Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandidati?
-
Hafis
#1 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Ti kao da si prespavao zadnih 8 godina.
Pa je li Željko Komšić koji se izjasnio pred izbore kao Hrvat, također ukoristio isti taj šablon ''predstavljanje svih građana BiH''...mada veći dio istih nije bio oduševljen tom ''idejom''.
Pa je li Željko Komšić koji se izjasnio pred izbore kao Hrvat, također ukoristio isti taj šablon ''predstavljanje svih građana BiH''...mada veći dio istih nije bio oduševljen tom ''idejom''.
-
RahatHurmašica
#2 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
.
Last edited by RahatHurmašica on 24/03/2015 15:37, edited 1 time in total.
-
Hafis
#3 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Pa i ova su dvojica Bošnjaci s dna kace, i sad bi valjda trebali to i dokazivati.
-
Hafis
#4 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Može li jedno pitanje?sdasdpsbbhdzsnsd wrote:Pa da to je ta fora, postoje ljudi u BiH koji se ne osjecaju kao konstitutivci i onda se prezentiraju kao konstitutivci da bi zadovoljili ustavnu formu, medjutim oni ne predstavljaju te za cije funkcije su se kandidirali. Greska je sto su im Srbi I Hrvati oduzeli ustavnu funkciju koju je ta grupa imala u predsjednistvu prije rata, tako da se isti uz inat konstitutivcima kandidiraju za funkcije konstitutivaca.Hafis wrote:Ti kao da si prespavao zadnih 8 godina.
Evo ako uzmemo od zavrsetka rata, ko se to kao prezentirani kandidat za recimo bosnjacku funkciju osjecao zaista kao Bosnjak?
1. Alija, kao i sin mu, u srcu "musliman", za drugo nema mjesta. Tako se cijelo vrijeme ponasao. Sin krenuo stazama oca.
2. Haris Silajdzic, on je u srcu Bosanac i ako mora birati izmedju bosanstva i bosnjastva, stvar je sto se njega tice vrlo jasna i moze se procitati u nazivu stranke koju je osnova, za BiH. Da li je to znacilo za BiH i ako su interesi Bosnjaka suprotni? Nazalost to je kod njega uvijek znacilo za interesa BiH, pa i ako Bosnjaci zbog toga pate.
3. Suljo Tihic, citaj pod Alija i Bakir. Slucajno su i rodjaci. Sve trojica vuku porijeklo izvan BiH.
4. Suljagic i Hadziomerovic, nisu nepoznati kandidati, svi znamo kako se osjecaju i svi znamo da su se kandidirali za bosnjacku funkciju jer ne mogu za bosansku kao nacionalnu, posto ustav BiH ne daje tu mogucnost.
Ukratko, od rata do danas, na bosnjackoj funkciji u predsjednistvu nije bila nijedna osoba koja se zaista osjecala kao Bosnjak ne samo formalno, nego se tako ponasao cijelo vrijeme.
Mođeš li mi u dvije-tri rečenice objasniti kakva je razlika između Bošnjaka i ''Bosanca''?
Ovdje je 34 858 ljudi do sada razglabalo o ta dva pojma, a niti jedan jedini nije naveo samu suštinu.
- mO k3
#5 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Znaci ako do Covic ne dadne "certifikat" legitimnog i pravog Hrvata , nijesi hrvat??RahatHurmašica wrote:ne, nije. komšić i bio i ostao hrvat, doduše bez čovićevog certifikata.
-
Hafis
#6 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Au...cetrifikat...zapadna Hercegovina...otud mi dođi. Ja mislio ti pišeš neki master iz politologije..pa velim da malo razradimo temu...da momak vidi kakvih sve stavova ima.sdasdpsbbhdzsnsd wrote:Da ti prevedem pa da razumijes, pa i Komsic je Hrvat sa dna kace i sad bi valjda trebalo to i dokazivati? Zasto trazis certifikat iz zapadne Hercegovine za hrvatske funkcije, a ne trazis bosnjacki certifikat za bosnjacke funkcije?Hafis wrote:Pa i ova su dvojica Bošnjaci s dna kace, i sad bi valjda trebali to i dokazivati.
