Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

fatamorgana

#26 Re: Bosanski Kralj je ziv!

Post by fatamorgana »

Sjo kralja .....
Hadzi Lojo

#27 Re: Bosanski Kralj je ziv!

Post by Hadzi Lojo »

Ovi nasi ljudi nemaju mjere kako sa alkoholom tako ni sa drogama.
Odu vani pa se napuse raznih trava, izbece im se oci ko u oposuma, valjda im mozak iste istjera van, sta li otekne od silnog pusenja.
Prije par godina na odmoru jedan me Dalmatinac tusio pricom kako su Hrvati otkrili Ameriku prije Kolumba, haman ima i sahovnica tamo negdje iz tog doba.
U zadnje vrijeme imam neku zelju da nas Amerika za stalno okupira kao sto je to nekad uradila AU monarhija.
Ovi balkanski narodi nisu sposobni za vodjenje drzave. Nema institucije ili privrednog sektora gdje nije nesto pokradeno.
Ako nas Ameri ne okupiraju odo ja kod njih, to sam odlucio da uradim u petoljetki koja je pred nama.
wolf07

#29 Re: Bosanski Kralj je ziv!

Post by wolf07 »

Aferim ti za ovaj link!!!
bh.tornjak

#30 Re: Bosanski Kralj je ziv!

Post by bh.tornjak »

wolf07 wrote:
Aferim ti za ovaj link!!!

Foto sam napravio prije par dana u Brckom na mezarju Ivici.......!
wolf07

#31 Re: Bosanski Kralj je ziv!

Post by wolf07 »

Vidis koliko su nasi politicari nesposobni, jos uvijek imamo ljude s prezimenom Kulin a 99% ljudi nema bage veze o banu Kulinu, povelji, i jos uvijek se treba natezat' i teskom mukom borit da se zlonamjernim srpskim i hrvatskim politicarima pokaze da Bosna nije nicija izmisljotina niti bajka tipa "Marko Kraljevic", "Kosovski Boj", "Milos Obilic" (za kojeg se ne zna ni ko je ni sta je, jer u cijelom srpslom rodu i porodu nema danas niko s tim prezimenom)! Jos jednom svaka cast!
quasar

#32 Re: Bosanski Kralj je ziv!

Post by quasar »

Ja nesto sracunah da bi ako racunamo 25 godina za novu generaciju, u kojoj dvoje djece dozivi da ima svoju djecu, danas zemljom hodalo oko 50.000 direktnih potomaka npr. Tvrtka II.

Meni je jedan fratar iz K.Sutjeske povezao moju familiju sa tom familijom, pa vi vidite... aha. :mrgreen:
majstorina

#33 Re: Bosanski Kralj je ziv!

Post by majstorina »

wolf07 wrote:Vidis koliko su nasi politicari nesposobni, jos uvijek imamo ljude s prezimenom Kulin a 99% ljudi nema bage veze o banu Kulinu, povelji, i jos uvijek se treba natezat' i teskom mukom borit da se zlonamjernim srpskim i hrvatskim politicarima pokaze da Bosna nije nicija izmisljotina niti bajka tipa "Marko Kraljevic", "Kosovski Boj", "Milos Obilic" (za kojeg se ne zna ni ko je ni sta je, jer u cijelom srpslom rodu i porodu nema danas niko s tim prezimenom)! Jos jednom svaka cast!
Dođe li im išta onaj Zoran Kulina što pjeva"Garu"
wolf07

#34 Re: Bosanski Kralj je ziv!

Post by wolf07 »

A sto se odmah upalili k'o kutnjak. To je ona logika "'ta ce mi on pricat', znam ga ja is'o sa mnom u skolu"! Zasto je nemoguce da danas u BiH ima zivih potomaka bilo kog bosanskog vladara pa makar to bio i neko na ovom forumu ili tamo neki pjevac "gara, gara garis li se sada"! Ja samo kazem da je glupo da slusamo ispiranje mozga Markom Kraljevicem koji je poginuo kao turski vazal a o njemu Srbi izguslali junackih pjesama (i to sve u desetercu) da ne bi moglo stat' u 20 Eurosongova i pored toga iznosim CINJENICU da se NI JEDAN SRBIN NE PREZIVA OBILIC!!! Izvolite pa mi nadjite nesto netacno u ove dvije tvrdnje ili nastavite da slusate sranja koja vam plasira SANU!
majstorina

#35 Re: Bosanski Kralj je ziv!

