Kad si tako sjajan lingvista, de mi reci kojim jezikom mi trenutno komuniciramo?Connaisseur Karlin wrote:U BiH vjera ima jezik,sta se cudis. Zar ne vidis da je u BiH jedan jezik podjeljen na tri jezika,tri vjerske grupe?Rostiljdzija wrote:Ti si za zaljenje duso draga. Da postujem osobe kojih nije sramota da vjeruju u imaginarnog sefa na nebu, ne bi mi bio problem ugledati se na njih. Bar je to u ovo vrijeme jednostavno i popularno.Connaisseur Karlin wrote: Dusko Dugosuko ili Zekoslav mrkva,a meni ne smeta ni Zeko Sargarepa![]()
Danas vidimo novi rijecnik Bosanjaka u BiH, ubaceno H ,izopacena gramatika, eh pa tako rade i pravoslavci i katolici ,bez obzira ne nepravilnosti vlastitih jezika![]()
Lingivsticki cirkus se nastavlja
![]()
Meni je zao vas ateista koji ne zelite pricati iskljucivo jezikom naroda jedne vjere,ali pokuajte pricati "neutralnim jezikom" , organizirajte drustvo ,lobi i formirajte svoj jezik i pismo.
Nego, prvi put cujem da vjera ima jezik. Jel to znaci da neko ko promjeni vjeru mora mijenjati i jezik? U nekim, malo naprednijim zemljama, ateisti su vecina. Da li tamo pricaju pantomimom?
U normalnim drzavama,jezik nema veze sa religijama,ali BiH svakako nije normlana drzava.
Bosanski jezik
- Rostiljdzija
#101 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
- Connaisseur Karlin
#102 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
ja pricam kombinacijom maminog i tatinog jezikaRostiljdzija wrote:Kad si tako sjajan lingvista, de mi reci kojim jezikom mi trenutno komuniciramo?Connaisseur Karlin wrote:U BiH vjera ima jezik,sta se cudis. Zar ne vidis da je u BiH jedan jezik podjeljen na tri jezika,tri vjerske grupe?Rostiljdzija wrote:
Ti si za zaljenje duso draga. Da postujem osobe kojih nije sramota da vjeruju u imaginarnog sefa na nebu, ne bi mi bio problem ugledati se na njih. Bar je to u ovo vrijeme jednostavno i popularno.
Nego, prvi put cujem da vjera ima jezik. Jel to znaci da neko ko promjeni vjeru mora mijenjati i jezik? U nekim, malo naprednijim zemljama, ateisti su vecina. Da li tamo pricaju pantomimom?
U normalnim drzavama,jezik nema veze sa religijama,ali BiH svakako nije normlana drzava.
- Connaisseur Karlin
#103 Re: Bosanski jezik
U BiH vjera ima jezik,politicari vam mozak peru svaki dan,eto vidis kako jezik ili jezici politicara belbetaju uspjesnoKB9 wrote:oci moje drage nemas ti pojma o cemu pricas
vjera ima jezik
- Rostiljdzija
#104 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Znaci prvo ne znas ni kojim jezikom ti pricas, a zatim ne znas ni kojim jezikom ja pricam, iako se nekim cudom razumijemo.Connaisseur Karlin wrote:Rostiljdzija wrote:U BiH vjera ima jezik,sta se cudis. Zar ne vidis da je u BiH jedan jezik podjeljen na tri jezika,tri vjerske grupe?Connaisseur Karlin wrote:
Ti si za zaljenje duso draga. Da postujem osobe kojih nije sramota da vjeruju u imaginarnog sefa na nebu, ne bi mi bio problem ugledati se na njih. Bar je to u ovo vrijeme jednostavno i popularno.
ja pricam kombinacijom maminog i tatinog jezikaa ti mozes pricati i bakinim jezikom,ako te cuvala od rodjenja do prvog osnovne
- Connaisseur Karlin
#105 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Dali ti znas kojim jezikom pricas?Rostiljdzija wrote:
Znaci prvo ne znas ni kojim jezikom ti pricas, a zatim ne znas ni kojim jezikom ja pricam, iako se nekim cudom razumijemo.
