kwazi historicara. Nema uopste dokaza da je bilo Bogomila u Bosni.
Pa dobro, naglasio sam da je sa wikipedie. Svi znaju koliko je to relevantno i rekoh da je zgodno za informaciju.
Medjutim, volio bih da vidim tvoje linkove na referentna dijela za tvrdnje koje dajes.
Mislim na to da bogumili/patareni nisu bili u Bosni. Malo mi neobicno da tvrdis da nema dokaza.

Bosanske krscane su Madjarski kraljevi nazivali "krivovijernicima". Tako su ih nazivali da bi ih "ocrnili pred papom". Narocito Sigismund (Madjarski kralj) tako naziva Bosance kada je Tvrtko poceo u vojni pohod na dijelove njegovog kraljevstva (Dalmaciju, Hrvatsku i Slavoniju). Madjarski kraljevi su Bosance u tom kontextu nazivali i "Sizmaticima". Sve je to dio politicke igre. Papa nakon toga na latinskim jeziku isto naziva Bosance i Turke:"Nacijama sizmatika." Interesntno je da je tada znaci vec postojala rijec "nacija" mada je imala drugo znacenje. On koristi latinski rijec"nationen bosnessis." (Vidi knjigu sveta kruna Ugarska i sveta kruna Bosanska- Dr. D. Lovrenovic)

Sami Bosanci su sebe nazivali "krstjanima" i nikada "Bogomilima". Mit o Bogomilima dan danas samo sluzi da se relativno neobrazovana masa pridobije za SDA ideju shvacanja nacije:"Islam je iznad svega a nacionalna ideologija Bosnjastva treba da bude podredjena tome." Tako se stvaraju mitovi o tome kako su stari Bosnjaci bili (ionako) slicni muslimanima te se stvaraju mitovi kako nije bitno toliko sto su Bosanci imali narodni identitet vec je bitniji njihov vjerski identitet "Bogomilski" koji je; vidi cuda:"Skoro pa Muslimanski."

Naravno da neobrazovanoj masi to mogu prodavati ali obrazovan covijek se uvijek zapita:"Gdje su ti dokazi?" Dokaza za Bogomilstvo nema! Ima ih na Wikipediji i u knjigama Envera Imamovica; tu ih ima. Ali u starim poveljama; putopisima; Turskim defterima; starim knjigama koje su pisali poglavari Bosanske Crkve... tu Bogomila nema ni za lijeka.

Pitas me za dokaze o tome da su Bosanski krstjani vjerovali da je Isus Boziji sin? Pa eto ti knjige Bosanske Crkve; procitaj ih i vidijet ces da su knjige pune tim fraza:"Boziji sin; sveto Evandjelije, Sveto trojstvo itd."U nekoliko navrata se vjera Crkve Bosanske naziva i "Bosanskom virom." Izgleda da je Crkva Bosanska okrunila prvog Bosanskog kralja onom krunom koja se u izvorima 3 puta spominje kao "Sacra korona Bossnessis" (sveta kruna Bosanska). To je u svojoj knjizi (sveta kruna Ugarska i sveta kruna Bosanska) Dr. Dubravko Lovrenovic objasnio. Znaci Crkva Bosanska je pored vjere bila i crkva kroz koju su Bosanski kraljevi objasnjavali "svetost krune". Oni nisu mogli biti okrunjeni papinskom krunom jer je to Madjarska sprijecavala. Zbog toga pocinju Banovi jacati Crkvu Bosansku i ta ista Crkva okruni prvog kralja Tvrtka. Nakon toga Tvrtko osvaja dijelove Srbije i okruni se i Srpskom krunom nemanjica.

Znaci Bosanska Crkva je bila prije svega politicki instrumenat. Nakon toga je bila kohezioni faktor Bosanske vlastele. Svaki katolik koji je se pokazao kao dobar vojvoda i svaki vazan plemic koji bi dosao "sa strane" da bude u sluzbi Bosanske krune (kao sto je Hrvoje Vukcic Hrvatinic) bi se po tradiciji "preobratio u vjeru Djedinu" i tako je se osiguravala kohezija medju vlastelom.

Znaci ukratko. Bosanska Crkva je:

1) Instrumenat po kojem su Bosanski kraljevi bili povezani sa Bogom a kruna Bosanska sveta kruna.
2) Instrumenat protiv Madjarizacije Bosne. Jer Madjarska je preko pro katolicke Madjarske crkve nastojala da asimilira Bosnu.
3) Kohezijioni faktor vlastele i cijele Bosne. CB u vise navrata je nazvana "Korijen u Bosne".
vatana

#60 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by vatana »

Jos nam samo kraljevi fale u svim ovim g...... :D
Teta Macheta

#61 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by Teta Macheta »

Pratila sam do sada mnoge teme koje su govorile o Crkvi Bosanskoj ali do sada mi je jedno
pitanje ostalo nejasno.
Kako je bila Crkva Bosanska pozicionirana u odnosu na današnje tri najveće kršćanske grupacije: rimokatolicizmu,
protestantizmu, pravoslavlju.

Npr. znamo da se katolicka i pravoslavna crkva razlikuju po ulozi Djevice Marije. Kakva je bila
tu pozicija Crkve Bosanske, bliža katoličkom ili pravoslavnom učenju?
Imali neko više podataka o ovom i finijim teološkim pitanjima? Znamo da je izbjeglo bosansko plemstvo
spasilo dosta vjerske literature prilikom napuštanja Bosne.
redred

#62 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by redred »

Mislim da je CB bila bliza katolickom ucenju. Mozda i zbog toga sto je Rim imao najvise uticaja na Bosnu. Prve vijesti o Crkvi Bosanskoj pod tim imenom "Crkva Bosanska" se u pisanim izvorima srecu u 14. vijeku. Dubravko Lovrenovic je u svojoj knjizi "Sveta kruna Ugarska i sveta kruna Bosanska" Crkvu Bosansku nazvao:" pokretom protiv globalizacije." On Crkvu Bosansku smatra jednom "protestantskom strujom." I mislim da je u pravu.

Korijeni Crkve Bosanske se vide po prvi put u izvorima koji su nam ostali za vrijeme Kulina Bana. Misli se na izvore izmedju Pape i Madjarskih kraljeva gdje se oni na latinskom jeziku dopisivaju u nekoliko povelja o komentarisu krstjane u Bosni. U tim poveljama Madjarski kralj salje Papi do znanje da je Bosna "puna krivovijernika." Kada je Ban Kulin saznao sta se sprema on je poslao svoje poslanike u Rim da objasne Papi kako:"Nema velike razlike izmedju krsjana u Bosni i katolcke vjere." Na to Papa ipak odustaje od krstaskog rata i salje u Bosnu kardinala. Kada je kardinal stigao u Bosnu; na Bilinom polju su Bosanski krsjani primili kolektivno katolicantstvo.