Slušaj sine što će ti tata hafis reći:
Nataknem ja tog Hrvata koji za sebe s ponosom kaže da ne govori hrvatski jezik.
Za tebe jedno pitanje: Po čemu je ŽK Hrvat? Po tome što se za potrebe izbora izjasnio tako? Pa imali smo i onog Zlatka Miletića, ''hrvatskog'' kadra.
- mO k3
#7 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Hafis wrote:Au...cetrifikat...zapadna Hercegovina...otud mi dođi. Ja mislio ti pišeš neki master iz politologije..pa velim da malo razradimo temu...da momak vidi kakvih sve stavova ima.sdasdpsbbhdzsnsd wrote:Da ti prevedem pa da razumijes, pa i Komsic je Hrvat sa dna kace i sad bi valjda trebalo to i dokazivati? Zasto trazis certifikat iz zapadne Hercegovine za hrvatske funkcije, a ne trazis bosnjacki certifikat za bosnjacke funkcije?Hafis wrote:Pa i ova su dvojica Bošnjaci s dna kace, i sad bi valjda trebali to i dokazivati.
Slušaj sine što će ti tata hafis reći:
Nataknem ja tog Hrvata koji za sebe s ponosom kaže da ne govori hrvatski jezik.
Za tebe jedno pitanje: Po čemu je ŽK Hrvat? Po tome što se za potrebe izbora izjasnio tako? Pa imali smo i onog Zlatka Miletića, ''hrvatskog'' kadra.
-
RahatHurmašica
#8 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
.
Last edited by RahatHurmašica on 24/03/2015 15:37, edited 2 times in total.
-
Hafis
#9 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Shvaćam što hoćeš da kažeš.sdasdpsbbhdzsnsd wrote:Bosnjak se bori iskljucivo za bosnjacke interese kad su oni u suprotnosti sa generalnim bosanskim interesima, dok to nije slucaj sa bosanskim kandidatima. Oni se bore iskljucivo za bosanske interese, pa i tad kad bosnjacki interesi su na suprotnoj stvari, a to obicno znaci zrtvuju bosnjacke interese radi bosanskih interesa, ne samo nacionalnih, nego i drzavnih.Hafis wrote: Može li jedno pitanje?
Mođeš li mi u dvije-tri rečenice objasniti kakva je razlika između Bošnjaka i ''Bosanca''?
Ovdje je 34 858 ljudi do sada razglabalo o ta dva pojma, a niti jedan jedini nije naveo samu suštinu.
Nije tajna da su Bosnjaci nakon rata platili visoku cijenu upravo zbog bosanskih nacionalnih i drzavnih interesa i to sto su osobe koje su obavljale ustavne funkcije rezervisane za Bosnjake se zapravo osjecali nekako drugcije, a ne kao Bosnjaci, mislim u srcu su se osjecali drugcije.
Znaci ja Bosnjak, da sam na toj funkciji, meni bi i A i Z bili bosnjacki nacionalni interesi i to bi bila moja vodilja kroz tu bosnjacku funkciju.
Dok kod kandidata koje sam gore naveo, postoje drugi interesi ispred bosnjackih i ako su ti drugi interesi nasuprot bosnjackih, oni ce se bez sekunde dvoumljenja opredijeliti za te druge interese, a ne bosnjacke. To bi bilo OK da za tu rabotu ne koriste ustavno predvidjenu funkciju rezervisanu za Bosnjake.
Zato odgovorno tvrdim, od rata do danas, u predsjednistvu nije boravio nijedan istinski Bosnjak koji se zaista tako osjeca ne samo forme radi, nego i u srcu.