- Rostiljdzija
#106 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Srpskohrvatskim.Connaisseur Karlin wrote:Dali ti znas kojim jezikom pricas?Rostiljdzija wrote:
Znaci prvo ne znas ni kojim jezikom ti pricas, a zatim ne znas ni kojim jezikom ja pricam, iako se nekim cudom razumijemo.
- Connaisseur Karlin
#107 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Pricas ekavski?Rostiljdzija wrote:Srpskohrvatskim.Connaisseur Karlin wrote:Dali ti znas kojim jezikom pricas?Rostiljdzija wrote:
- Rostiljdzija
#108 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Ne.Connaisseur Karlin wrote:Pricas ekavski?Rostiljdzija wrote:Srpskohrvatskim.Connaisseur Karlin wrote:
Dali ti znas kojim jezikom pricas?
Ti, naravno, znas da su ekavica, ikavica i ijekavica izgovori a ne jezici? Ili ne znas?
- Connaisseur Karlin
#109 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Naravno da znam,ali stdanrdni srpski jezik je ekavskog izgovoraRostiljdzija wrote:Ne.Connaisseur Karlin wrote:Pricas ekavski?Rostiljdzija wrote:
Srpskohrvatskim.
Ti, naravno, znas da su ekavica, ikavica i ijekavica izgovori a ne jezici? Ili ne znas?
Vlro malo je ekavice zastupljeno u Hrvatskom,a ekavica je prilicno pristupna u Makedonskom,za Slovencakom ,vjerovatno.
- Rostiljdzija
#110 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Ja sam rekao da pricam srpskohrvatski, a ne srpski. Vrlo malo je ikavice zastupljeno u Zagrebu ili ijekavice u Splitu, pa prema tome to su dva razlicita jezika?Connaisseur Karlin wrote:Naravno da znam,ali stdanrdni srpski jezik je ekavskog izgovoraRostiljdzija wrote:Rostiljdzija wrote:
Srpskohrvatskim.
Ne.
Ti, naravno, znas da su ekavica, ikavica i ijekavica izgovori a ne jezici? Ili ne znas?zato ne razumijem,kako osobe koje ne pricaju ekavski,kazu da pricaju srpski
Vlro malo je ekavice zastupljeno u Hrvatskom,a ekavica je prilicno pristupna u Makedonskom,za Slovencakom ,vjerovatno.
Ti prvo treba da naucis osnovne pojmove - sta je jezik, sta je izgovor, sta je dijalekt - pa tek onda da se upustis u lingvistivcku polemiku.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Serbo-Croatian
- Connaisseur Karlin
#111 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
znam ja vlro dobro o cemu pisem:Rostiljdzija wrote:Ja sam rekao da pricam srpskohrvatski, a ne srpski. Vrlo malo je ikavice zastupljeno u Zagrebu ili ijekavice u Splitu, pa prema tome to su dva razlicita jezika?Connaisseur Karlin wrote:
Naravno da znam,ali stdanrdni srpski jezik je ekavskog izgovorazato ne razumijem,kako osobe koje ne pricaju ekavski,kazu da pricaju srpski
Ti prvo treba da naucis osnovne pojmove - sta je jezik, sta je izgovor, sta je dijalekt - pa tek onda da se upustis u lingvistivcku polemiku.
srpski standradni jezik korsiti ekavicu ,a stanovsnitvo van Srbije ne prica ekavicu ,a u BiH kazu ,poput tebe i ostalih pogresno tvrde da pricaju srpski jezik. Ne pisemo o rijecniku jezika ili gramtacici ,vec o govoru,a sprski jezik koristi iskljucivo ekavski govor.
