Bosanski jezik

Locked
512MB

#151 Re: Bosanski jezik

Post by 512MB »

asurbanipal wrote:
512MB wrote:... nezavisna i suverena DRZAVA gdje smo apsolutna vecina...

Na cca 25-30 % teritorije.

A i ovo za nezavisnost i suverenost je smiješno. To važi za sve ove banana-državice koje su nastale raspadom SFRJ. Mi smo samo robovi, cifre...
Yes Yes, nije vam zabranjeno mastat :)

Koja zemlja u svijetu je bas totalno "neovisna"? Mozda 3-4. Ostale su pod kontrolim ovih.

Sto se tice jezika, u citavom svjetu je priznat Bosanski, osim u vasim retardiranim cetnistvom napojenim glavama po nenaseljenim vukojebinama Bosne i Hercegovine. Koga briga? :thumbup: :bih:
Patriotska_Liga

#152 Re: Bosanski jezik

Post by Patriotska_Liga »

Connaisseur Karlin wrote:
Patriotska_Liga wrote:I ja kažem jedan jezik - bosanski.
ma malo se zakasnilo , sad moze biti iskljucivo bosasnki-bošnjački jezik :D
Jah, eto ti reci kako će se zvat :oops:
Connaisseur Karlin

#153 Re: Bosanski jezik

Post by Connaisseur Karlin »

Patriotska_Liga wrote:
Patriotska_Liga wrote:I ja kažem jedan jezik - bosanski.
ma malo se zakasnilo , sad moze biti iskljucivo bosasnki-bošnjački jezik :D
Jah, eto ti reci kako će se zvat :oops:
Pa logicno je da se tako zove,jer bosasnkim jezikom ne pricaju Hrvati i Srbi u BiH :D
Bosanjci van BiH u susjednim drzavama pricaju ekavski srpski ili kajkavski i slicne verzije hrvatsokg jezika :D

zato je opcija bosasnki-bosnjacki najlogicnija :)
Connaisseur Karlin

#154 Re: Bosanski jezik

Point. wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Jeste, sve to stoji i hvala na razumijevanju. :)

Ali... pazi ovo... moj prethodni sagovornik kaže da on zna mali milion Srba iz BiH i da niko od njih, koje on poznaje, ne priča tako (pirinač, pasulj...), a onda na osnovu tih svojih ličnih poznanstava donosi zaključak da je takav govor kod mene nekakav nazor, jer on to nikad nije čuo.
O tome ti pričam...jedan subjektivni stav, zasnovan na ličnom iskustvu, koje nije mjerodavno, kao osnova pogrešnog zaključka.
Fula u dedukciji i to ne samo kad je moj, lični, govor u pitanju... nego mnogo šire.
Bio u vecini gradova manjeg entiteta i nigdje, pazi nigdje, nisam vidio da pise pasulj, sargarepa, pirinac. Bilo da je rijec o pijaci, velikim trgovinama, lokalnim piljarama. I sad ti meni pricas kako je pasulj i pirimac sasvim normalna pojava kod bosanskih Srba. Ja ti kazem nazor je to sve, isto ko i beha Hrvati odjednom tko, tisuca, perilica i slicne gluposti.
Point,nisi u pravu , tako su mnogi srbi u BiH pricali i prije rata
¤ jelena ¤

#155 Re: Bosanski jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

¤ jelena ¤ wrote:
Jelena,ma ne pricas nazor,to je normalan rijecnik pravoslavaca u BiH,znam puno pravoslavaca koji tako pricaju u BiH ,nije neobicna pojava. ALi sam podvukla da nikad neces cuti muslimana da kaze kuvanje pasulj piriniac,a mislimm da je tkao i kod katolika u BiH. Ovo nema veze sa izgovorm na razlicitm lokacijama u BiH.

