Bosanski jezik

Locked
broj dva

#76 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Post by broj dva »

Bradafilozof wrote:
exliberal-ex wrote:
stari grad Visegrad wrote:RS institucije i RS ministarstva i ostali u RS nazivaju Bosani jezik, Bosnjackim jezikom ili jezikom Bosnjackog naroda, i pored dokaza, ukaza i istorijskih cinjenica.

Prema tome i FBiH bi trebala preimenovati srpski jezik u Vlaški jezik, ili jezik bosanskih Vlaha.
Nisi ti dobar meni se cini

a takvi kao sto si I ti su me pokusavali "ubjedit na demokratski nacin" da sam ja bosanac pravoslavac
prije reći bosanski vlah ili rumunski bosanac. sa srbima se ni u putu niste sreli. da skratim, prodali ste vjeru a zauzvrat ni veceru niste dobili.
-
Menscini da si se tim "prodali ste vjeru" ispisao iz drustva bradatih filozofa a upisao u drustvo bradatih spodoba.
exliberal-ex

#77 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Post by exliberal-ex »

Point. wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Point. wrote:
Srbi u Bosni ne govore sargarepa, pasulj, pirinac, bre....Ima toga jos. Oni, po meni, pricaju bosanski. Pricali su i prije.
Ja govorim pasulj i pirinač, usred Bosne, gdje živim i gdje sam rođena.

Šta tebi taj podatak o mom pasulju i pirinču govori :?
Govori da to kazes nazor. Poznajem mali milion srba i nijedan nikad nije rekao haj na pasulj ili pile sa pirinacom. Zvucis ko bosanskohercegovacki katolici koji su preko noci krenuli govoriti tisuca, tko i slicno. Jedan 'rvat iz Busovace kupio auto, kaze platio ga dvije tisuce maraka i presao je 100 hiljada kilometara. Smijesno.

Jebiga Point po toj logici mogu i ja da kazem da su bosnjaci odjednom poceli koristit neke izraze koje nisam nika cuo, ubacivat h i gdje treba i netreba...ko moj kolega Eso kad je poceo govorit odoh u opcinu...pa kad se vrati jebe mater svima sto rade u opstini jer nije zavrsio sta je trebao ....ili da uzmemo primjer kako prica dalmatinac a kako onaj iz okoline osijeka...ima i te kakve razlike ali to je jedan te isti jezik.
U sustini svi mi manje vise govorimo jednim jezikom, od granice sa slovenijom pa do makedonije ....jezik juznoslovenskih naroda..
Bodkin

#78 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Post by Bodkin »

Point. wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Point. wrote: Mozes naravno. Samo ja dodira sa Apeninskim poluotokom imam jedino kroz fudbal i Bonelli stripove.

Srbi u Bosni ne govore sargarepa, pasulj, pirinac, bre....Ima toga jos. Oni, po meni, pricaju bosanski. Pricali su i prije.
E jbga ja konto ti u Italiji :plete:

Mi svi u sustini govorimo dijalektima jednog policentricnog jezika i to je to. Ni Bosnjaci u Sandzaku, ako cemo tim arsinima, ne govore bosanski jezik.

Sta citas od Bonelli edicije?
Moze biti. Al opet postoje razlike. Meni nisu jasna negiranja bosanskog jezika od strane Srba iako se preko 50% drzave izjasnilo da pricaju upravo tim jezikom. I uprkos cinjenici da je bosanski istorijski jezik.