Kombinacija srpsko-hrvatski je jugo-politicka kombinacija dva jezika i dva razlicita govora. Ti ne pricas ekvski,stoga ne pricas i spsrki jezik.
Nisma znala da se standrani sprski prica ijekavicom i ikavicom,okmozda u BiH
- Rostiljdzija
#112 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Ja pricam srpskohrvatski ili hrvatskosrpski, kao ti volja. To je jezik koji pocinje na istoku Srbije i zavrsava na zapadu Hrvatske (ili obratno, na zapadu Hrvatake i istoku Srbije). I zato se tako zove. Obuhvata, naravno, sve između, ukljucujuci BiH i Crnu Goru. Kao i svi drugi jezici, ima varijacije u nekim rijecima, dijalektima i izgovorima. Takve varijacije postoje u americkom engleskom i britanakom engleskom, kastiljanakom spanakom i.argentinakom spanakom, pariskom francuskim i francuskim u Kvebeku, svicarakom njemackim i njemacim u Berlinu, itd. Sve to skupa ne znaci da se radi o razlicitim jezicima.Connaisseur Karlin wrote:znam ja vlro dobro o cemu pisem:Rostiljdzija wrote:Ja sam rekao da pricam srpskohrvatski, a ne srpski. Vrlo malo je ikavice zastupljeno u Zagrebu ili ijekavice u Splitu, pa prema tome to su dva razlicita jezika?Connaisseur Karlin wrote:
Naravno da znam,ali stdanrdni srpski jezik je ekavskog izgovorazato ne razumijem,kako osobe koje ne pricaju ekavski,kazu da pricaju srpski
srpski standradni jezik korsiti ekavicu ,a stanovsnitvo van Srbije ne prica ekavicu ,a u BiH kazu ,poput tebe i ostalih pogresno tvrde da pricaju srpski jezik. Ne pisemo o rijecniku jezika ili gramtacici ,vec o govoru,a sprski jezik koristi iskljucivo ekavski govor.
Kombinacija srpsko-hrvatski je jugo-politicka kombinacija dva jezika i dva razlicita govora. Ti ne pricas ekvski,stoga ne pricas i spsrki jezik.![]()
Nisma znala da se standrani sprski prica ijekavicom i ikavicom,okmozda u BiH![]()
Srpskohrvatski nije jugo politicka konstrukcija, nego naucna cinjenica. Tebi je neko oprao mozak nacionalizmom toliko da nisi u stanju primjeniti ni zdravorazumsku logiku a kamoli voditi lingvisticku polemiku.
- Skijaš
#113 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Nema logike i polemike oko ljudskih prava, ako Bošnjaci svoj jezik zovu bosanski jezik, onda je to bosanski jezik.Rostiljdzija wrote: Ja pricam srpskohrvatski ili hrvatskosrpski, kao ti volja. To je jezik koji pocinje na istoku Srbije i zavrsava na zapadu Hrvatske (ili obratno, na zapadu Hrvatake i istoku Srbije). I zato se tako zove. Obuhvata, naravno, sve između, ukljucujuci BiH i Crnu Goru. Kao i svi drugi jezici, ima varijacije u nekim rijecima, dijalektima i izgovorima. Takve varijacije postoje u americkom engleskom i britanakom engleskom, kastiljanakom spanakom i.argentinakom spanakom, pariskom francuskim i francuskim u Kvebeku, svicarakom njemackim i njemacim u Berlinu, itd. Sve to skupa ne znaci da se radi o razlicitim jezicima.
Srpskohrvatski nije jugo politicka konstrukcija, nego naucna cinjenica. Tebi je neko oprao mozak nacionalizmom toliko da nisi u stanju primjeniti ni zdravorazumsku logiku a kamoli voditi lingvisticku polemiku.
