Bosanski i Americki pasos?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
danas

Post by danas »

Hantraga wrote:
karanana wrote:
Sada malo sirimo temu: a sto uopste i vadis nas pasos kad vec imas americki? Fino kad dodjes u BiH izvadis CIPS-ovu licnu kartu i ona ti mijenja sve stvari za koje bi mozda koristio pasos ovdje u BiH, osim putovanja, za koja ti je logicno puno bolji americki pasos.
I ja bih ti ovo predlozio, jel i ja isto sam uradio..Izvadio sam CIPS ovu(novu BiH licnu kartu) i nju koristim u Bosni..Kad putujem koristim Americki pasos...

Sto se tice USA, njima je svedno, mozes zadrzati BiH drzavljanstvo..
Problem moze doci, ako BiH donese zakon u kom Bosna ne priznaje dvojno drzavljenstvo..u tom slucaju bi se morala opredjeliti za jedno...

I vjeruj proces odricanja drzavljanstva nije jednostavan, i on kosta oko $1000...

Recimo nasi drzavljani u Njemackoj kad predaju za Njemacko drzavljanstvo, oni kmoraju donijeti papire iz BIH da su se odrekli svog drzavljanstva...

Kao sto vidis u procesu dobijanja USA drzavljanstva tog nema, i po pitanju USa njima je svedno..

KAo sto rekoh jedino ce biti problem ako se nas Bosna odrekne... :sad:
da...
Hantraga

Post by Hantraga »

digger wrote: Mozes li ovo da pojasnis?

Kada udjem na strani pasos i pored toga sto izvadim CIPS (je li to bivsa licna karta?) ja se i dalje tretiram kao strani gost. Ili tu ima nesto sto ne kuzim...
CIPS je nova licna karta, sto izgleda kao kreditna kartica sa slikom...

Ona ti je dokaz u BiH da si Bosanski drzavljanin...Fakticki ako imas BiH licnu, ne moras se prijavljivati kao strani drzavljanin, jel je licna dokaz da si drzavljanin te zemlje...

Kad ides preko granice onda koristi strani pasos...
array

Post by array »

karanana wrote:Ne moras se odreci niti jednog pasosa niti jednog drzavljanstva, samo ih drzi razdvojeno i ne mijesaj ih ono jedan granicni prelaz jedan a drugi - drugi pasos. A neznam otkud ti da se moras prijaviti kad dodjes u BiH???
Ne može tako. Može se ući u BH sa Bosanskim pasošem ali se nemože izaći. Glupo, ali prema zahtjevima USA vlade bosanska policija ti neće dozvoliti izlazak ako ne posjeduješ neki dokument za legalni ulazak u USA (viza, zelena karta ili pasoš). Znači američki pasoš se mora pokazati bar na izlasku.
Barem sam ja to morao svaki put kad sam se vraćao u USA pa sam na kraju počeo i ulaziti u BH kao Amerikanac :sad: .
Uostalom i ako se ikada budem morao odreći jednog državljanstva nije teško pogoditi kojeg ću :oops: .
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

evrokrem wrote: Ulasci u jednu zemlje sa jednim pasosom, a izlazak a drugim je ilegalno...

Dakle to nema veze sa drzavljanstvima...Iako imas 3 drzavljanstva, treba da odaberes samo jedan pasos sa kojim ces putovati...
Samo kratak komentar:

(1) Ulazak u zemlju sa jednim, a izlazak sa drugim pasosem nije ilegalan u 95% zemalja osim totalnih diktatura ala Sjeverna Koreja i sl.

(2) Mozes putovati sa kojim hoces pasosem i mijenjati ih kako hoces. Pokaz pasosa ne utice na tvoj status nego koja drzavljanstva imas.

Npr. mozes ti uci u Bosnu sa Hrvatskim pasosem, ali ako si ti bosanski gradjanin i dalje i moras placati poreze, sluziti vojsku itd. itd. kao i svaki drugi Bosanac.

Isto tako zaboli Bosnu sto si ti Amerikanac ako moras da sluzis vojni rok...nema razlike tu nikakve. Mozes ti uci u Bosnu sa Americkim pasosem ili Australskim pasosem....ne mijenja na stvari...