Citam Mister Noa, Texa, malo Zagora....uglavnom te junake iz djetinjstva. Treba li ti sta, samo reci. Ima se na kompu stek od preko 150 giga.
150 :shock: :shock: odlicno jebote. Ja progutam 50 stripova kad odem na more. Kupujem ono po 3 komada spakovana
LBVIEW

#79 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
LBVIEW wrote:
Bodkin wrote: Ali govore bosnjaci u srbiji :wink:
A liku koji je otvorio temu treba pomoci sa terapijom, a ne zajebavati ga
Moguce,samo treba prvo krenuti od baje i sumske,kao uostalom i od pojedinih forumasa koji vec par stranica zagovaraju istu tezu po kojoj se na srpskom kaze jezik bosnjackog naroda.Ovo sad mozda izgleda kao glupost i sprdnja,samo,bude li se privatila logika SANU "intelektualaca"mozda i zazivi u skoroj buducnosti.Posto srpskom bezobrazluku nema kraja,to bi moglo dati "vjetar u krila" bosnjackoj desnici i te bi ovakav zargon mogao postati svakodnica-vidjeli smo prije par mjeseci priilicno mlaku bosnjacku reakciju na reisov govor.j
O ovome je,naravno,bilo govora i ranije,kad se ukazivalo sto bi srpsko instiucionalno bahacenj moglo prouzrokovati,samo je tad prica bila drugacija:predizborna,"ne nabacivat/navoditi Dodiku na volej/vodu na mlin" i sl.
Ja sam davno rekao sta sam imao o bosanskom jeziku na temi o srebrenici. Ko ozbiljno odgovori na ovakav uvod nije dobar u glavu
Ma znam ja to Bodkin,samo me jednostavno nikakva reakcija na bosnjackog strani vise ne moze zacuditi-Srbi previse dugo i beobrazno guraju "prst u oko" cijelom narodu,tako da su ovakva promisljanja bila za ocekivati.Eno,neki dan u Prijedoru snimaju "Zikinu sarenicu" dok Bosnjaci obiljezavaju dan zatvaranja logora Omarska. :oops:
¤ jelena ¤

#80 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

Point. wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Point. wrote:
Ja govorim pasulj i pirinač, usred Bosne, gdje živim i gdje sam rođena.

Šta tebi taj podatak o mom pasulju i pirinču govori :?
Govori da to kazes nazor. Poznajem mali milion srba i nijedan nikad nije rekao haj na pasulj ili pile sa pirinacom. Zvucis ko bosanskohercegovacki katolici koji su preko noci krenuli govoriti tisuca, tko i slicno. Jedan 'rvat iz Busovace kupio auto, kaze platio ga dvije tisuce maraka i presao je 100 hiljada kilometara. Smijesno.
Nazor? Tužno.

Zar je tebi tolika muka, teškoća tj. zor... koristiti uporedo dvije (ili tri) različite riječi istog ili sličnog značenja?

Ja nikakvog kontakta nemam s tim malim milionom Srba koje ti poznaješ i uopšte ne kontam po kojoj logici su oni relevantni za bilo kakav zaključak o meni i mom izboru riječi. Govorim onako kako se u mojoj kući govori i kako govore moja mama, tetka, baka pa i moj otac koji pirinač ne voli, a pasulj obožava i uvijek će to naglasiti. Isto kao što govorim i onako kako čujem van kuće, a titami znam mali milion ljudi, koji isto tako... svakakve riječi koriste za jedan te isti pojam. :shock: Isto važi i za one koje ne znam.

Baka iz Bosne i cijeli život....80 i kusur godina u Bosni provela, a uvijek kuVala pasulj i pravila pirinač.
Toliko o poređenju sa ovim preko noći - šta god to značilo. :-)

Poenta:

ljudi dragi... ne lupetajte gluposti i ne donosite zaključke o drugima samo na osnovu onih koji vas okružuju i koje lično poznajete.

To zvuči kao da ne vidite dalje od svog nosa - što bi naš mudri narod reko - a to ipak nije tako...
stari grad Visegrad

#81 Re: Bosanki jezik

Post by stari grad Visegrad »

Zbog hAZNADARa promjenih ime teme.
kakonako

#82 Re: Bosanki jezik

Post by kakonako »

Davo,bili mi neka ekipa na kampovanju u Turskoj.Htjeli kuhati grah,otisli u ducan,ali ne znamo kako se kaze,trazili grah,Turcin odmahuje glavom...Jaran uneko doba opsova jeboga pasulj ako ga ne umijemo kupiti.Turcin se odjednom ozari:Fasulj,fasulj i pokazuje nam pun dzak.Sto ti je znati strane jezike!
Patriotska_Liga

#83 Re: Bosanki jezik

Post by Patriotska_Liga »

Sve je to bosanski jezik.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#84 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Point. wrote: Moze biti. Al opet postoje razlike. Meni nisu jasna negiranja bosanskog jezika od strane Srba iako se preko 50% drzave izjasnilo da pricaju upravo tim jezikom. I uprkos cinjenici da je bosanski istorijski jezik.