- Connaisseur Karlin
#114 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
ti si napisao da pricas srpskohrvatski a ne srpskiRostiljdzija wrote:Ja pricam srpskohrvatski ili hrvatskosrpski, kao ti volja. To je jezik koji pocinje na istoku Srbije i zavrsava na zapadu Hrvatske (ili obratno, na zapadu Hrvatake i istoku Srbije). I zato se tako zove. Obuhvata, naravno, sve između, ukljucujuci BiH i Crnu Goru. Kao i svi drugi jezici, ima varijacije u nekim rijecima, dijalektima i izgovorima. Takve varijacije postoje u americkom engleskom i britanakom engleskom, kastiljanakom spanakom i.argentinakom spanakom, pariskom francuskim i francuskim u Kvebeku, svicarakom njemackim i njemacim u Berlinu, itd. Sve to skupa ne znaci da se radi o razlicitim jezicima.Connaisseur Karlin wrote:
znam ja vlro dobro o cemu pisem:
Kombinacija srpsko-hrvatski je jugo-politicka kombinacija dva jezika i dva razlicita govora. Ti ne pricas ekvski,stoga ne pricas i spsrki jezik.![]()
Nisma znala da se standrani sprski prica ijekavicom i ikavicom,okmozda u BiH![]()
- Connaisseur Karlin
#115 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Bosnjaci svoj jezik zovu bsanski,jer ne zele da im jezik ima prefiks srpski ili hrvatski ,a bosanski jezik na koji se "oslanjaju" kao izvorni jezik se ne prica nekoliko stoljecaSkijaš wrote:Nema logike i polemike oko ljudskih prava, ako Bošnjaci svoj jezik zovu bosanski jezik, onda je to bosanski jezik.Rostiljdzija wrote: Ja pricam srpskohrvatski ili hrvatskosrpski, kao ti volja. To je jezik koji pocinje na istoku Srbije i zavrsava na zapadu Hrvatske (ili obratno, na zapadu Hrvatake i istoku Srbije). I zato se tako zove. Obuhvata, naravno, sve između, ukljucujuci BiH i Crnu Goru. Kao i svi drugi jezici, ima varijacije u nekim rijecima, dijalektima i izgovorima. Takve varijacije postoje u americkom engleskom i britanakom engleskom, kastiljanakom spanakom i.argentinakom spanakom, pariskom francuskim i francuskim u Kvebeku, svicarakom njemackim i njemacim u Berlinu, itd. Sve to skupa ne znaci da se radi o razlicitim jezicima.
- Skijaš
#116 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Ne bih ulazio u to, govorim o ljudskim pravima. Ako Srbi svoj jezik odluče nazvati bikirikitiki, onda ću ih ja poštovati i njihov jezik zvati bikirikitiki. To je njihov izbor.Connaisseur Karlin wrote:Bosnjaci svoj jezik zovu bsanski,jer ne zele da im jezik ima prefiks srpski ili hrvatski ,a bosanski jezik na koji se "oslanjaju" kao izvorni jezik se ne prica nekoliko stoljecaSkijaš wrote:Nema logike i polemike oko ljudskih prava, ako Bošnjaci svoj jezik zovu bosanski jezik, onda je to bosanski jezik.Rostiljdzija wrote: Ja pricam srpskohrvatski ili hrvatskosrpski, kao ti volja. To je jezik koji pocinje na istoku Srbije i zavrsava na zapadu Hrvatske (ili obratno, na zapadu Hrvatake i istoku Srbije). I zato se tako zove. Obuhvata, naravno, sve između, ukljucujuci BiH i Crnu Goru. Kao i svi drugi jezici, ima varijacije u nekim rijecima, dijalektima i izgovorima. Takve varijacije postoje u americkom engleskom i britanakom engleskom, kastiljanakom spanakom i.argentinakom spanakom, pariskom francuskim i francuskim u Kvebeku, svicarakom njemackim i njemacim u Berlinu, itd. Sve to skupa ne znaci da se radi o razlicitim jezicima.