(3) Ulazak u SAD za americke drzavljane je jedino i iskljucivo sa US pasosem, sto je i logicno. Normalno, ne mozes se izvuci da ne platis poreze u SAD zato sto imas bosansko drzavljanstvo.
digger

Post by digger »

Bosnian_spring wrote: Samo kratak komentar:

(1) Ulazak u zemlju sa jednim, a izlazak sa drugim pasosem nije ilegalan u 95% zemalja osim totalnih diktatura ala Sjeverna Koreja i sl....
Bome, nisam siguran da je ovo tacno. U zemljama gdje ne udaraju muhur, mozda. Recimo, izmedju USA i Kanade.

Ali ako na ulasku u BH udare ulazni pecat na strani pasos, ne mozes izaci sa bosanskim jer bi u tom slucaju imao na stranom samo dokaz ulaska a nikako izlaska.

Dalje, ne vjerujem da stranci kao turisti mogu ostati u bilo kojoj zemlji duze od 3 ili 6 mjeseci bez da im se produzi boravak unutar zemlje kod nadleznih vlasti.
evrokrem

Post by evrokrem »

:-D zna li neko definitivno koja su pravila?
ako bih ja postala americki drzavljanin.. a odlucim da se vratim za stalno u bosnu, znam nebih izgubila americko drzavljanstvo ali ja bih morala zivjeti u bosnu kao amerikanka a ne bosanka u tom smislu, zar ne, i ako imam dva drzavljanstva?
mrki62

Post by mrki62 »

evrokrem wrote::-D zna li neko definitivno koja su pravila?
ako bih ja postala americki drzavljanin.. a odlucim da se vratim za stalno u bosnu, znam nebih izgubila americko drzavljanstvo ali ja bih morala zivjeti u bosnu kao amerikanka a ne bosanka u tom smislu, zar ne, i ako imam dva drzavljanstva?
Ma dok se ti odlučiš o povratku , zakoni će se 24 puta mijenjati :lol:
A do tada Image
evrokrem

Post by evrokrem »

:roll:

ovo je bilo ozbiljno pitanje bA.. aj cirkusa :lol:
karanana

Post by karanana »

Dosta ti je ozbiljnih stvari receno lutko. Ne znam sta konkretno hoces da znas. Evo ja vec dugo zivim u BiH a imam i US i BH drzavljanstvo i znam desetine ljudi koji su u takvoj situaciji. I ne kuca mi bosnjacka tajna policija na vrata i ne vode me u stanicu da me tuku i muce jer imam dvojno drzavljanstvo. Ako napravis gresku kao ja, i vratis se, ne brini nece ti niko nista, izvadis ovdje BH pasos i licnu kartu na osnovu izvoda iz knjige rodjenih ili tvog starog BH pasosa, i sa ovim dokumentima vadis sve ostalo i radnu knjizicu i zdravstvenu i sve ostalo.
pitt

Post by pitt »

ne govori nista vise....uhode vrebaju :D:D
karanana

Post by karanana »

pitt wrote:ne govori nista vise....uhode vrebaju :D:D
u pravu si....da ne najeb.m ko onaj australac Skenderija i njegov Nestle braco.
pitt

Post by pitt »

reci da si se samo salio....i da bi volio imat dvojno drzavljanstvo :D:D
karanana

Post by karanana »

Evrokreme, ovo sam naravno hipoteticki sve rekao jer recimo da imam oba pasosa, kao sto na zalost nemam,, pretpostavljam da me niko ovuda ne bi ganjo, to je koliko mogu zakljuciti iz obzervacija drugih ljudi - dvojnih drzavljana. Eto. He ljudi kako do americke zelene karte????

Uh, valjda sam se izvuko, valjda ce povjerovati da nemam 2 pasosa.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

digger wrote:
Bosnian_spring wrote: Samo kratak komentar:

(1) Ulazak u zemlju sa jednim, a izlazak sa drugim pasosem nije ilegalan u 95% zemalja osim totalnih diktatura ala Sjeverna Koreja i sl....
Bome, nisam siguran da je ovo tacno. U zemljama gdje ne udaraju muhur, mozda. Recimo, izmedju USA i Kanade.
Gotovo pola zemalja ne udara muhure u zapadne pasose i ne briga se previse za to....Ako ce ti biti lakse, situacija kod Amera je reverzna, tj. Ameri nakon 9/11 nastoje da muhuraju pasose sto je moguce vise.

Evo ti jedan primjer sa Americkim pasosem dodjes u recimo Svicu....da ih molis da ti udare pecat nece. Licno sam prisustvovao sceni gdje je djevojka (amerikanka) molila da joj udare pecat cisto zbog svoje kolekcije gdje je putovala. Svico joj je hladno reko': "Ne mere...i nije potrebno....".

Putovao sam i putujem jako mnogo.

