B92 Info Vesti Društvo
Bosanski jezik u školama u Srbiji
27. decembar 2004. | 13:42 -> 17:39 | Izvor: B92, Beta
Beograd, Novi Pazar -- Bosanski jezik postao danas izborni predmet u prva dva razreda osnovnih škola u Srbiji, u sredinama gde žive Bošnjaci.
Ministarstvo prosvete i sporta saopštilo je da je donelo odluku o izmeni i dopuni Pravilnika o nastavnom planu i programu, kojim se, kao izborni predmet, uvodi bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u prvi i drugi razred osnovne škole. Odluka je doneta na predlog Saveta za nacionalne manjine Srbije.
Ranije je ministar prosvete Slobodan Vuksanović sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog veća postigao dogovor da će bosanski postati izborni predmet u osnovnim školama u sredinama gde žive Bošnjaci, ako to preporuči Savet za nacionalne manjine.
Reakcije u Novom Pazaru
Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća SCG Esad Džudžević zadovoljan je odlukom Ministarstva prosvete da se bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture tokom drugog polugodišta uvede u osnovne škole. "Mislim da je ovo velika stvar. Ja sam često govorio da su Bošnjaci poslednja od 38 nacionalnih manjina u našoj državi koji ostvaruju to pravo u skladu sa zakonom", kaže Džudžević. On je najavio održavanje seminara, na kojima će nastavnici obogatiti metodološko znanje o bosanskom jeziku. Od sledeće školske godine bosanski jezik će se izučavati i u trećem razredu, rekao je Džudžević.
Književnik i jedan od prvih koji se zalagao za uvođenje bosanskog jezika, Zehnija Bulić kaže da uvođenje predmeta počinje 16. februara. "To je sigurno dobro, jer ćemo kroz izborni predmet moći sve one slabosti koje ćemo u početku imati da neutrališemo i obezbedimo kvalitetne programe, udžbenike i kadar, kako bi vremenom bosanski postao i osnovni predmet za bošnjačku populaciju", kaže Bulić.
Predsednik aktiva direktora osnovnih škola u Novom Pazaru Nusret Zuković kaže da će škole sve uraditi da se predmet što uspešnije uvede u nastavu. "Mnogo bolje i lakše bi bilo da je predmet uveden na početku školske godine, pa će malo predstavljati problem realizacija fonda časova, predviđenih za bosanski", rekao je Zuković. Svi sagovornici se nadaju da će bosanski za nekoliko godina biti obavezan, a ne izborni predmet.
Bošnjaci manjina od 2002.
Odluci je prethodila višemesečna javna polemika, tokom koje je na skupštinskom Odboru za prosvetu postavljano i pitanje da li jezik treba da se zove "bošnjački" ili "bosanski". Kako je agenciji Beta rečeno u Savetu za nacionalne manjine, to pitanje nije razmatrano jer se izraz bosanski koristi u svim međunarodnim dokumentima, kao što je bilo i prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
Muslimani u Srbiji su prvi put na popisu 2002. godine dobili priliku da se nacionalno izjasne kao Bošnjaci. Prvi državni zvaničnik koji je javno upotrebio odrednicu Bošnjaci bio je tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica, 2. februara 2001. godine.
On je tada, obraćajuci se učesnicima konferencije o multietničnosti i multikulturalnosti u SRJ, podsetio na svoje predizborno obećanje da će dati sve od sebe da "naša zemlja bude istinska domovina svih svojih građana - Srba, Crnogoraca, Mađara, Bošnjaka, Slovaka, Albanaca, Roma, Goranaca, Rumuna, Bugara, Rusina, Bunjavaca, Hrvata i ostalih". U predizbornom obraćanju Koštunica je u nabrajanju upotrebio naziv - Muslimani.
Članovi Saveta za nacionalne manjine Republike Srbije su predsednici saveta nacionalnih manjina, ministri i predstavnici ministarstava za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kulturu, prosvetu i sport, pravdu, vera i unutrašnjih poslova. Predsednik Saveta je premijer Vojislav Koštunica.
Bosanski jezik u školama u Srbiji
-
Aristokrata
eto vidite da u srbiji bosnjaci nema ju prava...
a jel bosanski jezik zastupljen u hrvatskoj ozbiljno pitam jer neznam
ne pratim zbivanja tamo?
a jel bosanski jezik zastupljen u hrvatskoj ozbiljno pitam jer neznam
ne pratim zbivanja tamo?
-
violentjack
Tamo nema puno Bosnjaka i ne cine neki faktor tamo
Dok u Sandzaku ih ima vise..i ne bi trebalo biti u 2 opcine nego u 5 opcina..Novu Varos necu racunati
Dok u Sandzaku ih ima vise..i ne bi trebalo biti u 2 opcine nego u 5 opcina..Novu Varos necu racunati
-
violentjack
Ja a u Krajini vise Krajisnika nego Bosanaca

-
Abdurrahman
Jao, mislim da nije ovo fer, ali moram da priznam da sam se nasmijao "grohotom".Shoba wrote:a u hercegovini vise govana nego hercegovaca![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()