Citam Mister Noa, Texa, malo Zagora....uglavnom te junake iz djetinjstva. Treba li ti sta, samo reci. Ima se na kompu stek od preko 150 giga.
Ma nisu ni meni jasna, nek svako svoj jezik zove kako hoce i nek radi sta ga je volja.

Ali politika je kurva. Izmisljanje problema tamo gdje ga nema.

Ja sam fan Dilan Doga, Mister Noa, Alana Forda i malo Martija Misterije. Haj mozemo na pp o tome, ako imas sta od ovoga :thumbup:
Altair_SA

#85 Re: Bosanki jezik

Post by Altair_SA »

stari grad Visegrad wrote:Zbog hAZNADARa promjenih ime teme.
Nisi trebao nista mjenjati, naslov teme je bio fenomenalan :thumbup: :zoka:
Point.

#86 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Post by Point. »

Bodkin wrote:
150 :shock: :shock: odlicno jebote. Ja progutam 50 stripova kad odem na more. Kupujem ono po 3 komada spakovana
Isti sam. Samo sto vecinu ponesem kuci pa se to nakupi. Skino sam na nekom sajtu komplet ZS i LMS. Nostalgija, jebiga.
Point.

#87 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Post by Point. »

_BataZiv_0809 wrote:
Point. wrote: Moze biti. Al opet postoje razlike. Meni nisu jasna negiranja bosanskog jezika od strane Srba iako se preko 50% drzave izjasnilo da pricaju upravo tim jezikom. I uprkos cinjenici da je bosanski istorijski jezik.

Ma nisu ni meni jasna, nek svako svoj jezik zove kako hoce i nek radi sta ga je volja.

Ali politika je kurva. Izmisljanje problema tamo gdje ga nema.

Ja sam fan Dilan Doga, Mister Noa, Alana Forda i malo Martija Misterije. Haj mozemo na pp o tome, ako imas sta od ovoga :thumbup:
Joj, nemoj ni Dilan Doga ne mogu ga svariti. Cak i Nick Ryder moze proci. Ima par stranica gdje se ima skinuti dosta stripova, pp ako zelis link i to.
BHCluster

#88 Re: Bosanki jezik

Post by BHCluster »

Ima i ova teme pa nek sastave -> Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK
Connaisseur Karlin

#89 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Post by Connaisseur Karlin »

¤ jelena ¤ wrote:[

Ja nikakvog kontakta nemam s tim malim milionom Srba koje ti poznaješ i uopšte ne kontam po kojoj logici su oni relevantni za bilo kakav zaključak o meni i mom izboru riječi. Govorim onako kako se u mojoj kući govori i kako govore moja mama, tetka, baka pa i moj otac koji pirinač ne voli, a pasulj obožava i uvijek će to naglasiti. Isto kao što govorim i onako kako čujem van kuće, a titami znam mali milion ljudi, koji isto tako... svakakve riječi koriste za jedan te isti pojam. :shock: Isto važi i za one koje ne znam.

Baka iz Bosne i cijeli život....80 i kusur godina u Bosni provela, a uvijek kuVala pasulj i pravila pirinač.

Poenta:

ljudi dragi... ne lupetajte gluposti i ne donosite zaključke o drugima samo na osnovu onih koji vas okružuju i koje lično poznajete.