Svaka govorna grupa: muslimani,katolici i pravoslavci u BiH su cesto puta tezili da se razlikuju jedni od drugh,te jezicke razlicitosti su upravo rezutlat teznji da se pripada valstitoj grupi. Na selima je to ista pojava vrlo ocigledna,jer su sela u BiH bila najcesce tipican muslimanksa pravoslavan ili hrvatska. To nema veze sa mojom ,tvojom ili necicjom subjektivnosti,to su cinjenice.

Ali... pazi ovo... moj prethodni sagovornik kaže da on zna mali milion Srba iz BiH i da niko od njih, koje on poznaje, ne priča tako (pirinač, pasulj...), a onda na osnovu tih svojih ličnih poznanstava donosi zaključak da je takav govor kod mene nekakav nazor, jer on to nikad nije čuo.
O tome ti pričam...jedan subjektivni stav, zasnovan na ličnom iskustvu, koje nije mjerodavno, kao osnova pogrešnog zaključka.
Fula u dedukciji i to ne samo kad je moj, lični, govor u pitanju... nego mnogo šire.

A sad te moram malo ispraviti i kad je riječ o muslimanima, iako se u načelu slažem s onim što si napisala.
Činjenica jeste da muslimani iz Bosne, znači, oni koji su rođeni i od rođenja žive u Bosni, neće reći kuvati, pirinač, pasulj, ali muslimani iz Sandžaka hoće - jer su bili okruženi većinski pravoslavnim stanovništvom (bilo srpskim ili crnogorskim) i školovali se pod jakim uticajem pravoslavnog stanovništva - a i tih muslimana, iz Sandžaka, ima u Bosni i to u gradovima kao većim kulturnim i univerzitetskim centrima. E, sad...sve ostalo je individualno i stvar je socijalizacije i prilagođavanja pojedinca, a to su sve procesi koji se dešavaju postepeno i donekle nesvjesno. Osoba koja se u mlađoj dobi preselila u Bosnu, u početku će govoriti onako kako je naučila od svojih ukućana i u sredini gdje je odrasla i školovala se, pa će tek nakon izvjesnog vremena, daleko brže nego starija osoba, prihvatiti govor sredine u koju je došla. Dok osoba koja se u zreloj dobi doselila u novu sredinu, možda neće nikad prihvatiti govor starosjediaca. Tako da se danas ne može sa sigurnošću tvrditi da nikad nećemo čuti muslimana u Bosni koji kaže pasulj, pirinač, kuvati, iako činjenica o specifičnosti o govoru muslimana iz Bosne, koju si navela, i dalje stoji, neokrnjena.

Ista je stvar i sa pravoslavnim stanovništvom u Bosni, koje će pod uticajem većinskog, katoličkog i muslimanskog stanovništva, danas sigurno prihvatiti kuhati, grah, hurmašice i riža (po istom principu kao i musliman rođen i odrastao u Sandžaku) pogotovo ako je osoba mlada i bez obzira na to da li je vjernik ili ne, iako specifičnost njenog kulturnog naslijeđa, što je takođe jezička činjenica, nalaže drugačije.

Ima tu još mnogo zanimljivosti i neobičnih primjera koji odstupaju od činjenica i mogu se čuti od govornika u svakodnevnoj komunikaciji, ali da ne širim mnogo priču, kao što imam običaj :facepalm: zasad, to je to. :)
jelena :thumbup: :kiss:

P.S. samo sam jednom srela u zivotu muslimanku iz Sandzaka,a vjerovatno danas u BiH ima vise muslimana iz Sandaka koji pricaju srpski jezik,oni su imigranti,doseljenici,a ja sam pisala o lokalnom BiH muslimanksom stanovnistu,narocito prije rata,a poslije rata je naravno promjenjeno. Znam muslimane iz BiH koji su otisli u Srbiju i pricaju ekaskim srskim jezikom,i to je potpuno normlano,isto kao sto neko ode u neku drazavu u EU i nauci novi jezik. :)