Znaci to je se desilo u oko 1190. godine. Onda u izvorima nemozemo bas naslutiti "Bosansko ucenje krstjanjstva" sve do 1250. kada Madjarski kralj pokrece kstjanski vonji pohod protiv Bosne. Medjutim Bosanski Ban Ninoslav ga je porazio i Madjarski kralj je se vratio bez Slave u Madjarsku.

Znaci i prije zvanicnog spomena "Bosanske Crkve", "Bosanske vjere", "Djedova, gostova i strojnika" vec je od 1180- 1250. jasno da se u Bosni nesto desava. Situacija je znaci napeta od Kulina Bana do kralja Tvrtka.

Tu napetu situaciju niti jedan od Banova Bosanskih nije mogao rijestiti sve do kralja Tvrtka. Jer su bili preslabi. Medjutim prije Tvrtka su oni vec poceli jacati Crkvu Bosansku i od 14. vijeka CB postoji kao institucija. Tada Papa prekida sve veze sa Bosnom a Madjarskome kralju su bile odrijesene ruke da napada Bosnu kada zeli sa Papinim odobrenjem. Tako je taj hladni rat (sa povremenim bitkama manjeg identiziteta) izmedju Madjarske i Bosne, koji je trajao od vremena Kulina Bana do Tvrtka I, se za vrijeme Tvrtka I i nakon njega pretvorio u pravi konstantni rat koji je trajao 70 godina.

Rat je bio i vjerski a i drzavni. Vjerski jer je glavni argumenat Madjarske bilo "krivovijerje Bosanaca". A i drzavni jer je u svaku bitku Madjarski kralj krecao sa rijecima:"Da povratimo nase Bosansko kraljevstvo."

Madjarski kralj se nikada nije okrunio Bosanskom krunom. A Crkva Bosanska je svo vrijeme imala podrsku i zastitu Bosanskih kraljeva i bila u centru Bosanske drzave. Sve do kralja Tomasevica.

Izvinjavam se na pravopisne greske zbog brzog kucanja. :mrgreen:
quasar

#63 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by quasar »

@redred
Cuj katolicko ucenje?
To jos nigdje nisam procitao.
redred

#64 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by redred »

quasar wrote:@redred
Cuj katolicko ucenje?
To jos nigdje nisam procitao.
Nisam rekao katolicko ucenje. Vec da je CB bila najbliza tom ucenju. A da je bila identicna tom ucenju nebi bilo potrebno ratovati sa katolickom velesilom Madjarskom. No neznam dovoljno o ucenju CB da bi sa sigurnoscu rekao da je bila najbliza katolickom ucenju. Mozda je ipak bila bliza pravoslavnom ucenju u nekim segmentima a u drugim bliza katolickom.

Fakat je da su je i Srpski kraljevi nazivali "nevjernickom crkvom." Tako je Car Dusan poslao povelju Madjarskom kralju da sto brze salje franjevce u Bosnu jer je Bosna "Puna heretika".

U to vrijeme je ocito da je i pravoslavnom svijetu i katolicantsvo bilo prihvatljivije od Crkve Bosanske.
quasar

#65 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by quasar »

Ono koliko sam ja od Klaica saznao o CB, i citanjem po netu raznih autora, uspio sam sklopiti sliku o tome kao o kombinaciji ranog, izvornog krscanstva i paganskih politeistickih religija. Osnova je bila dualizam, dobro je duhovno, lose je materijalno. Mislim da je do pada Bosne vec stvorena izrazita razlika u ucenju.
Dobro si rekao da je osnova svega bila moc i kontrola, kao sto su i sve druge religije. Tako i potreba da se taj kopneni put prema svetoj zemlji i Carigradu stavi pod kontrolu vatikana.
I taj Richard Lionhart je spalio Zadar i pobio sve sto se zateklo jer je bilo krivovjerno. To je uradio zbog pljacke prvenstveno, ali tek kad je vidio da su stanovnici krivovjerni, dobio je "dozvolu od boga". Dakle tad je postoja vidljiva i izrazita razlika u odnosu na zapadnu crkvu.
kosmatac

#66 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by kosmatac »

redred wrote:Mislim da je CB bila bliza katolickom ucenju. Mozda i zbog toga sto je Rim imao najvise uticaja na Bosnu. Prve vijesti o Crkvi Bosanskoj pod tim imenom "Crkva Bosanska" se u pisanim izvorima srecu u 14. vijeku. Dubravko Lovrenovic je u svojoj knjizi "Sveta kruna Ugarska i sveta kruna Bosanska" Crkvu Bosansku nazvao:" pokretom protiv globalizacije." On Crkvu Bosansku smatra jednom "protestantskom strujom." I mislim da je u pravu.

Korijeni Crkve Bosanske se vide po prvi put u izvorima koji su nam ostali za vrijeme Kulina Bana. Misli se na izvore izmedju Pape i Madjarskih kraljeva gdje se oni na latinskom jeziku dopisivaju u nekoliko povelja o komentarisu krstjane u Bosni. U tim poveljama Madjarski kralj salje Papi do znanje da je Bosna "puna krivovijernika." Kada je Ban Kulin saznao sta se sprema on je poslao svoje poslanike u Rim da objasne Papi kako:"Nema velike razlike izmedju krsjana u Bosni i katolcke vjere." Na to Papa ipak odustaje od krstaskog rata i salje u Bosnu kardinala. Kada je kardinal stigao u Bosnu; na Bilinom polju su Bosanski krsjani primili kolektivno katolicantstvo.

Znaci to je se desilo u oko 1190. godine. Onda u izvorima nemozemo bas naslutiti "Bosansko ucenje krstjanjstva" sve do 1250. kada Madjarski kralj pokrece kstjanski vonji pohod protiv Bosne. Medjutim Bosanski Ban Ninoslav ga je porazio i Madjarski kralj je se vratio bez Slave u Madjarsku.

Znaci i prije zvanicnog spomena "Bosanske Crkve", "Bosanske vjere", "Djedova, gostova i strojnika" vec je od 1180- 1250. jasno da se u Bosni nesto desava. Situacija je znaci napeta od Kulina Bana do kralja Tvrtka.