To zvuči kao da ne vidite dalje od svog nosa - što bi naš mudri narod reko - a to ipak nije tako...
jelena, ja nisam nikad cula da muslimani u BiH kazu: "danas sam skuvala pasulj sa suvim rebrima" ! To jeste cinjenica,a primjer se moze koristiti i iz licnog iskustva,ako je specifican za odredjenu populaciju.
¤ jelena ¤

#90 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

Connaisseur Karlin wrote:
¤ jelena ¤ wrote:[

Poenta:

jelena, ja nisam nikad cula da muslimani u BiH kazu: "danas sam skuvala pasulj sa suvim rebrima" ! To jeste cinjenica,a primjer se moze koristiti i iz licnog iskustva,ako je specifican za odredjenu populaciju.
@CK, evo, rezimiraću ti sadržaj rasprave, ako nisi pročitala i prethodne postove.

Nigdje ja nisam napisala da muslimani u Bosni kažu skuvati pasulj. Ja sam govorila o svojoj baki, a moja baka nije bila muslimanka, nego žena pravoslavne vjere, rođena i cijeli život živjela u Bosni i tako je govorila. Isto važi za moju mamu i za njenu sestru, koje su to od bake naučile.

A takav moj komentar je odgovor na stav mog sagovornika da ja, koja takođe kažem pasulj, kuvam, pirinač...tako govorim nazor i tobož se trudim da nasilu govorim drugačije od onog što je on čuo da govore ljudi (u njegovom primjeru Srbi iz Bosne) koje on poznaje. I plus dodaje da je to (taj moj navodni govor nazor) nešto njemu smiješno i da mu zvučim kao neki katolici koji su preko noći sa hiljade prešli na tisuću ili nešto tako... :-)
To je za mene van pameti jer ja govorim onako kako sam u kući naučila još od malih nogu, a vremenom sam naučila, prihvatila da koristim i drugačije izraze, u zavisnosti od situacije. Pa ću tako za pirinač u kesi reći pirinač, ali za dinstan sa lukom ću reći pilav, a u prodavnici ili u razgovoru sa...lupam...komšinicom koja kaže riža i ja ću bez ikakvih problema (čuj problema... :roll: ) reći riža... Isto tako kad sam na moru, pa jedem onaj crni pirinač nikad u restoranu neću reći crni pirinač, ni crna riža, nego crni rižoto...jer ako konobaru na primorju kažem crni pirinač, lik će me samo blijedo pogledat i sigurno neće na prvu skontat šta naručujem... itd. itd. Za razliku od riže, pasulj mi je skoro uvijek pasulj, pogotovo onda kad razgovaram sa ukućanima koji takođe kažu pasulj. Eto, šta je u svemu tome nazor, meni stvarno nije jasno...

Što se tiče činjenica...činjenica je da ljudi prilagođavaju svoj vokabular situaciji i sagovorniku, pa ćeš sa ljudima različite starosti, obrazovanja... različit stil i rječnik koristiti, kao što ćeš i na različitoj lokaciji koristiti različite izraze, kao što sam već navela u primjeru gore.

OK je navesti šta si ti čula ili vidjela u životu, na zadatu temu, ali tvrditi da ono što nisi vidjela ili čula i ne postoji - to nije činjenica, nego je samo tvoj subjektivni stav koji se može poklopiti sa činjenicom ali i ne mora. A kao takav sigurno nije pouzdana i stabilna osnova za argumentaciju ili donošenje istinitih zaključaka o drugima.
Connaisseur Karlin

#91 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

¤ jelena ¤ wrote:
@CK, evo, rezimiraću ti sadržaj rasprave, ako nisi pročitala i prethodne postove.

Nigdje ja nisam napisala da muslimani u Bosni kažu skuvati pasulj. Ja sam govorila o svojoj baki, a moja baka nije bila muslimanka, nego žena pravoslavne vjere, rođena i cijeli život živjela u Bosni i tako je govorila. Isto važi za moju mamu i za njenu sestru, koje su to od bake naučile.