Jelena,ja pasulji i grah jedem cijeli zivot i niska mi nije smetalo ako udjem u kucu gdje se kaze pasulj ,iako ja ni danas ne kazem pasulj. Meni je drago da znam vise rijeci za isit pojam. :-D
Jasno, naravno, razumjele smo se :-D :kiss: a kome smeta ostaće i gladan i zadrt... :D

Sandžak je specifična oblast po mnogo čemu, pogotovo kad je riječ o jeziku. Meni je bila zanimljiva situacija kad je moja drugarica iz Sandžaka (Crnogorka, pravoslavne vjere) svratila na kafu kod koleginice s faxa u Srbiji (Šumadija). I...došlo vrijeme ručku, mama uđe u sobu i kao...hajde da jedete ima ovo, ono, pilav i Crnogorka iz Sandžaka pristane... Sjednu oni da jedu, domaćica iznese svoj pilav i ostalo što je nabrojala.... Crnogorki malo čudno, al šuti, čeka...i kad su svi posjedali i ponudili prvo nju da se posluži...gošća ko iz topa izvali: a đe vam je pilav? :D Ovi je pogledaju zbunjeno, pokažu išaretom posudu s pilavom ispred nje :D a ona mrtva-ladna kaže domaćici...ovo nije pilav, nego pirinač. :lol: Žena se zbuni...i svi ostali, naravno... kako nije...pa to je isto...vamo-tamo... i drugarica iz Sandžaka onda objasni da je kod nje u kući pilav jelo s nekakvom tjesteninom, neki rezanci, nešto... i da to jelo veze nema s ovim njihovim (a i našim :D ) pilavom. :?

Eh, eto zbrke s rajom iz Sandžaka, kad i ako ne poznajemo njihovu kulturu.
Mislim...i više je nego očigledno da bi se ista zbrka desila i da je drugarica došla kod mene na ručak ili negdje drugo u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj....
Connaisseur Karlin

#156 Re: Bosanski jezik

¤ jelena ¤ wrote:
Jasno, naravno, razumjele smo se :-D :kiss: a kome smeta ostaće i gladan i zadrt... :D

Sandžak je specifična oblast po mnogo čemu, pogotovo kad je riječ o jeziku. Meni je bila zanimljiva situacija kad je moja drugarica iz Sandžaka (Crnogorka, pravoslavne vjere) svratila na kafu kod koleginice s faxa u Srbiji (Šumadija). I...došlo vrijeme ručku, mama uđe u sobu i kao...hajde da jedete ima ovo, ono, pilav i Crnogorka iz Sandžaka pristane... Sjednu oni da jedu, domaćica iznese svoj pilav i ostalo što je nabrojala.... Crnogorki malo čudno, al šuti, čeka...i kad su svi posjedali i ponudili prvo nju da se posluži...gošća ko iz topa izvali: a đe vam je pilav? :D Ovi je pogledaju zbunjeno, pokažu išaretom posudu s pilavom ispred nje :D a ona mrtva-ladna kaže domaćici...ovo nije pilav, nego pirinač. :lol: Žena se zbuni...i svi ostali, naravno... kako nije...pa to je isto...vamo-tamo... i drugarica iz Sandžaka onda objasni da je kod nje u kući pilav jelo s nekakvom tjesteninom, neki rezanci, nešto... i da to jelo veze nema s ovim njihovim (a i našim :D ) pilavom. :?

Mislim...i više je nego očigledno da bi se ista zbrka desila i da je drugarica došla kod mene na ručak ili negdje drugo u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj....