Tu napetu situaciju niti jedan od Banova Bosanskih nije mogao rijestiti sve do kralja Tvrtka. Jer su bili preslabi. Medjutim prije Tvrtka su oni vec poceli jacati Crkvu Bosansku i od 14. vijeka CB postoji kao institucija. Tada Papa prekida sve veze sa Bosnom a Madjarskome kralju su bile odrijesene ruke da napada Bosnu kada zeli sa Papinim odobrenjem. Tako je taj hladni rat (sa povremenim bitkama manjeg identiziteta) izmedju Madjarske i Bosne, koji je trajao od vremena Kulina Bana do Tvrtka I, se za vrijeme Tvrtka I i nakon njega pretvorio u pravi konstantni rat koji je trajao 70 godina.

Rat je bio i vjerski a i drzavni. Vjerski jer je glavni argumenat Madjarske bilo "krivovijerje Bosanaca". A i drzavni jer je u svaku bitku Madjarski kralj krecao sa rijecima:"Da povratimo nase Bosansko kraljevstvo."

Madjarski kralj se nikada nije okrunio Bosanskom krunom. A Crkva Bosanska je svo vrijeme imala podrsku i zastitu Bosanskih kraljeva i bila u centru Bosanske drzave. Sve do kralja Tomasevica.

Izvinjavam se na pravopisne greske zbog brzog kucanja. :mrgreen:
Crkva bosanska je sigurno bila više istočnog obreda(da ne kažem baš pravoslavna) nego katolička , a i to vreme je takvo da se još nije iskristalsala šizma i tačna podeljenost na katolike i pravoslavne.

Da je bila više istočna crkva govore sami spisi koji su na ćirilici , ali sama ćirilica ne mora biti dokaz sam po sebi već sadržaj .

A to je kad kaže "U ime oca sina i svetoga duha" to je baš pravoslavno više tj,istočno , a dok kad se kaže "U ime oca sina i duha svetoga" je katolički jer je preveden sa latinskog a ne kao ovo prvo sa grčkog kao što je kod pravos.lavnih.

In nomine Patris
et Filii
et Spiritus Sancti
Amen.

Znači tačno se vidi po rasporedu da nisu govorili "U ime oca,sina i svetoga duha" po latinskom tj.po katoličkom načinu , i još na kraju kažu "amin" a ne amen!

Onda , Crkva Bosanska je ništa drugo do primitvna institucija koja je pretkla iz starijih vremena tj.od prvih pokrštavanja , tako da ne čudi što je gotovo ništa iza sebe ostavila.
A dokaz za to leži upravo u tadašnjoj Raškoj , a to ću sad predstaviti na koji način.

Nemanja je kršten kao katolik(ma šta to značilo u to vreme) , ali svoju državu počeo praviti po vizantijskom modelu što znači da i ustrojstvo crkve takvo mora biti koje do tada baš i nije bilo takvo već isto(u to sam siguran) kao što bila Crkva Bosanska.
U prilog tome govore famozni jeretici "trikleti babuni" :D koji se odjednom pojavljju u središtu Nemanjine države dok je bio na pohodu negde na jugu.
E sad kak oje moguće da se odjednom pojave neki bi rekli sekta bogumila?! , pa nije moguće odjednom već su oni tu oduvek bili , ali pošto je Nemanja kako sam već rekao počeo praviti i crkvu i državu po vizantijskom modelu , što je automatski značilo da vlastela,narod i dotadašnji popovi su se morali povinovati i naravno najvažnije plaćati za to što Nemanja radi.

Da bi pojasnio bolje treba sagledati kakvo je to bilo vreme i kakve su politčke i društvene okonosti bile.

Nemanjin brat Knez Miroslav-humski čuven po svome "Miroslvljevom jevanđelistaru" je bio oženjen sestrom Kulina bana , a nećak ga rođeni Vukan kralj Zete koji je bio katolik ga optužuje za jeres.
Jevađelistar je pisan tzv.bosansčicom i zetsko-humskom redakcijom ćirilice pod jasnim uticajima zapada tj.latina ali je ipak to pravoslavna obredna knjiga.
Miroslav koji je stolovo u Stonu sagradio je manastir u Bijelom Polju , nagovorio "patarene" Kačiće da ubiju biskupa Ranijerija i otmu mu pare pa ih je on uzeo u zaštitu.
A sa druge strane je sagradio i katoličku crkvu od strane drugo biskupa posvećena , i tamo mu je nađena tzv."Blagajska ploča"pisana na "bosansčici".

Image

VA IME OCA I SNA I SVETAGO DUHA JA ŽU

PAN MIROSLAV ZIDAH CRKVA SVETAG

O KOZME I DAMIJANA U SVOIH SELIJAH U D

NI VELNEGA ŽUPANA SLAVNAGO NEMANE.

Koje je to religijsko ludilo govori to da je Nemanja neki pravoslavac , brat mu Miroslav je nešto ni sam ne zna kao i žena mu , sinovi Nemanji su Vukan-katolik a ova dva pravoslavci pod uticajem tate koji je bio i katolik ranije. :D
Ko je dao krunu Kotormanićima?! , jel papa?! , e pa nije nego su je nasledili od Nemanjića što i sami kažu i svim ispravama sasvim nedvosmisleno.
Ja nemam nameru da srbujem ili slične budelaštine samo ukazujem da je kruna Nemanjića bila jedina koju su nasledili bosasnki vlastelini a kasnije kraljevi.
Inače u mnogim mađarskim titulisanjima se nalaze i Bosna i Raška , a naročito Bosna i Hrvatska.
I većinuratova protiv raških kraljeva su bili ratovi protiv šizmatika i jeretika.
redred

#67 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by redred »

kosmatac wrote:
Ko je dao krunu Kotormanićima?! , jel papa?! , e pa nije nego su je nasledili od Nemanjića što i sami kažu i svim ispravama sasvim nedvosmisleno.
Ja nemam nameru da srbujem ili slične budelaštine samo ukazujem da je kruna Nemanjića bila jedina koju su nasledili bosasnki vlastelini a kasnije kraljevi.
Inače u mnogim mađarskim titulisanjima se nalaze i Bosna i Raška , a naročito Bosna i Hrvatska.
I većinuratova protiv raških kraljeva su bili ratovi protiv šizmatika i jeretika.
Jesili ti zdrav?

