Bosanski humor?
- Bosanski_kralj
#1 Bosanski humor?
Gledajući neke TV serije, emisije, tipa novih Nadrealista kontam da bosanski humor više ne postoji.
Opet, kada pogledamo neke grupe i stranice na fb, tipa Raja sa biroa, koja je jedna od mnogih odličnih stranica koje prezentiraju bosanski humor, vidim da taj štih za humor nismo izgubili.
Šta mislite jesmo li izgubili naš toliko izvikani smisao za humor?
Opet, kada pogledamo neke grupe i stranice na fb, tipa Raja sa biroa, koja je jedna od mnogih odličnih stranica koje prezentiraju bosanski humor, vidim da taj štih za humor nismo izgubili.
-
zrakomlat
#2 Re: Bosanski humor?
Nismo, i dalje tu ima kvaliteta ali sad je medijski prostor dostupan svakome pa svakakvi delegati dolaze do izražaja, tj na silu guraju nešto. Isto vrijedi i za muziku.
Nadrealiti je po meni imao određeni kvalitet u par skečeva ali ubrzo ispucali fore vjerovatno pa postali nesmjesni, bez dalje inspiracije. Govorim o onim prije par godina, nove nisam gledao.
Nadrealiti je po meni imao određeni kvalitet u par skečeva ali ubrzo ispucali fore vjerovatno pa postali nesmjesni, bez dalje inspiracije. Govorim o onim prije par godina, nove nisam gledao.
- insomnia78
#3 Re: Bosanski humor?
Za kvalitetnog humora treba obrazovanja. Nacija nam postaje poludebilna
- Bosanski_kralj
#4 Re: Bosanski humor?
Hmm, za kvalitnog humora treba inteligencija.insomnia78 wrote:Za kvalitetnog humora treba obrazovanja. Nacija nam postaje poludebilna
Naš humor je najkvalitetniji u najtežim trenucima, tako se valjda borimo protiv nedaće.
-
KIseljak12
#5 Re: Bosanski humor?
Bosanski humor je danas jaci nego ikada. Razlika u odnosu na prethodna vremena je da nije institucionaliziran, nego se demokratizacijom medija (internet) razvodnio u mnogo malih izvora. Nekada je bila drzavna TV, drzavni radio i drzavno pozoriste, mjesta gdje je to humoristicko stvaralastvo moglo doci do publike. Danas naspram toga, ima mnogo manjih grupa, organizacija, pojedinaca koji veoma dobro ispoljavaju taj karakteristicni bosanski humor, a institucije (nadreality, nova audicija, i sl.) su njegovo groblje.Bosanski_kralj wrote:Hmm, za kvalitnog humora treba inteligencija.insomnia78 wrote:Za kvalitetnog humora treba obrazovanja. Nacija nam postaje poludebilna
Naš humor je najkvalitetniji u najtežim trenucima, tako se valjda borimo protiv nedaće.
- hrle1976
#6 Re: Bosanski humor?
Humora ima i dalje samo je previse cenzure na televiziji. Jednostavno dio humoraje je psovanje, ponizavanje suprotnog spola, ispod zita, rasizam, crni humor, ismijavanje drugih, vrijedjanje znanja, nacije, vjere...Bosanski_kralj wrote:Gledajući neke TV serije, emisije, tipa novih Nadrealista kontam da bosanski humor više ne postoji.
- hrle1976
#7 Re: Bosanski humor?
insomnia78 wrote:Za kvalitetnog humora treba obrazovanja. Nacija nam postaje poludebilna
Ko i oni moji iz lipe njihove sto se docepase Dojclandije. Snimaju se kako cekaju u kolonama po autocesti. Sta ces luna park u tri trake. A sad su i poceli sa indijanskom verzijom njemackoga da pale jedni drugima komentare. Sve se svelo ba ono ja ja. Nebi to u HR vidilo jaja za dugo.
- Hasan006
#8 Re: Bosanski humor?
Vrhunac humora kod Bošnje: Uslikat bebu od 6 mjeseci sa pivom u ruci. Znaš, kao beba pije pivu i to sad ludo doboga 
- insomnia78
#9 Re: Bosanski humor?
Evo vidis. To si mazno od Srba. To je vrhunac humora kod Bosnje danas
- seln
#10 Re: Bosanski humor?
Bosanski tumor...
- JThomas
#11 Re: Bosanski humor?
bosanski humor je vid usmene književnosti i filozofije, kao u sokrata. da su ovi šatro jutjuberi i novije serije uglavnom karina, to se slažem. da smo izgubili taj šlif - ne slažem se.
- Gojeni H
#12 Re: Bosanski humor?
Malo se razvodnilo ali je taj bosanski humor jos uvijek tu i jak k'o zemlja.
Malo smeta kad te gleda neki Hrvat i bleji cekajuci da ti svakih 10 sekundi izvalis nesto na sto ce sva raja imati osjecaj da ce im pluca iskociti iz grudnog kosa, ali ...