Post by majstorina »

wolf07 wrote:A sto se odmah upalili k'o kutnjak. To je ona logika "'ta ce mi on pricat', znam ga ja is'o sa mnom u skolu"! Zasto je nemoguce da danas u BiH ima zivih potomaka bilo kog bosanskog vladara pa makar to bio i neko na ovom forumu ili tamo neki pjevac "gara, gara garis li se sada"! Ja samo kazem da je glupo da slusamo ispiranje mozga Markom Kraljevicem koji je poginuo kao turski vazal a o njemu Srbi izguslali junackih pjesama (i to sve u desetercu) da ne bi moglo stat' u 20 Eurosongova i pored toga iznosim CINJENICU da se NI JEDAN SRBIN NE PREZIVA OBILIC!!! Izvolite pa mi nadjite nesto netacno u ove dvije tvrdnje ili nastavite da slusate sranja koja vam plasira SANU!

Znači đeneral HOS-a , Blaž Kraljević mogao bi biti potomak Marka Kraljevića?
wolf07

#36 Re: Bosanski Kralj je ziv!

Post by wolf07 »

A kakve to veze ima s mojom tvrdnjom da su generacije i generacije Srba prvenstveno odgojene na budalastini o junaku Marku Kraljevicu koji je u stvari poginuo boreci se za Turke! Al' eto kad vec navaljujes moguce je, moguce je i da je Hitler jednim dijelom imao jevrejske krvi u sebi (cak i vrlo vjerovatno) i sta sad???
Nacionalniid_BOSANCI

#37 Re: Bosanski Kralj je ziv!

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

BiH |Objavljeno 23.10.2011. u 17:59

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/111023064

Svečanost u Kraljevoj Sutjesci

Obilježena 533. godišnjica smrti bosanske kraljice Katarine

Tradicionalnim okupljanjem gostiju, mještana i franjevačkih hodočasnika, koji na ovaj način iskazuju poštovanje svom uzoru kraljici Katarini, u Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja obilježena je 533. godišnjica od smrti predposljednje bosanske kraljice Katarine Kosača – Kotromanić.

Image
FOTO: ZEDA

Mještani Kraljeve Sutjeske i okoline na ovaj način obilježavaju čuvanje uspomene na svoju kraljicu Katarinu. Prema predaji nakon njene smrti žene sutješkoga kraja i dan-danas nose crne marame u znak žalosti za svojom bosanskom kraljicom. Ženska sutješka marama i crvene ogrlice postali su sastavni dio tradicionalne narodne nošnje, ali i svakodnevni dio garderobe žena ovog kraja.

Kraljica Katarina bila je predposljednja bosanska kraljica i snažan je simbol bosanskohercegovačke državnosti, a za njen životopis vezan je veliki dio historije, života, uspona i stradanja naroda u Bosni i Hercegovini. Činjenica je da kraljica Katarina nije bila posljednja bosanska kraljica, ali je bila posljednji član kraljevske loze koji se borio za ponovnu uspostavu bosanske kraljevine. Kazivanja govore da je kraljica Katarina ostatak svog života provela pokušavajući dobiti pomoć za obnavljanje bosanskog kraljevstva, jer je polagala pravo na bosansko kraljevstvo.

Ona je sa sobom ponijela i sve kraljevske oznake, među kojima i kraljevske krune, koje su se prenosile sa kralja na kralja, sa kraljice na kraljicu, simbole kraljevske moći. Sve ovo govori da je kraljica Katarina ipak bila posljednji oblik bosanskog kraljevstva, i da se ona treba smatrati kao posljednja bosanska kraljica, iako ona to formalno nije bila. Narodna kazivanja i historijske činjenice govore da bi to trebalo biti tako i da bi se kao posljednja bosanska kraljica trebala uvažavati kraljica Katarina Kosača – Kotromanić.

Ovogodišnja manifestacija "Dani Kraljice Katarine", kao i ranijih godina, imala je dva dijela. U vjerskom dijelu ovogodišnje sveto misno slavlje predvodio je zamjenik provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

U drugom dijelu manifestacije u Kraljevoj Sutjesci održana je tradicionalna smotra folklora, na kojoj su nastupile brojne folklorne skupine iz Ćatića, Kraljeve Sutjeske, Brankovića kod Žepče, Zenice, Vrgorca, Visokog, Ljubuškog, Tarčina, Guče Gore, Busovače, hrvatskog Gračaca i Kaknja.