Jos jednom specijalno za tebe "Joe enteru". Kako samo Srpstvo u tebi proradi kada se dokaze da su pravoslavci iz Bosne porijeklom etnicki Bosnjaci. No evo ko je dao krunu Kotromanicima. Da vidimo sta kaze Tvrtko I o svojoj krunidbi sa Nemanjickom krunom:
POVELJA DUBROVČANIMA IZ 1378 GODINE -KRALJ TVRTKO

10.aprila 1378

I spodobi me sugubim vjencem,jako oboja vladić`stvija ispravljati mi,prveje ot isprva - v` blagodarovan`njej nam Zemlje Bosne.Potom,že Gospodu mojemu Bogu spodobl`šu me nasljedovati prjestol mojih prjeroditelj`,gospode srbske,za nje bo ti bjehu moji prjeroditeljije,v` zemlj`njem carstvje carstvovaše,i na nebesnoje carstvo preselili se.Mene že videštu zemlju prjeroditelj` mojih po njih ostavl`šu i ne imuštu svojego pastira.I idoh v` srbskuju zemlju,željaje i hote ukrjepiti prjestol roditelj` mojih.
Vidi prvo kod Cirkovica, Lovrenovica ili bilo kojeg historicara sta znaci ova prva Tvrtkova recenica:
"I spodobi me sugubim vijencem"
Krunili su me sukubim vijencem.
"jako oboja vladić`stvija ispravljati mi,prveje ot isprva - v` blagodarovan`njej nam Zemlje Bosne.Potom,že Gospodu mojemu Bogu spodobl`šu me nasljedovati prjestol mojih prjeroditelj`,gospode srbske,"
"Ja kao obadvijeme krunama vladioc. Prva od kruna se odnosi na Zemlju Bosnu a druga na zemlju mojih praroditelja gospodu Srpsku."

Kojim obadvijema krunama?! Koja kruna je povezana sa kojom krunom sa "sugubim vijencem"? Jeli mozda "svetom krunom bosanskom" koju Tvrtko spominje i svetom krunom Nemanjica? Da vidimo dalje.

I tamo š`dšu mi,vjenčan bih Bogom darovanim mi vjencem na Kraljevstvo prjeroditelj mojih jako biti mi o Hriste Isuse blagovjernomu i Bogom postavljenomu Stefanu,Kralju Srbljem i Bosne i Pomoriju i Zapadnim stranam.I.potom,načeh s` Bogom kraljevati i praviti prestol srbskije zemlje,željaje padšaja sa v`zdvignuti i razoršaja se ukrjepiti.
I tako sam bio krunjen blablabla...
I došadšu mi zemlje Pomorskije i tu priš`dšu pred slavni i dobronaročiti grad Dubrovnik,i tu izidoše pred Kraljevstvo mi vsepočteni vlastele Dubrovasci.s` vsakoju slavoju i č`stiju.
blabla...
I upomenuše Kraljevstvu mi o svojih zakoneh i uvjeteh i poveljeh,koje su imali s praroditelji Kraljevstva mi,z gospodom Bos`nskom...
I na krunidbi su rekli koji zakoni su vrijedili izmedju Srpske krune i gospode kraljevstva; praroditelja mojih gospode Bosanke!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Znaci nakon sto je Tvrtko sa svojom vojskom usao u Rasku i osvojio je; tada je iskoristio krvnu vezu sa Nemanjicima da se kruni i Nemanjickom krunom pored Bosanske krune. Jer on je se krunio sa sukubim vijencem! To su vladari u srednjem vijeku svugdje u evropi radili. Koristili krvne veze da bi dobili pravo na teritorij i ucvrstili vlast.

No vidimo iz svih povelja da a i iz ove povelje kako on ide:"U Srpsku zemlju gdje su ga krunili sa svije krune." A kako on naziva svoju zemlju u predhodnim poveljama:"Mnogim zemljama Bosanskim."

No da nebi rekao da "kruna Bosanska nije postojala" prije nego sto je se Tvrtko okrunio "Nemanjickom krunom i krunom Bosanskom"... vidi latinsku povelju Tvrtka I gdje on spominje:

"sacra corona Bossnessis" = "Sveta kruna Bosanska". Vidi povelju Tvrtka II Dubrovniku gdje on na latinskom spominje:"Sacra corona Bossnessis". I vidi zadnju povelju Stijepana Tomasevica gdje on spominje:"Sacra corona bosnessis."

Madjarski kralj je bio okrunjen sa 4 krune. Svaku zemlju koju je osvojio sa tom krunom je se i okrunio. Tvrtko je se orkunio Srpskom krunom jer je je osvojio i jer je Srbija u tom trenutku bila u gradjanskom ratu gdje je se vlastela medjusobno tjerala. A evo kako sam Tvrtko II (njegov sin naziva to kraljevstvo):
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II

(24. juna 1405)

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.
Svi Bosanski kraljevi i banovi nazivaju svoju drzavu "Bosanskim kraljevstvom" ili "zemljama bosanskim". A cak i kada su se okrunili i Nemanjickom krunom; tada jasno govore sta je "bosansko a sta srpsko":"Isao sam u zemlju srpsku." ;"moji praroditelji gospoda Bosanska.","moji praroditelji gospoda srpska". Ali cijelo kraljevstvo i cijela drzava je Bosanska. Cak i oni osvojeni dijelovi pripadaju Bosanskoj drzavi! I kraljevstvom Bosanskim.

Ako se Bosanska kruna spominje 1366. a Tvrtko krunjen Nemanjickom krunom 1377. Sta to znaci? -->Da je on PORED Bosanske krune krunjen i srpskom krunom. To je historijsku fakt.

Procitaj 750 stranica knjige "Sveta kruna ugarska i sveta kruna Bosanska" na kojoj je Dubravko Lovrenovic doktorirao i vidijet ces da je Bosanska Crkva okrunila Tvrtka 1366. sa "svetom krunom bosanskom." A to je uradio:"pravi episkop Crkve Bosanske."
kosmatac

#68 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by kosmatac »

Izvini , ali ovo je smešno jer izbegavaš direktan odgovor.

Pitanja na koja mi moraš odgovoriti:

1:Zašto svi bosanski kraljevi u svom titulisanju prvo stavljaju etnonim srpski?! , ako su posebni Bosanci i ako imaju krunu van Nemanjića kao posebno svoju , zašto stavljaju u titulu prvo ovo tuđinsko "Srbljem" kao prvo????!!!

2:Ko je "sugubu" krunu dao Tvrtku?! , jel ga krunisao veliki štrumf Crkve Bosanske ili papa?! , i ako je i jedan i drugi to uradio zašto imaju potrebu stavljati na prvo mesto neke "Srblje" ako su već originalni i nadasve posebni bosanski vladari koji nemaju veze sa ovim sa istočne strane?!