Ja sam prvi put os Srebrenicana cula za pilav od tjestenine sa piletionom. Zato je pravilno reci pilav sa tijestom ili pilav sa rizom. Meni se ne dopada. :-D
Pilav u osnovi označava gusto svarenu rižu, pa se spominje da ima bijeli pilav, pilav u boji, pilav sa suhim mesom, pečeni pilav sa bravljom plećkom, pečeni pilav sa piletinom itd.
Međutim, pilavom se u BiH nazivaju i domaća tjestenina, odnosno domaći rezanci. Takav pilav u svojoj knjizi „Bosanski kuhar“ profesorica Lamija Hadžiosmanović naziva “jerišćev pilav.”
¤ jelena ¤

#157 Re: Bosanski jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

Point. wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

Bio u vecini gradova manjeg entiteta i nigdje, pazi nigdje, nisam vidio da pise pasulj, sargarepa, pirinac. Bilo da je rijec o pijaci, velikim trgovinama, lokalnim piljarama. I sad ti meni pricas kako je pasulj i pirimac sasvim normalna pojava kod bosanskih Srba. Ja ti kazem nazor je to sve, isto ko i beha Hrvati odjednom tko, tisuca, perilica i slicne gluposti.
Point,nisi u pravu , tako su mnogi srbi u BiH pricali i prije rata
Ne vrijedi, sve nacrtano u prethodnim postovima, ali... džaba... beha Srbi, beha Hrvati, ja vidio u entitetu i to je domet - nema dalje.
Rubaija

#158 Re: Bosanski jezik

Post by Rubaija »

Connaisseur Karlin wrote:Ja sam prvi put os Srebrenicana cula za pilav od tjestenine sa piletionom. Zato je pravilno reci pilav sa tijestom ili pilav sa rizom. Meni se ne dopada. :-D
Pilav u osnovi označava gusto svarenu rižu, pa se spominje da ima bijeli pilav, pilav u boji, pilav sa suhim mesom, pečeni pilav sa bravljom plećkom, pečeni pilav sa piletinom itd.
Međutim, pilavom se u BiH nazivaju i domaća tjestenina, odnosno domaći rezanci. Takav pilav u svojoj knjizi „Bosanski kuhar“ profesorica Lamija Hadžiosmanović naziva “jerišćev pilav.”
Kod nas je pilav i jedno i drugo (Sarajevo). :)
¤ jelena ¤

#159 Re: Bosanski jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

¤ jelena ¤ wrote:

Ja sam prvi put os Srebrenicana cula za pilav od tjestenine sa piletionom. Zato je pravilno reci pilav sa tijestom ili pilav sa rizom. Meni se ne dopada. :-D
To je to :thumbup: :thumbup: što ja nisam znala do navedene zbrke.

Evo ista stvar kod Škaljića... (naravno :D) pilav je jelo od gusto svarenog pirinča (pirinčev pilav), jerišta (jerišni pilav) i bungura (bungurni pilav).

A jerište ili jerišće su ustvari ti domaći rezanci. :-D
Last edited by ¤ jelena ¤ on 15/08/2016 15:42, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#160 Re: Bosanski jezik

Rubaija wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Ja sam prvi put os Srebrenicana cula za pilav od tjestenine sa piletionom. Zato je pravilno reci pilav sa tijestom ili pilav sa rizom. Meni se ne dopada. :-D
Kod svih mojih prijatelja iz Sarajeva pilav je iskljucivo sa rizom :-D
¤ jelena ¤ wrote: Evo ista stvar kod Škaljića... (naravno :D) pilav je jelo od gusto svarenog pirinča (pirinčev pilav), jerišta (jerišni pilav) i bungura (bungurni pilav).