Međutim ja na to gledam drugačijim očima. Naime, gledano iz mog (nebosansko-nebošnjačkog) aspekta, između bošnjačkog i bosanskog nacionalnog interesa ne postoje doslovce nikakve razlike....osim možda u 'političkim 'apetitima''.
-
Hafis
#10 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
"
Uostalom, i danas imamo nekoliko Ejuba Ganića u Domu naroda FBiH. Današnja kvota ''ostalih'' u federalnom domu naroda je potpunjena isključivo Bošnjacima, koji su se za tu priliku izjasnili kao ''Bosanci'' ili ''Muslimani'' (da ne postavljam tu stranicu, pretpostavljam da znaš da je tako).
Eh. Baš su im oduzeli.sdasdpsbbhdzsnsd"
Sto znaci, tim ljudima jeste nanjeta velika nepravda, to nema sumnje, oni su diskriminirani u BiH, medjutim zasto se svi ne kandidiraju za one nacionalne funkcije koje su im ta prava oduzela u Daytonu, drugim rijecima za srpske i hrvatske funkcije, jer upravo su im Srbi i Hrvati oduzeli ta prava u Daytonu?
Da, pa da repriziramo slučaj Ejuba Ganića.Mislim, zasto da Bosnjaci ispastaju zbog fasista u Srba i Hrvata? Mozda je rijesenje da se vrati cetvrti clan predsjednistva koji je postojao do rata?
Uostalom, i danas imamo nekoliko Ejuba Ganića u Domu naroda FBiH. Današnja kvota ''ostalih'' u federalnom domu naroda je potpunjena isključivo Bošnjacima, koji su se za tu priliku izjasnili kao ''Bosanci'' ili ''Muslimani'' (da ne postavljam tu stranicu, pretpostavljam da znaš da je tako).
-
Rizvan
#11 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Hadžiomerović i Suljagić su sami jedno vrijeme tvrdili da nisu Bošnjaci, tako da se s pravom može osporavati njihovo Bošnjaštvo. S druge strane Izetbegovići i Silajdžić nikada nisu osporavali svoj identitet, stoga odakle tebi pravo da govoriš ko je pravi Bošnjak a ko ne? To ti dijeliš certifikate?sdasdpsbbhdzsnsd wrote:Gledam Suljagica i Hadziomerovica, zbog ustavne nemogucnosti da se kandidiraju kao nacionalni "Bosanci", oni su se bar dok su se kandidirali na bosnjacku funkciju clana predsjednistva izjasnili kao "Bosnjaci". Ista stvar sa Bakirom Izetbegovicem, u njegovom srcu, kao sto je i u srcu njegovog babe, lezi nekakvo internacionalno "muslimanstvo", "brat Erdogan" i to i tu takodjer nema mjesta za nacionalne bosnjacke osjecaje koji su potrebni za tu bosnjacku funkciju?
I Suljagic i Hadziomerovic kazu da ce predstavljati "sve gradjane", medjutim tu postoji jedna kvaka, ta funkcija na koju su se prezentirali, ona ustavno treba da predstavlja Bosnjake, a ne sve gradjane. Sto se tice Izetbegovica, nisam ga cuo da je za cetiri godine na bosnjackoj funkciji jednom spomenuo "Bosnjake"?
Pa dobro da li za bosnjacke funkcije ima kandidata koji se zaista osjecaju kao Bosnjaci i koji ce predstavljati, pazi ovo, Bosnjake, ono bez rezerve i "ali"?
-
Pokajnik
#12 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Da,političko bosanstvo je nevješto kamuflirano velikobošnjaštvo.Hafis wrote:Shvaćam što hoćeš da kažeš.sdasdpsbbhdzsnsd wrote:Bosnjak se bori iskljucivo za bosnjacke interese kad su oni u suprotnosti sa generalnim bosanskim interesima, dok to nije slucaj sa bosanskim kandidatima. Oni se bore iskljucivo za bosanske interese, pa i tad kad bosnjacki interesi su na suprotnoj stvari, a to obicno znaci zrtvuju bosnjacke interese radi bosanskih interesa, ne samo nacionalnih, nego i drzavnih.Hafis wrote: Može li jedno pitanje?