Kad je Milutin osvoji Makedoniju nije sebe nazvo "kralj Makedomljem" , jer kad si sovajač i ako si neki kralj valjda direktno sebe i svoj neki narodno zemaljski kurac hoćeš staviti kao prvi?!
Međutim to bosanski kraljevi nisu radili nego su se kurčili krunom Srba i sebe u titulama predstavljali kao srpske kraljeve iz njima znanim razlozima.

Nemoj da se ložiš , nego samo objasni svo titulisanje bosanskh kraljeva tako što sebe nazivaju kraljevima Srbljem kao prvim , a uvek kao drugo stavljaju zemlju"Bosni".

Objasni i nastavićemo priču , ali kratko i argumentovano naravno.
redred

#69 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by redred »

Joe enteru. Nakon sto si banovan sa Hrvatskoga foruma jer si govorio kako su Hrvati pokatoliceni Srbi dolazis ovdje da trollas. Dokle vise? Ja cu ti jos jednom odgovoriti DIREKTNO:
kosmatac wrote:Izvini , ali ovo je smešno jer izbegavaš direktan odgovor.
Ovo je vec trollanje.
Pitanja na koja mi moraš odgovoriti:

1:Zašto svi bosanski kraljevi u svom titulisanju prvo stavljaju etnonim srpski?! , ako su posebni Bosanci i ako imaju krunu van Nemanjića kao posebno svoju , zašto stavljaju u titulu prvo ovo tuđinsko "Srbljem" kao prvo????!!!
Kako se Tvrtko naziva kada je osvojio Hrvatsku?:

Kraljem Hrvatom= kraljem Hrvatima. Jer vlada Hrvatima = osvojio je njihovu zemlju (ne citavu ali zemlju gdje oni medju ostalim zive!)! On stavlja "Kraljem Srbljem" u svoju intitulaciji jer vlada Srbima i jer koristi Nemanjicku krunu da bi ucvrstio polozaj Bosanske krune! To je citava sustina krunidbe Nemanjickom krunom. Znaci:

1)Papa ne priznaje Bosanske kraljeve jer Madjarska nece da ih prizna.
2) Tvrtka kruni Bosanska Crkva Bosanskom krunom "sacra corona bossnessis". Ali taj kruna 1366. nema jos uvijek siroko medjunarodno priznanje.
3) Tvrtko osvaja dijelove Srbije i preuzima odgovornnost nad Srbima i kruni se sugubim vijencem. Ne krunom Nemanjica vec sugubim vijencem! I tu on uzdize Bosansku krunu na veci level jer on tada postaje pored Bosanske krune i nosioc Srpske krune! Da je osvojio Madjarsku on bi postao nosioc Madjarske krune i dicio bi se time da vlada Madjarima!
2:Ko je "sugubu" krunu dao Tvrtku?! , jel ga krunisao veliki štrumf Crkve Bosanske ili papa?! , i ako je i jedan i drugi to uradio zašto imaju potrebu stavljati na prvo mesto neke "Srblje" ako su već originalni i nadasve posebni bosanski vladari koji nemaju veze sa ovim sa istočne strane?!
Ne lupetaj kad nemas veze o cemu pricas. Papina kruna u Bosnu stize 1462. Njoj se kralj Tomasevic nikad nije okrunio. "Pravi episkop crkve Bosanske je Tvrtka okrunio "Sacra corona Bossnessis" = "svetom krunom Bosanskom". Ona nije imala priznanje u medjunarodnom smislu ali je Tvrtko 1366. unutar Bosne i Dubrovnika smatran kraljem!

Pa zasto Bosanski vladari kada osvajaju Hrvatsku dodavaju u intitulaciji "kraljem Hrvatom?" TROLLU JEDAN!
Kad je Milutin osvoji Makedoniju nije sebe nazvo "kralj Makedomljem" , jer kad si sovajač i ako si neki kralj valjda direktno sebe i svoj neki narodno zemaljski kurac hoćeš staviti kao prvi?!
Međutim to bosanski kraljevi nisu radili nego su se kurčili krunom Srba i sebe u titulama predstavljali kao srpske kraljeve iz njima znanim razlozima.
Kakve Srpske kraljeve kada osvojenu Srpsku zemlju Tvrtko I naziva Bosanskom stranom. Jesili ti zdrav covijece?
Nemoj da se ložiš , nego samo objasni svo titulisanje bosanskh kraljeva tako što sebe nazivaju kraljevima Srbljem kao prvim , a uvek kao drugo stavljaju zemlju"Bosni".

Objasni i nastavićemo priču , ali kratko i argumentovano naravno.
Znaci direktan odgovor sto se nazivaju kraljevima Srbljem (pred kraljevima Hrvatom)je sto vladaju Srbima. Stavljaju na prvo mjesto "kraljem Srbljem" kada im to odgovara da pokazu Madjarskim kraljevima kako su Bosanski kraljevi i Bosansko kraljevstvo medjunarodno priznato. Jer pored toga sto Bosanski kralj nosi krunu "hereticke Bosanske Crkve na svojoj Bosnjackoj glavi"; on nosi i vec priznatu krunu "Nemanjica".

Papa svo to vrijeme Bosance naziva by the way naciom:"Nationen Bossnessis" ali ih smatra cesto nevjernicima. Madjarski kraljevi kada krecu u pohode na Bosnu govore kako su na putu da
"povrate svoje Bosansko kraljevstvo i da se okrune krunom Bosanskog kraljevstva."
Znaci ne priznaju je ali bi se rado okrunili njome. I onda da su je stavili na glavu okrunili slali bi poruke kako su "kraljevi Bosne" u svojoj tituli da ojacaju svoju poziciju. Bosanski kraljevi kada su izgubili Hrvatsku i tada se cak u svojoj intitulaciji nazivaju "kraljevima Hrvatom."

Ali je znaci sustina svega da je Bosna u svemu tome centralna i Bosnjani. Bosansko kraljevstvo i Bosanski rusag i Bosanska drzava. A Srbljem su jedan ponosni dio toga jer smo ih vojno porazili u vojnom pohodu na Rasku i prisilili da priznaju nasu vlast. A potom iskoristili Tvrtkovu krvu vezu sa Nemanjicima da ojacamo nasu Bosasnku krunu.

Bosasnki kraljevi svoj narod do 1530. nazivaju Bosnjanima a kraljevstvo iskljucivo "kraljevstvo Bosasnko". Ovo je jedna od zadnjih povelja Bosasnkih kraljeva kada su Turci bili na granicama kraljevstva:
PISMO KRALJA STJEPANA TOMASEVICA PAPI IZ 1461 GODINE

I moja ce propast povuci za sobom i mnoge druge.