A takav moj komentar je odgovor na stav mog sagovornika da ja, koja takođe kažem pasulj, kuvam, pirinač...tako govorim nazor i tobož se trudim da nasilu govorim drugačije od onog što je on čuo da govore ljudi (u njegovom primjeru Srbi iz Bosne) koje on poznaje. I plus dodaje da je to (taj moj navodni govor nazor) nešto njemu smiješno i da mu zvučim kao neki katolici koji su preko noći sa hiljade prešli na tisuću ili nešto tako... :-)
To je za mene van pameti jer ja govorim onako kako sam u kući naučila još od malih nogu, a vremenom sam naučila, prihvatila da koristim i drugačije izraze, u zavisnosti od situacije. Pa ću tako za pirinač u kesi reći pirinač, ali za dinstan sa lukom ću reći pilav, a u prodavnici ili u razgovoru sa...lupam...komšinicom koja kaže riža i ja ću bez ikakvih problema (čuj problema... :roll: ) reći riža... Isto tako kad sam na moru, pa jedem onaj crni pirinač nikad neću reći crni pirinač, ni crna riža, nego crni rižoto...jer ako konobaru na primorju kažem crni pirinač, lik će me samo blijedo pogledat i sigurno neće na prvu skontat šta naručujem... itd. itd. Za razliku od riže, pasulj mi je skoro uvijek pasulj, pogotovo onda kad razgovaram sa ukućanima koji takođe kažu pasulj. Eto, šta je u svemu tome nazor, meni stvarno nije jasno...

Što se tiče činjenica...činjenica je da ljudi prilagođavaju svoj vokabular situaciji i sagovorniku, pa ćeš sa ljudima različite starosti, obrazovanja... različit stil i rječnik koristiti, kao što ćeš i na različitoj lokaciji koristiti različite izraze, kao što sam već navela u primjeru gore.

OK je navesti šta si ti čula ili vidjela u životu, na zadatu temu, ali tvrditi da ono što nisi vidjela ili čula i ne postoji - to nije činjenica, nego je samo tvoj subjektivni stav koji se može poklopiti sa činjenicom ali i ne mora. A kao takav sigurno nije pouzdana i stabilna osnova za argumentaciju ili donošenje istinitih zaključaka o drugima.
Jelena,ma ne pricas nazor,to je nomrlan rijecnik pravoslavaca u BiH,znma puno pravoslavaca koji tako pricaju u BiH ,nije neobicna pojava. ALi sam podvukla da nikad neces cuti muslimana da kaze kuvanje pasulj piriniac,a mislimm da je tkao i kod katolika u BiH. Ovo nema veze sa izgovorm na razlicitm lokacijama u BiH.

Svaka govorna grupa: muslimani,katolici i pravoslavci u BiH su cesto puta tezili da se razlikuju jedni od drugh,te jezicke razlicitosti su upravo rezutlat teznji da se pripada valstitoj grupi. Na selima je to ista pojava vrlo ocigledna,jer su sela u BiH bila najcesce tipican muslimanksa pravoslavan ili hrvatska. To nema veze sa mojom ,tvojom ili necicjom subjektivnosti,to su cinjenice.
Rostiljdzija

#92 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Post by Rostiljdzija »

¤ jelena ¤ wrote:

To je za mene van pameti jer ja govorim onako kako sam u kući naučila još od malih nogu, a vremenom sam naučila, prihvatila da koristim i drugačije izraze, u zavisnosti od situacije. Pa ću tako za pirinač u kesi reći pirinač, ali za dinstan sa lukom ću reći pilav, a u prodavnici ili u razgovoru sa...lupam...komšinicom koja kaže riža i ja ću bez ikakvih problema (čuj problema... :roll: ) reći riža... Isto tako kad sam na moru, pa jedem onaj crni pirinač nikad neću reći crni pirinač, ni crna riža, nego crni rižoto...jer ako konobaru na primorju kažem crni pirinač, lik će me samo blijedo pogledat i sigurno neće na prvu skontat šta naručujem... itd. itd. Za razliku od riže, pasulj mi je skoro uvijek pasulj, pogotovo onda kad razgovaram sa ukućanima koji takođe kažu pasulj. Eto, šta je u svemu tome nazor, meni stvarno nije jasno...