Malo smeta kad te gleda neki Hrvat i bleji cekajuci da ti svakih 10 sekundi izvalis nesto na sto ce sva raja imati osjecaj da ce im pluca iskociti iz grudnog kosa, ali ...
- JThomas
#13 Re: Bosanski humor?
nije to ono što se naglas riče od smijeha.
- Gojeni H
#14 Re: Bosanski humor?
Nebitno. Smeta mi taj stereotip Muje i Hase. Ja sam to davno rijesio odjebausom, ...JThomas wrote:nije to ono što se naglas riče od smijeha.
- dječak sa šibicama
#15 Re: Bosanski humor?
Mitomanija.
Kao, bosanci su svi duhoviti. I onda se pojavi jedan Semso.
- seln
#16 Re: Bosanski humor?
Slicno kao i mit o hrvatskoj kulturidječak sa šibicama wrote:Mitomanija.
- JThomas
#17 Re: Bosanski humor?
ja kažem upravo da to nije klovnovski, "agresivni" brend humora od kojeg se riče na glas od smijeha...Gojeni H wrote:Nebitno. Smeta mi taj stereotip Muje i Hase. Ja sam to davno rijesio odjebausom, ...JThomas wrote:nije to ono što se naglas riče od smijeha.
- seln
#18 Re: Bosanski humor?
Pravi bosanski humor je uvijek produkt muke i belaja... malo crnohumoran, malo sarkastican, redovno uperen prema samom autoru.JThomas wrote:ja kažem upravo da to nije klovnovski, "agresivni" brend humora od kojeg se riče na glas od smijeha...Gojeni H wrote:Nebitno. Smeta mi taj stereotip Muje i Hase. Ja sam to davno rijesio odjebausom, ...JThomas wrote:nije to ono što se naglas riče od smijeha.
- Njanjavi
#19 Re: Bosanski humor?
Meni je nekako presmjesno kad se prica o ovoj temi i odma se shukne u prvi red nadrealisti kao neka referenca humora.
U biti nista orginalno, nista spektakularno, podjonen humor od pajtonovaca prilagodjen nasim uslovima i podneblju.
Nikad nisam bio fan takve komedije i humora, tipa izbanalizirano do beskraja, nacrtano da i priglupi skontaju, parodije i slicne gluposti.
Volio bi kad bi ovo podneblje dobilo svog george carlina, preko humora koji nije banalizirajuci da se osvrne i na siru sliku, na ozbiljniju notu malo dok se crkajes od smjeha.
U biti nista orginalno, nista spektakularno, podjonen humor od pajtonovaca prilagodjen nasim uslovima i podneblju.
Nikad nisam bio fan takve komedije i humora, tipa izbanalizirano do beskraja, nacrtano da i priglupi skontaju, parodije i slicne gluposti.
Volio bi kad bi ovo podneblje dobilo svog george carlina, preko humora koji nije banalizirajuci da se osvrne i na siru sliku, na ozbiljniju notu malo dok se crkajes od smjeha.
- ho oponopono
#20 Re: Bosanski humor?
...h-umor...
- Hasan006
#21 Re: Bosanski humor?
Ni meni Nadrealisti nikad nisu bili smiješni, kad god ono gledam faca mi je bukvalno ovakvaNjanjavi wrote:Meni je nekako presmjesno kad se prica o ovoj temi i odma se shukne u prvi red nadrealisti kao neka referenca humora.

Fazon je što u to vrijeme valjda nije bilo nikakvih drugih bosanskih humorističkih emisija pa je to sad kao neki sveti gral, neki kult, a ljudi je zapravo vole samo zbog nostalgije i jer ništa drugo nisu imali u to vrijeme. Upoznao sam svakakve ljude - građane, seljake, mlade, stare, školovane, nepismene, dijasporce, sandžaklije, fočake, ali i dalje ne mogu skontati kakvih dodirnih tački ono ima sa mentalitetom našeg naroda.
- Gojeni H
#22 Re: Bosanski humor?
seln wrote:Slicno kao i mit o hrvatskoj kulturidječak sa šibicama wrote:Mitomanija.
- dječak sa šibicama
#23 Re: Bosanski humor?
TLN je sarajevski, ne bosanski humor.
Ako i to, jer je rijec o cistom kopiranju Monti Pajtona.
- seln
#24 Re: Bosanski humor?
Hrvatska kultura je zagrebacka, ne licka, slavonska, zagorska ili dalmatinska.dječak sa šibicama wrote:TLN je sarajevski, ne bosanski humor.
Ako i to, jer je rijec o cistom kopiranju austijske kulture.
- Haris.ba
#25 Re: Bosanski humor?
Ovo mi je prvo palo na pamet kad se spomenuo bosanski humor.
Podsjeti me na ovaj opis.
A danas pored realnosti nema potrebe za nekim komičarom.seln wrote:Pravi bosanski humor je uvijek produkt muke i belaja... malo crnohumoran, malo sarkastican, redovno uperen prema samom autoru.