Srpskohrvatski nije jugo politicka konstrukcija, nego naucna cinjenica. Tebi je neko oprao mozak nacionalizmom toliko da nisi u stanju primjeniti ni zdravorazumsku logiku a kamoli voditi lingvisticku polemiku.npr. sekspsirski engleski niko ne prica u svakodnevnom zivotu
- Rostiljdzija
#117 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Ti si iz nekog razloga patoloski opsjednuta Srbima. Sto se mene tice, postoji samo jedan jezik kojim svi pricamo - srpskohrvatski (hrvatskosrpski). Nacionalisti koji imaju kompleks Srba su izmislili Bosanski da mi se nasilu razlikovali, srpaki nacionalisti srpski, hrvataki nacionalisti hrvatski a crnogorski nacionalisti crnogorski, itd. Da se Dalmacija odvoji, naprasno bi nastao dalmatinski. Ti si na primjer toliko zastranila u nacionalizmu da cak tvrdis kako svaka vjera treba da ima svoj jezik.Connaisseur Karlin wrote:ti si napisao da pricas srpskohrvatski a ne srpskiRostiljdzija wrote:Ja pricam srpskohrvatski ili hrvatskosrpski, kao ti volja. To je jezik koji pocinje na istoku Srbije i zavrsava na zapadu Hrvatske (ili obratno, na zapadu Hrvatake i istoku Srbije). I zato se tako zove. Obuhvata, naravno, sve između, ukljucujuci BiH i Crnu Goru. Kao i svi drugi jezici, ima varijacije u nekim rijecima, dijalektima i izgovorima. Takve varijacije postoje u americkom engleskom i britanakom engleskom, kastiljanakom spanakom i.argentinakom spanakom, pariskom francuskim i francuskim u Kvebeku, svicarakom njemackim i njemacim u Berlinu, itd. Sve to skupa ne znaci da se radi o razlicitim jezicima.Connaisseur Karlin wrote:
znam ja vlro dobro o cemu pisem:
Srpskohrvatski nije jugo politicka konstrukcija, nego naucna cinjenica. Tebi je neko oprao mozak nacionalizmom toliko da nisi u stanju primjeniti ni zdravorazumsku logiku a kamoli voditi lingvisticku polemiku.sad mi nije jasno,da li ti pricas ili ne pricas srpski jezik
Doduse, evidentno je da si neobrazovana si pa ti je to olaksavajuca okolnost. Kao sto braca Englezi kazu, ignorance is a bliss.
- Connaisseur Karlin
#118 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Jucer su Boanjci pricali srspkohrvatski ili hrvatsko sprksi,a danas pricaju bosanskiSkijaš wrote:Ne bih ulazio u to, govorim o ljudskim pravima. Ako Srbi svoj jezik odluče nazvati bikirikitiki, onda ću ih ja poštovati i njihov jezik zvati bikirikitiki. To je njihov izbor.Connaisseur Karlin wrote:Bosnjaci svoj jezik zovu bsanski,jer ne zele da im jezik ima prefiks srpski ili hrvatski ,a bosanski jezik na koji se "oslanjaju" kao izvorni jezik se ne prica nekoliko stoljecaSkijaš wrote: Nema logike i polemike oko ljudskih prava, ako Bošnjaci svoj jezik zovu bosanski jezik, onda je to bosanski jezik.npr. sekspsirski engleski niko ne prica u svakodnevnom zivotu
- Connaisseur Karlin
#119 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Citaj pazljivo:Rostiljdzija wrote:Ti si iz nekog razloga patoloski opsjednuta Srbima. Sto se mene tice, postoji samo jedan jezik kojim svi pricamo - srpskohrvatski (hrvatskosrpski). Nacionalisti koji imaju kompleks Srba su izmislili Bosanski da mi se nasilu razlikovali, srpaki nacionalisti srpski, hrvataki nacionalisti hrvatski a crnogorski nacionalisti crnogorski, itd. Da se Dalmacija odvoji, naprasno bi nastao dalmatinski. Ti si na primjer toliko zastranila u nacionalizmu da cak tvrdis kako svaka vjera treba da ima svoj jezik.Connaisseur Karlin wrote:
ti si napisao da pricas srpskohrvatski a ne srpskisad mi nije jasno,da li ti pricas ili ne pricas srpski jezik
Doduse, evidentno je da si neobrazovana si pa ti je to olaksavajuca okolnost. Kao sto braca Englezi kazu, ignorance is a bliss.