Image
Image
Image
quasar

#38 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by quasar »

Bilo bi jako dobro da se ova manifestacija digne na visi nivo od lokalnog ili vjerskog. Ovdje bi trebali prisustvovati svi koji Bosnu nose u srcu. Predsjednistvo bi moralo biti pokrovitelj. Vojska BiH bi trebala da drzi pocasnu strazu i da zastavni vod pronese drzavnu zastavu i tadasnju zastavu kraljevstva.
Izvidjacka organizacijabi trebala da uvrsti ovo u svoja godisnja okupljanja, itd, itd.
Mnogo je ovo vece od samog folklora.
Nacionalniid_BOSANCI

#39 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Image
quasar wrote:Bilo bi jako dobro da se ova manifestacija digne na visi nivo od lokalnog ili vjerskog. Ovdje bi trebali prisustvovati svi koji Bosnu nose u srcu. Predsjednistvo bi moralo biti pokrovitelj. Vojska BiH bi trebala da drzi pocasnu strazu i da zastavni vod pronese drzavnu zastavu i tadasnju zastavu kraljevstva.
Izvidjacka organizacijabi trebala da uvrsti ovo u svoja godisnja okupljanja, itd, itd.
Slazem se u potpunosti :-D
Last edited by Nacionalniid_BOSANCI on 27/11/2018 16:55, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#40 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by KatarinaKosaca »

quasar wrote:Bilo bi jako dobro da se ova manifestacija digne na visi nivo od lokalnog ili vjerskog. Ovdje bi trebali prisustvovati svi koji Bosnu nose u srcu. Predsjednistvo bi moralo biti pokrovitelj. Vojska BiH bi trebala da drzi pocasnu strazu i da zastavni vod pronese drzavnu zastavu i tadasnju zastavu kraljevstva.
+1
Eborg

#41 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by Eborg »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

:bih:
Gothic princess

#42 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by Gothic princess »

Eborg wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

:bih:
+1 :thumbup:

kod nas bi ovakva manifestacija bila moguća, kad bi se obilježavala godišnjica smrti / rođendan/ bilo šta drugo od kakvog sultana :|
Fratris

#43 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by Fratris »

Čekaj malo, ljudi imaju svoju manifestaciju godinama s karakterom koji su oni izabrali, i ti bi sad došao njima i tu manifestaciju pretvorio u nešto drugo da zadovoljiš potrebe ljudi koji nemaju veze s tim krajem, njihovom vjerom i njihovom tradicijom?

Znam ja da ti nemaš lošu namjeru, ali na ovo se svodi. Kult kraljice Katarine je specifično katolički i specifično sutiški. Da je Katarina bila rodom iz Tunguzije ali katoličke vjere, oni bi je slavili jer su oni katolici i jer je Bobovac bio nedaleko od njihovih sela.

Nema problema da se napravi sekularna manifestacija, ali zašto se ona kalemi na kult kraljice koji je katolički po svojoj prirodi?
quasar

#44 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by quasar »

Fratris wrote:
Čekaj malo, ljudi imaju svoju manifestaciju godinama s karakterom koji su oni izabrali, i ti bi sad došao njima i tu manifestaciju pretvorio u nešto drugo da zadovoljiš potrebe ljudi koji nemaju veze s tim krajem, njihovom vjerom i njihovom tradicijom?

Znam ja da ti nemaš lošu namjeru, ali na ovo se svodi. Kult kraljice Katarine je specifično katolički i specifično sutiški. Da je Katarina bila rodom iz Tunguzije ali katoličke vjere, oni bi je slavili jer su oni katolici i jer je Bobovac bio nedaleko od njihovih sela.

Nema problema da se napravi sekularna manifestacija, ali zašto se ona kalemi na kult kraljice koji je katolički po svojoj prirodi?
Ok, jasno je da se tu ne moze bahnut i oteti to.
Mislim da bi se i franjevcima (a oni su glavni za ovo) lako dali pojasniti motivi takve manifestacije, odnosno "podrzavljenja" iste. Nista silom, samo ako bi domacini prihvatili da cijela Bosna slavi svoju kraljicu sa svim pocastima koje kraljici pripadaju, onda bi to imalo smisla. Neka to bude jedan segment svecanosti, onaj svjetovni, gradjanski, a duhovni neka ide prije ili poslije da ne kvarimo ljudima. Ne vjerujem da bi franjevci imali nesto protiv jer bas oni najcesce pozivaju strukture da se ukljuce u ocuvanje bastine srednjovjekovne Bosne, Bobovca, Visokog, Jajca, gdje su u ovom casu oni jedini zastitnici i do neba im hvala na tome, jer da nije njih nit bi znali otkad smo ni otkud smo.