Nije tajna da su Bosnjaci nakon rata platili visoku cijenu upravo zbog bosanskih nacionalnih i drzavnih interesa i to sto su osobe koje su obavljale ustavne funkcije rezervisane za Bosnjake se zapravo osjecali nekako drugcije, a ne kao Bosnjaci, mislim u srcu su se osjecali drugcije.
Znaci ja Bosnjak, da sam na toj funkciji, meni bi i A i Z bili bosnjacki nacionalni interesi i to bi bila moja vodilja kroz tu bosnjacku funkciju.
Dok kod kandidata koje sam gore naveo, postoje drugi interesi ispred bosnjackih i ako su ti drugi interesi nasuprot bosnjackih, oni ce se bez sekunde dvoumljenja opredijeliti za te druge interese, a ne bosnjacke. To bi bilo OK da za tu rabotu ne koriste ustavno predvidjenu funkciju rezervisanu za Bosnjake.
Zato odgovorno tvrdim, od rata do danas, u predsjednistvu nije boravio nijedan istinski Bosnjak koji se zaista tako osjeca ne samo forme radi, nego i u srcu.
Međutim ja na to gledam drugačijim očima. Naime, gledano iz mog (nebosansko-nebošnjačkog) aspekta, između bošnjačkog i bosanskog nacionalnog interesa ne postoje doslovce nikakve razlike....osim možda u 'političkim 'apetitima''.
-
Hafis
#13 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Može li u par rečenica razlika između bosanskog i bošnjačkog ''nacionalnog'' interesa...općenito?sdasdpsbbhdzsnsd wrote:Forma tu nije bitna, bitno je ponasanje kad si izabran i tu nastaje problem, sto smo od rata do danas u predsjednistvu formalno imali "Bosnjake", a stvarno to nije bio nijedan od njih. Prema tome nisu ni radili za Bosnjake, nego za Bosance nacionalne ili za "muslimanstvo".Hafis wrote: Shvaćam što hoćeš da kažeš.
Naravno nije to samo slucaj sa clanom predsjednistva BiH, nego i u vijecu ministara. Pa nije tajna da su Dodik i Covic izabrali Bosnjacima clanove vijeca ministara i opet se tu radilo o sumnjivim kandidatima sto se tice Bosnjaka.
Recimo Zlaja Lagumdzija, na stol mu dodje dokument u kojima su bosanski i SDP-ovski interesi u suprotnosti sa bosnjackim interesima? Za koje ce se interese on izjasniti? Nece ni trepnuti izabrati ce bosanske i SDP-ovske interese.
Da li su ih Bosnjaci izabrali na te funkcije? NE, nego su ih izabrali Dodik i Covic, sto znaci polovici BiH populacije, Bosnjacima, predstavnike u vijecu ministara je izabrala srpsko-hrvatska manjina? Naravno za to niko nije trazio certifikat, je li tako, niti se to spominje u medijima?
-
Drinski
#14 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Ma pravilan termin i jeste bosanstvo, a ne bosnjastvo, koje je prije svega i arhaičan termin, zapravo ono sto je bilo bosnjastvo u 19. i početkom 20.vijeka se 1993.godine se reduciralo samo na bh.muslimane.
Zbog toga nije niti trebalo vratiti taj naziv, nego uzeti savremeni termin bosanstvo, ali jbg., puno će jos proteci vode dok se to skuzi.
Uvijek se sjetim Ćopića:
“Dragi brate Mićo, ti si Amerikanac, djeca su ti Amerikanci, unuci Amerikanci, žene se kako hoće i s kim hoće, a opet Amerikanci ostaju. A ja, moj Mićo, imam ti u kući čitavu varicu: sin mi Srbin, snaha Hrvatica, a moji rođeni unučići - kao da si popeo magarca na kobilu - ni tamo ni amo, strina srpska, a glava hrvatska i obratno. Živimo u Jugoslaviji, a ne smijemo ni beknuti da smo Jugosloveni. E, čija li je to konjska pamet izmislila da mi je samo znati!”