nigdje nisam napsisala da treba,to pricaju politicari u BiH ,a i ti ne ciats pazljico sto samm napsiala
Ja sma napsiala da u BiH svaka vjera ima svoj jezik,a sad reci da to nije tacno
U svijetu naravno to nije tako
- Rostiljdzija
#120 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Nema svaka vjera jezik. Jezik je jedan i to je naucna cinjenica. Istina je istina.Connaisseur Karlin wrote:Citaj pazljivo:Rostiljdzija wrote:Ti si iz nekog razloga patoloski opsjednuta Srbima. Sto se mene tice, postoji samo jedan jezik kojim svi pricamo - srpskohrvatski (hrvatskosrpski). Nacionalisti koji imaju kompleks Srba su izmislili Bosanski da mi se nasilu razlikovali, srpaki nacionalisti srpski, hrvataki nacionalisti hrvatski a crnogorski nacionalisti crnogorski, itd. Da se Dalmacija odvoji, naprasno bi nastao dalmatinski. Ti si na primjer toliko zastranila u nacionalizmu da cak tvrdis kako svaka vjera treba da ima svoj jezik.Connaisseur Karlin wrote:
ti si napisao da pricas srpskohrvatski a ne srpskisad mi nije jasno,da li ti pricas ili ne pricas srpski jezik
nigdje nisam napsisala da treba,to pricaju politicari u BiH ,a i ti ne ciats pazljico sto samm napsiala![]()
Ja sma napsiala da u BiH svaka vjera ima svoj jezik,a sad reci da to nije tacno![]()
Ti brkas nacionalisticku ideologiju sa naukom.
Kada su Đordana Bruna spalili jer je tvrdio da je zemlja okrugla, to nije ucinilo zemlju ravnom. Samo je vladala takva ideologija a naucna cinjenica je naucna cinjenica. U Saudijskoj Arabiji ne uce djecu u skoli da je covjek nastao od majmuna, dok u Francuskoj evoluciju uce.
To sto su u Saudijskoj Arabiji odlucili da ignorisu naucne cinjenice, ne znaci da ljudska vrsta u dvije razlicite drzave ima razlicito porijeklo.
-
Patriotska_Liga
#121 Re: Bosanski jezik
Svi ovdje pričaju bosanski jezik.
- Connaisseur Karlin
#122 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Ti nemas pojma da s mnogi jezici u svijetu nastali kao rezultat politickih sukoba,ne iskljucivo iz lingvistickih naucnih cinjenica.Rostiljdzija wrote:Nema svaka vjera jezik. Jezik je jedan i to je naucna cinjenica. Istina je istina.Connaisseur Karlin wrote:
Citaj pazljivo:
nigdje nisam napsisala da treba,to pricaju politicari u BiH ,a i ti ne ciats pazljico sto samm napsiala![]()
Ja sma napsiala da u BiH svaka vjera ima svoj jezik,a sad reci da to nije tacno![]()
Kada su Đordana Bruna spalili jer je tvrdio da je zemlja okrugla, to nije ucinilo zemlju ravnom. Samo je vladala takva ideologija a naucna cinjenica je naucna cinjenica. U Saudijskoj Arabiji ne uce djecu u skoli da je covjek nastao od majmuna, dok u Francuskoj evoluciju uce.