Jeste, po bosanskim udaraju muhur kad ulazis na vize recimo i sl. Iskreno bilo je jedno 30% slucajeva kad mi nisu ni udarili muhur po vizi.

Takodje, evo ako ce ti biti lakse cak i sa Bosanskim pasosem kad sam putovao mnogi nisu trazili muhur ulaska pri izlasku. Jedini koji su se nesto "frckoljili" da nadju muhure su bili Hrvati i to tamo nekih davnih godina odmah nakon rata i imali su ovako pravo nepotrebna pitanja...ocito je bio cilj tada da nas Bosance malo u "muhur" stave. :)
digger wrote:Ali ako na ulasku u BH udare ulazni pecat na strani pasos, ne mozes izaci sa bosanskim jer bi u tom slucaju imao na stranom samo dokaz ulaska a nikako izlaska.
Pravno/formalno/legalno: Bez obzira koji pasos koristis ako imas BiH drzavljanstvo...ti si Bosanski drzavljanin i kao takvog se vodis u sistemu i cak to racunar na ulazu u zemlju zna. Ma nejma tehnoloski smo savrseni :))) Tvoja je zemlja i mozes da udjes i izaces kako hoces legalnim putem na koji pasos hoces...to ne umanjuje tvoje drzavljanstvo niti obaveze prema drzavi.

Sustinski: Prijatelji su mi nebrojeno puta usli u BiH sa nasim i/ili stranim pasosem u razno raznim kombinacijama bez problema. Jedino su ponekad pri izlasku (ne uvijek...zavisi od osobe) morali pokazati strani pasos onako djuture cisto da bi uvjerili da ti mozes uci u stranu zemlju gdje putujes. Tj. Bosna ne zeli da placa penale, dodatni prevoz i sl. npr. Austriji, Italiji i sta ti ja znam ako gradjanin koji se ukrca u avion ne moze uci u ove zemlje.
digger wrote:Dalje, ne vjerujem da stranci kao turisti mogu ostati u bilo kojoj zemlji duze od 3 ili 6 mjeseci bez da im se produzi boravak unutar zemlje kod nadleznih vlasti.
Tacno za STRANCE. To naravno opet nema veze sa onima koji su drzavljani. Ako si BiH drzavljanin pa imao 101 pasos, ti si BiH drzavljanin i dalje sa svim pravima i obavezama i ne moze ti pomoci ni Amerika, ni Kina ni Spanija ni Turska.....u svojoj si drzavi na svojim zakonima. Ako ti se zemlja ne svidja a ti se ispisi...sve dok si upisan si drzavljanin i mozes ostati u njoj koliko hoces i kad hoces.
evrokrem

Post by evrokrem »

Bosnian_spring wrote:
Tacno za STRANCE. To naravno opet nema veze sa onima koji su drzavljani. Ako si BiH drzavljanin pa imao 101 pasos, ti si BiH drzavljanin i dalje sa svim pravima i obavezama i ne moze ti pomoci ni Amerika, ni Kina ni Spanija ni Turska.....u svojoj si drzavi na svojim zakonima. Ako ti se zemlja ne svidja a ti se ispisi...sve dok si upisan si drzavljanin i mozes ostati u njoj koliko hoces i kad hoces.
tooo sam htjela znati.. napokon.. hvala :)
Hantraga

Post by Hantraga »

To sam ti i ja reko, sve dok se ne odreknes svog drzavljanstva ti si drzavljanin BiH...

Samo ti napominjem, da je BiH vlada prije par godina htjela da izglasa zakon u kom bi ukinula dvojna drzavljanstva..Ako se ikad takav zakon izglasa, ti ces morati odluciti koje ces drzavljanstvo zadrzati...

Ja se nadam da BiH Vlada nece nikad donjeti taj zakon...
karanana

Post by karanana »

Hantraga wrote:To sam ti i ja reko, sve dok se ne odreknes svog drzavljanstva ti si drzavljanin BiH...

Samo ti napominjem, da je BiH vlada prije par godina htjela da izglasa zakon u kom bi ukinula dvojna drzavljanstva..Ako se ikad takav zakon izglasa, ti ces morati odluciti koje ces drzavljanstvo zadrzati...

Ja se nadam da BiH Vlada nece nikad donjeti taj zakon...
Zna se kome bi taj zakon najvise dobro dosao. Ovim bi se proces etnickog ciscenja manje-vise zavrsio ako vec i do sada nije.
Hantraga

Post by Hantraga »

Tacno, i ja sam se sokirao kad sam cuo da je taj zakon uopste prosao na raspravu...

ovim bi se BiH odrekla stotine hiljada bosnjaka...