Dojde glas Kraljevstvu mi kako Car Turski Muhamed namjerava dojduceg ljeta udariti s vojskom na mene i da je zato sve potrebito prigotovio. Tolkoj sili Turachkoj ja sam ne mogu odoljeti. Umiljeno sam molio Ugarsku i Bnetachku gospodu i Jurija Kastriota jeda bi mi u ovoj nevolji pohitali u pomoc, sto molim i tebe, svepochtenog, uzmoznog i presvijetlog gospodina i oca.

Ja ne istem zlatnih brda, ali bih bio rad da moji neprijatelji kao i ljudi u mojoj zemlji uznaju kako mi tvoja pomoc nece uzmanjkati.

Jere, ako Bošnjani budu vidjeli da u ovoj rati nece biti sami i da ce im mnogi ini pomioci - hrabrije ce u rat iti i vojevati, a tagdi i Turachka vojska nece bez straha u moje vladanje naprasno ulisti.

Prilazi u moju zemlju su veoma teski, a tvrde na mnogim mjestima nedobitne, tere ne dopustaju da se prodre u moje Kraljevstvo
kosmatac

#70 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by kosmatac »

Lepo je znati da su u Crkvi Bosanskoj govorili i pisali latinski , i da je "pravi episkop(baš zvuči latinski)" krunisao Tvrtka sa "Sacra corona Bossnessis"!! :-)

Neću sa tobom da se natežem , ali poenta je da bosanski kraljevi imaju krunu Nemanjića na glavi kao jedinu moguću , a jesu li stavljali još neku lokalnu krunu kad su se napili ?! , nije bitno uopšte jel oni ističu upravo ovu od Nemanjića jer je ona priznata i donosi sigurno kraljevsko ime.
Ti govoriš da je Tvrtko bio kralj i ranije ali ga nisu priznavali pa se morao prihvatiti srpske krune kad je osvojio Rašku?! :lol:
Zato i svi od reda bosanski kraljevi se u tituli PRVO nazivaju kraljevima srpskim pa tek onda stavljaju svoju maticu Bosnu , a posle i dodaju Hrvate ali kao osvojene.

Tebe ubija u pojam to što su bosanski kraljevi zapravo srpski kraljevi jer sami sebe tako zovu , i iz petnih žila se trudiš razdvojiti hiruškim putem svaku vezu pa čak i onu koja je jasna kao dan.
Mene nazivaš trolom a sam si jedan veliki.
redred

#71 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by redred »

Pokazi mi jednu povelju Bosanskog kralja gdje oni spominju neki drugi narod osim "Bosnjana". Znaci pokazi mi povelju gdje oni spominju da je temlejni narod kraljevstva "Srbi". Oni u svoju titulu unose da su kraljevi "Srba" jer su ih osvojili. Oni osvojenu Srpsku zemlju nazivaju Bosanskom stranom prije nego sto se i zvanicno krune sugubim vijencem. :) Uh to boli! Ali osvojenu Srpsku zemlju nazivaju i "Bosanskom zemljom". To jos vise boli. :D
ISPRAVA RAJKOVICIMA IZ 1366 GODINE - KRALJ TVRTKO

Az rab Bozji i svetoga Grgure, a zovom gospodin Ban Tvrtko, po milosti Bozjoj gospodin mnogim Zemljam Bosanskim,gospodin Bosanski,i srbski,i solski,i podrinski i mnogim stranam Bosanskim... Pravi gospodin Ban Tvrtko: kada se bjehmo svadili, tada nas Stjepan Rajkovic umiri i da nam nas grad Bobovac, a neda ga dati Ugrom.
Znaci kao sto su Bosanski kraljevi pobili Srpsku vlastelu u Humskoj zemlji i protjerali Srbe odatle (vidi vaseg najvbitnijeg historicara Cirkovica) oni traze mogucnost da se docepaju "medjunranorodno priznate krune". A to svakako nije lahko kada te Papa smatra "heretikom" te kada Madjarski kralj svako malo pokrece vojne pohode protiv Bosne.

Bosansko kraljevstvo je Bosansko kraljevstvo. Pod drugim imenom to kraljevstvo u izvorima se ne spominje. U svakoj povelji domacoj ili stranoj se spominje samo pod jednim imenom:"Bosansko kraljevstvo". A narod koji zivi u Bosanskom Rusagu (to je teritorij koji Tvrtko naziva "zemljom praroditelja kraljevstva gospodom Bosanskom") uvijek smao nazivaju Bosnjanima. Srbima oni smatraju ljude koje su pokorili.

Nije Tvrtko dobio "Srbe" tek tako u svojoj intitulaciji. Nisu se Srblji tek tako "dali Tvrtku". On je ih morao vojno pokoriti a to je ono sto tebe boli.

Pokazi mi znaci tak dokumenat gdje se osim u intitulaciji (gdje se Bosanski kraljevi samo nekad dice da vladaju nad Hrvatima i Srbima kao pokoreni narodima) ne spominje samo Bosansko ime za kraljevstvo i narod. Znaci samo jedan! Pored te cinjenice samo kreten moze tvrditi da je Bosansko kraljevstvo nesto drugo nego zapravo Bosansko. :D

No kada vidimo tvoje postove na forum.hr gdje si tvrdio da su Hrvati u stvari pokatoliceni Srbi onda se i ne trbamo cuditi. Zar ne?
POVELJA DUBROVČANIMA IZ 1427 GODINE - RADOSLAV PAVLOVIĆ

31.decembra 1427

Budući va velikoj slavi i gospoctvi mojih prijeroditelja plemenito naše,i potom za našu službu milosti i gradove i župe i zemlje koje primismo od Kraljevstva Bosanskoga,nam`dano i zapisano u naše plemenito va rusazi i Državi Bosanskoj,i Kraljevstvom i vsijem rusagom Bosanskim nam` potvrđeno i ustanovićeno...
:bih:
kosmatac

#72 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by kosmatac »

Za početak prekini pisati "srpski,bosanski,hrvatski,.." sa velikim početnim slovom jer to je osnov da te neko nazove nepismenim.
Ali ja ti opraštam , neke stvari su teške sa naučiti iz prve. :D