Zbog toga nije niti trebalo vratiti taj naziv, nego uzeti savremeni termin bosanstvo, ali jbg., puno će jos proteci vode dok se to skuzi.
Uvijek se sjetim Ćopića:
“Dragi brate Mićo, ti si Amerikanac, djeca su ti Amerikanci, unuci Amerikanci, žene se kako hoće i s kim hoće, a opet Amerikanci ostaju. A ja, moj Mićo, imam ti u kući čitavu varicu: sin mi Srbin, snaha Hrvatica, a moji rođeni unučići - kao da si popeo magarca na kobilu - ni tamo ni amo, strina srpska, a glava hrvatska i obratno. Živimo u Jugoslaviji, a ne smijemo ni beknuti da smo Jugosloveni. E, čija li je to konjska pamet izmislila da mi je samo znati!”
-
gepard_
#15 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Hafis wrote:Au...cetrifikat...zapadna Hercegovina...otud mi dođi. Ja mislio ti pišeš neki master iz politologije..pa velim da malo razradimo temu...da momak vidi kakvih sve stavova ima.sdasdpsbbhdzsnsd wrote:Da ti prevedem pa da razumijes, pa i Komsic je Hrvat sa dna kace i sad bi valjda trebalo to i dokazivati? Zasto trazis certifikat iz zapadne Hercegovine za hrvatske funkcije, a ne trazis bosnjacki certifikat za bosnjacke funkcije?Hafis wrote:Pa i ova su dvojica Bošnjaci s dna kace, i sad bi valjda trebali to i dokazivati.
Slušaj sine što će ti tata hafis reći:Nataknem ja tog Hrvata koji za sebe s ponosom kaže da ne govori hrvatski jezik.
https://ci5.googleusercontent.com/proxy ... 061ca0.jpg
-
Rizvan
#16 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Ali ta je stranka, s tim nazivom i sloganom 100% BiH, pobIjedila kod Bošnjaka 2006 godine. Znači po tebi ni većina Bošnjaka, nisu pravi Bošnjaci.sdasdpsbbhdzsnsd wrote: Silajdzic osnovao stranku sa nazivom "Stranka za BiH", znaci svi politicki interesi su mu bili podredjeni drzavnim interesima, cak i onda kad su isti u suprotnosti sa bosnjackim interesima, jer recimo BiH je moguca i bez Bosnjaka u njoj. Dobro, malo je vjerovatna, medjutim teoretski je moguca.
Last edited by Rizvan on 03/09/2014 10:11, edited 1 time in total.
-
Rizvan
#17 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Kakav bi po tebi trebao biti orginalni bošnjački političar, za šta treba da se zalaže?
-
RahatHurmašica
#18 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
.
Last edited by RahatHurmašica on 24/03/2015 15:36, edited 1 time in total.
-
Drinski
#19 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
pa neka se asimilira kako ko hoce, termin je bosanstvo.sdasdpsbbhdzsnsd wrote:Bosanstvo nije pravilan termin, to je termin nastao u bivsoj SFRJ, zapravo izmisli su ga Srbi i Hrvati kako bi sakrili da su se krajem 19. stoljeca bosanski Vlasi i Bosnjaci katolici asimilirali u Hrvate.Drinski wrote:Ma pravilan termin i jeste bosanstvo, a ne bosnjastvo, koje je prije svega i arhaičan termin, zapravo ono sto je bilo bosnjastvo u 19. i početkom 20.vijeka se 1993.godine se reduciralo samo na bh.muslimane.
-
Drinski
#20 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Da je pravi termin bosanac vraćen, ovakva tema bi bila izlisna.