Na drugu stranu bi forsiralo Srbe i hrvate da se ofdreknu svojih i prihvate BiH pasose...

Ja ne vidim problem da u BiH Hrvati imaju Hrvatske, Srbi Srpske, a mi Bosnjaci Americke, kanadske i Australijeske pasose :D
danas

Post by danas »

Hantraga wrote:
Na drugu stranu bi forsiralo Srbe i hrvate da se ofdreknu svojih i prihvate BiH pasose...
netacno...

BH bi -- po ovom zakonu -- trazila da se BH drzavljanin odrekne drugog (ili BH) drzavljanstva, osim u slucaju sporazuma izmedju BH i te druge drzave. mi vec imamo takav sporazum sa srbijom, mislim (nisam 100% sigurna) i sa hrvatskom. ali USA recimo ne ulazi u ovakve sporazume, jer njihov zakon ne brani dvojno drzavljanstvo. pa mi ti sad reci ko bi najebao ovdje i ko bi bio etnicki ociscen?
Hantraga

Post by Hantraga »

danas wrote:
Hantraga wrote:
netacno...

BH bi -- po ovom zakonu -- trazila da se BH drzavljanin odrekne drugog (ili BH) drzavljanstva, osim u slucaju sporazuma izmedju BH i te druge drzave. mi vec imamo takav sporazum sa srbijom, mislim (nisam 100% sigurna) i sa hrvatskom. ali USA recimo ne ulazi u ovakve sporazume, jer njihov zakon ne brani dvojno drzavljanstvo. pa mi ti sad reci ko bi najebao ovdje i ko bi bio etnicki ociscen?
Ali BiH je htjela da ukine dvojna drzavljanstva skroz....Dakle svi sporazumi sa tim zemljama vise ne bi vazili...hrvati i Srbi ne bi mogli zadrzati svoja drzavljanstva sa ovim zemljama...Osim da se odreknu BiH i da ostanu sa tim...

U tom slucaju u Bosni bi zivjelo vise stranaca nego njenih drzavljana :lol:
danas

Post by danas »

Hantraga wrote:
danas wrote:
Hantraga wrote:
netacno...

Ali BiH je htjela da ukine dvojna drzavljanstva skroz....Dakle svi sporazumi sa tim zemljama vise ne bi vazili...hrvati i Srbi ne bi mogli zadrzati svoja drzavljanstva sa ovim zemljama...Osim da se odreknu BiH i da ostanu sa tim...

U tom slucaju u Bosni bi zivjelo vise stranaca nego njenih drzavljana :lol:
netacno;
BH nije isla na potpuno ukidanje dvojnih drzavljanstava, jer je ostavljena provizija za slucajeve drzava sa kojima BH ima uzajamni sporazum o dvojnim drzavljanstvima... a znam sigurno da ovakav sporazum postoji sa srbijom, a najvjerovatnije i sa hrvatskom. tako da ce ti svaki lijevi mile i mate imati dvojno drzavljanstvo sa komsijama i susjedima, ali adnan iz USA ili kanade nece moci...
Considering Article 39 (1) of the Law on Citizenship of Bosnia and Herzegovina (Official Gazette of Bosnia and Herzegovina 4/97 and 13/99), which provides, inter alia, that “All persons who before the entry into force of this law voluntarily acquired another citizenship lose the citizenship of BiH, if they do not, within 5 years from the date this Law enters into force, renounce the other citizenship, unless a bilateral agreement provides otherwise. The renunciation of the other citizenship is not required if this is not permitted or cannot be reasonably required.”;
http://www.ohr.int/ohr-dept/legal/oth-l ... hip-92.doc
shadow

Post by shadow »

Prije par godina su uveli to pravilo da se prijavljujes ali nije bas dugo trajalo. Te godine su nam dijelili formulare na aerodromu i sjecam se da sam s tim istim formularom isho u MuP da se odjavim prije izlaska iz zemlje. Vec slijedece godine su to izbacili iz prakse i tu im je bio kraj :D.
Idem u BiH dva puta godisnje i uvijek ostajem u cugu 2-3 mjeseca, ne prijavljujem se i niko me ne dira, imam americku sharu.
CIPS-ovu licnu sam izvadio, vrijednija je od bh pasosa :D
danas

Post by danas »

shadow wrote: CIPS-ovu licnu sam izvadio, vrijednija je od bh pasosa :D
:wink: 8-)
Post Reply