A ne vidim razlog da se bjezi od kraljicine vjere. Upravo bi to trebalo ispostovati.
Fratris

#45 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by Fratris »

quasar wrote: Ok, jasno je da se tu ne moze bahnut i oteti to.
Mislim da bi se i franjevcima (a oni su glavni za ovo) lako dali pojasniti motivi takve manifestacije, odnosno "podrzavljenja" iste. Nista silom, samo ako bi domacini prihvatili da cijela Bosna slavi svoju kraljicu sa svim pocastima koje kraljici pripadaju, onda bi to imalo smisla. Neka to bude jedan segment svecanosti, onaj svjetovni, gradjanski, a duhovni neka ide prije ili poslije da ne kvarimo ljudima. Ne vjerujem da bi franjevci imali nesto protiv jer bas oni najcesce pozivaju strukture da se ukljuce u ocuvanje bastine srednjovjekovne Bosne, Bobovca, Visokog, Jajca, gdje su u ovom casu oni jedini zastitnici i do neba im hvala na tome, jer da nije njih nit bi znali otkad smo ni otkud smo.

A ne vidim razlog da se bjezi od kraljicine vjere. Upravo bi to trebalo ispostovati.
Ja još uvijek imam strah od širenja bilo kakvih obilježavanja ovog tipa na široke mase, jer to uvijek završi loše. Bio sam ove godine u Srebrenici 11.7. i bilo je užasno. Većina ljudi je taj dana došla u Srebrenicu na izlet. Onako kako se birvaktile išlo na Kozaru i Sutjesku da se obilježe važni datumi. Roštilji cvrče sa strane ceste, između mezara pobacane ambalaže od Fante, Jaffe i drugih proizvoda(izgledalo je kao da je na samom groblju bio koncert), raja hoda okolu u nogometnim dresovima i zbija šegu...da sad ne počinjem o frajeru s autom irske(!?) registracije koji je na auto natako saudijsku zastavu.

Al što je meni bilo ružno, kako je bilo porodicama ubijenih? Umjesto da se možeš u miru pomoliti na grobovima svojih, moraš baš na godišnjicu trpiti ove koji su došli na izlet. Tebi najtužniji dan u godini, njima prilika da im guzice vide puta. Za račun nekih političkih poena, ljudima je oteto pravo da u miru oplaču svoje najdraže.

Onaj kome nešto stvarno znači ova manifestacija u Sutisci(a primjetit ćeš upravo da ona nije na Bobovcu, nego pred samostanom Sv. Ive), taj je već tamo. Onaj koji će doći zato što se od tog napravio državni teferič, vjerovatno neće pozitivno doprinijeti atmosferi i situaciji. Ako se od Ajvatovice i Međugorja ne pravi državni spektakl, zašto ga praviti od ovoga. Mogu se fino u Sarajevu napraviti Dani srednjovjekovne kulture i bujrum.
quasar

#46 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by quasar »

Fratris wrote:
quasar wrote: Ok, jasno je da se tu ne moze bahnut i oteti to.

Ja još uvijek imam strah od širenja bilo kakvih obilježavanja ovog tipa na široke mase, jer to uvijek završi loše. Bio sam ove godine u Srebrenici 11.7. i bilo je užasno. Većina ljudi je taj dana došla u Srebrenicu na izlet. Onako kako se birvaktile išlo na Kozaru i Sutjesku da se obilježe važni datumi. Roštilji cvrče sa strane ceste, između mezara pobacane ambalaže od Fante, Jaffe i drugih proizvoda(izgledalo je kao da je na samom groblju bio koncert), raja hoda okolu u nogometnim dresovima i zbija šegu...da sad ne počinjem o frajeru s autom irske(!?) registracije koji je na auto natako saudijsku zastavu.

Al što je meni bilo ružno, kako je bilo porodicama ubijenih? Umjesto da se možeš u miru pomoliti na grobovima svojih, moraš baš na godišnjicu trpiti ove koji su došli na izlet. Tebi najtužniji dan u godini, njima prilika da im guzice vide puta. Za račun nekih političkih poena, ljudima je oteto pravo da u miru oplaču svoje najdraže.

Onaj kome nešto stvarno znači ova manifestacija u Sutisci(a primjetit ćeš upravo da ona nije na Bobovcu, nego pred samostanom Sv. Ive), taj je već tamo. Onaj koji će doći zato što se od tog napravio državni teferič, vjerovatno neće pozitivno doprinijeti atmosferi i situaciji. Ako se od Ajvatovice i Međugorja ne pravi državni spektakl, zašto ga praviti od ovoga. Mogu se fino u Sarajevu napraviti Dani srednjovjekovne kulture i bujrum.
Sve je to tacno, nazalost. Mislim ipak da za BiH treba nekakav istorijski reper, nesto oko cega bi se svi mogli sloziti da nam je zajednicko, nesto integracijsko, nesto sto ce reci ovoj masi neskolovanih i neobrazovanih ljudi da je Bosna bila i prije Turaka i njihove okupacije, da je imala kraljeve, vojsku i zastavu.
Eh sad jel to ova manifestacija, ili bi trebalo izabrati Bobovac i Tvrtka II, to ne znam. Nadam se da si me shvatio sta sam zelio reci, jer sam ja tebe poptuno razumio.
qwertzuiop123