A jerište ili jerišće su ustvari ti domaći rezanci. :-D

@ jelana,opa,imma i bungurni pilav,eh to nisma znala :-D
Rubaija

#161 Re: Bosanski jezik

Post by Rubaija »

Rubaija wrote:
Ma, nemaju pojma. :oops: :lol:
Connaisseur Karlin

#162 Re: Bosanski jezik

Rubaija wrote:
Rubaija wrote:
Ma, nemaju pojma. :oops: :lol:
pa mozda je to tako kod tebe jer puno Sarajlija ima crngorsko porijkelo ili iz sandzaka,pa ne dolaze oni u sarajevo od kraja rata,a tako vecina razmislja :lol:

moje ( ne svi) generacijske sarajlije su vecionom iz centra,a porijeklo im je djelomicno iz Hercegovine, Hrvatske i iz Spanjolske :)
¤ jelena ¤

#163 Re: Bosanski jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

@CK

Ima, ima... evo i Hrvatski jezični portal kaže:

bungur

1. kulin. pilav od pšenice :D
Connaisseur Karlin

#164 Re: Bosanski jezik

¤ jelena ¤ wrote:@CK

Ima, ima... evo i...Hrvatski jezični portal kaže:

bungur

1. kulin. pilav od pšenice :D
hvala,a izgleda da se jako rijetko pravi ,dok nisma cula za takvo jelo :lol:

bungur volim u corbicama sa povrcem :kiss:
Rubaija

#165 Re: Bosanski jezik

Post by Rubaija »

pa mozda je to tako kod tebe jer puno Sarajlija ima crngorsko porijkelo ili iz sandzaka,pa ne dolaze oni u sarajevo od kraja rata,a tako vecina razmislja :lol:

moje ( ne svi) generacijske sarajlije su vecionom iz centra,a porijeklo im je djelomicno iz Hercegovine, Hrvatske i iz Spanjolske :)
:D

Kod mene Sarajlije od kraja 19./početka 20. vijeka, porijeklo hercegovačko-mahalsko. :D

I ne kažu 'jerišće', već 'jeršićev' pilav. :?
¤ jelena ¤

#166 Re: Bosanski jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

Volim i ja i bungur i pilav i sve to. :D

Rubaija, ipak je jerišćev, jer se pravi od jerišća, a to su naki rezanci nešta... :D

jerišće - domaći, tanki, dugački rezanci...
Connaisseur Karlin

#167 Re: Bosanski jezik

Rubaija wrote:

:D

Kod mene Sarajlije od kraja 19./početka 20. vijeka, porijeklo hercegovačko-mahalsko. :D

I ne kažu 'jerišće', već 'jeršićev' pilav. :?
ali ti si rekla da se tako kaze u Sarajevu,ali ocevidno ,ne govore tako sve ganaracijske sarajlije :D to je bila moja poenta :)

jelena je fino objasnila: jerisce je tjestenitna,a jeriscev pilav je pilav od tjestenine,citaj malo pazljivije :)

a sad trebamo,iz nase troclane komisije donjeti sluzbenu forumsku odluku: da li je pilav bosanska-bosanjcka rijec,hrvatska rijec ili srpska rijec :D
Rubaija

#168 Re: Bosanski jezik

Post by Rubaija »

¤ jelena ¤ wrote:Volim i ja i bungur i pilav i sve to. :D

Rubaija, ipak je jerišćev, jer se pravi od jerišća, a to su naki rezanci nešta... :D

To je vjerovatno neki iskrivljeni lokalizam (jeršićev). Tako piše i u Bosanskom kuharu. :)
Rubaija

#169 Re: Bosanski jezik

Post by Rubaija »

Connaisseur Karlin wrote:ali ti si rekla da se tako kaze u Sarajevu,ali ocevidno ,ne govore tako sve ganaracijske sarajlije :D to je bila moja poenta :)

jelena je fino objasnila: jerisce je tjestenitna,a jeriscev pilav je pilav od tjestenine,citaj malo pazljivije :)

a sad trebamo,iz nase troclane komisije donjeti sluzbenu forumsku odluku: da li je pilav bosanska-bosanjcka rijec,hrvatska rijec ili srpska rijec :D
Ma, ja. Ako već ima šire (višestruko) značenje - onda je to zaživjelo negdje (možda više u mahali), pa to onda po principu "ja znam" postane "mi", "kod nas", itd. :D :lol:

Haustorčad i mahalci su uvijek imali malo različite govorne repertoare. :)
Connaisseur Karlin

#170 Re: Bosanski jezik

Rubaija wrote:
Connaisseur Karlin wrote:ali ti si rekla da se tako kaze u Sarajevu,ali ocevidno ,ne govore tako sve ganaracijske sarajlije :D to je bila moja poenta :)

Ma, ja. Ako već ima šire (višestruko) značenje - onda je to zaživjelo negdje (možda više u mahali), pa to onda po principu "ja znam" postane "mi", "kod nas", itd. :D :lol:

centar grada svi u kucama,one stare AU gradjevine :-D i gore u najljepsem dijelu iznad Bascarsije :-D
Rubaija

#171 Re: Bosanski jezik

Post by Rubaija »

Rubaija wrote:

centar grada svi u kucama,one stare AU gradjevine :-D i gore u najljepsem dijelu iznad Bascarsije :-D
To ja za sebe govorim, ne za tvoje prijatelje. :)
Patriotska_Liga

#172 Re: Bosanski jezik

Post by Patriotska_Liga »

Connaisseur Karlin wrote: Pa logicno je da se tako zove,jer bosasnkim jezikom ne pricaju Hrvati i Srbi u BiH :D
Bosanjci van BiH u susjednim drzavama pricaju ekavski srpski ili kajkavski i slicne verzije hrvatsokg jezika :D

To je sve bosanski jezik, svi pričaju bosanskim jezikom, to što ne žele tako da ga nazovu je druga priča.

I ja mogu tvrdit da sam Hajle Selasije, car Afrike i Azije, al nisam. Tvoja logika je pseudologika za ozbiljne i umne ljude.
¤ jelena ¤

#173 Re: Bosanski jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

Rubaija wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Volim i ja i bungur i pilav i sve to. :D

To je vjerovatno neki iskrivljeni lokalizam (jeršićev). Tako piše i u Bosanskom kuharu. :)
Jeste, u pravu si, sad sam vidjela da je izgleda i kod Lakišića tako...pa narod prihvatio. :)

a možda je i lakše reć jeršićev, podsjeća na prezime, nego jeriŠĆev...
pa je zbog toga lakše ušlo u narod, kao što imamo kod barjak i bajrak, bungur umjesto izvornog bulgur...itd.
Connaisseur Karlin

#174 Re: Bosanski jezik

Patriotska_Liga wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Pa logicno je da se tako zove,jer bosasnkim jezikom ne pricaju Hrvati i Srbi u BiH :D

To je sve bosanski jezik, svi pričaju bosanskim jezikom, to što ne žele tako da ga nazovu je druga priča.

I ja mogu tvrdit da sam Hajle Selasije, car Afrike i Azije, al nisam. Tvoja logika je pseudologika za ozbiljne i umne ljude.
ppogresno razmiljas:

svi imaju porijeklo starog srednjovjekovnog bosanskog jezika,ai u sustini,taj satri bosanski jezik je davno "izbacen" iz sadasnjih govora na Balkanu,a izvucena je gramatika iz istog,i ista gramtaik je koristen kao podloga,a rijeci srdnjoevkovnog bosanska niko vise ni ne koristi :) zato postoje izraz u UK za edvradski engleski,sekspirijanski engleski i britanksi enlgeski sadasnjice,tj. postoje kvalifikacije istog engleskog jezika :)

bosanski-bosnjack jezik se iskljucivo prica od strane bosanjaka u BiH ,jer bosanjci npr. u HR pricaju Hrvatski jezik ,ista prica je i sa srpskim govorom bosanjaka u Srbiji ,ili govora bosnjaka u Sloveniji :-D
BHCluster

#175 Re: Bosanski jezik

Post by BHCluster »

Connaisseur Karlin wrote:[

Ko ti? Daj ba...
Locked