Sacra corona Bossnessis , e ova lepa latinska rečenica te žešće pokopala u stavovima , jer si je ladno pripisao crkvi bosanskoj" , i to još episkop se zove onaj koji je po tebi stavio krunu Tvrtku .
Ta kruna od crkve bosanske ne postoji iz jasnih i vrlo jednostavnih razloga , a to je uticaj i značenje.
I ti možeš da se predstasvljaš kao kralj i da dovedeš svoje prijatelje da te krunišu uz pivo i rakiju , ali to ne znači ništa jer jednostavno ta crkva nije priznata po bilo kojem osnovu i nema nikakvu težinu u politici toga vremena.
Zato jeste se Tvrtko krunisao u Mileševi od strane nekog pravoslavnoh velikodostojnika upravo što je ta crkva(srpska arhiepiskopija) bila priznata i imala autokefaliju , znači imala je siguran legitimitet.
Zato i jeste svako titulisanje počinjalo sa "srbljem" jer jednostavno ima legizimnu srpsku krunu na glavi.
Ali nema samo Tvrtko srpsku krunu na glavi u tome vreme , već i Mrnjavčevići u Makedoniji takođe.
E zašto Vukašin sebe smatra srpskim kraljem takođe?! , on živi dosta dalje od Raške nego Tvrtko pa je mogao sebe nazvati "kralj makedonljem" i uopšte nije "osvojio" kao Tvrtko Rašku pa se ipak naziva kralj srbljem.

Pristup tvoj je totalno kontradiktoran i ima svrhu da odbaci osnovu , a to je ovo "srpsko" u tituli kao nešto sporedno,osvojeno i tuđinsko.
I kad se insistira na tome kao ti što radiš iz čisto političkih razloga današnjice onda još se više dobija utisak totalnog ignorisanja činjenica.

A to je da ispada da je Tvrtko jedini kralj na svetu koji je nešto osvojio i to osvojeno stavio kao prvotno u tituli.
Ja ne znam za takve slučajeve.
U stvari ima ali taj koji je osvojio postaje upravo to što je osvojio , kao npr.Viljem Osvajač je bio normanski neki knez i osvojio je Englesku i postao enleski kralj.
I sad neki iz današnje Normandije počnu govoriti Englezima da je on zapravo normanski kralj koji je osvojio Englesku.

Nemojmo se zezati više.
redred

#73 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by redred »

Na najvaznija moja pitanja nisi dao odgovor. Zasto Tvrtko; 11 godina prije svoga okrunjenja "Sugubim vijencem" naziva OSVOJENU Srpsku zemlju "Bosanskom zemljom"? I zasto je naziva "Bosanskom stranom"? Kada bi sebi dao odgovor na to pitanje nebi trebao ovdje vise traziti pamet jer bi ti sve bilo jasno. No ocito je da tu bolnu cinjenicu nemozes pogledati u oci.

Znaci nadji prvo gdje kada i kako je Tvrtko sa svojom vojskom usao u Srbiju; pokorio taj dijelic Srbije i nazvao ga Bosanskom zemljom i Bosanskom stranom. To je sustina svega. Krunidba Srpskom krunom nemanjica je samo slag na tortu. Ali to dolazi znaci tek 11 godina posle nego sto je Tvrtko isjekao Srblje Bosanskim macevima u Raskoj. Na tebi da istrazis kada je se ta bitka dogodila.

Nisu Srblji tek tako dali svoju krunu. Oni su dali guzu jer ih je Tvrtko prisilio na to. A uz to (mora se reci) bili su i u gradjanskom ratu pa je Tvrtko i malo iskoristio situaciju. :D Ali kruna se ne daje tek tako. Vec se daje tek nakon vojnog poraza. :)

kosmatac wrote:
Sacra corona Bossnessis , e ova lepa latinska rečenica te žešće pokopala u stavovima , jer si je ladno pripisao crkvi bosanskoj" , i to još episkop se zove onaj koji je po tebi stavio krunu Tvrtku .
Ta kruna od crkve bosanske ne postoji iz jasnih i vrlo jednostavnih razloga , a to je uticaj i značenje.
I ti možeš da se predstasvljaš kao kralj i da dovedeš svoje prijatelje da te krunišu uz pivo i rakiju , ali to ne znači ništa jer jednostavno ta crkva nije priznata po bilo kojem osnovu i nema nikakvu težinu u politici toga vremena.
Zato jeste se Tvrtko krunisao u Mileševi od strane nekog pravoslavnoh velikodostojnika upravo što je ta crkva(srpska arhiepiskopija) bila priznata i imala autokefaliju , znači imala je siguran legitimitet.
Kruna Bosanska postoji jer je Bosanski kraljevi spominju. "Sacra Corona Bossnessis". To sto nije bila priznata od Madjara; jebe se nama za to. Ionako smo ih potukli u svim mogucim bitkama i nikada bosnu nisu osvojili. Kao sto smo potukli i Srblje i oduzeli im Hercegovinu 1322. i Rasko 40 godina kasnije. :)
Zato i jeste svako titulisanje počinjalo sa "srbljem" jer jednostavno ima legizimnu srpsku krunu na glavi.
Ali nema samo Tvrtko srpsku krunu na glavi u tome vreme , već i Mrnjavčevići u Makedoniji takođe.
E zašto Vukašin sebe smatra srpskim kraljem takođe?! , on živi dosta dalje od Raške nego Tvrtko pa je mogao sebe nazvati "kralj makedonljem" i uopšte nije "osvojio" kao Tvrtko Rašku pa se ipak naziva kralj srbljem.
Lupetas bezveze. Tvrtko je iskoristio samo krunu Nemanjica u konstrukciji "sukubi vijenac". U svojoj povelji jasno objasnjava sta znaci sugubi vijenac---> Krunjenjem dvijema krunama! Na nacin sto je se Tvrtko krunio Nemanjickom krunom; kruna Bosanska je automatski postala legitimna. Kao sto Dubravko Lovrenovic pokazuje u svojoj knjizi "sveta kruna ugarska i sveta kruna Bosanska" upravo je kruna Bosanska bila nacionalna kruna. Jer je jedino ona bila "sveta". Na isti nacin Madjarski vladari su se okrunili sa 4 krune ali jedino "Madjarsku krunu" nazivaju "svetom" BISERU!

Ima samo jedna sveta kruna. U srednjem vijeku svaki veci kralj samo naziva jednu krunu "svetom krunom" a Dr Dubravko Lovrenocvic nam pokazuje da je to kod Bosnjaka bila "kruna Bosanska". Kruna Nemanjica nikada nije nazvata svetom krunom vec krunom koja je kroz sugubi vijenac, zajedno sa Bosanskom krunom!