#47 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by qwertzuiop123 »

:thumbup: Katarina
druga zena kralja Tomasa. Kralj Tomaš je živio u sretnom i skladnom braku sa svojom prvom i jedinom ljubavi bogumilkom Vojacom. Imali su dvoje djece, i cinilo se da njihovoj sreci nema kraja kada su se tamni oblaci papinske moci poceli nadvijati nad pitomim stanovnicima Bosne...
Papinska kurija je kralju Tomasu prijetila ratom, ukoliko se ne ozeni katolkinjom i ne sprovede progon bogumila.
Kraljica Vojača je dakle bila bogumilka, a to je posebno bolo u oči Vatikan i katoličku Evropu.
Usred prijetnji ratom od strane pape kralj je ozenio katolkinju Katarinu. Poceli su dani puni tuge i bola za bosanske bogumile, prisilno pokatolicavanje, ugnjetavanja...
Oni koji su mogli bjezali su na istok, gdje su u miru ispoljavali svoju vjeru, daleko od pape i njegovih predstavnika u bosni-franjevaca.
Katarina je papi, kojem je dugovala svoje ustolicenje na kraljevski tron, odnjela (od bosanskog naroda ukrala) znamenja bosanske drzavnosti.
Katarina :thumbup:
:thumbup: ZENA koju je kralj neizmjerno volio
:thumbup: MAJKA koja je svoju djecu ostavila i otisla lizati papinske skute
:thumbup: KRALJICA koju je narod volio toliko da je iz Bosne bjezao

Katarina, zasluzujes da budes u nasim srcima, vjecno voljena, onoliko koliko si bila voljena od strane svog naroda, bogumila, i onoliko koliko te volio tvoj muz, koji se s tobom ozenio iz ljubavi, kralj Tomas...
Neka ti je laka papinska zemlja...
quasar

#48 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by quasar »

Napravi ti od tih istorijskih cinjenica meksicku sapunicu. Sve je to tacno. Ali ako cemo sad traziti dlaku u jajetu, ima i krupnijih stvari.
Bitno je povezati danasnju BiH sa srednejvjekovnom kraljevinom, pa sad hoces li se vezati za Katarinu, Grubacu, Vojacu, ili za kraljeve Tvrtka, Stjepana, Dabisu, nije vise bitno.
Bitno je uspostaviti kod ljudi svijest o drzavnosti i razbiti iluziju da sve pocinje od El Fatiha. Tursak je danas prijatelj i ne bih ih pominjao u kontekstu okupatora: Cak bih recimo pod Jajcem organizovao godisnje okupljanje na kojem bi Vojska BiH i predstavnik Turske vojske polozili vijenac ili sl na mjesto gdje je pogubljen kralj Stjepan, ili sl. kao sto danas rade njemci, francuzi, englezi na mjestima njihovih medjusobnih bitaka.

Imamo mi previse religijskih svetkovina, a nimalo drzavnih. Zato polako i nestajemo.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#49 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by Woody »

Cak bih recimo pod Jajcem organizovao godisnje okupljanje na kojem bi Vojska BiH i predstavnik Turske vojske polozili vijenac ili sl na mjesto gdje je pogubljen kralj Stjepan, ili sl. kao sto danas rade njemci, francuzi, englezi na mjestima njihovih medjusobnih bitaka.
Ufff, a nakon toga organizovati visoku delegaciju Republike Austrije da ode do Ciglana i položi vijence GP & Mladoj Bosni, i svi ćemo živjeti u veselju i rahatluku. :-)
quasar

#50 Re: Bosanski Kralj i Kraljica su zivi!

Post by quasar »

Woody wrote:
Cak bih recimo pod Jajcem organizovao godisnje okupljanje na kojem bi Vojska BiH i predstavnik Turske vojske polozili vijenac ili sl na mjesto gdje je pogubljen kralj Stjepan, ili sl. kao sto danas rade njemci, francuzi, englezi na mjestima njihovih medjusobnih bitaka.
Ufff, a nakon toga organizovati visoku delegaciju Republike Austrije da ode do Ciglana i položi vijence GP & Mladoj Bosni, i svi ćemo živjeti u veselju i rahatluku. :-)
Pa dobro, ima uvijek vijerskih manifestacija pa uzivajte.
Post Reply