Jelena,ma ne pricas nazor,to je nomrlan rijecnik pravoslavaca u BiH,znma puno pravoslavaca koji tako pricaju u BiH ,nije neobicna pojava. ALi sam podvukla da nikad neces cuti muslimana da kaze kuvanje pasulj piriniac,a mislimm da je tkao i kod katolika u BiH. Ovo nema veze sa izgovorm na razlicitm lokacijama u BiH.

Svaka govorna grupa: muslimani,katolici i pravoslavci u BiH su cesto puta tezili da se razlikuju jedni od drugh,te jezicke razlicitosti su upravo rezutlat teznji da se pripada valstitoj grupi. Na selima je to ista pojava vrlo ocigledna,jer su sela u BiH bila najcesce tipican muslimanksa pravoslavan ili hrvatska. To nema veze sa mojom ,tvojom ili necicjom subjektivnosti,to su cinjenice.
Presmijesno. Kuvanje, pasulj, pirinac ce reci onaj ko cesce dolazi u dodir sa medijima iz srbije. Igrom slucaja to je "pravoslavac" jer na tim medijima nema suptilne i spontane srbofobije pa on prirodno tezi tim medijima i jer vjerovatno navija za srbiju pa tu moze pratiti neku utakmicu.

Neki dan gledam face tv i citav prilog je toboze o seselju al se provlaci ocigledna srbofobija sasvim nevezana za seselja, onda "pravoslavac" koji bi se slucajno tu zaesio promjeni kanal na pink i ako 100 puta cuje pirinac mozda pocne i da se koristi tom rijeci. U proslosti mozda nije bilo kanala ali bile su novine. Srbi u dalmaciji pricaju ikavicom. Ti ne bi ni pomislila da su to pravoslavci. Vjerovatno nisi ni svjesna da je u Sibeniku nekad bilo 20% "pravoslavaca".

Btw. Kako treba da pricamo mi ateisti jer nije svako neobrazovani sizofrenik, tj vijernik?
Connaisseur Karlin

#93 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Rostiljdzija wrote:
Presmijesno. Kuvanje, pasulj, pirinac ce reci onaj ko cesce dolazi u dodir sa medijima iz srbije. Igrom slucaja to je "pravoslavac" jer na tim medijima nema suptilne i spontane srbofobije pa on prirodno tezi tim medijima i jer vjerovatno navija za srbiju pa tu moze pratiti neku utakmicu.
pises nelogicno,lljudi prije 8 decenija nisu bili izlozeni iskljucivo svojim medijima i TV kanalima,a neki nisu imali ni TV u kuci :D
Rostiljdzija

#94 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Post by Rostiljdzija »

Rostiljdzija wrote:
pises nelogicno,lljudi prije 8 decenija nisu bili izlozeni iskljucivo svojim medijima i TV kanalima,a neki nisu imali ni TV u kuci :D

Nisu ni sad izlozeni iskljucivo svojim, ali percipiraju neke kao svoje. A u proslosti, kako da ne, ko je bio pismen, pa od crkve recimo dobio pravoslavni kalendar, poprimio je taj rijecnik. Ali ljudi pricaju iskljucivo na regionalnoj osnovi. Ja ne znam nijednog "pravoslavca" da kaze sargarepa s lijeve strane drine, ali znam one koji kazu kruh. To zavisi od regije a ne vjere. Isto tako znam sarajevske muslimane koji su prije rata govotili opstina pa onda promijenili u opcina i katolike koji su se s hiljade presaltali na tisucu. To im nije ukorijenjeno po vjeri, nego retroaktivno ispran mozak, odakle, nego iz medija.