Image

I upravo zbog toga on ne naziva svoje kraljevstvo "Srpskim kraljevstvom" nego "Bosanskim kraljevstvom", "Bosanskim rusagom", "Bosanskom drzavom", "Bosanskim zemljama". Srpska kruna tu smao sluzi da bi otkacio Madjare sa svojih ledja.
Pristup tvoj je totalno kontradiktoran i ima svrhu da odbaci osnovu , a to je ovo "srpsko" u tituli kao nešto sporedno,osvojeno i tuđinsko.
I kad se insistira na tome kao ti što radiš iz čisto političkih razloga današnjice onda još se više dobija utisak totalnog ignorisanja činjenica.
O ne nije to moj pristup. To je pristup Dr, Dubravka Lovrenovica, Dr. Srecka Dzaje, Marka Vega, John. V.A. Fine-a. NE POSTOJI TU OVAJ ILI ONAJ PRISTUP JER SAMI bOSANSKI KRALJEVI SU DALI SVE ODGOVORE U SVOJIM POVELJAMA. To zapamti. :)

Nemojmo se zezati više.
Da nemojmo se zezati vise. Tesko je priznati da su Bosnjaci uvijek bili Bosnjaci. A pravoslaci iz Bosne manjim dijelom potomci etnickih Bosnjaka koji su nakon unistenja Bosanske Crkve presli u pravoslavlje. A vecim dijelom izbjeglice iz Srbije nakon upada Turaka u istu zemlju. O cemu svjedoci i prvi putopis iz 1531. godine od strane Benedikte Kuripesica:
,,U spomenutom kraljevstvu Bosni nasli smo tri naroda i tri vjere. Prvo su starosjedioci Bosnjaci, koji su rimo-krscanske vjere. Njima je Turcin, kada je osvojio kraljevstvo Bosnu, dozvolio, da drze svoju vjeru i ostanu u zemlji. Drugo su Srbi, koje oni zovu Vlasima, a mi ih zovemo Cicima ili Martolozima. Ovi su dosli iz mjesta Smedereva i grckoga Beograda, a vjere su sv. Pavla... Treci narod su pravi Turci. Ti, narocito ratnici i cinovnici, s velikim tiranstvom vladaju objema prije spomenutim narodima, krscanskim podanicima.
kosmatac

#74 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by kosmatac »

Aj ti nastavi seći bosanskim mačevima srblje pošto vidim da si se teleportovao 600 godina unazad , a ja ću da se sugubim sa teme uskoro jer ovo je ridiculous postalo. :)

Samo za kraj ću te pitati kakve ti kao Bošnjak imaš veze sa starim bosanskim kraljevstvom?! , jesu li ih tvoji stari baštinili?! , nisu!
Bosansku srednjovekvnu državu,vladare i junake niko od sva tri naroda iz BiH nije baštinio , a kamoli današnji Bošnjaci.
Ništa u narodnom predanju nema o njima , nema nijedne pesme , nijednog mita koji je uvek osnov za baštinu i za stvaranje modernih nacija .
Znači tvoja veza sa time je kao kad bi Srbi rekli da je Konstatnin Veliki srpski car jer je iz Niša , i kao kad bi Hrvati rekli da je Dioklecijan hrvatski kralj jer je iz Splita tj.iz današnje Hrvatske.

Hrvati-katolici iz BiH nisu baštinili ništa od bosanskhih vladara , mada danas prave neke proslave kraljice Katarine ali to je plod 20.veka , a svih tih godina su guslali ti isti Hrvati o nekom makedonskom junaku Marku Kraljeviću i nekom tamo Kobiliću i čudima.

Mene bi bilo sramota da nešto prisvajam sebi a da to moj narod nije baštinio i da nema tradiciju o tome.
Ja kad govorim o bosanskim vladarima kao srpskim kraljevima nemam ih nameru smatrati svojima jer je to jedna zaboravljena dinastija koja je gotovo ništa iza sebe nije ostavila , ali eto oni sami su se pozivali na Srbe pa ih mogu staviti kao svoje kraljeve ali suštinski su nebitni pa su i tako i završili.

Ja znam da je tebi jako teško imati saznanje da je kod "popravoslavljenih i pokatoličenih Bošnjaka" u gotovo 100% slučajeva sva narodna tradicija i baština srednjovekvih vladara i junaka srpska , a da je kod islamiziranih Bošnjaka sva tradicija isključivo o muslimanskim junacima,begovima i pašama.
redred

#75 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by redred »

To je tacno da mi Bosnjaci- muslimani jesmo izgubili kontakt sa nasom historijom. To je krivica Islamista. Kojekakvih Cengica i drugih. No krv je ista i isti je jezik. Mi smo njihovi potomci; vecina nas. A oni koji nose arapsko ili Tursko prezime; i oni imaju Bosnjacku krv jer su se mjesali sa Bosnjacima. Od svih yuznih slavena najmanje su se Bosnjaci mjesali sa Turcinom.

Pavao Ostovic je rekao 1914 na Yugoslavenskom saboru iz WW1:
"Vi ste Bosnjaci ali ste zanemarili svoju pred Tursku historiju. Ukoliko vi ne zelite tu historiju kao svoje; recice Srbi i Hrvati da je Njihova"
I iako moji roditelji; kao sto ti kazes, neznaju nista o Bosanskkim svetim kraljevima, o svetoj Bosanskoj kruni (ili vrlo malo). Ja vec znam mnogo o tome. Na nama novim generacijama je da vratimo slavu nasih pradjeodiva. To se nece desiti iz dana u dan. To ce trajati generacijama. Nanesena steta je velika. Ali jednoga dana ce i Bosnjaci -muslimani izbaciti Turske dimije i Turski fes iz svoje narodne nosnje i vratiti svoju staru Bosnjacku narodnu nosnju. U to sam siguran.

Kada sma bio na utakmici u Parizu "Bosna- Francuska"; nedavno, ispred mene je sjedio cijeli red mladica i djevojaka (oko 20- 25 godina) i svi su imali majice sa steckom na ledjima sa malim tekstom na engleskom i na Bosanskom jeziku o "Bosanskom kraljevstvu".

Nacionalna svijest je svakako nesto sto se stvara. U roku od 50 godina ce Bosnjaci-muslimani svojoj djeci bez ikakve sumnje davati imena poput "Tvrtko", "Behlan","Kulin" ili ce im davati kao i Turci jedno Islamsko a jedno Bosansko ime:
"Tarik Tvrtko Kulenovic"
Strpljen spasen. Siguran sam da moj djed nebi proveo ovoliko slobodnog vremena da objasni jednom Srbinu do kraja kako je Bosanska kruna jedina sveta kruna Bosanskih kraljeva a evo ja to vec radim. :thumbup:

Image
Post Reply