- madner
#21 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Problem je iskljucivo sto se drzava zove Bosne i Hercegovina, tj. sto je nakon sloma Gradasevica Porta odlucila da podjeli protivnike sa Hercegovcima. Austrija je to preuzela, te je vazilo da su dvije provincije i onda se kovanica nije mogla praviti logicki.
-
Rizvan
#22 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
A koji su to bošnjački nacionalni interesi?sdasdpsbbhdzsnsd wrote:Pobijedio je i Komsic kod Hrvata, pa?Drinski wrote:Ma pravilan termin i jeste bosanstvo, a ne bosnjastvo, koje je prije svega i arhaičan termin, zapravo ono sto je bilo bosnjastvo u 19. i početkom 20.vijeka se 1993.godine se reduciralo samo na bh.muslimane.Bosnjaci jesu za BiH, medjutim BiH drzavni interesi nisu uvijek kompatibilni sa bosnjackim interesima; 100% BIH jeste bosnjacki interes kao i BiH drzavni interes. I tu je Hare igrao zbog glasova na zajednicke interese. Medjutim da li bi Hare zrtvovao bosnjacke nacionalne interese zbog bosanskih drzavnih interesa? Da, vec jeste, u Daytonu, zajedno sa Alijom, koji je zrtvovao bosnjacke nacionalne interese zbog muslimanskih i licnih interesa, fildjan teritorije sa muslimanskom vecinom u kojem ce ga na vrhu te fildjan teritorije jednog dana prvo naslijediti njegov rodjak Sulejman Tihic, a onda njegov sin Bakir Izetbegovic.Rizvan wrote:
Ali ta je stranka, s tim nazivom i sloganom 100% BiH, pobIjedila kod Bošnjaka 2006 godine. Znači po tebi ni većina Bošnjaka, nisu pravi Bošnjaci.
-
Drinski
#23 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
Bosnjani? Pa moglo bi, ako bismo koristili rječnik iz 1189.godine i u ostalim stvarima.sdasdpsbbhdzsnsd wrote:Pravi termin za vracanje je trebao biti "Bosnjani"! Inace dok god ne bude cetvrtog clana predsjednistva za kojeg ce se moci kandidirati oni koji nisu konstitutivni i formalno i u srcu, ovakve ce teme postojati.Drinski wrote:Da je pravi termin bosanac vraćen, ovakva tema bi bila izlisna.
Nema to veze sa 4. članom (samo po sebi je stupidan paran broj članova predsjednistva), niti sa brojem tema, nego je pitanje koji termin je ispravan. Ako su Bosnjaci bili svi, to su onda danasnji Bosanci.
ma dobro, to je manji problem, isto kao sto termin SFRJ nije bezze osimljen, jer je svaka riječ imala svoj smisao, kada se znalački radi - tehnika je manji problem.madner wrote:Problem je iskljucivo sto se drzava zove Bosne i Hercegovina, tj. sto je nakon sloma Gradasevica Porta odlucila da podjeli protivnike sa Hercegovcima. Austrija je to preuzela, te je vazilo da su dvije provincije i onda se kovanica nije mogla praviti logicki.
- madner
#24 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
To je uzrok problema, Austrijanci su imali dvije provincije sa po njima istim stanovnistvom. Zato su koristili pojam Bosnjaci, da potenciraju da je to jedno stanovnistvo. Posto BiH nije federacija Bosne i Hercegovine, 1993 je trebalo promjeniti ime drzave u Republika Bosna, jezik ostaviti bosanski i zitelje zvati Bosancima.
Kao sto je Alija predlagao za komad koji bi nam pripao po Stoltenbergovom planu.
Kao sto je Alija predlagao za komad koji bi nam pripao po Stoltenbergovom planu.
-
Drinski
#25 Re: Bosanski i muslimanski kandidati kao "bosnjacki" kandida
nema povratka nazad, rijeka je otekla, neka uvedu pripadnik bh nacije ili nesto sl.., termin se mora po mom misljenju izmijeniti ili ovako zatvoreno tavoriti i dalje.