I ne rece mi kojom jezikom treba da pricamo mi koji nismo vijernici?
Connaisseur Karlin

#95 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Rostiljdzija wrote:

Nisu ni sad izlozeni iskljucivo svojim, ali percipiraju neke kao svoje. A u proslosti, kako da ne, ko je bio pismen, pa od crkve recimo dobio pravoslavni kalendar, poprimio je taj rijecnik. Ali ljudi pricaju iskljucivo na regionalnoj osnovi. Ja ne znam nijednog "pravoslavca" da kaze sargarepa s lijeve strane drine. I ne rece mi kojom jezikom treba da pricamo mi koji nismo vijernici?
Dusko Dugosuko ili Zekoslav mrkva,a meni ne smeta ni Zeko Sargarepa :D

Danas vidimo novi rijecnik Bosanjaka u BiH, ubaceno H ,izopacena gramatika, eh pa tako rade i pravoslavci i katolici ,bez obzira ne nepravilnosti vlastitih jezika :D :lol: Lingivsticki cirkus se nastavlja :lol:

Meni je zao vas ateista koji ne zelite pricati iskljucivo jezikom naroda jedne vjere,ali pokuajte pricati "neutralnim jezikom" , organizirajte drustvo ,lobi i formirajte svoj jezik i pismo. :D
Rostiljdzija

#96 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Post by Rostiljdzija »

Rostiljdzija wrote:

Nisu ni sad izlozeni iskljucivo svojim, ali percipiraju neke kao svoje. A u proslosti, kako da ne, ko je bio pismen, pa od crkve recimo dobio pravoslavni kalendar, poprimio je taj rijecnik. Ali ljudi pricaju iskljucivo na regionalnoj osnovi. Ja ne znam nijednog "pravoslavca" da kaze sargarepa s lijeve strane drine. I ne rece mi kojom jezikom treba da pricamo mi koji nismo vijernici?
Dusko Dugosuko ili Zekoslav mrkva,a meni ne smeta ni Zeko Sargarepa :D

Danas vidimo novi rijecnik Bosanjaka u BiH, ubaceno H ,izopacena gramatika, eh pa tako rade i pravoslavci i katolici ,bez obzira ne nepravilnosti vlastitih jezika :D :lol: Lingivsticki cirkus se nastavlja :lol:

Meni je zao vas ateista koji ne zelite pricati iskljucivo jezikom naroda jedne vjere,ali pokuajte pricati "neutralnim jezikom" , organizirajte drustvo ,lobi i formirajte svoj jezik i pismo. :D
Ti si za zaljenje duso draga. Da postujem osobe kojih nije sramota da vjeruju u imaginarnog sefa na nebu, ne bi mi bio problem ugledati se na njih. Bar je to u ovo vrijeme jednostavno i popularno.

Nego, prvi put cujem da vjera ima jezik. Jel to znaci da neko ko promjeni vjeru mora mijenjati i jezik? U nekim, malo naprednijim zemljama, ateisti su vecina. Da li tamo pricaju pantomimom?
Connaisseur Karlin

#98 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik

Rostiljdzija wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Dusko Dugosuko ili Zekoslav mrkva,a meni ne smeta ni Zeko Sargarepa :D

Ti si za zaljenje duso draga. Da postujem osobe kojih nije sramota da vjeruju u imaginarnog sefa na nebu, ne bi mi bio problem ugledati se na njih. Bar je to u ovo vrijeme jednostavno i popularno.

Nego, prvi put cujem da vjera ima jezik. Jel to znaci da neko ko promjeni vjeru mora mijenjati i jezik? U nekim, malo naprednijim zemljama, ateisti su vecina. Da li tamo pricaju pantomimom?
U BiH vjera ima jezik,sta se cudis. Zar ne vidis da je u BiH jedan jezik podjeljen na tri jezika,tri vjerske grupe?

U normalnim drzavama,jezik nema veze sa religijama,ali BiH svakako nije normlana drzava. :)
KB9

#99 Re: Bosanski jezik

Post by KB9 »

oci moje drage nemas ti pojma o cemu pricas

vjera ima jezik :lol:
hAZNADAR

#100 Re: Bosanki jezik

Post by hAZNADAR »

stari grad Visegrad wrote:Zbog hAZNADARa promjenih ime teme.
Sad mi bas neugodno,.. ispada da sam jedina cjepidlaka ovdje.
Locked