To sto su u Saudijskoj Arabiji odlucili da ignorisu naucne cinjenice, ne znaci da ljudska vrsta u dvije razlicite drzave ima razlicito porijeklo.
Srpskohrvastki jezik jeste bio politicka formacija jezika,jer niko van Srbije nije pricao ekavksi,a niko u Srbji nije mogao pricati hrvatski,ako je koristio ekvaski izgovor sa rijecnikom tipiscnim za sprsk jezik. Kako je Dalamtinca pricao taj isti sprpski jezik? Cirlicno pismo su ucili u skoli,znali su razlicite rijci ,tipicne za srpski jezik,ali niko nij epricao ekavski izgovor.a standardni srpski jezik je ekavskog govora. Ciricu su jedino rezervisali sebi Srbi,ostali su je jednsotavno odbacili.
U BiH nacionalisticka ideologija jeste bazirana na vjeri/religiji.
- Connaisseur Karlin
#123 Re: Bosanski jezik
aha,jezik srednjovjekovne Bosne,a koji ni ti ne razumijesPatriotska_Liga wrote:Svi ovdje pričaju bosanski jezik.
-
Patriotska_Liga
#124 Re: Bosanski jezik
Connaisseur Karlin wrote:aha,jezik srednjovjekovne Bosne,a koji ni ti ne razumijesPatriotska_Liga wrote:Svi ovdje pričaju bosanski jezik.
Bosanski jezik je standardizovan jezik i govori se na području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Neki narodi iz nekog razloga ovaj jezik neprecizno nazivaju srpskim, hrvatskim ili crnogorskim, ali za lingvistiku to je sve bosanski jezik.
Jezik srednjovjekovne Bosne je takođe bio bosanski jezik, ali je vremenom pretprio promjene i reforme, pa je danas u ovom obliku.
- Rostiljdzija
#125 Re: Srpski jezik preimenovati u jezik bosanskih Vlaha ili Vlaški jezik
Svatas li da je ekavica (ne ekavski, to nije jezik) samo izgovor a ne jezik? Srpakohrvataki jezik je standardizovao Vuk Karadzic koji je bio iz Srbije ali je kao standard uzeo istocnohercegovaku verziju. U Zagorju se takođe sluze ekavicom sa kajkavakim dijalektom pa je standard opet drugaciji za zvanicno pismo. To ne znaci da ekavica nije dio tog jezika. Italijani su standardizovali italijanski prema govoru iz Toskanije, sto ne znaci da se u Bolonji prica kineski. Pismo je samo to, pismo.Connaisseur Karlin wrote:Ti nemas pojma da s mnogi jezici u svijetu nastali kao rezultat politickih sukoba,ne iskljucivo iz lingvistickih naucnih cinjenica.Rostiljdzija wrote:Nema svaka vjera jezik. Jezik je jedan i to je naucna cinjenica. Istina je istina.Connaisseur Karlin wrote:
Citaj pazljivo:
Srpskohrvastki jezik jeste bio politicka formacija jezika,jer niko van Srbije nije pricao ekavksi,a niko u Srbji nije mogao pricati hrvatski,ako je koristio ekvaski izgovor sa rijecnikom tipiscnim za sprsk jezik. Kako je Dalamtinca pricao taj isti sprpski jezik? Cirlicno pismo su ucili u skoli,znali su razlicite rijci ,tipicne za srpski jezik,ali niko nij epricao ekavski izgovor.a standardni srpski jezik je ekavskog govora. Ciricu su jedino rezervisali sebi Srbi,ostali su je jednsotavno odbacili.
U BiH nacionalisticka ideologija jeste bazirana na vjeri/religiji.
Kod tebe je pomjesana iracionalna mrznja prema Srbiji sa strahovito losim obrazovanjem.
Znas li ti koliko se razlikuje francuski u Montrealu i Parizu, pa to opet ne nazivaju drugim jezikom?